Atehere, ka nje pjese qe une e kam mesuar permendesh, Ezekiel 25:17. "Rruga e njeriut te drejte eshte e mbushur ne cdo ane nga poshtersite e egoisteve dhe tirania e te ligjve. I bekuar qofte ai, i cili ne emer te bujarise dhe vullnetit te mire, eshte bariu per te dobtit permes lugines se erresires. Sepse eshte realisht kujdestari i vellait te tij dhe ai qe gjen femijet e humbur. Dhe une do ta godas me hakmarrje te pamate dhe terrbim te papershkruar ate qe do te perpiqet te helmoje dhe te shkaterroje vellezerit e mi. Atehere do e dini qe une jam Lordi, kur une te shpalos hakmarrjen time mbi ju."
Tmerri me i madh qe kam perjetuar ne moshen 14 vjecare ka qene levizja nga qyteti im i lindjes Fier ne Gjirokaster ku kreva studimet e mesme profesionale pedagogjike. Per here te pare ne jete, ne konviktin studentor te nxenesve qe vinin nga rrethet linja e drejte Fier-Korce dhe poshte kesaj linje, vura re te paimagjinueshmen. Ne banjat e konviktit ku era e amoniakut te urines nuk ishte absolutisht asnje gje ne krahasim me eren e jashteqitjes se trashe e cila mbulonte jo vetem banjat por edhe korridorin jashte tyre e vetmja pyetje qe me ngeli pa pergjigje per nja dy dite (e vrava mendjen) ishte si ishte e mundur te gjeje me falni sinqerisht per shprehjen mender mut te perplasur ne mure. Fakti qe nuk kishte llamba funksionale gjate nates ishte nje pergjigje. Fakti qe nuk kishte uje per larjen e tualetit alla-turk ishte nje tjeter pergjigje. Por si mund te lyheshin muret me jashteqitje. Pergjigja me erdhi kur pashe vajzat te cilat futeshin ne tualet me kova ne dore dhe me nje cope shami. U habita. Nuk e kisha pare ndonjehere kete fenomen. Ndarja ishte 100% e drejte. Te gjitha kristianet drejtoheshin ne banja me copa gazetash ne duar ndersa myslymanet me kova dhe lecka. Qendrova disa momente jashte banjes per te konfirmuar dyshimin. Ajo qe u fut ne banje, pas jashteqitjes, doli me te njejten lecke. Kova ishte bosh. Ajo e kishte prekur me dore prapanicen dhe te gjithe ndytjen e kishte ngjtur ne mur.
Debati filloi. Qortimit tim ajo iu pergjigj. Kristiane pise. Ju nuk laheni. Se ciles iu pergjigja: Ti e pastrove bythen tende dhe ndote gjithe boten. Me ato duar, kur te jesh nene ti do ushqesh femijet e tu dhe do t'i gatuash edhe burrit.
Ne kristianet nese kemi pislliqe i mbajme per vete. FAKT.
Shoqes time kosovare i vrane vellane. Bledi e quanin (ndjese paste). Nje shoku i tij e therri me thike ne zemer. Tragjedia me e madhe qe kam perjetuar. E ema e vrasesit (myslymane) nxorri per inat te gjithe lagjes nje kaposh te zi te cilin e beri kurban qe djali, i cili ishte arratisur per te mos u kapur nga policia, te mberrinte mire eshendoshe ne Greqi. FAKT
Nje bektashiane qe kisha ne shkolle nje dite na informoi se brez pas brezi grate ne familjen e saj vendosnin ne gjellen e burrave te tyre ose te dashnoreve gjak nga menstruacionet e tyre per t'i bere te bindur dhe besnike. FAKT
Pas vdekjes se babit, nga meraku qe kisha, konsultova nje mikeshe te motres e cila flitej se komunikonte me te vdekur. Nder te tjera (absurditete) ajo me tha se duhej te hidhja sheqer ne kepucet e vizitoreve te deshiruar dhe kripe te atyre te padeshiruar. ABSURDITET. Del jashte cdo llogjike. FAKT
Kam shume shembuj por do t'a le me kaq.
Nga vezhgimet e mia ne shoqeri dhe familje (kemi marre myslymanka dhe myslymane ne fis) kam arritur ne perfundimin se meshkujt myslyman jane shume besnike, ndersa femrat myslymane jane percarese. FAKT
Meshkujt myslyman jane shume bujare dhe meshkujt kristiane jane shume doreshtrenguar. Meshkujt myslyman, shoke te mi, nuk i tradhetojne grate e tyre ndersa meshkujt kristiane i tradhetojne. Meshkujt myslyman nuk pine ndersa kristianet behen karroqe. Meshkujt myslyman jane te mire me grate dhe nenat e tyre dhe te ashper dhe te eger me grate e botes. FAKT
Gruaja Kristiane eshte Patriarkale dhe nderon dhe respekton Burrat. Tek Kristiani kendon kaposhi.
Gruaja myslymane eshte Matriarkale. Kendon Pula dhe jo Kaposhi tek qymezi Myslyman. FAKT
Burri kristian eshte i eger me gruan e tij dhe i embel me boten dhe grate e tjera. I con hallet ne shtepi. Nuk i le barren botes per problemet e tij.
Mashkulli myslyman i cili nuk ka cfare t'i bej kalit i bie samarit, qe te rifitoje titullin mashkullor nxjerr inatet me boten dhe jo me ato te cilat mbajne celsat e bukes ne dore. Grate e tyre. Hallet i tij ia nxjerr botes. FAKT.
Nga keto observime vij ne konkluzionin se lidhja me e mire do te ishte midis nje burri myslyman dhe nje gruaje kristiane e cila do t'i thurre hymne dhe do t'a nderoje dhe respektoje.
Nga keto observime vij gjithashtu ne konkluzionin se te gjitha myslymankat do t'i coja ne familje kristiane ku te gjenin vendin e merituar. Tek familja kristiane kur permendet fjala magji e pislliqe te ketij lloji te hane guxhumanin si thoshte i ndjeri ati im. Ka Cecua Bicak, nje tjeter shprehje e tim ati.
Keto jane te padiskutueshme. Te perjetuara. Te pasofistikuara. Pa lexuar asnje liber biblik apo Kuranik dhe budallai me i madh me shembujt qe iu dhashe do te nxirrte konkluzionet e duhura.
Eleonore