Kerkoj mendim nga Ju!

atman

Forumium maestatis
Re: Kerkoj mendim nga Ju!

Kur Romolo e Remo, sipas legjendës, filluan të ndërtojnë muret e qytetit, Romolo shënoi një kufi dhe tha se do ta vrasë këdo që do ta kapërcejë. Remo e shkeli dhe Romolo e mbajti fjalën, e vrau. Në njëfarë mënyre kemi përplasje midis asaj që quhet legjitime (etika dhe rregullat e saj përfshi veçanërisht moralin edhe pse të vendosura në mënyrë arbitrare, dmth për të kënaqur shijet, egon apo interesat e dikujt) dhe asaj që quhet trasgresion, (shkelje e këtyre rregullave, veçanërisht ato që përbëjnë moralin). Sa është natyrale kjo gjë, mbetet të diskutohet, sepse tek e fundit morali është mori rregullash që diktojnë standartet e mënyrës së jetesës, pjesë e të cilave është qëndrimi burrë – grua dhe në kahun e anasjelltë.

* * *

Në shkrimin e parë, u mundova t’ju kthjelloj disi idetë, por me sa kuptoj nuk ndodhi, nuk mund të ndodhë, sepse është shumë vështirë të njohësh fajin ose atë pjesë të fajit që bie mbi vete. Tashmë ka ardhur koha që të përballeni me një mendim tjetër që është më i vërtetë, shumë madje se morali që shitet, apo shërbehet falas. Përvoja tregon se femrat e shëmtuara, në përgjithësi janë moraliste të detyruara nga shëmtia, e cila i mënjanon vetiu nga tërheqja e vemendjes. Kërcen prifti nga belaja, i thonë ndryshe. Jam e nderëshme sepse nuk kam mundësi tjetër.
Përjashto rastet e homoseksualizmit të ndërsjelltë pra si te femrat e te meshkujt, dihet se femrat – gratë, shkojnë me meshkujt – burrat. A e kini menduar se jini sërish shkaktare për arsyen më të thjeshtë se e dëshironi ju para se ta dëshirojë mashkulli, i cili është gjithmonë më i frenuar dhe që lëshohet pa frena ose shkopsitet vetëm i ngacmuar prej femrës?
Në shkallën e parë të një pallati, burrat shkojnë me gratë e shkallës së dytë. Gratë e shkallës së parë janë të tradhëtuara (edhe pse Abs ka thënë më drejtë se fjala tradhëti është tepër e madhe, sepse duhet përdorur në ekuivalencën e një fjale po aq të madhe – dashuri. Në rastin në fjalë ne nuk dimë sa ekziston), pra, gratë e shkallës së parë janë të tradhëtuara nga këta burra të poshtër, maskarenj, që s’mendojnë, por për pesë minuta, shkatërrojnë çdo gjë.
Idem. Burrat e shkallës së dytë janë të tradhëtuar, nga këto gra, putana, kurva që i hapin shalët me po atë lehtësi që hapin çantën kur nxjerrin të kuqin e buzëve, etj etj.
Cila është situata? Po të flasim me përqindje, atëhere themi se, sa përqind burra shkojnë me gra të tjera, aq edhe gra shkojnë me burra të tjerë. Në këtë rast nuk ka vend për akuzë ndaj burrave.
Pyetja që vijon është disi më e ndërlikuar për ju femra:
- Po sikur të mos dëshironi t’i hapni shalët, a do të tradhëtojnë meshkujt partneret e tyre?
Burri i Almushit gjeti një femër që dëshironte të bënte atë që bënë sëbashku. Në të gjitha rastet kemi çift, por njëri brenda moralit dhe tjetri trasgresionist. Aktorët janë po ata.
Rastet e përdhunimit janë jashtë teme këtu.
* * *

Jam dakort me Lubardhin kur thotë se Almushi tall menderen me ne. Lubardhi me intuitë ka kuptuar se kjo është një temë e hapur thjesht për diskutim. Në fakt asgjë e keqe.
Ndërsa unë po e shikoj nga një kënd disi më ndryshe. Sikur Almushi ta kishte ndarë, a do ta kishte hapur temën? Jo. Në fakt nuk e ndau, madje e fali, por nuk është e sigurt sa veproi mirë dhe kështu hapi një temë për të dëgjuar ç’thonë të tjerët për një vendim që e ka marrë prej kohësh. (motivet e faljes mbeten të njohura vetëm për Almushin dhe nuk duhet t’i dimë).Veprimi i saj, ka për qëllim të jetë në paqe me vetveten, pra është një veprim ngushëllues – edhe kjo tepër njerëzore. Kështuqë, këshillat e kundërta, ato të çiftes etj, apo si shfryrja e Aman –it apo Amanes, janë pa vlerë.

* * *
Meqënëse, sipas teorisë së Amanit që po tregohet tepër e zellëshme këtu, pra, meqënëse gratë e nderëshme kanë nevojë për burra të ndershëm(kjo vlen edhe për të kundërtën), më thuaj si do të zgjidhet ky hall, sepse askush nuk e ka të vulosur në ballë, që të mos ngatërrohen më njerzit, që gruaja e nderëshme të martohet me burrin e ndershëm e që burri i ndershëm të martohet me gruan e nderëshme? Lexojmë ftesat dhe vendosim të shkojmë apo jo në dasëm: “I ndershëmi burrë, ju fton të ...ëëë...në martesën me të nderëshmen grua...” E panderëshmja grua...ëëë... me të panderëshmin burë...ëëë!
Çfarë do t’u mësojë fëmijëve? Sipas teje çfarë? Që t’u thotë se babai i tyre është i poshtër, tradhëtar? Marrëzira, sikurse edhe mendimi tjetër që pranon të rrijë me burrin po qe se ky i garanton jetën. Ky po, që ofendon femrën më shumë se çdo gjë tjetër. Sepse “unë” duke e ditur këtë epërsi kam dorë të lirë të bëj ç’të dua. Atëhere jeta do të jetë e paduruar sepse pranon de fakto që burri të shkojë me të tjerat.
Akoma nuk e zbrazët veten nga budallallëqet?

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Atman e di qe shkrimi me lart s'eshte per Almushin se tema mori drejtim tjeter...une nuk di te sakte mendimin tend...sesi duhej te kishte vepruar ajo sipas teje...une kete desha te di...ndoshta e ke thene gjekund dhe se kam pare (edhe pse i lexova te gjitha potimet e tua me kujdes, ndoshta me ka shpetuar)

Kam nje pyetje...pse gjithe ky mllef kunder femrave?
çfare eshte ky mendim qe meshkujt tradhtojne se ja kerkojne femrat?!
sjam dakort me kete...njeriu ne jete mund te tentohet nga shume shume gjera, jo vetem nga seksi...i bie qe çdokush t'beje si te doje?!!!sepse e tentojne?!!! s'jam dakort!

uppsss te paskam bere me shume se nje pyetje...

s'kuptoj dhe nje gje...ça faji ka nje femer (ne kete rast Almushi) qe mashkulli e tradhton?!ose e kunderta!
ça faji duhet te pranoje ajo? qe s'ja ka shtruar buken siç duhet ne tavoline? Qe si ka derguar sms me fjale te zjarrta dashurie? Qe s'eshte depiluar dhe qe s'ka vesh string per t'ja ngref burrit?!!! hajde ti leme keto! te gjithe e dime se çfare eshte jeta ne çift dhe te gjithe e dime se çfare e mban nje çift!!! dhe me vjen keq qe i hakerrehesh femrave ne kete menyre

ika se u bona vone per pune...se shpejti... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wave.gif

atman

Forumium maestatis

Me vjen keq qe nuk e paske kuptuar mendimin tim. Madje jam shprehur me qarte se kushdo tjeter.
Qe ne fillim, qekurse kam thene se ketu ka dy zgjidhje:
- Ose fale dhe harro gjithçka.
- Ose jepi fund me ndarje.
Me tej jam munduar te futem me thelle ngjarjes duke kapur ato elemente te cilet fshihen pas keqardhjes, pas qendrimeve moraliste fallco, pas terbimit kunder tradhetarit, pas gjithçkaje qe nuk bie ere sinqeritet, por eren e nje kalbesie qe ushqen korbat. Pikerisht kjo gje nuk eshte kuptuar dhe per fat te keq nga shqiptaret ne raste te tilla kalohet ne etiketime. Ka ndodhur edhe here tjeter me mua, ndodhi me kondren ketu te kjo teme dhe tashme riperseritet ndaj meje si "mllef" kunder femrave. (kush ka lexuar librat e mija, e kupton sa qesharak eshte ky metim) Dua të them se; nëse unë argumentoj psh që edhe një i droguar ka arsye të jetë i tillë, etiketohem drogmen. Zakonisht e bëjnë njerëz pa kulturën e mjaftueshme për të hyrë në një shkëmbim mendimesh për të njëjtën çështje duke ruajtur në të njëjtën kohë aftësinë për të gjykuar larg pasionit.
Persa thashe, riperserit se nuk merrem me nje rast konkret i cili sado i tille qe te jete, serish ka elemente qe e lidhin me rastet identike, te cilat nga ana tjeter perbejne ate qe ne nga pikpamja filozofike e quajme thelb. Edhe njehere, te gjitha rastet e veçanta, sado te veçanta qofshin kane diçka te perbashket dhe ky quhet thelb, duke hyre brenda tij mund te kuptojme problemin e me pas te gjykojme e shume me pas te denojme. Ju denoni pa gjykuar, ose e prisni, siç themi ne andej nga Korça, me sopaten e dardharit.
Une mund te ngre nje sere pyetjesh edhe pse Almushi na ka parashtruar gjendjen e saj, serish rezervoj te drejten e pyetjeve sepse ne kemi degjuar vetem njeren pale dhe askush nuk me siguron qe eshte ashtu sikunder thote ajo,(i kerkoj ndjese Almushit dhe nuk duhet te me keqkuptoje. Mendimi im eshte si nje shtjellim sqarues per ato qe thashe me siper).
- Unë mendoj se mund të ketë faj edhe gruaja.
Mendoj se mund të ketë faj edhe burri.
- Unë mendoj se mund të jetë një rastësi – e shkuara me tjetrën.
Mendoj se mund të jetë edhe një dashuri – nëse këto marrdhënie shtrihen në kohë.
- Unë mendoj se ajo tjetra i afron më shumë se çfarë i jep ti.
Mendoj se koha zbulon bazën mbi të cilën ngrihet një familje.
Unë mendoj se një familje nuk është jeta vetë, por element i saj.
Mendoj se monotonia është një ndryshk që ngrryen çdo gjë pa mëshirë.
- Unë mendoj se për këtë mund të ketë faj edhe gruaja – por nuk e kupton.
Mendoj se mund të ketë faj edhe burri – por ia hedh fajin gruas.
- Mendoj se ka shume e shume "ka te ngjare te jete...", ndaj mundohuni te kuptoni drejt trajtimin nga ana time. Sidoqofte nuk shkruaj per te mbledhur duartrokitje.
Shkencerisht eshte e njohur se meshkujt shkojne per te siguruar vazhdimesine e races, te llojit. Kjo gje vetem moralisht nuk pranohet. Tani nga te dyja, natyrale eshte e para e dyta eshte sajim i njeriut qe u perhtatet fazave te ndryshme te shoqerise. Ka qene nje kohe kur femra kishte disa burra dhe qe normale, ka qene nje kohe kur martesat beheshin ne grupe dhe njerzit ishin te lumtur po kaq sa ne sot, eshte nje kohe (si e sotmja) kur kemi poligamine ne vendet islamiste, dhe, meqenese mjaft sociologe amerikane po e ngrene si problem qe kerkon zgjidhje, gjendja e familjes amerikane qe shkaterrohet para se te kete lindur, qe kerkojne te futet ose njihet poligamia edhe ne amerike si nje menyre qe ruan familjen. Nuk ka rendesi se çfare mendojme ne, se na pelqen ose jo, Ata kane argumenta e tyre. Pra, duhet kuptuar se çdo gje ka nje argument qe perligj te qenet.
Njeriu sikur te mos tentohej nga shume gjera, sikur te mos e joshnin shume gjera, do te kishte mbetur nje riprodhues i thjeshte. Ne librin "Memento Mori? - mermeriti Eda di", ne faqen 439 - 440, kam shkruajtur.
"Do te dish ku qendron miopia? E thjeshte fare! Perderisa ti dallon nje mekat, do te thote se ke formuar nje ide, e ke veçuar si te tille dhe kjo perben gjendjen puro te mekatit, thelbin. Njohja e mekatit nuk ndihmon te shpetosh prej tij, joshja eshte me e madhe se kundershtimi. Mekati eshte nje mundesi dhe si i tille eshte nje mundesi e paçmuar, pa te, jeta eshte si nje zjarr qe digjet dhe shuhet nen hirin e vet. C'kuptim ka zjarri qe nuk pervelon gjithçka perreth?..."
Shpresoj te kuptohet edhe pse kur shkruaj jam i bindur se nuk shkruaj per te gjithe, por per ata qe mundin te me kuptojne.

Per rastin konkret, me duket teper kinematografik pershkrimi i bere nga Almushi, mesazhet, dhe skena finale; vetura. E per me shume e kam thene ne shkrimin para ketij.

abs

nuk e di...

Them se, ne ditet e sotme, e shkuara ne te huajen, pra „tradhtia“ eshte bere e modes.

Ndoshta eshte koha, qe marrveshja e marrdhenjes te riformulohet?
Rregullat e pathena te komunikohen?
...per t’i paraprire zhgenjimit/plagosjes/shkaterrimit te se ndertuares nga tradhetia?

p.s.kam degjuar qe martesa eshte si nje institucion...

almush

Primus registratum

Po lexoj komentet, lexoj dhe them me vete a eshte e vertete, i bej pyetje vetes PERSE? me cka e meritova? me cka?

Dikujt ndoshta nuk i besohet, as mua s'me besohej kur ndonjera ma qante hallin per ate qe i kishte ndodhur, derisa e provova ne lekuren time!!!!!!!

Ky Atmani po mi perzien pak truret, ashtu me jane dobesuar pak dhe po me shtyn te mendoj akoma.

Edhe nje here Ju falemderoj per komentet qe i jepni dhe ju jam mirenjohese.
Pershendetje!

almush

Primus registratum

E tash me ke bere te qeshem,
ti Lubardh e shoh qe s'te besohet fare po nejse si te duash beso si te duash jo!

tung, tung

atman

Forumium maestatis

U kthye Dahlia nga puna?
Kam pershtypjen se e perdori si justifikim sepse e kane akuzuar dhe e kane hedhur ne gjyq, pikerisht per nje mendim te dhene ne kete teme. E kam fjalen, per ate te "prerjes". Kam pershtypjen se tjetra ja preu dhe thote se ishte Dahlia qe ia dha idene.

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

eh ja u ktheva /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif
Ore qe ajo i ka "prere" nje gje, ate se diskutoj fare une...po se besoj se eshte frymezu nga une...aq me teper qe une e thase si shembull figurativ..."aaaaaj po me dhemb vetem ideja e prerjes edhe pse s'jam mashkull /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif )

Per Almushin...hej vajze dashur u bome cope per ty...ta qame hallin e te gjitha... vetem Lubon dhe Atman paske lexu mi?!!!

Ema

Goddes

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif
Almush njerezit per fat te mire jane te ndryshem.Keshtu problemi jot ftillohet vetem ne nje problem:A je e zonja te falesh?A je e zonja te harrosh?A je e zonja te ecesh para dhe te mos shfrysh ne ditet qe do vijne gjithe helmin qe ke grumbulluar brenda?Shpesh mendojme se mund te ecim para,mund t'i kalojme siper ca gjerave,here per dashuri,here per hir te femijeve,here prej kushteve ekonomike.Ti normalisht ke vleresuar te gjithe problemet qe keni,ke vleresuar kushtet ne te cilat ndodhesh.Te gjithe rrethanat te detyrojne te zgjedhesh ne nje menyre dhe jam e sigurte se po te jetoje diku tjeter e te ishe e pavarur ekonomikisht do arsyetoje me shpejt.
Keshilla ime ne rast se ke ne mendje ta falesh eshte :Shiko mire brenda vetes dhe perpiqu te kuptosh nese je kaq e forte sa te besh sikur s'ka ndodhur asgje.Sepse nese duhet te jetosh vite me dike duke i perplasur ne surrat tradhetine athere me mire ta lesh qe sot!

Pacim dhe te uroj lumturi :)!

Princesha

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Kondrapedali</div><div class="ubbcode-body">Çfarë është kaq tragjike tek "tradhtia bashkëshortore" që nuk mund të falet? Seksi është seks dhe nuk dëmton aspak çiftin por dëmton egon e partnerit të tradhtuar. Dhe kjo vjen nga fakti se ne jemi rritur me idenë që në martesë të dy duhet të jenë besnikë etj., etj. Këto faktikisht kanë lindur nga ndjenja e posesivitetit të njeriut, qoftë mashkullit po ashtu edhe femrës. Dhe si gjithmonë në raste të tilla, në vend që të ndëshkohet posesiviteti (si burim i vërtetë i problemit) ndëshkohet qefi dhe kështu arrijme në fetë e famshme sipas të cilave është mëkat po të bësh seks edhe me bashkëshortin/en tënd/e. Pra gjithmonë është gabuar në parandalimin e gjërave dhe njeriu gjithmonë e më shumë është ndrydhur nga shoqëria me pasoja të cilat i dimë sot.

Nuk po dal kundër familjes por jam kundër tabuve shoqërorë të cilët më shumë prishin punë se sa ndreqin. </div></div>

Me duket shum naive kjo menyre e te menduarit.

Se kuptoj ath ndryshimin midis te martuarit dhe beqarit, mesa e di un jan dy statuse komplet te ndryshme.

Mire qe s'paska pas respekt per bashkshorten, e as edhe per fmit qe ka nxjerr ne jet(i placin ment e kres i placin), po per vedin ku shkoi respekti, ku e sheh ndryshimin ai midis vedit e atij qenit qe kan te oborri lidhun e qe hungerin kur i vjen stina.

Sinqerisht ai i shoqi e paska siguru jeten, pervec se ne noj det semundjesh seksuale s'ka me i taku me notu kund tjeter.

Njerz te tille s'meritojn te falen e as ti jepen shance, po te ishe pa fmi, pa nji pa dy ishte dasht me i dhan durt, por me fmi e ke pak ma veshtire.

Si tha dikush ktu, qe s'ban me ja permend kurre, jo more ai me tradhtu edhe s'u doka as me ja permend nga frika se po te len ai ty (sa qesharake).

Shif e ban, ne pergjithsi ne raste tradhtie, ska falje, por s'duhet te tolerosh ma as edhe nji here se humb edhe personalitetin tan.

albanianfr

Primus registratum

Shiko ai nese nuk do tradhetonte ty do tradhetonte dashurine(qe kishte per ate vajze) deri diku une e justifikoj, nese dicka ka mbaruar ske pse bene veprime fallco qe sido, nuk te dashuron me, so mbrotja me e mire eshte sulmi, dil nga kriza dhe have fun, por jo me ate, kuptohet.

Princesha

Primus registratum

Ku e din ai se ca dmth dashuri, per fat te keq njerezit si ky se prekin kurre dashurine, sepse se meritojne.

almush

Primus registratum

ju pershendes te gjitheve
tradhetia jo qe eshte bere si uji dhe si ajri, po
me duket se meshkujt e sodit krenohen kur tradhetojne dhe kur jo ndihen te ofenduar apo te paditur!

Majc...leje me...gjoja se ke bere dicka te mencur...ne fakt e ke poshteruar veten dhe e ke ulur shume poshte ndergjegjen!

superman

Primus registratum

Almush---OOO!Tradhetia s'eshte risi ,ajo kultivohet cdo milisekond andej-ketej e gjithandej.Faktikisht pjesetare te te dyja gjinive krenohen me veprimtari te tilla.Duke lene menjane tipin moral nje aktivitet i tille eshte mbreselenes thjesht duke marre parasysh planifikimin e nderlikuar per t'u mos kapur me banane ne dore

Ema

Goddes

Mua me kane tradhetuar dhe kam falur.Kur ai e pa se une e kisha zemren e dobet,mendoi te me tradhetonte prape,dhe prape,dhe prape derisa doli me shprehjen:Ky eshte karakteri im,po deshe me prano keshtu.
Vertet,jetojme ne kohe te cuditshme,vertet kemi ndryshuar kaq fort... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/frown.gif

^^MIA^^

Forumium maestatis

Une kam qene ne rolin e te tradhetuares ( jo kaq rendes por kam qene ) dhe ne rolin e tradhetueses.Ne te parin kam vuajtur shume dhe nuk e pranova.Kerkova kohe te qendroja larg tij dhe pasi u kthjellova me veten e ndava.Sigurisht sdo beja asnjehere nje gje qe sdo e doja per hir te femijeve.Nuk eshte vendim egoist por me mire te rrisja femijet e mi me prinder te ndare ,se sa ti kultivoja me nje dashuri te rreme.Une kam pare familje qe pavarsisht se pranojne serish te jene bashke zihen aq shume sa i fusin tmerrin femijeve.
Ne pozicionin e tradhetueses mund te them qe me ka vrare ndergjegjeia dhe e kam lene me aq.Thjesht provova ate ndjesi qe me kishte bere per aq shume kohe te vuaja.Se vuajta une s'eshte e thene qe duhet te bejme dhe te tjeret et vuajme ( gabimi im sigurisht ) ndaj ajo plumbi del me plumb nuk te ben te ndihesh me mire,PERKUNDRAZI te rendon me teper ndergjegjien.

antip

Primus registratum

Sa guxim paske ti mi lal ti futesh tradhetirave per eksperimet... Hallall!

^^MIA^^

Forumium maestatis

Aman mos kaloni ne kto gjykime idiotesh.Ku permenda tradhetira per eksperiment?!
Kur me erdhi mundesia per te tradhetuar ,nese me para sdo kisha pranuar,kesaj here pranova sepse ndjenja per te pare se cme kishte munduar aq shume ishte me e forte se vullneti per te hedhur pas kraheve gjithcka.Te vjen natyrshem,s'eshte se ben llogarira.Po tradhetoj se dua te bej nje eksperiment.kupton?