"Filozofia e ligjeve"

Turing

Primus registratum
Re: "Filozofia e ligjeve"

Une jam per anarkizen total(nuk e di nese eshte fjala e duhur ne shqip).

Qe kur aristokracia qenka bere forme qeverisje ???

Vis Elbasani

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga Turing:
[qb] Une jam per anarkizen total(nuk e di nese eshte fjala e duhur ne shqip).

Qe kur aristokracia qenka bere forme qeverisje ??? [/qb]
Ouuu! Pse, kush e qeveriste Romes e Lashte, nuk ishte aristokracia? Po Greqine e Lashte?

orikum

Primus registratum

aristokracia nuk eshte forme qeverisjeje,ajo konsiderohet si diktature se si qellim ka vandosjene nje shkalle superiore mbi nje tjeter shkalle kesaj radhe inferiore,me thoni kush do ishte ai shtet qe do propozonte kete forme?ligjet jane shprehje e kufizimit qe shteti jep ,per nje bashkejetese paqesore midis individeve qe e perbejne. /pf/images/graemlins/wink.gif

Herkuli

Primus registratum

Ore njerez, o tuhafe
hu do bagetia e ngrate

Dajake, hic tjeter do njerzia
me hekur gdhendet kafsheria

shtet duhet por i drejte
polic e ushtar edhe te kete

vec sic ka thene nje i madh
Goethe ja thone,njeri mbare!

"Shume syresh vleresojne veten
ne pushtet duan gjithmon te mbeten
por ne te zgjedhem vetem ate
qe popull'n ka si teqe"

Pra njerzis t'ja doje te miren
popullit t'ja knoj biren

Vis Elbasani

Forumium praecox

Une nuk e kuptoj se si ARISTOKRACIA(shikojeni mire fjalen) nuk qenka forme qeverisjeje.

Per ta qe e kane lexuar sadopak Nietzsche, do ta kene vene re patjeter se jo vetem Aristokracia eshte nje forme qeverisjeje, por ka qene edhe me e sukseshmja. Kete e perserit edhe arvanitasi Aristidh Kola, ne vepren e tij te perkthyer edhe ne shqip "ARVANITASIT DHE PREJARDHJA E GREKEVE", 2002.

PASTAJ, pse demokracia na qenkla nje forme qeverisjeje dhe aristokracia jo??? Demokraci do te thote "qeverisje nga populli, njerezia, tufa" dhe vjen nga greqishtja :"demos(popull)" + "kratia(pushtet, qeverisje)"

Po keshtu, aristokracia vjen nga greqishtja: "aristos(me te miret)" + "kratia(pushtet, qeverisje)"

Vertet, sic mendon edhe miku im Turing, aristokracia eshte nje shtrese e caktuar, por edhe demokracia eshte, ne kete prizem. POR, ne radhe te pare, jane forma qeverisjeje. Mbase une e dija qe me kohe per arsye se e kam lexuar te Niçe, por kjo nuk do te thote se po te mos e lexoja aty ta kundershtoja kete, pasi ma thote vete fjala. E cuditshme se si ngulni kembe.

Vis Elbasani

Forumium praecox

Turingun e falenderoj per cinizmat ne mesazhin privat, muzike jo e re kjo per veshet e mi.

Turing

Primus registratum

Ke shume te drejte, me fal per kembenguljen por isha shume i bindur."Errare es humanum".

Nejse verejtjet e tjera ne privat ngelen gjithmone te vleshme! /pf/images/graemlins/smile.gif

Rambla

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Turing:
[qb] Une jam per anarkizen total(nuk e di nese eshte fjala e duhur ne shqip).

Qe kur aristokracia qenka bere forme qeverisje ??? [/qb]
Turing eshte dicka qe ka thene Nietzche, po ta vesh re tek postimet e Visit ka perhere dicka qe ka thene ai.

Anarkia per mua ABSOLUTISHT JO! njerez qe bejne polemika per cdo gje.
une enderroj lirin e shpirtit, qe eshte gjeja me e rendesishme dhe me e veshtira per tu realizuar, pastaj te tjerat vin pas. nuk duhet te ekzistojne ligjet morale, (dmth deri me nje fare limiti) sepse limitojne lirine dhe iniciativen e individit.
nuk e di kush por njeri kishte thene nje pergjigje interesante: enough goverment! vetem se duhet percaktuar sa eshte "enough"?!

Rambla

Primus registratum

Tani e pashe qe Visi ja kishte shpjeguar vet Turing. Me mire! nuk e kisha lexuar ngaqe zakonisht lexoj pyetjen (dhe ndonjehere pergjigjet e para, si ne kete rast) dhe pergjigjem direkt. se besoj se i ka ngel hatri njeriut meqe bera nja precizion!

komino

Valoris scriptorum

qeverisja ka lindur si nevoje e nje grupi njerezish per tu organizuar (dmth per te koordinuar jeten e aktivitetet e tyre)
ne kete kuptim ligjet jane
-baza e ketij orgaizimi
dhe rregulljne
-sjelljen e individeve me njeri tjertin
-sjelljen e individeve me qeverisesit
-sjelljen e qeverisesve ne individet

nqs ndjek kete rruge do te thoja
-sa me shume ligje te kete aq me e organizuar eshte shoqeria (ai grupi i njerezve qe u organizuan)pra qeverisja duhet te jete gjithmone totale ne kete kuptim

-sa me i gjate ka qene mendimi filozofik perpara krijimit te ketyre ligjeve, sa me shume jane marre parasysh interesat e te gjithe individeve (jo vetem e aristokrateve), dhe sa me shume i afrohemi koordinimit te te gjithe interesave, aq me efikas do te jete ky organizim dhe aq me teper do te kete mbeshtetje ne te gjithe shoqerine.

nuk ka nje mase ideale per ndikimin e drejtperdrejte te qeverisesve ne jeten shoqerore (varet nga shume faktore qe ndryshojne shpesh)(qeverisje liberale - totalitare)

persa i perket ndikimit jo te drejtperdrejte ai eshte gjithmone i madh ((edhe qeverisja (liberale)pasive eshte nje menyre organizimi))

ps. shume interesante tema