Katër gratë e mbretit
Tregohet, se një mbret ishte martuar me katër gra. Ai e donte të katërtën më shumë se të tjerat dhe bënte çmos që ti bëjë qejfin. Edhe të tretën e donte, por ndonjëherë ndjente se ajo mund ta braktisë për dikë tjetër.
Gruaja e tij e dytë, ishte ajo që e ngushëllonte dhe e ndihmonte në kohë krizash dhe vështirësish. Sa herë që ndihej ngushtë, kërkonte ndihmën dhe mbështetjen e saj.
Sakaq, gruaja e tij e parë, ishte lënë totalisht pas dore, as kujdesej për të, as nuk i jepte të drejtat që i takonin dhe as e donte. Kjo, edhe pse ajo bënte çmos që t’ia ruajë mbretërinë dhe pronat.
Dikur, mbreti ynë na sëmuret rëndë. Ai ndjeu se po i vjen vdekja dhe pasi u mendua pak, tha:
Kam katër gra, ndërkohë që në varr do të shkoj krejt i vetëm!
Kërkoi gruan e tij të katërt dhe i tha:”Të kam dashur më shumë se të gjitha shemrat e tjera dhe ti kam plotësuar të gjitha dëshirat. A pranon të vish me mua dhe të më bësh shoqëri në varr?”
Ajo iu përgjigj:”E pamundur! Të vij në varr me ty?! Mos e thashtë Zoti!”
I zhgënjyer, kërkoi gruan e tretë dhe i tha:”Gjithë jetën të kam dashur, prandaj, a pranon të vish bashkë me mua në varr?”
Ajo iu përgjigj:”Sigurisht që jo. Jeta është e bukur dhe pasi të vdesësh, unë do të martohem me dikë tjetër. Se kam ndërmend të vdes që tani.”
Kështu mbreti thirri gruan e tij të dytë, të cilësi i tha:”Për çdo hall dhe problem, të jam drejtuar ty dhe të them të drejtën, nuk më ke zhgënjyer asnjëherë, më ke ndihmuar në kushtet më të vështira. Sot, dua të të kërkoj të vish me mua në varr, pasi të vdes.”
Gruaja e dytë i tha:”Burrë i dashur, keq më vjen, por nuk ta plotësoj dot këtë dëshirë. Më e shumta që mund të bëj, është të të përcjell gjer tek varri. Më andej, Zoti të dhashtë hajrin!”
Mbreti u dëshpërua shumë nga përgjigja e tre grave të tij. Në atë gjendje të mjerë, dëgjon një zë nga larg që i thotë:
Unë do të të shoqëroj edhe në varr... Unë do të jem pranë teje kudo që të shkosh.
Mbreti ktheu kokën dhe dalloi gruan e tij të parë, e cila ishte për ti qarë hallin, e dobët, e sëmurë dhe e ligsht, për shkak se mbreti e kishte lënë pas dore gjer atëherë dhe nuk i kishte kushtuar aspak vëmendje dhe kujdes.
Mbreti uli kokën nga turpi që e kishte lënë pas dore gjithë ato vite, pastaj i tha:
Duhet të isha kujdesur më shumë për ty se për të tjerat. Sikur të mund ta ktheja kohën, gjithë vëmendjen do e kisha përqendruar tek ti, por tani është shumë vonë.
Katër gratë e mbretit, ishin:
E katërta, trupi. Sado ta duam trupin tonë, sado mirë ta mbajmë, në fund, do të na braktisë.
E treta, pasuria dhe pronat. Pas vdekjes tonë, ato do i gëzojnë njerëz të tjerë.
Gruaja e dytë, familja dhe miqtë. Sado të shumta të jenë sakrificat e tyre gjatë jetës, ata s’kanë çfarë të na bëjnë pas vdekjes tonë, maksimumi mund të na përcjellin gjer tek varri.
Gruaja e parë, shpirti. Ne e neglizhojmë gjatë jetës atë, nuk e ushqejmë siç duhet, pasi jepemi pas pasionit dhe kënaqësive fizike, miqve dhe pasurisë. Kjo, edhe pse në fund të fundit, shpirti është shoqëruesi ynë i vetëm në jetën e varrit.