Kënaqësia - Si të kënaqemi?

alinos

Forumium maestatis
Re: Kënaqësia - Si të kënaqemi?

Fillimisht postuar nga Vis Elbasani:
[qb] C'ju kenaq me shume ne kete bote? /pf/images/graemlins/smile.gif

Sipas jush, a mund ta gjejme kenaqesine kur dhe ku te duam, apo varet nga rrethanat? [/qb]
Perpara nje tasi te madh me akullore me karamel, cokollate, lajthi, dredhez (ose luleshtrydhe), kokos me fruta e shurup siper ne mes te dimrit, ndersa robt me shikojne sikur te kisha levizur mendsh!

Aaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, cfare kenaqesie!
:rockband:

shqipe

Primus registratum

Mua me kenaqin:

nje cast me Ate

nje lule e flijuar per mua

nje puthje e vjedhur

nje enderr e paprishur

nje buzeqeshje e nje te panjohuri

nje prekje e ngurruar

e me pas poezite e mjedes qe persa i perket temes (Shpresoj mos jem jasht teme) po ve dy poezi qe ndoshta shpjegojne me mire kenaqesine time

Marre nga Vaji i Bylbylit
.....
Por ca ka toka, bylbyl, ndrron moti;
Ankimi e vaji nuk asht i zoti
Pergjithmone zemren me na copute;
Fillo me gezue.

Mbas boret t’dimnit cilet prrendvera;
Nji dite nuk gjindetg qe s’po ndrron era;
Sendet qe patme jane tuj mbarue;
Fillo me gezue.

Tuj dnes’ i vorfni se e mbluene t’kqijat,
Me ankime t’veta mbush rrujget e shpijat;
Lecim por s’mbramit gjen tuj punue;
Fillo me gezue.

Kjajne femijn e dekun prindt e shkretnuem
Me ‘j vaj qe duket se s’ka t’pajuem!
Por zemren moti jau ndrron tuj shkue:
Fillo me gezue.

Nder ishuj t’detit kjan i burguemi
Per fmij, per gru qe s’shef i shuemi,
Por prap durimi ka me ja prue,
Fillo me gezue.

Shpend tjere burgosi sa here mizori,
E rishtas jashta dikur i nxori;
Nder fushe e male jane tuj fluturue;
Fillo me gezue.

Flutrojne nder male, flutrojne nder lule,
Flutrojne ku cerdhen motit e ngule,
E knget e parshme nisim me kendue:
Fillo me gezue.
Nder zogj qe kishe ndojhere do t’hasin,
Nder peme, nder lule bashke me ta ngasin;
Per ty t’vorfnuemin rrijne tuj shpnesue;
Fillo me gezue.

Bylbyl, ky shekull or e cas ndrrohet:
Bijne poshte te naltit, i vogli cohet;
Edhe natyra po don m’u ndrrue:
Fillo me gezue.

Krajlnit’ ma t’mocmet ndrrohen me t’reja
E nji mij’ popuj rane porsi rrfeja;
Po ktehn motmoti qe pat mbarue:
Fillo me gezue.
Porsi motmoti ndrrojme dhe na vete,
Here-here gazmohna, here rrijme te shkrete,
Por vaji e ankimi kane per t’u shue;
Fillo me gezue.

Mbas vajit t’tashem ka me t’ardhe shendi,
Ka me ta shendoshun zemren gazmendi;
Per mall, si motit, zane ke me e leshue:
Fillo me gezue.

Kur t’shkojsh nder fusha, kur t’shkojsh nder male,
Afer shpise seme hovin tand ndale;
Mahnit’, at zanin tand tuj prigjue,
Kam per t’u gezue.

dhe prap nji fragment tjeter nga Andrra e Jetes
....

E kandshme asht hana
kur del me zana,
e n'tokë me dritë përndaret,
Hyjzit që shndrisin
e që shetisin
n'për qiell, jan' t'bukur faret.

Kur del agimi
e rruzullimi
me 'j dritë kuqloshe mbëlohet
e përmbi kashta
shndritë pika-lashta,
zemra për mall gazmohet.

Asht i madh shendi,
kur ndihet shpendi
ndër pyje tue pingrue;
e knaqshme a 'j lule
kur iu përkule,
o fllad i leht', me e l'mue.

Por s'i giet qielli,
nuk i giet prilli
as fllad që shetitë lulet
e me erna veshet,
foshnjës që i qeshet
nanës, kur mbi 'të përkulet.

Emanuela

Forumium praecox

UOUUUUU Shqipe :thumbsup:

Besoj qe ska me nevoje per komente te tjera ne kete teme.

Tema mbyllet /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/smile.gif

Vis Elbasani

Forumium praecox

Kush tha?

Nice mendon per kenaqesine:

Të kënaqesh – Maturia e arritur e intelektit shfaqet te kjo: që ai nuk shkon më atje ku lule të çuditshme fshihen mes gjerdheve majëmprehtë e me gjemba të njohjes dhe kënaqet me kopshtet, pyjet, livadhet e fushat, duke mbajtur parasysh se jeta është tepër e shkurtër për atë që është e çuditshme dhe e jashtëzakonshme.

(Nga “Udhëtari dhe hija e tij”, Fridrih Niçe)

bubi

Primus registratum

si mor kyt far teme e keni lan mas dore?mu po me pelqen boll...jam knaq sot me nje gjum ne drek ne fresk mas tan atij te nxeti.njeriu munet me ju gezu edhe gjanave te vogla te dits se po s`dite per te voglat sdin as per te medhajat.SI THONI...NJASHTU PRA.

Isabelle

Valoris scriptorum

Ndihesh i kenaqur shume kollaj nese arrin te vleresosh cka eshte vertete e vlefshme ne jeten tone...

Dullaloqka

Primus registratum

Ska kënaqesi me te modhe sesa kur
ke 2 or tu majt sh... ose m... ene
me nfun lirohesh mduket se osht kenaqësia
me emodhe mas sexit kuptohet. /pf/images/graemlins/laugh.gif :thumbsup:

Kordelja

Valoris scriptorum

Dulle kjo situata jote e kenaqesise ditore apo javore (s'di si e ke ti!!!) eshte Teori Frojdiane, por tek Forumi Filozofia kam pershtypjen qe duhet ruajtur nje fare etikete per t'u shprehur ne nje nivel pak te ndryshem nga ai ca me poshte ne kategori.
Mos banalizoni c'do postim!

uni20077

Primus registratum

Cia pret prei Vis Elbasanit per vec se exesset erotike te iluminizmit frank te shek.XVIII!!!!

El-basson i bukur, El-basson /pf/images/graemlins/tongue.gif

INVINOVERITAS :wub:

bubi

Primus registratum

aman moj Kordele, pse kto te filozofise nuk e bajne ate qe e ben Dulla (qofte ditore ose javore) /pf/images/graemlins/tongue.gif

kto etiketat m duken nganjehre si me qene lekura e fikut :wink:

un preferoj me i hanger fiqt pa lekure /pf/images/graemlins/laugh.gif
aaaaaaah cfare kenaqesie :cool:

bubi

Primus registratum

harrova me ju tregu kenaqesine te dites time...
zbulova se nuk eshte e vetjma kenaqesi arritja e qellimit por procesi/rruga e arritjes se tij...

psh: ne udhtimin qe beme sot, qellimi ishte ne oren x te arrinim ne vendin e caktuar, ne arritjen e qellimit simbas diskutimit, dolen ne konkluzion se kenaqesia me e madhe ishte rruga qe pershkruam deri atje...
pastaj + se mbrritem ne kohen e caktuar...

Dullaloqka

Primus registratum

kam dhon llafin para organizatesh qe
do të bohem qun i mire
ça tbosh ta mbledhin vajzat

jam dakort me levizjen e gruas por
ato duhet te jene sa me ritmike. :goofy:

Diavolessa

Valoris scriptorum

Pse s'e boni nga nje kalama....E kur te vi cuni o goca ke krevati ....me ato durt e vogla vjen e te puth ene te thote mami/babi ..du mengjes.

I thu s'ka mengjes po s'me dhe nja 20 puthje /pf/images/graemlins/laugh.gif

Muahhhhhhh...muahhhhhh..muahhhhhhhhh....

A ka me kenaqesi se kaq?

ilva

Primus registratum

Papera eshte kenaqesia me e madhe, me e bukura eshte kur ta merr mengjesin aty dhe ndjen dhe therimet qe te ngaterrojne krevatin. Po kur jane te vegjel fare qe duke pire te shohin ne sy dhe nuk ka njeri tjeter ne bote veç teje qe mund ta ngrohe .

Vis Elbasani

Forumium praecox

Nje nga kenaqesite e njeriut eshte edhe shkalla e intelektit qe ai arrin me kalimin e kohes, dituria. A ka kenaqesi me te madhe kur dikush nuk mund te merret drejtperdrejt me ty, per shkak te nivelit te tij te ulet te inteligjences, dhe merret me objekte te emrit tend, vendit tend, pamjes tende, me qellim qe te tregoje edhe ai reagimin e tij? /pf/images/graemlins/smile.gif

Herkuli

Primus registratum

Intelekti eshte kenaqesi kur te sjelle kenaqesi. Por nganjeher kur dikush di shume, vuan me shume. Kur dime me shume ndahemi nga banalitet e jetes dhe si rrjedhim gezimeve te jetes. Cfare i sjell kenaqesi turmes nuk mund ti sjelli te mencurit. I mencur ka kenaqesi te tjera dhe dija ne vetvete nuk eshte kenaqesi, praktikimi i saj eshte (te drejtosh ne te mire dhe te largosh nga e keqja).
Ndersa kenaqesia me e madhe per besimtarin eshte dita kur do te takoj Zotin e tij. E ne kete bote kenaqesia me e madhe eshte gruaja besimtare e ndershme dhe e moralshme qe te do per hir te Zotit dhe femija qe ndjek rrugen e drejte (por edhe kur jane te vegjel). Dhe tjetra eshte te jetosh me virtyt dhe te jesh bujar. Bujaria eshte nje tjeter kenaqesi e kesaj jete. Sa njerez jane te lumtur vetem se jane ne gjendje te dhurojne?! E te dhurosh, ka thene profeti Muhammed a.s, eshte dhe nje buzeqeshje e sinqerte.

Diavolessa

Valoris scriptorum

A ka kenaqesi me te madhe kur dikush nuk mund te merret drejtperdrejt me ty, per shkak te nivelit te tij te ulet te inteligjences, dhe merret me objekte te emrit tend, vendit tend, pamjes tende, me qellim qe te tregoje edhe ai reagimin e tij?

Ncuq Visi gabohesh!!!! Habi qe hedh dicka te tille si pergjigje /pf/images/graemlins/frown.gif

Kenaqesia o si te kenaqemi nuk duhet te mendohet duke ulur .....duke u gezuar per njohurite me te pakta te atij tjetrit!!!
Inteligjenca eshte sic puna e atij femise qe lexon librin 100 here dhe nuk i hy ne tru, kurse nje femije tjeter mjafton te rri duke degjuar mesuesin dhe s'ka nevoje te hap librin me dor.
Por ketij qe s'i hyn libri ne tru psh....mund te jete me i shkathet duke bere gola, e ky tjetri nuk arrin as ti aftohet topit!

(Nuk eshte kjo kenaqesia) Kenaqesia eshte te duash dhe te gezohesh edhe per gjerat me te vogla.

Duhet te jesh i lumtur ne vetvete, por edhe te kenaqesh ata qe ke pran!

Vis Elbasani

Forumium praecox

A nuk te duket se ke pak kunderthenie(kontradikte) me vetveten? Sepse thua qe habitesh me mua kur them se une mund te kenaqem kur arrij nje nivel me te larte inteligjence se nje i dyte, nderkohe qe ti vete pohon se "Njeriu duhet te kenaqet edhe me gjerat me te vogla". Shume e drejte!

Pra, meqe qe rritja e nivelit tim te inteligjences perben nje kenaqesi per mua kur jam para dikujt me nivel me te vogel, sado e vogel qofte kjo gje, atehere une paskam te drejte te kenaqem, sipas teje - dhe une keshtu bej. Ndaj, ngutesh kur thua se habitesh me perfundimin tim, perfundim te cilin ti ia pohon vetes dhe ne te tjereve... /pf/images/graemlins/smile.gif

Diavolessa

Valoris scriptorum

Ndaj, ngutesh kur thua se habitesh me perfundimin tim, perfundim te cilin ti ia pohon vetes dhe ne te tjereve...

Ke te drejte mbase jam ngutur..Fundja nuk te njoh fare!!!!

Me kenaq edhe mua ne se arri nje nje inteligjence teper te larte... Por jo duke e barazuar me dike qe mund te jete ne nje nivel me te ulur.

Eshte pasuri vetjake ajo normalisht qe sjell kenaqesi.

Per vete kenaqesine e mendoj ndryshe!

Dua

Primus registratum

Njerez, une di cfare eshte kenaqesia vetem pasi kam provuar dhimbjen. Pas mundit dhe te gjithe te zezave qe kalojme ne jete ne e kuptojme kenaqesine dhe lumturine. Si arrihet? Ku di une. :shrug: S'ka formule.

D.