Imanuel Kant

Presidenti

Forumium maestatis
Re: Imanuel Kant

mike e ve re? Problemin sille nga te duash, mbetet nje, standarti, pra vlera absolute e diçkaje.

Dmth mund te kete me mijra morale ashtu si me mijra te verteta e realitete, e me mijra jo detyrishmisht perfekte...dmth ka njerez qe pranojne kete.

Ose mund te kete nje standart, nje natyre absolute, jasht çdo gjeje e influence kohore, diçka mbi forcen tone ndryshuese, nje ralitet te vetem dhe te tjeret vetem hije iluzionesh.

e secili mund te aderoje ke te doje nga keto dy mendime...
deri kur???

Kordelja

Valoris scriptorum

Je larg vijes sime...

Une po kanalizoja mendimin diku tjeter....

Sa per vleren absolute, matematiksih eshte nje kompromis, ne realitet eshte nje konstatim real....nese KA

Presidenti

Forumium maestatis

atman meqe more shembullin e fares vdekjes e jetes, me lejo nje shembull qe e kam te huazuar /pf/images/graemlins/smile.gif

fara lind ne brendesi te frutit, aty mes ushqimit e butesise merr trajte e formohet.kur venitet e bura e frutit gjindet jasht dhe fara e vogel.Fara e sheh veten te vogel, diçka te humbur mes pyllit dhe diçka pa vlere.E trembin lisat e gjate, i doken bote te tera.sespe ajo, fara e vogel s'e njeh veten dhe s'di asgje se pse ndodhet aty! E me frutat iken vjeshta e shume shpejt per faren fillon i ftohti.shkelet çAhet e dalngadal me lageshiren e dheut te zi ndihet e renduar.Diçka leviz brenda saj...dhe fara ka frike.e ndjen se po vdes...po vdes prej te qenurit fare.Futet nen token e zeze e mbulohet me dhe...ne acarin e dimirit fara vdes.E ne fladin e pranveres filizi i njom mahnit shikimin.Me kohen u desh te vdiste si fare per tu bere lis.Nga nje grimce e vogel ne nje bote te tere.Nga copez sa nje pike, nje nje trup gjigand, fabrike perfekte,plot madhesti force e gjelberim.

Si ajo fare eshte njeriu ne kete jete.

Ai qe neri nje bote te tere te futet ne gjirin e nje fare, Ai beri qe pafundesia te kontemplohet ne haron e pak viteve.

atman te me falesh, s'e ndjek dot hapin tend!Nuk me josh filozofia abstrakte!

Presidenti

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb] Je larg vijes sime...

Une po kanalizoja mendimin diku tjeter....

Sa per vleren absolute, matematiksih eshte nje kompromis, ne realitet eshte nje konstatim real....nese KA [/qb]
me vjen keq e dashur, ti je larg vijes tende.
ti mendon akoma se une po filozofoj.

Durrsaku_King

Forumium praecox

edhe kanti ne fillim kujtoji sikur po i dilte perpara te keqes por kur e kuptoi qe nuk zgjidhi gje pastaj vendosi ta merrte me te mire. une them qe ai donte vet tu sillte ne ate menyre sepse kishte shume menyra per te zgjedhur por zgjedhja ne vetvete eshte nje nga veshtersite qe hasim me shpesh edhe duke e pare si te tille kerkoi me mire nje vendim me pak te keq se e keqja me e madhe per te...

uni20077

Primus registratum

Kant asht dyshues.Dyshon per gjithça.Kam lezue te Compton`s Enzyclopaedia se para se me deke,mbas tane atyne dyshimeve, hallakatjeve ka thane "Es ist gut",ose "It is good" pra gjithça asht e mire.

Kanti na duel ...optimist /pf/images/graemlins/tongue.gif

In Vino Veritas.