Re: FBKSH- AKSH
Gafurr Adili flet për gazetën "Koha"
Serbia e interesuar për destabilizim
<u>Bisedoi Vedat MEMEDALIU</u>
Koha: Thoni se jeni përfaqësues politik dhe zëdhënës i FBKSH, dhe krahut të saj ushtarak AKSH. Kush janë këto organizata?
Adili: FBKSH është një formacion mbarëkombëtar politik që shtrihet në të gjitha hapësirat shqiptare, ku bukës i thonë bukë dhe ujit ujë. Ka formacionet e veta, ndërsa vepron edhe në mërgim. Diku është më e organizuar e diku më dobët. Ka një platformë të miratuar në vitin 2002 në Tiranë, ku edhe është realizuar Kuvendi Themelues, platformë kjo që thekson se FBKSH është një bashkim forcash politike, shoqatash joqeveritare,
shoqata të intelektualëve dhe masa e gjerë e popullit shqiptar, pa dallim feje, krahine dhe gjinie. Po ashtu, FBKSH në platformë definohet si formacion që vepron, punon dhe kujdeset për të gjitha trojet shqiptare në një shtet të vetëm kombëtarë në Ballkan me emrin Shqipëri. Ndërkohë, AKSH ka qenë e themeluar më herët, më 4 dhjetor të vitit 1999 në Podujevë, menjëherë pas demobilizimit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, edhe atë si pakënaqësi e vendimit të udhëheqësisë së luftës në Kosovë. Si çdo ushtri që nuk ka platformë politike dhe program, as AKSH nuk i ka këto, ndërsa ka vetëm rregullore organizative. Ndryshe, FBKSH është trupi, AKSH është dora e djathtë, konkretisht krahu ushtarak, dora e majtë është shërbimi inteligjent që quhet Sigurimi Kombëtar Shqiptar, ndërsa këmbët janë mjetet, gjegjësisht Fondi i FBKSH-së. Platforma e FBKSH tregon qartë se një Këshill i këtij formacioni, në moment lufte obligohet të nxjerrë një skuadër ushtarësh.
Koha: Kush janë bashkë*veprimtarët e tu. A ka ndonjë emër të njohur?
Adili: Bashkëpunëtorë dhe veprimtarë kemi shumë. Këtu e theksoj kryetarin e FBKSH-së, Bashkim Mitrovica. Është me të vërtetë nga Mitrovica, emrin e ka Bashkim, por vetëm mbiemrin e ka marrë sipas vendlindjes. Është doktor i shkencave diplomatike, 35 vjeçar ndërsa është organizuar në vitin 2002. Është bashkëluftëtar i Islam Berishës. Përveç aktivistëve dhe bashkë*punëtorëve këtu, kemi edhe korin diplomatik në perëndim. Në secilin shtet kemi përfaqësuesin kryesor, si në Gjermani, Zvicër, Londër e Amerikë...
Koha: Me çka jetoni? A punoni ndonjë punë?
Adili: Me se jetoj? Unë jetoj me 1000 franga në muaj, të cilat mi dërgon djali nga Zvicra. Familjen e kam në Zvicër, ku më punon gruaja dhe djali i madh. Ato pare më dalin për të jetuar. Qira të banesës nuk paguaj, pasi vite më parë e kam blerë një banesë të vogël në Tiranë dhe kjo më ka shpëtuar. Në mërgim dua të them se kam punuar, madje kam mbajtur edhe dy ndërrime. Punën e kam pasur në fabrikë. Por u sëmura dhe u dobësova për nga shëndeti, atëherë qeveria zvicerane ma dha pensionin invalidor. Pensionin e kam marrë nga viti 1998 deri në fillim të vitit 2004, kur Parlamenti Zviceran mi tërhoqi dokumentet dhe bashkë me to, edhe pensionin. Tani jetoj me paratë që mi dërgon djali. Dua të them se "150 mijë euro" i kam dhënë për AKSH-në. E dini pse? Sepse unë, sikur rilindësit tanë që kanë vepruar, ashtu mundohem të veproj edhe unë.
Ata e kanë shkrirë pasurinë për Shqipërinë, ndërsa politikanët e sotëm, shkrijnë Shqipërinë për të pasuruar vetë.
ME AHMETIN U NDAMË NË VITIN 1985
Koha: Keni vepruar në ilegalitet gjatë qëndrimit tuaj në perëndim. A njiheni me Ali Ahmetin dhe udhëheqësit e ish-Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare?
Adili: Aliun e njoh që më herët, jo nga viti 2001. Që në vitin 1981 kemi qenë bashkëpjesëmarrës në demonstratat 26 marsit në Kosovë. Atëherë si studentë të Prishtinës nga Kërçova. Bashkërisht kemi qenë pjesëtarë të Lëvizjes ilegale. Pastaj deri në vitin 1985 në Zvicër kemi qenë bashkë në një rreth të Lucernit. Ndërkohë, ndarja jonë në rrafshin politik nuk është bërë në vitin 2001, por në vitin 1985. Atëherë unë kur shkova në Zvicër, atje ishin dy lëvizje - njëra me adresë e tjetra pa adresë. Alia, Fazliu dhe Musai ishin te Lëvizja pa adresë. Këtu ka qenë edhe Emrush Xhemajli, Avni Dehari dhe disa të tjerë. Kjo lëvizje tani vazhdon në Kosovë me emrin LPK. Ky grup në atë kohë nxirrte "Zërin e Kosovës", por nuk e mbaj mend mirë se cili ishte në krye. Mendoj se ishte Fazliu. Unë nuk kam marrë pjesë në këtë Lëvizje pa adresë. Kam pasur miqësi dhe shoqëri të ngushtë me Lëvizjen me adresë, në krye të së cilës ishte Hasan Malaj, pastaj kam njohur mirë edhe gruan e Kadri Zekës - Saimen dhe shumë pjesëtarë tjerë të lëvizjes në fjalë.
Koha: Çka ndodhi mes jush dhe Ahmetit në vitin 1985?
Adili: Fillimisht kisha oferta nga të dyja Lëvizjet, por nuk e zgjodha asnjërën pasi mes tyre zhvillohej një luftë e tmerrshme. Them luftë pasi kur shkoja te Aliu, ky i shante ata të Hasan Malajt. Thoshte se janë UDBA-sh. Kështu ishte edhe me grupin tjetër. Ata njëjtë sikur Aliu, thoshin se grupi i Fazliut, ku ishte edhe Ali Ahmeti janë të Serbisë dhe bashkëpunëtorë të UDB-ës. Këto luftonin më shumë njëra tjetrën, se sa kundër armikut. Si pasojë, ranë dhe u arrestuan 360 aktivistë në vitin '85 si në Kosovë, Maqedoni dhe Mal të Zi. Këta u arrestuan pasi të dy grupet lavdëroheshin se ai është me ne dhe jo me ata e anasjelltas, ndërsa UDB u kishte hyrë në krye dhe i zbuloi.
Ishte një dëm i madh për Lëvizjen ilegale. Hasan Malaj më propozoi që të jem njeriu i dytë i Lëvizjes, atëherë unë e pyeta për platformën, se cili është aktiviteti kryesor i kësaj Lëvizje, Kosova Republikë apo vetëqeverisje administrative. Pastaj kam biseduar edhe me shokët e Lëvizjes pa adresë, ku bënte pjesë edhe Alia. Ata si primare e kishin Republikën e Kosovës me të gjitha trojet, pasi mendonin se Jugosllavia do të prishet vetëm në tri Republika. Pra, qëllimi i parë dhe i fundit ishte Republika, me çka unë nuk u pajtova dhe vazhdova pastaj me të tjerët. Për mua Republika mund të ishte taktikë luftarake, por Republika po të avancohej duheshte bashkimi kombëtar. Kjo ka qenë në njëfarë mënyre arsyeja pse u ndava me Aliun.
Por ajo më e forta ishte lufta mes dy grupeve, që unë nuk munda të përballoj ose të bëhem pjesë e saj. Unë s'munda t'i përkrah ata që thoshin se edhe gruaja e Kadri Zekës është UDBA-she. Si rezultat i kësaj, e themelova një organizatë bashkë me disa shokë që nuk donin të ishim pjesë e dy grupeve. Organizata emrin e kishte "Grupi Revolucionar Shqiptar", ndërsa në platformë e kishte bashkimin kombëtar.
Koha: Çka mendoni për luftën e vitit 2001 në Maqedoni?
Ka mendime të ndara në mesin e partive politike shqiptare në Maqedoni. Për BDI-në, ajo u bë për të drejtat e shqiptarëve, ndërsa për PDSH-në, se lufta u bë për marrjen e pushtetit?
Adili: Për luftën e vitit 2001 jam prononcuar disa herë, por edhe në vitin 2001, atëherë kur edhe filloi. Nëse flasim për këtë luftë, unë kam thënë se Ali Ahmeti duhet të futet në Librin e Ginisit. Nuk e di pse deri tash nuk ka ndodh kjo, ose nuk ka vend për të. Këtë e arsyetoj me fakte. Nuk kam inate me asnjë njëri, hiç më pak me ndonjë shqiptar. Unë e njoh historinë, dhe nuk kam dëgjuar ndonjëherë që të formohet një ushtri çlirimtare dhe të kap pushkët për çlirim të atij vendi, e më vonë të dalin e të deklarojnë se ne kemi luftuar për ta mbrojtur atë shtet. Kështu ndodhi në Maqedoni. Pra, në Maqedoni u formua një ushtri çlirimtare kombëtare, e më vonë doli se e njëjta paska luftu me mbrojt integritetin dhe sovranitetin e Maqedonisë.
Tash shtrohet pyetja: Nga kush u kërcënua Maqedonia dhe ushtria e saj? Kush e sulmoi Maqedonisë që UÇK u desh ta mbrojë? Nga kjo del se Maqedonia nuk paska pas ushtri e polici me mbrojt veten, por falë Ali Ahmetit ky shtet akoma po ekziston?! Për këtë arsye ai duhet të futet në Librin e Ginisit. Ndërkohë, historia e luftës në Maqedoni vjen nga Kosova, por jo kështu si ndodhi.
Pastaj, është mendimi im dhe këtë e mbështes, lufta në Maqedoni u bë pasi shumë pjesëmarrës në luftën e Kosovës dhe Preshevës mbetën jashtë institucioneve. Ahmeti me siguri ka menduar se pasi nuk zuri vend në Qeverinë e përkohshme, që unë e quaj Qeveri qejfi e Kosovës, dhe me ndikimin e Fazliut ndodhi ajo që ndodhi. Shkurt, lufta e vitit 2001 në Maqedoni u bë për pushtet.
KEMI PUSHUAR AKTIVITIN E AKSH-së NË MAQEDONI
Koha: E njihni personin me emrin Ergon Berisha, pasi ky kohë më parë u paraqit si themelues dhe komandant i AKSH-së?
Adili: Ergon apo Alban Berisha edhe sot e kësaj dite nuk e di se cili është i vërteti. Më kanë thënë që është nga Tropoja, dhe dikur paraqitej si zëdhënës i AKSH-së me do far shqiponja të Sharrit. Këtu u ngatërrua edhe Nevzat Halili me do organizata si AKSH-ARI (Armata Republikane e Iliridës) ndërsa shpërndanin disa emblema poshtë e lart. Është e vërtetë se na kanë goditur faqet zyrtare tona nëpërmjet disa hakerave dhe na kanë prishur shumë punë në atë kohë. Pat kërkuar takim me mua në Gjermani, por unë i pata thënë se nuk takohem me rrugaçë, ndërsa personalisht nuk e njoh. Aq shumë bënin dëm, sa që rrezikuan që AKSH-në ndërkombëtarët ta shpallnin si organizatë terroriste.
Koha: A ka AKSH në Maqedoni dhe nëse po, ku janë pjesëtarët e saj?
Adili: Në Maqedoni në fakt kemi dy Divizione, njëri me emrin "Tahir Sinani" ndërsa tjetri me emrin "Adem Jashari", ndërsa në çdo qytet kemi Këshillat e Frontit. Me gjithë këtë, në vitin 2004 kemi shpall detantin për pushimin (vendimin) e AKSH-së, sepse kemi gjykuar dhe vazhdojmë të gjykojmë se aktualisht nuk nevojitet riaktivizimi i tyre. Vetëm Divizioni "Adem Jashari" numëron 12 mijë trupa...
Koha: 12 mijë trupa? Edhe Fazli Veliu ka deklaruar se i ka në disponim 12 mijë ushtarë. A mos jeni duke i numëruar edhe ata të Fazliut?
Adili: 12 mijë i ka Divizioni i dytë, por nuk janë në veprim. Kemi edhe njësitet elite të AKSH-së të cilët dalin rreth kufirit dhe vëzhgojnë terrenin, por jo tani...
Koha: Këto 12 mijë trupat tuaj, ku kanë qenë gjatë vitit 2001, pasi zyrtarisht UÇK ka numëruar rreth 3000 pjesëtarë?
Adili: Nejse, 2001 ose 1998, 1999 ndryshon nga viti 2007. Tani kemi më shumë ushtarë.
Koha: Ku e bazoni këtë?
Adili: Këtë e them duke u bazuar në dy luftërat e mëdha që janë bërë dhe çfarë vlerash kanë sjellë ata. E para, te shqiptarët është vrarë frika, pavarësisht se ka pasur devijime politike. E dyta, është krijuar përvoja luftarake, sepse ne në luftën e Kosovës jemi fut pa përvojë. Shumë të rinj janë vrarë në Kosovë pasi nuk kanë ditur se si të shtrihen, ashtu siç nuk di edhe unë....
Koha: Pas vrasjes së Xhavit Morinës në Odër të Tetovës deklaruat se ai nuk është pjesëtar i Juaj. Ndërkohë, vetëm disa orë më pas, një person me emrin Bashkim Mitrovica deklaroi se ra një dëshmor i AKSH-së. Kontradiktore, apo?
Adili: Shiko, Xhavit Morina ka qenë një ndër pjesëtarët e parë të AKSH-së, menjëherë pas luftës së vitit 2001. Unë atëherë deklarova se nuk e pranojmë Marrëveshjen e Ohrit. Atëherë deklarohesha si Komisar Valdet Vardari, e Xhaviti këtu ka qenë një ndër pjesëtarët e parë të AKSH-së në Maqedoni. Megjithatë, në momentin që ndonjëri nga pjesëtarët e AKSH-së bie në burg, atëherë ai nuk mund të jetë aktivist ose bashkëpunëtor i yni. Mund të riorganizohet vetëm atëherë pasi të japë llogari para organeve të FBKSH-së. Me këtë nënkuptoj pafajësinë e tij dhe lëndën e procesit gjyqësor dhe ta arsyetojë veprën për të cilën është akuzuar.
KRIMINELËT NUK KANË VEND NË AKSH
Koha: Nëse akuzohesh për vepra të rënda kriminale, a mund të jesh pjesëtar i AKSH-së?
Adili: Jo jo, prandaj këto persona japin llogari dhe e vërtetojnë pafajësinë para organeve tona. Aty nuk jam vetëm unë, janë 25 burra.
Koha: Dmth Xhavit Morina nuk ka qenë pjesëtar i AKSH-së, pasi i njëjti u arratis nga burgu i Dubravës?!
Adili: Ka qenë, por unë nuk e kam ditë se ai ka dhënë llogari para Bashkim Mitrovicës dhe organeve tjera më të larta në FBKSH. Derisa Bashkimi deklaroi se ra dëshmor Xhavit Morina, atëherë ata e kanë marrë në pyetje. Me t'u arratisur nga burgu, Xhaviti i është rrëfyer organeve dhe mandej është strehuar në Maqedoni.
Koha: Çfarë ka kërkuar Xhaviti në Tetovë?
Adili: Unë tash nuk e di se çfarë ka kërkuar në Tetovë, vetëm e di se ai atje është strehuar. Si çdo njeri që ikën nga burgu dhe kërkon të strehohet diku, edhe Xhaviti ka menduar për Tetovën. Ai ka mundur të shkojë edhe në Bullgari, por kjo s'do të thotë se edhe në Bullgari ka AKSH. Jam i sigurt se në Maqedoni Xhaviti nuk ka ardhur të luftojë, sepse nuk ka pasur urdhër për këtë.
Koha: E njihni Lirim Jakupin?
Adili: Jo nuk e njoh personalisht, vetëm e di se ka qenë pjesëtar i AKSH-së në fillet e para. Tash nuk e di nëse është riorganizuar, pasi unë nuk merrem me atë punë. Shiko, mua më kanë ardhur njerëz nga Kërçova dhe më kanë thënë se duan të anëtarësohen, u kam thënë se unë nuk anëtarësoj, vetëm se mund të dorëzoj emrin tënd në Këshillin e Kërçovës dhe ata atje vendosin për ty.... (VIJON)
Kush është Gafurr Adili?
Ka lindur në 5 janar 1959 në fshatin Aranjell të Kërçovës. Shkollën fillore e ka kryer në fshatin Kastriot (Serbicë), ndërsa gjimnazin në Prishtinë. Fakultetin Juridik gjithashtu në Prishtinë, ndërsa më 3 shkurt 1982 ka marrë titullin Jurist i diplomuar.
Arrestohet më 7 shkurt 1982, sapo kthehet në vendlindje, nën akuzën "nacionalist", "irredentist", dhe "agjent i Shqipërisë". Në burg qëndroi 2 muaj, ndërsa më pas vazhdon aktivitetin si pjesëtarë i lëvizjes (së fshehtë) Atdhetaro-Revolucionare të Kosovës. Është pjesëmarrës në Këshillin e organizimit të demonstrative të mars- prillit 1981. Me iniciativën dhe këmbënguljen e Fehmi Ladrovcit, në shtator të vitit 1982, në Universitetin e Zagrebit, i regjistron studimet pasuniversitare, ndërsa të njëjtat i përfundon në nëntor të vitit 1984. Në janar dhe shkurt 1984, pas ndjekjeve të UDB-së, largohet nga vendlindja së bashku me Ali Ahmetin dhe Musa Xhaferrin, ndërsa strehohen në Luzern të Zvicrës.
Që nga 11 prilli i vitit 1985, kohë kjo kur i nënshtrohet procedurës së refugjatit politik, status të cilin e fitoi në shtator të vitit 1985, bashkë më bashkëshorten dhe 6 fëmijët ka jetuar, punuar dhe vepruar në Malters, një fshat ky jo larg Lucernit të Zvicrës. Kurse, nga shtatori 1985 dhe deri në fund të dhjetorit 1993, ka punuar në dy fabrika, ku si pasojë e punës së rëndë fizike, si dhe nga torturat e dikurshme të UDB-së, në fund të vitit 1993 sëmuret rëndë dhe nga kjo kohë përfiton pensionin invalidor deri në vitin 2004.
LIBRI I GINISIT
Unë kam thënë se Ali Ahmeti duhet të futet në Librin e Ginisit. Këtë e arsyetoj me fakte. Nuk kam inate me asnjë njëri, hiç më pak me ndonjë shqiptar. Nuk kam dëgjuar ndonjëherë që të formohet një ushtri çlirimtare dhe të kap pushkët për çlirim të atij vendi, e më vonë të dalin e të deklarojnë se ne kemi luftuar për ta mbrojtur atë shtet. Kështu ndodhi në Maqedoni. Pra, në Maqedoni u formua një ushtri çlirimtare kombëtare, e më vonë doli se e njëjta paska luftuar për mbrojtjen e integritetit dhe sovranitetit të Maqedonisë. Shkurt, lufta e vitit 2001 në Maqedoni u bë për pushtet
Të henën lexoni: Kush e dëshiron destabilizimin e Maqedonisë sipas Adilit. A ishin pjesëtarë të AKSH-së ata që u vranë në aksionin e policisë në Brodec?. Çfarë i tha Fazli Veliut në Zvicërr Adilit për Arbër Xhaferin? Kush qëndron pas akuzave lidhur me vrasjen e Telit, Tahir Sinanit dhe Komandant Shpendi?