Grekët

balforum

Primus registratum
Re: Grekët

O Luncestian qe mos te zgjatem shume duke ti shkruar te gjitha sa dua te te theme sepse nqs ashtu sic the me larte nuk ke lexuar shume rreth kesaj teme, ateher megjithese ne disa pika qe shkruajte me larte jam plotesisht dakort me ty, dhe me shpirt je shqiptare ,te lutem hidhi nje sy te gjitha temave qe nga Shqiperia e deri tek Ballkani dhe pastaj hajde me nje mendim me te qarte dhe konkret se kush eshte greku e kush jemi Ne ne histori,dhe ka greku histori 1000 vjecare apo jo,apo mos ajo histori 1000 vjecare qe ti e di per greke eshte SHQIPTARE. /pf/images/graemlins/wink.gif

Lexim te kendshem :wave:
/pf/images/graemlins/wink.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

une kam nje pergjigje sepse jemi komb batakcinjsh jemi komb sahanlepires e puthadoresh,servil nuk kemi ndergjegje kombetare e dinjitet qe ta quajme veten tamam krenar per prejardhjen tone.
O Lyncestian, po ti je plehra e parë sahanlëpirëse, puthadore, servile dhe pa pikën e ndërgjegjes kombëtare. Ti nuk ke pikën e dinjitetit përderisa ti njehson plehrat e politikës shqiptare me kombin shqiptar. Politikanët e Shqipërisë historikisht kanë qenë anti-shqiptar sepse janë diktuar nga jashtë, nga Evropa e kulturuar në sugjerimet e fqinjëve tanë motërq...! Por edhe ti po me atë mu.t duket se je gatuar pasi je gati ta hedhësh në pleh krenarinë shqiptare(e merituar apo jo s'ka rëndësi) për të nxjerrë në pah mospajtimin tënd me situatën në të cilën ndodhet Shqipëria.
KURRË mos e ul veten tënde dhe vendin tënd sado fajtorë të jenë (sot nuuk janë fajtorë por vazhdojnë të jenë viktima) dhe mos i ler shkak të huajit të përdori argumentat e tua kundër teje!

gentilushi

Primus registratum

o kondrapeal mbaj fjalorin e perdorur se nuk e ke kuptuar thelbin e shkrimit tim.ta shpjegoj une me gjere.

Sa per dijeni ne qoftese ka njeri qe i urren me shume politikat pro-greke e pro-serbe te shqiperise ne disa raste ai jam une.Ne qoftese do te mblidhje urrejtjen tate me ate te chaonit prape jane mbrapa me ate timen.
Une e di sepse jam ne presion anti-shqiptar ketu ne kete vend ku jetoj dhe mos me thuaj ti mua cdo te thote KRENARI KOMBETARE.Une e para e punes e ndiej veten krenar qe jam shqiptar sepse te paret e mi kane luftuar dhe kane rene ne luften per Ulqinin dhe Shkodren dhe nga gjaku im kane luftuar kunder grekut ne 49'.Prandaj une kam me shume arsye te jem me shume krenar se sa ti qe vjen e me tregon mua qe jam sahanlepires e servil puthador.
E para e punes FAJIN E KE TI DHE AI TJETRI QE I JEPNI VOTEN NANOS DHE BERISHES ne kohe zgjedhjesh se ju pelqejne fushatat e tyre elektorale me ledina celon e bashke me ciljetat.

do te shkruaj me vone se me duhet te iki tashi

mbaj fjalorin

gentilushi

Primus registratum

erdha.
e lame tek zgjedhjet.
kur ti ben propagande kunder filo-helenizmit dhe kur vjen puna tek zgjedhjet ja jep voten nanos.ne kete kuptim flas per shumicen e shqiptareve qe akoma nuk e kane kuptuar qe demokracia eshte vetem ne voten e tyre.ata e dini cfare mu.t.i ishte nano dhe i dhane voten.
pse do thuash ti ndodh kjo gje.
erich fromm e ka quajtur arratisje dhe ngushellim ne psikollogjine e turmes.

sa per greket ata kane qene te zote dhe e kane perhapur propaganden e tyre me te gjitha mjetet dhe format bile edhe me filmat troja dhe aleksandri qe do dali tashi ku shqiperia ben pjese ne greqine e madhe.

kur greket luftonin per pavaresi ti shkoje dhe i lepije ****** turkut dhe thoshe "le ti ndihmojme neve ne greket qe te fitojne pavaresine se jane miqte tane" dhe te gjithe e dine mire cfare miqsh dine te behen kur ti je me te vertete per te qare hallin.Kur erdhi puna e luftes se dyte boterore vajte e luftove prape per grekun se eshte popull qe i takon pavaresia apo e kam gabim duke ditur qe greku ka copetuar Shqiperine,duke ditur qe kane bere masakra nga me te keqijat.Prape te gremisen.pse????????

sepse nga budallaleku jone ne rradhe te pare dhe nga dinakeria e tyre.gjoja sikur shqiptaret nuk e dinin si ishte rraca e tyre.

kurse tashi prape i jep voten nanos dhe greket e kane te qarte qe shteti shqiptar nuk ben asgje per ti mbrojtur emigrantet e vet dhe shtetasit e tjere bile edhe tifozet sepse e dine qe kane nje dore te fuqishme ne politiken shqiptare.

Thoni cte doni por ata kane qene dhe jane ne avantazh.Une nuk i kam syte e zene nga nacionalizmi dhe ekstremizmmi(dhe po te duhet behem ne raste te tilla) por i shikoj gjerat duke ZBULUAR gabimet e veta dhe duke mesuar se si te mos i perserisesh ato kurre me.

prandaj qe te me tregosh ti mua se jam apo sjam krenar per kombesine time nga nje largesi duke mos me njoftur fare eshte e gabuar.

Dhe prandaj them qe fajin e kemi ne elektorati shqiptar qe nuk dime te ndajme shapin nga sheqeri.nuk dime te kuptojme se ku eshte sinqeriteti i politikanit dhe ku qendron demagogjia e tij.

Ti kondrapeal meso njehere lal si ti drejtohesh tjetrit me miresjellje se aty duket qe shkruan nga emocionet

Gjeja me e mire qe duhet te bejne shqiptaret eshte ARSIMI, DHE ZHDUKJA E TRADHETAREVE NGA RRADHET E POLITIKES DHE KOMBIT.

Zhvillimin ekonomik nuk na e ka ndaluar as BE dhe as USA bile as edhe deshira e shqiptareve por vetem klanet qeverisese shqiptare qe po na e hane shpirtin dite per dite.

prandaj mire e thote pasho vasha "zgjohuni shqiptare prej gjumit zgjohuni"

neqoftese populli shqiptar nuk arsyeton persa i perket zgjedhjes se nje njeri patriot qe ta ngreje kombin ne piedestal dhe te zhduken rrennjet e agjentures greke e serbe atehere greket gjithmone do te jene ne AVANTAZH ME NE.

gentilushi

Primus registratum

Sa per dijeni lal jemi ne shqiptaret qe kemi vakum historik qe nga shek i II pas eres sone qe permenden iliret per here te fundit nga Plutarku ne librin gjeografia e popujve dhe deri ne shekullin e XI kur permendet emri i Arberit per here te pare nuk ke asnje dokument te shkruar qe flet per vazhdimesine iliro-shqiptare.ne qofte se ka me trego ti.

Vazhdimesia iliro-shqiptare eshte vertetuar vetem me etimologji,gjuhe,arkeologji,kulture etj. por vetem me dokumente te shkruara nuk eshte vertetuar.

Dhe kjo i ka dhene shkak fqinjeve tane te na mohojne gjithcka.

Duke i thene gjerat drejt dhe duke e pare realitetin ne sy eshte me burrerore sesa ti anashkalosh gjerat si frikacak ashtu si disa gje qe i ben dem me shume vetes.
ok?
hajt tung

Kondrapedali

Kondrapedali

Lyncestian, atë përgjigje ti lal e more se the që jemi KOMB i tillë e i atillë dhe, tek fjala komb ti ke futur idiotin bashkë me të zgjuarin, injorantin bashkë me të diturin, budallën me të mençurin. E nuk ka mundësi që të mos revoltohem e të mos flas me emocione kur ti shan KOMBIN tënd qoftë edhe me të drejtë. Nuk e ke ti të drejtën morale të dalësh duke sharë kombin tënd se një pjesë e tij nuk ndan idetë e tua. Unë jam dhe do të jem kundër Tos hales e Salë legenit madje aq kundër sa rrezil nuk i thoja jo një oferte për t'i eliminuar. Megjithatë kjo nuk më jep mua të drejtën të shaj KOMBIN tim. Gjithashtu ajo që thua ti që ne e kemi vetë fajin se e kemi ndihmuar Grekun në luftrat e tij nuk qëndron. Nëse nuk e din, kryengritja greke e 1821 filloi dhe u zhvillua nga shqiptarët. Më pas u aneksua nga patriarkana greke. Prandaj, edhe në luftën e dytë, shqiptarët nuk ndihmuan Greqinë por shqiptarët e tjerë që ndodheshin në Greqi. Panvarësisht se ç'mund të thuhet mbi shqiptarin që kurrë nuk ka qenë i bashkuar, gjithmonë ne jemi gjetë një mendje kur kemi qenë të kërcënuar nga të huajt. Asnjëherë nuk e kemi thirr të huajin për të luftuar kundër shqiptarit (flas për histori moderne). Për më tepër shqiptarët, si në jug ashtu edhe në veri, e konsideronin veten si pasardhës të grekëve të lashtë dhe kjo ka të bëjë me ndërgjegjen popullore dhe jo me librat e historisë.

Shqiptarët janë përmendur para shekullit të 11 disa herë. Periudha e errët e shqipërisë nuk është më e gjatë se ajo e Greqisë (VIII-IX). Për këtë mund të lexosh «Arvanitasit dhe prejardhja e grekëve» të Aristidh Kolës!

Ofendimet i bëre ti i pari ndaj unë do të të kthehem me gjuhën që ti apo të tjerë përdorin.

P.S. Të rënë në luftë nuk ke vetëm ti. Në familjen time, me ç'mbahet mend, ka të rënë për Shqipërinë që nga Manastiri e deri në ditët tona!

gentilushi

Primus registratum

ti kondrapeal vuan nga ajo qe quhet ethe nacionaliste.
Ai qe ta do te miren ta thote edhe ku e ke gabimin dhe te qorton kurse ai qe ta do te keqen nuk te flet sepse aq i behet.

Ti mos u egzalto kaq shume lal se sa per tosin e salen e kemi une e ti ne dore e gjithe shqiptaret qe tashme e kane marre vesh kush jane qe ti hedhim poshte sa me pare.

PS:Mos bej ndonje budallallek me vra nonjerin prej atyre se po na e ben edhe njehere Shqiperine si ne 98'

Kondrapedali

Kondrapedali

Jo or plak jo! Edhe ajo na duhet të na dali ndonjë hero i demokracisë tani në 2004-2005. Boll i kemi të burgosurit politik të "demokracisë". /pf/images/graemlins/laugh.gif

Përsa i përket pjesës së parë të diskutimit.

Besoj se edhe ti si unë je shqiptar, pra nuk bëhet fjalë për një mik që të do të mirën por për ndjenjën fatale që ka mbërthyer shqiptarët që ne s'bëjmë hajër, që ne s'njohim shtetin, s'kemi kulturë, etj. Nuk është e njëjta situatë si me mikun apo jo?

gentilushi

Primus registratum

jo ne bejme hall si komb dhe bejme hall shume mire.sot e kesaj dite i kemi rezistuar furtunave me te medha helenizimit,romanizimit,turqizimit,e sllavizimit perse ?sepse jemi komb qe e duam njeri tjerin,respektojme kulturen dhe duhet te jemi te bashkuar ne te gjitha fushat sidomos ate qe e quajme "duaje atdheun tend".

kur kane qene te bashkuar shqiptaret me nje mendje dhe nje zot gjithmone ne histori a kane patur deshtime??

Varferia dhe Anafalbetizmi jane armiqte kryesore.
Kur njerezit jane ne varferi nuk kane nge te merren me nanon dhe berishen.kane goje femijesh per te ushqyer.
Ndersa kur jane analfabete genjehen kollaj nga demagogjia e nanos.prandaj i qesh buza atij sa here del ne televizor.

Kurse nacionalizmi i verber te con ne katastrofen e serbeve.
Prandaj duhet pare cdo gje me thjeshtesi dhe maturi dhe sidomos te keqijat.se kur i anashkalon atehere te bejne dem me shume. /pf/images/graemlins/smile.gif

balforum

Primus registratum

PSE GREQIA THOTE JO

Gjergj Buxhuku

Vizita e presidentit grek Stefanopulos ishte rast kulmor, që bëri të mundur të shpaloste në publik të vërtetat dhe problemet e mëdha dhe të rënda, të fshehuara me mjeshtëri për shumë kohë, që qëndrojnë ndërmjet dy popujve dhe vendeve. Jo vetëm brenda vendit por edhe jashtë tij u përhap jehona e problemeve, që ekzistojnë ndërmjet vendeve tona. As më shumë e as më pak vetë televizioni i njohur “Euronews” i bëri jehonë përplasjes së Tiranës duke cituar si radhë ndonjëherë Çamërinë, Epirin e Veriut dhe përplasjen e armatosur të vitit 1947.
Qartë u pa se kreu i shtetit shqiptar, në mbrojtjen e të drejtave njerëzore dhe pronësore të popullsisë çame dhe shqiptare në përgjithësi në Greqi, si edhe zgjidhjen e çështjes së Kosovës u la vetëm nga politika dhe institucionet e tjera ekzekutive të vendit të tij. Opinioni publik e mbështeti fuqishëm qëndrimin e kreut të shtetit shqiptar. Nga ana tjetër ishte kuptimplotë heshtja e turpshme e gazetave partiake ndaj përplasjes së hapur dhe të paprecedent në konceptet dhe idetë e presidentëve respektivë për çështjet e mëdha të mësipërme. Siç duket politikanëve shqiptarë u është mbushur mendja top se nuk mund të qëndrojnë dhe as të vijnë në pushtet pa marrë aprovimin e Athinës. Mbase kanë edhe të drejtë nëse do të shikojmë dhe vlerësojmë historinë dhe rrjedhjen e ngjarjeve në periudhën postdiktatoriale shqiptare. Aq më shumë nëse shikon se praktikisht marrëdhëniet ekonomike ndërmjet Shqipërisë dhe Greqisë janë shumë të ngjashme me ato të një vasali të thjeshtë kolonial. Pikërisht këtu është edhe vetë problemi i vërtetë ndërmjet dy vendeve. Dhe në fakt grekët zotërojnë praktikisht të gjitha degët strategjike të ekonomisë shqiptare. Janë me qindra e qindra milionë euro, që çdo vit dalin jashtë Shqipërisë, duke u drejtuar në arkat e Athinës. Me paratë shqiptare që me aq mund dhe gjak sigurohen nga emigrantët tanë jashtë vendit dhe ndihmat e botës jo vetëm mbushen xhepat e monopolistëve grekë, pronarë të degëve strategjike të Shqipërisë, por dhe i krijohen vendit tonë probleme të panumërta me qëllimin e vetëm për ta mbajtur në mënyrë të përhershme në tension dhe në mungesë stabiliteti shoqëror. Mjafton të kujtojmë krijimin e problemeve të stisura të Himarës ku me paratë shqiptare, praktikisht paguhen për t’u emërtuar minoritarë banorët e saj, për të kuptuar sesa të fuqishëm janë pozitat greke në Shqipëri. Nuk është vendi për të përmendur ngjarjet e ‘97 për të mos ta ndërlikuar tej mase problemin. Të mos harrojmë se këto pozita janë siguruar në vite me paaftësinë shtetformuese shqiptare, mirëkuptimin e plotë të një pjese të konsiderueshme të politikës dhe deri në bashkëpunimin e hapur të kësaj pjese politikanësh me oligarkët grekë në rrjepjen e vazhdueshme të popullit të tyre. Padyshim për të shkuar deri këtu duhet të përmendim se shteti grek në mënyrë sistematike dhe të organizuar ka vepruar për të kapur fillimisht ekonominë dhe më pas edhe politikën shqiptare dhe për ta detyruar të veprojë kundër interesave të qytetarëve të vet. Duke shfrytëzuar varfërinë shqiptare, mungesën totale të eksperiencës së ndërtimit të shtetit demokratik dhe korrupsionin masiv të vendimmarrësve shqiptarë, u arrit që në vitet e para të rrëzimit të sistemit komunist në Shqipëri të hidhen tentakulat ekonomike dhe financiare të përfaqësuesve të oligarkisë greke. Kryesisht këta të fundit ishin përfaqësues të minoritetit grek, por më pas edhe politikanë shqiptarë, që në skemën e pushtimit ekonomik u bënë bashkëpunëtorë të të parëve. Zaptimi ekonomik u shoqërua me presione të forta politike ndërkombëtare, që edhe në disa çaste kur shteti shqiptar tregoi disa shenja vullneti të brendshëm se dëshironte të dilte nga dara e parapërgatitur greke, bënë që këto përpjekje të dështonin. Më pas erdhën ngjarjet e piramidave, që shënuan edhe shkrirjen e pushtetit ekonomik grek me atë politik në Shqipëri. Kapja e pushtetit ekonomik, politik u shoqërua gjithashtu me kapjen e medias duke mbyllur kështu edhe qarkun për shpresat e rilindjes shqiptare. Janë pikërisht përshkrimet e mësipërme që shkurtimisht mund të shpjegojnë se ku e gjen forcën presidenti grek për t’i thënë jo të qartë dhe të prerë çështjes çame dhe çështjes së Kosovës të ngritura në vetmi nga homologu i tij shqiptar.
Duhet ta pranojmë se ishte zëri i presidentit shqiptar i vetmi që përfaqësoi në memecërinë institucionale shqiptare, shpresat e 300 mijë çamëve për të rifituar të drejtat e tyre të mohuara në dekada nga Greqia. E njëjta gjë edhe për zgjidhen e çështjes së Kosovës. Ndryshe turpi do të ishte i plotë për të gjithë ne pa përjashtim. Opinioni publik e mbështeti qartë një qëndrim të tillë. Pavarësisht fuqisë greke frika e politikës shqiptare, të papërlyer në afera ekonomike, për të mos u shprehur dhe për të mos mbrojtur hapur interesat e qytetarëve dhe vendit të saj në rastin e dhënë, është e gabuar. Nuk kihet parasysh këtu se shqiptarët sot nuk janë shqiptarët e 15 ose edhe 7 viteve përpara. Emancipimi shoqëror i shqiptarëve ka bërë që ata të mos kënaqen vetëm për mbijetesë fiziologjike. Punësimi, arsimimi dhe jetesa në vende të huaja kanë dhënë ndikimin e tyre pozitiv sidomos te rinia shqiptare. Ata e kanë kuptuar se ku qëndrojnë rrënjët e vërteta të varfërisë së tyre. Qindra e qindra milionë eurot para djerse dhe gjaku të tyre tashmë janë identifikuar se shkojnë në xhepat e monopolistëve greko –shqiptarë. Në kushte të tilla edhe reagimi i tyre tashmë nuk është i paorientuar. Në mjaft raste përfshi edhe ndeshje sportive ata e kanë bërë të qartë se e dinë shumë mirë se cilat janë problemet e vërteta ndërmjet Shqipërisë dhe Greqisë. Edhe ata e dinë se organizimi dhe shprehja e vullnetit të shqiptarëve do të bëjë të mundur prishjen e sigurtë të qarkut të hekurt të zgjedhës ekonomike dhe politike greke në qafën e shqiptarëve. Të mos harrojmë se sot shqiptarët duhet të llogariten si një komb prej të paktën 7 milionë banorësh duke patur parasysh çlirimin e Kosovës nga zgjedha serbe. Forca e shqiptarëve për zhvillim është shumë më e madhe sesa më parë. Gjithashtu, edhe grekët e dinë mirë për sa më sipër.
Bashkë me heqjen e zgjedhës ekonomiko -politike do të zhduken edhe privilegjet përrallore greke në Shqipëri. Të vetmit, që nuk e kanë kuptuar janë politikanët shqiptarë, që si zakonisht në historinë tonë janë të fundit në radhë. Kuptohet këtu nuk e kemi fjalën për politikanët shqiptarë të panjollosur dhe që e dëshirojnë zhvillimin e vendit dhe qytetarëve të tyre. Dhe nëse sot nuk ka shumë të tillë me siguri vullneti i shqiptarëve do të bëjë që të dalin të tjerë në skenë. Kush e kupton se dëshira e shqiptarëve për të qenë të barabartë në vendin e tyre me të huajt do të realizohet me çdo kusht, do të jetë edhe fitimtari politik në afatgjatë në Shqipëri. Ajo që shqiptarët kërkojnë është asgjë më shumë se fitimi i dinjitetit të nëpërkëmbur të paktën në vendin e tyre!

Rezultatet reale të një vizite PSE GREQIA THOTE JO PSE GREQIA THOTE JO

Mentor Nazarko

Thuajse të gjithë agjencitë greke të lajmeve i kushtuan vëmendje deklarimit të presidentit grek Stefanopulos për atë që rëndom, në mënyrë naive, prej të paditurish patetikë, quhet dhe tentohet të quhet në politikë, në marrëdhëniet tona ndërkombëtare “çështje çame”. Me shumë të drejtë, madje si lektor europianizues, presidenti grek, përfaqësues i politikës konservatore të këtij vendi- 78 vjeçari Stefanopulos ka hyrë në politikë në 1964 në Bashkimin Radikal Kombëtar,- tha se asnjëra palë nuk duhet të ngrejë çështje territoriale. Madje shtoi gjysmë kërcënueshëm: “edhe ne mund të ngremë për reciprocitet çështje të ngjashme si“çështja e Vorioepirit”? Kjo gjuhë ishte përgjigje elokuente ndaj togfjalëshit “çështja çame”, aq shumë të banalizuar prej shtypit vendas në kuadër të vizitës, e që i kumtuar në marrëdhëniet ndërkombëtare mund të përkthehet si rivendikim shqiptar për atë që prej nesh quhet Çamëri. Madje sipas shtypit grek, zoti Stefanopulos, i ka thënë homologut: hiqni dorë prej pretendimeve tuaja, ashtu si ne hoqëm dorë nga reparacionet e Gjermanisë, për t’ i shërbyer së ardhmes, marrëdhënieve të mira midis dy vendeve.

Për palën shqiptare
Vizita e presidentit grek shërbeu shumë për të na treguar disa gjëra që lidhen me politikën shqiptare. Shoqërisë dhe shtetit tonë i munguan dhe këtë radhë boshtet e përbashkëta ku lëviz mendimi politik për çështje me rëndësi kombëtare. Madje institucionet shtetërore nuk kanë asnjë lloj harmonie në hartimin dhe zbatimin e një politike të tillë. Ngritja në publik prej presidentit Moisiu e çështjes së pronave të popullsisë çame dhe shqiptare në përgjithësi, qëndrim i orientuar në një pistë të gabuar me vlerë vetëm për konsum të brendshëm dhe jo ndërkombëtar duhet vlerësuar si kurajoze, por vetëm kaq. Ai sigurisht do të mbushë me rrëfime shpresëdhënëse ca netë të komunitetit çam aspak të pandriçuar për atë që i takon dhe si duhet ta kërkojë në botën e sotme duke humbur katërmbëdhjetë vjet kohë pa asnjë përparim. Ky qëndrim mbeti i izoluar, i pambështetur prej kryeministrit me syze lunare, forca negociuese e të cilit përpara autoriteteve greke duket e kufizuar pas asaj që pamë në buzukun N të Selanikut. Aq më pak nga një Berishë që shpenzon kot komplimentet arkitektonike për një president të politikës së vjetër që po ikën.
Vizita e zotit Stefanopullos tregoi se sa të dobëta janë edhe taktikisht institucionet tona: ato nuk ngrihen minimalisht në lartësinë e hileve verbale të organizatave të minoritetit grek, që ankohen zëshëm për çështje inekzistente të të drejtave të njeriut, të ortodoksëve, si pronat, etj. një muzikë e pëlqyeshme për veshët europianë. Pra ata nuk ngritën çështjet e Vorioepirit, siç i bie të ketë ngritur për analogji presidenti ynë.
Por si duhej folur me presidentin grek, duke ditur rëndësinë e tij të kufizuar politike; duke patur parasysh se ai ishte në shtëpinë tonë i ftuar në vizitë shtetërore? Kërkesa për pronat ndoshta nuk duhej të ishte publike, pra për konsum të brendshëm: ai duhej të ishte më mirë realist dhe dinjitoz në bisedat e rezervuara sesa në tryezat para shtypit. Në komunikimin diplomatik kërkesat do të duheshin të futeshin në kornizat e të drejtës ndërkombëtare dhe nuk duhej folur për emra krahinash si Çamëria, por për të gjithë pronat e shtetasve shqiptarë në Greqi si bëri kryetari i Parlamentit. Duhej kërkuar një lloj reciprociteti në trajtimin e kësaj çështjeje, megjithëse larg paritetit real të marrëveshjeve të Zogut me Greqinë. Duke zbatuar një ligj si ai pronave në 1992, Shqipëria nuk e përjashtoi minoritetin nga gëzimi i së drejtës së pronës duke mos ia kthyer ish -pronarëve, ndaj dhe Greqia duhet të bëjë diçka në këtë drejtim. Çështja e pronave zgjidhet duke abroguar ligjet që i mbajnë të bllokuara, pjesë e kuadrit ligjor të gjendjes së luftës së 1940 dhe të aprovuar dhe më pas. Kjo është pjesa minimale që i duhej kërkuar politikës shtetërore greke, bashkë me krijimin e kushteve për qytetarët shqiptarë që të ndjekin gjyqësisht fatin e pronave dhe pasurive të tyre, pa folur për të parë varret e afërta të baballarëve dhe jo stërgjyshërve siç pati rast zoti Stefanopullos.
Për palën greke
Ashtu siç u duk prej reflektimit në shtypin grek, vizita e zotit Stefanopullos nuk u ngrit në lartësinë e një vizite shtetërore, tipike për vizitat e rralla. Ai kthente pas 8 vjetësh në Shqipëri vizitën e një homologu shqiptar në Athinë në 1998, kur kryeministrat tanë shkëmbehen shpesh. Vizita rezultoi pa ndonjë përmbajtje të rëndësishme që në marrëdhëniet midis vendeve në kohërat tona përfaqësohet nga marrëveshje ekonomike, investimesh, etj. Mungesa e përmbajtjes reale ishte element i konfirmuar dhe nga rangu i shpurës që shoqëronte presidentin grek. Jo ministri i jashtëm siç është në ritualin diplomatik të lëvizjeve të presidentit në vizita shteti, por zëvendësministri i cili madje pretendonte në një intervistë se Greqia është vend i parë për ndihmat Shqipërisë, ndërkohë kur nga dy premtimet më të mëdha greke, ai për kredinë për të pastrehët (7vjet më parë) dhe Plani për rindërtimin e Ballkanit (5vjet më parë) nuk ka mbërritur asgjë. Vetëm një ministre as finance, as ekonomie, por arësimi, që me siguri ka kërkuar ngritjen e shkollave publike greqisht në Himarë sipas një koncepti që grekët përdorën rëndom në këtë vizitë: nuk ka më zona minoritare tradicionale, ngrini shkolla ku ka edhe një minoritar të vetëm. E gjitha kjo kur grekët nuk lejojnë apo dekurajojnë shkollat shqipe në favor të emigrantëve të sotëm, pa le të shqiptarëve të greqizuar në trojet e tyre në vendin fqinj; kur Greqia nuk pranon asnjë minoritet në territorin e vet, madje atë turk e quan mysliman.Vizita nuk arriti të realizonte as dhe misionin minimal të ngarkuar nga diplomacia greke e që u propagandua në fillim të saj. E zhvilluar pas incidenteve të rënda me origjinë komplekset ksenofobike të shoqërisë greke dhe jo tifozerinë sportive të vendit fqinj larg asaj britanike, vizita mund të kishte tentuar të përmirësonte klimën e miqësisë nëpërmjet ndonjë gjesti simbolik. Politikani grek mund të nderonte një punëtor model në Greqi si Gramoz Palushi vrarë në Ksanti, apo në përgjithësi veprën e punëtorëve shqiptarë për Olimpiadën. Nuk pamë gjë: zbatues i një skeme totalitare mendimi, pjesë e shkollës së vet politike që daton nga koha e juntës, presidenti i vendit fqinj i dha leksione shtypit të lirë të të dy vendeve, apo autorëve të teksteve shkollore (kryesisht shqiptarë) që sipas tij kanë nxitur ksenofobinë dhe fanatizmin.
Rezultati i vetëm i vizitës, evidentuar prej shtypit grek ishte pra mundësia për një president në muajt e fundit të mandatit të tij , me kompetenca të kufizuara si Stefanopulos, por shprehës i politikës tradicionale që ka akoma peshë në Greqi, të na tregonte qartë kuptimin që i japin në vendin e tij zgjidhjes së çështjes së pronave të shqiptarëve, duke zhvleftësuar historitë me komisione ekspertësh, të tipit të Shvejkut. Nuk mund të quhet rezultat me peshë për marrëdhëniet dypalëshe kënaqja sadopak e sentimentit patriotik të një presidenti që e ka konsideruar Shqipërinë vend të mundur në Luftën e Dytë në një fjalim me rastin e festës kombëtare të Greqisë, një presidenti që në fund të aktivitetit të tij politik viziton varret e ushtarëve grekë në Bularat, në Dhrovjan, etj. Erdhi, nderoi heronjtë grekë që mundën Shqipërinë në 1940, pa varret e të parëve në Dhrovjan, i dha një shuplakë politikës konfuze shqiptare, dhe iku, megjithëse Shqipëria nuk meriton leksione prej Greqisë për minoritetet. Kësisoj mesazhesh mjaft të rëndësishëm për politikën e vjetër greke, mesazhet nga takimet me Jani Janon e Omonias, përfaqësues zemërgjerë i tërë ortodoksëve, madje as dhe mesazhet me Karamelon e Goçin, nuk i dhanë kësaj vizite as kuptim real dhe as europian.

20/10/2004

gentilushi

Primus registratum

Mua me shtohet dite per dite e me shume urrejtja per greket dhe shtetin e tyre por me shume me shtohet urrejtja per fatos nanon,servet pellumbin,erjon bracen dhe gramoz rucin.

shqipfolesit qe nuk e duan shqiperine por xhepin dhe pushtetin e tyre

peson

Primus registratum

Raporti i KE-së mbi racizmin dhe ksenofobinë ka kritikuar ashpër Athinën. Kërkohet ndëshkimi i “racistëve”

KE: Qeveria greke, racizëm ndaj emigrantëve

Altin Metaj

ATHINË - Greqia duhet të marrë masa drastike për të zhdukur fenomenet e racizmit. Raporti i Këshillit të Evropës për betejën kundër racizmit dhe ksenofobisë, ka qenë një shuplakë e vërtetë për Greqinë. Sipas raportit, emigrantët dhe grupe të tjera minoritetesh kanë probleme të shumta përsa i përket zbatimit të të drejtave të tyre. Raporti arrin deri aty sa të kërkojë marrjen e masave drastike për goditjen e fenomeneve të racizmit që lindin. Më konkretisht, të jepen dënime për punonjës të administratës shtetërore, të cilët bëjnë deklarata raciste si dhe ndaj organeve të pushtetit lokal, të cilat në kundërshtim me ligjet nuk pranojnë t’u shërbejnë emigrantëve.
Sipas raportit, procesi i legalizimit të emigrantëve kryhet me probleme. “Deri tani akoma nuk ka një politikë të caktuar për këtë problem, edhe pse emigrantët përbëjnë 10% të popullsisë”,- thuhet në raport. Procesi i dhënies së lejeve të qëndrimit “është i vonuar”, ndërkohë që “një emigranti për të marrë lejen e qëndrimit i duhet të rrijë me orë ose dhe me ditë në radhë përpara bashkisë, prefekturës apo spitaleve”. Gjithashtu shuma e lekëve që paguan një emigrant për ta marrë Lejen e Qëndrimit konsiderohet tepër e lartë dhe Këshilli sugjeron që kjo shumë duhet të ulet menjëherë, pasi kërkohen 150 euro nga njerëz me të ardhura të ulëta ose pa të ardhura. Nga ana tjetër, po sipas raportit, mungojnë ende masat e duhura për përfshirjen e emigrantëve në jetën politike dhe shoqërore të vendit siç është e drejta e zgjedhjes dhe e të zgjedhurit në zgjedhjet lokale për emigrantët, të cilët jetojnë prej vitesh në vend. Probleme sipas raportit, ka edhe në dhënien e azilit dhe megjithë rritjen e numrit të kërkesave vetëm 1% e tyre e fitojnë atë.
Policia dhe organet e drejtësisë
KE propozon ngritjen e një komisioni, i cili të shqyrtojë rastet e dhunës policore ndaj të huajve, duke kërkuar që të dënohen të gjithë ata policë të cilët ushtrojnë dhunë ndaj emigrantëve. Në raport tërhiqet vëmendja se ushtrohet dhunë ndaj emigrantëve nga policë, të cilët mbajnë poste në polici dhe bëhen dëbime masive në kohën kur është duke u zhvilluar procesi i legalizimit. Përsa u përket organeve të drejtësisë, sipas raportit, gjykatësit në shumicën e rasteve nuk kërkojnë përkthyes, megjithë vështirësinë që mund të ketë i pandehuri për të kuptuar greqisht. Gjithashtu shpeshherë gjykatat greke bëjnë diferencime gjatë dhënies së dënimit ndërmjet vendasve dhe të huajve. Kështu për të njëjtën vepër penale një i huaj dënohet më shumë se një vendas. Raportit të Këshillit të Europës nuk i ka shpëtuar as Kisha Ortodokse Greke. “KE tërheq vëmendjen në përgjegjësinë që ka Kisha Ortodokse greke që të ushqejë tolerancën dhe sidomos respektin ndërmjet besimtarëve të saj”. Gjithashtu raporti thekson se grupe të ndryshme fetare nuk kanë mundësi të ushtrojnë besimin e tyre, pasi nuk ekzistojnë objektet e kultit.

20/11/2004
KATEGORIA: Ballkani

a1

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Dardania:
[qb] GREQI + TURQI + SERBI = SHQIPTARI[/qb]
"MESAZHI ME I MIRE QE EKZISTON NE TROJET TONA ESHTE - TE Q*** SERBIA DHE GREQIA bashke me ato po te doje edhe turqia

nikos_asas

Primus registratum

Eshte e vertet qe Greket vitet e fundit sa vin e behen me shum racista se une po e jetoj.
Por kjo eshte e theksuar tek Shqipetaret dhe vetem,jo ne pergjithesi tek gjith refugjatet dhe racizem ndaj emigraconit.
Mos harojme qe edhe ne kemi bere te pa munduren qe ne ta shtojme urejtjen e tyre ndaj nesh me veprimet tona,sidomos kjo ishte e theksuar vitet e para te emigrimit ne Greqi.
Eshte urejtjtje ajo tani zdun te na shofin me sy.
Edhe ne i urejme,cdo dite dhe me shume per arsye se na fusin ne nji kallup te gjithve.
Jam i mendimit qe kjo racizem tek ata ushqehet c'do dite dhe me shume nga televizjoni Grek qe nje lajm qe ka ndodh nga ne(negative)peseritet me shum se 8 dite,cdo dite.
Kurse nje krim qe behet nga Greket nuk zjat me shem se 10 min.
Nuk besoj qe jemi kaq kriminela!
Ne qofte se bejme ndonje krim e bejm nga halli ose dun te na hypin ne qafe ose pa dashje nga gjaknxehtesia por keta jane me kriminela se ne,keta vrasin nenen, baben,motren, vllain e tyre,e c'fare arsye ti japesh ketyre qe nuk duan njeri-tjetrin .....
Nuk i duroj dot me, por e keqja...

anny

Primus registratum

as qe nuk duan te na shohin me sy
mbroj mendimin e shpirtkeqi qe tv luan nje rol te rendesishem pastaj sa here qe behet cfardolloj vepre kriminale gishti drejtohet tek shqiptar mavri(jo se ne nuk bejme po jo aq keq)pastaj kur jepet lajmi per here te dyte ne tv thuhet qe ne te vertete nuk ishin shqiptare po ishin rumune ose ruse ose..bejen kerdine dhe ata

Le_Routard

Forumium maestatis

Mos harojme qe edhe ne kemi bere te pa munduren qe ne ta shtojme urejtjen e tyre ndaj nesh me veprimet tona,sidomos kjo ishte e theksuar vitet e para te emigrimit ne Greqi.

Eshte pak kontradiktore me kete qe the me poshte:

Jam i mendimit qe kjo racizem tek ata ushqehet c'do dite dhe me shume nga televizjoni Grek qe nje lajm qe ka ndodh nga ne(negative)peseritet me shum se 8 dite,cdo dite.
Kurse nje krim qe behet nga Greket nuk zjat me shem se 10 min.

Sepse ne qoft se nje qeveri bashk me median e saj kane vendosur ta bejn dike kriminel, ateher do ja dalin mbane se s'ben!

Nuk eshte ne doren e atij 'koke krisurit' qe beri nje pisllik, por atij qe do ta perdori kete pisllik 'koke krisur' per te bere nje 'pisllik' te justifikuar me vone.

saimiri delvina

Primus registratum

z napoleon b. dua tju them se jam plotesisht dakort me te gjitha ceshtjet qe ju shtruat dhe me mesazhin e mirekuptimit,bashkepunimit qe shprehni.pas 7 vjetesh ketu ne greqi dhe akoma perpiqem qe te kuptoj nga vjen e gjithe kjo urejtje,gjithe kjo antipati.me duket se pergjigja per kete pyetje eshte shume me e thelle ,dhe me komplekse se sa duket.kam studjuar per etnologjine qofte shqiptare qofte ate greke .mund te shkruaj faqe te tera ,por per kete here vetem dua te them:shqiptaret dhe greket kane aq shume tipare,karakteristika te perbashketa saqe dallimet i perkasin raportit 1 me 10.per afro 1000-vjet etnia shqiptare e ka furnizuar etnine greke me vale te panumerta ne burime njerezore,kurse etnia greke e ka ushqyer ate shqiptare me modele per menyren e te menduarit,tradita shteterore,kulturore ritualet e besimit e anasjelltas.me fjale te tjera jane ngateruar aq shume greket e shqiptaret sa nuk ka as edhe nje grek te dije me siguri nese eshte pasardhes i perikliut apo ndonje fisi shqiptar nga malesia e kurveleshitpo ashtu dhe anasjelltas

a1

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Ofelia:
[qb] Pse kaq shume urrejtje? [/qb]
kur nuk e kupton perse eshte e gjithe kjo urrejtje cfare bene ketu !!! ike posto ne ndonje teme tjeter..........
ok ok po na thoni qe urrejtja e grekeve te q*** ndaj popullit shqipetar filloje ne vitet 90....
jo o njerez ajo egzistonte prej shume vitesh me pare ...