Frida Kahlo

Odea

Primus registratum
Re: Frida Kahlo

Fillimisht postuar nga Turing:
[qb] Bizarre fact about Frida Kahlo

Did you know that a brain damaged girl once entered the Blue House (home of Frida Kahlo) and demanded to have some physical contact with Frida and said she would kill herself if she couldn't? Well, it's true. The girl was an obsessive lesbian and was attracted to Frida. The girl was found dead that day at the foot of Frida's bed. Some say that Frida killed the girl by striking her with her crutch. Others say the girl killed herself. [/qb]
Interesting fact Turing, ndonje fakt interesant mbi artin e saj gjete?

Zog, duhet te kundershtoj me ty per vete faktin qe universalizmi nuk ka te beje fare me bukurine e nje pikture apo dicka artistike. Do doja shume qe te mos te ia ulje vlerat nje artisteje vetem nga fakti qe nuk ka ngjashmeri me artistat e tjere dhe me ler te te them qe eshte pikerisht ky fakt qe e ben ate kaq te vecante dhe qe i dha nje fame te menjehershme pas zbulimit te pikturave te saj. Gjithmone kam menduar qe universalizmi ne art nuk duhet te jete objektiva e artistit dhe e vezhguesit por origjinaliteti i shprehur nepermjet piktures. Nuk ka rendesi se ne cfare menyre e ke vizatuar as long as shpreh dicka qe terheq syrin si dhe mendjen.

Odea

zog

Primus registratum

edhe une du te t'kunderluj
blbl.gif

I love new york

Primus registratum

frieda herself was bisexual too which explains lehtesine nqs mund te thuet keshtu te tradhetive te Diegos deri diku /pf/images/graemlins/smile.gif

bebi

Primus registratum

me sa kujtoj une, frida filloj "karrieren" e tradhetive mbas deshperimit te saj te shaktuar nga trahdetite e te shoqit... kaloj ne faza te pakandshme dhe mandej u degradu si person...

zog /pf/images/graemlins/laugh.gif

Odea

Primus registratum

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] edhe une du te t'kunderluj
blbl.gif
[/qb]
Kujt i nxjerr gjuhen ti ere mistrec?
Nejse, noi gjo per Friden ke? E kam llafin, ndonje fakt interesant se me sa shof te gjithe jane gati te komentojne mbi jeten me shume se sa per artin e saj. Sa keq, mua me pelqen shume arti i saj. Psh, ajo me shtyllen kurrizore per mendimin tim eshte fantastike fare. E ka shprehur shume shume bukur realitetin e hidhur lidhur me shendetin e saj. Shtylla e saj kurrizore gjithmone ka qene e dobet dhe prandaj ajo shtylla antike aty eshte e plasaritur (kshu ti them?).
Plus, Frida ngeli e cale nga kemba e djathte (nuk ishte e majta sic e mbaja mend une, por e djathta) si pasoje nga poliomeliti qe mori kur ishte e vogel dhe prandaj ka vendosur tere ato gozhda te medha ne anen e djathte te kembes.
Gozhdat e tjera neper trup personifikojne dhimbjet qe kishte ajo ne vendet e treguara.
Gjithashtu, ato rripat e bardhe personifikojne ato mekanizmat apo korsete qe duhet te vishte qe te ia mbanin kurrizin ne vend.

Kur e kam pare per here te pare pikturen jam ndjere shume cuditshem pasi ishin ndjenja te perziera, ndjeva mjerimi dhe liri (nuk e di as vete pse por ai sfondi me jep nje sens lirie, kam vend ku te iki e te ia fus vrapit nga tmerri) dhe nuk e di as vete se pse ky kombinim. Mjerimi kuptohet nga lotet dhe mimika e fytyres se saj, kurse liria ndoshta nga ajo qe thashe me siper, sfondi me ate shkretetiren me jep besimin qe kam mundesi te kthehem e te fluturoj tutje me eren qe me valevit floket e fustanin...
Kam bere nje pikture (pikture i thencin) edhe vete ku piktura e Frides mu be muza ose influencoi ne idene time. Me pelqen shume qe te jem ne maje te nje kodre duke pare mbi horizontin e kaltert dhe te erret qe puthet me detin. Ne hapesire kam rete e zeza qe me ushtimen tyre kercenuese me bejne te ditur qe se shpejti do vijne e do me japin nje dush te mire /pf/images/graemlins/laugh.gif lol

Odea

zog

Primus registratum

me behet qejfi qe pelqen Friden bile kjo tregon qe ke shije ndaj piktures. Frida eshte me te vertete piktore shume e mire, piktura e saj eshte gjithe jete.

mu me pelqen shume ai autoportreti me emrin e saj siper. e ka qa. friden nuk e njihja me perpara, e njoha nga ai piktori qe ka bere ate portretin qe postova. ai e vleresonte shume punen e saj.

po me ra rasti do te diskutoj prap me te per te ditur diçka me shume, ndoshta mbi kufizimet e punes se saj ose rangun qe mban ajo ne hierarqine e piktures botrore.

te bej te fala. /pf/images/graemlins/smile.gif

Odea

Primus registratum

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] me behet qejfi qe pelqen Friden bile kjo tregon qe ke shije ndaj piktures. Frida eshte me te vertete piktore shume e mire, piktura e saj eshte gjithe jete.

mu me pelqen shume ai autoportreti me emrin e saj siper. e ka qa. friden nuk e njihja me perpara, e njoha nga ai piktori qe ka bere ate portretin qe postova. ai e vleresonte shume punen e saj.

po me ra rasti do te diskutoj prap me te per te ditur diçka me shume, ndoshta mbi kufizimet e punes se saj ose rangun qe mban ajo ne hierarqine e piktures botrore.

te bej te fala. /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
Hmmm...ka shume kohe qe dua te postoj ketu por asnjehere skam kohe e marrte e mira. Kush do e marri iniciativen te na vendosi ca foto te tjera se une e shof qe sdo kem mundesi edhe per ca kohe ne vazhdim...

Anyway, do kisha shume deshire te flisja per te pasi Frida per mua perfaqeson femren independeti, shpirtin rebel dhe luftarak si dhe ate pasionant e te meshirshem te femres. Frida per mua eshte nje nga simbolet e mia me te preferuara per te treguar se femrat jane aq te forta sa te brishta.

Odea

Turing

Primus registratum

Kete pikturen meposhte e ka bere shume pak kohe pasi u divorcua nga Diego.

twofridas.jpg

shine*

Primus registratum

Shume domethenese pikturat e Frides, te bejne te mendosh... por stili i te pikturuarit nuk eshte nje nga te preferuarit e mi. Megjithate thx per informacionin. /pf/images/graemlins/smile.gif

ana karenina

Primus registratum

Tjeter eshte historia e pikturave dhe tjeter piktura ne vetvete. Une bej cudi me te dyja :eek: Historia e tyre i perket vete autores dhe eshte reflektim i botes se saj dhe jo te dikujt tjeter (perfshi shikuesin) kurse piktura me perket edhe mua qe e shof. Te them te drejten kjo lloj pikture me ngjall frike, edhe duke i ditur historine ose interpretimin :shrug:

Odea

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Anna O.:
[qb] Tjeter eshte historia e pikturave dhe tjeter piktura ne vetvete. Une bej cudi me te dyja :eek: Historia e tyre i perket vete autores dhe eshte reflektim i botes se saj dhe jo te dikujt tjeter (perfshi shikuesin) kurse piktura me perket edhe mua qe e shof. Te them te drejten kjo lloj pikture me ngjall frike, edhe duke i ditur historine ose interpretimin :shrug: [/qb]
Yeah, shume piktura te saj kane elemente te erreta dhe te japin ndjenjen e deshperimit, frikes dhe dhimbjes. Nuk e di pse jam kaq e terhequr pas pikturave te saj. Ndoshta ngaqe objektet e shprehura ne pikture jane te nderthuara ne nje menyre qe te ben per vete, te ben te shohesh sa me shume qe te zbulosh se cfare po ndodh me verte aty. Frida gjithmone e ka shprehur qe ajo nuk ishte surrealiste por realiste, pikturonte jeten e saj dhe jo enderrat.
Gjithmone e ka shprehur qe jeta e saj ka qene si nje enderr e gjate e cila merrte forma te ndryshme. Njehere e bukur, here tjeter e tmerrshme. Per mendimin tim ketu qendron dhe bukuria e pikturave te saj, rrezatim i dy konflikteve, e mira dhe e se keqes dhe shikuesi i ndjen qe te dyja ne momentin qe vezhgon pikturen.

Ah, Frida, pse vrave veten mi klyshe? Sdo kisha lene pa e taku vallai... /pf/images/graemlins/frown.gif

Odea :book:

ana karenina

Primus registratum

Po une pse nuk shof asnje ane te mire ose t ebukur te keto pikturat e Frides? /pf/images/graemlins/frown.gif

ana karenina

Primus registratum

Po une pse nuk shof asnje ane te mire ose te bukur te keto pikturat e Frides? /pf/images/graemlins/frown.gif

Turing

Primus registratum

Ah, Frida, pse vrave veten mi klyshe?
Pse, ajo nuk vdiq si pasoje e operacioneve te shumta qe kishte dhe si pasoje e demtimit serioz te shtylles kurrizore?

Me sa di une ky ishte shkaku i vdekjes se saj apo jo?

Turing

Primus registratum

Ah, perseri ne dileme !!!

She attempted suicide a couple of times. On July 13, 1954, Frida died. No official autopsy was done. Suicide is rumored. Her last words in her diary read "I hope the leaving is joyful and I hope never to return".

Odea

Primus registratum

[qb] Artistet kane nje bote te frikshme :rolleyes: [/qb]
Ajo bota e frikshme i shtyn te behen artista...apo nuk eshte kshu? :kiss:

Odea

Danae

Primus registratum

arti nuk mund te kufizohet ne nje bote te vetme,artistet kufizohen vetem ne art.

ana karenina

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Odea:
[qb]
[qb] Artistet kane nje bote te frikshme :rolleyes: [/qb]
Ajo bota e frikshme i shtyn te behen artista...apo nuk eshte kshu? :kiss:

Odea [/qb]
Jo gjithmone :shrug: Dmth jo gjithmone perfundojne ne artista pavaresisht se shtysen mund ta kene edhe shume te forte /pf/images/graemlins/wink.gif

ana karenina

Primus registratum

Se harrova, quhet talent impulsi shtytes, e duhet ta kesh ne gene ate te shkrete /pf/images/graemlins/tongue.gif