dialekti - a asht i shemtuet?

manga

Primus registratum
Re: dialekti - a asht i shemtuet?

Fillimisht postuar nga Shadow of Self:
Qeni nuk quhet qen po nuk lehu. Krahasim vulgar por i vlefshem.
hajde de, mue ma sulmuen dialektin edhe e hapa temen, po ty c'tu desht me lehe?

citim vulgar, por i vlefshem...

manga

Primus registratum

Fillimisht postuar nga lara croft:
[qb]I dashur Manga nese ti ke pasur si qellim te temes diskutimin mbi dialektet atehere ke bere gabim qe me je drejtyar mua duke me akuzuar..
Se dyti kur te citosh fjalite e mia citoji deri ne fund pasi une kam thene dhe lerini dialektet se nuk ka gje me te shemtuar, sesa te lexosh nje debat mbi gjuhen tende te terin ne dialekt. Pra ideja ishte qe veprimi i te lexuarit nuk eshte korrekt shija qe te le veprimi jo qe dialekti eshte i shemtuar..
Une jam shume dakort me ty qe dialekti eshte pasuri e gjuhes prandaj neqoftese do mund te vazhdosh te shkruash per kete sepse asbnje nuk ta ka hequr te drejten sic pretendon.
Mua nuk me pelqejne debatet e kota prandaj megjithse mendoj qe me ke borxh nje te falur. /pf/images/graemlins/wink.gif

Pra mund te vazhdosh i qete diskutimin tend per te percjelle vlerat e dialektit te gjuhes ne kete forum
Gjithe te mirat...[/qb]
edhe ma e dashtuna lare,
thue: dhe lerini dialektet se nuk ka gje me te shemtuar, sesa te lexosh nje debat mbi gjuhen tende te terin ne dialekt...
a ka mundsi me ma shpjegue se chka po t'pengon, chka asht e shemtueme: diskutimi per gjuhen n'dialekt? dialekti? shkrimi jam?
e ceke qi ne po diskutojme per gjuhen tande, e cila asht edhe e jemja. tash, pse me qene keq qi per ate gjuhe une me diskutue n'dialekt? t'drejtat n'gjuhe i kemi t'barabarta.

athue, qysh me e ndrrue lasgushin e me e ba me tingllue me gjuhe t'kongresit t'72? qysh me e ndrrue fishten? athue, a asht jashte mendjes s'shndoshe aurel plasari, personazhet e t'cilit kane nise me fole n'dialekt?

e ke keq qi mendon si po t'akuzoj. une vetem t'citova - ka gjase qi citimi yt le mundsi keqinterpretimi, por une jam i hapun per me e kuptue ma t'miren prej teje.

bscmsmccq: t'lutem, nese ke chka me kallxue n'lidhje me temen, at'here shkruj e kallxo, perndryshe mos ma shkatrro temen. jam njeri qi kam qejf me m'nxane vend fjala, e kur po i shoh postimet e mija t'editueme sepse po shahem me ty, at'here po bana nervoz. t'lutem, ktheju postimeve tueja edhe kqyr se chka ke shkrue - asgja s'ka t'baje me temen. t'lutem, mos u ba shkatrraq.

bebi

Primus registratum

bscemscs asht me taman gjynah me tu pergjigj ty.
s'kam asnje koment, se nese te jap komente ty, (mbasi njerz qe i konsideroj te nalte nga ana jeme te kane dhane dhe ti nuk merr vesh) nivelizohem me ty.

olti

Neo

Fillimisht postuar nga bscemscs:
[qb]une jam krenar qe jam homosapiens![/qb]
ou interesante qe qenke krenar!
Ne fakt njerezit e civilizuar, pra ata te sotmit quhen homo sapiens sapiens
Ty te mungon nje 'sapiens' /pf/images/graemlins/laugh.gif
Jashte teme kjo nderhyrja ime, por duhet per te sqaru ropt naiher /pf/images/graemlins/laugh.gif

olti

Neo

Per te thene dicka mbi temen: Dialektet jane pasuria e vertete e gjuhes. Kjo vlen per shqipen apo per cdo gjuhe tjeter. Nuk mund te jete nje dialekt i shumtuar, ne asnje rast e ne asnje kohe. Eshte e vertete se ne Shqiperi ekziston nje opinion i tille tek disa njerez, pra qe i konsiderojne dialektet te shemtuar, sidomos ate verior. Kjo eshte nje nga te keqiat qe na ka lene komunizmi. Nga njera ane i beri nje pjese te folesve te dialektit jugor te mendojne se ata flasin gjuhenn e vertete dhe ata te veriut i la me komplekse se flasin nje dialekt jo te drejte. Ky mund te konsiderohet nje krim, perderisa i ka lene njerezit me te tilla komplekse, ne nje kohe qe dialektet kane nje force te madhe shprehese dhe jane shume me te bukur se gjuha standarte. Kam pasur rastin te kem njohur njerez te ndryshem nga krahina te ndryshme shqiptare dhe ne te vertete cdo dialekt i tyre si ato jugore, si ato veriore me jane dukur shume te bukur. Eshte kenaqsi te degjosh te flase nje Lab apo myzeqar po ashtu si eshte kenaqsi te degjosh nje Shkodran apo Kosovar, secili prej tyre ka nje menyre shprejhe dhe dialektika qe jane te vecanta dhe shume te vlersueshme. Prandaj per te mbyllur do te thoja qe ata qe i kane keto mendime te erreta t'i heqin prej koke dhe te mundohen te njohin me shume se si eshte e verteta.

Prozator

Primus registratum

Nuk ka dyshim që dialektet e pasurojnë gjuhën. Nuk ka njeri që nuk është krenar për nga vjen. Edhe në nuk është thellë brenda vetes, do ta gjejë ndonjë gjë dhe ta paraqesë si pikë referimi për krenarinë e tij përpara të tjerëve. E si mund ta mohojë njeriu vetveten? Absurd.

Por çfarë ka të keqe kur bëhet fjalë për dialekte, është se disa (trevave) njerëzve u mjafton dialekti i vet. Dhe nuk mësojnë standardin ose ndonjë dialekt tjetër. Psh. këtu po flitej për Shkodrën. Theksi karakteristik shkodran u pëlqen në përgjithësi të gjithëve. Kjo ama nuk do të thotë që shkodranëve duhet t'u mjaftojë dialekti i tyyre. Aspak. Edhe ata kanë nevojë të dijnë të flasin ndryshe, të mësojnë standardin psh.

E keqja tek vetkënaqja me dialektin tënd shprehet në dy pika. (1) njeriu kufizohet në mendime, kthehet pak a shumë në lokalist dhe nuk kulturohet më tepër; (2) fillon të japë një kontribut negativ në zhvillimin e përgjithshëm gjuhësor, duke e zhvilluar dialektin e vet në stampa dhe shprehje të gatshme që nuk e shprehin si duhet atë që do të thotë folësi. Një rast i tillë është pak a shumë rasti i shqiptarëve të Kosovës, megjithëse dihen kushtet e vështira në të cilat ka mbijetuar dhe po mbijeton shqipja në Kosovë.

Le_Routard

Forumium maestatis

Gjuha letrare eshte pikerisht per t'u shkruajtur keshtu qe te gjithe shqipot te merren vesh me njerin tjetrin. Kurse manga dhe palikari le te jene krenare per dialektin kur gjysmat e fjaleve qe thone nuk i kupton njeri.

Shqipo jemi te gjithe dhe ma do mendja qe te gjithe e kuptojm Mangen, njeriu kur nuk kupton pyet dhe me ket rast meson edhe nje llaf te ri qe flasin bashkatdhetaret e tij nga nje krahin tjeter e Shqiperis.

Gothe ka thene 'Kufiri i gjuhes time kufizon boten time'. Ne themi jemi shqiptar por po ta kufizojm gjuhen tone me ate te krahnis nga vijm/jetojm me mire te themi jemi Tiranas, Vlonjat, Shkodran, Lushnjar, Kosovar etj etj

Le_Routard

Forumium maestatis

Nqs ti nuk e kupton edhe kaq, edhe ti katnar je.

bscemscs une kam lindur dhe jam rritur ne Tiran dhe ti me injorancen tende nuk me fyen dot.

Nuk e kam per mburrje qe kam lindur ne qytet sepse po e perseris edhe nje her qe nuk mi ka dhene qyteti trut ashtu sic i ka dhene disave fudollikun. Ka katunar qe te japin uje me bishtin e luges ty dhe mua bashk.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Fjuuuuuuuuuuuuuuuu sa fjale te medhaja. Na knaqet juve jo njeri po din te shkruj me mire , jo tjetri me keq. Jo dikujt i pelqen dialekti e dikujt tjeter jo. Llafe koti sa me dal si llafazan. Ne se keni ven re gati te gjithe flasim pak ne dialekt dikush me shume , dikush me pak, e dikush ne gjuhe letrare.
Gjithsesi mbetet gjuhe Shqipe . Askush s'ju ka ndalur gje. Mundohuni me dasht pak ma shume njeri-tjetrin e jo duke u zen . Se teme pune dialekti s'po me duket hic !

Askush nuk ka mohuar se dialekti eshte i keq. E mos ja fusni kot. Mbase disa fjale keqkuptohen nga dikush qe s'perdor e s'din dialektin. Ne se doni qe fjala te ju zej vend e drejtuar gjithkujt mundohuni te shpjegoni fjalet qe thuani dhe jo te ofendoni njeri-tjetrin.

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga paperina:
[qb]Fjuuuuuuuuuuuuuuuu sa fjale te medhaja. Na knaqet juve jo njeri po din te shkruj me mire , jo tjetri me keq. Jo dikujt i pelqen dialekti e dikujt tjeter jo. Llafe koti sa me dal si llafazan. Ne se keni ven re gati te gjithe flasim pak ne dialekt dikush me shume , dikush me pak, e dikush ne gjuhe letrare.
Gjithsesi mbetet gjuhe Shqipe . Askush s'ju ka ndalur gje. Mundohuni me dasht pak ma shume njeri-tjetrin e jo duke u zen . Se teme pune dialekti s'po me duket hic !

Askush nuk ka mohuar se dialekti eshte i keq. E mos ja fusni kot. Mbase disa fjale keqkuptohen nga dikush qe s'perdor e s'din dialektin. Ne se doni qe fjala te ju zej vend e drejtuar gjithkujt mundohuni te shpjegoni fjalet qe thuani dhe jo te ofendoni njeri-tjetrin.[/qb]
paperina askush nuk i ka mohuar njeriut te mos flasi ne dialekt. kur flet ne dialekt kur e kuptoj i pergjigjem ne gjuhen zyrtare dhe kur nuk e kuptoj e injoroj postimin. ne shumicen e rasteve e kuptoj.

ajo qe nuk durrohet eshte imponimi qe "flit gegerisht se eshte shqip" me ben mua te injoruar dhe fyer nga keta. une po te e shoh bindese do flas gegerisht megjithese po mohoj dialektin e gjuhes te nenes time por nuk shoh as me te voglen arsye te jete bindese biles duke pare arsyetimin e disave (jane shume keta dhe jashte, kujtoni kongresin sharlatan qe u mbajt para disa javeve) une nuk mund te besoj ne saktesine e faktee te tyre por ne te vertete shikoj genjeshtrat e paskrupulla te ketij grupimi me qellim dominimi duke diskriminuar ne menyren me vulgare tjetrin.

une_une

Primus registratum

shqipja eshte e njohur si gjuhe qe ka huazuar shume nga gjuhet e huaja. anglishtja po e shoh po ashtu por ata jane pak me te ndershem, shikoni fjaloret e tyre se si e shpjegojne origjinen e fjaleve. Mos valle dhe alfabetin latin do e bejne alfabet geg? Mos valle "Mue" "Moi" ose "orar" "horaire" jane imponime qe geget ja bene fshatarit francez fishta e te tjere sorollop rraca e ketyre?

Diavolessa

Valoris scriptorum

Sa per "Gege & Toske" mund te diskutohet tek prejardhja e gjuhes shqipe o dikund tjeter. Nuk ka lidhje fare me dialektin kjo. Eshte gjuha e pare e shqipes, kjo s'do te thote ta injorojme si gjuhe ta mbajme si pasuri tonen, ama duhet ecur edhe perpara. Normalisht preferohet gjuha e sotme e shkruar sa me mire.

Perse ta perdorim?
Sepse eshte me e zhvilluar mbase edhe fjale te huazuara, por ju japim rinise dicka te paster.
Ju mesojme gjuhen letrare pa ju hequr asgje as "Gege as Toske".

Gjithsecili te flas sic te dije, sic te doje : Ama pa ofenduar askend!
Duke perdorur sa me shume gjuhen shqipe mesohem gjera te reja.

Duani me shume njeri-tjetrin, se s'ju gjen gje /pf/images/graemlins/wink.gif

Ps: LR /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

abs

nuk e di...

Papi, ty dhe Laren jam dakort dakort me ju dasht fort kurse per keto te tjeret jo /pf/images/graemlins/laugh.gif

u ti na marrsh t keqen ne te tjerve /pf/images/graemlins/laugh.gif

ca deshta me than un se ky ti ban mend lamsh, sidomos sot qe kam ble tan ata dhurata jam papapapa
help.gif
lodh deshta me than /pf/images/graemlins/tongue.gif

e gjeta...e di si kjo puna e dialektit, un pervedi tash gati nje vit qe shkruaj ktu n forum, m jan ba do njerz si me ken robt e shpis, prandaj kena fol dialek, sa per ato temat serioze, te cilat na detyrojne me fol n gjuhe letrare ( n fakt ja di per nder se nuk harrojme me shkrujt, e un kam ba permirsime koht e fundi) /pf/images/graemlins/wink.gif se mos ma kundershton njeri e, si po m duket vedja si n mbledhje dikur :eek:

ps:nje shoqja ime me ka shkrujt nikyt fjale
kush me kallzon se cfare do te thote
pifqet e koloj :rolleyes:

ba me ken fjal e keqe aman mos m denoni se jam e pamarrun vesht prapseprap /pf/images/graemlins/laugh.gif

dialektet m pelqejne, s po ju tregoj se per cilin kam debolese kohet e fundit...

abs

nuk e di...

* korektur

pifqet e kolojt

besoj e kam shkrujt pa gabime.