dialekti - a asht i shemtuet?

manga

Primus registratum
dialekti - a asht i shemtuet?

lara, moderatorja e ksaj dege t'albforumit shprehet qi dialeti asht gjaja ma e shemtuet.

une pyes: qysh kish mujte me u kthye gjergj fishta n'gjuhe standarde? qysh lexohet lasgushi n'gjuhe standarde? qysh kish me tingllue naimi, jeronimi, migjeni, martin camaj, ndre mjeda, esad mekuli e nji grumbull njerzish tjere n'gjuhe standarde?

kush asht ai qi ma e hjeke mue t'drejten me u shpreh ashtu qysh kam qejf vet?

qysh me e quejt at' njeri qi i quen dialektet e shqypes gjana t'shemtueta?

Le_Routard

Forumium maestatis
Re: dialekti - a asht i shemtuet?

Dialekti eshte pasuria nje gjuhe, pa dialekte shqipja nuk do ishte aq e leztshme sac eshte.

Une me te thene te drejten kur lexoj ca qe shkruajn qe shkruan 'qunat' vdes tu qesh por pa te keq, tani kom fillu e perdor dhe une ka i her /pf/images/graemlins/laugh.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

Lara, mu do ma kishte qefi me ta njek kshillen por nuk munem.... ne gjuhe e ne letersi kom pas mor gjithmon pesa e gjashta dhe nuk di me shkrujt tamom /pf/images/graemlins/laugh.gif

Amon mi goce se nuk jena tu shkrujt letra te drejtura OKB-es ose Komnunitetit Europjan ne Bruksel e Starsburg. Robi shprehet si ti vij permar.

/pf/images/graemlins/laugh.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

Po as une mi Lara nuk thash nuk bej dot si thua ti por nuk ta ndjek dot keshillen /pf/images/graemlins/smile.gif

Secili ka te drejten e vete ti pelqej apo jo dicka. Mua tema me duket interesante sepse flet mbi dialektet jo sepse ai te akuzon ty. /pf/images/graemlins/smile.gif

Ej po ti ne c'fare dialekti flet se keshtu nga theksi nuk po e gjekam dot /pf/images/graemlins/laugh.gif

manga

Primus registratum

ajo qi une e kam n'qejf asht diskutimi, i cili e ka jeten e vet - here asht i zjarrte e here asht i ftofte. mjeshtria e diskutuesit asht me e shpreh veten sa ma kjarte, kurse e bashkediskutuesit me kerkue falje n'rast keqkuptimi. qellimi kryesor asht pasunimi shpirtnor i pjesmarrsve aktiv e pasiv.
tash, pas ksaj ligjerate per diskutimin e per forumin, due me ju kallxue dichka per vehten: une i due, une i adhuroj gjanat e hapuna, t'sinqerta. une provoj me qene sa ma i hapun, si n'pelqimin e diskutimit t'dikuj, si n'kritiken, t'cilen e kam pa doreza - pra, une nuk shkruej si tebdile, i fshehun pas fjaleve e pas lajkave - une mundohem qi shul shqip me i thane njerise qi e ke mire ose keq.

njitash, lara, n'ket temen qi sapo e hapa, e t'cilen ti mejiheri, gjaknxehte, e quen teme koti, une kisha dashte me u debatue per randesine e dialektit - s'e kam hallin me e diskutue temen n'aspektin gegnishte vs. tosknishte, as n'aspektin gegnishte vs. standardche, por n'aspektin e t'drejtes s'egzistences t'dialektit. dialekti asht pasuni gjuhsore e edhe aristike - asht mnyre e t'shprehunit. me m'thane mue mos shkruej n'dialekt asht sikurse me i thane fred asterit mos kce.
ket t'drejte per dialekt une e kerkoj, sepse ti e ke thane: lerini dialektet se nuk ka gje me te shemtuar. tash, une t'pyes, qysh me e kuptue une ket fjale tanden?
thue: Nqs vendosni te shkruani per gjuhen shkruani ne shqipen standarte ... e para, n'shqipe standarde s'ka fjale nqs e as standarte. ket po e shkruej per me m'lane me mendue qi ket qi e ke shkrue, e ke shkrue prej ngutise, e jo sepse e mendon n'fakt.
e dyta: qysh mundet me diskutue dikush per gjuhen, nese nuk i merr parasysh dialektet?

n'fund, deshta me t'thane qi kjo gjuhe qi e perdori, s'asht vech e jemja, por e shumekuj.
tema ja vlen me u diskutue, e ti lara, duhesh me pase kujdes, sepse je moderatore. forumi asht gjuhesia - pjese e gjuhesise asht dialekti.

Le_Routard

Forumium maestatis

Manga, mua vallai me pelqen me shume kur shof dike qe shkruan me dialekt sesa pa dialekt hic. Jo per gje por gjuha letrare me duket pak e ftoht, neutrale.

Dialekti shpreh individualitetin e njeriut dhe per me teper duke lexuar dialekte pasurojm edhe diturin tone mbi gjuhen ton /pf/images/graemlins/smile.gif

Por sic tha Lara c'do kush ka te drejt te shprehi mendimet e tij, asaj nuk i pelqen dhe kjo nuk do te thote qe ajo eshte gabim. /pf/images/graemlins/smile.gif

Vetem do ta theksoja serisht se AF eshte per shqiptaret dhe mendoj duhet te jemi me strik me ata qe shprehen ne gjuhe te huja sesa ne gjuhen shqip.

abs

nuk e di...

LR sot m duket se paske hanger per drek edukat morale /pf/images/graemlins/laugh.gif si s tra fjal n tok sa anej knej /pf/images/graemlins/wink.gif pash din e pash iman /pf/images/graemlins/laugh.gif

ps: maraj per dialekte, por edhe gjuhen letrare duhet me e majt n xhep kaj here, n fakt kaj here m duket naj fjal n dialekt e shemtut psh ( he maj he mar ti) /pf/images/graemlins/laugh.gif tapa m mysin shkodrant, tapo m thojn `edhe ti maj i perdor kto fjal` :eek: ca pa thu njashtu :rolleyes: per idal t partis vec n virtuale i perdori, betohem para vedit /pf/images/graemlins/laugh.gif se qysh se kam fillu me i perdor, m ka hi vedja n qef /pf/images/graemlins/laugh.gif

bebi

Primus registratum

Dje kam pa nje video humori. "personazhe ne kurth". jam shkul tuj qesh vetem nga fakti se ishte i perzim ne disa dialekte. kryesisht shkodran. mos ma merrni per mendjemadhsi, por krenohem me dialektin qe kam. per ate arsye, nuk mundohem ta ndryshoj, me duket se mohoj veten po ta ndryshoj.

a-alket

Primus registratum

keto shprehjet "jam krenare" per dialektin vijne era fshat.

bebi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga bscemscs:
[qb]keto shprehjet "jam krenare" per dialektin vijne era fshat.[/qb]
varet kujt i thua fshat ti... varet se ke quan qytetnim ti /pf/images/graemlins/wink.gif

a-alket

Primus registratum

patjeter, qyteterimi, shkenca, arti, teknologjia, letrat, filozofia burojne ne Shkoder....

Qytetniiiiiimi juj...

shkodra eshte vrime qe mos te te hedhte zoti atje..

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Le_Routard:
[qb]Manga, mua vallai me pelqen me shume kur shof dike qe shkruan me dialekt sesa pa dialekt hic. Jo per gje por gjuha letrare me duket pak e ftoht, neutrale.

Dialekti shpreh individualitetin e njeriut dhe per me teper duke lexuar dialekte pasurojm edhe diturin tone mbi gjuhen ton /pf/images/graemlins/smile.gif

Por sic tha Lara c'do kush ka te drejt te shprehi mendimet e tij, asaj nuk i pelqen dhe kjo nuk do te thote qe ajo eshte gabim. /pf/images/graemlins/smile.gif

Vetem do ta theksoja serisht se AF eshte per shqiptaret dhe mendoj duhet te jemi me strik me ata qe shprehen ne gjuhe te huja sesa ne gjuhen shqip.[/qb]
"Dialekti shpreh individualitetin e njeriut" kjo eshte e sakte per ca ne forum. Qeni nuk quhet qen po nuk lehu. Krahasim vulgar por i vlefshem.

une_une

Primus registratum

Si mendoni? A duhet folur ne dialekt. Posi duhet sepse keshtu dallojme dhe njerezit. Nuk eshte e hijshme te editohen mesazhet me dialekt tani ne shekullin tone. Me qe permenda qenin me lart dhe kafshet kane te drejtat e tyre. Te drejta qe i bashkojne te drejta qe i ndajne me njeriun. keshtu dhe dialekti.

Le_Routard

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Blue:
[qb]
Fillimisht postuar nga bscemscs:
[qb]keto shprehjet "jam krenare" per dialektin vijne era fshat.[/qb]
varet kujt i thua fshat ti... varet se ke quan qytetnim ti /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
Kur dikush thote qe mesazhet e dikujt tjeter mbajn era fshat e thot kete vetem per te treguar qe eshte nje qytetar superior. Mos harojm qe zgjuarsin e dikujt nuk ja jep qyteti.

Shkodra eshte po aq brim sac eshte e gjithe Shqiperia dhe te gjithe jemi krenar per prejardhjen tone.

Shkodra eshte njohur gjithmon per humorin e kulturen e saj, ndac i pelqeft disave ndac jo.

Le_Routard

Forumium maestatis

"Dialekti shpreh individualitetin e njeriut" kjo eshte e sakte per ca ne forum. Qeni nuk quhet qen po nuk lehu. Krahasim vulgar por i vlefshem.

....Me qe permenda qenin me lart dhe kafshet kane te drejtat e tyre. Te drejta qe i bashkojne te drejta qe i ndajne me njeriun. keshtu dhe dialekti.

Shume shembuj te goditur keto. Por edhe nick-nami forumit e tregon njeriun, duket qe keto jane medime te nje hijeje. Edhe qeni ashtu sic edhe hija na ndjekin gjithmon nga pas, problemi eshte se ne qofte se hija arsyeton si njeri ateher perse edhe qeni te mos krahasohet me te zotin?

Ti lale vazhdo jeto ne boten e kafsheve se e ke ne terezi. Vazhdo ndegjo ndryshimin e dialektit midis te lehurave te qeneve te stanit e qeneve zagar se me siguri ndonje dite do behesh ndonje filozof kafshesh i famshem.

karim abdul jabar

Primus registratum

Po nuk lehu qeni, pse nuk quhet qen? Thjesht eshte qen i heshtur,ose i menduar. Qen fisnik.
Persa i perket debatit, besoj se jam dakort me Laren (edhe pse me editoi nje mesazh qe ishte shume kuptimplot dhe jo ne dialekt) Gjuha letrare eshte pikerisht per t'u shkruajtur keshtu qe te gjithe shqipot te merren vesh me njerin tjetrin. Kurse manga dhe palikari le te jene krenare per dialektin kur gjysmat e fjaleve qe thone nuk i kupton njeri.

Iliri

Primus registratum

Dialektet jane pasuri te gjuhes o shoke. Mednoj se Lara ka te njejtin mendim por se eshte keqkuptuar. Per vehten time, un kenaqem kur lexoj Fishten, apo edhe anetaret ne kete forum qe shkruajne ne dialektin e tyre. Per disa, dialekti do te thote "era fshat" apo "era mal" por ne fund te fundit bukuria e Shqiperise eshte ajo e fshatrave dhe e maleve. Cili nga ju do te deshironte te shkonte me pushime ne qytet??

abs

nuk e di...

hmmm....

ne nje diskutim me disa etono/sociologe...ra fjala te qeni...njeri tha, eshte çudi me turqit, po ti thuash njerit prej tyre `ik mar qen` t versulet si i terbuar me ta than mendja se esht me te vertet qen, kshtu eshte kur njeriu e ka qenin brenda vetes...

mua sic e thash dhe me siper me pelqejne dialektet, e kjart se disa tingellojne me simpatike apo kendshem,
biles me pelqejne jo vetem dialektet e vendit tim por dhe te ktij vendit ku jetoj...kto ktu nuk mund ti kuptosh po s dite gjuhen letrare ne rradh te pare...

megjithate I love Shkodra

inati i te tjerve u ktheft ne dashni per ty /pf/images/graemlins/smile.gif

a-alket

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Le_Routard:
[qb]Kur dikush thote qe mesazhet e dikujt tjeter mbajn era fshat e thot kete vetem per te treguar qe eshte nje qytetar superior. Mos harojm qe zgjuarsin e dikujt nuk ja jep qyteti.

Shkodra eshte po aq brim sac eshte e gjithe Shqiperia dhe te gjithe jemi krenar per prejardhjen tone.

Shkodra eshte njohur gjithmon per humorin e kulturen e saj, ndac i pelqeft disave ndac jo.[/qb]
degjo ti debatiks, te qenurit krenar eshte dicka shume subjektive dhe e pavlere si psh: jam krenar qe kam lindur ne Shkoder....sikur ta mori njeri doren ty. Nqs ti nuk e kupton edhe kaq, edhe ti katnar je. Megjithate, mendoj qe ke shpresa sepse e ke kuptuar qe te gjithe jemi krenar per vendlindjen dhe kjo eshte e nenkuptuar prandaj nuk ka nevoje pohimi ne cdo teme. Mbase do zoti e kupton dhe ti pse e thirra ate fshatare.

Pa fyerje ju lutem...

Hajde dil ndonjeri ktu dhe na thuaj qe krenar qe jeton ne Athine, qytetin me kulture te lashte /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/tongue.gif

Jam krenar qe sapo me mori uria!