IRAKU - Dalengadale po kthehet ne nje histori suksesi .

IRAKU - Dalengadale po kthehet ne nje histori suksesi .

Pse... ?

Sepse :

- Nuk udhehiqet me nga nje diktator gjakpires si Sadami.

-Diktatori nuk do ikte vete dhe per kete u deshen sakrifica , sakrificat u bene , dhe pas ketyre vejn shperblimi qe eshte liria dhe demokracia . Sigurshte liria dhe demokracia nuk konsolidohen per nje dite, nje muaj apo nje vite duhen vite dhe perpjekje.
Por rruga drejt tyre filloi qe ne momentin kur u rrezua gjakpiresi.

- Irakienet po e ndihmojne dhe perkrahin qeverine e re.

- Irakienet nuk i duan terroristet dhe fondamentalistet islamike te cilet vrane me qindra dhe mijera te pafajshem .
Irakienet e kuptojne se terrorizmi i fondamentalisteve islamike eshte edhe me i pergjakshem se regjimi diktatorial i SADAMIT.

- Irakienet po shkojne drejte suksesit se iu dha rasti qe te shihnin driten dhe drita triumfon mbi terrin.

Kondrapedali

Kondrapedali
Re: IRAKU - Dalengadale po kthehet ne nje histori suksesi .

Fillimisht postuar nga OROSHI:
[qb] E late Irakun menjane ju apo...............

Irakezeve po u pelqen menyra e jeteses Amerikane..
Te rinjte po vishen gjithnje e me teper si perendimore(po heqin fustanet dhe po veshin jeanset),muzika e cdo lloj xhanri po buqet neper rruget e Irakut,restorantet kane mbushur rruget e Bagdatit,makina nga me luxozet i sheh neper rruge,ne Bagdat jane hapur tre-kater diskoteka,rinia eshte e interesuar te mesoje Anglishten,vajzat po dalin gjithnje e me teper pa shami ne koke,bizneset e medha dhe te vogla po lulezojne nga dita ne dite.

Ky eshte Iraku i ri,Iraku i zgjuar mbas dhunes shteterore sunite.Iraku po behet si nje OAZE ne shkretetire!! [/qb]
O Orosho, për ça e ke pas dit Irakun përpara ti plako për Afganistan e? Në Bagdad plako para 90 jeta ishte e tipit perëndimor (sigurisht me ndërhyrje të traditave vendase) dhe shami mbante kush donte! Për më tepër shteti ishte laik (i vetmi në lindjen e Mesme) ashtu si edhe institucionet e tij. Në Irak ka pas diskoteka e bare nate sa t'kishe qef o Orosh (s'ishte si Mirdita /pf/images/graemlins/laugh.gif ). Dhe bizneset nuk kanë qenë vetëm në duart e qeveritarëve.
Iraku ra jashtëzakonisht shumë pas 91-shit nga embargoja që i bënë SH.B.A e shumë vende të tjera! Kështu filloi të degradonte jeta në Irak plako. Sadami ishte diktator por jo si Enveri apo si Mullahët.

Nadia81

Primus registratum

antares, e thashe dhe me siper, ti je shume kunder Amerikes per te pasur besim ne gjykimin tend! Nuk e ve ne dyshim se ti je i "kenduar" me c'kam pare nga postimet e tua, po ky anti-amerikanizem ne cdo kendveshtrim me ben te mendoj se influencohesh shume nga mediat anti-amerikane.
Ka gjithmone dy ane te nje debati dhe me duket se ti s'ja ke hedhur ndonjehere syte anes tjeter jo me te pranosh qe ka dhe gjera pozitive nga kjo lubi e madhe qe quhet Amerike.

Persa i perket temes, s'me duket se Iraku po "lulezon" dhe problemi nuk qendron vetem tek zmbrapsja e terrorristeve por tek mentaliteti i popullit i cili nuk e shikon Ameriken si shpetimtare. Plus qe ushtria amerikane eshte bere per te qare hallin dhe kjo per shkak te Rumsfeld qe ka bere nje pune te mjerueshme ne drejtimin e saj.

PS: Tani familjet e ushtareve duhet te blejne edhe anti-plumb per ushtaret sepse qeveria nuk ka leke! Nderkohe qe statistikat tregojne qe ne Irak harxhohen mesatarisht $177 Millione ne dite. Hmmmm :eek:

antares

Primus registratum

Nadia! Nuk eshte se une percmoj dhe urrej cdo gje amerikane, por sado qe mundohem nuk gjej asgje pozitive ne politiken e tyre te jashtme. Ne ka ndonje gje qe me indinjon eshte hipokrizia dhe demagogjia, shtoi dhe kesaj nje krekosje fshatareske prej provinciali te pasuruar shpejt dhe do kesh nje pasqyre te tyre!
Shumica e burimeve te mia vijne nga brenda amerikes se eshte normale qe ata kane nje kontingjent jo te vogel njerzish te ditur dhe fisnike! Ceshtja eshte se atyre nuk u degjohet zeri apo censurohen (kane edhe ata metodat e tyre!).
Per te te treguar se nuk urrej cdo gje te tyre po te them qe nje nga poetet/shkrimtaret e mij me te preferuar ka qene dhe mbetet E. A. Poe qe ka qene dhe idhulli i shume poeteve/shkrimtareve europiane (Bodler, Doyle, Verlen, etj).

OROSHI

Primus registratum

O dyshja e Canades,po shamine gjetet ju qe te kapeni mer "edepseza" :tipsy: ,o Kondra,harrove ti dy lufterat e Sadamit mer plako,te dyja te humbura,pra ekonomia zero!!
Disko ne kohe te Sadamit :eek: apapapap,mos do thuash ti qe ka pas ca bordello me muzike orientale dhe dridhese beli per kliken qeveritare/ushtarake dhe per cullet e Sadamit.E ke lexuar ate historine e cullit te madh te Sadamit me nje valltare?
Mos harroni qe Irakenet(populli i thjeshte) nuk flet keq per demokracine ne ardhje dhe te mirat materiale te saj,por nuk eshte dakord me Amerikanet(edhe kjo vetem prej aspektit fetar).

Ja dhe nje xhevahir i Nadias:familjet e ushtareve duhet te blejne vete jeleket :eek: :eek: ...po vetem "il manifesto" lexoni ju mer apo cfare.
Antares,je identik Joshka Fisher i viteve '70 plako,se ky i soteshmi i ka ba kaken komunizmit!
Simpatia jote per E.Poe nuk ka te baje fare me politiken /pf/images/graemlins/wink.gif ,dheee ....zhdukja e indianeve erdhi na Evropianet dhe jo nga Amerikanet plako /pf/images/graemlins/wink.gif

Nadia81

Primus registratum

Fillimisht postuar nga OROSHI:

Ja dhe nje xhevahir i Nadias:familjet e ushtareve duhet te blejne vete jeleket :eek: :eek: ...po vetem "il manifesto" lexoni ju mer apo cfare.

Nuk kam se si ta lexoj "Il Manifesto" perderisa jetoj ne NY. Dhe ate me siper ma tha nje goce qe kishte qene ne Irak vete. Keshtu qe urte urte Orosh, se nuk t'i ka diskutuar njeri kredibilitetin e atyre qe shkruan ti, edhe pse ne shumicen e rasteve duhet....

OROSHI

Primus registratum

Nadia,il manifesto ka hy qe ne '1929 ne NYC /pf/images/graemlins/wink.gif .
Kredibilitet i thu ti ksaj:me tha nje shoqe e nje shoqes time qe ka qene vete ne Irak,te pakten Antares na sjell gjera te shkruara.

Nadia81

Primus registratum

dicka duhet te jete e shkruar qe ta besosh ti?Pse cfare e ben ate gazetarin me te besueshem?Apo fakti qe boton ne Manifesto.Ik o ik /pf/images/graemlins/smile.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

dheee ....zhdukja e indianeve erdhi na Evropianet dhe jo nga Amerikanet plako
Eh Orosh tashti e ke bo tamam si PPSH që në kongres të 9 vendosi që të quhet PS /pf/images/graemlins/laugh.gif .

Për punën e diskove unë me të thonme e kom po nga irakien e jo nga gazetarë pro-amerikan apo anti-amerikan. Kurse ate punën e laicizmit nuk është nevoja besoj me ta shtjellu mo gjat.

OROSHI

Primus registratum

Gjithmone diktatoret jane afetare!Kjo nuk i jep asnje pike Sadamit!

gurax

Pan ignoramus

Aha.. e ka meriten Zoti mbi 'dhe per suksesin ne Irak! :lol:

MLK

Primus registratum

Iraku i merr koken drejtorit te CNN-it
E Diele, 13 Shkurt 2005
Drejtori i Informacionit i CNN-it, Eason Jordan, jep doreheqjen pas polemikave lidhur me gazetaret e vrare ne Irak. Jordan pranoi vete qe "deklaratat e tij gjate Forumit Ekonomik Boteror ne Davos nuk ishin aq te qarta sa c'duhej".

Drejtori i Informacionit ne rrjetin televiziv CNN, Eason Jordan, dha dje doreheqjen pas deklaratave qe beri ne Zvicer lidhur me gazetaret e vrare ne Irak, ndoshta nga forcat amerikane, njoftuan zyrtaret. CNN beri te ditur ne faqen e internetit se Jordan pranoi qe "deklaratat e tij gjate Forumit Ekonomik Boteror ne Davos nuk ishin aq te qarta sa c'duhej". Disa pjesemarres ne kete konference thane se Jordan deklaroi se "forcat amerikane mund te kene vrare disa gazetare ne Irak", nje akuze te cilen ai e ka hedhur poshte. Jordan shpjegoi menjehere me pas se disa gazetare u vrane pasi ndodheshin ne vendin e gabuar ne kohen e gabuar. "Komentet e tij kane shkaktuar shume polemika dhe cenojne edhe kredibilitetin e rrjetit televiziv ne te cilin ai punoi", njoftoi CNN.

"Kam vendosur te jap doreheqjen per te mos lejuar qe CNN te cenohet polemikat e padrejta lidhur me komentet te mia per numrin e gazetareve te vrare ne Irak", deklaroi Jordan ne nje leter drejtuar kolegeve te tij.

"Pas 23 vitesh ne CNN, une kam vendosur qe te jap doreheqjen ne nje perpjekje per te ndaluar CNN-in, qe te mos perflitet per numrin e madh te gazetareve te vrare ne Irak", ka thene Jordan per koleget e tij.

"Une i kam kushtuar te gjithe jeten time profesionale berjes se CNN-it, njesise se lajmeve me me shume prestigj dhe me te besuar ne Bote dhe kurre nuk do te bej ndonje gje ndryshe. Pra, qe te bej kompromis me punen time apo dhe me punen e mijera njerezve te talentuar me te cilet kam punuar pergjate kesaj kohe". Me poshte, ai ka vazhduar: "Ndersa koleget e mi te CNN-it dhe miqte e mi te ushtrise amerikane e dine fare mire se une kurre nuk kam qendruar, besuar apo dyshuar qe forcat e ushtrise amerikane kishin per qellim qe te vrisnin gazetaret. Komenti im ne Panelin e Forumit Ekonomik Boteror nuk ka qene aq i qarte sesa duhej te ishte ne te vertete".

Doreheqja e tij ka shkaktuar shume vale opinionesh permes CNN-it, sepse ai ka qene nje njeri qe ka qene shume i respektuar qe nga koleget dhe bashkepunetoret e tij dhe duke vazhduar deri ne rangjet me te uleta. Jordan i eshte bashkuar CNN-it, si nje asistent redaktor ne vitin 1982 dhe eshte ngjitur me kujdes permes rangjeve te larta te CNN-it duke u bere nje nga shefat e tij kryesore.

Presidenti i Grupit te Lajmeve te CNN-it, Xhim Walton ka thene se nen drejtimin e Jordan lajmet e grupit "kane qarkulluar ne te gjithe Boten me krijimin e Byrove aktive qe nga Bagdati ne Johanesburg dhe nga Havana ne Sidnej dhe deri ne Hong Kong."

Ne letren qe ai vete i ka bere stafit, dy dite me pare, ka thene se kishte "nje admirim te madh dhe respekt per burrat dhe grate e forcave te armatosur te SHBA-se", duke shtuar se ai vete kishte vleresuar punen e tyre ne Baghdad, Tikrit dhe Mosul. Ai ka shtuar gjithashtu si gjate karrieres se tij, kishte shpenzuar shume kohe me ushtaret e thjeshte amerikane, marinaret, Marinsat dhe aviatoret ne Afganistan, ish-Jugosllavi, Somali, Kuvait, Bahrein dhe Gjirin Persik.

"Une nuk kam dashur qe te implikoj forcat amerikane, qe kane vepruar me dashje, por qe forcat amerikane ne menyre aksidentale kane vrare gazetare dhe jam shfajsuar per kedo qe beson se une mendoj apo veproj ndryshe", ka thene Jordan. Ai ka shtuar po ashtu se:" Sa per koleget e mi te CNN, une jam teper krenar qe kam punuar me Ju, duke rrezikuar jeten time ne te njejtin vend me ju dhe duke e bere CNN te madh bashke me Ju. Per kete eksperience dhe per miqesine dhe mbeshtetjen tuaj keto vite, Une ju Falenderoj".

arun

Primus registratum

Deja Vu të Imperializmit Ango-Amerikan në Irak

nga: Olsi Jazexhi

Për lexuesit shqiptar, rrëzimi i rregjimit të Sadam Huseinit mund të jetë të dukur si një incident i rëndomtë në historinë e Irakut, ku disa ‘liberatorë’ perëndimorë vinin për të ‘Çliruar’ një popull që anglo-amerikanët pretendonin se po vuante nga diktatura e një sunduesi brutal. Megjithatë, për lexuesit e kujdesshëm të historisë, lufta në Irak kundër rregjimit të Sadam Huseinit dhe në ditët e sotme kundër luftëtarëve të lirisë në Falluxhah, Qerbela dhe Naxhaf nuk është tjetër por vetëm se një deja vu, apo më saktë një ripërtëritje e historisë së kolonializmit të njeriut kristjan – perëndimor kundër popujve të Lindjes së Mesme dhe Botës së Tretë në përgjithësi. Në mënyrë që historia të mos na përçmojë, publiku shqiptar duhet të rikujtohet se kolonializmi perëndimor kundër popujve të Lindjes është një fenomen i vjetër. Ai fillon që në shekullin e gjashtëmbëdhjetë kur hordhitë portugeze nisën të sulmojnë, grabisin dhe shkretojnë brigjet e Jemenit, Arabisë, Indisë dhe Afrikës.
Joshja për pasuri, lavdi dhe misionarizëm kristjan ishin faktorët kryesorë që çuan portugezët deri në brigjet e Malakës, në Malajzinë e largët, në Indi dhe Gadishullin Arab. Mitet e Kishës Katolike se në Afrikë ekzistonte një perandori kristjane e udhëhequr nga një prift me emrin Xhon, me të cilën portugezët do të ndërtonin aleancë dhe mundnin islamin ishin një nga shtytjet kryesore që çuan hordhi të njëpasnjëshme banditësh portugezë në detërat e lindjes, në kërkim të perandorisë mitike. Të ashtëquajtur eksploratorë portugezë si Alfonso de Albukuerkue, nëpërmjet përdorimit të aftësive sadiste dhe terrorit arritën të pushtojnë sa e sa qytete në Indi dhe tokat arabe dhe të grabisin pasuritë e Lindjes. Paraja që Portugalia dhe pas saj Spanja arritën të mbledhin gjatë kolonizimit dhe shfrytëzimit të popujve ku ata shkuan do të inspironin edhe fuqitë e tjera evropjane të hyjnë në garën e kolonializmit të popujve të botës jo-perëndimore.
Siç e thashë edhe më lart, kolonializmi anglo-amerikan i sotëm në Irak nuk është një shpikje e re në politikën kolonialiste botërore. Ai është pjesë e vazhdimësisë së dominimit, terrorit dhe grabitjes që perëndimi ka kryer historikisht kundër vendeve të Lindjes. Pushtimi i parë i drejtëpërdrejt nga britanikët kundër Irakut ka ndodhur në vitin 1914 kur britanikët të cilët kishin provokuar më parë revoltat e arabëve kundër Kalifatit Osman, e përdorën këtë rebelim për të vendosur hegjemoninë e tyre në botën arabe.

Interesat Imperialiste në Irakun Osman

Fuqia e parë evropjane që arriti të vendosë kontroll të plotë në Lindjen e Mesme është Britania e Madhe. Interesi britanik në Lindjen e Mesme nuk ishte për fe, si ai i portugezëve, por për të siguruar rrugët tregtarë që e çonin të fundmen në Indi. Për këtë arsye britanikët arritën që pas sulmesh të shumta kundër garnizoneve osmane në Oqeanin Indian, që në vitin 1840 të themelojnë bazën e parë në tokat arabe. Bazën në Aden të Jemenit. Pas kësaj, osmanët, siç edhe Eqrem Bej Vlora dëshmon në shënimet e tij, pikën më të largët që posedonin në detërat e botës arabe ishte qyteti iraken i Basrës. Në fillim të shekullit të 20të kur kryeministër i Perandorisë Osmane në Stamboll ishte Ferit Pashë Vlora, në Basra guvernator i vilajetit iraken ishte një shqiptar, Mahmut Maher Efendiu nga qyteti i Beratit.
Zhvillimi i flotës britanike dhe futja në përdorim nga viti 1904 i naftës në luftanije do ti çonte këta të fundit të ishin të interesuar për kontrollin e burimeve të naftës në botë, për të ruajtur kështu superioritetin dhe dominancën në detërat e lindjes. Për më tepër në vitin 1908 Kompania Anglo-Persiane e naftës, arriti të zbulojë rezerva të pafundme nafte në Iranin jugor dhe Irak. Duke kuptuar rëndësinë e kontrollit të burimeve të naftës, në vitin 1911, konsortiumi anglo-gjerman (Royal Dutch Shell, tregtari C. S. Gulbenkian, Banka (angleze) Kombëtare e Turqisë dhe Deutche Banka) arritën të sigurojnë nga Zhon Turqit eksluzivitetin e nxjerrjes së naftës në Perandorinë Osmane. Kompania Turke e Petrolit (si do të njihej konsortiumi anglo-gjerman) në vitin 1913 u bashkua me Kompaninë e Naftës Anglo-Persiane të themeluar më parë nga britanikët. Në vitin që rrodhi qeveria britanike pas shumë intrigash arriti të dominojë Kompaninë Anglo-Persiane të Naftës (që sot njihet si British Petroleum apo BP) dhe sigurojë në këtë mënyrë shfrytëzimin e naftës në Lindjen e Mesme.

Pushtimi i Parë i Irakut

Edhe pse gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë imperializmi britanik në shumë raste kishte marrë anën mbrojtëse ndaj Perandorisë Osmane, nëpërmjet skemave të “Politikës së Lindjes” që synonin të frenonin avancimin sllav në Mesdhe, Lufta e Parë Botërore i detyroi britanikët të kthehen kundër popujve osman. Politika e Zhon Turqve e çoi perandorinë përkrah Gjermanisë, e cila me avancimin e saj teknologjik kërcënonte interesat imperiale britanike në Lindjen e Mesme dhe tokat osmane në veçanti. Ndërtimi nga gjermanët i linjës së Orient Ekspresit që kalonte nga Sarajeva për në tokat shqiptarë ne Kosovë dhe Maqedoni e deri në Arabinë Saudite i jepte Perandorisë Osmane forcën për të përballuar çdo sulm tokësor në kohë, nga Lindje e deri në Ballkan. Por pika më nevralgjike për britanikët në përfshirjen gjermane në Perandorinë Osmane ishte kontrolli i naftës arabe. Nëse osmanët do të kishin në duart e tyre naftën gjatë shekullit të XX atëherë perandoria do të gjente forca për të mbijetuar dhe vazhduar dominimin e Lindjes. Për të siguruar shkatërrimin e Perandorisë Osmane dhe privatizimin e naftës, britanikët hynë në marrëveshje me familjen e Hashemitëve që sundonin në Hixhaz të Arabisë Saudite. Britanikët e kuptuan pas thyerjes fatale që ata, francezët dhe australianët pësuan në Galipoli, se osmanët edhe pse të sulmuar nga i gjithë perëndimim, ishin sërisht një forcë e cila mund të mundej vetëm me dinakëri. Për këtë arsye në vitin 1915, pas Traktatit të Damaskut, britanikët hynë në bisedime me Sherifin e Tokave të Shenjta, Sherif Huseinin prijës të klanit të Hashemitëve të cilin e bindën se arabët kishin vuajtur shumë nën hyqmin turk dhe tashmë koha ishte që ata të krijonin një Kalifat Arab. Sherifi i mjerë i besoi britanikëve të cilët e armatosën dhe e hodhën atë dhe fiset arabe në luftë kundër protektorëve të tyre osmanë.
Por marrëveshja me arabët nuk ishte e vetmja që britanikët bënë. Në Maj të vitit 1916, Britania nënshkroi paktin trepalësh të njohur si Marrëveshja e Sykes-Pikotit. Pakti ruso – franko – anglez që synonte shkatërrimin e Perandorisë Osmane i jepte Rusisë Armeninë, Bosforin dhe Stambollin, Francës Sirinë dhe Libanin, ndërsa britanikët merrnin vilajetin e Bagdadit, Basrës dhe Trans-Jordanisë. Ndërsa Palestinën, britanikët ia kishin rezervuar një aleati tjetër që rrinte akoma në hije: Zionistëve izraelitë. Por kryerja e Revolucionit Bolshevik në Rusi shqetësoi planet britanike pse Lenini publikoi intrigën britanike, ndërsa Sherif Huseini kërkonte shpjegime nga miqtë e tij dashamirë. Por si ata ashtu edhe francezët i premtonin arabëve se pasi të mundin turkun që për aq kohë i kishte ‘shtypur’ arabët, të fundmit do të kishin lirinë që meritonin.
Por arabët e pafat në 2 Nëntor të vitin 1917 morrën një ‘ndihmë’ tjetër nga britanikët. Ministri i jashtëm britanik, Artur Xhejms Balfori, i cili ishte ‘ndihmuar’ gjatë vitit 1916 nga bankieri çifut Edmond Xhejms Rothçild për të kuptuar problemin çifut, deklaroi se në tokat e arabëve palestinezë, qeveria britanike do të themelonte një “Shtet Kombëtar” për Çifutët. Megjithatë ky pakt u mbajt i fshehtë ndaj arabëve të cilët në Mars të vitit 1917 çuan pushkët kundër zotërinjëve të tyre shqiptaro – turq dhe ia kaluan Bagdadin britanikëve. Me britanikët ata ‘çliruan’ edhe Jeruzalemin, Damaskun dhe tokat e tjera arabe. Në këtë mënyrë në fund të vitit 1918 forcat britanike sundonin nga Kajroja e deri në Jemen. Sheikët arabë që kishin sulmuar pas shpine protektorët e tyre osmanë, që nga Ibn Saudi gjyshi i mbretërve të sotëm Sauditë e deri të Sherif Huseini prisnin mrekullinë britanike. Dhe britanikët ishin të gatshëm për të përmbushur obligimet e tyre.

Liria e Munguar

Me largimin e osmanëve, kurdët ishin të parët që kujtuan se kishte ardhur dita që edhe ata të rrojnë në liri. Ata krijuan një shtet të pamvarur në Mosul dhe rrethina. Normalisht britanikët nuk mundën të pranojnë një shtet kurd dhe për këtë i’u desh 2 vite që ta shtypin duke përdorur bombardime brutale me gaz helmues nga avionët e “Royal Air Forcës” (RAF) dhe masakra që gurkat indiane kryenin nëpër fshatrat kurde, nën supervizionin e Ministrit të Mbrojtjes Britanike, Ulliam Çurçill. Nga ana tjetër britanikët që tashmë kishin punësuar si nënkontraktorë të tyre sheikët e fiseve arabe për të mbledhur taksat e popullatës, mbi 3 vilajetet osmane të Bagdadit, Basrës dhe Mosulit krijuan një “Mandat” të tipt Iraken të sotëm, të cilin e quajtën Irak. Nga mandati i Iraku komandohej edhe sheikdomi i Kuvajtit duke e kthyer Gjirin Persik në një liqen britanik. Ndërsa në Palestinë ata nisën kultivimin e kolonëve kristjanë dhe Çifutë për të krijuar Izraelin biblik
Megjithatë amerikanët që gjatë kësaj kohe kishin ndëjtur në hije, tashmë filluan të lëvizin. Presidenti Amerikan, Uodrou Vilson në vitin 1917 lëshoi Katërmbëdhjetë Pikat e tij sipas së cilët pushtuesit nuk mund të aneksonin vetëm për vete tokat e pushtuara. Në vitin 1919 amerikanët kërkuan në Lidhjen e Kombeve që ish-provincat turke të vendoseshin nën mbikqyrjen e Lidhjes së Kombeve dhe ktheheshin në “Mandate” të tipit “A”, ku pushtuesi kontrollonte vendin sipas stilit të amerikanëve në Irakun e sotëm. Ndarja finale e presë së luftës u bë në San Remo më 1920 ku Francës ju njoh zyrtarisht “mandati” mbi Sirinë dhe Libanin, ndërsa Britania morri Irakun, Palestinën dhe Jordaninë. Meqë vilajeti i Mosulit në marrëveshjen e Sykes-Pikotiti i takonte Francës, kjo e fundit u kompensua nga britanikët duke marrë 25 perqind aksione në naftën e Kompanisë Turke të Petrolit.
Por arabët që e panë seÇ do të thoshte Çlirimi për të cilin ata luftuan, pas kësaj u hodhën në revolta. Djali i Sherfi Huseinit, Fajsali që më parë kishte udhëhequr arabët kundër turqve, tashmë shkoi në Siri dhe deklaroi pamvarësi në vitin 1920. Por trupat franceze që posedonin armë superiore shkatërrimi në masë i mundën dhe dëbuan arabët. Megjithatë revoltat arabe, tamam si sot në Lindjen e Mesme, u shpërhapën në Jeruzalem, Irakun Sunit dhe Shiit, ku gjyshërit e Muktada al-Sadrit dhe Sadam Huseinit e Çuan pushtimin britanik drejt shkatërrimit. Megjithatë, sërisht forca e Maksim Gun-it (Mitralozit) Britanik dhe bombardimeve me lëndë kimike që britanikët kishin përdorur kundër edhe gjermanëve gjatë Luftës së Dytë Botërore, ndihmoi në shtypjen e arabëve sërisht. Sipas deklaratave britanike, rreth 8450 irakenë u zhdukën ndërsa britanikët pësuan 2000 dëmtime. Kjo shifër duket paksa qesharake nëse krahasohet me krimet që amerikanët kishin bërë në të njëjtën kohë në Filipine kundër muslimanëve vendas – shifër që shkonte nga 50.000 deri në 100.000 civilë të vrarë. Për masakrat e pareportuara në Irak, zëvendës ministri i mbrojtjes britanike të kohës, Viscount Peel-i deklaronte: “shyqyr Zotit që “sentimentalët” vendas i kushtojnë vëmendje luftës në Irlandë dhe nuk kanë shumë kohë të mësojnë seÇ po ndodhte në Irak.” Përdorimi i bombardimeve ajrore dhe posedimi i armëve të shkatërrimit në masë nga njeriu i bardhë kristjan, kishte provuar arma më e mirë për të shtypur popullatat arabe dhe integruar të fundët në rrugën e lirisë, demokracisë dhe vlerave perëndimore, siÇ President Bushi II do të deklaronte në ditët e sotme.

Qeveria e Përkoshme Irakene

Ijad Allavi nuk është shëmbulli i parë kur britanikët vendosin irakenë të shërbejnë për ta në Irak. Biles z. Allavi në një intervistë që kishte në emisionin BBC HARDTALKT përpara pak javësh, pyetjes së një gazetari britanik sesi e ndjen veten ai kur është instaluar nga anglo-amerikanët ndërsa sunduesit e tjerë arabë jo, ai ju përgjigjë me krenari se ai nuk është i pari dhe i vetmi që instalohet nga anglo-amerikanët, por është më i fundmi. Tamam si në ditët e sotme, kur amerikanët po lëjnë miliona me mercenarët e tyre në Irak, edhe revolta arabe e viteve 1920 i tregoi britanikëve se mbajtja e pushtimit me trupa nga perëndimi është jashtëzakonisht e shtrenjtë për fuqitë koloniale. Britanikët e djeshëm si ata të sotmit, kishin nevojë për një ‘Interim Iraqi Authority’ i cili do të tregohej sa më popullor; ku në të, të kishte shija, suni, kurdë, turq etj në mënyrë që populli të bindej se jetonte në liri dhe të mos kalonte në anën e Bolshevikëve si në Rusi apo Moktada al-Sadërve vendas.
Për këtë arsye Qeveria e Lartmadhnisë së Saj, në Mars të vitit 1921 gjeti solucionin e duhur për Çështjen irakene. Britanikët që nuk u treguan aq kreativë sa të krijonin “një Green Zone” si sot në Bagdad, organizuan një konferencë në Kajron e largët ku britanikët gjetën argatët e sundimit të tyre në Irak. Bijtë e Sherif Huseinit që u bindën për të shërbyer nën britanikët u caktuan kandidatë për mbretër. Abdullahi u vendos mbret i Jordanisë, ndërsa Faisali që ishte dëbuar nga Siria më parë nga francezët u caktua si “Ijad Allavi” i Irakut. Por si sot, edhe atëherë, në Irak kishte “Moktada al-Sadr” që rrefuzonin lojën. Ai ishte Sajid Talibi, të cilin britanikët e arrestuan dhe dëbuan. Më pas britanikët organizuan nëj referendum ku 96% e popullit (ne në Shqipëri në kohë të Enverit ishim më mirë) votoi për Fajsalin i cili në Gusht të vitit 1921 filloi punën si mbret i Irakut.

Britania dhe Çështja e Naftës Irakene

Çështja e naftës ishte një nga shqetësimet kryesorë që mundonte britanikët. Mungesa e naftës në vitin 1917 i kishte bindur ata se pa kontrolluar arin e zi, imperializmi i tyre do të ishte i pakrahë. Në paktin e San Remos në 1920 britanikët kishin privatizuar përqindjet gjermane në Kompaninë Turke të Petrolit dhe ja kishin kaluar francezëve në shkëmbim të kontrollit mbi Mosulin. Vilajeti i Mosulit ishte i rëndësishëm për birtanikët pse ai kishte depozita të mëdha nafte dhe balanconte diÇka në përqindjen e sunitëve ndaj shiitëve të jugut dhe për më tepër e sillte Britaninë në kufijtë e Anadollit turk. Por popullatat kurde dhe turke të zonave të Mosulit ishin rrebeluar që në vitin 1924 kundër britanikëve. Pas tyre qëndronte edhe vetë Turqia e cila kërkonte që qytetet turke të Kirkukut, Mosulit, Sulejmanies etj ti bashkoheshin asaj. Për të shtypur revolucionarët turq dhe kurdë Forcës Ajrore Mbretërore ju desh të kryej masakra të shumta mbi popullatat e Sulejmanies dhe fshatrave kurde gjatë vitit 1924 që nuk pranonin mandatin britanik të Irakut.
Por monolizimi i naftës arabe nga britanikët nuk mund të tolerohej nga amerikanët sërisht. Pas Luftës së Parë Botërore SHBA-të akuzuan Britaninë se po monopolizonte naftën e Gjirit Persik dhe marrëdhëniet u acaruan. Për të mos patur probleme me fuqinë amerikane, britanikët i dhanë disa përqindje korporatave naftënxjerrëse amerikane ‘Standard Oil of Neu Jersey’ dhe Socony Vacuum (sot njihet si Mobil Oil) në Kompaninë Turke të Petrolit që tashmë do të njihej si Kompania Irakene e Petrolit. Me ardhjen e amerikanëve në skenë, të fundit do të ishin ata që do të monopolizonin naftën e Arabisë Saudite dhe Bahreinit në vitet që do të vinin.
Pas paqësimit të amerikanëve në vitin 1926, britanikët shtynë Ansamblenë Kushtetuese Irakene të ‘kërkoj’ zyrtarisht ndihmën britanike për të mbrojtur Mosulin, në rast se Turqia sulmonte. Sipas paktit, Britanisë i kërkohej të sulmonte Turqinë në rast se kjo e fundit sulmonte Mosulin. Menjëherë pas këtij pakti në vitin 1927 në fushat e turkmenëve të Kirkukut u hapën puse masive të naftës, të cilat do të furnizonin ushtrinë e Lartmadhnisë së Saj dhe perëndimin në përgjithësi në luftërat imperiale për dominim botëror gjatë shekullit të 20të.

Krizat e Rregjimit të Faisalit; dhe Forca e Armëve

Komandimi i një shteti si puna e Irakut është një nga gjërat më të vështira që Çdo fuqi në historinë e saj ka patur. Presidenti egjiptian Husni Mubarak, jo më kot këshillonte dinastinë e Bushëve në Amerikë, përpara rrëzimit të Sadamit, se hyrja në Irak do të hapte dyert e xhehenemit. Por presidenti Bush II duket se, ashtu si edhe në lëndët e tjera, nuk ka qënë nxënës i mirë në lëndën e historisë. Megjithatë duke u kthyer të mbreti Fajsal, një nga problemet kryesore që rregjimi i tij kishte pasi u instalua nga britanikët ishte mbajtja e pushtetit. Në një vend si Iraku ku jetojnë Shiija që kanë eposin dhe aspiratat e tyre historike, Sunitët që kanë botëkuptim tjetër, turq e kurd, pushteti është gjëja e fundit që mund të mbahet. Për këtë arsye qeverisë së Fajsalit ju desh të bëj pakte dhe ujdi me fiset irakene dhe sheikët e tyre për të mbajtur pushtetin. Por problemi kryesor i Irakut pas-osman, ashtu si edhe atij të sotmit, ishte pagesa për ushtrinë e pushtuesve. Nëse sot Iraku mund të paguajë diÇka me naftën, në vitet 20’ kjo nuk ishte aq e lehtë. Marrëveshja Anglo – Irakene e vitit 1922 i kërkonte qeverisë të paguante borxhet e Perandorisë Osmane që e fundit i kishte britanikëve. Për më tepër britanikët i kërkonin irakeneve të shpenzonin 25% të buxhetit të tyre për ushtrinë – me të cilën do të sillnin “Moktada Al-Sadrit” e pabindur nën hyqmin britanik.
Për këtë arsye, qeveria e Fajsalit, naftën e së cilës e kontrollonte tjetërkush duhej të sillej si Bashkia e Edi Ramës: të gjobiste popullin e varfër iraken. Por gjobat pakufi e Çuan popullin iraken në sa e sa revolta të cilat rregjimi i Fajsalit mundi ti shtypte vetëm nëpërmjet “kontrollit nga qielli”. RAF-i britanik do të ishte arma më e zgjedhur e Fajsalit e cila përdorej sa kundër rebelëve aq edhe kundër fshatarëve që nuk paguanin taksat. Për këtë arsye, bombardimet e sotme të amerikanëve, që padyshim kryhen gabimisht, kundër irakenëve që bëjnë dasma dhe shtijnë në ajër nga gëzimi, nuk janë asgjë e huaj për irakenët. Në vitin 1923-24 qeveria ndërmorri një nga sulmet më të mëdha në Irakun Jugor me RAF-in Britanik, kundër Arabëve të Marsheve, të cilët nga ndryshimi i rrjedhës së lumejve ishin varfëruar në kulm dhe nuk kishin Çtaksë të paguanin për qeverinë kukull. Për këtë arsye RAF-i u urdhërua të hedh disa bomba për të “rritur bindjen ndaj qeverisë.” Në operacionet dy javore, siÇ raportohet nga burimet qeveritare humbën jetën 144 vetë.
Pasi qeverija e Lartmadhnisë së Saj ishte bindur tashmë se në Irak sundonin “Sadamë” të mirë, dhe nafta natyrisht ishte një tabu për irakenët, në vitin 1930 Iraku “fitoi pamvarësinë” – normalisht qeveria vendase ‘këshillohej’ nga këshilltarë britanikët të cilët kontrollonin postet kyÇe në vend. Edhe pse vendi nga viti 1921 deri më 1958 ndërroi 59 qeveri, njeriu më i bindur i britanikëve do të dilte Nuri al-Saidi, rregjimi i të cilit do të rrëzohej nga nacionalistët irakenë të udhëhequr nga Rashid Ali al-Gajlani.

Britanikët Eksportojnë Demokracinë Irak

Disa ish-sigurimsa shqiptarë, kur dalin në emisionet televizive tona, mua shpesh më mahnisin kur deklarojnë se Islami nuk pranon dot demokracinë. Unë e kam të qartë se shumica e tyre ndoshta nuk e dinë as se ku bie Iraku në hartë, dhe kjo gjë më inkurajon që të filloj ti lekturoj këllufëve tanë, mbi demokracitë e mëdhaja Muslimane në Indonezi, Malajzi, Pakistan (kur perëndimi qëndron larg) dhe pse jo të marr edhe shembullin e përparimeve parlamentare në Perandorinë Osmane në kohën e Zhon Turqve, të cilat u anulluan nga rregjimet diktatoriale që kolonialistët vendosën në Lindjen e Mesme më pas.
Megjithatë në vitit 1930 popujt arab e kuptuan lojën që kishte ndodhur me ata. Intriga britanike jo vetëm se kishte instaluar rregjime shtypëse dhe kriminale në vendet arabe, por për më tepër mbështjetja britanike ndaj kolonëve Çifutë në Palestinë do të Çonte në Intifadën e parë arabe të viteve 1936-39. Për irakenët, ashtu si edhe për një pjesë të mirë të shqiptarëve, triumfi i Rajhut III ishte më i mirëpritur sesa hegjemonia anglo-amerikane në Lindjen e Mesme. Hitleri që e kuptonte këtë, dërgoi në Bagdad në vitin 1939 Haxhi Emin al-Huseinin, myftiun e Jeruzalemit i cili do të ngrinte arabët në revoltë kundër Pax - Anglikanës. Kur Britania i shpalli luftë gjermanëve, e para i kërkoi irakenëve të bëjnë të njëjtën gjë. Kukulla britanike, Nuri al-Said shpalli luftë kundër Rajhut III me të njëjtin guxim dhe vendosmëri që edhe presidenti jonë babaxhan, Al-‘Fred Moisiu i shpalli Irakut përpara pushtimit amerikan. Por ndaj vendimit të Nuri al-Saidit populli dhe vetë kabineti iraken nuk mundën të heshnin. Ata u rrebeluan kundër të parit, i cili në Mars të vitit 1940 dha dorëheqje dhe i lëshoi vendin patriotit arab Rashid Ali al-Gajlani që mbështetej nga oficerët e Rrethit të Artë. Rashid Gilani deklaroi neutralitetin e Irakut në konfliktin botëror, bleu armë nga Italia dhe Japonia dhe rrefuzoi përdorimin e bazave nga britanikët në Irak. Por forcat britanike në Irak e hodhën nga pushteti Rashidin në Janar të vitit 1941, gjë që shkaktoi revolta popullore që sollën në Prill Rashid Aliun në pushtet sërisht. Pas ardhjes në pushtet Rashid Aliu ashtu si presidenti Chavez në Venezuelë në ditët tona, shpalli reforma popullore në vend dhe deklaroi pamvarësi nga britanikët. Por britanikët nuk e toleruan gjatë këtë iraken të pabindur të cilin e rrëzuan nga pushteti me trupat që dërguan nga Jordania dhe India.

Dëbimi dhe Kthimi i Dytë i Britanikëve në Irak

Përfundimi i luftës së Dytë Botërore ndryshoi edhe mënyrën sesi politika bëhej në botën e pasluftës. Pikë së pari Britania doli nga kjo luftë si vend i Botës së Dytë që mund të merrej vetëm duke i vënë gjoba vendeve të vogla, si në rastin e Shqipërisë në incidentin e Korfuzit. Ndërsa fuqitë që tashmë do të kontrollonin rrjedhat e botës do të ishin SHBA-të dhe BRSS-ja. Krijimi i shtetit Izraelit, falë mbështetjes sovjeto – amerikane dhe suskesit të terrorizmit anti-britanik të bandave izraelite të Irgunit dhe Stërnit të udhëhequra nga David Ben Grueni (Gurioni), dëboi britanikët nga Palestina përfundimisht, ndërsa Çoi në kulm urrejtjen arabe kundër të fundmëve; për tragjedinë që ata i shkaktuan botës islame dhe tokës së Shenjtë të Xhamisë Al-Aksa. Në Irak, Iran, Egjipt dhe Sudan popujt arab tashmë filluan të armatosen nga komradët sovjetikë dhe luftojnë kundër kolonialstëve britanikë.
Përpjekjet e britanikëve në Janar të vitit 1948 në Irak për të ripërtërirë Marrëveshjen Anglo – Irakene për naftën edhe për 20 vite të tjera, Çuan studentët, punëtorët dhe popullin iraken në protesta masive. Qeverija e Saleh Xhabirit dhe Nuri al-Saidit i shtypi protestat duke vrarë 400 vetë në një ditë. Por lëvizjet e Mosadekut në Iran kundër britanikëve dhe për më tepër revolucioni egjiptian kundër monariksë shqiptare të mbretit Faruk, i udhëhequr nga gjenerali Muhamed Naxhip dhe Xhemal Abdul Naser i treguan Perandorisë Britanike se ishte koha për të perënduar. Përpara Egjiptit edhe në Jordani mbreti Abdullah i Jordanisë ishte vrarë nga një palestinez në vitin 1951, ndërsa i biri i tij psikopat ishte detyruar ti lëshonte vendin të birit 17-vjeÇar, Huseinit.
Në Shkurt të vitit 1955, Nuri al-Saidi inaguroi në Irak aleancën britanike ndërmjet Turqisë, Iranit, Pakistanit dhe Irakut, të njohur si Pakti i Bagdadit. Kjo egërsoi sovjetët dhe Xhemal Abdul Naserin e Egjiptit që denoncoi Nuri al-Saidin për tradhëtar. Por gjatë pushtimit anglo – francez të Suezit në mbështetje të Izraelit në vitin 1956, në Irak populli u hodh në protesta masive për luftë. Terrori i Nuri al-Saidit Çoi opozitën irakene që në Korrik të vitit 1958 të organizoj grusht shteti kundër klikës anglofile e cila rrëzoi dhe ekzekutoi monarkinë Hashemite dhe Nuri al-Saidin.
Pra, në Korrik të vitit 1958 populli iraken arriti të dëbojë pjesërisht dominimin e huaj dhe anglo-amerikan nga vendi. Edhe pse rregjimet që pasuan më pas nuk ishin në shumë raste popullore, populli iraken arriti të jetë zotërues i të mirave të tija për 45 vite me rradhë. Gjatë epokës së rregjimit Bathist, irakenët ndërtuan shtetin, ushtrinë, industritë dhe identitetin e tyre të pamvarur. Nuk ka asnjë dyshim se gjatë kësaj kohe pati periudha kur udhëheqja irakene, sidomos ajo e Sadamit kreu krime të papara dhe lufta mizore për interesat e perëndimit siÇ ishte konflikti Iran – Irak, por sërisht irakenët ishin popull relativisht i lirë nga terrori i huaj.
Rrëzimi i rregjimit Baathist dhe të Sadam Huseinit pas 45 vitesh e pa popullin arab të Irakut sërisht pre të dej? vu-së së kolonializmit anglo-amerikan. Irakenët e sotëm janë sërisht nën hyqmin e padronëve anglo-amerikan, të cilët për hir të interesave të naftës së korporatave të familjes Bush dhe klikës britanike duhet të vuajnën nën pushtimin e huaj. Irakenët sot janë sërisht viktima të bombardimeve nga qielli me armë të shkatërrimit në masë, me të cilat njeriu kristjan perëndimor vazhdon të jetë superior përkundër popullit të paramatosur arab. Edhe pse arabët patën 45 vite pamvarësi, ata nuk ditën siÇ duket, të mësojnë nga leksionet e historisë. Edhe pse ri-klasikët e Marksizmit pretendonin njëherë e një kohë se historia nuk përsërit vetveten, sot kolonizimi i Lindjes së Mesme tregon se teorema e tyre ka qënë e gabuar. Populli iraken sot në rrugët e Naxhafit, Falluxhasë, Qerbelasë, Tikritit, Kirkukut, Mosulit, Basrës etj është kthyer në pozitat e 50 viteve më parë. Intifadat arabe që në vitet 20’ të shekullit të kaluar udhëhiqeshin nga Rashid al-Gilani, Sajid Talibi dhe Haxhi Emin al-Huseini, sot udhëhiqen nga Moktada al-Sadri dhe Sunitët e Falluxhasë; të cilët, falë posedimit të armëve të shkatërrimit në masë nga forca pushtuese, na bind se do të kenë fatin e pararendësve të tyre në histori. Ndryshimi i vetëm është se, shqiptarët që 100 vite më parë ishin mbrojtës të irakenëve kundër kolonializmit perëndimor: sot janë kthyer në gurka dhe palikarë të shpifur të tij. Dhe se britanikët që përpara 45 vitesh posedonin të gjithë Irakun, sot janë mjaftuar vetëm me portin strategjik të Basrës, ndërsa puset kryesore të naftës sot i kontrollojnë korporatat e Dinastisë së Bushëve nga Amerika. Dhe se përveÇ përdorimit të armëve të shkatërrimit në masë, kolonialistët e sotëm kanë shpikur edhe burgje si puna e Abu Ghraibit, ku arabëve përveÇ lirisë dhe naftës, ju merret edhe nderi, nga maniakët dhe kurvat e perëndimit tip Lindi England me kompani.

Kondrapedali

Kondrapedali

Kush don me vu një bast që në Irak, pas largimit të SH.B.A, do lindin organizata terrorriste sunite që do destabilizojnë Irakun?
Politika amerikane "përça e sundo" aq e përdorur aty ku ka interesa amerikane, do përdoret edhe në Irak. Një pjesë e popullsisë do përdoret kundër tjetrës dhe SH.B.A në këmbim të "ndihmës" së saj do përfitojë naftën e Irakut. iraku sot është i dërrmuar dhe i rënë ekonomikisht, ushtarakisht dhe politikisht. Kjo ndihmon çështjen amerikane të vjeljes së burimeve duke harxhuar jetët e të tjerëve. Vlera e jetës barazohet shumë shumë me një "grusht letrash jeshile". Ka qenë kështu përpara dhe do të mbetet kështu për sa kohë që ekonomistët do drejtojnë botën!

Triumfi

Primus registratum

kondra,

shba ka dy dekada qe po shfrytzon irakin, qe nga arrdhja ne pushtet te ba'thit ne krye me saddamin! saddami ishte nje mik i afert i pentagonit, dhe beri ate qe kerkuan, nderkaq sot, ka ndryshu muhabeti. sot edhe vet pentagoni bashk me kompanit e naftes jan konfuz per rrjedhat e situates, e as gjumin rahat nuk po e bejn dot, tuj numru shpenzimet e luftes.. iraki nuk eshte kuvajt! e as kosove!

sunnizmi nuk asht rryme politike, qe kur ka diell ngrohen, e kur bien rete freskohen, ata e kane me gjithe mend mosdorezimin ndaj shba-s, dhe kjo buron nga zemra bashk me mendjen, ceshtje besimi eshte, kondra!

nese pentagoni me kompanit e naftes bejn edhe pak durim, do te kene shancen te bindin shiite qe t'i bejn dalje sunijve! plus, nese arrin te bind 200 milion e kusur arabe qe te mendojne si amerikan!!

arun

Primus registratum

Cause del conflitto Usa Iraq

Mario Tonini – Fortaleza - Brasile

kush nuk kupton italisht le ta perktheje me

http://babelfish.altavista.com/

Nel novembre 2000 il governo dell'Irak decide che nelle sue future transazioni commerciali riguardanti la vendita di gas e petrolio, il dollaro debba venire sostituito dall'euro. Immediatamente dopo l'entrata in vigore della nuova moneta europea Saddam ordina quindi che le intere riserve irakene, ammontanti a 10 miliardi di dollari depositati alle Nazioni Unite nel quadro del programma "Oil for food", siano convertite in euro. Anche il presidente del Venezuela Hugo Chavez Fria, che ha svolto un ruolo chiave per riunire l’Opec, valuta la possibilità di farsi pagare il petrolio in Euro, come ha confermato Il diplomatico venezuelano Francisco Mieres-Lopez, quale strumento di pressione da utilizzare contro gli Usa. Non si dimentichi che in occasione di una visita della delegazione del Parlamento Europeo in Venezuela (25-28 febbraio 2000), Chavez aveva accusato gli USA di voler mettere in piedi una «dittatura mondiale», ricordando piuttosto il legame storico dei paesi latinoamericani con l’Europa e gli europei. Dopo l’11 settembre 2001, inoltre molti finanzieri Islamici hanno dato inizio al rientro nelle banche Arabe dei loro investimenti in dollari, preoccupati per il possibile sequestro dei loro titoli azionari in conseguenza del “Patriot Act” Statunitense.

Gli USA il 7 ottobre 2001 invadono l’Afghanistan dando la caccia allo sceicco Bin Laden finanziatore del gruppo di terroristi che l’11 settembre attaccarono la capitale finanziaria della nazione.
Durante una sua visita in Spagna nell'aprile 2002 Javad Yarjani, capo del Dipartimento Analisi del Mercato Petrolifero dell'OPEC sostiene che sia un'anomalia il fatto che il dollaro domini il commercio mondiale. L'alto funzionario non esclude che in futuro l'OPEC possa decidere l'adozione dell'euro scelta dettata dai legami commerciali sempre più stretti tra Paesi membri dell'OPEC e l'area dell'euro dalla quale vengono importati oltre il 45% dei beni. Con l’allargamento del 2004 la UE comprerà piu’ della metà del petrolio grezzo dell’OPEC. Gli USA sanno che è’ una questione di poco tempo prima che l’euro sostituisca il dollaro nel commercio del petrolio e diventi la moneta di riferimento del commercio mondiale. Gli americani si trovano nella necessita di mantenere il commercio del petrolio nella loro moneta il dollaro, in modo da rimanere, militarmente ed economicamente, la potenza dominante nel mondo. Se l’OPEC decide di vendere in dollari gli USA non potranno finanziare il loro colossale deficit commerciale e perderanno il controllo mondiale dell’economia, inoltre il disequilibrio strutturale della loro ec bonomia si può sostenere a condizione che le nazioni che comprano il petrolio lo facciano in dollari.

Devono quindi agire su due fronti indebolire l’OPEC e spaccare l’Unione Europea. Sul fronte OPEC individuano in Chavez l’anello più debole. Mettere le mani nel calderone mediorientale è estremamente pericoloso può destabilizzare l’intera area. Si concentrano sul Venezuela. I partiti d’opposizione si fanno promotori di un referendum per destituire il presidente Hugo Chavez, con l’obiettivo strategico secondo lo storico Samuel Moncada di privatizzare la compagnia petrolifera nazionale con capitale straniero e uscire successivamente dal cartello dell’OPEC.
Da Miami Carlos Andrés Perez ex presidente grande amico degli americani annuncia ai quattro venti un colpo di stato. Tranquillamente afferma che "la via violenta" è la sola possibile in Venezuela disprezzando il referendum "perché non é parte della tradizione Latino-americana". I sindacati schierati con l’opposizione indicono un grande sciopero del comparto petrolifero nell’Aprile 2002 che termina in un bagno di sangue. I militari arrestano Chavez ma il popolo venezuelano con una sommossa popolare al limite della guerra civile riporta il presidente istituzionale a palazzo Miraflores. Che Washington volesse liberarsi di Chávez è innegabile. Prima del tentato golpe, alcuni alti funzionari statunitensi si erano incontrati con Carmona e altri leader della coalizione che ha esautorato Chávez; e a dicembre, Rogelio Pardo-Maurer, il funzionario del Pentagono responsabile per l’America Latina, aveva incontrato il generale Lucas Rincón Romero, capo dell’alto comando militare venezuelano. Più tardi, durante il breve regno di Carmona, secondo un funzionario del dipartimento di Stato citato dal New York Times, il sottosegretario di Stato per l’America Latina Otto Reich aveva telefonato al presidente golpista – a quanto sembra per invitarlo a non sciogliere l’Assemblea nazionale.

Fallito il golpe, Chavez e di conseguenza l’OPEC ne escono rafforzati; gli USA indeboliti perché sebbene il golpe sia stato denunciato da 19 capi di Stato latinoamericani come una violazione dei principi democratici, l’amministrazione Bush ha pubblicamente tollerato la presa di potere dei militari. Come ha notato il senatore Christopher Dodd, «restare in silenzio mentre un governo viene illegalmente rimosso è un fatto molto inquietante che avrà conseguenze profonde sulla democrazia dell’emisfero». Nel corso del 2002 secondo il deputato Mohammed Abasspour, membro della Commissione Parlamentare per lo Sviluppo anche l’Iran converte il 50 % delle riserve in valuta della Banca Centrale Iraniana da dollari a euro. Fonti Iraniane hanno dichiarato che i loro colleghi del sistema bancario avevano la netta sensazione che l’amministrazione di Washington si dimostrasse particolarmente irritata per tutto ciò, e quindi palesava aggressività nella sua guerra di parole e di minacce di interventi militari.
Anche la Corea del Nord agli inizi di dicembre 2002, senza che niente lo facesse presagire, annuncia ufficialmente il passaggio alla nuova valuta europea per i suoi commerci. Iraq, Iran Corea del Nord. Gli stati canaglia. Per gli Usa è un ulteriore allarme. In Venezuela hanno perso la faccia. Devono quindi mostrare i muscoli, dare un segnale forte a quei paesi dell’Opec che vogliono negoziare il prezzo del petrolio in Euro. Si vedono obbligati a scalzare l’OPEC. Progettano quindi un nuovo cartello petrolifero in Medio Oriente e in Africa, A tal fine, gli USA fanno pressioni sulla Nigeria perché si sganci dall’OPEC e dalle sue quote ben definite in senso restrittivo di produzione di greggio, facendole balenare la prospettiva di generosi aiuti Statunitensi. Un’altra mossa degli USA è quella di incentivare la produzione di greggio in altri Paesi Africani, Algeria, Libia, Egitto, e Angola, dai quali gli Stati Uniti importano notevoli quantità di petrolio, in modo da rendere più tenue, se non addirittura spezzare, il controllo dell’OPEC sulle loro produzioni.

Hanno già invaso l'Afghanistan e minacciano di intervenire in Irak come strumento di pressione. Probabilmente non vogliono un conflitto in medioriente. Ma è subentrato un grande problema nell'accaparramento di nuove fonti energetiche. Uno studio della defunta Enron aveva identificato l'area del mar Caspio come una riserva potenziale di 200 bilioni di barili di petrolio Per attuare il disegno era necessario il controllo del territorio afgano, insostituibile via per il trasporto del greggio. Bin Laden venne designato come il nemico più pericoloso e diedero inizio all'attacco all'Afghanistan.
Soltanto ad invasione avvenuta studi più accurati dimostrarono l'inattendibilità del rapporto Enron quantificando le riserve dei paesi dell'area del Caspio in non più di 20 bilioni di barili di un petrolio di scarsa qualità e ad elevato contenuto sulfureo.
L'imponente intervento militare perde così il suo scopo e viene silenziosamente smobilitato, alla faccia della caccia allo sceicco del terrore.
La giunta Bush provvede velocemente a sostituire, come nemico principale, Bin Laden con Saddam Hussein, ovvero l'Irak, le sue risorse e le sue decisioni economiche.
Strumentalizzano l’attentato dell’11 settembre additano all’opinione pubblica l’Iraq di Saddam come ricettacolo di terroristi, nella lotta al terrorismo sostituiscono Bin Laden con Al Zarkawi e con il pretesto delle armi di distruzione di massa preparano l’invasione.

Francia e Germania che con Saddam stanno facendo affari sono naturalmente contrarie all’intervento militare.Trovano quindi un alleato nella Gran Bretagna che guarda caso l’1 gennaio 1999,. non ha adottato l’euro ed è uno dei grandi produttori Europei di petrolio inoltre Tony Blair ha diversi motivi urgenti per supportare un'invasione. Appoggiando George Bush, egli appoggia l'ala destra della stampa britannica. Restando al fianco di Bush, può vantarsi di una leadership globale più credibile rispetto a quella di altri leader europei, continuando a difendere la posizione anomala della Gran Bretagna come membro permanente del Consiglio di Sicurezza. Occupato l’Iraq gli Usa smantellano il programma ONU “Oil for Food” riconvertono in dollari le riserve irachene e varano il loro Fondo per la Assistenza all’Iraq naturalmente in dollari USA. Washington elabora una lista di imprese con lo scopo di eliminarle dal business della ricostruzione Irachena. Tra queste vi è l’ENI, prendendo come motivo il pretesto che hanno trasgredito la legge sulle sanzioni imposte a Iran e Libia del 1996 e classificandole come complici del terrorismo. L’Italia per non predere i pozzi dell’ENI a Nassiriya aderisce a guerra conclusa (?) all’operazione Antica Babilonia l’inviando truppe militari come missione di pace o umanitaria. Invece proprio in questi giorni il il presidente della commissione esteri della camera Gustavo Selva dichiara: “Basta con l'ipocrisia dell'intervento umanitario. (…) Abbiamo dovuto mascherare come operazione umanitaria perché altrimenti dal Colle non sarebbe mai arrivato il via libera”.
Nel dicembre 2003, gli USA (il Pentagono) annunciano che per le compagnie petrolifere e di altra natura, Francesi, Tedesche e Russe è chiusa la porta per ottenere commesse per la ricostruzione in Iraq.

“Grazie alla guerra al’Iraq L’Unione Europa non esiste più” può affermare soddisfatto Bush in un incontro con il premier turco Erdogan.
IRAQ invaso OPEC impaurita. Europa spaccata.
Missione compiuta COMMANDER IN CHEEF: abbiamo il petrolio e il dollaro è salvo!

antares

Primus registratum

IRAQ: US used chemical weapons in Fallujah assault
Doug Lorimer, Green Left Weekly

March 14, 2005 - The US military used internationally banned chemical weapons, including nerve gas, during their assault on the Iraqi city of Fallujah last November, Dr Khalid ash Shaykhli, an Iraqi health ministry official, told a March 3 Baghdad press conference.

According to the Aljazeera satellite news network, Dr Shaykhli “said that researches, prepared by his medical team, prove that US occupation forces used internationally prohibited substances, including mustard gas, nerve gas and other burning chemicals in their attacks in the war-torn city”.

Chemical weapons such as mustard gas, nerve gas and napalm have been banned by international convention since the 1980s. The main justification made by the US, British and Australian governments in March 2003 for their invasion of Iraq was the claim — since proven to have been a complete fabrication — that Saddam Hussein's regime possessed stockpiles of these banned weapons and was preparing to use them, via the al Qaeda terrorist network, to attack the United States.

Fallujah's armed residents drove the US Army out of their city, located 55 kilometres west of Baghdad, in February 2004, and had defeated a three-week long attempt to reoccupy it by 4500 US marines in April. After three-month campaign of daily aerial attacks by US warplanes, on November 8 some 10,000 US Army and Marine Corps troops — backed by a massive artillery bombardment — attacked the city.

Shaykhli said that during the US assault, fleeing residents described “seeing corpses that had melted, which suggests that US troops used napalm gas, a poisonous compound of polystyrene and aircraft fuel which melts bodies”. He also said that his researchers had found evidence of the use of mustard gas and nerve gas. “We found dozens, not to say hundreds, of stray dogs, cats, and birds that had perished as a result of those gasses”, he told the press conference, which was held in the health ministry's Baghdad building.

Aljazeera reported that the press conference “was attended by more than 20 Iraqi and foreign media networks, including the Iraqi ash-Sharqiyah TV network, the Iraqi as Sabah newspaper, the US Washington Post and the Knight-Ridder service”.

However, the only US news outlet to carry even a mention of the press conference was the Christian Science Monitor's website. In an March 7 article on the US State Department's annual report on other countries' human rights record, the Boston-based daily reported that “Aljazeera also reported that Dr Khalid ash-Shaykhli, an official at Iraq’s health ministry, told a press conference in Baghdad that his department's investigation in the conflict in Fallujah show that US forces used ‘internationally banned weapons' during its offensive last November, including napalm and jet fuel. The United States has never signed the treaty that banned the use of napalm against civilians.”

roberto

Primus registratum

Ti i merr lajmet nga Green Left Weekly?

Une e di qe ksenofobia jote eshte e tille qe nuk pranon asnje agjensi prestigjioze, por me kete rast mos posto lajme fare.

Kujdes...ky mesazh po lexohet nga agjentet zioniste

Kondrapedali

Kondrapedali

E pa na cito ti Roberto një agjensi "serioze" lajmesh! Jo për gjë po kanë mbetur akoma nja 2-3 të tilla që nuk pranojnë të japin lajme mbi armët e përdorura në Irak!

gjekec

Primus registratum

ku e lexova un qe Italia do terhiqet nga Iraku