Cfare kane te perbashket krishterimi dhe islami?

Astrit Myldyzaj

Primus registratum
Re: Cfare kane te perbashket krishterimi dhe islami?

Toleranca fetare e muslimaneve mund te gjendet ne keto vargje.

Në fe nuk ka dhunë. Është sqaruar e vërteta nga e kota. E kush nuk i beson tagutët , e i beson All-llahut, ai është kapur për lidhjen më të fortë, e cila nuk ka këputje. All-llahu është dëgjues i dijshëm. (Kur'an 2:256)

Ata, të cilët vetëm pse thanë: “All-llahu është Zoti ynë!” u dëbuan pa kurfarë të drejte. E sikur All-llahu të mos i zbrapste disa me disa të tjerë, do të rrënoheshin manastirët, kisha, havrat e edhe xhamitë që në to përmendet shumë emri i All-llahut. E All-llahu patjetër do ta ndihmojë atë që ndihmon rrugën e Tij, se All-llahu është shumë i fuqishëm dhe gjithnjë triumfues.(Kuran 22:40)

Gjithqysh ti do të vëresh se jehuditë dhe ata që i përshkruan Zotit shok (idhujtarët) janë njerëzit me armiqësi të fortë kundër kundër besimtarëve (kundër muslimanëve). Ndërsa do të vëresh se më të afërmit si miq për besimtarët thanë: “Ne jemi nesara-krishterë”. Këtë ngase prej tyre (të krishtrëve) ka dijetarë (ulema) dhe të devotshëm, dhe se ata nuk janë kryeneçë.(Kur'an 5:82)

Sot u lejuan për ju ushqimet e mira, edhe ushqimet (të therrurat) e ithtarëve të librit janë të lejuara (hallall) për ju, edhe ushqimet (të therrurat) tuaja janë të lejuara për ta (u janë lejuar). Gratë e ndershme besimtare, dhe (gra) të ndershme nga ata të cilëve u është dhënë libri para jush, kur atyre u jepni pjesën e caktuar të kurorës, por duke pasur për qëllim martesën, jo imoralitetin dhe jo si dashnore ilegale. E kush mohon (tradhton) besimin, ai ka asgjësuar veprën e vet dhe ai në botën tjetër është prej të shkatërruarve.(Kur'an 5:5)

Thuaju (o i dërguar): “‘O ithtarë të librit (Tevrat e Inxhil), ejani (të bashkohemi) te një fjalë që është e njejtë (e drejtë) mes nesh dhe mes jush: të mos adhurojmë, pos All-llahut, të mos ia bëjmë Atij asnjë send shok, të mos konsiderojmë njëri - tjetrin zotër pos All-llahut!” E në qoftë se ata refuzojnë, ju thoni: “Dëshmoni pra, se ne jemi muslimanë (besuam një Zot)!” (Kur'an 3:64)

Natyrisht Muslimanet jane te vetmit jo-krishtere qe besojne ne Jezu Krishtin. Besojne ne lindjen pa baba te tij qe shume Krishtere moderne si edhe bishope te kishes Anglikane nuk besojne. Besojne ne mrekullite qe sheroi edhe solli nga jeta ne vdekje njerez nepermjet Allahut. Besojne se eshte Krishti (Kristos - Greqisht, Mesiah - Lideri, i caktuari i Zotit).

E gjithe polemika eshte se Muslimanet nuk besojne se Zoti eshte trini, se Zoti nuk ka djale, dhe Zoti nuk inkarnohet ne njeri. Kjo eshte ku ndahemi. Nga ana morale e tjera jemi shume afer me njerezit e librit. 10 Urdherat e Zotit qe gjenden ne Bibel, gjenden edhe ne Kur'an.

Gjithe te mirat.
Duke thene se Zoti nuk mund te misherohet, atehere po e kufizoni Zotin. Keshtu jeni duke kryer nje gabim teper te madh.. Asgje nuk eshte e pamundur per Zotin. Zoti vete u misherua per te mbajtur mekatet e botes nr shembellim mishi mekatar, ketu e tregon ai dashurine ndaj nesh
 

joetisti_

Locus omnem
se bejne keq duke pretenduar se bejne mire ndaj atyre qe per 'zot' nuk duan t'ia dine. Njelloj si te fillonin te na flisnin e te na bashkonin rreth diellit. Vertet dielli ekziston (zakonisht diten), por ama ka njerez qe s'u plas 'plasja' te dine me shume se aq (se ekziston, pra), sepse kane hallet e perditshme. Fjala bie, duan te zene ndonjeren... [personal mendim]
 

Eléonoré

Valoris scriptorum
Duke thene se Zoti nuk mund te misherohet, atehere po e kufizoni Zotin. Keshtu jeni duke kryer nje gabim teper te madh.. Asgje nuk eshte e pamundur per Zotin. Zoti vete u misherua per te mbajtur mekatet e botes nr shembellim mishi mekatar, ketu e tregon ai dashurine ndaj nesh

Vetem nje mendje mekatare kerkon mbajtjen e mekateve te veta prej dikush tjeter. Zoti eshte pronar i te gjitha trupave njerezor. Ai nuk eshte pronar shpirti.

Te jesh rrogozaxhi qe nuk ka rrogoz apo prodhues makine pa patur makine eshte absurde.

EL
 

Aimilius

Forumium maestatis
Absolutisht asgje te perbashket. cfare i ka dhene evropa kristiane keto 16 shekujt e fundit botes dhe cfare i ka dhene botes arabia? Mos bini pre teorive te ndryshme, mos i identifikoni shqiptaret myslymane me ata araboafrikane se nuk kemi asnje lidhje me ta. raca e bardhe dhe popujt e bardhe nuk kane asnje lidhje me fene islamike, nuk kane te qene ne ate fe pasi nuk kane lidhje me vlerat dhe traditet evropiane. Akoma edhe ne shqiptaret edhe pse themi jemi myslymane, me shume veme ne kisha dhe ndezim qiri, pasi fillimisht ishim kriptokristiane, pra myslymane ne dukje por te krishtere te fshehur, akoma dhe sot ka disa fshatra qe njerezit kane dy emra. Por gradualisht i rane shkurt pasi kishte benifite ne ato kohe te mos ishe i krishtere dhe u harrua tradita.

Islam do te thote paqe, por nuk u perhap me paqe dhe ne shqiptaret jemi shembulli i gjalle, se 500 vite me otomanet vetem paqe nuk kishim me fene e paqes. Ne shtetet islamike nuk ka tolerance, pasi ata nuk tolerojne njerezit e tyre ne vendet e tyre jo me ne, te veme si evropiane atje, dhe nese sillemi si keto kafshet qe kane ardhur ne evrope do na digjnin te gjalle... Vijne ne evrope dhe amerike dhe duan ta bejne arabi, ja kjo eshte toleranca e tyre.
Toleranca ne shqiperi eshte arritje shqiptare jo fetare. Nuk ka me tolerance fetare, nese akoma ne evrope lejohen te vijne akoma disa miliona emigrante te tjere ka per te filluar lufta, pasi do kete perplase fetare-kulturore.


 

joetisti_

Locus omnem
pretendojne qe te dyja fete se s'duhet t'i pish ilacet, njera pale para buke, tjetra pale pas buke. Me fal, eshte per seksin, njera pale se s'duhet bere para martese, dhe tjetra pale pas martese.
 
Top