Krimineli: lind apo e ben jeta te tille, si mendoni?!

ADRIA

Primus registratum
Krimineli: lind apo e ben jeta te tille, si mendoni?!

Krimineli, lind apo e ben jeta te tille, si mendoni?!

A jane kriminelet persona te lindur per te bere krime?! Apo jeta me te papriturat e saj e ben njeriun te marre kete hap kaq ekstrem - rrugen e krimit dhe ate ilegale?!

Jepni mendimet tuaja dhe do ishte kenaqesi sikur te na ilustronit temen me ndonje ndodhi, histori qe dini, apo shembull te perafert me temen ne fjale.

JU FALEMINDERIT PER IDETE TUAJA /pf/images/graemlins/smile.gif

Sinqerisht Adria /pf/images/graemlins/cooli.gif

oneo

Forumium praecox
Re: Krimineli, lind apo e ben jeta te tille, si mendoni?!

Nje person nuk lind i keq, shoqeria e ben te tille.
Dukurite qe shfaqen tek ne jane si pjese e pergjigjes tone ndaj familjes ose shoqerise. Ne besime te ndryshme si fetare dhe jo, femija mbahet si qenie e paster qe nuk mund te beje keq; dhe nese ben nuk arrin dot ne konkluzionin e veprave te tij.

Nese nje femije vdes, ai shkon ne parajse thuhet. E permenda si shembull per te thene qe nuk mund qe nje person te linde kriminel.

Sa per shembuj ka plot, personal jo. Ndoshta te gjithe ne jemi pergjegjes per cdo kriminel qe lind mes nesh.

Admir

Forumium maestatis

Nje sociolog Italian, qe perhere ja harroj emrin, beri nje studim para disa vitesh ne burgjet e Palermos dhe arriti ne perfundime qe kriminelet kane disa karakteriska te vecanta fizike. Ai tha qe, kriminelet jane te shkurter, pak te shendoshe, me sy pak te nxjerre, me koke te relativisht te madhe, dhe me floke te shkurter.

Keto perfundime u hodhen shume shpejt poshte nga kerkues amerikan qe pas studimeve ne burgje te ndryshme te botes, arriten ne perfundimin qe kriminelet zakonisht jane te gjate, te forte, te beshem, muskuloz, dhe sportiv.

Them se kriminelat lindin me disa elemente te caktuar, por gjithmone ka vend per ndryshim pozitiv i cili katalizohet nga ambjenti rrethues.

usta_Qima

Primus registratum

paj zotin mos na hapni kshu temash se kena lon lesht duke studiu kriminologji e lende si puna ksaj. /pf/images/graemlins/laugh.gif

eM

Paper Moon

ADRIA te keshilloj te lexosh dicka nga Jean-Jacques Rousseau. Ne rast se do te lexosh dike pastaj me ide me pesimiste dhe krejtesisht te kunderta ateher lexo dhe Hobbes. Leviathan eshte liber shume intrigues, pak dark po shume intrigues! /pf/images/graemlins/smile.gif

Nei

Primus registratum

S'jam dakort me teorine e fizionomise kriminale.
Kjo teori u hodh poshte me kohe qe ne 800. U gjykua si teper mesjetare (kshu gjeheshin shtrigat dikur nga inkuizicioni).

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Logos:
[qb] Nje sociolog Italian, qe perhere ja harroj emrin, beri nje studim para disa vitesh ne burgjet e Palermos dhe arriti ne perfundime qe kriminelet kane disa karakteriska te vecanta fizike. Ai tha qe, kriminelet jane te shkurter, pak te shendoshe, me sy pak te nxjerre, me koke te relativisht te madhe, dhe me floke te shkurter.

Keto perfundime u hodhen shume shpejt poshte nga kerkues amerikan qe pas studimeve ne burgje te ndryshme te botes, arriten ne perfundimin qe kriminelet zakonisht jane te gjate, te forte, te beshem, muskuloz, dhe sportiv.

Them se kriminelat lindin me disa elemente te caktuar, por gjithmone ka vend per ndryshim pozitiv i cili katalizohet nga ambjenti rrethues. [/qb]
Ne Itali jane kriminelat te shkurter se jane nga Sicilia me origjine.
Ne Amerike duhet te jene te gjate. Ne Amerike ushqimi eshte me kalori. Amerikanet jane konsumatore te mishit qe jane numer 1 ne bote per nga sasia qe hane. Amerikanet nga rraca jane race e gjate ne pergjithesi. I njeh xhuxhet pigmenet ne Afrike. Sot jane Michael Jordana ne Amerike pikerisht per ushqimin e bollshem dhe te lire ne Amerike. Ne Amerike cmimet e ushqimeve jane me lire se ne Europe.

Njeriu dhe behet kriminel. Nje familje andej nga Shikago ne veri kishte gjenerata qe vetem kriminele nxorri. Kriminel behesh dhe nga kushtet. Kriminel behesh nga halli. Shkaku qe Amerika ka kriminalitet me te ulet se europa eshte pikerisht kjo. Shikoje ekonomine Amerikane qe po bie, krimi ka filluar te rritet ndjeshem.

Nei

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Shadow of Self:
[qb]
Ne Itali jane kriminelat te shkurter se jane nga Sicilia me origjine.
Ne Amerike duhet te jene te gjate. Ne Amerike ushqimi eshte me kalori. Amerikanet jane konsumatore te mishit qe jane numer 1 ne bote per nga sasia qe hane. Amerikanet nga rraca jane race e gjate ne pergjithesi. I njeh xhuxhet pigmenet ne Afrike. Sot jane Michael Jordana ne Amerike pikerisht per ushqimin e bollshem dhe te lire ne Amerike. Ne Amerike cmimet e ushqimeve jane me lire se ne Europe.

Njeriu dhe behet kriminel. Nje familje andej nga Shikago ne veri kishte gjenerata qe vetem kriminele nxorri. Kriminel behesh dhe nga kushtet. Kriminel behesh nga halli. Shkaku qe Amerika ka kriminalitet me te ulet se europa eshte pikerisht kjo. Shikoje ekonomine Amerikane qe po bie, krimi ka filluar te rritet ndjeshem. [/qb]
PO ky eshte portreti i qytetarit dhe jo kriminelit. Nuk ka lidhje fare fizionomia. Ajo percaktohet nga kushtet natyrore, sociale, historike, por nuk ndikon ne te qenit kriminel apo jo. Eshte absurde.

ADRIA

Primus registratum

Faleminderit per pergjigjet te gjitheve qe kane marre shkas edhe deshire edhe durim te flasin ketu. Me pelqyen e me terhoqen te gjitha dhe si gjithnje mesova prej tyre, ashtu siç mesojme nga njeri tjetri dite per dite ne kete forum njerez te mire.

Sinqerisht ADRIA /pf/images/graemlins/smile.gif

eM

Paper Moon

Fillimisht postuar nga *Essenza*:
[qb] S'jam dakort me teorine e fizionomise kriminale.
Kjo teori u hodh poshte me kohe qe ne 800. U gjykua si teper mesjetare (kshu gjeheshin shtrigat dikur nga inkuizicioni). [/qb]
e di ate pjese megjithate eshte i vetmi liber qe kam rastisur une qe thote se njeriu lind kriminel dhe ka dhene nje lloj shpjegimi dmth mbeshtetjeje per kete ide!

e di ca here jam shume klasike! /pf/images/graemlins/laugh.gif

bye ppl
eM

Futbollisti

Forumium maestatis

Krimineli lind kur prinderit nuk bejne detyren e tyre familjare. (ketu nuk po diskutoj arsyet qe sjellin kete mungese se berjes te detyres se tyre).
Une.

Kordelja

Valoris scriptorum

Para disa kohesh kam pare nje dokumentar amerikan per nje Psikolog rus.Kam dite qe e kerkoj ne Internet por nuk me vjen ndermend asnje e dhene qe te me ndihmoje.
Ky dokumentar fliste per nje fshat rus qe "prodhonte" kriminele.E cuditshme por e vertet.Ky psikolog (shume i famshem) ishte i tille qe neprmjet studimit te aktit kriminal mund te ndertonte fizionomin e kriminelit.Psikologu ishte rus me banim ne amerike dhe ishte vene shpesh ne sherbim te policise per disa raste.
Ne fakt, thelbi i dokumentarit ishte cudia ne kete fshat (nuk me kujtohet fare emri) i cili cuditerisht prodhonte njerez depresive me tendenca kriminale.Ndoshta duket absurde dhe e paperceptueshme, por ishte e vertete.Te rinjte e fshatit qendronin ne terapi dhe shpjegonin halucinacionet e tyre.Shkaqet ishin te shumta.

Nese Logos mund te kerkoje edhe mund ta gjeje per ke behet fjale.

Une kam mbetur e shokuar nga ky dokumentar, por nuk kam pasur me rastin ta rishoh edhe pse perseritja ne kanalet tona televizive eshte dicka e zakonte.

Pladomen

Primus registratum

Per mendimin tim kriminelet jan te lindur..
Eshte nje numer i vogel ai, njerzish te cilet i manipulon jeta e perditshme qe te kryejn nje akt aq brutal.

Nei

Primus registratum

Fillimisht postuar nga PaperMooN:
[qb]
Fillimisht postuar nga *Essenza*:
[qb] S'jam dakort me teorine e fizionomise kriminale.
Kjo teori u hodh poshte me kohe qe ne 800. U gjykua si teper mesjetare (kshu gjeheshin shtrigat dikur nga inkuizicioni). [/qb]
e di ate pjese megjithate eshte i vetmi liber qe kam rastisur une qe thote se njeriu lind kriminel dhe ka dhene nje lloj shpjegimi dmth mbeshtetjeje per kete ide!

e di ca here jam shume klasike! /pf/images/graemlins/laugh.gif

bye ppl
eM [/qb]
Ma thuaj dhe mua cfare libri eshte. Kjo qe kam thene eshte analize e gjate e penalistikes civile ... shume interesante por mese koncize ne AF dhe pa shume detaje.

genti

Primus registratum

Edhe ashtu edhe keshtu.
Me teper ndikon familja dhe faktoret rrethanore por ka raste kur eshte edhe e lindur.
Me i fundit ndodhi ne Texas kur nje zezak vret nje cift pleqesh dhe plagos nje polic.
Ky i fundit ishte i adoptuar ne moshen 2 vjecare nga dy prinder te bardhe te cilet gruaja psikologe dhe burri mesues,dhe mendoheni vete se si mund te kene ndikuar keta si prinder te femija.
Ndersa ky i fundit sa rritet dhe duke krijuar me shume probleme si problematik ne shkolle,agresiv,dhe dy, tre here arrestohet nga polica per vjedhje dhe deri te momenti kur ai ne moshen 23 vjecare grabit dhe vret dy pleqte.
Dhe mbas te gjitha ketyre nena adoptive e tij vendosi te bente nje kerkim per te gjetur prinderit natyral te djalit dhe kur arriti ti gjej mesoj se nena e tij kishte vdekur nga mbi-doze heroine ndersa babai ishte vrare nga policia ne nje grabitje ne nje supermarket.

edda

Primus registratum

Fillimisht postuar nga xhinO:
[qb] Edhe ashtu edhe keshtu.
Me teper ndikon familja dhe faktoret rrethanore por ka raste kur eshte edhe e lindur.
Me i fundit ndodhi ne Texas kur nje zezak vret nje cift pleqesh dhe plagos nje polic.
Ky i fundit ishte i adoptuar ne moshen 2 vjecare nga dy prinder te bardhe te cilet gruaja psikologe dhe burri mesues,dhe mendoheni vete se si mund te kene ndikuar keta si prinder te femija.
Ndersa ky i fundit sa rritet dhe duke krijuar me shume probleme si problematik ne shkolle,agresiv,dhe dy, tre here arrestohet nga polica per vjedhje dhe deri te momenti kur ai ne moshen 23 vjecare grabit dhe vret dy pleqte.
Dhe mbas te gjitha ketyre nena adoptive e tij vendosi te bente nje kerkim per te gjetur prinderit natyral te djalit dhe kur arriti ti gjej mesoj se nena e tij kishte vdekur nga mbi-doze heroine ndersa babai ishte vrare nga policia ne nje grabitje ne nje supermarket. [/qb]
Fakti qe nena ishte psikologe dhe babai mesues s'do te thote asgje. Ti mund te rritesh si mbret por mund te mungoje dashuria familjare. Femijet e prinderve qe punojne e kalojne pjesen me te madhe te dites vetem, pa kujdesin e askujt.
Une kur jetoja ne shqiperi kisha si komshinj nje familje shume te çuditshme: babai pijanec, nena putane, 1 goce putane, 1 çun hajdut dhe nje femije tjeter qe ishte rritur tek njerezit e kesaj gruas dhe qe s'kishte asgje te perbashket as me te emen as me familjaret e tjere (duke lene menjane tiparet fizike). Mund te them qe hashin dru pernate prej te atit, perfshi edhe kete gocen qe pasi u be 15 vjeç u kthy tek prinderit. Si perfundim kjo e shkreta duke mos pasur asnje rrugezgjidhje tjeter u njoh me njerin qe i premtoi qe do ta merrte ne shpi dhe pas nje viti e nxorri si prostitute. Nuk e di ne eshte gjalle apo jo, kam rreth 7 vjet pa e pare, por sa here mendoj per te me mbushen syte me lot. nese nje femije behet i kriminel faji gjithmone eshte i prinderve dhe i ambjentit ku jetojne per mendimin tim. Ndersa serial killers dihet qe jane anormale.

genti

Primus registratum

Eda.Rastet jane relative,prandaj dhe nuk mund te definojme nje mendim,e pergjithshmja eshte ajo qe thua ti,ndersa ai rasti qe mora shembull une, ishte thjesht per t'ju treguar qe ka edhe keshtu!

Guest

Krimineli esh i lindur asnjeehre nuk behesh

Nei

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Dhelpra_Dinake:
[qb] Krimineli esh i lindur asnjeehre nuk behesh [/qb]
Kot me te pyt pse nuk i kapin qe ne maternitet keta te lindurit?

mahir

Primus registratum

Personi i cili kryn akte kriminale sipas mendimit tim nuk lind kriminel mirpo gjitha keto lindin gjat zhvillimit te ti ne jete ku dhe psikologu i njohur shqiptar me qendrim ne Amerik thot "krimineli as nuk lind as nuk e ben jeta te tille por e ben shoqeria te tille"