Emigrantet shqipo fluturojne me presh ne *

Emigrantet shqipo fluturojne me presh ne *

Te vjen per te qare e per te qeshur kur shikon qurashe si puna e kesaj tiranses qe i ven qurrat sa majtas djathtas dhe i perlqene me shume te flasi greqisht se sa shqipe ne atdheun e saj.

Video

Pthuu njeres pa identitet qe shtrojne bythen per 2 pare.Njerez te pa pare do i quaja dhe une si Tupja.

hells_kitchen

Forumium praecox
Re: Emigrantet shqipo fluturojne me presh ne buth

Epo ta shprehesh gojerisht mund te jete dhe e justifikuar nga provoja jetesore sidomos ne raste largese te gjate kohore nga atdheu, por dhe virtualisht eshte kulmi. Une serish lexoj shkrime te tille:

"gjys and half"

/pf/images/graemlins/lol.gif

Anana

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Yllke ku jeton ti thjesht per tu ndricuar pak ?

[/ QUOTE ]

Jo jo s'jetoj ne Greqi. Jane shume diskriminues si popull. S'e meritojne prezencen time /pf/images/graemlins/laugh.gif

Asklipio

Primus registratum

Ashtu shpirto,ata nuk meritojne asnje pik gjaku shqiptar ne greqi e jo me nje yll si ty /pf/images/graemlins/laugh.gif

<font color="white"> . </font>

melankolikjaE

Primus registratum

Ktu ku jetoj une,jane dy gjuhe zyrtare:gjermanisht italisht. Popullsia i di te dyja gjuhet por asnjehere skam degjuar Italiane te fusin fjale italisht kur flasin gjermanisht apo gjermane te fusin fjale gjermanisht kur flasin italisht dhe anasjelltas(qe i kane gjuhe te huaja).Kurse ne shqiptaret dhe(ne fakt vetem) kur flasim gjuhen tone do fusim fjale te huaja...eshte per te ardhur keq...tani o eshte injorance o e bejme thjesht per pordhe.
Dhe eshte me te vertete ironike kur degjon prinder shqiptare ketej qe u flasin femijeve ne gjuh te huaj dhe as nuk ua mesojne fare shqipen...mos valle mesimi i shqipes(apo e folura ne shqip)i ndalon keta njerez te jene te gezuar e te lumtur...?Nuk e kuptoj...

S

Scorpion

Guest

Mire qe fluturojne me presh /pf/images/graemlins/laugh.gif

nardi71

Primus registratum

Megjithese me cahet zemra kur degjoj shqiptare qe flasin gjuhen e qenve ne video(me duhet ta pranoj se edhe vete kam qene ne nje posite te tille-biles edhe pse mesues ne profesion ka fjale qe i kam harru si i themi ne shqip), kam pershtypjen qe realisht trurit i duhet pak kohe me consolido zgjedhjen e fjaleve. Une e kam perjetu me greqishten kur pas 5 vitesh i rikthyer ne shqiperi shoket me theksonin per te ngacmu accentin dhe numrin e fjaleve jo shqip- "lipon" me ka ngel ne terminologjy dhe sot e instinktivisht se largoj dot.
E njejta situate pas 3 viteve ne italy dhe veren qe shkoi ne tirane pas 5 vitesh ne Angli me duhej te heshtja te mos dukesha si kjo goca ne video pse realisht i mndoja setencant ne anglisht.

Tash analysa siperfaqesore mund ti beje cdokush po do ishte me interes ndonje studim shkencor me c'conclusione do dilte.
Por personalisht mendoj(Pertej miniatures per tu duk dhe boshesise shumedimensionale te disave) qe eshte momentale dhe pas nje fare kohe ambientalison trurin dhe fillon ti shmangesh veshtiresite.

Anana

Primus registratum

Ua si i formoke sentencat ti, si gjuhe e perbashket europiane. Perfundimisht c do lexohet k edhe ne shkip.

M

Mortal

Guest

Titulli eshte i gabuar dhe ofendues per emigrantet e tjere Shqipetare.

Ceshtja e gjuhes ka qene problem gjithenje me Shqipetaret. Po ju tregoj nje histori te vockel.
"Nje femer, ne mes dyzetat, me vajze te vogel emigroi ne Amerike, me deshiren dhe enderren e te gjitheve: per nje jete me te mire. Ne fillim gjeti mbeshtetjen nga komuniteti Shqipetar qe ndodhej aktualisht, dhe pranoi ndihmen e tyre. Sa here qe i duhej te fliste me dike ne lidhje me pune, fatura, shkolle kerkonte ndihmen e vajzes se komshiut. Me kalimin e kohes, detyrimisht, ajo mesoi te flase vete Anglisht...edhe pse shpesh here te thyer. Nje dite ne supermarket, komshia e degjon tek kjo flet Anglisht, kthehet nga shoqja e vet e thote: "Shiko cu kane hipur polvet e vetja ne qef shqipove".

Moralin i fabules (lol) kapeni vete, se Shqip e shkruajta.

Personalisht, kam probleme me Shqipen. Kjo ndodh me teper ne te folur, se sa ne te shkruar. Bej gabime dhe kur flas Anglisht. Mendoni se kam "polve" shume?- Mbase. Por, kur prinderit e mi ne Shqiperia me pranojne pa me gjykuar dhe pa asnje problem menyren se si flas, mendoni se vertet me intereson, qofte edhe per nje fragment te vogel te kohes, se c'fare mendojne "njerezia"? Nuk keni faj, te gjithen e ka ideologjia komuniste (lol) e "te punojme per te miren e popullit" qe eshte ngulitur ne shpirtrat e njerezve.
Tani, per ata qe kane studiur historine, e dine qe Shqipja dhe Finlandishtja jane dy gjuhe qe nuk i perkasin asnje grupi te madh te gjuheve si : Sllav, Latin, Gjerman, English, por kane grupin e tyre. Kjo gje con ne mangesi te shumta te fjaleve ne keto gjuhe.
Nuk ka te beje fare me tangerllik te madh te flasesh nje Shqipe te thyer kur gjendesh jashte, por eshte injorance te flasesh nje Shqipe te thyer, me 70% te fjaleve te huazuara kur je ne Shqiperia. Kur je ne nje vend te huaj, kalon pjesen me te madhe te kohes nen shoqerine e njerezve qe flasin nje gjuhe qe eshte ndryshe nga ajo e jotja. Do , s'do njeriu do i pershtatet kultures vendase, nqs do te ece perpara.
Ka shume fjale Shqip qe nuk i di. Ndodh qe nuk i kuptoj c'fare thone njerezit. Me te sapo ardhurit nga Shqiperia duhet te rri ngjitur qe te degjoj c'thone. Si thoni ju, ky eshte problemi im apo problemi i shoqerise? Mezi pres sa te vij ne Shqiperia pas 6 vitesh. Kam qef te me thote ndonje individ nje koment ne lidhje me Shqipen time, po s'kam per ta kapur per leshrash (nqs ka floke) e t'i duket Perendimi nga Lindja po... /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif.

E keshtu, keshtu /pf/images/graemlins/smash.gif

Fioralbina

Primus registratum

Nuk duhet pergjithesuar..po esht mese e vertet..e gjitha esht ceshtje kulture dhe mir sjellje e ne rast te kundert servilismi...personalisht gjeja qe me shum urej kur shkoi ne shqipri esht kur me flasin italisht...vej re nje gje qe me shum flas un shqip duke u munduar qe mos te fus fjal italisht sesa personat qe jetojn atje qe me drejtohen shum her ne gjuh te huaj... /pf/images/graemlins/shrug.gif
disa nga familjet shqiptare me te cilat kemi kontakte ne itali preferojn mos ti mesojn shqip femijeve te lind ktu sepse mendojn se kjo i pengon te integrohen, nje gje nuk kan kuptu shqiptaret jasht shtetit, qe nese nje person nuk te pranon per ate qe je ateher esht e kot ta quash veten te integruar...shoqeria ime esht italiane po kjo nuk me ka penguar ti mesoj shqip atyre, apo ti flas shqip motres time kur jam ne shoqeri te huaj, apo te pergjigjem shqip ne telefon dhe kur jam ne pub apo universitet..
esht per te ardh keq kur degjon dy shqiptare qe flasin me njeri tjetrin italisht, ne kte raste, me nje theks tmeresisht shqiptar dhe duke gabuar e then pa kuptim gjysmen e fjaleve...E sa per te cito dike qe e dinte mo mir ket fakte..."Mallkur qoft aji bir Shqiptari qe ket gjuh te Perendis trashgim si ja la i pari trashgim nuk ja len femis"

bledic82

Primus registratum

Une jam student ne greqi dhe me sa kam pare ata qe flasin greqisht ne Shqiperi jane shumica fshatare pa pike kulture dhe asnje horizont per jeten,dhe i duket sikur jane me lart se njerezit qe jetojne ne AL ..(pa futur ketu ata qe kane shume vjet dhe kane harruar shqipen se mund te kene qene moshe e vogel)

Une flas greqishten shume mire,dhe kur i degjoj qe flasin nje greqishte te shpifur neper rruges e tiranes me vjen ti them te pakten mesoje mire pastaj bej si grek..(shumica jane punetore krahu ose pastruese shpie me nga 2 emra 1 shqiptar dhe 1 grek)

Por aman sjam dakort me theniet qe greket jane qener etj etj.Cdo komb ka njerezit e mire te vete dhe te keqinj nuk duhet te bejme gabimet qe bejne ca greke ketej qe jane racista,duhet te jemi me te pjekur.Plus qe ka dhe shume greke njerez shume te mire(qe zor se i gjen dhe ne shqiperi)
Une ketej e vuaj racizmin prandaj dua qe te pakten shqiptaret mos te behen raciste sic mund te kete ketej...

Shpresoj qe ndonjeri te ndryshoje ndonje ide nga keto fakte dhe mos te mari kot si ai kali qe i kane vene fre dhe nuk shef as majtas as djathtas

M

Mortal

Guest

Mendoj se cdo veprim i njeriut ka nje shpjegim, behet pra per nje arsye.
Shume emigrante Shqipetare, kur kthehen ne Shqiperia, qofte edhe per te vizituar, vijne me nje bagazh- i sado paket qe te jete- kulturor tjeter. Nuk eshte e lehte per asnje te integrohet ne nje vend te huaj. Dhe shume individe e quajne sukses, arritje te tyren per te cilen jane krenare dhe kerkojne qe "e gjithe bota ta dije". Duke qene se kjo mundesi u eshte mohuar apo nuk u eshte bere e mundur me pare, sigurisht qe ata shfrytezojne momentin dhe tregojne vehten e tyre te "rinovuar", edhe pse thelle ata jane dhe mbeten "Shqipetaret den baba den". Mund t'i fajesosh? Asnjehere! Dikush se pranon sjelljen e tyre, mese e pranueshme, por te shprehesh qe ke "neveri" apo kesisoj shprehjesh, eshte paksa e rende.
Cdo gjuhe e huaj eshte e "shpifur". Njeriu e ben punen te ndershme, dhe jo puna njeriun. Nuk mund te etiketohet njeriu dhe aftesia e tij per te mesuar nje gjuhe te huaj nga puna qe ben. Ne mergim, si fillim, pjesa me e madhe kane filluar pune si: pjatalares, kamariere, pastrues etj. Arsye jo e mjaftueshme per te vene poshte nje individ.
Gjithesesi, nuk shikoj asnje gje te keqe kur dikush "praktikon" gjuhen e vendin ne te cilin po krijoj jeten e tija, ne Shqiperi. Te them te drejten, e kam bezdi kur dy Shqipetare nuk flasin Shqip, por perseri si gjykoj. Eshte zgjedhje e tyre.

bledic82

Primus registratum

Shea me fal qe po ta them po ske kuptuar gje fare nga ato qe kam shkruajtur

1-"E shpifur" e kisha per menyren se si e flasin greqishten
dhe jo qe greqishtja eshte e shpifur.Po perpiqen te bejne si grek kur nuk dine te flasin as mire greqisht.

2-"Punetore krahu ose pastruese"(ska asnje gje te keqe te punosh,puna seshte turp)thjesht e mora si shembull per te treguar ca niveli jane ata qe vijne ne shqiperi dhe bejne sikur jane greke,sepse mendoj qe nje njeri me sadopak kulture nuk mundohet ta fsheh identitetin e vete perkundrazi perpiqet qe ta pranojne per ate qe eshte duke u munduar sado pak te lere nje reputacion te mire per kombesine e tij
3-Une spo shaj fshataret apo inteligjencen asnjerit(per mua njerezit njesoj jane ska rendesi nga jane),por kur tjetri te shet pordhe dhe ska as BAGAZHIN E DUHUR per ta bere ate eshte pak acaruese apo jo?

4-Pse emigrantet qe jane UK,USA,Itali,Gjermani,Kine nuk flasin gjuhe te huaj kur jane ne Shqiperi??? Dicka nuk shkon ...

M

Mortal

Guest

/pf/images/graemlins/smile.gif Edhe ben vaki qe nuk te kam marre vesh. Me teper se ndaj teje, postimi im ishte vazhdim i postimit te meparshem.

Sado qe te diskutojme, dakort nuk do biem, keshtu qe nuk po numeroj pika dhe une.

Se desh harrova, kjo tema eshte vetem per Shqipetaret ne Greqi, apo per emigrantet ne pergjithesi? N.q.s eshte per Greqine vetem, une nuk kam kopetenca te shkruaj, pasi nuk e perjetoj ate gje. Po flas vetem duke u nisur nga eksperiencat dhe ballafaqimet e mia me Shqipetaret ne mergim.

Gjithe te mirat.

Diddy19

Su@mi

Me duket se ai xhaja qe u mor ne interviste ne video po e tepronte paksa: sinqerisht s'me pelqeu fare ajo vajza qe fliste ne rruge greqisht, aq me teper qe ajo me sa pashe e fliste shqipen mire (me ato pak fjale sa tha). Po tani kur ky xhaja i intervistuar merr shembullin e fjaleve "già" apo "magari" si qesharake, me duket e tepruar. Sa nga ju qe jetoni ne Shqiperi dhe qe jeni me origjine nga rrethet e tjera, mbasi jeni trasferuar ne Tirane bie fjala, s'ju shpeton asnje fjale tironse? Dhe mos me thoni se kjo s'hyn fare sepse edhe dialekti tiranas eshte shqip sepse s'hyn fare.
Te thuash "già" apo "magari" nuk eshte per te shite mend se une vij nga jashte, jane thjesht fjale qe te vijne ndermend me pare. Po huarruat si e huazuam te gjithe fjalen "Ciao" dhe gati gati e perdor edhe babi im ne Shqiperi?
Nqs nje emigrant mendon se duke thene "già" eshte me "in" atehere eshte budalla, por jo nese e thote sepse kshu e ka me kollaj. Mundohuni ti ndani rastet njeri nga tjetri.

bona

Primus registratum

mua s'me duket e drejte nje vajze ( videon nuk e pashe) qe paska fol greqisht te ndezi gjakun kaq shume.

une vete kam 13 vjet ne americe dhe shkova per here pare vjet ne tirane pas ikjes, dhe megjithese fola shqip prape njerzit me thonin qe e nderton fjaline ndryshe.

kam gjithe kohen qe shkoj shkoj ne shkolle ketu dhe kemi shkruajtur qindra faqe anglisht, ne pune shkruaj raporte cdo dite ne anglisht dhe shqip sa kemi shkruajtur shume pak so per njerzit qe jetojne jashte esthe normale.

mua personalisht me ndizet gjaku kur degjoj TOP Channel kur psh ai qe do ti mari postin E. Rames nuk tha qe ai rri me vrases por me killers.

per kete tu ndezet gjaku

nardi71

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

Por aman sjam dakort me theniet qe greket jane qener etj etj.Cdo komb ka njerezit e mire te vete dhe te keqinj ....Plus qe ka dhe shume greke njerez shume te mire(qe zor se i gjen dhe ne shqiperi)
Une ketej e vuaj racizmin prandaj dua qe te pakten shqiptaret mos te behen raciste sic mund te kete ketej...

Shpresoj qe ndonjeri te ndryshoje ndonje ide nga keto fakte dhe mos te mari kot si ai kali qe i kane vene fre dhe nuk shef as majtas as djathtas

[/ QUOTE ]
I nderuar te uroj successe me studimet ne greqi dhe ishalla merr ndonje suport per te studiuar ne ndonje vend tjeter.
Qe jane qener greket ( ne sensin me poshterues te fjales eshte pak). Pse ka disa qofte dhe shume prej atyre qe njeh ti -njeres, kjo sdom thene asgje. Per ne shqiptaret peervojat e shkuara dhe recente na detyrojne me invent nje fjale te re per te caracterisuar animalitetitin e poshter qenror grek. Sami frasheri ka pas thene ne se don me njoh ate qe ke perballe jepi pare dhe pushtet dhe e ke personalitetin e tij nedore ,pa maska.
Tash une se di se sa vjec je ti dhe se si ke shku aty por per shqipatert qe kane hy aty nga kufire e kan pare "bestilismin e ushtareve qenrore-ne ate permase sa qe ndjjehem i turperu me shpreh ne forum
Por meqe ke marre flamurin po u tregoj nje experience personale

Po kalonim kufirin nga Carshova per ne Greqi dhe duke kaperxyer AOS-in (vjosen) gjejme nje grup shqiptaresh nga Dibra qe donin me u hedh dhe po prisnin mbremjen. Meqe ne ishim nga Permeti dhe e ksihim kalu shpesh kufirin e dinim monpopate na u bashkuan (por sqe ndo nje deshire e jona se kur je shume vete esht me e lehte te te identifikojne). Per fatin tone te keq na detectuan qente dhe valoi bestialismi i tyre mbi mishin dhe kockat tona-por me keqja hala skish ndodh. Ai dibrani kishte me vete gocen ~16 vjec. Ata i thane se e ke marre ket gocen per me e tregtu ne greqi si prostitute eeeeeeeeeeee, pervec se e perdhunuan nje nga nje e detyrun baben me ba sex me goxen e vet.(1993)
Make your judgment

Diddy19

Su@mi

/pf/images/graemlins/shocked.gif /pf/images/graemlins/shocked.gif /pf/images/graemlins/shocked.gif

Fioralbina

Primus registratum

sa gje e tmereshme.. /pf/images/graemlins/frown.gif /pf/images/graemlins/frown.gif

M

Mortal

Guest

Eshte fatkeqesi, shume madje...por nuk pergjithesohet nje komb i tere prej nje grupi. Eshte si puna e ketyre American surveys.

Si tu a veme emrin atyre Shqipetareve qe ne 1997 perdhunuan vajza, nena, vrane, e vodhen kush tu dilte perpara? Mos duhet te themi te gjithe Shqipetaret jane te tille?
Si ta quaj une Shqipetarin qe i vuri pistoleten ne koke babit ne syte e mi?

Dale me ngadale njehere me pergjithesimet.