Konkurenca!!!!!!!!!!!

b.k.

Primus registratum
Re: Konkurenca!!!!!!!!!!!

Ju lutem evitoni perplasjet personale

Te dy keni ide shume interesante qe mund te shprehen me gjakra te ftohte. /pf/images/graemlins/smile.gif

koppertoni

Primus registratum

Ok. Por faktet duhen thene megjithese perplasen me "konkluzionet" nga te tjeret ne kete rast eshte I-aspire. Triny nuk kam deshiren me te vogel te ndez ndonje "gjakmarrje" biles qe tani "I rest my case" for eternity. Heh.

S6T6N6

Forumium maestatis

Ne fakt kopertoni ka te drejte... nuk ishte mungesa e teologjise ajo qe rrezoi komunizmin jo. Ishte mungesa e bukes... si rrjedhoje e mungeses se konkurrences. Teologjia kishte vendin e vet ne sensin e mungeses se lirive dhe te drejtave por nuk ishte ajo qe u be shkak absolut per rrezimin e tij.

PS. Shqiptaret nuk e rrujne shume per fe ore mik, kane halle me te medha, deri me sot do ishim ndare e coptuar 500 here po te kishim rene prehe e tyre.

^_^

Primus registratum

Me duket shume e pa drejte te trajtohet konkurenca ne termin politik, ekonomik apo sportiv te pakten ne nje teme ku duhet te trajtohet aspekti psikologjik , cfare e con njeriun te jete konkurent, pse eshte konkurent, pse njerezit veprojne ne kete menyre dhe a eshte instiktive apo nje fenomen qe kultivohet.

Une e mendoj qe te gjitha ato qe jane thene me lart varet nga kendi i veshtrimit qe i shikon ( kjo e fundit eshte e drejte e kujdo qe ta zgjedhi vete kendin) jane te drejta por nuk jane te drejta nen kendin psikologjik si fenomen i proshuar nga psikika e njeriut jo nga psikika kolektive os e e detyruar e cila te con ne psikologjine e grupit te detyruar qe nuk ka lidhje fare me psikiken e njeriut te lire.

Askush nuk mund te thote qe ne komunizem nuk ka konkurence , ka edhe shume te forte biles por eshte nje konkurence e detyruar disa fakteve pra e kushtezuar nuk eshte e lire ose me mire te themi nuk eshte aq e lire sa ne sisteme te tjera por une njoh shembuj qe njerezit jane asimiluar fizikisht per shkak te konkurences ne SisKomunist ver.1.00 EH. (sistem ky qe nuk pati asnje upgrade) /pf/images/graemlins/tongue.gif

Sa per konkurencen ne USSR sot dita USSR eshte akoma shume e rrezikshme persa i perket faktit te zhvillimit, mos harroni vetem nje fakt qe sot pergjithesisht po perdoren ne te gjitha fushat ish satelitet ruse ushtarak te cilet jane modifikuar per qellime civile. pra teknologjikisht ai vend ishte shume i forte por kishte probleme te tjera te cilat nuk kane te bejne me konkurencen.
(mendimi im ky)

^_^

Primus registratum

Sorry qe po shkruaj dy here rradhas!

Fenomene te tilla si ai i rusise, shqiperise, etj etj jane fenomene qe njihen fare mire ne zhvillimin e botes dhe ne jeten e saj mijra vjecare , mos harroni ligjin themeltar te botes qe eshte ai ku sejcili ka nje te forte siper vetes dhe cdo i forte ka nje akoma me te forte e kshu me rradhe pra te themi shkalla hierarkike qe krijohet si ne njerezit ashtu edhe negrup njerezit qe jane shtetet. Te gjitha keto fnomene kane nje fund te percaktuar ose me sakte te parapercaktuar, te cilat nuk mund te krahasohen me njeriun ne vet vete por me njeriun ne grup .

RASPUTIN

Primus registratum

Mbeshtes parafolesin dhe para-parafolesin ne idene e mungeses se konkurences ne sistemet totalitare(sic ishte dhe ai i joni) ...
Doja te shtoja duke mbeshtetur dhe parafolesit e tjere me lart se edhe sot qe Shqiperia eshte ne nje faze riperterimi demokratik ku pretendohet qe konkurenca e lire dhe e ndershme te coje vendin para ne veme re qe hapat jane shume te ngadalte per shkak te konkurences aspak te ndershme gje qe na ben ta krahasojme qeverine tone te tanishme me ate te regjimit komunist... Pra ky eshte nje lloj arsyetimi qe na bind ne faktin qe gjate viteve ne komunizem konkurenca s'ka egzistuar (si ne nivel idividual ashtu dhe institucional) por edhe ne qofte se ka egzistuar (me shume ne nivel individual kuptohet) ajo ka qene komplet e padrejte dhe diskriminuese.... besoj se ju kujtohen se po te kishe ndonje mik diku apo po te ishe "dikushi" i kishe gjerat me te lehta edhe po te mos i meritoje...
E marr me mend qe kam dale pak jashte temes por kjo ishte thjesh nje shtese ndaj asaj qe thane dy parafolesit...

i'll_wait_4_U_in_Heaven

Forumium praecox

Persa i perket faktit te influences se besimit fetar ne mireqenien e shoqerise. E permenda se ishte nje nga gabimet e komunizmit por jo kryesor. Sepse gjate komunizmit shume faktore material dhe jo material kane ndikuar ne anomalite qe veme re ne shoqerine e sotme shqiptare, qe per mendimin tim eshte veshtire te permirsohen.

Une jam pro konkurences kur behet ne baza te shendosha mentale, per te permiresuar jeten shoqerore ose edhe ate materiale te nje individi apo te nje kombi te tere ose te mbare botes.

Ruset me te vertete qe jane shume te avancuar se shoqeria amerikane nga niveli edukativ. Dhe ne se e keni vene re nuk e ben qe te shkaterroje boten e jashtme apo ti kundervihet botes perendimore. Por eshte nje konkurence e drejt per ti provuar botes se jashtme se sa te zotet jane dhe sa kane mundesi. Eshte si puna e nje talenti te fshehur te lidhur ne vargonj dhe kerkon liri veprimi.Bota perendimore vite me rradhe valevite para syve te botes se jashtme krenarine per civilizimin dhe paarritshmerise se saj nga ana politike, shoqerore dhe edukative. Kjo ka qene nje nga shkaqet qe rusia konkuron.

Por jam krejt kunder nje konkurence qe nuk behet ne baza te shendosha psiqike. Si psh < ne qofte se nuk jam me i mire te zhduk ose te vras, te tjeret qe jane me te talentuar, edhe si pra , prapa kurrizit> Kjo eshte nje lloj psiqike e semure qe perdor dhunen dhe jo intelektin per te arritur ate cfar don.

^_^

Primus registratum

E kam thene edhe me lart qe cdo mendim eshte i drejte ne konceptin psikologjik boll qe ti ndryshosh kendin ose piken e veshtrimit (interpretimit ne ket rast)

Koncepte te tilla si psh , shkaterrimi i dickaje, fenomeni i konkurences se pa drejte, abuzimi ose mos abuzimi me ceshtjen fetare , jane fenomene qe une mendoj nuk i perkasin kesaj teme , e kam shpieguar edhe me lart , kam pershtypjen qe ne ket teme u hap koncepti i konkurences si fenomen psikologjik i njeriut dhe jo si fenomen i grup njerezve ( shteteve, komuniteteve, bashkesive).

pra nuk mund te diskutohet nje koncept psikologjik ne kend veshtrimin ekonomik , pasi ana ekonomike eshte pertej konceptit psikologjik dhe eshte nje fenomen derivant i konkurences ne procesin psikologjik.
Diku me lart kam folur per ate cfare e ben njeriu konkurent dhe derivatet e konkurences , ideja eshte e thjeshte ekonomia eshte fenomen i cili u zhvillua si pasoje e konkurrences dhe u zhvillua pikerisht per te percaktuar disa "dead line" qe duhet te arrijne njerezit, pra ne psikologji eshte nje "Joke" per te vene trurin ne pune dhe per te nxitur fenomenin e konkurences, ndoshta po shikoj kto dite qe eshte hapur nje teme e re "shperblimi" dhe jam i mendimit qe diskutime te tilla qe varen me pikesynimin e konkurences mund te zhvillohen edhe atje pasi shperblimi eshte nje koncept ekonomik por qe eshte nje katalizator i konkurences.

Ne kete teme me interes mendoj do te ishte studimi dhe diskutimi i fenomenit psikologjik "konkurence".

Besoj qe askush nuk duhet ta marre per ters faktin e spostimit te temes por mendoj se edhe mendimi i moderatoreve dhe inicuesve te temes perputhet me mendimin tim ne rast te kundert sic e kam permendur me lart liria per ti pare gjerat nga kende te ndryshme eshte e drejte per te gjithe, cfare kam shkruar mund te moderohet pa asnje paralajmerim. Thjeshte kam pershtypjen qe po shkojme ne drejtim te gabuar e do perfundojme te diskutojme temen:
"Perse shtyhen njerezit tek dera e autobuzit dhe nuk hipen asnjeri siper"

ana karenina

Primus registratum

Nuk eshte problem dalja nga tema sesa eshte problem dalja nga trute e atyre qe shkruajne, me nje fjale mjafton te thuash dy fjale me mend dhe keshtu e ke kompensuar pak faktin qe ndodhesh si padashje 'jashte teme' /pf/images/graemlins/laugh.gif . Po te benim ashtu si thua ti i binte te shkruante vetem Triny, une, Dua, Rambla e ndonje tjeter (me falni kujt mund ti kem harruar emrin). Diskutojeni si te doni, mjafton te jete bashkebisedim civil e frutdhenes :thumbsup:

PS: Mund edhe te jem gabim, si dihet :devil: