Re: Emigrantet shqipo fluturojne me presh ne buth
Titulli eshte i gabuar dhe ofendues per emigrantet e tjere Shqipetare.
Ceshtja e gjuhes ka qene problem gjithenje me Shqipetaret. Po ju tregoj nje histori te vockel.
"Nje femer, ne mes dyzetat, me vajze te vogel emigroi ne Amerike, me deshiren dhe enderren e te gjitheve: per nje jete me te mire. Ne fillim gjeti mbeshtetjen nga komuniteti Shqipetar qe ndodhej aktualisht, dhe pranoi ndihmen e tyre. Sa here qe i duhej te fliste me dike ne lidhje me pune, fatura, shkolle kerkonte ndihmen e vajzes se komshiut. Me kalimin e kohes, detyrimisht, ajo mesoi te flase vete Anglisht...edhe pse shpesh here te thyer. Nje dite ne supermarket, komshia e degjon tek kjo flet Anglisht, kthehet nga shoqja e vet e thote: "Shiko cu kane hipur polvet e vetja ne qef shqipove".
Moralin i fabules (lol) kapeni vete, se Shqip e shkruajta.
Personalisht, kam probleme me Shqipen. Kjo ndodh me teper ne te folur, se sa ne te shkruar. Bej gabime dhe kur flas Anglisht. Mendoni se kam "polve" shume?- Mbase. Por, kur prinderit e mi ne Shqiperia me pranojne pa me gjykuar dhe pa asnje problem menyren se si flas, mendoni se vertet me intereson, qofte edhe per nje fragment te vogel te kohes, se c'fare mendojne "njerezia"? Nuk keni faj, te gjithen e ka ideologjia komuniste (lol) e "te punojme per te miren e popullit" qe eshte ngulitur ne shpirtrat e njerezve.
Tani, per ata qe kane studiur historine, e dine qe Shqipja dhe Finlandishtja jane dy gjuhe qe nuk i perkasin asnje grupi te madh te gjuheve si : Sllav, Latin, Gjerman, English, por kane grupin e tyre. Kjo gje con ne mangesi te shumta te fjaleve ne keto gjuhe.
Nuk ka te beje fare me tangerllik te madh te flasesh nje Shqipe te thyer kur gjendesh jashte, por eshte injorance te flasesh nje Shqipe te thyer, me 70% te fjaleve te huazuara kur je ne Shqiperia. Kur je ne nje vend te huaj, kalon pjesen me te madhe te kohes nen shoqerine e njerezve qe flasin nje gjuhe qe eshte ndryshe nga ajo e jotja. Do , s'do njeriu do i pershtatet kultures vendase, nqs do te ece perpara.
Ka shume fjale Shqip qe nuk i di. Ndodh qe nuk i kuptoj c'fare thone njerezit. Me te sapo ardhurit nga Shqiperia duhet te rri ngjitur qe te degjoj c'thone. Si thoni ju, ky eshte problemi im apo problemi i shoqerise? Mezi pres sa te vij ne Shqiperia pas 6 vitesh. Kam qef te me thote ndonje individ nje koment ne lidhje me Shqipen time, po s'kam per ta kapur per leshrash (nqs ka floke) e t'i duket Perendimi nga Lindja po... /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif.
E keshtu, keshtu /pf/images/graemlins/smash.gif