Re: buxheti 2006
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Ej, nuk arrij akoma ta kuptoj, seriozisht e keni ju qe rritja qe i behet tatimit mbi te ardhurat personale do te rrise Investimet???
[/ QUOTE ]
Po
[/ QUOTE ]
E ke gabim. Nderroje urgjent mendimin tend !
1. The Great Depresion erdhi si shkak I iderave amaerikane te viteve ‘20 “get rich quick” nqs investon para ne stockmarket pasurohesh.
2. Nuk kishte “banking regulations”. Njerezit merrnin para me credi nga banka per ti investuar ne stock, kur u shemb bursa, humben gjitha parat. Banka jep para edhe nga parat e kursimeve te njerzve, pra edhe pse njerezit nuk kishin investuar ne stock I humben parat sepse bankat falimentuan.
3. -businesses overexpended (kur businesset falimentuan, njerezit “moren” papunesine)
4. -farming problems ( ne 1920, 25% of the population was working of the farms. Problemet nisen qe ne 1926. Toka u “tha”, sepse nuk kishte fertilizers…)
5. - Kishte diference te madhe te pages.(Mesatarja e familjeve ne krye ishte 630 here me e madhe se fillestarja)
[/ QUOTE ]
Tani, te lutem a ka mundesi te kuptosh qe edhe ne kete moment ti nuk po shpjegon se pse ndodhi po ti po evidenton materializimin ne natyre te menyres sesi ndodhi. Pra ajo qe une evidentoj eshte SHKAKU PSE, ndersa ajo qe thua ti eshte MENYRA SI. Ti thua qe "..njerezit moren para dhe i investuan ne bursa dhe kur falimentoi bursa...". O zoteri, deflacioni qe them une eshte shkaku pse FALIMENTOI bursa. Une nuk te permenda menyren sesi u materializua depresioni dhe cilat qene format e shfaqjes ne publik, qe falimentuan bursat dhe pas tyre falimentuan bankat, jo per gje po ky eshte nje reaksion zinxhir, qe dihet qe involvon brenda vetes gjithe aktoret qe marrin pjese ne jeten ekonomike. Dhe te ta shpjegoj dhe nje here se ARSYEJA PSE ndodhi ishte ai qe quhet MBIPRODHIMI qe vjen gjithmone pas cdo Boom-i ekonomik, ai i cili ne ekonomi quhet si Kali i Trojes, dhe qe eshte faktori qe prodhon ate qe te gjithe i njohim si Ciklet e Biznesit. Sa me i madh te jete boom-i aq me e madhe eshte pikiada dhe aq me e forte eshte renia. Dhe kjo ndodhi dhe ne Amerike. Me pak fjale: Njerezit (publiku) investoi shume. Rritja e investimeve coi ne rritje te madhe te prodhimit. Rritja e madhe e prodhimit coi ne
1. mbi-oferte dhe si pasoje ndodhi ajo qe quhet DEFLACION (ulje cmimesh.
2. rritje e kostove si pasoje e rritjes se kostos se stockut
Dhe pas kesaj gjendja u perkeqesua, u perkeqesua, u perkeqesua, u perkeqesua..........qesua dhe BOOOOOOOMMMM!!!
Dhe ne kete pike me duhet te te them: Heren tjeter kur te lexosh mundohu qe te besh diferencimin midis SHKAKUT dhe PASOJES, midis ARSYES PSE NDODH dhe MENYRES SI NDODH. Ne kete pike me teper sesa informacioni qe merr, te duhet te zhvillosh ate qe quhet llogjike arsyetive. Ne ate moment do te arrish te me kuptosh vertet ne ato qe them... Dhe sa per studimin e Depresionit te Madh.......ehhhh
Tregu shqiptar ka nevoje imediate per asete publike te cilat ndihmojne investitoret ne rigjenerimin e ekonomise.
[/ QUOTE ] Shpjegoju me qarte, cfare kupton me “rigjenerimin e ekonomise”…. Ringjallje?
[/ QUOTE ]
/pf/images/graemlins/confused.gif Me rigjenerim nenkuptoj........rigjenerim..... Se di...... Rigjenerim i ekonomise.....
Ok. Nje pyetje?
A eshte e drejt ti marreshe investuesit 30% te fitimit?
[/ QUOTE ]
Vazhdon prape te jesh ne ajer. Nuk e kuptoj c'lidhje ka Tatimi i Fitimit me Tatimin mbi te Ardhurat Persoanle, jane dy gjera tmerresisht te ndryshme. Une te thashe qe nese ti kerkon vertet nje Takse specifike e cila vertet ndikon ne planifikimin e investimeve, atehere ben gabim qe troket ne deren e Tatimit mbi te Ardhurat Personale. Shko kerko diku gjetke.....pasi tatimi mbi pagen, ne koordinatat e evolucionit ekonomik qe gjendet Shqiperia, nuk ndikon fare, po fare ne planet investuese, fare.....
Mire, nqs ti une e kam rrogen 100.000 (te reja), dhe shteti thote se une do ti ule 10% tatimin. Une me 10.000 edhe pse nuk jam nje businessman do t’I harxhoj sepse nuk pres qe shteti te me ule tatimin per te kursyer para. Keshtu qe une do te blej psh nje dvdplayer, po le te zeme se 30 vete bejne te njejten pune, kompania e dvdplayer do te kete me shume business (por mendoje me shifra me te medha) cfare do behet, rritje investimesh (sepse kompania do ti duhen me shume dvdplayers) me shume fitim nga businessi, me shume punetore etj etj
[/ QUOTE ]Ej, mos e trajto fare ne ket forme se po te jete ashtu, hajde ti japim fund nocionit Politike Fiskale, se i bie qe te jete me mire. Jo per gje por ngjan me sofizem, se ashtu sikunder ti me page 100.000 Lek blen DVD, ai me page 8.000 lek blen Domate, dhe me te njejten vije llogjike ja ku u rrit industria e Domates.....Sofizem Ekonomik.... Problemi qe une nuk puqem me ty eshte qe:
1. Me e vlefshme, me e nevojshme eshte ajo domatja per te varfrin apo ajo DVD per ty. Ne baze te Teorise se Hierarkise se Nevojave (qe pavaresisht se Abraham Maslow ishte ai qe shkroi, te gjithe e ndjejme) i bie qe ata te Domateve te jene me "hallexhinj" per ato 80 leke, sesa ata te DVD-ve per ato 10.000 leke.
2. Dhe e lidhur me te paren lind arsyetimi i dyte, qe qeveria me kete levizje, pervecse ka bere nje lapsus ne matematiken llogjike (pasi aq lek Tatim sa i merrte nga nje i Pasur, tanime do ti duhet ti marri nga 30 te Varfer), i ka veshtiresuar punen vetes, dhe eshte treguar shume pak i zgjuar, dhe per qellimin e saj final qe eshte nr. fizik i te kenaqurve dhe i te pakenaqurve qe perkthehen ne vota pasi ka krijuar 30 te pakenaqur, dhe asnje te kenaqur, (te pasurit si rruhet shume per ato 10.000 lek, se sic e the dhe ti ai DVD do bleje-mall lluksi pa te cilin mund te jetoje dhe neser)
Arsyetim i orientuar gabim..... Te te shpjegoj nje gje...Qellimi kryesor perse shtetasit zgjedhin nje kaste njerezish per ti qeverisur eshte shume i thjeshte: SEPSE ATA DUAN NJE JETE ME TE MIRE. Une qellimin e nje politike te caktuar qe ndermerret e percaktoj vetem nga fakti sesa BARAZI OFRON AJO NE SHPERNDARJEN E MIREQENIES, ky eshte thelbi, berthama e cdo iniciative. Nuk me rruhet fare, po fare per biznesin,taksat apo sistemin ne teresi, une thjesht i konsideroj si vegla qe sigurojne MIREQENIE per publikun. Ne momentin qe ato ofrojne mireqenie per shumicen me te madhe te mundshme, per mua jane perdorur ne rregull, ne te kundert.... E urrej selektivitetin.... Dhe e di se cili eshte ndryshimi midis ne te dy: nje njeri qe ka deshtuar ne kete sistem une e shof si nje njeri ne nevoje dhe qe duhet ndihmuar, ndersa ti e shef si nje Humbes dhe kaq...
A do te kishe qef te mos punoje, apo te punoje edhe pse 500 (dita e punes) pas nje muaji do te kete vleren e 450 te sotem?
[/ QUOTE ]
Gabim, gabim, gabim. Asnjehere nuk ka 100% te papune, ndersa nga inflacioni e peson 100% e popullsise. Studioje dhe nje here: "Inflacioni i varferon te gjithe (dmth jo vetem nje grup) dhe prish rendimentin e investimeve". Fillo nje analize reverse (nga fundi ne fillim) dhe do ta kuptosh qe une kam te drejte....
Kur te degjoj ty qe thua qe me mire inflacion se papunesi, me duket vetja sikur jam ne Gjermani dhe pak inflacion s'do te me bente keq....
[/ QUOTE ]
Shpresoj se nuk flet per Gjermanin e pasluftes. Ti ndoshta nuk e ke parr marken 20 billion-she por une po. Inflacione ne Gjermani erdhi sepse gjermanen po shtypnin (printoni) marka per te paguar borxhet e luftes, kjo eshte arsyja qe iflacioni ne vitet ’20 shkoi 10B, po po 10B%
[/ QUOTE ]
Ndihem tmerresisht keq kur shof qe ti nuk me kupton dhe me duhet te ti shpjegoj holle holle. Jo plako po flas per Gjermani 2005. Gjeje vete pse?
Dhe dicka sa per epilog. A ka mundesi te hiqni nje here e mire kete kompleksin e te permendurit te emrave te autoreve te huaj, qe ju po tregoni se shiko sa shume kam lexuar dhe une i referohem atij e ketij. O plako a ka mundesi qe qe nga sot ti ti lexosh librat dhe ti shikosh vetem si vegla te cilat te ndihmojne te perfeksionosh ARSYEN tende?? Shikoje ne kete prizem... Mos u mburr me emra autoresh neper forume....
Dhe sa per Keynes po te propozoj nje loje: Hajde marrim qe te dy ne, librat e Keynes qe kemi lexuar dhe dalim te Zogu Zi dhe bejme secili nga nje mur me librat e tij. Kush e ben me te larte fiton. Je dakort?