Keqkuptime per Islamin: Pyetje - Pergjigje

gurax

Pan ignoramus
Re: Keqkuptime per Islamin: Pyetje - Pergjigje

Adami njeriu i pare. Eva e dyta pas tij nga brinja. Adami s'qenka puci-puci me te bijat, e as Eva me te bijt. Perversiteti eshte imi /pf/images/graemlins/lol.gif sepse s'ka varg ne liber per kete pune (evidence!) por ama eshte e qarte qe binjaket nuk martoheshin (lexo puci-puci) me binjakun, por me motren apo vellain tjeter ishte ok, nuk eshte perversitet se eshte rast special. Edhe keto ama thuhen nga disa dijetare, te tjeret nuk dine gje apo nuk jane dakort. Nderkohe qe flitet per jo me pak se nje ngjarje historike e aq me teper per dicka qe shitet ne popullate si "e verteta absolute". Do ju kthehem prape dijetareve dhe dijeve pak me vone, por me vjen mire qe sic e thua dhe ti, kane filluar ndryshimin/ndalimin e argumentimit me ane te fazave. Ne kete rast ku jemi, ke faza "binjaket jo se eshte keq, vellai apo motra tjeter eshte ok se eshte rast special"? Po behen te zgjuar me ne fund e po pranojne qe njerezit shkollohen perhere e me shume ne ditet e sotme dhe duhen "argumenta" qe te mbulohen pacavuret. Hallall e pacin kur kane ushtare si puna jote qe s'te dridhet as syri kur me thua mua pervers! /pf/images/graemlins/lol.gif

Fjala "mund" perhere ka kuptimin "ndoshta" por ketu do kemi te bejme perseri me ndonje rast special, aq me teper ne temen e heqjeve te dyshimeve. Ti perdor "mund, por edhe mund" dhe referenca eshte paragrafi:vargu ne nje liber. Ne te njejtin kontekst, jo mund, por fakt, ka edhe nje (apo me shume) libra te tjere qe referohen nga nje tjeter turme ne po te njejten menyre. Te mos harrojme as mundesine e nje paragrafi:vargu qe ju referohen edhe nje tjeter turme njerezish legjenda e te cileve u huazua nga dy te paret per referencat e tyre. Kush e ka ne dore te vendose per "te verteten absolute" ne kete rast? A ishte Jezusi biri i Zotit? Ca thone po, ca thone jo, te dy kane paragrafi:vargu te tyre. Te paret librin e shkruan ne menyre kolektive, te dyteve ju peshperit ne vesh ne endrren e nje nate vere (me vjen ndermend rakia tashti). Pervec ketyre ka dhe turma te tjera qe s'ua ndjen fare sepse kane referencat e tyre paragrafi:vargu.

Te kthehem tek dija dhe dijetaret, nje person mendjembyllur si une e ka te veshtire te kuptoje pa percaktuar me pare se nga vjen kjo dije dhe te pakten mundesine se si mund te provohet kjo dije, pavaresisht mundesive te momentit. Por e verteta absolute sipas logjikes qe ti sjell (por jo jotja) eshte mjaft e qarte kur paragrafi kuptohet literalisht dhe vargu me interpretim dijetaresh qe studiojne perjashtime! Por mencuria e tyre e lashte nuk mund te mohoet per vete faktin qe cenimi i proceseve jetike perjashtohet nga ndalimet e urdheresave, si psh "po s'pate uje, pie dhe rakine", po vuan (i gjori) sepse ashtu sic edhe ti mund te logjikosh edhe pa referenca, bie ndesh me paragrafi:vargu nese s'ka fare perjashtim. Perjashtimi eshte zgjidhja, aq me teper nga nje gje qe eshte e perjashtuar ta kontestosh si dhe mundesia ta njohesh pertej "limiteve qe ekzistojne". Limite ne dije? Dhe prape, tere kjo dije nuk di te na thote "e lagu apo s'e lagu" sepse nuk e kemi kuptuar drejt dhe ka dale dhe nje grup tjeter dijetaresh qe thone se... etj etj. Kshu dijetaresh ka patur dhe do te kete perhere /pf/images/graemlins/wink.gif
Dhe nuk ke pse trembesh nga koha qe une zgjedh per te sjelle shembuj relevante per temen. Koha eshte e paperfillshme per fene islame, apo jo?

Do ju lutesha te tere lexuesve qe ta konsiderojne kete postim si nje rast special te sqarimit te keqkuptimeve (filozofike apo jo kete e le ne dore te lexuesit) qe dalin pafundesisht ne nje dicka kaq te vertete dhe te qarte sac eshte feja islame.

Shendet e te mira.

Kondrapedali

Kondrapedali

Po qe se do marri guximin me të kthy përgjigje, jam mëse i sigurt se ajo do jetë krejt pa lidhje me ç'ka ke shkruar ti këtu /pf/images/graemlins/laugh.gif.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Gurax,

Nuk kam kohe te merrem me zberthime ne detaje te postulatave te tua. Ti merr aksiome fallco dhe pastaj ben postulata. Zbulo njehere aksiomet e verteta dhe pastaj diskutojme....

Persa i perket lejimit ne raste speciale ke vargje ne Kur'an dhe nuk eshte se bie ndesh, por kur do te flasesh pa lexuar ben gabime si puna jote.

Edhe per ndalimin me faza ke vargje ne Kur'an dhe jo se e "shpiken" dijetaret se pane njerez "te mencur" (te pakten qe mendojne se jane te mencur). Por kur nuk lexon, arroganca te lejon te besh gafa te tilla. Ti je vete-kundershtuar me postulimet e tua fallco.

Ti nuk ke di as s'i ngrihen themelet dhe do te diskutosh nqs catia eshte modeluar mire apo keq.

Merre shkalle shkalle, shko lexo njehere Kur'anin, edhe pastaj diskutojme. Nuk kam ardhur te diskutoj per enderrat e tua apo supozimet e tua se ca thuhet ne Kur'an dhe pastaj ne ben postulime bazuar ne keto.

Nqs ato qe mendon se jane ne Kur'an, nuk jane, dhe nqs ato qe mendon se mungojne ne Kur'an jane, atehere si mund te jene te verteta postulimet dhe arsyetimet e tua. Ne fakt i bie te mos te jene te verteta.

Ne matematike postulon dicka fallco dhe ne vend te provosh te verteten provon se kjo "fallcoja" nuk ka baza. Ti kete e ben shume mire me argumentat e tua. Postulon se Kur'ani thote dicka qe nuk thote dhe tregon sa e gabuar eshte. Ne kete menyre provon se Kur'ani thote dicka te vertete.

Gjithe te mirat!

N

noldi

Guest

P.S Nofka ime (IQ jimmy) eshte anglisht e kam bere per qejf por emrin e kam aq shqiptar sa s`e ke idene. Te lumte qe "ma le". Me vrap tani se po te kapa "ta lashe"

hareid

Papirus rex
"E verteta absolute" nuk mund te gjehet kur dikush flet me te degjuar dhe jo me te lexuar.
Nuk eshte e vertete qe ne Kur'an flitet se Eva lindi nga brinja e Adamit, perkundrazi ne Kur'an flitet qe Zoti burrin dhe gruan, pra Adamin dhe Even, i krijoi ne te njejten kohe. Nuk ceket ne asnje vend se burri u krijua perpara gruas e aq me pak se gruja doli nga brinja e burrit
"Kush deshiron ta kerkoj qimen ne supe e gjen ate". Keshtu edhe puna e ketyre qe mundohen te kapen te shtimi i njerezimit pas Adamit dhe Eves. Flasin per perverzitete, edhepse nuk e din te verteten. Flasin me siguri te madhe sikur e kan lexuar Kur'anin, edhepse qe nga rreshti i pare, shihet shume qarte se nuk kan lexuar asgje nga Kur'ani. Ketyre eshte me lehte te u thuhet: Perse duhet diskutuar per ceshtje fetare, ne kete rast per Islamin, nese ju edhe pa lexuar fare Kur'anin, e dini me mire se cfare shkruhet aty?

gurax

Pan ignoramus
Kur nuk pranon qe popullata boterore u shtua midis orgjive dhe incesteve te permendura, atehere na ndrico se si u be? Apo atehere orgjia dhe incesti ishin normale dhe vetem me pas u bene te denueshme nga ndonje sjellje e keqe e njerezimit rruges, apo nga ndonje 'upgrade' i allahut per procesin e rafinuar, ndonese ne kete rast me nje difekt te vogel qe kerkoi permiresim, te mbareshtimit te njerezimit?

Ti mund te lexosh dhe mesosh permendesh Kuranin sa here te duash, por kjo nuk do te thote automatikisht qe je nje njohes i se vertetes. Je nje njohes i kuranit, dhe per ty kjo ekuivalentohet me te verteten. Kush te ka thene qe per islamin jane ne gjendje te diskutojne vetem ata qe e mesojne permendesh Kuranin? Ka bere shaka me ty nese te ka thene njeri kete. Nuk ka nevoje per kuran apo ku e di une se cfare qe te kesh mjaftueshem ate qe quhet 'common sense', dhe te kuptosh qe nese do t'i tregosh te tjereve se pse eshte i vertete nje pohim (pretendimi yt qe e verteta ekuivalentohet me kuranin ne kete rast), nuk mjafton vetem shprehja "sepse une mendoj dhe besoj qe eshte keshtu" por duhet nje apo me shume, argument. Argumentat, po nuk paten konsistence, evolojne ne perralla, barcaleta, legjenda apo mite, ose dhe zhduken fare.... varet nga argumenti perkates dhe nga logjika e aplikuar ne zberthimin e tij (ose ndryshe, nga kushtet e jeteses se argumentit dhe aftesise se tij per te jetuar ne keto kushte).

Nje nga faktoret ne cilet jeton nje nga argumentat e tu, ky qe ke permendur per Adamin dhe Even, eshte qe edhe islami edhe krishterimi, jane sekte (ose abominacione, varet cili emer te pelqen me shume) i fese pararardhese hebreje dhe bazohen ne literaturen hebreje. Preferenca se cfare kane marre dhe cfare kane lene jashte prej tyre eshte tjeter gje: krishterimi i ka marre per baze te peste librat e Torahut, apo Pentateukut Hebre, ndersa islami vetem librin e pare, Zanafillen, Gjenezen. Kurani dhe Bibla, secila ne menyren e vet dhe pavaresisht pretendimevet e seciles qe vetem versioni perkates eshte i drejti, jane plotesues per Zanafillen, jo zevendesues te saj.

hareid

Papirus rex
Shkrimi yt vetem se e verteton ate se cfare kam thene me heret. Ti nuk e ke lexuar fare Kur'anin. Ti merresh vetem me ato muhabete qe i ke degjuar ose lexuar neper faqe ku sulmohet feja islame. Sikur te e kishe lexuar Kur'anin nuk do te beje gabime aq fillestare. Islami e njeh Toren origjinale ashtu sic i eshte shpallur Mojsiut dhe jo Toren sic eshte ndryshuar nga dora e njeriut. Nuk eshte aspak i vertete pohimi yt se Islami e njeh vetem librin e pare Zanafillen, Gjenezen.
Nuk thashe askund se per islamin jane ne gjendje te diksutojne vetem "ata qe e mesojne permendesh Kuranin"!!!! Nga e nxorre kete shpifje???? Per islamin mund te diskutoje cdonjeri, mirepo dallimet jane ne diskutimet qe behen kur dikush ka lexuar dicka dhe kur dikush mendon se ka lexuar dicka. Te rasti i pare diskutimet mund te vazhdojne sepse lexuesi e ka lexuar burimin kryesor te fese islame dhe mundohet te debatoj per pacartesite, per mospajtimet.... Te rasti i dyte diskutimet e humbin rendesine sepse personi pa e lexuar fare burimin kryesor te fese islame, pretendon te shpif per gjerat te cilat asesi nuk ndodhen ne Kur'an.
Ne baze te shkrimeve tua, ti i takon rastit te dyte.

gurax

Pan ignoramus
Ka shume gjera te cilat ti i merr si premisa fillestare te mireqena, i diskuton ne forme ciklike dhe ne fund te diskutimit mberrin ne vertetesine e pikerisht ketyre premisave. Sa here qe permendet Kurani si element vertetues i Kuranit, numeratori i argumentit ciklik rritet me +1 dhe per to,cdo cikel perhere e me qarte demonstron qe nuk jane sqarime; sepse ne fakt quhen fallcitete logjike dhe jane pjese e nje fushe shume te percaktuar dhe te definuar qarte, logjikes informale. Ne menyre efektive nuk deshmojne per themele te forta ne ate qe pretendohet ne tekst, por per nje ceketi dhe barriere arsyetimi per interpretuesin.

Duke ju referuar Kondrapedali me lart "Kshu eshte kur mendon se bota ka lindur me Kuranin".

hareid

Papirus rex
Te njejten gje mund te e them edhe une ne baze te shkrimeve tua. Edhe ti pa lexuar fare Kur'anin, duke u bazuar ne hamendjen tende, mendon se cdo gje qe nuk te pelqen tye ndodhet e shkruar ne Kur'an. Te pavertetat e tua, edhe aq me keq shpifjet e tua, nuk mund te diskutohen perderisa ti perdor hamendesime, pergjithesime duke ja futur dokrave se "Islami e njeh vetem librin e pare Zanafillen, Gjenezen".
Ti mund ta zbukurosh tekstin me lloj-lloj kuptime filozofike, mund te shprehesh edhe per "ceketi", por kjo nuk deshmon se ti ke argumente per te diskutuar. Nuk debatohet me argumente te shpifura. Prandaj, mos u merr kot me pergjithesime . Mos ja mvesh dicka Kur'anit perderisa nuk ja ke idene se cfare shkruan aty. Ka persona te atille qe e pranojne se me te degjuar e kane dhe debati me ta behet i arsyeshem, kurse ne rastin tend debati behet i paarsyeshem sepse ti me kembengulje dhe pa lexuar mundohesh te i bindish te tjeret se cfare shkruan ne Kur'an. Nje fjale e urte thote: "Shpif, shpif se dicka do te ngele" dhe ti pikerisht e ben ate...

Me mire te mendoj se bota ka lindur me Kur'anin se sa te mendoj se bota ka lindur me Darvinin...

gurax

Pan ignoramus
Une e kam lexuar Kuranin, por pervec tij kam lexuar edhe Biblen, edhe Epiken e Gilgameshit, edhe Artin e Luftes, edhe Fizika dhe Etika nga Platoni, edhe Origjinen e Specieve, edhe Nje histori e shkurter e Kohes, edhe Ligjin e Moralit nga Kanti, edhe Antikrishtin e Nices, edhe Evolucionin e Fizikes, edhe Mein Kampf, edhe Librin e te Vdekurve, edhe Analektet e Konfucit, edhe Deluzionin e Zotit, edhe Komedine Hyjnore, edhe Pejsazhin i Moralit, edhe Kandidin nga Volteri dhe Muhametin po nga Volteri.
Ne asnjeren prek ketyre nuk kam kerkuar te gjej mesime apo udhezime, por te tere i kam lexuar sepse me ane te tyre kam ndertuar botekuptimin tim te sotshem dhe ne menyre te ndersjelle me kane ndihmuar per t'iu afruar perhere e me teper te vertetes dhe per te kuptuar se mendja njerezore eshte e afte te prodhoje si gjenialen ashtu dhe egoizmin ekstrem dhe justifikime nga me te ndryshmet per lloj lloj kapricosh, ku perfshihet dhe etja per pushtet, justifikimi i cmendurise dhe vrasja.

PS: Te dy variantet qe ke vendosur midis te cileve te zgjedhesh se cili eshte me i mire, jane njesoj te gabuar dhe rezultat i injorances.

hareid

Papirus rex
Sa i perket PS-se tende....Zgjedhja ime u be vetem ne baze te paragjykimeve dhe referimeve tua. Nuk eshte mire te mendosh se e din se cfare mendon tjetri sepse kjo tregon injoranc edhe me te madhe.

Ti mund te kesh lexur shume. Kete nuk e ve ne dyshim mirepo, qe ti NUK e ke lexuar Kur'anin jam me se i bindur. Sikur te e kishe lexuar nuk do te beje gabime te tilla fillestare. Te pohosh se Eva eshte krijuar nga brinja e Adamit duke u bazuar ne Kur'an, duhet te nxjerrish argument, pra citat nga Kur'ani. Ti nuk nxorre asnje argument!! E si do te nxjerrish kur citate te tilla nuk gjenden ne Kur'an. Pra ne kete rast ti shpife. Te pohosh se "Islami e njeh vetem librin e pare Zanafillen, Gjenezen" dhe te mos nxjerrish asnje argument eshte perseri shpifje . Te shpifish eshte edhe me keq se sa te genjesh. Nese keshtu ti i afrohesh perhere e me shume "te vertetes", atehere vazhdo edhe me tutje ate rrugen tende....

gurax

Pan ignoramus
Ti the dicka, une nxjerr nje perfundim. Ti me thua qe e the nga paragjykimet e mia dhe ne te njejten kohe:
A) ke tre shkrime njeri pas tjetrit qe merresh me mua dhe vazhdon te jesh i bindur se cfare kam bere apo nuk kam bere une
B) Dedukton dhe flet percart per Darvinin dhe kuranin nderkohe qe pyetja ishte per Adamin dhe Even. Me shume se nga u krijua Eva, ajo qe u pyet kishte te bente me si u shumuan Eva dhe Adami, per incestet e implikuara ne kete proces si dhe me pas (kete ti me ne fund e ke mesuar nga gjenetika, nje pjese thelbesore e teorise sintetike te evolucionit) efektin e incestit ne gjenerata pas gjenratash e gjeneratash, sidomos kur bashkesia gjenetike TOTALE e njerezimit ne nje cast te caktuar eshte e perbere vetem nga dy individe
C) nuk eshte mire te mendosh se cfare di apo nuk di tjetri sepse kjo tregon injorance edhe me te madhe. Dhe duke qene se eshte hera e katert qe merresh me mua dhe jo me idene qe une sjell, te rikujtoj se nuk te kam ndonje borxh sa here qe e ben kete ngaqe nuk te pelqen ideja qe une sjell dhe qe ti na paske zgjedhur te prekesh prej saj!

"Keqkuptime?" pyetet ne emrin e temes. Ka shume te tilla. Edhe nje here te rikujtoj, Kurani ka vertetesi per ty vetem. Nese ofendohesh qe une te them se per mua eshte nje veper letrare e te njejtit rrang me Trimerite e Herakliut dhe Iliaden e Homerit, kur thua se Kurani eshte i vertete sepse keshtu thuhet ne Kuran, per mua eshte pa ndryshim metodik nga analogia e kesaj shprehje qe Herakliu eshte i vertete sepse keshtu thuhet ne Trimerite e Herakliut. Nese ti na u ofendoke pse une po sulmoj Kuranin, rri i qete. Nuk e kam fare mendjen tek Kurani, apo Trimerite e Herakliut, apo tek Sheherezadja e Nje mije e nje Neteve. Nuk jam duke u marre dhe sulmuar asnjeren prej tyre ne vecanti. Ajo per cfare po flas eshte principi "X eshte i vertete sepse kshu thuhet ne X, lexoje X dhe do e gjesh te verteten per X." Ky eshte thelbi i keqkuptimeve dhe arsyeja e arsyetimeve te cekta ne forme rrethore dhe ku perfundimi verteton premisen fillestare. Kurani per mua eshte nje vogelsi ilustruese ne kete rast te cilin nuk e sulmoj, por qe permblidhet ne formulen e rrethit filozofik pak me lart. Nese ty apo dikujt tjeter nuk i pelqen faktori vete-referencues i Kuranit dhe kerkon ta largoje nga te qenit nje shembull ilustrues per falcitetin logjik dhe rrethin e semure filozofik te cilin une po trajtoj, me arsyen "sepse ne kuran thuhet qe kshu e ashtu", me vjen keq por eshte evidente qe idjotizmi dhe budallalleku eshte i formules, jo i variablit. Nuk duhet te ulim veten duke u marre me vogelsira.

Keqkuptime? Ja nje tjeter ilustrim, me nje tjeter variabel, por qe i perket te njejtes formule idjote. Eshte shkeputur nga nje monolog shume i famshem i personazhit tashme klasik Jules Winnfield.

Atehere, ka nje pjese qe une e kam mesuar permendesh, Ezekiel 25:17. "Rruga e njeriut te drejte eshte e mbushur ne cdo ane nga poshtersite e egoisteve dhe tirania e te ligjve. I bekuar qofte ai, i cili ne emer te bujarise dhe vullnetit te mire, eshte bariu per te dobtit permes lugines se erresires. Sepse eshte realisht kujdestari i vellait te tij dhe ai qe gjen femijet e humbur. Dhe une do ta godas me hakmarrje te pamate dhe terrbim te papershkruar ate qe do te perpiqet te helmoje dhe te shkaterroje vellezerit e mi. Atehere do e dini qe une jam Lordi, kur une te shpalos hakmarrjen time mbi ju." E kam thene kete trapllik per vite te tera. Dhe nese e degjoje, do te thoshte qe ishe i marre fund. Se pata vrare shume mendjen se c'do te thoshte. Me dukej nje trapllik trimash fiks per t'ja thene ndonje shkerdhati para se tja mbushja bythen me plumba. Por sot ne mengjes pashe nje tjeter trapllik qe me ka vene ne mendime. Tashti po mendoj, ndoshta do te thote qe ti je njeriu i keq. Dhe une jam njeriu i drejte. Ndersa kjo 9 milimetershja eshte bariu qe i me mbron bythen si njeri i drejte qe jam gjate rruges neper luginen e erresires. Ose, do te thote qe ti je njeriu i drejte dhe une jam bariu dhe eshte bota rreth nesh qe eshte e keqe dhe egoiste. Ky variant me pelqen. Por prape eshte vetem nje trapllik dhe nuk eshte i vertete. E verteta eshte se ti je i dobti. Dhe une jam tirania e te ligjve. Megjithate, po perpiqem, Ringo. Po perpiqem shume qe te jem nje bari.

hareid

Papirus rex
Darvinin vetem e permenda ne baze te disa shkrimeve qe i ke shkruar me heret jo vetem ne kete forum.
Kur'ani eshte burimi kryesor i fese Islame. Pa dyshim qe do te merrem me Ate, perderisa ti me mesove se Aty shgkruan dicka qe une KURRE nuk e kam lexuar. Nuk merrem aspak me tye, eshte edhe nje gabim i rradhes, por merrem me shkrimet qe je duke i nxjerrur. Merrem me ate qe ti pohon se e ke lexuar edhpse nuk nxorre asnje citat. Nese deshiron te pyes edhe njehere. "Ideja" qe ti e nxorre se Kur'ani shkruan se Eva e ka prejardhjen nga brinja e Adamit ne cilin citat qendron?? "Ideja" se Islami e njeh vetem "Gjenezen, Zanafillen" ku qendron?? Pergjigju ketyre dy "Ideve" qe ti me heret i shkruajte duke pohuar se e ke lexuar Kur'anin, atehere debatojme me tutje, debatojme edhe per pasardhesit e Adamit dhe Eves ne baze te Kur'anit.
Te jesh me se i sigurte se une nuk ofendohem aspak ne lidhje me ate qe ti Kur'anin e fut ne nje rang me "Trimerite e Herakliut" apo Iliaden e Homerit", eshte MENDIMI YT, te cilin e respektoj, por me pengojne thenjet e mesiperme te cilat i ke lene te pa argumentuara.

gurax

Pan ignoramus
Kupto ato qe shkruhen dhe cfare lexon. Ajo qe thashe per kuranin dhe biblen... ku e pe ti qe une thashe se e kam lexuar ne kuran? Dhe plus, ne kete teme ti i ke dale zot pergjigjeve, jo pyetjeve. Ti sqaron keqkuptimet, une jam ai qe keqkuptoj. Une jam i keqi, ti i miri, une qafiri, ti besimtari... etj etj etj.

"Hominem unius libri timeo" (Me tremb njeriu qe ka vetem nje liber). - Thomas Aquinas

Aquinas ka folur per llojin e grupit te njerezve ku ben pjese edhe ti, hareid. Ne vetvete edhe kjo shprehje eshte subjekt i keqkuptimeve, per disa eshte nje kompliment ne ekspertize, per disa te tjere eshte ofendim ne mendjengushtesi. Ne kohe te ndryshme eshte interpretuar ne menyra te ndryshme. Une po ta them sipas interpretimit modern, te koheve qe jetojme.

hareid

Papirus rex
Thenja e Thomas Aquinas me siguri nuk vlen per mua gurax. Une kete shprehje e marri jo si nje ofendim, sepse nuk mund te me ofendosh perderisa nuk me njeh, e nese me njeh s'ke se si me ofendon, por si nje"kompliment" tendin referuar interpretimit modern.... Biblioteka ime shtepiake ka mjaft libra si fetare ashtu edhe jofetare, per te qen i bindur ne ate qe e shkruaj.

Me sa e di une tema eshte per "Keqkuptimet per Islamin", pra ne shkrimin tend, te parin ne kete faqe, shihet shume qarte se ti thot:
"Adami njeriu i pare. Eva e dyta pas tij nga brinja. Adami s'qenka puci-puci me te bijat, e as Eva me te bijt......" Pra, ti i referohesh temes. Une te pyeta disa here, nuk e kam te veshtire te pyes edhe njehere. Ku shkruan se Eva doli nga brinja e Adamit? Jepma pergjigjen, atehere vazhdojme per pjesen tjeter "puci-puci"...Sikur te kishe thene qe kjo gje qendron ne Bibel dhe si analogji me siguri qendron edhe ne Kur'an, atehere do te e mirrja si nje keqkuptim. Sikur te kishe thene: E kam degjuar se edhe ne Kur'an thuhet se Eva doli nga brinja e Adamit, serish do te e kisha marre si nje keqkuptim tendin, por ti vetem disa shkrime me larte pervec tjerash the se e ke lexuar Kur'anin, pra ajo thenja duhet te qendroj aty apo jo?
E njejta gje vlen edhe per thenjen tende te mevonshme se Islami e njeh vetem Gjenezen, Zanafillen!! Edhe ne kete rast une them se nuk eshte e vertete, behet fjale ose per nje keqkutim tendin qe e ke degjuar ose hamendesuar, ose per nje keqinterpretim sepse Islami e njeh edhe Toren bashke me Psalmet e Davidit (Teuratin se bashku me Zeburin) edhe Biblen, Ungjillin (Inxhilin). Ajo qe mund te debatohet ne kete rast eshte se feja islame e thekson se si Tora ashtu edhe Ungjilli ne teresi nuk kane mbetur autentik, ashtu sic ka folur Mojsiu, Davidi apo Krishti, por ka shume citate qe jane ndryshuar nga dora e njeriut.

gurax

Pan ignoramus
Dhe mbi cfare bazash pretendohet nga feja islame qe Torahu dhe Ungjijte jane ndryshuar? Hebrejte dhe te krishteret nuk thone keshtu dhe ne nje menyre qe po i bie shkurt, konsiderojne kuranin si nje degezim (kapricoz eshte vetem nje nga epitetet qe vihet) nga cfaredo qe eshte tradicionale.

Verifikimet dhe gjurmimet per te gjetur ndryshime mund te behen nga ciletdo dhe subjektet e vezhguar nuk ka pse diferencohen nga emri qe kane. Dhe vertet, hulumtimet verifikuese sugjerojne qe ndryshimet ne tekstet fetare jane normalitet, per te tera fete, ne te tera koherat, pa perjashtuar asnjeren dhe ne rastin konkret, as fene islame.

hareid

Papirus rex
Megjithese prisja pergjigje ne lidhje me pyetjet qe i parashtrova ne disa shkrime te mehershme, ti tani fillove te i referohesh nje problemi tjeter.
Ne ate shkrimin tend ku ti pretendon se Kur'ani qenka ndryshuar, kapesh te disa argumente ne baze te cilave cilat duket shume qarte qe ti ato thenje nuk i ke lexuar nga autoret por i ke marre te cenzuruara neper faqe te ndryshme te internetit. Kjo verehet me se miri se ne librin "Al-Itqan fi Ulum al-Qur’an" (titulli origjinal) nga Jalaluddin Suyuti ( dhe jo Suyuti: Itqan pjesa 3, faqja 72) autori perpara ati citatit qe ti e ke venduar e thekson se thenja e Umar ibn al Khattab (dhe jo sic e ke shkruar ti Ibn Umar Khattab sepse e humb kuptimin ne vend qe te thuash Umari djali i Khattabit ti thua djali i Umar Khatabit) eshte cekur ne baze te disa gojedhenave dhe jo ne baze te ndonje argumenti 100%. Pra, autori thote: "Ne baze te disa gojedhenave Umar ibn al Khattabi ka thene keshtu..." Ti ate "Ne baze te disa gojedhenave..." nuk e ke permendur fare sepse nuk ke se si ta permendish kur verehet se ti ate liber nuk e ke lexuar fare.
Me tutje ti thua:
"Aisha, po ne faqen 72 gjithashtu shton ne kete argument duke shprehur se: "Gjate kohes se profetit, kapitulli mbi Grupet ka qene 200 vargje. Kur Uthman redaktoi kopjet e Kuranit, jane mbajtur vetem vargjet qe njohim sot." (73 vargje)"

Pa ju referuar serish autorit Suyuti i cili edhe aty e thekson "ne baze te disa gojedhenave..." duhet te te them edhe ate se Kapitulli mbi grupet (Zummer) nuk ka 73 vargje por ka 75 Vargje.

Me tutje ti thua:
"...Ne librin e tij ibn Hazm ka thene...." Mirepo nuk e ke cek se kush eshte Ibn Hazm (emrin e tij te plote) dhe ne cilin liber (emrin e librit) ti e permend vellimin dhe faqen mirepo nuk e cek emrin e librit. Prandaj pyetja im ne cilin liber eshte shkruar ashtu????
Thenjen tende te kopijuar nga ndonje faqe e internetit se gjoja ndonje kafshe paska ngrene materiali, e kam degjuar edhe une, por me shume nga disa sekte shiite. Kjo nuk mund te jete aspak e sakte, sepse sikur edhe te kishte ndodhur ashtu, atehere Ebu Bekri do te kishte thirrur menjehere "Hafidhet" (Ato qe e dinin Kur'anin permendesh) qe ti recitonin ato citate qe ajo kafshe i paska ngrene dhe do te kishte urdheruarte qe te shkruheshin serish ato. Pra edhe ne kete rast ajo qe ti ke nxjerrur eshte argument shume i dobet qe nuk verteton asgje.

Pa vazhduar me tutje me gabimet tjera qe jane bere ne ate shkrimin tend, me lejo do te them se, qe ne kohen e Muhamedit (a.s.) ka patur "Hafidha" Njerez qe e kane ditur Kur'anin permendesh. Edhe ne kohen e Ebu Bekrit (Khalifit te pare) edhe ate te Uthmanit (Khalifit te trete) gjate shkrimit te Kur'anit prezent kane qene "Hafidhet" me te shquar. Nese do te kishte ndodhur ashtu sic e ke kopijuar ti neper ato faqe te internetit, atehere do te kishte patur percarje dhe luftra ndermjet muslimaneve dhe sot do te kishim me shume verzione te Kur'anit, ashtu sic kemi me shume verzione te Bibles. Kesaj duhet shtuar edhe kete: Sikur te ishte ndryshuar Kur'ani nga Uthmani, mendon ti se Shiat (qe e urrejne Uthmanin) sot do te e lexonin ate Kur'an?? Te jesh me se i sugurt se JO! Por ja qe i njejti Kur'an ndodhet edhe ne Iran edhe ne te gjitha viset tjera islame qofshin ato vende sunnite apo shiite. Pra, te gjitha ato pohime nuk kane fare kuptim

Sa i perket ndryshimeve ne Bibel, shiko se pari kete video:

(besoj qe e kupton gj.angleze) pastaj diskutojme

gurax

Pan ignoramus
Mjafton te me pyesje nese i kam lexuar une vete te tere ata libra apo jo, do te te kisha thene menjehere qe jo. Gjithashtu as arabisht nuk di. Dhe ti vazhdon te tregosh aftesi te tuat ne transferimin e diskutimit nga tema tek diskutuesi, por qe per vete temen kjo gje eshte detrimentale...Sidoqofte, jam shume me i prirur te marr per baze perkthim dhe interpretim te disa autoreve te tjere mbi perkthim dhe interpretimin tend. Ne kete rast kam besimin qe jane me te paanshem ne analize sesa ti sepse ishin profesore antropologjie, arkeologe dhe gjuhetare te interesuar ne lindjen e mesme. Dhe ky besimi imi qe ata jane me te zot se ti, eshte per mua me evident nese marrim parasysh qe pjesa e paraqitur eshte shkeputur nga nje analize shume me e gjate dhe shume me e plote per dicka shume me 'te rende' dhe flitej jo per sa ka ngelur nga shkrimi origjinal i kuranit, por per ekzistencen totale te kuranit sipas pretendimeve. Nga shume informacione dhe analiza, kurani ka filluar te shkruhet 100 vjet me vone sesa periudha kur ka jetuar Muhameti... eshte njesoj sikur lufta nacionalclirimtare ne Shqiperi te fillonte te shkruhej per here te pare ne 2045 dhe deri atehere te kalohej vetem me histori te treguara dhe ... gojedhena. Dhe shkrimet e paraqitura prej meje ketu, atje ishin ne mbrojtje te idese qe kjo nuk eshte e vertete dhe qe kurani ishte shkruar ne te njejten kohe me Muhametin. Komentet e tua plotesuese, duke u pare ne kete kontekst, vendosja ne cdo hap e shprehjes 'ne baze te disa gojedhenave' qe ndodhi kshu dhe ashtu, ne fakt e shtyjne edhe me teper qe te jete nje veper e kompiluar, e shpikur, rezultat gojedhenash dhe legjendash, folklor, dhe jo dicka historike dhe e dokumentuar.
Lufte me njeri tjetrin thua ti... Arabet deri para daljes ne skene te fese muslimane mund te jene shquar per shume gjera, por per luftra nderkomunitare midis njeri tjetrit nuk ka qene nje nga gjerat ku ata shkelqenin. Ne pergjithesi kane qene te stabilizuar dhe ne harmoni me njeri tjetrin. Si cdo popull rreth shekullit 5-6 kane bere luftra, por perhere zonale, te kufizuara, per interesa lokale dhe ceshtje qe sot mund te quhen te rendomta. Eshte ne kete moment kur ndodhi Fitna e Pare, vetem 20 vjet pas vdekjes se Muhametit, lufta e pare per pushtet me justifikim fetar brenda ketij grupi popujsh qe ne krahasim me pjesen tjeter te botes nuk shquheshin per luftra civile, dhe ishte pikerisht kjo lufte ajo qe cimentoi ndarjen dhe percarjen e arabeve ne dy grupe, ndryshimi midis te cileve ishte asgje tjeter pervecse ideologjik, fetar: Suni dhe Shia. Ne vetvete eshte nje rrekord boteror qe lindja e nje feje e shkakton luften e pare percarese e permasave te tilla si Fitna e Pare ne popullaten qe e praktikon ne nje kohe kaq te shkurter: 20 vjet.

Persa i perket ndryshimeve ne bibel, jam me se dakord qe ka ndryshuar edhe ajo. Ndryshimi ne kohe eshte nje element karakteristik i cdo vepre fetare.

Mesazhi i tere ketyre shkrimeve tashme duhet te jete i qarte. Duke qene se feja eshte dicka personale, eshte e kote te flitet per keqkuptime. Eshte e kote te dilet dhe te behet propagande konvertuese. Une vete nuk pretendoj t'i mbush mendjen askujt ne tere cfare kam shkruar, ajo qe bej ne fakt eshte pergenjeshtimi i pretendimeve, absurde sepse i vetmi argument real ku mbeshtetet eshte "sepse une besoj qe eshte keshtu sic them une". Por jo te tere e disponojne apo kane hasur informacion te ngjashem, informacioni fetar perhere ka qene i opresuar nen vellon e mbrojtjen se dinjitetit te Hyjniut, jane marre pafund jete njerezish me keto justifikime ne cdo cep te globit per te tera fete qe kane ekzistuar ndonjehere. Jete njerezish te marra ama jo nga Hyjniu, por nga njerez te tjere... sepse Hyjniu ka nevoje per proxy dhe xhelate! Hah! Gjithkush ka te drejten dhe duhet te kete mundesine qe te kete sa me teper informacion per dicka qe dihet se eshte kontroversiale. Ne te tera keto shkrime tashme ka informacion dhe referenca mjaftueshem qe secili te studioje dhe te thellohet vete ne ate cfare ai/ajo vete konsideron te rendesishme dhe me vlere, apo te paqarte dhe adapte per t'u verifikuar. "Ver cdo gje ne diskutim." - Euripidi.

hareid

Papirus rex
Per dicka qe menjehere verehet nuk kam perse do te pyes. Mos do te vije inat per gabimet qe i ke bere. Nuk ka asnje arsyetim qe tani te besh dallime te tilla, te fillosh te e nenvleresosh tjetrin, te fillosh te levderosh kete apo ate profesor (pa emer). Kur nuk je ne gjendje te i kuptosh gjerat mbi islamin, sepse shihet shume qarte se te mungojne njohurite mbi islamin, atehere eshte me mire te pyesish ose se pakti te heshtish dhe jo te nxjerrish gjera te cilat jane aq lehte per te i rrezuar poshte. Nga e gjithe ajo qe shkruajta me siper, nga te gjitha verrejtjet per gabimet e bera nuk nxorre asnje argument te vetem. Ti argumentoi thenjet e bera dhe mos u mundo tani te arsyetohesh duke filluar te merresh me probleme tjera. Se pari filluam te diskutojme per Adamin dhe Even (se kjo sipas islamit na paska dal mga brinja e Adamit) pastaj e the poashtu se Islami e njeh vetem gjenezen, zanafillen. Te kerkova argumente per keto thenje, ti jo qe nuk nxorre asnje prove te vetme, por fillove te merresh me nje problem tjeter. Edhe per ate qe shkruajte me siper ne lidhje me ndryshimin e Kur'anit tu referova dhe te tregova se te gjitha ato thenje nuk jane te vertata duke filluar nga titulli jo autentik i librit te autorit Jalaludin Suyuti, nga emri jo i plote i njefare "ibn Hazm" dhe nga mosnxjerrja e titullit te librit te tij, duke vazhduar te gabimi qe kapitulli "Mbi grupet" ka 75 vargje dhe jo 73 duke perfunduar se tezat qe ti i ke marre se gjoja Kur'ani ka ndryshuar ne kohen e Uthmanit, nuk kane asnje baze, perderisa te njejtin Kur'an e perdorin edhe Shiat te cilet e urrejne Uthmanin. Ti ne vende qe te fillosh, jo te bindesh, se qellimi im nuk eshte qe do te bind, por se pakti te nxjerrish argumente tjera qe i bazojne thenjet e tua, ti tregon dobesi duke filluar te me tregosh se filan profesori (pa emer) qenka aq i zoti ne kete apo ate fushe. Le te jete sado i zoti, por perderisa mungojne argumentet bindese, atehere te gjitha thenjet e mesiperme qe ti i nxorre, jane te pavlefshme, te shpikura, te bazuara ne gabime aq elementare.......

Gabim tjeter te rende qe ti je duke bere eshte se ti thua: "Eshte e kote te dilet dhe te behet propagande konvertuese." Nuk e kuptoj se kush eshte duke bere propagande. Tema eshte teologjike dhe shqyrtohet per fete. Nuk jam une ai qe eshte duke shkruar ne temat e tjera per islamin duke bere "propagande konvertuese", por je ti ai qe shkruan ne temat e teologjise duke bere propaganda dhe duke nxjerrur argumente qe nuk mund te i mbrosh.
Nuk kam asgje kundra thenjes tende "Ne te tera keto shkrime tashme ka informacion dhe referenca mjaftueshem qe secili te studioje dhe te thellohet vete ne ate cfare ai/ajo vete konsideron te rendesishme dhe me vlere, apo te paqarte dhe adapte per t'u verifikuar" , por kjo nuk do te thote se duhet heshtur kur lexohen shkrime te llojit qe ti i ke nxjerrur me siper.