Fjalori BanaL

alinos

Forumium maestatis
Re: Fjalori BanaL

kam kuptu prej vitesh se kur nuk perdor fjalor banal mund ta fyesh e lendosh ate tjetrin shume me teper sesa kush e leshon gojen. Ai lloj fjalori tregon dobesi, tregon se tjetri te ka prekur dhe se ti tashme e ke humbur toruan. Kur ti i flet shtruar, por ne te njejten kohe i thua gjene me te hidhur e le shakull me te vertete.
Fjalori banal eshte vetem per ata qe s'dine me mire!

Vals

Primus registratum

Alinos, jam shume dakrot me ty. Qellimi arrihet me mire me fjale te tjera megjithese me ja ndodhur qe pasi i kam thene c'kisha per te thene ashtu urte e bute, i kam futur dhe nje te share me veten time, si per ti nxjerre dufin e fundit.

Nje e njohur me tha para ca ditesh qe vajza e nje mikes se saj, tre vjec (shqiptare) te shkrin gazit me fjalorin qe ka. Kur e takova femijen ne fjale u shokova sepse ajo vetem shante me fjale prej te madhi ne shqip dhe familja e saj qeshte sikur te ishte komedia me e madhe qe kishin pare ndonjehere.

AnaBlue

Forumium maestatis

Fjalori banal, vulgar apo cfaredo te quhet nuk e duroj dot ta degjoj apo perdor. Gjithmone me kujton ne Tirane kur kaloja ne ato lagje te populluar nga jevgjit qe i perdornin si komplimenta dhe zgerdhiheshin me te madhe kur i thonin. Nuk mbaj mend te kem degjuar prinderit e mij apo miqte e familjes te perdorin kete kategori fjalesh te pakten ne syte e ne femijeve.

zog

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Fjalori banal, vulgar apo cfaredo te quhet nuk e duroj dot ...

[/ QUOTE ]

po mir kujt i rruhet se nuk e duron dot ti ? /pf/images/graemlins/laugh.gif tani une mund te replikoja edhe sipas ligjeve te soniles : a lidhet vlera e perdorimit te diçkaje me limitet e durimit tend? e te tjera e te tjera sofizma te llojit, por a eshte menyre me efikase kjo ? shtroj pyetjen.
pervete them jo, sepse pikerisht kjo lidhet me qellimin e asaj qe kerkojme. ne rastim tim, kerkoja te isha i DREJTPERDREJTE, i shkurt, i prere, i sakte, per rrjedhoje i bukur ne shprehje.

gjuhen e dyte, sofizmat e nderlikuar, ti nuk do te ishe e afte ti kuptoje edhe sikur te doje. pastaj kur rrefejme diçka, nuk mund ti veme vetes ose nje personazhi te çfaredoshem qe duam te krijojme (fjala vjen hajdut, bandit, rrugac, etj) diçka qe nuk i pershtatet, pra fjala me "kulture".

hajt shendet ! /pf/images/graemlins/laugh.gif

antip

Primus registratum

"Banale" eshte dicka qe ka perdorim te shpeshte. Kjo nuk do te thote domosdoshmerisht qe eshte gje e keqe.

Blendi

Primus registratum

Ne shekencen e Komunikimit ka nje te vertete empirike qe quhet "Listener makes meaning", qe do te thote, qe ka me shume rendesi se si do kuptohet ajo qe thua, nga ajo c'ka ti ke dashur te thuash.

Dhe nese banaliteti pengon percjelljen e asaj qe ke dash me shpreh, atehere ti qe flet me banalitet je nje kominikues -jo efektiv. je i dobet, sepse tjetri te heq vizen pa kaluar te paragrafi i dyte - e qe andej ti shkruan apo flet vetem per/me veten tende. pra kot.

Te tjerat jane sofizma.

zog

Primus registratum

ueeee qeka bo blendi filozof /pf/images/graemlins/laugh.gif

ike thuja hollivudit keto teorite e komunikimit xhaje, se ne çdo film fut pa lejen e te 'vertetes empirike' fjalen fakju. heee ju t'ameriqis duhet ta shkruni me mire e sigurisht edhe shqiptoni ose amerikanoni.

llapaqeni

Primus registratum

po mire mer nese dikush duhet me tregu dicka te zakoshnme duhet me bredh me fjalorin e gjuhes shqipe me interpretuar ndodhin...

vallai mu me vje per shtat kur flas me fjalor te dhjer

Blendi

Primus registratum

Banaliteti nuk ka nevoje pa tjeter per fjale banale.

une dhash mendimin tim per kete, ti nuk ke pse t'me sulmosh mua, duke me permendur hollivudin, krejt pa lidhje, sikur qekam une pergjegjes i hollit te vudit.

zog

Primus registratum

mire ata te shqypnis qe jan paranojake dhe çdo shkrim e marrin si sulm personal, po dhe ti vllaaa ? /pf/images/graemlins/laugh.gif

mubet bejme oree, nuk sulmoj njeri se s'jam kanibal as ka lek me fitu. hollivudin ta dhashe si shembull, me te hedh poshte ato teorite e asaj shkences seee (nuk me kujtohet me emri saj).

hollivudi mbeshtetet tek pipell, ket qun shkenca me e mire, po ti pelqej poplli banalitetet i pelqen dhe hollivudi. per lek i bejn filmat ata. si ti doje poplli pra i sajojn.

dhe poplli eshte banal prej NATYRE. p... dhe k.... mban gjith diten ne goj. i duket kjo me e embel se teoria me e vertete qe ekziston.

ne shtoj qe per menimin tim poplli eshte e vetmja teori e vertete, te tjerat jane dokra.

cacol

Forumium maestatis

Fjalori banal, vulgar apo cfaredo te quhet nuk e duroj dot ta degjoj apo perdor. Gjithmone me kujton ne Tirane kur kaloja ne ato lagje te populluar nga jevgjit qe i perdornin si komplimenta dhe zgerdhiheshin me te madhe kur i thonin. Nuk mbaj mend te kem degjuar prinderit e mij apo miqte e familjes te perdorin kete kategori fjalesh te pakten ne syte e ne femijeve.

[/ QUOTE ]

Racizem i peshtire. Ti je shume me shume banale se dikush qe thote rrocka apo piçka.

Anablue, po te sqaroj dhe dicka tjeter, qe te dalesh disi nga bota jote e stereotiposur dhe plot me paragjykime: fjala vulgar rrjedh nga fjala latine VULGUS, qe do te thote POPULL. Pra fjalori vulgar, eshte fjalori i jetes se perditshme, ai qe populli PERDOR. Kaq per ty.

Persa i perket temes, duke riperseritur, beni gabim qe pergjithesoni. Ne saje te kontekstit, fjalorin. Eshte e qarte qe nje mesuese nuk mund ti thote nxenesit : te q1fsha ropt, pse nuk i ke bere detyrat ? Ashtu sic eshte normale nga ana tjeter, qe ne nje ambjent shoqeror, apo kur te ngrefet doçi, te perdoresh fjale me te drejtperdrejta. Nejse, c'i q1 t'emen ketij muhabeti. Thjesht ju perbenistat ( lartmadherite tuaja ) kini parasysh qe jeni shume njerez kot kur filloni e ndjeni veten superiore. Une, qe kam nje larmi te pafund termash dhe fjalesh ne perdorim, nuk e paragjykoj ( dhe as gjykoj ) dike qe nuk flet me te njejten menyre timen. Nuk ankohem per kete gje ndonjehere, thjesht e pranoj, sic eshte normale te behet.

TEDI

Valoris scriptorum

kam kuptu prej vitesh se kur nuk perdor fjalor banal mund ta fyesh e lendosh ate tjetrin shume me teper sesa kush e leshon gojen. Ai lloj fjalori tregon dobesi, tregon se tjetri te ka prekur dhe se ti tashme e ke humbur toruan. Kur ti i flet shtruar, por ne te njejten kohe i thua gjene me te hidhur e le shakull me te vertete.
Fjalori banal eshte vetem per ata qe s'dine me mire!

[/ QUOTE ]

Te Korrigjoj Pak Alinos Pak A shume Une Them Per Kete Teme Qe DO jete HApur Per Fjalorin Ne ZHargon qe Perdoret Kudo qe Jemi JO Qe se i thua nje Fjale dhe i ngelet Hatri sepse ti e thu me Ate IDene Tende te ZHargonit Dhe Ta marrin Per Ters dhe me Ka Ndodhur dhe Mua qe ia kam thene per Vazhdim MUhabeti dhe ma moren per Ters ne MO Von qe ja SHpjegova me Thane me fal po e mora Per Ters... Ne Pergjithsi Fjalori Banal eshte Gjithandej Varet KOha MOmenti dhe Situata qe e Perdor ... /pf/images/graemlins/cooli.gif

cacol

Forumium maestatis

Vere ndonje presje tek tuk TEDO se na more frymen /pf/images/graemlins/lol.gif

llapaqeni

Primus registratum

ejjj dmth sipas disave ktu ne qe flasim cop dhe me fjalor vulgar qekemi qenie inferiore...epo na rrufshti macorrin ateher

^^MIA^^

Forumium maestatis

A mund te ma shpjegoje ndonjeri se c'lidhje ka fjalori banal me te lenduarin dhe pse duhet ta bejme dhe cfare ndryshimi ka nese perdor apo jo fjalor banal kur ne fund te fundit objektivi eshte vec nje?! /pf/images/graemlins/shrug.gif

zog

Primus registratum

sepse eshte NATYRORE tek njeriu moj goc. dtth qe nuk kemi si I shpetojme kesaj. keshtu na ka kriju natyra dhe jo PA QELLIM.

po te shohesh filmat, parafytyrimi qe njeriu ka per PARAJSEN eshte QESHARAK. kjo do te thote qe njeriu nuk ka mundesi ta imagjinoje ate, nuk e ka arrit akoma ate shkalle.

une ne nje bote te miresjellshme totalitare padyshim do te vrisja veten. edhe ti do te beje njesoj. ngaqe shpirtin e ke te mbushur me urrejtje te vogla deri tek syte. nuk do te rrije dot pa i nxjerre nje moment te dhene, siç nxjerrim pordhet per te liruar barkun.