Diagnoze e rezervuar

besim231071

Primus registratum
Re: Diagnoze e rezervuar!

Po te shikohet ne ate prizem,te gjthe jemi te denuar me vdekje.
Eshte mire qe perhere te tregohet diagnoza dhe mundesite e kurimit,dhe pacientit kurre te mos i jepen limite per ditet,muajt apo vitet e mbetura,se ne jete ka edhe mrekullira.
Te gjithe besojme tek mrekullite.

Admir

Forumium maestatis

Thoni ti jepet ndokujt e drejta e jashteligjshme per te eliminuar dike nga kjo bote? Thoni qe depresioni qe shkakton semundja nuk ka te beje fare me vendim per te vdekur para kohe? Thoni qe ilacet apo drogat paliative nuk jane zgjidhje me e mire? Thoni qe jeta eshte me e tmerrshme sesa vetvrasja?

abs

nuk e di...

Dialog

- duhet te operohesh qe te marrim vesht diagnozen
+ s'jam dakort, nuk ndjehem semure
- mundet te jet'dicka e rrezikshme
+ nuk e besoj doktor
- don te luash pocker me jeten?

Eshte e veshtire deri sa lajmin ta 'pertypi' njeriu...
per raste te tilla (te dini si e perjeton njeriu) ju jap pergjigje deri sa...t'kem korent per internetin /pf/images/graemlins/laugh.gif

Vals

Primus registratum

Pishmani eshte gje e madhe. Nqs i thua dikujt se te ka mbetur dhe kaq e aq jete, ma do mendja se pas shokut te pare shumica do fillojne te mbyllin llogarite qe kane me njerezit rrotull per te mos lene gjera te pa thena ose te pa bera sepse behet me keq per ata qe mbtin pas teje.
Une kisha nje halle qe u diagnostikua me kancer dhe mejekt than qe 4-5 muaj jete ka. Asaj nuk ja thane asnjehere po ne te tjeret te gjithe e dinim. Do doja shume ti thosha se me dukej sikur po i vidhnin dinjitetin dhe te drejten qe kishte per te ditur se si do i shkonte jeta e vet. Nuk flisje dot hapur me te se i biri rrinte verdalle qe mos ti thoshte kush gje. Nderkohe qe ajo e kishte kuptuar dhe u lutej nejrezve qe ti tregonin se c'kishte. Kur u keqesua, nje jave para se te vdiste ngeli duke thene: kam kaq shume gjera per te thene/bere s'e di a kam kohe. Kam pershtypjen se do kishte bere dicka po ti kishin thene qe 5 muaj me perpara.

Anana

Primus registratum

Kjo tema eshte te psikologjia po po nderhyj nje here me terma realiste.

Sikur gjerat te funksiononin sic duhej te tere do kishim mundesine te jetonim perjetesisht me metoden e ngrirjes. Po s'na duan verdalle per shume kohe. Popullsia eshte shtuar dhe kostot e pensioneve jane rritur. Nuk i intereson njeriu qe te paguaje per njerezit e plakur qe s'punojne dot.

Edhe per semundjet vdekje prurese, ndoshta po te shpenzoheshin me shume leke ne kerkime mjekesore, do kishim kure per shume me teper semundje, por pjesa me e madhe vete per arsye politike te bezdishshme.

abs

nuk e di...

Ashtu eshte Vals.
Fillimisht njeriu bjen shume poshte,dmth rrafsh me token, por ama asht siper saj, per pak caste nuk e beson as vete qe eshte siper saj, veshtrimi i tretet dikun ne thellsi te saj. Pas disa ditesh, ose me sakte mbasi rrethi i saj 'jeton' lajmin bashke me te fillon faza e dyte, e te besuarit qe eshte akoma ktu, dmth mbi toke, dhe jeta kalon si nje film parasysh. Llogaria e nje bilanci te saj bahet brenda sekondash. Me shkronja te medha shkruhet nje parulle qe vec personi ne fjale e sheh/lexon - cfare don te baje me kohen e mbetur.
Nje nga deshirat me te medha eshte qe semundja te te japi kohe te ndahesh me kohe te mjaftueshme me njerezit, jo shpejt shpejt me pak fjale apo rreshta, por me ma shume biseda, dhe ma sakte, te thuash secilit te gjitha cfare s'ja ke thane,ose te perserisish te thenat, ne prani te fjaleve/bisedave te ndjesh e shkembesh dhe njehere vetdijshem ngrohtesine.

Eshte mendoj nje ceremoni e ngjashme me te tjera, me intensitetin emocional te sajin.
E them me bindje qe eshte 'padrejtesi' per njeriun ta dije dhe mos ta "shijoje" ikjen.

Dhe se fundmi, kemi ardh do ikim ideal eshte ikja ne moshen e duhur, pooor kjo semundje e kohve moderne 'perqafon' cdo moshe.

Yllke moj /pf/images/graemlins/angel.gif, c'ke qe ban politik ktu mi /pf/images/graemlins/grin.gif

marvi

Primus registratum

pershendetje abstrakt eshte hera e pare qe shkruaj dhe zgjodha pikerisht kte teme sepse mu duk shume interesante dhe shume delikate dhe uroj qe kushdo do te beje kete operacion per te kuptuar cfare lloj semundje ka ti shkoje ne menyren me te mire dhe ta kaloje sa me lehte por doja te kujtoja nje shprehje "te mos e fashojme koken para se ta thyejme "thone qe kur lind nje njeri e ka te shkruar edhe diten e largimit une mendoj se eshte shume pozitive qe ne nuk e dijme ate edhe pse ne rrugen tone te jetes mund te takojme lloj lloj pengesash qe ne kete rast jane semundjet qe mund te jene shume ose pak te rrezikshme por kjo sdo te thote se mund te jene fatale perkundrazi duke menduar fundin ne i bejme ato fatale sepse semundja pervec trupit tone semund edhe mendjen tone dhe po u semur mendja atehere jemi afer fundit

Anana

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Yllke moj /pf/images/graemlins/angel.gif, c'ke qe ban politik ktu mi /pf/images/graemlins/grin.gif

[/ QUOTE ]

Kot me, thashe t'ju kurseja kohen e t'i jepja rruge muhabetit po e shof qe e paskeni me nge. Diskutim te mbare /pf/images/graemlins/wink.gif

bona

Primus registratum

une nuk e di ku jetoni ju o forumista qe docs nuk thokan diagnozat

ketej nga lagja ime ne NY perdite nigjoj docs tu i thone pacientve ke kete diagnoze.

dhe per sa i perket sic tha dikush qe te jep doctorri sa dite do jetosh kjo esthe absurde se asnje se di .

sic dihet dhe nje aspirine nuk punon njesoj tek cdo njeri jo me nje chemotherapy apo nje surgery.

cfare diskutohet ne usa jane dy gjera

DNR: no not resucitate
DNI: do not intubate
dmth i thuhet familjes qe nqs nuk do nderhyrje me shpetu zemeren me shtypje apo me atropine ose DNI nuk do te marri fryme me ventilator na thuaj.

une i ve docat ne zjarr sespe me kete pune merren perdite

punoj ne INTENCIVE CARE UNIT ne New York.

ju puth bona.

bona

Primus registratum

ndersa mendimi im personal per "atje" kun doc nuk u thokat te semurve se cfare ke duhet patjeter pacienti ta dije qe kjo te beje ti mbledhi menjen dhe te focusohet si te bashkpunoje me staffin mjeksor( doctor, infermiere, therapist, nutritionist, etj etj)te permisoje veten.

prape mua me duhet si te mbahet diagnoza sekret kur sot ka qindra menyra qe pacienti te dije per shendetin e tij.

si qeka ai muhabet si thoka doc se cfare ke; je shume mire por do marresh ca chemotherapy dhe ca radiation kot per qejf.

Dotesa

Primus registratum

Ne cdo vend te botes docsat jane njerez...dhe eshte momenti me i veshtire ne bote ti japesh nje diagnoze qe eshte me shume probalitet doe coj drejt vdekjes.
e kam thene edhe me lart...jo te gjithe pacientet jane ne gjendje ta perballojne kete situate. Dhe me ligj doktori duhet te shikoj nese duhet tja thote vetem atij apo ne bashkepunim me nje psikiater psikolog.
Se sido qe te jete nuk i thuhet kaq cope " ti je me kancer...te kane ngel dhe 3 jave kohe so kris menderen e tregoju njerzve ku i ke fshehe florinjet" apo " ti ke kancer por do sherohesh, mos u shqeteso...do te kuroj une dhe ti do behesh shume mire"

ps. absi /pf/images/graemlins/kiss.gif

makuciko

Forumium praecox

Mua me duket se abs e shtron diskutimin ne nje kend tjeter. S'eshte fjala per "fshehje" te diagnozes, por per ate se kjo diagnoze akoma nuk eshte e percaktuar. Jo vetem qe di, por e kam provuar vete nje gje te tille. Eshte nje situate ku njeriu vuan setepermi e mendja shkon ne variantin me te keq te mundshem. Une e kaloja kohen duke lexuar broshura mjekesore e duke pare ne internet. Idiotesi me brire. Kete e them tani pas 4 vitesh, por ate kohe... Kur cdo gje te thuhet qarte, cfardo qofte ajo, momenti i pare eshte derrmues. Shoku qe peson i semuri ate cast, eshte edhe pjesa me e veshtire e semundjes. Pastaj them se njeriu e pranon ate qe i ka ndodhur, gjithnje e me pak mendon fjali qe fillojne me " Ah, sikur...". Ai orientohet nga mundesite e sherimit te cilat per fat te mire jane shtuar, pavarsisht brockullave yllkshembulloriste.
PS: Cooler Spruch ke gjet per t'i nenshkrue shkrimet, abs.

abs

nuk e di...

Marvi m'ke 'pa/ndier'me duket, prandaj ke shkrujt pa pik e presje, huh gati m'u zu fryma tuj't'lexu /pf/images/graemlins/cool.gif .

Diku nga fillimi kam shkrujt qe 'dua ta di'

Tesh qe ma than, hey mein Gott, c'fare melodiet asht /pf/images/graemlins/eek.gif
Me than' qysh momentin e pare, mendojme se ke ashtu...i thash: me njoll kam ken qysh n'mono parti /pf/images/graemlins/laugh.gif
pra heren e pare thash: se kan me mu /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ju betohem qe nuk asht e kollajt, vec rrofshin robt e shpis, shoqnija reale, virtuale, etc...e tesh s'ma ndin hiq /pf/images/graemlins/crazy.gif

se di...

Lily /pf/images/graemlins/angel.gif /pf/images/graemlins/kiss.gif

makuciko

Forumium praecox

une nuk e di ku jetoni ju o forumista qe docs nuk thokan diagnozat

.

[/ QUOTE ]
S'e di ti Bona se ka edhe shqiptare qe nuk jetojne jashte shtetit!?

makuciko

Forumium praecox

Marvi m'ke 'pa/ndier'me duket, prandaj ke shkrujt pa pik e presje, huh gati m'u zu fryma tuj't'lexu /pf/images/graemlins/cool.gif .

Diku nga fillimi kam shkrujt qe 'dua ta di'

Tesh qe ma than, hey mein Gott, c'fare melodiet asht /pf/images/graemlins/eek.gif
Me than' qysh momentin e pare, mendojme se ke ashtu...i thash: me njoll kam ken qysh n'mono parti /pf/images/graemlins/laugh.gif
pra heren e pare thash: se kan me mu /pf/images/graemlins/laugh.gif

Ju betohem qe nuk asht e kollajt, vec rrofshin robt e shpis, shoqnija reale, virtuale, etc...e tesh s'ma ndin hiq /pf/images/graemlins/crazy.gif

se di...

[/ QUOTE ]

Merr fryme dhe fol mire. Duhen tre perkthysa me t'marr vesht.

abs

nuk e di...

Mora /pf/images/graemlins/grin.gif

Me thane heren e dyte ket'here m'u duk sikur mu hoq toka nen' kamb, me rreshqitshin lotet e me merte malli per gjithkend e gjithcka, heren e trete, heren e katert fillova tuj u msu me te, thash me vehte: me ngazllnim dashnije do te vras ty hije trishtimi, qe vjen nga ajo bot e...!

Fakt eshte qe kam ndier aromen e mortjes rreth meje, kishte nje shije dritheruese ethesh pa ethe me nje shije dheut te mykur pa shije...ne keto caste merrja kontakt me qendren time ne thellsi te saj, perndryshe do hymbja prap token nen kamb, ky kontakt ndihmon.

Ka pas momente qe jam lodh nga lajmi e mbi te gjitha, nga qe mjeket qe jane disa nuk ju 'perngjanin' pergjigjet e pyetjeve te mija te panumerta.

Tashme duhet te marr nje vendim (qe nganjehere mendoja se e kam marr) por e shoh qe akoma s'e kam marr.
Sepse, simbas tyre 50% mund te operohem kot,50% plot!

Thjesht loje bixhozi, per te cilin do vendosi seshpejti vec zani im i mbrenshem.

Cdo pyetje jam e gatshme t'i pergjigjem, sa mundem natyrisht /pf/images/graemlins/smile.gif

abs

nuk e di...

Shif, me 50% kot, dmth jam shnosh e duhet me u operu,
kjo me /pf/images/graemlins/crazy.gif , se po ta dinin se me vertet duhet te operohem se duhet, athere t'rroj partija, e hop mprefi shpaten per situaten /pf/images/graemlins/laugh.gif, a me kupton ku me ngec sharra /pf/images/graemlins/sleep.gif.

Masanej ky kenka proces i gjat /pf/images/graemlins/devil.gif, se kam dit, njehere qe kam 'ik' ka ken bukur per nder, te betohem!
Kesaj here po e 'shijoj'ndryshe /pf/images/graemlins/rockband.gif

PS: Gjyshi ka pas than se kam 9 shpirta /pf/images/graemlins/laugh.gif dmth kam dhe disa /pf/images/graemlins/rockband.gif

marvi

Primus registratum

abstrct te gjithe ne kte bote jemo 50 me 50 askush sedi cndodh me trupin tone mos harro shpresa vdes e fundit mqs gjyshi te ka thene se ke nente shpirta mos harro se ke hala edhe tete te tjere prandaj me duket se e ke gjet force per ta perballuar operacionin dhe kte force e ke ne shpirtin tend sensacionet e tjera jane vetem frika qe mund ta pushtoje njeriun ne nje moment te tille dhe eshte komplet e justifikuar por forca per ta mposhtur semundjen duhet te jete mijra here me e madhe prandaj forca e kurajo /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

abs

nuk e di...

Marvi kushedi kush do jesh /pf/images/graemlins/angel.gif, gjithsesi flmd per motivacionin dhe mbeshtetjen. /pf/images/graemlins/smile.gif

Ne fakt keto dite forcen e kam gjet tek animi ne mendimin qe 's'du me u operu' (shif tesh kur te vij Lily e te me terheqi veshin /pf/images/graemlins/laugh.gif) sepse imagjino te jete ajo 'njolla e vockel-1cm' asigja e te me operojne kot,vete me kan thane, ndoshta s'ke asgja, por dhe mund te jete , mbas operimit e dime cfare eshte ajo 'njolla' e kjo me cmend.

Qe do jetoj kjo asht e sigurte 100% se gjen gja nje person si un /pf/images/graemlins/crazy.gif.

Simbas llogaris se gjyshit i bjen tesh te kem dhe nja pese shpirta e jo tete /pf/images/graemlins/wink.gif. Ehuuu e njoh at rrug /pf/images/graemlins/devil.gif

Sot jam tan qefe, se kam pa nje anderr t'bukur, kam nje vizit mjeksore (me pelqen ky doktori) plus kam nje Vorstellungsgespräch per nje vend pune te mire.
S'kam nge DHE do kohe, le t'presi ajo /pf/images/graemlins/rockband.gif

PS: Shpresen e kam binjake mor Marvi /pf/images/graemlins/grin.gif

PSS:McCik me trego dicka me gjate mbi perjetimin tand please /pf/images/graemlins/smile.gif