Kreacionizmi dhe Teoria e Informacionit
Pyetja:
Po perpiqem te kuptoj se ku duan te dalin kreacionistet me idene e tyre mbi: "Projektimi dhe teoria e informacionit".
Pergjigja:
Subject: Re: Question on Information Theory
Newsgroups: talk.origins
Date: February 1, 2001
Author: Mark C. Chu-Carroll
Message-ID:
m3g0hy5ris.fsf@taliesin.watson.ibm.com
Në fakt flasin për dy kuptime të vecanta të teorisë së informacionit. Njëra është Teoria e informacionit e Shannon, tjetra është teoria e informacionit Kolmogorov-Chaitin.
Ajo që ndodh me kreacionistët është përzjerja e këtyre të dyjave në një menyrë të pakuptimtë për të nxjerrë përfundime të gabuara.
Teoria e Shannon trajton komunikimin. Ai punonte për Bell Labs, dhe interesi i tij kryesor ishte për komunikimin mbi kanalet me zhurma. (Botimi themelor për perpropozimin e parë të Shannon IT ishte titulluar "Komunikimi në praninë e Zhurmës".) Në teorinë e Shannon, entropia është rastësia e cfarëdoshme e sjellë prej efektit të zhurmës: Komunikimi mbi një kanal të zhurmshëm gjithmonë shton entropi, por kurrë nuk mund të shtojë informacion - për arsye se pikërisht duhet përcjellë informacioni i saktë nga një burim në një destinacion. Zhurma përgjatë kanalit nuk mund të shtojë sasinë e përmbajtjes informative - sepse nga definicioni fillestar, informacioni i vetëm është informacioni i transmetuesit, dhe çdo gjë që mund të ndodhë gjatë transmetimit, në rastin më të mirë është të mos dëmtojë të dhënat e përmbajtjes së transmetimit.
Teoria e Shannon është kështu thelbi i pretendimit kreacionist se "rastesia/crregullsia (randomness) nuk mund të shtojë informacion në një sistem".
Teoria e informacionit sipas Kolmogorov-Chaitin është një temë krejtësisht e ndryshme (për të cilën unë di më tepër sesa rreth teorisë Shannon). KC është një version i teorisë së informacionit që rrjedh nga shkenca kompjuterike. Ajo studion atë që është quajtur përmbajtja e informacionit në një varg. Në teorinë KC, përmbajtja e informacionit në një varg përcaktohet nga crregullsia e këtij vargu: një varg me redundancë të lartë (besnikeri e lartë, mundësi të ulët gabimi) përmban informacion ne sasi të ulët; sa më i crregullt të jetë një varg, aq me pak redundancë ka, dhe keshtu aq më teper informacion ka cdo pjesë elementare (bit) e këtij vargu. Teoria e informacionit KC është interesante se e konsideron e madhësinë e "mekanizmit dekodues" që interpreton këtë varg si pjesë e madhësisë së vetë informacionit që përmban ky varg.
Teoria KC ka një definicion për entropinë si masë për përmbajtjen e informacionit: entropia është njesia matëse e crregullsisë së një vargu, dhe si rrjedhim edhe e përmbajtjes së informacionit të këtij vargu.
Teoria e informacionit KC është shumë tërheqëse, dhe është përdorur gjerësisht në shumë mënyra interesante. Greg Chaitin e ka përdorur atë si një mjet për të studiuar disa vecori rrënjësore të matematikës; është përdorur nga shkencëtarët teorike kompjuterike për të analizuar kompleksitetin e brendshëm algoritmik të problemeve llogaritëse; dhe është përdorur për të diskutuar mbi përmbajtjen e informacionit të ADN (sepse kur flitet për ADN, përmbajtja e informacionit nuk përcaktohet vetëm nga renditja e gjeneve, por nga makineria, mekanizmi, që e përpunon).
Marifeti i kreacionisteve qëndron në atë se termi "entropi" do të thotë të njëjtën gjë sic përshkruhet në të dy teoritë, Shannon dhe KC. Nëse kjo është e vërtetë, atëherë mund të matet përmbajtja e informacionit e ADN-së duke përdorur termat e teorisë KC, dhe pastaj të argumentohet se në bazë të teorisë Shannon, përmbajtja e informacionit të ADN-së nuk mund të rritet.
Gabimi në fakt ketu është shumë delikat. Teoria KC nuk thotë asgjë lidhur me atë se si mund të ndryshojë përmbajtja e informacionit. Ajo thjesht merret me mënyrat e matjes së përmbajtjes së informacionit si dhe cfarë do te thotë përmbajtje informacioni ne kuptimin matematik/llogaritës. Por Shannon punon në një fushë të kufizuar ku ka një kufi të sipërm të përcaktuar për përmbajtjen e informacionit. Teoria KC, sipas definicionit, nuk ka një kufi të sipërm të tillë.
Shtimi i crregullsisë në një sistem shton zhurmën në këte sistem. Sipas teorisë Shannon, kjo do të thotë se përmbajtja e informacionit sistemit zvogëlohet. Por sipas teorisë KC, përmbajtja e informacionit ka më shumë mundësi të rritet me shtimin e crregulsisë. KC lejon që zhurma të rrisë përmbajtjen e informacionit; ndërkohë që Shannon jo. Nëse përzjehen me njëra tjetren, merret një përfundim absurd, por që mund të krijojë një ide të dickaje shumë rrënjësore që duket e habitshme për njerëzit të cilët nuk janë të mësuar me asnjërën nga format e teorisë së informacionit.
Mark.