Dora e pajtimit!

Shqiptarja

Primus registratum
Dora e pajtimit!

Te nderuar anetare te AF-se!

Ketu do te doja te flisni ne pergjithesi per ate se c'mendoni mbi kete karakteristike te njeriut, duke u bazuar ne pervojat e juaja, apo edhe ne pergjithesi, edhe sikur te mos e keni provuar nje gje te tille!

Pra, ju do te shtrinit doren e pajtimit me ate/ata me te cilet deri dje per shembull, nuk iu ka shkuar mire?!

Ne kesi rastesh, do te ishit ju qe do ta benit hapin e pare, apo pritni qe pala tjeter ta beje ate?!

Diskutim te mbare,
Shqiptarja

regele

Forumium maestatis
Re: Dora e pajtimit!

Shqiptare, pergezime per temen pozitive qe ke hapur!
Une do t'ia shtrija doren e pajtimit cdokujt me te cilin do te kisha patur nje konflikt! Kjo do te ndodhte ne rastin nese konflikti do te kishte lindur nga nje moment krize, nga nje pozicion i detyruar ne nje diskutim, por edhe nese personi ne fjale do te kishte thjesht natyre konfliktuale me mua (ose sic thuhet ndryshe - nuk do te perputhej ne asnje pike me mua). Ne kete rastin e fundit, nuk do ta perserisja shume here shtrirjen e dores per pajtim, pasi do ta kuptoja qe nuk kam te bej me raste te shkeputura te sjelljes se nje njeriu, por me nje ansambel kompleks te sjelljes se tij!
Nese kam te beje me raste konfliktesh te izoluara do ta shtrija doren e pajtimit me qejf, por ne rast te kundert dhe te perseritur, do te merrja nje pozicion prites!

Jam pro pajtimit!

Shqiptarja

Primus registratum

Mendim i shkelqyer regele!

Se pari me lejo te te pershedes, pasi je i/e pari/a qe u pergjigjet ne kete teme!

Te them te drejten , edhe une jam per pajtimin, kam pasur raste te shumta ne jete ku edhe kam kontribuar me mundesite e mia per te bere te tjeret te pajtohen, por ndonje akesh konflikt qe kane pasur, dhe me pas, ne kthim kam marre nga to falenderimin e q eper mua do te thote shume dhe qe, edhe sot e kesaj dite ma dine per nder kete veper!

Mjafton qe njeriu te dije domethenien e pajtimit dhe me pas, te mos jete i kompleksuar dhe i ngarkuar vetem me ide negative dhe kjo karakteristike e fisnikeron ate perhere e me shume!

Shqiptarja

D-J

Forumium maestatis

tem shuem interessante pergzime pajtimi kerko krahun nqaf ne gishtin nsum

/pf/images/graemlins/laugh.gif

Vals

Primus registratum

Varet nga situata. Nganjehere duhet te pajtohesh se nuk ke c'ben, te intereson me mire te jesh i pajtuar se te vazhdosh luften. Ne raste te tjera kur mbyll nje dere nuk hapet me. Eshte njesoj sikur te mendosh qe nje person ka vdekur dhe nuk rron me.

true confidental

Forumium maestatis

Askush nuk harron edhe pse fal. Ndonjehere gelltisim edhe gjera qe me pare si kemi llogaritur, sometimes its more worthy to forgive smb other then walk away …..

Kur krijohen te cara besimi humbet dhe zevendesohet me mosbesim…. Por e bukura e faljes qendron tek ajo qe i ve te cares nje kore siper .. so … to forgive is simply to let it go

Por mgjth mendoj se pajtimi dhe falja ste ben te dobet , perkundrazi tregon karakter dhe force, madje edhe nje shkalle civilizimi.

picasso

Forumium maestatis

a ka vlere pajtimi...pa u zhgjidhur problemi per te cilin jane grindur???cila eshte vlera e ketij pajtimit?
a nuk eshte me mire...qe thjeshte te shofesh perpara...dhe te mos mendoish per ato qe kane ndodh...dhe qe nuk mund te u japesh drejtim...edhe me pajtim?

Shqiptarja

Primus registratum

Nje fjale thote:

"Te gabosh eshte njerezore, te falish eshte hyjnore".

Me kete dua te them qe, sigurisht qe eshte veshtire te arrihet pajtimi ne mes dy palesh qe kane qene ne konflikt, sepse scila pale pretendon qe nuk eshte fajtor, nderkaq qe fajtori patjeter qe eshte aty ne mes tyre, mirepo sipas meje, mendoj qe njeriu duhet te kete kete veti pozitive ne vete dhe ta beje kete hap (veper) pa kerkuar asnje gje ne kthim.

Cdo gje qe bejme, bejme per vehte, edhe ndonje te mire po t'ia benim dikujt, ate me pare e kemi bere per vehte e pastaj per te tjeret.

Me respekt per te gjithe postuesit e shkrimeve ne kete teme,
Shqiptarja

Le_Routard

Forumium maestatis

Vallai poplli thot, kush ben mire gjen mire. Por tani nuk e di tamom se kush popull e thote... se me duket sikur poplli jone thot, kush bon mire gjen keq! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Mendoj qe njeriu ndjen kenaqsi duke bere mire, dhe te besh dicka pozitive, si psh te falesh, nuk mund te jete aspak e demshe.

Ndersa kush gjen kenaqsi duke bere keq, mund te jete i bindur qe sot apo neser dikush tjeter do gjej kenaqsi duke i bere keq...

Le_Routard

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga vetvetja:
[qb] shof me keq-ardhje se asnje nuk ju pergjigj pyetjeve te mia... :confused: [/qb]
Vallai mu m'duket se ty ta ka fajin nicknami. Robt kujtojn se po i bo pytje vetvetes pranej nuk te pergjigjen! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ps. Pa te keq eee /pf/images/graemlins/smile.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

[qb] a ka vlere pajtimi...pa u zhgjidhur problemi per te cilin jane grindur???cila eshte vlera e ketij pajtimit?
a nuk eshte me mire...qe thjeshte te shofesh perpara...dhe te mos mendoish per ato qe kane ndodh...dhe qe nuk mund te u japesh drejtim...edhe me pajtim? [/qb]
Dhe meqe ra llafi....

Pajtimi mund te jete nje shanc per te zgjidhur problemin, ndersja grindja, allnimi, nuk mund te bejne gje tjeter pervecse ta acarojn ate me teper.

Ne qofte se problemi eshte i pazgjidhshem, ose njera pale nuk ka interes ta zgjidhi, ateher edhe pajtimi nuk do kishte kuptim.

Por mendoj qe problem te pazgjidhshem nuk ka, dhe mendoj gjithashtu qe eshte me mire te rrosh ne paqe e pa probleme me te tjeret.

/pf/images/graemlins/smile.gif

Shqiptarja

Primus registratum

[qb] a ka vlere pajtimi...pa u zhgjidhur problemi per te cilin jane grindur???cila eshte vlera e ketij pajtimit?
a nuk eshte me mire...qe thjeshte te shofesh perpara...dhe te mos mendoish per ato qe kane ndodh...dhe qe nuk mund te u japesh drejtim...edhe me pajtim? [/qb]
Miremengjesi vetvete!

Pergjigjet e mia ne lidhje me pyetjet me larte do te ishin:

a ka vlere pajtimi...pa u zhgjidhur problemi per te cilin jane grindur???

- Une do te pyes, si mund te zgjedhesh problemin me ate me te cilin do te ishe ne konflikt nese paraprakisht nuk e zgjat doren e pajtimit?!Pasi, ne raste te tilla, njerezit ne konflikt nuk i flasin njeri-tjetrit, e pra per tu zgjidhur problemi duhet t'i flasish personit ne fjale, e nese i flasish, automatikisht ti ke vene ne perdorim vetine per te cilen edhe bisedojme ketu-pajtimin!Pajtimin mund ta kryejne edhe ndermjetesues, mirepo c'e do nese ti vet nuk ia zgjat doren njeriut dhe me kete, pervec qe e ke lartesu veten, ashtu edhe e ke zgjidh problemin i ke vene nje "kapak" atij dhe vazhdon me tej...

- cila eshte vlera e ketij pajtimit?

Vlera e pajtimit ne fjale eshte se, njeriu qe ka falur ne kete rast, e ka madheruar veten, e ka bere te barabarte me nje hyjni, nese dikujt do i dukej pak kjo, atehere s'di c'te them, mbase nuk do ja dinte vleren asnje gjeje, nese nuk ja din vleren pajtimit qe ka nje domethenie madheshtore!

- a nuk eshte me mire...qe thjeshte te shofesh perpara...dhe te mos mendoish per ato qe kane ndodh...dhe qe nuk mund te u japesh drejtim...edhe me pajtim?

Kjo me larte do te "zente vend" vetem nese pala qe nuk ka interesim per pajtim nuk do te kishte interesim per te zgjidh problemin. E pra, si mund te kerkojme zgjidhje problemi duke ecur para dhe duke e lene nje problem plus pas nesh?!

Per mua cdo gje e bukur, e mire, madheshtore ka vlere, une them se pajtimit mund ti mvishen te gjitha keto "mbiemra"! /pf/images/graemlins/wink.gif

Nje dijetar ka thene: He who cannot forgive breaks the bridge over which he himself must pass .

Ne shqip: Ai i cili nuk mund te fal e then uren mbi te cilen ai vet e ka patjeter te kaloje!

Nga,
Shqiptarja

picasso

Forumium maestatis

me vjen mire qe ngjalla debat(si zakonisht)jam nje figure shume konfliktuale...dhe nuk pres e du dua paqe(mos me keqkuptoni ju lutem)e them se nuk dua paqe...jo se dua lufte...por as gjume nuk dua...jeten nder te tjera...e konsideroj "lufte"ku per mendimin tim duhet luftuar!mvaret se per ca ja vlen te luftosh...
dhe "une luftoj per paqe e dashuri" <Rrebeli>
pra e dashuroj debatin...dhe kurr nuk heq dore nga ai(me perjashtim,kur ai nuk ka me me kuptim,pasi nuk kuptohen)
ndaj edhe debatoj...ne kete forum kam hyr tamam per debat.
ne ne kete lujnje per momentin po ju tregoj per njerin qe nga larg e njof .ai cdo dite hidhete shishen ne asfalt(te thyra)qe makinat te shponin gomat...dhe cdo te djele shkonte ne kishe dhe rrefente te vetmin gjynaf...apo mekat(pra shishet)dhe pasi merrte nga prifti fljen dhe denimin...i rithkehej pra avazit te vjeter...
mbasi u lodh prifti "se denuari dhe se faluri"i tha :nese me vjen po prap per kete...ne djall vafsh...se as te fal e as te rrefej me...
besoj se duke e lexuar me kujdes...do ja gjeni vete kuptimin e ketij tregimi origjinal! ju pershendes.

Shqiptarja

Primus registratum

Varet kush nga c'kendveshtrim e merr shtrirjen e dores se pajtimit, por mbi te gjitha deshiroj qe kjo karakteristike e njeriut te kuptohet si pozitive dhe jo si e kunderta e saj.

vetvetja paska permendur debatin, une me keqardhje do te them se temen e hapa me te vetmin qellim qe te japim mendimet tona (cfaredo qofshin ato) mbi kete karakteristike njerzore, ne asnje menyre nuk kam pasur qellimin te ngjall debat me kete teme, debat ku mund te dal aty ku nuk do te deshironim ne....

Nga temepostuesja,
Shqiptarja /pf/images/graemlins/wink.gif

picasso

Forumium maestatis

ore se nuk e marr vesh une...ca e kuptoni ju dabatin...ne paguajme deputetet tama per ate pune...dhe i paguajm aq shtrejt saqe...mos e keqkuptoni fjalen debat...fjala debat sipar mese do te thote:perplasje mendimi.
qe eshte nje gje shume e mire...sepse sepse perplasja apo rahja e mendimit eshte si te trundesh brumin...qe te dal same i mire e i ngjeshur.
mos ma ngaterroni fjalen debat me ngaterrese apo gricje banale...lufte apo kushedi une cfare.
kjo verte eshte nje teme per pajtim...por nse nuk i plasim mendimit...perse hapet si teme?
ca vlere ka pajtimi nese nuk zgjidhen perplasjet e mendimeve(qe do te thote.te shohesh kenveshtrimin e tjetrit dhe te kuptosh sesi e mendon ai...dhe sebashku...te ecesh ne te njejten rrruge...duke u ruajtur nga defektet e njeri-tjetrit...dhe duke afruar rruget)
tamam si bashk-udhetare
nese nuk ben secili ne rrugen e tij...
dhe atehere dalim tek ajo qe thashe:eshte me mire te ecesh perpara pa shikuar mbrapa(pservece per te shikuar per gabimet qe kemi ber)per te mos i perseritur me!

Shqiptarja

Primus registratum

Pupupuuuu, mos me permendni ne kete teme politikanet pashe Zotin dhe ju, po qe ashtu, me shume do te grindeshim sesa do te arrinim ne nje pajtim! :book: /pf/images/graemlins/laugh.gif

vetvetja, sigurisht qe ketu jemi per te dhene mendime dhe te shohim kush cka mendon per kete teme. Debati mund te kuptohet nga shume njerez ne menyra te ndryshme, kush e merr ate si negative kush si pozitive, a nuk do te ishte me mire qe fjala "debat" te zevendesohej me "diskutim" ne kete rast,sepse edhe tema e ka ate karakter, pra te diskutimit mes forumistash?!

Per fund nje thenie:

Martin Luther King

Forgiveness is not an occasional act. It is a permanent attitude

Falja (pajtimi) nuk eshte nje veper e rastesishme. Ajo eshte nje qendrim i perhershem

picasso

Forumium maestatis

babai im me thosh:coje rrenen(genjeshtren)tek i zoti...dhe do ish mire qe kur te thuhen thenie...te shkruhej kush e ka then(ne menyre qe te mos i humbin vlerat dhe pergjithsite atij qe e ka thene)
ceshtje kendveshtrimet eshte kjo...dhe une e quaj debat(dhe poashtu nuk ndaloj askend ta quaj diskutim...apo n.q.s do ti thoje edhe dashuri.
une ketu debatoj...dikush diskuton,e dikush lexon...une nuk kam ndermend te heq dor nga debati(nese ju lendoj...me thoni...dhe une dal nga tema fare)dhe keshtu arrihet pajtimi.