C'mendoni per Nietzschen

zog

Primus registratum
Re: C'mendoni per Nietzschen

e ke gabim yllo (drit nga ajo me reflekse manushaqe i jep forumit sa here kalon /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif ) une i ngjaj tekstit te niçes jo perjufizimit qe dhe ti.

e KAM HARRU baben, aq shume, sa e kam bo (te shkretin) me u varr me kollare te ambazhuri me nje pankarte ne kraharor : 'bir te mallkaj per jete te jeteve'. ket shembull e kam shkrujt diku njehere.

atman

Forumium maestatis

Pikerisht ky eshte Niçe, i veshtire per tu perkufizuar dhe kjo tregon hapesiren e jashtezakoneshme te mendimit te tij, i vetshprehur si i tille tek thenia: "E nese shikon per nje kohe te gjate humneren edhe humnera shikon ne ty".
Jam dakort Zog, me mendimin tend, por nga ana tjeter them se fjala "shendoshe" mund te jete ne kuptimin e plote te saj, lidhur me shendetin e njeriut jo si peshe trupore, por si force mendore e cila shprehet semiri, tek te harruarit. Te harrosh eshte nje aktivitet normal i trurit, perndryshe, nje tru qe s'harron do te ishte shkaterruar prej kohesh nga mbingarkesa, por njeheresh do te zbulonte edhe nje qenie bosh, pa asnje deshire. Pare nga ky kendveshtrim shprehja, ose vargu, i "shendoshe eshte kush harron" qendron brenda kufijve te filozofise. Te asaj filozofie te quajtur Nihilizem. Nese, ne vend te fjales "shendoshe" vendosim fjalen tjeter "mençur" dhe e rindertojme vargun, tingellon me kuptueshem: "I mençur - eshte kush harron"...
Harresa si nevojshmeri.
Nevojshmeria per te harruar si rruge e shkurter per te mohuar, ne menyre te padhimbeshme dhe ne boshllekun e krijuar, rilindja e deshires per te ndertuar.

zog

Primus registratum

normalisht truri i nje njeriut plak fillon e harron. dmth harresa shkaktohet prej plakjes. prandaj nuk ma ha mendia qe niçja flet per harresen qe mendoni ju. me harrese ai do te thote LARJE U TRURIT, fshirje e memories, zbadhje e tij ose siç sot behet me riinstalimin e sistemit tek kompjuterat per te ndrequr defininitivisht buget e ndryshme prej perdorimit ose viruseve. (ketu futet nihilizmi tij qe permend kritika apo qe ne komunistat konsideronim negativ e reaksionar)

si dhe nuk ka si te jete i mençur ai qe harron, sepse harresa eshte fshirje e informacionit, psh te harrosh tabelen e shumezimit nuk te ben te mençur.

siç e thashe perseris niçja nuk merret per tu analizu ne fjale, por ne kontekst ose ne global. pra vepra tij per tu kuptuar duhet marre E TERA e jo ca shprehje ketu e ca shprehje atje. keshtu ajo keqkuptohet e keqtrajtohet.

makuciko

Forumium praecox

Pjesa që kam shkëputur nga Niçe ndodhet këtu:

Friedrich Nitzsche „Gesammelte Werke“ e shtëpisë botuese GONDROM. Janë vepra të përmbledhura të Niçe mbi bazën e përzgjedhjes së bërë nga Dr. Walther Linden dhe të ripunuara nga Dr. Wolfgang Deninger. Pjesa e shkëputur i takon librit „Die Fröhliche Wissenschaft“ (Nëntitull „la gaya scienza“) tek kapitulli i parë i tij, Vorspiel (një lloj hyrjeje me thenie të ndërtuara në vargje).

Jam i sinqertë të them se veprën e Niçes nuk e kam lexuar hiç. Libri në fjalë ka 1358 faqe („Zwiegespräch“ është në fq. 457) dhe m'u duk tepër i thellë për mua si i cekëtshkolluar që jam. Ndaj zgjodha një pjesëz që e kuptoja. Mua më intereson kryesisht ana letrare, por m'u duk se ka edhe diçka filozofike brenda saj.

Për përkthimin e fjalës gjermane „gesund“ s'ka nevojë për gugëlosje të shumta. Këdo të pyesësh e që i di 20 fjalë gjermanisht, ta thotë patjetër se bën pjesë në ato të njëzeta: i shëndetshëm, që s'është i sëmurë. E thashë edhe njëherë, mua më intereson ana letrare. Ç'sëmundje ka pasur A-ja, s'më nxihet shumë b...

Ja edhe një pjesë tjetër:

Das Sprichwort spricht

Scharf und milde, grob und fein,
Vertraut und seltsam, schmutzig und rein,
Der Narren und Weisen Stelldichein:
Dies alles bin ich, will ich sein,
Taube zugleich, Schlange und Schwein!

Flet fjala e urtë

E mprehtë, e butë, e brishtë, e ashpër,
E besueshme, e rrallë, e fëlliqur, e pastër,
Çfarë thotë i urti, i marri ç'nxjerr:
Gjithçka nga këto e kam përher'
S'jam veç pëllumb, gjarpër jam, derr!

Niçe

Marë në po atë libër, fq. 459, nr. 12 (e dyta nga fundi, ose e katërta nga fillimi)

zog

Primus registratum

vetem se lal ke ngaterruar forum, forumin letar e ke ne vend tjater. ketu DISKUTOHET FILOZOFI.

a morre vesh ?

Admir

Forumium maestatis

Nicja asht fenomen qe duhet konsideru, jo fort domethanes per me ken NJERI...

abs

nuk e di...

nje nga variantet e mia te interpretimit te kuptimit te atij rreshtit t' Nice's (shok i vjeter ky /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif) , <u>kush harron asht mire me shnet</u> asht ky;

ne fillim te viteteve kam vrojtu robt e ktij vendit ku jetoj qe, kur zihen zjarrshem mbas disa min, thojne: t'i hedhim n'kosh ato qe thame? dhe ashtu bajne e sillen sikur s'ishte asgja.

ne kulturen tone, eshte dobsi te bejsh nje gja te tille, njerezit rrijne per nje zenje s'mbaj mend sa kohe jallnushem /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/angry1.gif keshtuqe kush asht ma i "shnetshem"? ai qe i tentos apo ai qe i c'tentos nervat?

maxper

Primus registratum

po pra, gjithshka ne lidhje me filozofin e cekicit eshte se ai shembi shumicen e "moralit" te kohes ose te pakten u orvat ta shembte te njerezit (gjithmone drejt mbinjeriut) por ra ne grackene shume filozofeve qe eshte; berja e nje filozofie utopike per njeriun aktual duke u identifikuar deri diku me nje profet. Kjo eshte per mua nje shenje e lehte psikopatie, jo pak, sic thote dhe zog, nga bisedat e shumta me veten, ai dilte ne konkluzione here-here te peshtira. shkurt, zotesia e nje filozofi per mua nuk qendron ne parashikimin apo imponimin se si "do te" apo duhet te jete njeriu (mbinjeri) por gjithsesi e vleresoj aftesine e tij analitike shume te arrire por qe si destinacion final kishte nje farse ideologjike sic eshte mbinjeriu.

zog

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: abstract</div><div class="ubbcode-body">nje nga variantet e mia te interpretimit te kuptimit te atij rreshtit t' Nice's (shok i vjeter ky /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/devil.gif) , <u>kush harron asht mire me shnet</u> asht ky;

ne fillim te viteteve kam vrojtu robt e ktij vendit ku jetoj qe, kur zihen zjarrshem mbas disa min, thojne: t'i hedhim n'kosh ato qe thame? dhe ashtu bajne e sillen sikur s'ishte asgja.

ne kulturen tone, eshte dobsi te bejsh nje gja te tille, njerezit rrijne per nje zenje s'mbaj mend sa kohe jallnushem /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/angry1.gif keshtuqe kush asht ma i "shnetshem"? ai qe i tentos apo ai qe i c'tentos nervat? </div></div>

po te ishte si thua ti niçja nuk do te konsiderohej filozof reaksionar (jo vetem prej komunisteve) por filofoz perparimtar. keshtuqe ti e ke gabim versionin tend.
llogjika tende i perket moralit te thjeshte, atij te skllavit, kush te bien ne njeren faqe duhet ti zgjatesh tjetren. ky eshte morali qe udheheq boten sot, kur dhe me i forti te forteve duhet te gjej nje shkak MORAL (terrorist, aksi i te keqes, etj etj) per te ber lufte, te sulmoje me te dobtin.
ndersa niçja thote qe vetem kur vellai vret vellane, ka lufte. te tjerat sipas tij jane çfaqje normale bile te domosdoshme (te shendetshme per rrjedhoje) per njeriun.
lufta, trimeria, heroizmi e ben njeriun (çdo njeri) ne MBINJERI.

ndersa do te doja te dija se çfare te ben ajo metoda sipas teje, qe aq mire perdorin zviceranet ?

abs

nuk e di...

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: zog</div><div class="ubbcode-body">

ndersa do te doja te dija se çfare te ben ajo metoda sipas teje, qe aq mire perdorin zviceranet ? </div></div>

Tjeta Zog.Vetdijshem marr interpretimin ma te thjeshte, ngaqe interpretimi i <u>rolit te heroit</u> me duket qesharak ne kohet e sotme te mundesive maksimale e te nje kauzi pa fund.

per te shpjegu ket <u>metoden</u>, shoh qe shpjegimi don disa rreshta, kshtuqe shpresueshem ndonjehere tjeter.

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: zog</div><div class="ubbcode-body"> ti e ke gabim versionin tend </div></div>

... me argumenton pse e kam gabim versionin tim? qe ta kuptoj gabimin.

zog

Primus registratum

versionin tend e ke gabim per dy aresye :

1. ne lidhje me niçen, cil quan ai "gje (ose sjellje) te mire" e çfare quan ti "gje (ose sjellje) te mire".
2. ne lidhje me veten. ti boten e shpjegon nga raporti tend me ate. dmth ajo qe per ty eshte e mire ti mendon se eshte e mire edhe per te tjeret ose eshte e mire edhe per gjithe boten, ndersa niçja e shpjegon nga raporti botes me vetveten ose me historine e saj. dmth ai quan te mire diçka pavaresisht se sa kjo diçka i kryen te mira jetes se tija ose vete atij.

shtese : sikur ty (mua ose shumices tone) te te propozohej psh diçka e tille : a) do te thuash te verteten dhe do te çmendesh pastaj (rasti niçes) b) do te thuash genjshtren dhe do te jetosh e lumtur deri ne plakje (ose siç realisht edhe ndodh duke ruajtuar shpresen gjithmone per dite te lumtura).

ti cilen nga te dyja keto RRUGE do zgjidhje. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif niçja zgjodhi te paren. ndersa shumica zviceraneve (niçja kur ishte i ri ishte profesor ne universitetin e bazelit, zvicer) do te zgjidhnin, jam katerqindperqind i sigurte per kete, me mire jeten e profesorit ne universitet duke thene genjeshtra deri ne pension, sesa tu mesonin botes te verteten e hidhur per te perfunduar ne çmendine pastaj.

niçja ka shkruar: lexoj vetem ate qe eshte e shkruar ME GJAK. duke na lene nenkuptimin qe vetem nje shkrim i tille ESHTE I VERTETE. te tjerat jane dokra, qe ne mund ti marrim si te verteta (duke qene bile te lumtur), por qe ne fakt na diktohen PREJ INTERESIT tone per konfort ne jete.

Gysi

Primus registratum

Per Nicen jane hapur nje tufe temash ne kete forum dhe prape te njejtat gjera diskutohen.
Ajo qe nuk shkon, rendome ne debate te tilla per Nicen eshte se njerezit ndahen ne dy grupe kryesore: Te paret e quajne gjeni (shpesh nuk ngurojne ta konsiderojne filozofin me te madh te koherave), ndersa te dytet e konsiderojne idiot, ku gjithcka e marrin literalisht, duke u frikesuar se Nicja do na sjelle shkaterrimin e botes.
Mesa e shoh une kete muhabet, te dyja palet (adhuruesit dhe poshteruesit e tij) e kuptojne Nicen siperfaqesisht. Nese te paret gjejne tek Nicja shpetuesin e "races se tyre", races se njerezve qe duan te bejne cfare u teket, njerezve qe proklamojne nihilizmin dhe lirine (ndonjehere edhe anarshizmin) dhe qe shpallin me force snobizmin e tyre per te mbytur vogelsine e tyre, ndaj se ciles Nicja do te kishte peshtyre me neveri, grupi i dyte ngushtohet ne zemer nga frika se mos nihilizmi i tij do ti vere flaken botes duke kercenuar lumturine e vockel te tyre, te ngritur me aq mundim.

Ne te vertete Nicja ngrihet mbi vogelsite e te dyja grupeve, duke predikuar jo thjesht mungesen e moralit (sic e kuptojne anarkistet), por nje moral te ri, moralin e mbinjeriut, moralin e njeriut i cili di te triumfoje mbi vogelsite e uleta te skutave te fsheta te shpirtit te tij, per te ndertuar me madheshti qenien e vet.

Gjithsesi, per mua, Nicja eshte nje filozof i mire, por nuk mund ta llogarisesh nde me te medhenjte e mendimit filozofik. Sigurisht ka mjaft filozofe te tjere te cilet vertete kane hedhur shtyllat e mendimit filozofik pergjate historise. Nicja, thjesht gezon njefare vecantie ne stilin e vet dhe natyrisht, gezon edhe nje pene teper terheqese poetike ne librat e tij. Gjithsesi, nuk kane munguar as kritikat ndaj Nices (ndryshe nga c'u tha nga dikush ketu).
Besoj se me mire sesa ngritja apo rrenimi i miteve (ne kete rast, Nices), do te ishte me mire te diskutonim mbi filozofine e tij, apo mbi kritikat ndaj saj.

zog

Primus registratum

ik o gys me qafsh mos ja fut kot, nuk eshte niçja per ty. lexo diçka tjeter. ne mos harro nuk ka nevoje njeri apo diçka nga miratimi qe i bejme ne as edhe aprovimi tone. historia e ndan vete shapin nga sheqeri siç ka ditur te beje kurdohere me sukses.

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body">Besoj se me mire sesa ngritja apo rrenimi i miteve (ne kete rast, Nices), do te ishte me mire te diskutonim mbi filozofine e tij, apo mbi kritikat ndaj saj.</div></div>
do ishte akoma me mire qe kete mesim ta respektoje vete. sesa tregon moral te tjereve. si dhe mos harro gjithkush ka te drejte ta cilesoje niçen ashtu siç e kupton apo do, vetem se kur diskutojme per te, qe te merremi vesh, duhet te pakten te gjejme nje pike te perbashket. psh ose marrine e tij e diskutojme rreth saj, ose zgjuarsine e tij e diskutojme rreth saj, ose tjeter pike.

kete te fundit (pra gjetjen e pikes perbashket) ne shqiptare nuk dime ta bejme. kryesisht ngaqe nuk kemi rend te qarte mendimi ose pune te percaktuar edhe ne jete te perditshme. jemi kuturu e ecim pa plan dmth.

Gysi

Primus registratum

Zog, une e di qe ti e do te gjithin per vete, por s'kam c'te bej, fakti qe e lexon edhe ti me ben nganjehere te detyrohem ta lexoj edhe une, edhe sikur te mos kem qef ta bej kete. Aprovimi qe i bejme apo jo nje autori, ka vlere per vete ne, dhe nuk ka rendesi shume per vete autorin. Natyrisht historia e ndan shapin nga sheqeri, dhe une s'e kam marre ndonjehere persiper ate qe i takon historise. Nuk e di ti!
PO megjithate besoj se ka kaluar njefare historie ne nje sasi kohore prej mbi nje shekull qe nga nderrimi jete i autorit ne fjale. Besoj eshte disi e mjaftueshme per te pare me qarte.

Persa i perket moralit, une s'jam duke i bere moral kurrkujt, dhe per me teper s'kam ngritur ne asnje cep te postimeve te mija ne kete forum ndonje fare miti per ndokend.
Nuk e kuptoj se nga se nisesh ti, po e kuptoj qe po ia fut kot.

jimmy84

Primus registratum

Nje gje eshte e sigurte. Nicja ka qene kopil. Perfytyro kur del dhe Gysi dhe thote "Ai Nicja ka qene filozof i lezecem". Me 100% qe Nicja po ta kishte degjuar kete do bente nje zjarr te madh, do hidhej ne zjarr me gjithe librat. Vetem e vetem te mos degjonte te tilla gjera...nga nje besimtar. Aq me keq i nje feje orientale.

Per mendimin tim Maxper ka nje mendim me realist. Filozof teper i thelle ne analiza por qe shpesh nxjerr "direktiva" teper utopike. Dhe per mendimin tim kjo vjen nga EKSTREMIZMI i Nices. Gjeja me e rrezikshme per mua ne tere filozofine e Nices eshte "vetmashtrimi". Per Nicen "te besosh" dmth "te jesh". Dhe kjo krijon nje force te jashtezakonshme...por te verber.
Rasti konkret psh ishte Hitleri. Besimi i tij i verber beri qe ushtria gjermane ne kohe rekord i arriti Stalinit te dera. Por po ai besim i verber e beri te bente gabime trashanike sa te arrinte deri aty qe kur i kishte ruset te dera e bunkerit, vazhdonte te jepte urdhera per kundersulme dhe shpartallime te ruseve.

zog

Primus registratum

nisem nga fakti qe ne kete forum nuk besoj ka teme me mbrenda çeshtjes ne diskutim. ndersa ti ben nje shkrim komplet duke terhequr vemendjen ne fund te tij per te diskutu mbi temen.

me duket se ate po bejme, apo jo ? tek dy shkrimet nuk thua gje per niçen vete. thua qe per ty eshte i mesem. ndersa ata qe e mbajne per te madh apo te çmendur nuk shkon.

kur krejt ne te kundert mik RRUGA E MESME ne çfaredo diskutimi nuk shkon. kur per ty niçja nuk eshte kushedi çfare, dmth ti nuk ke ta shash apo lavderosh. pse NUK VAZHDON RRUGEN ME TEJ. tek ndonje vend tek i cili ke diçka me thon qofte sharese apo lavderuese. ket nuk kuptoj une.

ndersa sa i perket ngritjes se mitit, ta kesh per qellim nuk eshte keq. eshte me mire, me lavderushem, te ngresh nje mit (qe duhet shume pune per tu bere) sesa te mundohesh te permbysesh nje te tillle (e pamundur per tu bere kjo, pra vetem rreh uje ne hava).

tani po te kesh diçka tjeter perveç asaj "nuk eshte ndonje gje", bujrum diskutojme. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

zog

Primus registratum

jimmy 84, gjermanet nuk e kuptuan niçen sa i perket luftes. niçja ishte per lufte jo morale. gjermanet bene lufte mbeshtetur mbi moralin. dmth nje gjerman eshte me i mire nga nje jo gjerman e per kete meriton me shume. te gjitha gabimet e tyre rrodhen nga ky qendrim moral.

lufte sipas niçes, dmth bej lufte sepse kam natyre luftarake e jam USHTAR, vetem dy vete kane bere: napoleoni dhe aleksandri maqedonise. per kete lloj lufte flet niçja.

jimmy84

Primus registratum

Te jap te drejte. Hitleri nuk e zbatoi tamam Nicen. Dhe vertet qe lufte te tille kane bere Aleksandri dhe Napoleoni apo Cezari. Benin lufte per te TRIUMFUAR. Per te MUNDUR kundershtaret. JO lufte per gomarlliqe si feja apo brockullat nacional-shoviniste. Por ama Nicen e karakterizon po ai besim i verber.
Megjithate ne nje gje une kam qene plotesisht ne nje mendje me ty. Nicja nuk eshte per t`u lejuar publikisht. Shume veta i le me pasoja filozofia e Nices. Eshte si puna e ujit te ftohte. Jo te gjitheve u reziston zemra ne uje te ftohte. Dhe "uji" i Nices eshte i akullt. Nuk ka "vaktesi" per zemra delikate.

Gysi

Primus registratum

Tani, diskutimi behet ca me i veshtire kur ke dhe xhimin neperkembe qe shpraz paragjykimet dhe ngushtesite e veta duke kujtuar se te gjitha keto, ne te njejten menyre duhet ti kete pasur edhe Nicja. Per te shkurtuar rruge, xhimi do te te sugjeroja antikrishtin, per te njohur Nicen, se per te me njohur mua e di qe nuk e ke vullnetin e duhur.

Kthehemi tek Nicja.
Mqs doni te diskutojme per te vlen te permentim fillimisht se ku mund ta kategorizojm. Nicja hyn tek filozofet subjektiviste, te cilet e shohin realitetin jo si nje ekzistence reale ne vetvete, por si nje prodhim i njeriut. Pra, eshte njeriu qe e formaton realitetin sipas menyres se tij dhe nuk eshte realiteti qe i shfaqet njeriut ashtu sic eshte. Ne kete menyre, subjektivistet mohojne mundesine e njohjes objektive, mohojne gjithashtu edhe mundesine e te vertetevave objketive dhe universale, duke pohuar se e verteta behet nga njeriu. Subjektivizmi eshte nje rryme e kritikuar. E verteta eshte sa e percaktueshme subjektivisht aq edhe e njohshme objektivisht. Ne fakt ky eshte nje debat i gjate, i cili mund te diskutohet, por qe kerkon disa koncepte baze.
Tani sipas nje pjese te mire filozofesh, si Hanah Arendt etj. i konsiderojne filozofi te tilla si subjektivizmi, madje edhe objektivizmi si filozofi te cilat cojne ne forma autoritariste te ushtrimit te pushtetit, madje kur kemi raste si puna Nices, edhe ne totalitariste. Fakti qe pikerisht Nicja "u keqkuptua" nga nazistet, nuk eshte dhe aq i rastesishem.
Pikerisht Nicja, eshte subjektivist dhe madje, mund te thuash ekstremist ne subjektivizmin e vet. Ai nuk pranon kurrfare vlere te trasheguar, te provuar etj. por ia le ne dore mbinjeriut te tij te drejten dhe atributin per te ndertuar vlerat e reja. "I thyeni keto tabela te vjetra", - shprehet Nicja.
Poetikisht kjo ngjan e bukur, ndersa per kriteret e verteta te nje filozofi nuk futet fare ne skanerin e testimit te vertetesise se teorise. Te thuash nje te vertete te hidhur, ne menyre te hapur, pa dorashka, pa llustra dhe pa hezitime eshte vertete e bukur, por eshte e lehte. Nga ana tjeter, te gjesh vertete piken e ekuilibrit ne nje realitet me mijera pole gravitacionale, te gjesh fillin e permiresimit te dynjallekut eshte vertete e veshtire. Ngasja e te gjithe filozofise, ka qene kryesisht tek kjo e dyta.