Ideja e parë e njeriut.

Klinton

Primus registratum
Re: Ideja e parë e njeriut.

Neqoftese mbeshtetemi ne hipotezen ose teorine se njeriun e krijoi Zoti, atehere njeriu ka lindur me ide dhe nuk mund te flasim per ide te vecanta ose te medha per vete kohen e krijimit te njeriut,(kjo teori mbrohet nga dogmatiket).
Neqoftese flasim per teorine e evolimit dhe krijimit te njeriut nga nje qenie shtazore, atehere mund te themi se njeriu perseri ka pasur ide(nuk me pelqen ta perdor termin "ide" pasi nuk specifikon mendimin) aktuale momentale per mbijetesen, pra gjetja e menyrave te mbijeteses mendoj une ishte procesi i pare i evolimit te njeriut njekohesisht dalengadale ne trurin e njeriut filluan te konservoheshin mendime,ide, se si njeriu mund te arrije te krijoje dicka me te ndryshme per vetveten.
Me krijimin e nje shoqerie te caktuar, njeriu i dha nje shtyse me shume jo vetem krijimit te ideve por me ane te tyre evolimi njohu rritje te konsiderueshme pozitive negative.

xixa

Primus registratum

hmmmmmmmmmm :confused:
mendoj se ideja e pare do te kishte qene "si te gjeje ushqim?"!

jack owar II

Primus registratum

Fillimisht postuar nga xixa:
[qb] hmmmmmmmmmm :confused:
mendoj se ideja e pare do te kishte qene "si te gjeje ushqim?"! [/qb]
a asht ka boahet fjale per njerine apo per kafshen? sepse, edhe viçi sapo t'pjelle shkon e i hallakate cicat e lopes per me thithe tamel...

atman

Forumium maestatis

Nuk e di, por ndoshta ideja apo fjalet e para te njeriut kane qene: UNE JAM!
Te gjente ushqim, me duket se e kishte bere i shtyre nga nevoja biologjike, te egzistences.
Te bente seks, po keshtu, nevoje fiziologjike instiktive.
Duke thene Une jam, e dalloi veten nga pjesa tjeter e natyres, nga bota dhe filloi rrugen e tij drejt sundimit te saj.

bobo

marksist-enverist

atman, po ti thush asaj "ide e par" e njeriut, i bie qe te gjitha kafshet te kene ,te pakten, nje ide!!?-pra edhe te mendojne!!!!!!!!!....ideja eshte nje forme perfundime e mendimit. :book:

atman

Forumium maestatis

Asnje kafshe nuk e dallon veten nga mjedisi ku jeton, asnje kafshe nuk eshte ne gjendje ta transformoje mjedisin ku jeton dhe ta pershtate me egzigjencat e vetes. Keshtuqe...

bobo

marksist-enverist

si nuk e ndryshokan ,kafshet, mjedisin ku jetojn!!!???-pa pranin e tyre, nuk do kishte ndryshim (evolucion) te mjedisit dhe jetes qe i rrethon, biles edhe jeta jone (njeriut) eshte drejtperdrejt e ndikuar nga ato!!!(mbaje shenim!!!)

por ndryshimi i vetem , me ndikimin qe ka njeriu, eshte se kafshet e bejne ne menyr te pandergjegjshme!(edhe ket mbaje shenim /pf/images/graemlins/wink.gif ),por thjesht; si luft per te mbijetuar!(edhe ket mbaje mend :mad: )
bye

Diavolessa

Valoris scriptorum

por ndryshimi i vetem , me ndikimin qe ka njeriu, eshte se kafshet e bejne ne menyr te pandergjegjshme!(edhe ket mbaje shenim ),por thjesht; si luft per te mbijetuar!(edhe ket mbaje mend )

Jo ne menyre te pandergjegjshme yllo /pf/images/graemlins/wink.gif Thjeshte nuk kane koshience /pf/images/graemlins/tongue.gif

Njeriu = kafshe + inteligjence.

bobo

marksist-enverist

grazie Lady, /pf/images/graemlins/wink.gif
po hec mushi koshience, atij shokut nkllapa :mad:

Diavolessa

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga atman:
[qb] Asnje kafshe nuk e dallon veten nga mjedisi ku jeton, asnje kafshe nuk eshte ne gjendje ta transformoje mjedisin ku jeton dhe ta pershtate me egzigjencat e vetes. Keshtuqe... [/qb]
Mbreme pashe dicka per shqiponjat e kam shkruar edhe diku tjeter. Me qe kane sqep dhe kthetra shume te forte , por edhe perse jane kaq te forte nuk mund te cajne guasken e breshkave psh. Atehere marrin breshken nen kthetrat e tyre fluturojne sa me lart, dhe me force e hedhin pran gureve keshtu guaska cahet e hajne mishin e tyre.

Kjo eshte nje shembull i vogel por ka shume te tjere e s'me duken te pershtatshme per kete teme.

Cfare tregon kjo? Nuk jane ne gjendje te ju pershtaten mjedisit ku jetojne?!

jack owar II

Primus registratum

n'li8dhje me bebat edhe iden e pare t'njerise:
prej pervojes personale di me ju thane qi ideja e pare e femijeve, ma mire me thane chashtja e pare qe nxa vend n'mendjen e tyne asht se prej kah po vjen kjo kercime...
t'ju ilustroj:
djali jam i vogel, hala as ni vjeq, ni dite ishte tu kajte me t'madhe...por, n'hyzin e tane asej piskame, atij i pshtoi nji pordhe aq e madhe, sa qi jo vetem qi pushoj s'kajtuni, po edhe i ka pase zgurdullue syte e hallakatke se prej kah erdhi kjo kercime...

xixa

Primus registratum

Fillimisht postuar nga.... whatever
citim:
--------------------------------------------- -----------------------------------
Fillimisht postuar nga xixa:
hmmmmmmmmmm
mendoj se ideja e pare do te kishte qene "si te gjeje ushqim?"!
--------------------------------------------- -----------------------------------

a asht ka boahet fjale per njerine apo per kafshen? sepse, edhe viçi sapo t'pjelle shkon e i hallakate cicat e lopes per me thithe tamel...

_____________________________________________ _____

Deshe te thuash "lopa sa te pjelle, se vici nuk pjelle"???
Me siguri edhe ideja jote e pare ka qene si e vicit, he??

Kishim te bejme me opinione ketu me duket, e jo me perqeshje!

xixa

Primus registratum

pergjigja ishte per "Jac o'war II" apo keshtu dicka!

atman

Forumium maestatis

Me sa duket ngaterroni dhe pohoni ne te njejten kohe, veprimet instiktive nga ato te kontrolluara nga mendimi.
Njeriu vepron ne natyre dhe mbi natyren duke qene i afte ta ndryshoje dhe te krijoje nje natyre te dyte, sepse eshte ne gjendje ta beje ne menyre te ndergjegjeshme, sepse nuk e shtyne nevojat e ngushta biologjike. Mbi bazen e logjikes ose te mendimit ne teresi, ai e shfrytezon mjedisin perreth dhe e ndryshon, ndersa kafsha jo. Dhe kete nuk e them une, por gjithe shkencetaret natyralistet biologet sociologet etj.
Ndersa kafsha e dashur diavolessa, vepron ne menyre instiktive dhe instiktet e saj qofte edhe ato te shqiponjes tende, eshte natyra qe ia ka imponuar dhe jo e kunderta, qe kafsha t'i imponoje natyres. Ky eshte edhe shpiegimi logjik shkencor i ligjit te seleksionit natyral. E ben natyra seleksionimin dhe i le rruge te lire individit, apo species me te forte dhe jo e kunderta. Kur thoni ne menyre te pandergjegjeshme, çfare kuptoni? Qe kafsha nuk ka arsye, ky eshte shpiegimi im. Ndersa tuaji cili?
Manxoni thoshte: Me mire te notosh ne dyshim, se sa te flesh ne gabim.
Me sa duket nuk deshironi te zgjoheni, flini!

jack owar II

Primus registratum

xixë, ok, lopa pjelle e viçi pillet...edhe, s'asht fjala per perqeshje, por per fakt...

une s'e mbaj n'mend idene teme t'pare, por s'asht larg mendsh qi i kam kerku gjijte e nanes...

AnilaM

Primus registratum

Menoj se ideja e pare eshte ku te thith qumesht ,kete fenomen e gjen kudo ,sa po njeriu vjen ne jete apo kafsha.