Airbourne
Papirus rex
ZEvendesKryeSHERBYESIzëvendëskryeministri
ose
ZEkarrigensakrifikuesi....se qeka me e gjate...ne SHQIP.
ZEvendesKryeSHERBYESIzëvendëskryeministri
Tre gabime ajo i ka në çdo fjali, lëre në gjithë shkrimin.Une gjeta.. te pakten 3 GABIME per klasen e pare...
http://floretagashi.weebly.com/oreumlt-e-planifikuara/january-19th-2014
Te pakten si e kam mesuar une gjuhen Shqipe ne FILLORE....ndoshta kec!
Tre gabime ajo i ka në çdo fjali, lëre në gjithë shkrimin.
Pa përmendur pastaj mungesën e shkronjave ë dhe ç, ose ngatërrimin e ç me q.
Analfabetë të tillë marrin përsipër t'u mësojnë fëmijëve gjuhën!
Une gjeta.. te pakten 3 GABIME per klasen e pare...
http://floretagashi.weebly.com/oreumlt-e-planifikuara/january-19th-2014
Te pakten si e kam mesuar une gjuhen Shqipe ne FILLORE....ndoshta kec!
Janë diskutuar dhe kërkuar nga disa analfabetë, por nuk janë miratuar.Ndyshimet ne shqip, jane bere (aporvuar) dhe s'di kur do te kete fjalor te rinj qe te na orientojne per ndryshimet:
mund te lexojme 'ullij' (shumesi i ulli) dhe ta korrigjojme me 'ullinj', por jo, ky eshte shumesi i rregullt ne ndryshimet qe jane bere! (dhe madje une kam shkruar me siper 'fjalor te rinj', duhet te jete 'fjalor te rij')
mund te lexojme 'vetevetor' dhe ta korrigjojme me 'vetvetor', por jo, ka ndryshuar!
mund te lexojme 'rrezëllues' dhe ta korrigjojme me 'rrëzëllues', po jo, madje me mire qe ka ndryshuar, e jep me mire idene qe eshte fjala rreze (e diellit) etj.
madje edhe fjala dhenderr (me dy 'rr' qe te kuptohet qe eshte burre tamam ) nuk duhet korrigjuar me 'dhender', sepse ka ndryshuar
(tema)
shumellojshmeri
Korrigjimet qe jane bere gjate temes, jane te sakta, dhe s'kane te bejne me keto ndryshimet qe ia jane bere gjuhes(sa i perket gabimeve te tyre). Madje edhe une kam per t'u korrigjuar, fola me siper per shumesin e ullinj duke dhene tre shembuj, dhe ne te treja lashe fjalen "fjalor" ne njejesJanë diskutuar dhe kërkuar nga disa analfabetë, por nuk janë miratuar.
Gjuha nuk duhet të ndryshojë, se kështu u teket disave.
Franca ka 500 vjet që nuk ndryshon asnjë gërmë të gjuhës, kurse analfabetët tanë duan ta ndryshojnë çdo vit.
Por le të bëjnë ç'të duan...
Edhe sikur ta ndryshojnë, unë sa të jem gjallë, do të shkruaj në këtë gjuhë që kam mësuar në shkollë.
E kam lexuar edhe unë këtë lajm për ndryshimet kohë më parë, po nuk është i saktë. Janë keqinterpretime gazetash, që kërkesat i quajnë të miratuara.Korrigjimet qe jane bere gjate temes, jane te sakta, dhe s'kane te bejne me keto ndryshimet qe ia jane bere gjuhes(sa i perket gabimeve te tyre). Madje edhe une kam per t'u korrigjuar, fola me siper per shumesin e ullinj duke dhene tre shembuj, dhe ne te treja lashe fjalen "fjalor" ne njejes
Edhe une, personalisht, nuk jam per ndryshimet. Por nese kane vendosur t'i bejne, meqe jane shume te pakta, dhe meqe (sa vura re une) e kane nje logjike argumentimi per ndryshim, le te behen!
Pataj edhe me keto ndryshime, pikerisht shqipen qe mesuam ne shkolle do te kemi, nuk bejne shume diference
Tani, te themi ate qe eshte, edhe kur u miratua kjo shqipe qe njohim, ata qe e caktuan te tille, nuk ishin me te miret, dhe plus qe ishin te deryruar te benin edhe "futje" qe u rekomandoheshin nga sistemi. Me te miret u pushkatuan apo u burgosen.E kam lexuar edhe unë këtë lajm për ndryshimet kohë më parë, po nuk është i saktë. Janë keqinterpretime gazetash, që kërkesat i quajnë të miratuara.
Me sa kam lexuar, nuk ka asnjë logjikë në kërkesat e këtyre hajvanëve krahinoristë, të ashtuquajtur gjuhëtarë. Thjesht meqë në dialektin e tyre nuk e përdorin nj për shumësin, duan ta bëjnë j. Por ata nuk përdorin as j... thonë djalë i ri, djem të ri.
Gjuha nuk është matematikë, ka ngjyra. Meqë themi "të reja", nuk ka pse të themi edhe "të rij".
Ka torollakë të tjerë thonë se shkronja nj nuk ekziston, madje nuk e duan as q dhe gj.
Po të ecësh me kërkesat e tyre, bëhet gjuha lesh.
Kështu fillojnë ata, me kërkesa të vogla, sa për të hapur rrugën e ndryshimeve. Ti mendon se po t'u plotësojnë disa kërkesa të vogla, do të ndalen? Jo ore jo, përkundrazi do të marrin zemër e do të kërkojnë ndryshime të tjera. Dëshira e tyre është ta përmbysin gjuhën e ta bëjnë shqipen letrare si në katundet e tyre.
Por le ta bëjnë po mundën.
Ne të tjerët do të vazhdojmë të shkruajmë këtë gjuhë.
Për temën:
sapoemëruar (6 rrokje)
Këto i thonë ata që kërkojnë ndryshime.Tani, te themi ate qe eshte, edhe kur u miratua kjo shqipe qe njohim, ata qe e caktuan te tille, nuk ishin me te miret, dhe plus qe ishin te deryruar te benin edhe "futje" qe u rekomandoheshin nga sistemi. Me te miret u pushkatuan apo u burgosen.
Logjike ne argumentimin e ndryshimeve mua m'u duk se kishte goxha. Po marr vetem shembullin qe e dhashe edhe me siper: 'rrëzëllues', cfare kuptimi ka? Ne na eshte mesuar veshi, vertet, por ama duket sikur eshte fjala per ndonje rrëzë muri. Ndersa 'rrezëllues', po. Une, sinqerish, kur ndonje vajze me frymezon qe ta quaj "rrezelluese", me pare s'e kam bere dot pikerisht sepse nuk kuptohej mire. Pra tani, mund ta quaj Tinker "rrezëlluese", ku kuptohet qarte qe ka te beje me rrezen (e dielli, drites)
Mua, kjo "te rij", s'di, por me pelqen Madje po te ishte per rime, do te behej me 'nj' p.sh:
vajze me sy te zinj
qe me duken ullinj
por vetem kaq. Kurse me 'j':
vajze me sy te zij
syte te dukeshin ullij
ti i pelqeje atij
por pritme se do te vij (kjo me shume per shaka, por njefare domethenie e ka)
(tema)
shumedimensional