Kategoria e nën-njerëzores . . .

alinos

Forumium maestatis

Ne jemi ende të varfër dhe komunitetet që krijojmë ngaqë nuk kanë një bazë të fortë ekonomike nuk mund të mbrojnë të drejtat e tyre. Këto komunitete janë fluide dhe aspak etike. Individi brenda tyre nuk respektohet.

Nga Bernard Zeneli

Udhëtarët e linjës së Albanian Airlines e kuptojnë fare mirë se për çfarë e kam fjalën. Ka të bëjë në atë kontaktin e panjerëzishëm që, një aeroport si ai i Bolonjës, të ofron kur mbërrin në të. Sikur të mos mjaftonin rruga tejet e keqe për të shkuar në aeroport, rrëmuja e brendshme e tij, rreziku që merr parasysh kur udhëton me këtë linjë ajrore me vlerësime negative, në Bolonjë duhet të kalosh edhe nëpër një kalvar të kontrollit, i cili të bën ndarjen jo të zakonshme nëpër aeroporte në qytetarë të Bashkimit Evropian dhe ata jashtë tij, atë ndarjen nën-njerëzore “vetëm për udhëtarët e Albanian Airlines”. Në fakt, qëndrimi në këtë rradhë të re të kontrollit vetëm sepse kishe zgjedhur të udhëtoje Albanian Airlines, nuk të bënte të ndjeheshe aspak mirë. Për më tepër, në Itali unë shkoja për të dhënë një leksion për të drejtat e njeriut dhe ato të minoriteteve në një kuadër më të ngushtë. Ndër trojet e shqiptarëve ne nuk kemi probleme, më duket mua, me respektimin dhe njohjen e pakicës, ne nuk njohim dhe nuk respektojmë shumicën.

Format e nën-njerëzores
Problemi është më i thellë se një çështje e një rradhe në të cilën dominonin mamatë me foshnjet e tyre të porsalindura – forma e re e rrezikut që i kanoset Italisë dhe Evropës. Ai qëndron në faktin se ne jemi mësuar tashmë me këto lloj trajtimesh të veçanta vetëm për ne, shqiptarët. Dikush do të thoshte që nuk e ke provuar tragetin se pastaj nuk do të qaheshe për trajtimin në avion. Kjo kategori e nën-njerëzores, pra e trajtimit ndryshe, vetëm për faktin se ke një etiketë të caktuar shkon më thellë dhe nuk është gjë e re. Ajo që mendoj se duhet të na shqetësojë ka të bëjë me kulturën që po e rrit më tej këtë kategori të nën-njerëzores. Nën-njerëzorja gjendet kudo dhe shprehet me forma nga më të ndryshmet:
1.Marrëdhënia jonë me pushtetarët ka qenë historikisht e tillë. Ne i lejojmë ata që të marrin lloj lloj vendimesh në emër tone pa kurrfarë kundërshtimi. Edhe nëse ka kundërshtim ai është aq i qetë dhe aq i pazhurmshëm saqë shpesh nuk vihet re. Ai që vishet me pushtet në kulturën tone i lejohet çdo gjë edhe shkelja mbi të gjitha llojet e të drejtave dhe moralit.
2.Marrëdhëniet që ne krijojmë me njëri-tjetrin, veçanërisht në aspektin e shërbimeve, tregojnë nën-njerëzoren shumë qartë. Mendoni për një çast mungesën e konceptit të shërbimit kur udhëtoni me autobusët apo furgonët e linjave ndërurbane. Pronarët e këtyre automjeteve janë jo vetëm zotër por nuk mund t’i kundërshtosh për asgjë sepse pasi të kanë marrë lekët ata të kanë në dorë për gjithçka. Në Shqipëri edhe pse ekzistojnë shumë organizata në mbrojtje të të drejtave të njeriut – ato nuk janë lodhur asnjëherë për të mbrojtur këto lloj të drejtash – po i quajmë të udhëtarit.
3.Marrëdhëniet që ne krijojmë me institucionet e kanë të shkruar në ballë nën-njerëzoren. Vetëm mendoni për pak trajtimin që iu bë kandidatëve për studentë në Universitetin e Tiranës gjatë marrjes së tyre në konkurs. Kategoria e nën-njerëzores aty shënoi një kulm të ri, kur kandidatët e ulur ngjitur e ngjitur nëpër shkallë stadiumesh e salla kongresesh përpiqeshin të tregonin nivelin e tyre të dijeve. Ky trajtim qesharak do t’i shoqërojë ata edhe më tej gjatë katër apo pesë viteve të studimeve kur marrëdhëniet me bazë nën-njerëzoren do të karakterizojnë lidhjet e tyre me pedagogët, e kur nesër ose pasnesër të marrin një vend pune. Ne që në hapat e para të krijimit të personalitetit të njeriut shqiptar i japim atij vlerën e nën-njerëzores.
4.Marrëdhëniet që ne krijojmë me të huajt – marrëdhënie totalisht inferiore e tregojnë edhe një aspekt tjetër të nën-njerëzores. Sipas analizave të ndryshme, ne jemi i vetmi vend në Ballkan që nuk kemi probleme etnike apo të mos-respektimit të pakicave, etj, etj. Por ndërkohë jemi vendi që kemi mbetur më prapa se të gjithë të tjerët në procesin e integrimit evropian. Ne nuk kundërshtojmë, ne nuk dalim kundër asgjëje dhe të tjerët që kanë shkallë më të larta të pushtetit qofshin shqiptarë apo të huaj mund të shkelin lirisht mbi ne. Ne nuk kemi problemin e respektimit të tjetrit të veshur me dhunë, por atë të respektimit në kushtet kur dhuna mungon. Ne zakonisht në një formë apo tjetër e shohim dhe e gjejmë veten në situate të të nën-njerëzishmes. Ky fakt duhet të na shqetësojë vazhdimisht. Edhe pse ligjërisht ne jemi prapa me procesin e integrimit evropian në nivelin nën-njerëzor ne jemi integruar. Fatkeqësisht fjala “Albanian” shoqërizohet me prostitucionin, trafikimin, shpërndarjen e drogës, kriminalitetin, dhe gjëra të tilla si këto. Trajtimi që autoritet aeroportuale kanë për Albanian Airlines është si të ishte Kriminel Airlines.

Pse-të e një udhëtimi
Kthimi në Shqipëri me Albanian Airlines e vërteton këtë. Së bashku me ty që ke paguar shuma të konsiderueshme udhëtojnë edhe persona me precedent kriminal që shteti Italian i kthen në Shqipëri. Udhëtarët e linjave të tjera të shohin edhe më më shumë çudi se kur ishe në atë rradhën e veçantë për udhëtarët e Albania-it. Në pamje të parë kjo nuk mund të ketë asgjë të veçantë, por kur e inkuadron në trajtimet që të bëhen në konceptin e nën-njerëzores gjithçka merr një kuptim tjetër. Pse në fund të fundit duhet të udhëtoj unë që nuk kam precedent kriminal në të njëjtin avion? Pse duhet të ndjehem unë keq kur udhëtoj? Pse duhet të cënohet siguria ime? Dikush mund të thotë që këto trajtime kanë ardhur si pasojë e sjelljes së vetë shqiptarëve dhe është fakt që ne nuk bëjmë asgjë për të përmirësuar imazhin tonë nga ai nën-njerëzor që na ofrohet dhe që praktikojmë. Fatkeqësisht këto kategori të trajtimit nën-njerëzor ne i kemi në bazë të marrëdhënieve që krijojmë. Po të shikosh trajtimin që grupe të caktuara të shqiptarëve kanë patur në gjysmën e dytë të shekullit që shkoi këto marrëdhënie të duken normale. Po të shikosh edhe atë pjesën më të madhe të botës që vuan në të gjitha aspektet duket sikur unë po kërkoj “qiqrra në hell” kur kërkoj të drejtat si udhëtar apo tatimpagues. Çështja duhet shtruar në fakt se a do të fillojmë të mendojmë për futjen e të menduarit më njerëzor në marrëdhëniet tona. Ne jemi ende të varfër dhe komunitetet që krijojmë ngaqë nuk kanë një bazë të fortë ekonomike nuk mund të mbrojnë të drejtat e tyre. Këto komunitete janë fluide dhe aspak etike. Individi brenda tyre nuk respektohet. Derisa ne vetë të mos fillojmë të kërkojmë të drejtat tona që na takojnë nga fakti i natyrshëm që jemi lindur njerëz zor se do kalojmë te kategoritë e njerëzores. Uria nuk të lë mundësitë e zgjedhjes, e uria shqiptare në këtë fillim shekulli është shumëdimensionale . . .

ABC nr.4-Bernard Zeneli
26.09.2005

www.abc.com.al

atman

Forumium maestatis
Re: Kategoria e nën-njerëzores . . .

- Nuk ekziston nennjerezore, ka vetem njerezore e niveleve te ndryshme.
- Qofte edhe nje kriminel qe udheton ne te njejtin avion me pasagjeret e tjere edhe ai ka bere nje krim qe eshte e sferes njerezore, jo nennjerezore. Ky njeri i veçante, ka bere diçka qe per moralin nuk eshte e rregullt.
- Marrdheniet qe krijojme me te huajt (edhe pse nuk shikoj te jete kaq e pergjitheshme, por po e marrim te qene), pra keto marrdhenie jane te neneshtrimit, por aspak nuk jane nennjerezore.
Eshte nje shkrim ose trajtim i nje teme i mbeshtetur mbi nje "sajim" te ashtuquajtur "nennjerezor" teper i paqarte dhe kjo paqartesi rrjedh nga nje fakt qe autori nuk ka njohuri aspak per njerezoren. Sikur te njihte me mire njerezoren do te kuptonte se te gjitha bejne pjese pikerisht aty.

ana karenina

Primus registratum

Ej bela... Cumcakizi o atman, cumcakizi! I hiqet letra e perypet qe ti japesh format e permasat qe do, nuk mbahet i paketuar sic blihet ne dyqan! /pf/images/graemlins/winkwink.gif

atman

Forumium maestatis

Parashoh qe do kalosh gjithe jeten tende me "teorine" e çimçakizit. Po konkuron edhe Arturo Ui me Trustin e Lulelakres.
Do te ishte mire qe ate teorine tende te formes se ndryshueshme te çimçakizit ta pershtatje me shkrimin e mesiperm dhe te provoje qe pikerisht mund t'i japesh formen qe do. Jam i bindur qe nuk je ne gjendje, dhe keshtu aftesia tende qendron vetem ne faktin e te zenit pozicion ne njeren nga transhete.
Psh; a ke ndonje mendim qe provon ekzistencen e te ashtuquajturit NEN - NJEREZOR, ose si e kupton: krijojme bashkesi FLUIDE DHE ASPAK ETIKE? Ky i dyti mendim kampion ne pasaktesine e vet, sepse nje bashkesi hapin e pare qe ben ose eshte si e tille mbeshtetur mbi nje etike te caktuar. Nuk ka pasur dhe nuk ka(madje as ato primitivet) bashkesi pa nje etike te caktuar, jane themelet mbi te cilat ngrihet. Por duket se autori nuk ka idene as ç'eshte etika (si shkence qe studion moralin)as bashkesia, perndryshe nuk do te rridhte kaq "natyrshem" drejt nje gabimi tjeter; kur quan gabim likuiditetin e bashkesive, sheh si te keqe pikerisht diçka qe eshte shprehje e forces se saj, sepse e ruan teresine nga shperberja dhe e njekohesisht e ndihmon te kuptoje ndertimin e bashkesive te tjera, te marre e jape me to. Rrjedhshmeria duhet kuptuar si aftesi per te ndryshuar, per t'u pershtatur, por jo si pengese, nuk sherben si izolim, ngurtesia eshte e tille.
Bashkesia, si çdo fenomen tjeter, duhet te provoje ekzistencen e vet, gje qe perben arsyen qe e mban me kembe,(nuk ka krijim pa nje shkak)arsyeja ne vetvete perben etiken.
Nje bande hajdutesh krijohet per te vjedhur dhe etika e tyre mbeshtetet mbi ligjshmerine per te vjedhur e cila argumenton ekzistencen e vete bandes. Nje bande hajdutesh qe nuk vjedh asgjesohet vetiu, nuk eshte me e tille sepse nuk ka nje baze etike qe quan te ligjeshme, te moraleshme e natyrale te vjedhuren. Pra etika qendron gjithmone ne bazen e çdo bashkesie, asnje bashkesi nuk mund te krijohet, nuk krijohet, pa nje themel te tille.

Pjesa tjeter u hoq sepse ishte jashte teme.

regele

Forumium maestatis

Shkrim teper interesant dhe real! Ky trajtim nen-njerezor (pasi njerzit trajtohen ndryshe - me respekt) u jepet shqiptaret dhe po ky respekt pretendohet dhe prej shqiptareve! Jo me llafe, por vepra!

Shpresoj qe tema te vazhdoje me tej, pasi sic e thashe, ka vend goxha per te diskutuar...madje shume antare (kane filluar tashme) do te ilustrojne shume mire kete realitet me sjelljen e tyre ne forum /pf/images/graemlins/smile.gif

b.k.

Primus registratum

Keqtrajtimi i shqiptareve eshte bere norme ne shume aeroporte dhe kufinj. Une personalisht prekem dhe me shume kur trajtimi me i keq i behet atyre qe nuk dine gjuhen, nuk e kane idene ku jane, dhe jane te shqetesuar mbi dokumentat qe udhetojne. Nese me kontrollojne me shume se te tjeret, nuk me shqeteson pasi shoh shume parregullsi nga kontrolloret shqiptare ne shqiperi. Por ka kontroll dhe kontroll, dhe shpesh ndaj shqiptareve eshte i pradrejte dhe kur nuk eshte i nevojshem.

A mund te theksoj se nuk jemi te vetem qe trajtohemi ndryshe. Shume vende te botes se trete trajtohen njelloj si ne.
Per me keq, panevaresisht se ne si popull (dhe popujt e tjere qe kane te njejtin status me ne) jemi disi me te ndjeshem pasi i kemi provuar paragjykimet ne kurriz, dhe ne kur na jepet rasti dhe mundesia dime te jemi rraciste. Shikoni psh shume tema te AF ku dalin fakte shkencore per paragjykime kunder homoseksualeve, romeve, atyre qe nuk jane nga qytetet e preferuara etj.

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Eshte shume e dhimbshme per mua kur lexoj shkrimet e mesiperme per trajtimin e shqipetareve neper aeroporte ne qytete te ndryshme te Europes.E di se c'do te thote kur te ndajne ne nje cep edhe pse me letra te rregullta, me nje koke normale,(kemi akoma fat se jemi te bardhe)me femije normale te lindur ne France,me te gjitha letrat e duhura me para te mjaftueshme ne xhep per te kaluar pushimet ne Londer. Une isha i vetmi person (bashke me femijet e mi)qe nuk patem te drejte te merrnim EUROSTAR-in ne paris per te shkuar ne Londer Bashke me mue ne cep ishte nje aziatik dhe nja arab.Na i moren pashaportat per verifikim atyre ja kthyen pas 10 minutash me nga je vize brenda dhe mua me dhane gjithashtu nje vize por ne momentin e fundit i vune nje kryq me stilolaps siper.Si mund ti shpjegoj femijeve te mi qe nuk shkojme dot me pushime ne Londer sepse jemi shqipetare dhe kemi nga nje vule ne balle? Ku mund te ankohem une dhe shume te tjere si mua? Me vjen te uleras nga keto padrejtesi Qeveria shqiptare eshte per tu vajtuar,nuk eshte ne gjendje te lehtesoje veprimet e shtetasve te vet,per ne qe kemi ikur prej vitesh as behet fjale.Ku eshte krenaria jone? ku jane vlerat tona? /pf/images/graemlins/confused.gif

OROSHI

Primus registratum

Pse,ne Rinas eshte me mire?Ke dy sportele per paraqitje letrash,nje per ata qe kane letra/nacionalitet te huaj,dhe nje per ata qe jane me pasaporta Shqiptare!
Shokut B.Zenelit i paska ardhur keq qe edhe ai eshte njesoj si te gjith shqiptaret ne syte e te huajve,ndoshta B.Zeneli ka nevoje te ulet pak ne toke!
Kjo sdo te thote qe un jam dakord me keqtrajtimet qe u behen shqiptareve kudo ne Evrope!

Megjithate,sado krenar te jemi,sapo te shkelim ne toke te huaj(Evrope)krenaria jone bie pertoke!

ana karenina

Primus registratum

Nuk eshte e vertete qe krenaria jone bie pertoke sa shkelim ne toke te huaj. Zakonisht ndodh njeri nga dy ekstremet, ose na bie pertoke (por kjo ishte fillimisht, menjehere pas 90's, rralle ndodh me) ose fryhemi si gjela duke propaganduar ato qe na ka mesuar permendesh xhaxhi Enveri: qe jemi me te bukurit, me paqedashesit, me te zgjuarit (kjo e fundit eshte kthyer ne aksiome), me bujaret, me te hershmit, zanafilla e mbare Europes i ka rrenjet tek ne etj etj. Mekanizmat e vetembrojtjes jane sa qesharake aq edhe te domosdoshem. Megjithate nje hap perpara e kemi bere, jemi me te ndergjegjshem se dikur qe keqtrajtimi eshte i pavend dhe i pamerituar. Dikur e vuanim me teper sepse e ndjenim edhe vete hendekun e madh qe na ndante me 'te huajt'. Me zvogelimin e hendekut jemi me te sigurte kur perballemi me boten e huaj!

cataera

Primus registratum

nuk e di kush e hapi kete teme
eshte termi me abstrakte qe kam degjuar ska nen-njerez e mbi-njerez...vetem NJERI

ana karenina

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Starry... deri diku jam dakord me ty!

[/ QUOTE ]

Deri ku? /pf/images/graemlins/laugh.gif

atman

Forumium maestatis

Per ndonje qe vuan ende nga paragjykime dhe qe nuk eshte ne gjendje te shpjegoje as nga ana profesionale mentalitetin e shqiptarit, me duhet te them vetem dy fjale:
- Ne kohen e Enverit, kush ka patur fatin te dale jashte, ne çdo dogane, ne çdo kufi shteteror, mjaftonte qe te paraqiste pasaporten. Nuk shikohej fare nese kishte vize, por shikohej kapaku (per te verifikuar vendin) dhe futeshe pa as me te voglin problem, asnjelloj kontrolli dhe me nje respekt qe nuk e imagjinoni dot. TE VETMIT QE NUK KONTROLLOHESHIM.
- Janar 1992 , pas ndryshimeve, ne aeroportin e Budapestit qe te kaloja u desh te vinte gruaja e ambasadorit shqiptar me makine. Nuk isha per qejf, ose per turizem.
Gjithçka u permbys.
Atehere, bejme nje pyetje te vetme: Perse ne ate kohe ndodhte keshtu dhe sot e kunderta?
Nga pergjigja do te kuptoni se e keqja qendron tek ne.

ana karenina

Primus registratum

Te vetmit qe nuk kontrolloheshim sepse ishim te vetmit qe nuk dilnim jashte shtetit!

minardi

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

- Ne kohen e Enverit, kush ka patur fatin te dale jashte, ne çdo dogane, ne çdo kufi shteteror, mjaftonte qe te paraqiste pasaporten. Nuk shikohej fare nese kishte vize, por shikohej kapaku (per te verifikuar vendin) dhe futeshe pa as me te voglin problem, asnjelloj kontrolli dhe me nje respekt qe nuk e imagjinoni dot. TE VETMIT QE NUK KONTROLLOHESHIM.

[/ QUOTE ]
Me vjen shume keq ,qe sot pas 15 vjetesh demokraci ,dikush ben insinuata ,se ishte me mire ne diktature .Per sa i perket faktit qe atehere kontrolloheshim me pak sesa tani(Jashte shtetit),lidhet me faktin ,se kontrolloheshim shume me teper brenda vendit ,dhe ne menyre me te paturp akoma .Keshtu ,nuk kontrollohej vetem personi ,per c'fare ishte e c'fare kishte ,por i gjithe farefisi i tij .Dhe per gjene me te vogel qe mund te kishe ne biografi (qofte dhe nje fjale e thene pa kujdes ,per pushtetin diku),nuk dilje jashte shtetit.Por dhe ata qe dilnin ,qofte dhe kur ishin antare te Byrose Politike ,ishin te lidhur kembe e duar ,pasi ishte e pamundur qe te mos ishin te shoqeruar nga nje spiun (sigurims).Pra e beni diferencen vete (nje njeri i lidhur atehere dhe nje i lire sot,te cilin nuk e pyet dot as se ku i gjen te ardhurat,te pakten jo me forma antidemoktratike)
Per sa i perket trajtimit qe na bejne ,ne sot neper bote ,dhe pretendimi qe ka pjesa me e madhe per mbrojtje nga shteti Shqiptar,mendoj se qe te mund t'i imponohesh dikujt ,(pra shteteve europiane) e qe t'i kerkosh atyre qe te pranojne me zorr dhe pa kushte ne shtepi te vet ,duhet qe ,ose te jesh me i fuqishem ekonomikisht ,ose ushtarakisht .Gje qe shteti jone nuk e ka komoditetin qe te jete ,per sa kohe ,qe qeverite tona ,jane te varur ekonomikisht ,por edhe politikisht ,nga pikerisht ato shtete .Prandaj ,boll bete melankoliket dhe te indinjuarit ,pasi te gjithe e dini shume mire ,se nuk eshte kjo rruga per te ndryshuar situaten ,por secili per veten e vet ,duhet te perpiqet te punoje sa me shume dhe te krijoje nje figure sa me te respektuar kudo qe shkon dhe perfaqeson vendin e vet .Ashtu si ato pikat e shiut qe vec e vec jane te vogla ,por kur bashkohen bejne nje lum te tere .

Uroj qe ky lum ,qe ne bejme,te jete me uje sa me te kthellet dhe jo si lana /pf/images/graemlins/wink.gif

atman

Forumium maestatis

- E para, ne ate kohe ishin mjaft linja te rregullta ajrore me vendet e tjera, gje qe tregon se udhetime beheshin. Ishte nje linje e rregullt trageti, gje qe verteton se udhetonin njerez dhe mallra.
- E dyta, ky i mesipermi besoj se eshte ne nje gjendje apnee kur shkruan ne kete menyre dhe me pak fjale do ta shpjegoj perse.
- E treta, e perseris, qe shkrimi i pare, ose artikulli eshte krejt jashte teme. Kjo qe po diskutohet ketu nuk ka te beje me mesazhin qe ia veshet ju, atij artikulli te dobet dhe te paargumentuar si dhe ne mjaft raste te gabuar.
- Supozojme se shkrimi qendron dhe mesazhi qendron.
Tashme po i rikthehem me dy fjale sipershkruesit sepse ja ka futur si kau peles. Kjo do te thote se nuk ka kuptuar asgje. Nuk ka asnje insinuate per regjimin e meparshem, per vlerat dhe antivlerat e tij. Por te thuash se nuk na kontrollonin ne doganat e huaja sepse na kontrollonin brenda vendit, eshte nje budallallek me brire. Qeveria shqiptare e asaj kohe nuk ishte nje vasale e te huajve dhe nuk luante rolin e doganave per llogari te italianeve, serbeve, francezeve, hungarezeve etj. Problemi ishte shume me i thjeshte, sepse ne ate kohe Shqiperia nuk ishte nje vend droge, nuk ishte nje vend keqberesish, hajdutesh, nuk ishte nje vend prostitucioni etj kualitete qe njeriu i lire shqiptar po i demonstron me kuintale. Te pakten jane keta pak faktore qe tashme na bejne "krenare", sigurisht jo aq shume sa traditat tona, historia, krenaria qe dikush i ka rrezuar ne fund te kembeve. Keshtuqe i sipershenuar here tjeter mundohu te kapesh logjiken e diskutimit, para se ta shkrehesh pushken qe ne sup. Eshte nami qe i hapem vetvetes dhe qe eshte nje nam i bazuar e jo broçkulla fjalesh. Doganieri i huaj i shikon te gjithe me nje sy, sepse ai nuk mund te dalloje kush nga ata qe kalon eshte kriminel dhe kush jo.