Inteligjenca,e lindur apo e fituar gjate jetes!

juxhoxhjaj

Primus registratum
Re: Inteligjenca,e lindur apo e fituar gjate jetes!

vendi me njerezit me inteligjent ishte suedia dhe kjo si pasoj e veshtiresive qe kane kaluar njerezit per te mijetuar.abstract ta mbeshtes

eli

Primus registratum

Intus legere = te lexosh ne brendesi. Ne shqip eshte Zgjuarsi. Per te ditur se nese eshte e lindur apo e perftuar duhet te dihet se cili eshte objekti i saj apo jo ?

^Res-Cogitans^

Primus registratum

jo esht INTER + legere , faktikisht /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif .

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

olololol

Primus registratum

inteligjenca eshte e lindur ska dyshime per kete dhe studime shkencore e kane vertetuar, ajo qe ndodh qe te ben te mendosh ndryshe eshte se te jesh inteligjent sdo te thote te jesh i mencur, dhe ktu ndikon eksperinca rrethanat me te cilat ti perballesh ne jete ne baze te inteligjences qe ke ndikojn te personi dhe formojn qoft karakterin qoft aftesine e njeriut per te menduar.inteligjenca lind me njeiun, eshte e trasheguar, eshte informacion gjenetik

maxper

Primus registratum

jam dakort me bab lymin se mencuria eshte bagazhi i formuar me ndihmen e inteligjences dhe se inteligjenca eshte e lindur, por edhe aftesia per te zgjeruar inteligjencen ose per ta permiresuar eshte e lindur. Pra inteligjenca zhvillohet me kohen. Nje njeri eshte me inteligjent kur rritet sesa i vogel, ajo ecen me zhvillimin e trurit.

mitka

Primus registratum

inteligjenca neqs do te kishte fjal shqipe per ta permbledhur kuptimin e saj do ta kishim me te lehte te jepnim mendim te sakte...

jimmy84

Primus registratum

Inteligjent - zgjuarsi, aftesi e te kapurit te thelbit shpejt.
Por kam pershtypjen qe inteligjenca mund te "mprihet" gjate jetes por eshte me teper gjenetike.

Delphine

Primus registratum

Vete definicioni per inteligjencen sjell me vehte debate. Eshte problematik. A ka nje inteligjence te pergjithshme qe na ndihmon te zgjidhim te gjitha problemet e ti pergjigjemi pyetjeve te ndryshme pa pasur lidhje me fushen ne te cilen lindin apo ka inteligjenca te ndryshme qe na ndihmojne te merremi me probleme te vecanta. Megjithate mendoj se inteligjenca eshte gjenetike dhe se ka shume mundesi qe te ndikohet me teper nga faktoret sociale sesa nga fusha e edukimit.

merc

Forumium praecox

Kjo teme lidhet dhe me teorine e karmes sipas se ciles inteligjenca eshte shume e pervojave te tjeteve te meparshme... Karma eshte pervoja e jeteve te meparshme dicka si deja-vu dhe nese jeta jote ka lidhje me ate qe ke bere me perpara atehere je me inteligjent. Keshtu qe them se inteligjenca eshte e lindur, dhe shumohet me pervojen.

SkErDi

Primus registratum

Mendoj se eshte 85% e lindur ... dhe 10% fitohet nga jeta... 5% eshte gjithnje missing /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

butterfly

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: XhinO_1</div><div class="ubbcode-body">Disa kembengulin se eshte e lindur bashke me njeriun,disa thone se bazohet ne eksperjencen e njeriut gjate jetes.
Une per vete mendoj se eksperjenca ndikon,por me teper eshte lindur. </div></div>

Ke shume te drejte - Une jam shembulli konkret /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Rrumbar

Primus registratum

Behuni i cik me te zgjuar, ne qofte se inteligjenca do ishte e lindur i bie qe do ishim te gjithe majmuna akoma! /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif

SkErDi

Primus registratum

"e lindur" nuk dmth qe ate inteligjence qe ke kur lind .... do e kesh tere jeten.
"e"lindur" ka te beje me tipin apo karakterin e njeriut, me aftesine qe ka nje person te zgjidhe ne menyre sa me te sakte dhe me sa me pak "deme" nje situate ose me menyrat e jeteses dhe me mendimet qe ka te beje qe bota qe e rrethon te jete sa me e qete.

Hellena

Primus registratum

E lindur mund te jete aftesia per te kuptuar (thithur ) , nese e zhvillon ate quhet te fitosh aftesine per ta perdorur , pra mendoj se jane dy gjera te ndryshme dhe te dyja ndikojne ne suksesin ne jete .

SkErDi

Primus registratum

Dakort jam me Aniii-n : Inteligjenca eshte e tera aftesi.

eli

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Rrumbar</div><div class="ubbcode-body">Behuni i cik me te zgjuar, ne qofte se inteligjenca do ishte e lindur i bie qe do ishim te gjithe majmuna akoma! /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif </div></div>

Shume e vertete kjo, se ne nje fare menyre do te kishte zhvillim (evolucion) te zgjuarsise nese ajo do te ishte e lindur. Ne kemi aftesine (predispozicion) per te qene te zgjuar dmth s'jemi qe ne lindje. Eshte sikur puna e syrit (shikimit) : s'shohim nese erresira eshte totale, edhe nese jemi te pajisur me sy.

policia

Forumium maestatis

une mendoj se eshte e limdur, por ajo eshte e lidhur ngushtesisht me ushqimin qe do ti japim gjate jetes...
e degjoj shpesh kete fraze "eshte inteligjent por nuk ka vullnet..."
po ne rastin e personave qe lindin me prapambetje mendore, cfaredo informacioni qe mund te marrin ato gjate jetes nuk do te jene kurre me nivelin e te tjereve, pikerisht sepse i mungon kjo pjese e lindur e inteligjences

abs

nuk e di...

....jam kurioze me e dit si i bjen kjo fjale ne gjuht e tjera, psh;
gjermane i bjen:
klug = i zgjuar (nga natyra)
intelligent = eshte nje kombinim i natyrales dhe shkollimit te me tejshem.

(sic e kuptoj un eh) se piken mbi i vendoseni simbas oreksit /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

kurkushi

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: XhinO_1</div><div class="ubbcode-body">Disa kembengulin se eshte e lindur bashke me njeriun,disa thone se bazohet ne eksperjencen e njeriut gjate jetes.
Une per vete mendoj se eksperjenca ndikon,por me teper eshte lindur. </div></div>Une jam ne dakord me pergjigjjen e juaj plotesisht por do e spjegoja pak me ndryshe...
Inteligjenca e lindur eshte ashtu si bukuria e lindur,bukuria fizike e dikujt mendoj.Gjersa eksperienca siq e quani ju eshte per mua kosmetika!
Ne sot jemi deshmitare te gjalle te vales se madhe dhe pse jo,pse t`mos them dhe te luftes qe secila femer e sotme shqiptare(dhe e huaj) te tregohet e bukur permes kosmetikes dhe metodave te ndryshme te ndryshimit te tipareve te tyre fizik,me operacione plastike,silikon,hekurosje te fytyres,ngjyrosje te flokeve,nderrim te ngjyres se syve me kontaktlinse(thjerza plastmasi qe vendosen perbrenda ne sy) etj.Keto qe bejne keto intervenime,sigurisht qe u mungon bukuria e lindur apo ne kete rast Inteligjenca natyrale e lindur gje qe provojne ta kompensojne me nderhyrje kosmetike apo kirurgjike ne kohen e sotme.
Shkurt do thoja ashtu si edhe ju,pa Talentin-Inteligjencen e lindur asnje here s`do arrijsh te behesh nje yll-diturie-shkence-sporti-muzike.Nese e ke talentin Natyror apo Inteligjencen siq e thoni edhe ju atehere me Kosmetiken do beheni vertete nje yll ne nje nga keto lemi qe permenda me larte...Por s`duhet haruar qe edhe Inteligjentet e pakosmetikuar mbeten ne nje shtrese te mesme te shoqerise gjithnje nese nuk e praktikojne Kosmetiken!