Fjale shkodrane me shpjegim

neta

Forumium praecox
Re: Fjale shkodrane me shpjegim

e ka than merita halili te kanga doli goca n'penxhere /pf/images/graemlins/tongue.gif

alma-milano

Primus registratum

Fillimisht postuar nga mystic:
[qb] e ka than merita halili te kanga doli goca n'penxhere /pf/images/graemlins/tongue.gif [/qb]
po he pra............Merita Halili nuk ma merr mendja se kendon shkodraneshe!!

neta

Forumium praecox

ke te drejt, un per vedi si tham as pexhere po pixhere

megjithse shkodranishtja jeme asht pak e lodhun se mas klases tet kam ik ne usa (8 vjet ma para). e tesh me asht ba turli.

qe edhe do qe mu kujtune.

sahan - tas
jebrik- ibrik
shporet - sobe

nikson

Primus registratum

Fillimisht postuar nga alma-milano:
[qb] alma se kam dite qe edhe ne shkoder qenkan dialekte te ndryshme /pf/images/graemlins/laugh.gif ne te pakten i themi penxhere,pixhere i thone fmijet e vegjel

Le e rrit ne shkoder.......nuk kam ni ndaj her tuj i than pixheres penxhere.....ndoshta edhe gabohem eeeee [/qb]
fjala penxhere eshte marre nga turqishtja dhe ne gjuhen turke shkruhet ''PENCERE'',kshu qe besoj e drejta eshte penxhere. :shrug:

alma-milano

Primus registratum

Fillimisht postuar nga nikson:
[qb]
[qb] alma se kam dite qe edhe ne shkoder qenkan dialekte te ndryshme /pf/images/graemlins/laugh.gif ne te pakten i themi penxhere,pixhere i thone fmijet e vegjel

Le e rrit ne shkoder.......nuk kam ni ndaj her tuj i than pixheres penxhere.....ndoshta edhe gabohem eeeee [/qb]
fjala penxhere eshte marre nga turqishtja dhe ne gjuhen turke shkruhet ''PENCERE'',kshu qe besoj e drejta eshte penxhere. :shrug: [/qb]
Po moj zemer ke te drejte.......penxhere ose pixhere si te duash,te thote "dritare" dhe ne si shkodrane nuk e shqiptojme si ne gjuhen letrare shqipe....apo jo????
keshtu qe se ne turqisht quhet "pencere" nuk e ve ne dyshim....por se shkodranet e quajne penxhere pak e ve ne dyshim!!!
Megjithate faleminderit per informacionin!!! :thumbsup:

shkodrani80

Primus registratum

açik - troç, sheshazi,
sokak - rrugice e ngushte
dukat - monedhe e vjeter prej argjendi ose ari

zeher - helm
tej - mole
i jap sherbet shpis - lyej shtepine /pf/images/graemlins/smile.gif

H

harap

Guest

gjysma e ketyre fjaleve te mesiperme jane turqisht.

shkodrani80

Primus registratum

S'na the ndoj gja t're!

rren - genjeshter
rrencak - genjeshtar
bir - vrime
paçamur - papare
safrabez - mbulesë tavoline
pirajk - shkop i gjate në formë luge i cili perdorej për të përzier rrobat gjatë kohes së larjes.

neta

Forumium praecox

me pirajk kena pa rrah edhe tapetat e qylymat ne shiroke.

The "good" old days.

Njat fjal e kisha harru. Flm qe na e kujtove.

Gileke

Primus registratum

Me vjen keq, por 80-90 % te fjalve nuk mundeni me ju thane Shkodrane por turke...
Mos do thote me fole gjuhen tone duhet me e kthye ma pare ne allaturke...

bebi

Primus registratum

mrrel - cader

facolet - shami

burrofresko - gjalpe

kastigim - shqetsim

koltrine - perde

petk - fustan

shkodrani80

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Gilex:
[qb] Me vjen keq, por 80-90 % te fjalve nuk mundeni me ju thane Shkodrane por turke...
Mos do thote me fole gjuhen tone duhet me e kthye ma pare ne allaturke... [/qb]
Qellimi i ksaj teme nuk ka ken per me gjet origjinen e ktyne fjalve por per me dhan fjal q1 perdoren n'Shkodren e sotme t'cilat mund te tingellojn t'panjohuna per veshin e ndonjenit.

Edhe un kam pershtypjen q1 ktu mund t'ket shum fjal t'huazume. Mund te jene 80 ose edhe 90% por nuk do t'ishte keq me i vu n'dukje q1 me ken ma te vetedijshem per origjinen e tyne.

Se sa mund te eleminohen kta fjal t'huazume nuk jam ne gjendje per me e than pasi kto fjal aktualisht perdoren prej shkodranve n' pergjithsi.

N.q.s. ju ndjeheni t'aft ne dallimin e ktyne fjalve nga fjalt shkodrane ju lutem rreshtojini kta fjal dhe gjithashtu pasurojeni kte teme me fjal te tjera qe mund t'jen vetem shkodrane.

eusebio

Primus registratum

[qb]
[qb]
[QB] çarranik - Rafti i guzhines ku vendosen pjatat,luget,pirunjt etj,etj.

Penxhere - Dritare

po jo penxhere mar po pixhere [/qb]
alma se kam dite qe edhe ne shkoder qenkan dialekte te ndryshme /pf/images/graemlins/laugh.gif ne te pakten i themi penxhere,pixhere i thone fmijet e vegjel [/qb]
s'asht puna se n'Shkoder ka djalekte t'ndryshme, por varet se ku e ke shpin n'Shkoder...e jo t'tan i thon Penxhere, por i thona Pixhere... (edhe Kosovart kam ndi se i thon Dritares- dritore, por z'don me than se ka djalekte t'ndryshme- varet vetem se ku jeton, se me ate ditunin teme Kosovart jan n'Gegni si edhe na Shkodrant... :smash:
njashtu edhe puna e SQOLLIT (shkodrani 80) q1 na t'tjert i thona stjoll... /pf/images/graemlins/laugh.gif

eusebio

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Shkodrani80:
[QB] urth - gllenjke
sqoll - lavaman prej guri qe perdoret ne shtepite e vjetra shkodrane
xhup - triko
xhakovento - xhup

xhakovento x ne Shkodrant nuk asht xhupi, por feshfeshja e shiut :wave:

shkodrani80

Primus registratum

Jan shpjegime per jugort scYroXas. /pf/images/graemlins/smile.gif
Xhakoventja per ne shkodrant mbetet xhakovento por jugort xhakoventos i thojn xhup.
Xhupit ton jugort i thojn triko.

Xhakovento asht marr nga italishtja por mos kujto se jam tu ba perkthim prej italishtes. /pf/images/graemlins/smile.gif

mostro

Putraku

fjale shkodrane...
LLagap-mbiemer
berdhel-kau me brin
llabane-xhaket shiu
shapk-pandofla
morr-plesht
/pf/images/graemlins/laugh.gif

bebi

Primus registratum