I dobet apo i bute?

Re: I dobet apo i bute?

Une do te deshiroja te arrija te behesha si ky i buti qe pershkruan Nelk@. Do te ishte shkelqyer te arrish nje gjendje personale ku ngacmimet e jashtme nuk arrijne te te prishin qetesine, dhe ku vetenjohja nuk kercenohet asnjehere.
To get at this level you'd have to be autistic :lol:

Thelbi nuk eshte tek ajo qe ndien, duam s'duam edhe ata me engjelloret nga ne ndiejne inat, meri, urrejtje etc etc, thelbi eshte tek reagimi, reagimi eshte zgjedhja jone. Dmth ty per te djeg te djeg miza, por ndalesh per nje moment dhe e evaluon situaten. E ne s'mundesh ta permbash vehten ne moment, reflekton me vone, e shikon driten, e kerkon falje. Per mua, nje nga gjerat me te veshtira per te bere eshte te kerkosh falje me zemer te hapur. (Se te mberish ne ate pike qe vertet e ndien se ke nevoje te kerkosh falje, dhe ta besh eshte udhe e gjate, plus yhy gjithe ajo beteje te mposhtesh friken nga lendimi). Nuk njoh asnje njeri Blend qe e njeh teresisht vehten, qe nuk e dyshon vehten, apo "rolin" e tij, mirepo njoh nja 2-3 qe luftojne dite per dite ta mposhtin friken e dyshimin /pf/images/graemlins/wink.gif . Gradualisht me te jetuar, fillojne e mbushen copezat e puzzle (shqip??), e dalngedale ti shikon fotografine e madhe, dhe e kupton qe ka plot gjera qe s'ja vlen te investosh vehten ne to, se te konsumojne e te lene te thate, nderkohe qe mund te ishe investu diku tjeter ku mund te rriteshe. Thjesht pune ekonomie o burr i dheut /pf/images/graemlins/laugh.gif

P.S.
Mos ja ul vlehrat vetes /pf/images/graemlins/wink.gif

Edhe beji derman atij kadarese ama, coji ndonje imajl, a ndonje leter edhe thuj qe hishkundese e himbajtese nuk jane shqip :lol: :lol:

Odea

Primus registratum

Hmmm...deri ne disa postime isha duke u kthjellu pak, derisa arrita tek zogu. Si gjithmone mo, zogu do bohet si katalist per ndonje shkendije qe nganjehere ka karakter ofendus, disa here thjesht kurioziteti, po kesaj radhe i vjen asaj te pares qe u permend.

Tashi, meqe une jam edhe e bute edhe e dobet, komentin e zogut menjehere do ta toleroj se nuk pretendoj te me kuptojne te gjithe, sidomos menjen time qe dihet o ajo e nje personi shkatarraq. Mgjth, zog, e ke gjet tamom per shpirt te enverit se kalamo jom, plus edhe shqipen se di mire se jom rrit knej.
Kshu qe, te lumte goja, i ke rene pikes si gjithmone.

Kurse per sa i perket temes di te them qe per mua te jesh i bute do te thote te jesh pasiv por me arsye qe kane te bejne me principujt e brendshem.
Dmth, tregohesh i bute, ose lesho pe gjithmone, ose sillesh mire me dike qe edhe eshte sjellur keq me ty pasi i jep kete arsyetim vetes:
Cdo person eshte i mire brenda ne vetvete dhe detyrohen te luajne rolin e te keqit vetem nga rrethanat keshtu qe duhet te vazhdosh te tregohesh i mire pasi gradualisht tjetri do mesoje nga miresia jote, dhe e keqja do mundet vetem nga miresia qe ti do japesh.

Ndoshta ky arsyetimi im eshte ai i nje njeriu naiv, nje njeriu me si shume ideale ne koke, por keto parime i zbatoj dhe duhet ta pranoj qe shpesh here e kam pesuar, por ka gjithashtu shume raste ku ajo qe kam ushtruar ka sjellur konsekuenca pozitive. Keto te pakta arritje pozitive jane ato qe me japin shpresen per te vazhduar pasi jam e sigurte qe gjithsecili nga ne thelle brenda do te jete i mire dhe te veproje drejte por eshte teper e veshtire pasi dobesia lekund ekuilibrin e moraleve te shpirtit dhe menjehere sjell rrjedhen e konsekuencave negative.

Kurse dobesia eshte nje gjendje pasiviteti, nje gjendje ngurtesie ku personi ndjehet i paralizuar para cdo gjeje pasi gjithcka i duket e parealizueshme ose e kunderta, gjithcka i duket e realizueshme (pa e vrare mendjen nqs veprimet jane te drejta apo jo) dhe menjehere pasi perballet me veshtiresite e para, ndalohet ne mes te rruges e kthehet ne nje gur qe vetem qan per veten e fatin e tij te keq.

Kur them gjithcka i duket e parealizueshme e kam fjalen tek ajo qe do veproje ne ato deshirat e momentit pa u menduar mire nje here pasi nuk e di se cfare te mendoje.

Per mendimin tim njeriu i dobet eshte ai qe nuk e di mire se cfare eshte, se cfare do apo se cfare duhet te doje. Kjo sjell ne ngaterrimet e shumta qe ky tipar i sjell vetes sone pastaj.

U zgjata pak, po ska gje. Sot isha in the mood for philosophy...

Odea :wave:

Le_Routard

Forumium maestatis

Tani miresia dhe butesia jan dy gjera te ndryshme. Tjetri edhe mundet te mesoj por ne shumecin e rasteve mund te provoj te perfitoj.

Mendoj se robi duhet ta ndjej veten mire ashtu sic eshte gatuar e ne qoft se ka dicka qe e mundon ateher duhet te punoj per ta hequr kete dicka.

kaci

Primus registratum

Un them qe nuk duhet te jesh i bute po te jesh i forte shuuume qe te jesh i zoti dhe behet me shume qef /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Darien

Primus registratum

Nuk i kam lexuar me vëmendje këto më sipër prandaj mund të jem pak (ndoshta dhe shumë) jashtë teme. Me fjalë të tjera, nuk po jap mendim për temën; komenti është në lidhje me kuptimin e fjalëve.

Po kërkoj ndihmën e anglishtes për të shpjeguar ndryshimin midis i dobët dhe i butë.

weak --> i dobët
meek --> i butë

Vështirësia qëndron tek fakti që dobësia (pafuqishmëria) mund të hiqet si butësi. Kuptimi kryesor i meek është 'duron të keqen pa inat dhe mëri'. Po ka dhe kuptimin dytësor 'pa zemër ose kurajo'. Kuptimi i dytë mund të përkthehet më mirë i dobët sesa i butë.

Në rrethanat konkrete nuk është gjithmonë e lehtë të dallosh njërën nga tjetra. Kur dikush është 'njeri i urtë' (i butë), është kështu se ka frikë nga konflikti, apo se e konsideron atë konflikt pa bukë?

Frikacak apo i urtë?

ladouce2005

Primus registratum

DARIEN INTERESANTE IDEJA JOTE.
JAM DAKORT QE I BUTI NUK E PELQEN KONFLIKTIN, POR JO GJITHMONE JUSTIFIKOHET ME FRIKEN. THJESHT JE I BUTE, I QETE, FJALEPAKE DHE S'TE INTERESON GRINDJA, S'TE PELQEN, S'KE NERVA ETJ. S'KA VEND PER FRIKE KETU (NE DISA RASTE).
I DOBET, WEAK, I PAFUQISHEM PER TE PERBALLUAR DICKA QE TE VRET. MUND TE JETE ME TEPER FRIKACAK SE I BUTI.
THJESHT MENDIMI IM!!!

zecovina

Primus registratum

MENDIMI IM ESHTE QE CFAREDO QE TE JESH DUHET KUR MBYLL SYTE QE TE FLESH TE NDIHESH MIRE ME VETEN TENDE...CFAREDO LEVIZJE QE BEN NE JETE DUKE U SFORCARUR KE PASOJA TE TJERA...
NQS FAKTI QE JEP ME TEPER SESA DUHET TY NUK TE BEN TE NDIHESH KEQ ATERE NUK KA RENDESI CFARE JE ...PUNA ESHTE AJO QE U THA ME SIPER TE JESH MIRE ME VETEN TENDE

Cleopatra

Forumium praecox

Brenda cdo njeriu jane dy njerez.
I miri e i keqi.
I buti e i forti.
Shetjani e Engjelli.
Por varet cilen ane kemi me te zhvilluar.
wink.gif

Shume gjera formohen jate jetes qe bejme,eksperiencat qe kalojme por me ca gjera lind,e ato nuk ndryshojne.

AKABA

Primus registratum

I dobet- besoj qe duhet ndare pak situata ne dy raste:
1.Dobsija perball ngjarjeve dhe rrethanave
ne ket rast flitet per pafuqin per perballimin e situatave, nuk besoj qe qendron ne karakter se sa ne rrethana dobsija e njeriut. Per te marr nje shembull banal, kur nje polici i teket e te merr dokumentat e makines, ne kete rast je i dobet para tij, perveq rasteve kur njef ndonje shef qarkullimi e ne ket rast je i forte
wink.gif
. Kjo lidhet me ngjarjen.
2.Dobsia ne karakter, ka lidhje besoj un me menyren e manaxhimit te situatave ose te jetes se perditshme, nje njeri qe i ik situatave(flasim per normalet) qe i shmanget ballafaqimeve ose flet per te tjeret mas shpinde etj. kjo eshte dobsi karakteri e kjo besoj un eshte me e keqja.

Gjithsesi nuk ka njeri qe nuk ka nje pike te dobet.

I bute. edhe ketu besoj ka dy nendarje:
1.Butsija ne perballimin e ngjarjeve qe me shume lidhet me inteligjencen personale, pasi hapja e konflikteve vend e pa vend nuk demostron ndonje inteligjenc, ne ket rast ne situata te ndryshme personi i but, gjanat i merr me avashllek e pret kthimin e situates ne favor te tij, kur cdo gje eshte e lidhur me rrethanat si dhe ngjarjet ne te cilat eshte perfshir, mund te ket karakter shume te forte e nuk ka lidhje me friken, thjesht ne kalkulimin e situates zgjidhja qe i jep eshte me butsi.
2.Butsija ne karakter, hmmm kjo shpesh her merret per dobsi por nuk eshte e till, pasi thojne: kur terbohet i buti quditet i egri, thjesht ka "goten" me te thell e man ma shume, por kur ti mbushet e ti derdhet ajo gote hmmm passojat sjan te veshtira me u mendu.

Pra budsija me dobsin kan shume ndryshim, e ne ket rast ma mir i bute
smile.gif

99999

Primus registratum

I dobet: Perse duhet te jesh i dobet?
Eshte me mire te jesh i forte.
Ndersa mund te jesh i bute dhe i forte.

Megg

Carpe Diem
Te jesh i bute nuk do te thote te jesh i dobet,,,,kjo thjesht do te thote qe
flet ose vepron atehere kur duhet,sdhe nuk meresh me gjera kote dhe te flasesh pa lidhje,,E di ate shprehjen''qeni qe leh nuk ha''???kjo shprehje e konkretizon ate qe shkrova.....prandaj mos degjo ate qe thone te tjeret por ngrije koken lart dhe jeto sipa menyres tende..

gangsterja

Primus registratum
Ndersa mua me kritikojne se jam shume e ashper mbasi nervozohem,shpejt.Me pelqen qe te jem e ashper mbasi nuk me bien ne qafe kot se koti dhe nuk me vejne ne loje,sic bejne me disa te tjere.Ia vlen te tregohesh keshtu ne kete jete mbasi ke autoritet,dhe nuk ke frik nga asgje dhe nga askushi por je nje person qe ke ambicie per te ardhmen.