Cili eshte mendimi juaj per Kuranin? Studiuesit e rinj thojne qe Kurani eshte Lufta e Pashmangshme.

-Zana-

e...Thjeshte
u Sqaruam, kalimtar i cuditshem .. qe nuk pranon asnje lloj diskutimi, as ktej as andej ... por qe ben reply !!! lol

Qe ti rikthehem temes edhe 1 here, jane ca paragrafe qe Kurani inkurajon dhunen/luften/gjakderdhjen.... lol

hareid

Papirus rex
Jo moj Zane e Malit nuk u sqaruam dhe nuk do te sqarohemi, perderisa duket shume qarte qe nuk keni lexuar as edhe kuptuar as edhe nje faqe te librave fetare. Librat nuk duhet mbajtur ashtu kot perfund jastekut por duhet lexuar. Diskutimi mund te pranohet vetem atehere kur nxirren faktet....
Cilat jane ata "ca paragrafe"???? Asnje "paragaraf " nuk keni nxjerr deri me tani!!!

Last edited:

-Zana-

e...Thjeshte
Po te them te ti sjell faktet? ti nuk pranon , thuan jane shpifje... c'fare faktesh kerkon me qarte ? lol

hareid

Papirus rex
Shih Zana e dashur. E sqaroj edhe njihere. Faktet munden te sillen vetem nga libri origjinal dhe jo nga faqet e ndryshme te internetit, ku per arsye te ndryshme behen keqinterpretime te citateve Kur'anore. Une e di se aty ku ju i merrni keto informata flitet per disa citate te Kapitullit dy te Kur'anit, prandaj e theksoj edhe njehere. Ne ate Kapitull te Kuranit si dhe ne disa citate tjera te kapitujve te tjere behet fjale kryesisht per VETMBROJTJE dmth. kur dikush te sulmon tye, e sulmon familjen tende, e sulmon, e okupon atdheun tend, ju detyron ti braktisni shtepite e juaja, ju detyron ta braktisni atdheun tuaj, atehere eshte e lejuar lufta PER T'U VETMBROJTUR nga ky armik. Ne cdo rast tjeter lufta eshte e NDALUAR. Ne Kur'an theksohet edhe ajo qe edhe ne ate rast kur armiku te sulmon, te lufton dhe ndodh qe ti je me i forte se ai, pra je ne gjendje ta shkaterrosh ate, duhet ta parapelqesh dhe ta pranosh paqen ne rast se armiku e kerkon ate. Pra kjo eshte ajo e vertete qe aty qendron dhe jo te pavertetat qe nxirren neper internet duke i cenzuruar citatet e Kur'anit sipas qejfit te atyre qe jane verbuar nga urretja...
Shpresoj qe kesaj here do me kuptosh drejte.
Me te mira :)

Last edited:

hareid

Papirus rex
Genjeshtra dhe akuza boshe dalin vetem nga tastatura e atyre qe pa lexuar fare bejne shpifje.

Mire e ka thene nje shkrimtar anglez:
"Shpifjeve duhet t'u pergjigjemi me heshtje"

bobo

marksist-enverist
'hani, hani..., cti bej ''drejtorit'' qe eshte zemermire!-tjet per mua ...'-kush e ka thene? ( me tnjejtin kuptim: mendon nje prift qe njof dhe hoxha qe kam komshi!)
eshte ne natyren njerzore qe tmos nderkuptohet por tmarrveshet-, dhe mesa duket eshte nje percaktim i shoqerise(?).
gjeja me e ''thjeshte'' eshte te kuptosh temat, permbajtjen dhe qellim-in/-et qe kane Bibla dhe Kurani (rendtje alfabetike! :D )!!
si shembull, p.sh.: asokohe nuk kishte tele- dhe mikroskop!
ne botkuptimin e sotshem, te normuar, mjafton te dish(normat! ;) ): teoremen e Pitagores, perse ata qe jane diametralisht ne anen tjeter te planetit nuk shkeputen nga toka dhe shtuar ne shekullin xix ...(spo e them :D )
keshtuqe, sidoqoft bibli- apo kuranisht, qellimi eshte 'te luftohet e keqja'; temat jane 'e keqja'/'e mira'; permbajtja eshte si te dallohet 'e keqja/'e mira'!-tgjitha duke marre njeriun si individ/grup,mbartes dhe percues.
por e keqja e tkeqiave eshte se tgjitha keto u krijuan nga Njeriu ( me/pa Shenje!) per Njeriun (ngaqe nuk eshte provuar e kunderta!), dhe pranohet/spranohet (modeli i konfliktit brenda llojit!)nga vete njeriu.
e gjith kjo, e then thjesht ( :D ), eshte nje e keqe e domosdoshme per tgjetur nje emrues te perbashket ne kaos.
... nuk kalohet pa dhimbje!: kush eshte i miri yllo ( ;) ) ne ketu apo ata ne anen tjeter?

gurax

Pan ignoramus
Kurani eshte komplet nje liber luftenxites. U desh te kalojne 1500+ vjet per njerezimin qe te filloje te behet i vetedijshem per kete gje. Ka ende kafshe qe nuk arrijne ta dallojne. Evolucioni i vonuar eshte shkaku.

*) "Lufta eshte paracaktuar per ju, dhe ju nuk e pelqeni ate. Por eshte e mundur qe te mos pelqeni te tera gjerat qe jane te mira per ju, dhe dashuroheni pas dickaje e cila eshte e keqe per ju. Por Allahu i di gjerat, ndersa ti nuk i di." - Kuran, 2:216

Kjo me kujton ate 'fjalen e urte' qe ai qe te do te rreh. Normal, po te ndjekesh mesimet e librit qe te edukon si te besh lufte tere jeten, ne keto perfundime arrihet.

*) "Denimi per ata qe bejne lufte kunder Allahut dhe mesazherit te tij dhe e kane mendjen te bejne te keqia, eshte ky qe ata duhet te vriten apo te kryqezohen apo duart e tyre dhe kembet e tyre duhen prere ne krahe te kunderta apo ata duhen burgosur; kjo do te jete edhe turperimi i tyre mbi kete bote dhe me pas do te kene trajtim per keqardhje." - Kuran, 5:33

... dhe ne fakt, sa here qe me zene syte njerez me mjekrat kacurel perhere me ben pershtypje pamja e tyre njerezore dhe paqesore, aspak kafsherore. Mjafton vetem t'i pyesesh dhe sqarohesh menjehere se cfare do te thote te besh lufte kunder Allahut. Sepse Allahut i prishet shume gjiza kur behet lufte kunder tij, po po.
Rrnofte libri i paqes me prerje kokash dhe gjymtyresh.

hareid

Papirus rex
[Edituar / Kujdes pasi mund te fyesh dike nga anetaret e forumit]

Per te e kuptuar drejte Kuranin se pari duhet lexuuar i gjithe libri, pastaj duhet menduar se a e ke kuptuar, nese jo atehere duhet lexuar serish. Nese ky i mesipermi do te e kishte lexuar dhe kuptuar te gjithe Kur’anin , atehere do te e shihte se citati i 5:33 ben fjale per fisin beni israil te kohes se profetit Mojsi. Sikur te i kishte lexuar edhe citatet e tjera te Kur’anit qe bejne fjale per fisin „benu israil“ dhe faraonin, atehere do te e shihte se ne disa vende ne Kur’an permendet se faraoni ishte ai qe kercenonte dhe sillte denime te tilla per ata qe e besonin Mojsiun si profet te Zotit. Si psh:

Ai faraoni tha: “Ai besuat atij para se t’u japë leje? Ai Musai është prijës i juaj, i cili va mësoi magjinë, unë do t’ua pres duart e këmbët tërthorazi e do t’u varë në trungujt e hurmave, e atëherë ju do a kuptoni se cili prej nesh ka dënim më të ashpër e më të vazhdueshëm?”

edhe ne disa pjese te tjera te Kur’ani kjo thenje e faraoni perseritet.

Pra ai qe e ka lexuar dhe e ka kuptuar Kur’anin drejte nuk bene gabime aq fillestare, por do te e kuptonte se te 5:33 Kur’ani ne menyre ironike i citon ato fjale qe faraoni i thote per ata persona te fisit "beni israil" qe e besonin profetin Mojsi, Kjo me se miri shihet edhe aty qe ne 5:33 ne asnje vend nuk eshte permendur imperativi, pra ku besimtari detyrohet, obligohet. Kush e njeh gramatiken e gjuheve semite e kupton menjehere dallimin…. kush nuk e njeh, ai me siguri vazhdon sipas avazit te vet, kerkon edhe me tutje neper forume ku sulmohen fete.... Keshtu e kane bere dhe e e bejne ata qe e e sulmojne fene islame, sepse jane verbuar nga urrejtja, keshtu e kane bere dhe e bejne edhe ata qe e keqinterpretojne Kur’anin per qellime te caktuara, ketu bejne pjese edhe ata fanatiket me ide djallezore qe ky i mesipermi i quan „mjekra kacurela“ ....

Last edited by a moderator:

gurax

Pan ignoramus
Ja nje jo fanatik me ide jo djallezore.

largea_a_77021408548081.jpg

gurax

Pan ignoramus
Si jashte teme Gurax. Pergjithesimet jane gjithmone gabim...
Po ashtu si edhe pergjithesimet ne variantin qe eshte libri me i mire dhe me model per te gjithe.
Jashte teme apo ne teme...
Ne tema te ngjashme ku lartesohet influenca e mire e librit, sillen mjaft raste ilustrues ku tregohet se si kriminele, burgaxhinj dhe vrases, apo rabine apo prifterinj kane mesuar ate qe eshte me e mire dhe i jane drejtuar islamit. Ne po te njejten mase dhe sasi si edhe shembujt e panumert qe mund te sillen ne mbeshtetje te kesaj teme, ne shtese te ketyre studiuesve te rinj qe kane dale me perfundimin per te cilin ne po diskutojme. Parimi eshte i njejte, ndryshimi eshte vetem preferenca jone ne pranimin e rasteve te bukura dhe refuzimin e te shemtuarve, nderkohe qe te dy grupet kane te njejtin ideal dhe doktrine.
Edhe une mendoj se pergjithesimet jane te nxituara. Duhen qethur vertet budallalleqet, qofshin pretendime per njolla te zeza ashtu edhe per diamante.

agim40

Valoris scriptorum
Nuk e kam lexuar por nga ajo qe kam degjuar, duhet te jet liber i jashtezakonshem...

bobo

marksist-enverist
ntnjejtin mendim me Punk-un; gur'i, pervec tjerash te personifikosh nje 'fe/filozofi' diku 16-17 shek. te vjeter me 'lavdrimin' qe asnjeher nuk mori nje lavdat as (nga mesuesi i abetares) nga prinderit e tij, nga fshati Muqiverc, eshte paksa e tepruar!-jane raste fatkeqe tbotekuptimit ne 3-dimesione, dhe qe bejne cdo 'homosapiens' te ndjehet keq, per zig-zag'et e evolucionit, por sduhet shfrytzuar si perfundime qe mund te arrij nje gazetar i cnn-it qe ka komshinj ca 'iranian', apo gazetar greko-sllav!

Narkomane

Valoris scriptorum
Jam nje studiues i historise botrore duke filluar qe nga krijimi i tokes e deri me sot,di shume informacione per te gjtiha popujt e botes,me pak fjale jam nje ''robot i historise botrore''. Disa studente te Universitetit te Stoklohomit kane bere nje studim te ri i cili u dha para 15 ditesh tek BBC per librin e Kuranit...Sipas atyrve,studimi i tyre ka zgjatur 15 muaj dhe disa konkulzione qe me bene pershtypje ishin keto:
1-Kurani thote se Paqja ne bote do te vije vetem me vrasjen e hebrenjve dhe te mos-ekzisnteces te popullit hebre.
2-Kurani thote qe Allahu ta ben mbare nese vret popujt qe nuk jane muslimane.
3-Kurani i shton njerzit ne nje ekstremizem te tej-skajfshem sa mund te shfarrose fene islame.

Pastaj kam vene re nje deklarate e komunitetit musliman ne Gjermani qe thoshte qe libri i Kuranit nuk i ka keto gjera dhe jane mashtrime.

Tani kerkoj mendimin tuaj,ca mendoni ne lidhje me kete gje? Per ata qe jane muslimane,ju lutem,ky nuk eshte opinioni im por opinioni i disa studente ne Suedi.

Ju faleminderit!
Sado te them qe jam ateiste, sado tperpiqem te them qe Ska Zot cdo nat kur bie ne gjum i lutem Zotit tme mroj, mua dhe familjen...e cdo mengjes kur zgjohem nga gjumi them Bismilah, o i madhi Zot nje dit me shum flm qe jetoj ende
P.s sa per temen Kuranin e kam lexuar, edhe jam habitur kur cfar thoshte atje dhe cfar bejn njerezit ne realitet
E Ke shum gabim Kurani svret njerez, ka edhe tefeve te ndryshme qe kan lexuar Kuranin..si mund tjemi ne qe kemi lexuar Biblen.....