Diagnoze e rezervuar

S6T6N6

Forumium maestatis
Diagnoze e rezervuar

Nje pike qe edhe sot e kesaj dite has nje debat ne boten e mjeksise eshte ceshtja e diagnozes se rezervuar. Shume mjeke shprehen se duhet ti komunikojne pacientit nese ditet e tij jane te numeruara per ti dhene mundesine e pregatitjes per vdekjen e shpejte, nderkohe mjeke te tjere jane totalisht kunder dhenies se diagnozes duke e motivuar me faktin se pacienteve te pa shprese pervec gjendjes te renduar shendetesore do ti shtojne dhe gjendjen e keqe psikologjike e cila vjen ne formen e nje denimi me vdekje...

Ju te nderuar anetare si mendoni?! Duhet apo nuk duhet dhene diagnoza?

Ju ftoj ne diskutim /pf/images/graemlins/wave.gif

Guest
Re: Diagnoze e rezervuar!

:thumbsup: per temen Satana!

Edhe mua, me eshte sjelle neper koke para nje viti ky mendim,me te vertete i dhimbshem.
Ish rasti i nje familjeje,qe arrita ti njoh(Shqiptare).
Nje cift me moshe rreth te 50 - tave..
Te dy intelektuale.(mesues te gjuhes Shqipe kishin qene ne Shqiperi).
I takova nje dite dhe me te vertete mu duken shume te trishtuar.
I pyeta, si ja kalonin etj.
E shoqja mbushi syte me lot,por nuk me tha gje.
Mbas disa ditesh,takoj te shoqen perseri,e cila me tha per te shoqin, qe i kishin thene doktoret,(ketu ne Gjermani) qe edhe gjashte muaj Jete kish..(Pra Diagnoze, pa shpetim)
Me te vertete, u shokova.. :eek:
Kete e dini,vetem ju te familjes - e pyeta perseri, apo dhe vete Ai (per te shoqin)..??
- Doktoret, ja kishin thene ne sy - tha ajo - pa pritur te flasin,se pari me familjaret..

Mu duk nje tmerr i vertete,mendimet qe i silleshin ne koke, dikur (pasi tani nuk jeton me..) atij njeriu.. :confused:
Mua, qe nuk e kisha te aferm dhe nuk me hiqej nga mendja, dicka e tille..
E denova, kete "Sinqeritet" te Mjekesise, (ne thonjeza) me te vertete.
Kemi te bejme,ne keto raste,me shume se kurre me Psikologjine..

Personalisht,jam komplet kundra thenies te se vertetes, per Pacientin i cili nuk ka me shpresa jete..
Jam dakord, ta dije dikush nga njerezit, me te afert te familjes,pasi mund te jete e nevojshme dicka e tille,per pregatitje jo vetem Materiale,por mbase dhe per ndonje permbushje te anes shpirterore, apo deshirave te nje Njeriu, qe pas nje kohe te shkurter, do ti thote Lamtumire njehere e pergjithmone, Jetes..

Vertete e dhimbshme,por fatkeqesisht pjese e Realitetit..

Urim Nerguti

Primus registratum

Në një mendje me Fantazia. Si ka mundësi që tjetrit t'i thuhet në sy që ai është i dënuar me vdekje pa patur bërë asgjë (të paktën në vendet ku nuk ekziston vendimi me vdekje) ? Për ç'përgatitje bëhet fjalë për pacientin ? Si e përgatit njeriu vdekjen e tij ? Eshtë e qartë që njeriu gjatë gjithë jetës së tij përgatit vdekjen e vet, por pa e parë kurrë atë si diçka që do të ndodhë me të vërtetë ndaj tij. Të gjithë e dinë që do të vdesin por asnjë nuk e beson. Shpresa e çmendur thotë që ndoshta pas nja dhjetë vitesh do të jetë shpikur ilaçi i përjetësisë. Pra vdekja është brenda nesh (në jetën e vdekshme që ne bëjmë) dhe njëkohësisht e vendosur në një të ardhme të largët që nuk vjen kurrë (për vetën e parë).

Që t'u thuhet anëtarëve të familjes, kjo po, sepse tekefundit vdekja ekziston vetëm në vetën e dytë dhe të tretë. Unë nuk vdes, ti vdes, ai vdes. Pra të tjerët mund të përgatiten për vdekjen time por jo vetë unë. Unë nuk marr pjesë në ceremonialin e vdekjes sime. Le që unë as që e di kur kam vdekur. Kështu që transmetimi i fjalës së tmerrshme : Zotëri, jeni duke vdekur, pas dy javësh do të keni mbaruar, kjo më duket një torturë që mund t'ia kursejmë personit i cili me të vërtetë do të vdesë.

S6T6N6

Forumium maestatis

Edhe une jam pro diagnozes se rezervuar. Jeta e cdo njeriu dihet qe ne nje moment te caktuar do te perfundoje, por askush nuk di me saktesi se kur dhe kjo e ben njeriun te vrapoje drejt vazhdimsise, i jep zgjimin e se nesermes dhe gezimin e jetes.

spartan00

Forumium praecox

Sipas eksperiences se nje mjeku
E nevojshme eshte te kesh reagimin e duhur ndaj personit qe ke perballe.
Sepse ka shume paciente qe e kerkojne te verteten me ngulm dhe ne kete rast cili eshte qendrimi i duhur i mjekut?
Po ashtu si disa qe i vret e verteta ka edhe njerez qe e kerkojn vete qe mos te keqesohet papritur gjendja e te te dale shpirti nder dhembe.
Une edhe kur e mendoj per veten do te preferoja ta dija se sa do t'i kisha muajt ditet ...

S6T6N6

Forumium maestatis

Po sa do i forte te jete njeriu, vdekja mbetet vdekje :shrug:

Albert Zylyftari

Primus registratum

Fillimisht postuar nga S6T6N6:
Po sa do i forte te jete njeriu, vdekja mbetet vdekje

Ai qe ka frike nga vdekja, ai ka frike nga vete jeta - zotni!

S6T6N6

Forumium maestatis

jo mer zoteri se nga vdekja si koncept nuk ka frike askush pasi te gjithe e dine fundin, por kur ta komunikojne se ajo eshte pas dere dhe se te kane mbetur vetem pak kohe per te jetuar jeten mendoj se eshte shume e tmerrshme.

abs

nuk e di...

Simbas mendimit tim, jam plotsisht dakort me sinqeritetin (nese do e quajme kshtu) te doktoreve.

Mos tregimi direkt i parashikimit te jetgjatsise , s te jep mundesine te merren "massat" ne rradhe te pare ato shpirtrore qe jane me te rendesishmet nga kendveshtrimi im, se sa ato materiale te cilat mund te realizohen dhe brenda pak oreve.

Ai qe do iki nga kjo jete, si dhe ato qe do ndahen prej tij, s kane si bine me poshte sec jane mbasi marin kete lajm.
Keshtuqe kohzgjatja le te organizohet per nje "udhetim" shpirteror me ma te shtrejtit e personit ne fjale.

E imagjinoj mire, sa veshtire eshte per personat e families qe e dine, dhe "nuk" ja komunikojne personit ne fjale live,ne heshtje ama, e thojne ate me dhimbje dhe ne cdo sekond.
Heshtja shpesh here flet ma shume se zeri i larte.
Kjo heshtje s lejon qindra fjale/emocione te dashura , apo biseda te pa bashkbeseduara ma pare ( si urelidhese) ne mes personit qe do iki si dhe te shtrejtit e tij qe do le pas.
Mendoj se dhe ai e ndien mire ikjen, dhe se nuk e komunikon me te tjeret qe mos te vuajne.

Te dy palet pra s flasin per te njejten arsye. Jam e bindur qe te dy palet vuajne DHE me shume.

Para disa vitesh, kam pa ne TV nje emission. Nje djale ishte mbi 30vjec, do vdiste nga nje smundje e pasherueshme . Kishte vite qe ishte largur nga familia (mosha 18).
E ama tregonte.
Ne momentin e pare u shokova kur mora vesht lajmin. Por gjashte muajt ishin koha ma e bukur qe kam kalu me djalin tim.
Jemi njohur thellsisht nga bisedat e hapura qe kemi zhvilluar gjate kesaj kohe, biseda te cilat as qe mund ti parafytyronim me pare, sepse jo vetem nga qe ai jetonte larg, por me pare as qe mendoja se mund te flisnim kaq hapur.
Tani ndiej se e kam pergjithmone me vehte, sepse muret e distances tone jane tashme transparent, tashme shihemi dhe ndehemi shume prane…vazhdonte ajo...

-------------------

Pervehte dua ta di!

William Wallas

Forumium maestatis

Askush nuk eshte i detyruar te lexoje. Mund te zgjidhni temat optimiste ne tjeter nenforum, ose te hapni sa te deshironi vete tek psikologjia.

Jashte teme.

erdha-edhe-une

Primus registratum

eh.....me kujtohet kur ishim ne ligjerata te lendes ku mesonim per Carcinomat(tumoret malinje) dhe profesori aq bukur e spjegonte at patologji sa ne nje moment u ngrit nje student dhe tha:
-doc e ke spjeguar aq bukur sa te josh ta kesh kete tumorr!-.....dua te nderlidhem me temen dmth ka shume rendesi MENYRA se si i interpretohet nje pacienti diagnoza perfundimtare ,mvaret shume edhe VET PACIENTI ne fjale(ka ca qe iu thua ke rruf e ata shtrihen te vdesin!) po ka ca qe u thua qe ke cancer dhe ata aty gjejne forcen per jeten"e mbetur"-e kisha te njohur nje qe ajo ju jepte zemer familjareve te vet qe po vdisnin te gjall si degjuan diagnozen e saj!
pra duhet te kesh kujdes MENTALITETIN psh ne shqipetaret jemi popull qe jemi fort te lidhur me familjaret e vet-prandaj dhimbja perjetohet nga te gjithe!-pra po te "denosh" dik me interpretimin e diagnozes duhesh te dish se ke bere "denimin" kolektiv familjar.
Une per vete jam per paralajmerim! jo per dhenjen definitive te diagnozes!
fundja vetem nje zot eshte!

eli

Primus registratum

Mund te besh dhe pa komente qe s'kane lidhje me temen... Jashte teme!

salampo

Primus registratum

Mjeku ka per detyre ti tregoj pacientit sado e rende qe eshte semundja e tij. Dhe madje kjo gje behet pa pranine e familjarve( po nuk e kerkoi pacienti vete).
Ne te njejten kohe konsultohet edhe psikologu i cili ndihmon pacientin te jetoje edhe ato pak dite me semundjen e tij.

Tan

Primus registratum

Ne bote, ne krahasim me ne shqiptaret e kan gjetur si lehtesim shpjegimin me ane fetare, gje qe ju edukohet qe ne femijeri. Per ne shqiptaret, eshte shume e veshtire vdekja dhe e pa imagjinushme (edhe pse e dime qe tek gjithkush do te ndodhe).
Megjithate, shume e veshtire perballja me realitetin.

abs

nuk e di...

Thjesht kur "diagnoza" eshte gjetur, athere gjIhet dhe "kura" per te.

Mono

Forumium praecox

Bah, t'i thuash dikujt do vdesesh neser eshte shume e rende per vete jeten qe mbartim mbi vete. Eshte fakt qe ne njerezit jetojme sikur nuk do te vdisnim kurre dhe vdekja eshte nje dhunim i papranueshem per jeten tone.

E megjithate ne nje cast duhet ta pranojme dhe ta kthejme koken prapa e te themi po kaq ishte jeta, e imja dhe e miliardave si une! E pata dhe nuk do e kem! E trishtueshme po e paevitueshme! (Ah sa gjera nuk munda t'i bej kurre).

Une jam per nje te vertete te perhershme! Genjeshtra vetem mundon derisa te vije e verteta!

Klesta

Primus registratum

Sapo e kam jetuar vete nje situate te tille. U ktheva me ne fund ne Shqiperi per pushimet e veres dhe atje filloi gjithçka si nje enderr e keqe qe duket se nuk do te perfundoje kurre. Babai me doli me kancer ne stomak.Forme malinje dhe genetikisht e trasheguar. Pra shkurt pa shprese.Po ne gjithmone mundohemi te shohim shprese edhe atje ku nuk ka.U nisem jashte duke menduar se kemioterapia do te ishte zgjidhja.Kemi ndrruar 3 spitale dhe nga 3 muaj jete qe i dhane tek i pari nuk pati me shume se 3 jave.Atij nuk ja thame asnjehere se sa kohe i kishte mbetur sepse eshte diçka shume e dhimbshme ti japesh denimin me vdekje njeriut me te dashur.Ndoshta vertet do te kishte marre ca masa qe nuk u moren,por do te kishte qene nje torture e vertete shpirterore per te dhe per ne.Fundja te gjithe e dinim 'diagnozen'.Nuk besoj se kishte nevoje per fjale te teperta.

atman

Forumium maestatis

Nuk jane gjera te prera me thike.
Ka vleren e vet edhe mosnjohja e diagnozes, si nga i semuri ashtu edhe nga familjaret, sikurse edhe te diturit e saj si nga i semuri, ashtu edhe nga familjaret.
Ne te dy rastet duhet vleresuar edhe faktori psikologjik. Nje mbingarkese emocionale shpesh shkaterron dhe pershpejton vdekjen, sikurse mund te ndodhe e kunderta; dashuria per jeten eshte kaq e madhe, sa i semuri kapet fort pas saj dhe ndihmon ne kurim, ose e pakta lehteson dhimbjen.
Megjithate, ne rast se eshte e praktikueshme venia ne dijeni, kjo duhet bere per te dy palet, si per te semurin edhe per familjaret.
Nese e dine vetem familjaret, eshte nje stres, ose e thene ndryshe nje agoni e pafund, sepse te detyron te thuash e shprehesh diçka qe nuk eshte e vertete. Nganjehere, shikon ne syte e te semurit, vdekjen, ai e ndjen, thuajse e pranon edhe pse ti mundohesh t'i largohesh argumentit. Eshte therrese si dhimbje.
Nese e di vetem i semuri dhe jo familjaret, nuk vonon shume dhe e pohon ai, sepse eshte nje dhimbje shpirterore qe deshiron ta ndaje me te tjeret.

Guest

Mjeku duhet ti shpjegoj pacientit me nje gjuhe te kuptueshme semundjen qe ai paraqet dhe metodat qe ka ne dispozicion mjeku per ta kuruar ate semundje. Asnje mjek ne bote nuk cakton diten e vdekjes...perdor disa te dhena statistikore dhe jep nje mendim personal.
Sdq, diagnoza i duhet dhene pacientit...ne raste kur mjeku e shikon qe "lajmi" mund te sjelle trauma qe mudn te cojne ne vetvrasje kerkon ndihmen e nje psikologu apo psikiatri qe ndihmon per te kuptuar ate cfare po ndodh.