Fjale te Gjata ne Shqip

Artin

Papirus rex

Airbourne

Papirus rex
Tre gabime ajo i ka në çdo fjali, lëre në gjithë shkrimin.
Pa përmendur pastaj mungesën e shkronjave ë dhe ç, ose ngatërrimin e ç me q.
Analfabetë të tillë marrin përsipër t'u mësojnë fëmijëve gjuhën!

Nuk po e zgjas me shume.
FIKS e KE.;)

gurax

Pan ignoramus
Une gjeta.. te pakten 3 GABIME per klasen e pare...
http://floretagashi.weebly.com/oreumlt-e-planifikuara/january-19th-2014
Te pakten si e kam mesuar une gjuhen Shqipe ne FILLORE....ndoshta kec!

Fletet e bardha, jo "fletat e bardha".
Art figurativ, jo "Art figurative".
Fjalet kyce, jo "Fjalet kyqe". (wtf!)
Shkronja te tjera te mesuara, jo "Shkronja tjera te mesuara".
Shpezeve (ose shpendeve), jo "shpezve".
Theks te vecante, jo "Theks te vecant".
Me cfare shkrojne fillojne fjalet, jo "Me cfare shkronje fillon fjala".
Pergjigje, jo "Pergjegje".
Shohin ilustrimet, jo "Shiqojn ilustrimet".
Perdorim idene, jo "Perdorim iden".

Airbourne

Papirus rex
Ne fillore apo ne klasen e pare nuk ka ilustrime...
Ka figura dhe vizatime....se VOGELUSHET i ngarkon.
PS: prandaj gjuha SHQIPE do marri, ose ka marre te tatepjeten.
MARRE.

joetisti_

Locus omnem
Ndyshimet ne shqip, jane bere (aporvuar) dhe s'di kur do te kete fjalor te rinj qe te na orientojne per ndryshimet:
mund te lexojme 'ullij' (shumesi i ulli) dhe ta korrigjojme me 'ullinj', por jo, ky eshte shumesi i rregullt ne ndryshimet qe jane bere! (dhe madje une kam shkruar me siper 'fjalor te rinj', duhet te jete 'fjalor te rij')
mund te lexojme 'vetevetor' dhe ta korrigjojme me 'vetvetor', por jo, ka ndryshuar!
mund te lexojme 'rrezëllues' dhe ta korrigjojme me 'rrëzëllues', po jo, madje me mire qe ka ndryshuar, e jep me mire idene qe eshte fjala rreze (e diellit) etj.

madje edhe fjala dhenderr (me dy 'rr' qe te kuptohet qe eshte burre tamam :p) nuk duhet korrigjuar me 'dhender', sepse ka ndryshuar :)

(tema)
shumellojshmeri

Artin

Papirus rex
Ndyshimet ne shqip, jane bere (aporvuar) dhe s'di kur do te kete fjalor te rinj qe te na orientojne per ndryshimet:
mund te lexojme 'ullij' (shumesi i ulli) dhe ta korrigjojme me 'ullinj', por jo, ky eshte shumesi i rregullt ne ndryshimet qe jane bere! (dhe madje une kam shkruar me siper 'fjalor te rinj', duhet te jete 'fjalor te rij')
mund te lexojme 'vetevetor' dhe ta korrigjojme me 'vetvetor', por jo, ka ndryshuar!
mund te lexojme 'rrezëllues' dhe ta korrigjojme me 'rrëzëllues', po jo, madje me mire qe ka ndryshuar, e jep me mire idene qe eshte fjala rreze (e diellit) etj.

madje edhe fjala dhenderr (me dy 'rr' qe te kuptohet qe eshte burre tamam :p) nuk duhet korrigjuar me 'dhender', sepse ka ndryshuar :)

(tema)
shumellojshmeri
Janë diskutuar dhe kërkuar nga disa analfabetë, por nuk janë miratuar.
Gjuha nuk duhet të ndryshojë, se kështu u teket disave.
Franca ka 500 vjet që nuk ndryshon asnjë gërmë të gjuhës, kurse analfabetët tanë duan ta ndryshojnë çdo vit.
Por le të bëjnë ç'të duan...
Edhe sikur ta ndryshojnë, unë sa të jem gjallë, do të shkruaj në këtë gjuhë që kam mësuar në shkollë.

Last edited:

joetisti_

Locus omnem
Janë diskutuar dhe kërkuar nga disa analfabetë, por nuk janë miratuar.
Gjuha nuk duhet të ndryshojë, se kështu u teket disave.
Franca ka 500 vjet që nuk ndryshon asnjë gërmë të gjuhës, kurse analfabetët tanë duan ta ndryshojnë çdo vit.
Por le të bëjnë ç'të duan...
Edhe sikur ta ndryshojnë, unë sa të jem gjallë, do të shkruaj në këtë gjuhë që kam mësuar në shkollë.
Korrigjimet qe jane bere gjate temes, jane te sakta, dhe s'kane te bejne me keto ndryshimet qe ia jane bere gjuhes(sa i perket gabimeve te tyre). Madje edhe une kam per t'u korrigjuar, fola me siper per shumesin e ullinj duke dhene tre shembuj, dhe ne te treja lashe fjalen "fjalor" ne njejes :p
Edhe une, personalisht, nuk jam per ndryshimet. Por nese kane vendosur t'i bejne, meqe jane shume te pakta, dhe meqe (sa vura re une) e kane nje logjike argumentimi per ndryshim, le te behen!

Pataj edhe me keto ndryshime, pikerisht shqipen qe mesuam ne shkolle do te kemi, nuk bejne shume diference :)

Artin

Papirus rex
Korrigjimet qe jane bere gjate temes, jane te sakta, dhe s'kane te bejne me keto ndryshimet qe ia jane bere gjuhes(sa i perket gabimeve te tyre). Madje edhe une kam per t'u korrigjuar, fola me siper per shumesin e ullinj duke dhene tre shembuj, dhe ne te treja lashe fjalen "fjalor" ne njejes :p
Edhe une, personalisht, nuk jam per ndryshimet. Por nese kane vendosur t'i bejne, meqe jane shume te pakta, dhe meqe (sa vura re une) e kane nje logjike argumentimi per ndryshim, le te behen!

Pataj edhe me keto ndryshime, pikerisht shqipen qe mesuam ne shkolle do te kemi, nuk bejne shume diference :)
E kam lexuar edhe unë këtë lajm për ndryshimet kohë më parë, po nuk është i saktë. Janë keqinterpretime gazetash, që kërkesat i quajnë të miratuara.
Me sa kam lexuar, nuk ka asnjë logjikë në kërkesat e këtyre hajvanëve krahinoristë, të ashtuquajtur gjuhëtarë. Thjesht meqë në dialektin e tyre nuk e përdorin nj për shumësin, duan ta bëjnë j. Por ata nuk përdorin as j... thonë djalë i ri, djem të ri.

Gjuha nuk është matematikë, ka ngjyra. Meqë themi "të reja", nuk ka pse të themi edhe "të rij".
Ka torollakë të tjerë thonë se shkronja nj nuk ekziston, madje nuk e duan as q dhe gj.
Po të ecësh me kërkesat e tyre, bëhet gjuha lesh.

Kështu fillojnë ata, me kërkesa të vogla, sa për të hapur rrugën e ndryshimeve. Ti mendon se po t'u plotësojnë disa kërkesa të vogla, do të ndalen? Jo ore jo, përkundrazi do të marrin zemër e do të kërkojnë ndryshime të tjera. Dëshira e tyre është ta përmbysin gjuhën e ta bëjnë shqipen letrare si në katundet e tyre.
Por le ta bëjnë po mundën.
Ne të tjerët do të vazhdojmë të shkruajmë këtë gjuhë.

Për temën:
sapoemëruar (6 rrokje)

Last edited:

joetisti_

Locus omnem
E kam lexuar edhe unë këtë lajm për ndryshimet kohë më parë, po nuk është i saktë. Janë keqinterpretime gazetash, që kërkesat i quajnë të miratuara.
Me sa kam lexuar, nuk ka asnjë logjikë në kërkesat e këtyre hajvanëve krahinoristë, të ashtuquajtur gjuhëtarë. Thjesht meqë në dialektin e tyre nuk e përdorin nj për shumësin, duan ta bëjnë j. Por ata nuk përdorin as j... thonë djalë i ri, djem të ri.

Gjuha nuk është matematikë, ka ngjyra. Meqë themi "të reja", nuk ka pse të themi edhe "të rij".
Ka torollakë të tjerë thonë se shkronja nj nuk ekziston, madje nuk e duan as q dhe gj.
Po të ecësh me kërkesat e tyre, bëhet gjuha lesh.

Kështu fillojnë ata, me kërkesa të vogla, sa për të hapur rrugën e ndryshimeve. Ti mendon se po t'u plotësojnë disa kërkesa të vogla, do të ndalen? Jo ore jo, përkundrazi do të marrin zemër e do të kërkojnë ndryshime të tjera. Dëshira e tyre është ta përmbysin gjuhën e ta bëjnë shqipen letrare si në katundet e tyre.
Por le ta bëjnë po mundën.
Ne të tjerët do të vazhdojmë të shkruajmë këtë gjuhë.

Për temën:
sapoemëruar (6 rrokje)
Tani, te themi ate qe eshte, edhe kur u miratua kjo shqipe qe njohim, ata qe e caktuan te tille, nuk ishin me te miret, dhe plus qe ishin te deryruar te benin edhe "futje" qe u rekomandoheshin nga sistemi. Me te miret u pushkatuan apo u burgosen.
Logjike ne argumentimin e ndryshimeve mua m'u duk se kishte goxha. Po marr vetem shembullin qe e dhashe edhe me siper: 'rrëzëllues', cfare kuptimi ka? Ne na eshte mesuar veshi, vertet, por ama duket sikur eshte fjala per ndonje rrëzë muri. Ndersa 'rrezëllues', po. Une, sinqerish, kur ndonje vajze me frymezon qe ta quaj "rrezelluese", me pare s'e kam bere dot pikerisht sepse nuk kuptohej mire. Pra tani, mund ta quaj Tinker "rrezëlluese", ku kuptohet qarte qe ka te beje me rrezen (e dielli, drites) :)

Mua, kjo "te rij", s'di, por me pelqen :p Madje po te ishte per rime, do te behej me 'nj' p.sh:
vajze me sy te zinj
qe me duken ullinj
por vetem kaq. Kurse me 'j':
vajze me sy te zij
syte te dukeshin ullij
ti i pelqeje atij
por pritme se do te vij :) (kjo me shume per shaka, por njefare domethenie e ka)

(tema)
shumedimensional

Artin

Papirus rex
Tani, te themi ate qe eshte, edhe kur u miratua kjo shqipe qe njohim, ata qe e caktuan te tille, nuk ishin me te miret, dhe plus qe ishin te deryruar te benin edhe "futje" qe u rekomandoheshin nga sistemi. Me te miret u pushkatuan apo u burgosen.
Logjike ne argumentimin e ndryshimeve mua m'u duk se kishte goxha. Po marr vetem shembullin qe e dhashe edhe me siper: 'rrëzëllues', cfare kuptimi ka? Ne na eshte mesuar veshi, vertet, por ama duket sikur eshte fjala per ndonje rrëzë muri. Ndersa 'rrezëllues', po. Une, sinqerish, kur ndonje vajze me frymezon qe ta quaj "rrezelluese", me pare s'e kam bere dot pikerisht sepse nuk kuptohej mire. Pra tani, mund ta quaj Tinker "rrezëlluese", ku kuptohet qarte qe ka te beje me rrezen (e dielli, drites) :)

Mua, kjo "te rij", s'di, por me pelqen :p Madje po te ishte per rime, do te behej me 'nj' p.sh:
vajze me sy te zinj
qe me duken ullinj
por vetem kaq. Kurse me 'j':
vajze me sy te zij
syte te dukeshin ullij
ti i pelqeje atij
por pritme se do te vij :) (kjo me shume per shaka, por njefare domethenie e ka)

(tema)
shumedimensional
Këto i thonë ata që kërkojnë ndryshime.

Ata që u morën me gjuhën letrare, ishin më të mirët. Në krye të kësaj pune ishte Çabeji, profesionist në këtë fushë, i shkolluar për gjuhësi në Perëndim. Shkrimtarët, poetët, bejtexhinjtë, priftërinjtë e hoxhallarët nuk janë gjuhëtarë.

Duhet të kemi parasysh që gjuhët letrare janë punë vetëm të akademive. Vetëm akademitë kanë njohuritë dhe aftësitë për t'u marrë me gjuhën në mënyrë shkencore. Për shkaqet historike që dihen, Shqipëria e krijoi shumë vonë Akademinë e Shkencave, vetëm nga vitin 1969. Prandaj u krijua gjuha letrare në vitin 1972. Ndërkohë që shtetet e tjera evropiane i kishin Akademitë që nga mesjeta.

Baza e gjuhës letrare u zgjodh gjuha me lidhore, se është më e zhvilluar. Gjuha me paskajore është më e vjetër, por gjuha me lidhore është më e zhvilluar dhe më e shkathët. Kalimi i gjuhës me paskajore në atë me lidhore është një zhvillim gjuhësor që e kanë kaluar të gjitha vendet e rajonit tonë.

Dy shembull të thjeshtë, sa për t'u kuptuar:
dua të punoj - due me punue
duhet filluar që të mbarojë - duhet fillue për me u mbarue

Po të gjykohet pa tifozllëk, do të pranohet se të parat janë më të bukura dhe më të shkathëta.

Tani sa për shembujt që solle... këto janë arsyetimet e atyre që duan ndryshime. Këta hajvanë nuk e njohin mirë gjuhën letrare, nuk dinë as ta shkruajnë. E meqë e mbajnë veten për gjuhëtarë dhe s'dinë ç'të bëjnë, rrinë gjithë ditën me fjalor në dorë, për të gjetur "gabime".

S'janë gabime, po kështu u duken atyre që s'marrin vesh nga gjuha. Gjuha ka muzikë dhe ritmikë. Gjatë zhvillimit gjuhësor janë krijuar fjalë të reja të cilat ndryshojnë pak nga rrënja. Ka shumë raste të tilla, nuk është vetëm kjo fjalë. Mirëpo kjo ka pasur arsye, se s'ka ndodhur kot. Ka ndodhur për shkak se shqiptohen më lehtë dhe krijojnë rrjedhshmëri në të folur. Dialekti është muzikë, nuk është matematikë.

Për shembull, që themi të reja dhe jo të rij, ka arsye. Provo të thuash të rinj e të reja dhe pastaj të rij e reja, e do ta kuptosh se e para është më muzikale dhe më e lehtë për t'u thënë.

Gjuha ka nevojë për krijimin e fjalëve të reja dhe pastrimin e fjalëve të huaja, që po e mbytin shqipen. Me gjuhën shqipe u punua vetëm 20 vjet ashtu siç duhet, mirëpo hajvanët e sotëm nuk merren me këto, po duan të prishin edhe atë që u ndërtua.

Për temën... pasaportizuar (6 rrokje)

Last edited:

joetisti_

Locus omnem
une ta perseris, edhe per faktin qe s'me vjen te sudioj nga fillimi shqipen, nuk me pelqen qe te kete ndryshime. Se fundifundit nuk jane gabime trashanike qe duhet patjeter te ndryshohen.
Por, thame, nese vendoset te behet... s'i ndalon dot, do ta bejne, do pershtatemi, dhe do te diskutojme mbi ndryshimet e reja.

Tani, koha e diktatures dihet qe kishte ato te vetat, nga te gjithe ne. Nuk eshte e nevojshme t'i thote nje gjuhetar apo per me teper t'i kete si pretekst per ndryshimet ne fjale. Njerezit me vlera te jashtezakonshme (sigurisht qe ata qe punuan per shqipen ishin gjithashtu shume te mire) nuk mund te pajtoheshin me ate sistem dhe per kete u menjanuan ne forma te ndryshme.
Dhe, mesa lexova, pikerisht per rastin "te rinj, te rij", vete Cabej ishte nder ata qe kishin propozuar ndryshim qe me pare.

Nje rast qe merr "simptomat" e asaj kohe eshte edhe emertimi i fjaleve apo emrave fetare. Ishim nje vend i veteshpallur ateist dhe gjuhetaret pikerisht u detyruan te pranonin qe emrat si: Zot, Perendi etj., te shkruheshin me shkronje te vogel.

(tema)
antropologjia

Artin

Papirus rex
Ti thua se je kundër ndryshimeve, por nga ana tjetër bën avokati të madhe për ndryshimet. Dukesh si i kamufluar :p

Çabejit i veshin shumë gjëra që s'i kanë thënë e s'i ka bërë. Kam lexuar mjaft përralla të atyre që duan ndryshime, e s'besoj më asgjë nga ato që thonë.

Kjo puna e ndryshimeve nuk është kaq e thjeshtë, sepse çfarë do të ndodhte sikur gjuha të ndryshohej sa herë që t'u tekej ca gjuhëtarëve, në emër të përmirësimit? Jo, pasi një gjuhë bëhet zyrtare nga akademia, nuk ndryshohet më. Mund të pasurohet, por nuk duhet të ndryshohen ato që janë bërë, apo të përmbyset gjuha.

Emrat zot e perëndi nuk na prishin punë nëse shkruhen me të vogël apo të madhe. Po ata që nuk besojnë, pse duhet t'i shkruajnë me të madhe?

Çdo gjuhë ka veçantitë dhe rregullat saj. Për shembull, ka gjuhë që e fillon 1 në 2-3 fjalë me shkronjë të madhe, si gjermanishtja. Ka gjuhë si anglishtja që "Unë" e shkruan me të madhe, e shumë fjalë të tjera. Në anglisht shkruhen me të madhe Anglia, Anglishtja, Anglia dhe Anglezi, ndërkohë që në shqip shkruhen me të madhe vetëm emrat e shteteve, por jo dhe të gjuhës e njerëzve. Themi Anglia, anglishtja, anglezi, anglezët.

Mua vetë nuk më pëlqen të ketë shumë fjalë që fillojnë me shkronja të mëdha, se prishin estetikën e shkrimit. Ne nuk kemi pse ta shkruajmë shqipen me rregullat e anglishtes, apo gjuhëve të tjera.

Tema... papërshtatshmëria (6 rrokje)