Depresion.

ana karenina

Primus registratum
Re: Depresion.

- Nuk kemi gjume. Ose kemi nevoje per gjume ne menyre te ekzagjeruar, kahu tjeter i ekstremit! Nuk cohemi dot ne mengjes nga krevati sepse mendojme se nje dite e re nuk ka asnje kuptim dhe nuk do te ndodhe asgje e bukur, nuk kemi cfare te bejme, shkurt na mungon deshira te jetojme!

- Behemi te merzitshem.- Ky me teper eshte nje opinion relativ sesa nje simptome. Njoh njerez depresive me te cilet ke deshire te bisedosh me ore te tera sepse jane ne gjendje te analizojne nje realitet te cilin pak nga ne e njohin ne menyre te mahnitshme.

- Vihet re nje mungese e theksuar deshire per marrdhenje seksuale.

- Jane dominuese mendimet pesimiste dhe negative.

/pf/images/graemlins/frown.gif

Admir

Forumium maestatis

Vetem ta dinit se sa shume i shtojne dites nje dore trankuilizatore. Vetem ta dinit...

atman

Forumium maestatis

Me vjen keq e dashur Anna, por me duket se ti e ke te veshtire te pranosh nje mendim te kundert me tendin.
- Kur hapet nje teme, behet te pakten per dy qellime; e para te parashtrojme mendimin tone dhe e dyta te ftojme edhe te tjeret ne diskutim. Pra çdo teme e hapur eshte edhe nje diskutim i hapur. Dhe kur behen diskutime nuk presupozohet nje gare, as edhe nje konkurence diturish. Personalisht nuk ndjehem i kercenuar aspak ne kete drejtim, jo duke u nisur nga njohurite qe kam, por thjesht sepse kam nje koncept te drejte per diskutimet dhe pranoj mendimet e te tjereve, ose nuk i pranoj dhe parashtroj mendimin tim.
- Persa i perket bezdise tende une do ta shtoj akoma me shume duke te thene se ti flet per nje lidhje te mundeshme midis depresionit dhe fobive por mungon ARGUMENTI.
- Shembulli i kimioterapise te cilin une u mundova ta analizoj (dhe nuk eshte fundi i mendimeve) pra ky shembull, verteton çdo gje tjeter, por jo lidhjen e fobise me depresionin.
Tani analizojme tre prej thenieve te tua per te cilat une kam nje pergjigje tjeter.
- E para: DEPRESION QUHET FAZA NE TE CILEN ankthi I PROVUAR NGA DIKUSH ESHTE NE FAZEN ME TE THELLE.
A nuk eshte me e drejte qe vendin e fjales ankth ta zere TRISHTIM PLUS MELANKOLI?
- Ankthi, e dashur, paraqit nje sere simptomash mjaft te percaktuara qe nuk e identifikojne me depresionin dhe si rrjedhim nuk eshte pasoje e depresionit.
- Ankthi eshte pasoje e FRIKES. Ose me sakte FOBIA eshte shkak i ankthit.
- Persa i perket FRIKES, ne e njohim sepse eshte regjistruar ne genet tona. Biles ajo e ka ruajtur specien nga zhdukja. Njeriu qe ne primitivitet dinte te dallonte rreziqet qe e kercenonin dhe dinte te largohej, t'u shmangej.
Ne i dime objektet qe na shkaktojne frike.
- Thenia e dyte: NE FAKT E VERTETA ME E MADHE ESHTE QE DEPRESIONI NE VETVETE SI NJE GJENDJE SHPIRTERORE NDRYSHE NGA TE TJERAT NUK EGZISTON!!!
-Me thuaj, ti qe flet per depresionin nga se nisesh? Nese nuk do te egzistonte si nje gjendje ndryshe nga te tjerat, atehere ne ç'menyre do ta evidenconim? Perderisa ne jemi ne gjendje te percaktojme tiparet dhe shkaqet qe e lindin, kjo eshte prova e qarte qe egziston si koncept. Dhe kur egziston si koncept, do te thote se ka nje sere tiparesh qe e klasifikojne si nje patologji me vete. Pra; EGZISTON si nje gjendje shpirterore NDRYSHE NGA TE TJERAT. Perderisa jemi ne gjendje edhe te percaktojme rruget e daljes nga depresioni, ose te sherimit te tij.
- E treta: (thenia tende)Jo sepse fobia do te kthehej ne depresion, POR SEPSE FRIKA MUND TE KTHEHEJ NE FOBI!!! Kjo eshte njesoj si UNE te kthehem ne UNE.
- Sidoqofte Anna O keto jane mendimet e mia te cilat ti mund te mos i pranosh, nje tjeter, po. Tjetri mund te mos pranoje te mia dhe pranoje te tuat, sikurse mund te thote edhe nje mendim te trete te ndryshem nga mendimet tona. Kjo eshte mese normale dhe fiksoje mire e pa nervozizem, kjo nuk eshte gare diturish, por diskutim nga i cili tek e fundit te gjithe kemi se ç'mesojme.

ana karenina

Primus registratum

Ne gare njohurish me vjen keq po ndjehesh ti atman sepse nuk eshte hera e pare qe ben replika te kota ndaj postimeve te mia, dhe te them te drejten akoma nuk e kam kuptuar pse. Perkundrazi do te te thosha qe ne shumicen e postimeve une kam shkruar referencat ne fund, dhe kam theksuar qe behet fjale per perkthime dhe jo opinione personale. Ne keto te fundit jam kursyer me sa mund sepse e konsideroj pergjegjesi te madhe 'te vesh pikat mbi i' (sic guxon te besh shpesh ti). Besoj se ky eshte nje argument bindes (gjithmone nqs ti e di mire se cfare jane argumentat sepse une kam dyshimet e mia mbi kete)qe qellimi im nuk eshte te fitoj ndonje gare imagjinare njohurish. Je ti qe 'jep keshilla' se si duhet te jem une e kujdesshme dhe mos i mesoj permendesh ato qe lexoj, qe nuk jap argumenta etj etj. Me fal po kam pershtypjen qe di vetem te shkruash dhe jo te lexosh sepse ndjehesh shume i sigurte ne keto keshillat e pakerkuara. Une shkruaj per aq sa e ndjej une te mjaftushme te shkruaj, nqs nuk kam dhene argumenta te mjaftueshme, mund te drejtohesh me pyetje por jo me 'mua nuk me duket shume i sakte ky mendimi po tani nuk kam kohe te kthej pergjigje' sepse keshtu hedh poshte punen time qe ulem e shkruaj. Askujt nuk do ti vinte mire te lexonte nje postim te tille si pergjigje ndaj te tijit. Une sensin e diskutimit e kam, kam kthyer pergjigje me te hollesishme sa here me kane drejtuar pyetje, por preferoj ta perdor me persona qe nuk me japin mend dhe nuk shkruajne duke marre poza fodulle. Ti ben mire ti rilexosh postimet e tua para se te pergjigjesh, dhe sic te kam thene edhe here tjeter mundohu jo vetem ti ndryshosh karriket nga ulesh e gjykon, por edhe ti ulesh njecike me afer tokes!

Kerkoj ndjese per gjithe kete pergjigje jashte teme, por atmani insistoi shume derisa besoj se megjithese jashte deshires sime gjithsesi e mori.

ana karenina

Primus registratum

Per te qene te pakten ne rregull me veten:

Dhe dicka e fundit, nuk behet fjale per nje teori te vendosur e te miratuar ne Europe Ky ishte vetem nje opinion, nje konkluzion pas shume vitesh eksperience si psikoterapist i nje pedagogut tim. Nuk eshte nje teori qe i kundervihet asaj egzistuese Une do ta quaja nje mendim te vlefshem qe duhet marre ne konsiderate sepse ploteson me teper se kundershton mendimet e publikuara deri tani.

Atman jam kurioze te di ku e ke lexuar qe mendimet e mesiperme jane te miat, dhe nga cfare fjalie konkrete e kuptove ti qe une nuk po pranokam argumentat e kundert? Apo mos shtjellimi i rastit kimioterapik ishte nje argument i kundert? Besoj se kete paragrafin e shkruar trashe me siper e ke lexuar edhe here tjeter, dhe e njef qe ka qene shkruar prej meje!

ana karenina

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Logos::
[qb] Vetem ta dinit se sa shume i shtojne dites nje dore trankuilizatore. Vetem ta dinit... [/qb]
Dhe njekohesisht i heqin shume here me teper sesa i shtojne /pf/images/graemlins/frown.gif Asgje e kuruar ne menyre artificiale nuk shton Logos, eshte hi syve. Nje dore qetesuesish nuk eshte nje zgjidhje, nuk eshte kurim. Dhe mbi te gjitha provokon varesine ndaj ilaceve. Problemi shpeshhere qendron tek interpretimet e gabuara, pra ne mendje dhe jo ne tru. Dhe interpretimet nuk qetesohen me ilace por kerkojne ndryshim dhe per me teper deshire per ti ndryshuar. :shrug:

ketitopi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga FOLAGA CHE BATTE:
[qb] Ne fakt njeriu vete e ka ne dore te jete ne depresion ose jo, sepse mua me ka ndodhur qe jam merzitur aq shume nga gjerat sa me dukej vetja pa asnje rrugdalje dhe i shqyeja portat e trurit per depresion.

E SI E PASKA NJERIU VETE NE DORE TE JETE NE DEPRESION APO JO?KUSH PASKA QEJF TE FUTET NE DEPRESION E TE VUAJE PER QEJF TE VET?SÉ MENDOJ FARE ASHTU:JANE SH RRETHANA QE TE SHTYJNE DERI NE ATE PIKE.KETO VIJNE KUR JETA EHTSE VERTETE MONOTONE QE KE SH PAK GJERA PER TE BERE DHE JETA SOCIALE TE VARFER(SI NE SHQIPERI) OSE KUR JETA ESHTE SH HEKTIKE E QE ENDERRON TA KESH DITENATEN 40 ORE MUNDESISHT QE TÍA DALESH TE GJITHAVE,FILLON NE TE DYJA RASTET TE HYPEN KOMPLET STRESI;I CILI DITE PAS DITE MUAJ PAS MUAJI THELLOHET DHE FILLON DHE ZGJEDH RRUGE TE KEQIA TE TIPIT ALKOOL DROGE ETJ;RRENOHESH EKONOMIKISHT;S´KE ME BURIME TE ARDHURASH DHE PERFUNDON NE DEPRESION MIRE E PER PASOJE EDHE NE NJE GJENDJE TE MJERUAR QE HAJT TA RRIMARESH VETEN,EHSTE SI PUNA E NJ NJERIU QE NGA MERZIA HA E HA DHE VJEN NJE MOMENT QE E SHEH VETEM 200 KILE,HAJT TE RIKTHEHET AI NE ORIGJINE:::-

Nga ana tjeter duke e lene veten ashtu ne renie te lire ne depresion
-TE MERZITESH PER NJE KOHE TE SHKURTER KAQ SI TI NUK DO TE THOTE TE KESH RENE NE DEPRESION;KY I FUNDIT EHSTE NJE TERM SH ME I THELLE-
papritur ve re qe une ka akoma deshire per te jetuar dhe per te plotesuar endrrat e mia, dhe ne kete rast depresioni me sherben si burim per te rigjeneruar forcat e per te ecur perpara.
-ME VJEN MIRE QE TY TE KA KALUAR AJO GJENDJA PO KA NJEREZ QE JANE TE RENUAR EKONOMIKISHT DHE PER PASOJ PSIKOLOGJIKISHT DHE E KANE THUAJSE TE PAMUNDUR TE RIKTHEHEN NE NJE JETE NORMALE PASI KUSH EHSTE AI NJERI QE DO E MERRTE PERSIPER NJE NJERI TE TILLE,JO PER GJE PO NJEREZ TE TILLE HALLEXHINJ JANE PA FUND NEPER BOTE-

Mire eshte qe ta pranojme si ndjenje e te perpiqemi ta kalojme.
-DEPRESIONI NUK ME DUKET NDJENJE PO GJENDJE-

Dukem pak si moraliste, por them se depresioni eshte ndjenje si gjithe te tjerat e duam apo nuk duam ne nje moment do ta kalojme.-PO TE ARRISH TÍ GJEDH EKUILIBRIN GJERAVE EDHE I SHMANGESH KAM PERSHTYPJEN,MEGJITHESE KETU NUK JAM E SIGURT SE S´JAM BO AKOMA PLAKE:DERI TANI I KAM ARDHE AFER ATIJ PO I KAM SHPETU...MERGIMI BEN TE VETEN-

:book: [/qb]

b.k.

Primus registratum

Dje kam degjuar nje teori shume revolucionare mbi Depresionin, qe mu duk dhe me te vertete shume itneresante. Nuk mbaj mend shume mire detajet po kjo eshte ideja pak a shume.

Kur eshte ngritur pyetja, nese njerezit lindin depresive apo lindin me predispozite per te patur kendeveshtrim negativ mbi boten dhe si rrjelloje me vone behen depresive, personi qe po bente prezantimin holli kete ide:

Indivded depresive jane me realiste ne percaktmin e emocionve se jodepresivet (kjo eshte e provuar shkencerisht, do te jap nje shembull me vone se nuk kam kohe), dhe kjo i ben ata qe te dallojne me shume anet negative te problemeve, jetes, emocioneve, dhe me kalimin e kohes balanca e emocioneve negative tejkalon pozitiven dhe ata behen me depresive.

Cfare mendoni?

Nei

Primus registratum

Fillimisht postuar nga albanian:
[qb] Depresioni vjen si rrjedhoje e xhindeve qe shumica e juaj nuk e di. [/qb]
:lol: :lol:
Te me falni per citimin po ishte sa per te cdramatizuar pak ate qe eshte shtjelluar ketu : depresionin dhe simptomat.

Nje pyetje kisha: keni folur per tiparet e depresionit, shkaqet e ndryshme qe e percaktojne.... ndonje keshille ose rrugezgjidhje te mundshme qe keni lexuar/studiuar/eksperimentuar??

ana karenina

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Triny:
[qb]

Indivded depresive jane me realiste ne percaktmin e emocionve se jodepresivet, dhe kjo i ben ata qe te dallojne me shume anet negative te problemeve, jetes, emocioneve, dhe me kalimin e kohes balanca e emocioneve negative tejkalon pozitiven dhe ata behen me depresive.

Cfare mendoni? [/qb]
Kjo eshte nje nga ato te vertetat e pakta qe ju japin pergjigje mijera pyetjeve :thumbsup: Shembuj ka shume, fillojme me artistet psh qe ne kerkim te se vertetes trishtohen me shume se te tjeret qe jetojne me me indiferentizem (ka nje fjale per kete lloj menyre po nuk do qe nuk do te me vije ne mendje) /pf/images/graemlins/wink.gif

ana karenina

Primus registratum

Derpesioni karakterizohet nga 'low self esteem' - konsiderate e ulet per veten.

Me humor mund ta paraqesim:

low_selfesteem.gif

b.k.

Primus registratum

Eshte nje nga ndjenjat me te tmerrshme....

Degjova dhe nje "anekdote" tjeter keto dite mbi shqetesimet e humorit.

"Depresioni eshte semundje per vete, nderkohe qe mania eshte semundje per te tjeret".

Je i keqi i vetes, shkaterrues i vetes, ndonese une do te shtoja se ndikon dhe jeten a atyre qe varen prej personit apo qe e duan sinqerisht ate person.