Re: Gjuha: Kadare vs. Malcori
>
> nxansi, dua te t'bej nje pyetje;
>
> ne nje raport te tille: gega dhe gjuha gege,
> cili mund te vdese me shpejt, gega, gjuha e
> tij, te dy apo asnjeri nga te dy.
>
zog,
S'mundem me t'u përgjegjë, se s'dij (e s'due me u mundue) me i definue nocionet "toskë" e "gegë".
Për mendimin tëm sot s'ka "gegë" as "toskë" ashtu siç po m'duket që po i përdorë ti (si terma politik). Ka veç dialekt toskë e dialekt gegë (si shprehje veç gjuhsore), edhe ndoshta folsa t'njanit ose t'tjetrit dialekt. Prandaj, ata që ti i quen "gegë" ose "toskë", ndoshta n't'vërtetë kanë vdekë kaherë.
E sa për gegnishten si dialekt t'folun t'shqipes, s'ma merr mendja që ky mundet me u zhdukë aq kollaj, as n'Kosovë as n'Shqipni, edhepse mundet me u dobësue n'trysninë e standardit. Për fat t'keq (e për fat t'mirë t'dialekteve), shoqnia shqiptare ka infra- e superstrukturë shumë pak t'zhvillueme, kshtu që ndikimi i standardit nuk âsht shum i madh sa me rrezikue dialektet.
>
> ps; per te dit se duke mbrojt gjuhen gege
> (variant, dialekt, version letrar, pak rendesi
> ka) a mund te mbrojme gegen, mendoj se ky eshte
> preokupimi geg ne pergjithesi, apo jo?
>
Jo, un s'dua me mbrojtë "gegën". T'kallxova edhe ma nalt që për mue s'ka "gegë" e "toskë". Unë due me e mbrojtë vetveten e edhe të drejtën tëme elementare që kur t'shkruej shqip (t'cilën e kam gjuhë t'vetme amnore!), mos me pasë nevojë me e ndie veten si me kën tue folë nji gjuh t'huej.
Njilloj sot kisha me e mbrojtë ndoshta edhe tosknishten sikur ajo t'ish e lânun jashtë standardit. Pse? Se mue nuk m'interesojnë ndamjet, e as s'po due realitet tjetër politik. Përkundrazi, po due bashkim të shqiptarëve, edhe s'po lypi asgjâ tjetër veç nji gjuhë MÂ SHQIPE për te tanë.
Nji standard i ri që kish me e përfaqësue gjuhën e gjallë, kish me kën nji fakot i fortë për na mbajtë bashkë. Nji komb, nji gjuhë!
Jam për ngut e s'po kam mundësi me e t'hollue hala ma shum.
Përshëndetje,
Nxansi