cfare te bej ?

I vjetri

Primus registratum
Re: cfare te bej ?

O Albert,

Per te perballuar stresin keshillohet kamomili. Nuk po bej shaka. Pi sa me shume kamomil. Shikoni aziatiket (dhe te gjithe ata qe kujdesen per shendetin)! Ata jetojne me shume dhe me pak stres sepseperdorin mjekesine popullore, bimet.

Pastaj, duhet nderruar mjedis,duhet udhetuar. Edhe nje keshille; Nese rastesisht merresh me poezi, shkruan apo lexon gjera te tilla dhe romane me shumice, HIQ DORE NGA KETO! Te jesh i bindur se fantazite e teperta shkaktojne stres...

Pastaj, duku sa me shpesh ketej nga lagjja (Shqiperia)... Shendet e pune te mbare!

doktoresha

Primus registratum

jam dakort qe jeta jashte ka shume strese ...dhe sidomos kur vazhdon nje shkolle andej...te duhet te perballesh me shume situata...dhe probleme...
por mendoj qe te marresh spunto nga ndodhite e bukura....per shembull ti thua qe je shume mire me mesime...a nuk eshte kjo nje arsye per te qene i kenaqur nga vetvetja dhe gjerat qe ke arritur?....
mos u mendo shume per gjerat qe nuk i ke ....aty...apo qe mendon se do beje diku tjeter...te gjitheve na ka ndodhur te themi...jam ketu...po sikur te isha atje...me X-in...apo ku di une do ish keshtu....
jeta qe ke eshte ajo qe jeton ....jeta eshte e bukur...mos i ler ditet te te shkojne kot...te menduarit nuk i ndihmon shume merzite...ne jete...mendo gjerat e bukura...dhe cdo gje shihe me syrin e asaj qe e ke sot...dhe neser nuk i dihet...shijo momentin....dhe mos sajo me veten situata te paqena...
kalofsh mire

erdha-edhe-une

Primus registratum

...tyry...tyry...tyry..se erdhi emergjenca!
Ku eshte "pacienti"?(po e shikoim problemin ne kendin medicional!).
Alberti kjo eshte nje "semundje"pandemike(e perhapur ne tere boten).
Menyra se si e spjegon ti gjendjen tende stresuese te gjitha keshillat e mesiperme jane shume shume te qelluara po une do te kisha keshilluar per nje konsult me ndonje psikolog te afert-sepse do te kesh drejtim profesional per dalje me te lehte te ketyre situatave-pse ti leme pa pune per ate gje edhe e kryen shkollen!

skin

Primus registratum

Fillimisht postuar nga LR:
[qb] ...Ne futi i te lexume ketij librit po pate mundsi:
The Art of Happiness at Work
by The Dalai Lama, Howard C. Cutler [/qb]
po po shume dakord... jo vetem nje here.. lexoje vazhdimisht.. do te ndihmoje jo vetem per stresin po per te gjitha hallet...
mbase do te mbushej mendja ti futeshe dhe joges pastaj.. po mbase kjo do ishte ca si shume... /pf/images/graemlins/wink.gif

gjithsesi, eshte liber qe e kam lexuar prej vitesh dhe pjese te tij me ndihmojne realisht te perballoj situata te ndryshme..

Bukuroshja

Primus registratum

tjeter sugjerim

thyeni pjata filxhane dhe cfare tju dali perpara bjerini goditini thyeni dilni ne nje koder dhe ulerini ".aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........." me te madhe dhe pastaj behuni i forte dhe i eger

silvia

Primus registratum

alberti akoma sta kane zgjidhur problemin ty /pf/images/graemlins/smile.gif
i zoti e nxjerr vete gomarin nga balta

Petroninsja

Primus registratum

Edhe une bashkohem me mendimin e nje parafolese faktori numer nje pervec lodhjes ne kultivimin e stresit eshte moti. Ka te bej shumne me gjendjen emocionale sa dhe muret brenda shtepise te duken grixho ose terr i vertet.... bej shetitje sa me te shpeshta mos rri brenda mureve.

gibson

Primus registratum

Per mendimin tim nje pushim ne Shqiperi do te ishte kura me e mire! Ke lezet kur sheh njerezit ulur ne kafene e qe e ngrene filxhanin e kafese si me levizje te ngadalesuar te imazhit! Pastaj familja shoqeria...

ados

Primus registratum

per te luftuar stresin ka shume menyra.Joint, sex,masturbim,ushqim,joga,duke i rene murit me koke,duke hedhur shishe nga ballkoni apo kepuce te vjetra, duke pastruar W.C, duke lyer floket me ngjyra te ndryshme,muzike rroku,filma horror,apo duke u dhene para femijeve te tu ($, euro, leke),lerini gruan apo mikeshen tuaj te beje Go-go, exchange partners...ect ect ect..edhe me e fundja dhe me e keqje ti fusni ndonje vetes apo te hidheni nga ballkoni.!!
Mendimi im,.... ok!

Bukuroshja

Primus registratum

rastin e Albertit mundohuni te beni pak pushim dhe dicka te re gjithashtu nderoni ambjent shoqeror

(Mos dilni nga tema.)

TONITONI

Primus registratum

Kapitalizmi dhe imperializmi...
Te merr gjithshka, jeten dhe mendjen...
Pushime, pushime te gjata, njerez te dashur perreth, celulari i fikur, nje zgjim i vone dhe pa agenda, nje puthje dhe nuk ke me stress...
Kjo ishte idealja, qe jo gjithmone mund t'a realizojme :shrug:

evisa

Primus registratum

çdo gje eshte e kote...nuk rrihet asnjehere pa kujtuar te kaluaren....jemi jashte vendit tone dhe gjithmone na kujtohen kohet qe kemi qene ne Shqiperi....shoqeria....sidomos familja....ose kur uleshim neper lokale ashtu siç ishim te gjithe.....si me duket tani...si nje perralle....

ola04

Primus registratum

Secili ka disa arsye per t'u ndjere i stresuar, qe mund te jene ose personale ose mund t'u perkasin shumices se njerezve. Sidomos kur je jashte vendit tend, jeta jote eshte e dyzuar midis vendit tend dhe atij ku je aktualisht...te ikesh do te thote te vdesesh pak (thone francezet). Nostalgjia ka veti qe te te kujtoje vetem gjerat e mira nga e kaluara, dhe ato t'i zbukuroje me shume se c'kane qene...Po mundohu te shohesh anen pozitive te gjerave dhe mendo asgje nuk zgjat "pergjithmone", as femijeria, as adoleshenca...kujtimet i perkasin se kaluares. Do te thoja qe kur je i stresuar eshte mire qe te besh gjera qe te te hutojne dhe te mos kesh shume mudesi te mendosh, si psh. te dalesh e te ecesh shume, neper rruget e qytetit, shih programe komike ne TV, mendo qe ne bote ka njerez qe vuajne ne permasa te jashtezakonshme, ndoshta i sheh dhe duke fjetur neper rruge, mendo dhe kujtoje shpesh qe gjeja me e mire qe mund t'i jete dhene nje njeriu eshte Shendeti (mendor e fizik) dhe kjo eshte shume e cmuar e duhet ruajtur me cdo kusht...cdo gje tjeter ka zgjidhje.

arun

Primus registratum

Fillimisht postuar nga ALBERTI:
[qb] jam nje i ri dhe momentalisht jetoj ne angli,dua te theksoj se shumicen e kohes jam mjaft i stresuar,kam punuar shume te them te drejten por nganjehere edhe kur jam pushim jam mjaft i merzitur e nervoz,nuk kam fare durim edhe kur shoket bejne shaka nganjehere nervozohem per asgje fare,dua te theksoj se me mesime kam qene dhe jam mjaft mire ,me te vertet do ju isha mirenjohes nese me jepni ndonje ide sesi te perballoj kete situate dhe cilet mund te jene faktoret e vertete qe shkaktojne stresin,
me respekt berti uk [/qb]
JA DHE KESHILLAT E MIJA SE SI TA LUFTOJSH STRESIN

-mbajeni trupin ne temperaturen e duhur , pasi temperaturat e ulta dhe te larta jane shkaktare dhe stimuluese te stresit

-hiqeni mendjen nga puna me tu shkeputur prej saj, te pakten ata qe nuk kane pune krijuese

-perpiquni te beni nje jete te qete ,afektive, dhe seksuale: familja e rregullt eshte ilaci me i mire antistres

-evitoni mbingarkesen ne pune, mos beni shume pune mbrenda dites, ne rast te kundert do te akumuloni stres vetem duke menduar se cfare do beni me pare

-ha dhe pi me balance , eshte me mire nje ushqim i rregullt dhe i ekuilibruar, sesa te kesh nje ngrenje qe ndryshon shpesh

-flini aq sa keshillohet per moshen tuaj, gjumi i paket shkakton stres tek te gjithe, ndersa gjumi i tepert eshte gjithashtu shkaktues i stresit

-mos beni sport shume te lodhshem , p.sh. duke vrapuar shume kilometra ne dite ju mendoni se e keni larguar stresin , por ju vetem e keni trasformuar ate ne nje tip tjeter stresi

-qendro larg monotonise , degjo muzike, qendro me miq dhe me shoke-shoqe, meso gjera te reja,vizito vende te reja,shko me pushime, etj

-shmangeni perdorimin e makines ne menyre te tepruar, dhe kjo keshille sherben per ata persona me probleme ne qarkullimin e gjakut, si dhe femrat gjate ciklit menstrucional

-nese perdorni mjekime antistres duhet te konsultoheni me mjekun per ndryshimin e dozes

-beni meditimin si te drejten tuaj te lindur te pakten nga 5 deri ne 15 minuta ne dite

-dhe e fundit nese nuk largon stresin me keto keshilla me bej MP se do te jap keshilla te tjera me te mira dhe me te efekshme se si ta largosh stresin nga jeta e jote

chiocciolina

Primus registratum

Cfare te besh?
Keshillat qe po lexoj ketu siper jane shume te vlefshme, por ne nje moment duken abstrakte edhe pse ne fund te fundit jane shume reale. Per shembull, si mund ti thuhet dikujt qe e ka punen me makine: “elimino makinen”, njerit qe nuk ka familje dhe eshte i vetem: “jeta familjare eshte ilaci me i mire”, dikujt qe ndoshta nga stresi nuk harrin me as te flere mire: “bej nje gjume te rehatshem, pi kamomil pare se te shtrihesh” e te tjera e te tjera si keto.
I dashur Albert, qe ke kete problem, te uroj mireseardhjen ne nje grup shume e shume te madh. Mos u tremb, te tere vuajme nga stressi dhe sidomos kush ka ndryshuar krej menyre jetese, eshte larguar nga ata te cilet e dua dhe u do, jeton dite te ngarkuara me mendime per sigurine e te nesermes e te lodhshme sa s’ka me.
Une nuk kam shume keshilla per te te dhene, mund te te them vetem qe nje menyre per te larguar stresin e perditshem dhe te pashmangshem eshte, qe te fillosh te dallosh ti vete motivin e stresit tend dhe te kuptosh nese behet fjale per stres fizik (pune, pune, lodhje, pergjegjesi e pak pushim), apo psikollogjik. Per te parin nuk eshte shume e veshtire te marresh masa, edhe nese e ke diten shume te zene e vrapon sa andej ketej, duhet te gjesh me domosdo kohe per ta harxhuar vetem per vehten tende, ne menyrat qe te pelqejne ty e brenda mundesive. Nuk permbyset bota nese ti nje mengjez nuk shkon ne pune dhe ne vend te saj shkon ne mal, o ne det per te nderruar ajer.
Nese stressi eshte psikollogjik, bej shume kujdes, ndalo dhe kerko diten kur pak nga pak ka filluar dhe mendimet qe e kane bere te mundur. Mendo qe te paret ne menyre shume kritike te tere asaj qe ke arritur eshte shume i demshem. Perpiqu ta shikosh zgjidhjen e kesaj gjendjeje jashte problemeve, hidhu nje sy nga larg tere fakteve te tua dhe shikoji nje here nga larg, si te huaja, per nje here te vetme mos mendo per to, por per vehten, nderro iluzjonet e qellimet nese ato jane ve veshtira per tu realizuar dhe do te shohesh qe tek alternativat do te gjesh energjite dhe jane ato qe do ta luftojne stresin. Fitorja mund te vije vetem nga ty.

me trego rezulatet, jam vetem kurjoze /pf/images/graemlins/smile.gif