buxheti 2006

komino

Valoris scriptorum
Re: buxheti 2006

rimbursimi barnave mbetet ne te te njejtat nivele te 2005 nderkohe qe pritet nje inflacin prej rreth 3% dhe i behet thirrje isksh te permbahet

Santiago

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
[citimi

si qenka e moralshme qe nje person me te ardhura nen nivelin minimum jetik ti vesh tatim te ardhurash ??

shikoni se e keni gabim.

ps. pepaj meqe jeton ne usa ,me mire na thuaj sa eshte "no tax area" ne usa sesa ......... ?

[/ QUOTE ]

Ore ti me tenden e ke mire vetem se nuk eshte ky realiteti. /pf/images/graemlins/mad.gif
E thashe ne fillim qe jeni nji çik larg dhe keni ca mangesi per te verteten e terrenit ne Shqiperi. Puna eshte se KA SHUME PAK OSE NUK KA INDIVIDE ME PAGE REALE nen 12600 leke ne muaj. Pra nuk behet fjale per cenimin e nje kategorie e cila pothuaj nuk ekziston. Puna eshte se qeveria me aq sa kuptoj une ka qellim qe te vjele kete takse per te gjithe punonjesit "e pasur" me rroge te larte te cilet deklarojne rroge ne minimum dhe nuk paguajne ASGJE.
Une punoj prej vitesh ne nje insitucion qe eshte i detyruar qe te deklaroje sakte te ardhuren time. Ka biznese te medha ne Shqiperi qe nuk paguajne ose paguajne tatim mbi te ardhurat me pak se sa paguaj une si person. Ka biznese me 25 punonjes nda te cilet deklaron 10 punonjes ku vetem nje/dy persona kane page te deklaruar me te larte se sa minimumi dhe per te dy keta se bashku paguhet nje tatim mbi te ardhurat me te vogel se sa ajo qe une ose koleget e mi paguajne.
Ky eshte problemi. Kjo patjeter qe nuk eshte rruga e vetme e zgjidhjes por njera rruge qe mua me duket e llogjikshme. /pf/images/graemlins/wave.gif
Hajt shnet edhe nji her dhe duhet qe te prisni zgjidhje reale dhe jo zgjidhje ideale te problemev. Fakti qe LZHK mbeti me gisht ne goje nuk eshte argument per te luftuar cdo veprim te qeverise se re. me mire te presim edhe ca dhe pastaj ta shajme. /pf/images/graemlins/laugh.gif

T_E_A

Primus registratum

santiago une jam shume dakord me ty, kjo eshte nje menyre e qeverise se re per te vjel me shume tatim mbi te ardhurat. Por une perfshihem ne te njejten kategori me ty, pra kam vite qe paguaj tatim mbi pagen reale. Qeveria premtoj ulje te nivelit te tatimit, gje e cila nuk eshte bere dhe une qe nga 1 janar 2006 kam ulje te pages, si pasoje e rritjes se tatimit.
pastaj paketa e re fiskale nuk ka asnje ndryshim te konsiderueshem. jane ndryshimet qe parashikoheshin qe ne paketen fiskale te 2005, por qe ishin efektive ne 2006 dhe i vetmi ndryshim pozitiv eshte ulja e tatimit mbi te ardhurat nga lojrat e fatit e kazinote (kot fare). Une mendoja qe qeveria e re do bente reforme, pra do perpiqej te krijonte nje infrastrukture per mbledhjen e tatimit te padeklaruar, si dhe uljen e normave te tatimit (tatim fitimi eshte ule qe ne 2005, s'eshte merite e kesaj pakete fiskale).
Une shpresoj qe ligji te kete permiresime, krahasuar me relacionin qe eshte botuar nga Ministria

Leopardii

Primus registratum

[citimi

si qenka e moralshme qe nje person me te ardhura nen nivelin minimum jetik ti vesh tatim te ardhurash ??

shikoni se e keni gabim.

ps. pepaj meqe jeton ne usa ,me mire na thuaj sa eshte "no tax area" ne usa sesa ......... ?

[/ QUOTE ]

Ore ti me tenden e ke mire vetem se nuk eshte ky realiteti. /pf/images/graemlins/mad.gif
E thashe ne fillim qe jeni nji çik larg dhe keni ca mangesi per te verteten e terrenit ne Shqiperi. Puna eshte se KA SHUME PAK OSE NUK KA INDIVIDE ME PAGE REALE nen 12600 leke ne muaj. Pra nuk behet fjale per cenimin e nje kategorie e cila pothuaj nuk ekziston. Puna eshte se qeveria me aq sa kuptoj une ka qellim qe te vjele kete takse per te gjithe punonjesit "e pasur" me rroge te larte te cilet deklarojne rroge ne minimum dhe nuk paguajne ASGJE.
Une punoj prej vitesh ne nje insitucion qe eshte i detyruar qe te deklaroje sakte te ardhuren time. Ka biznese te medha ne Shqiperi qe nuk paguajne ose paguajne tatim mbi te ardhurat me pak se sa paguaj une si person. Ka biznese me 25 punonjes nda te cilet deklaron 10 punonjes ku vetem nje/dy persona kane page te deklaruar me te larte se sa minimumi dhe per te dy keta se bashku paguhet nje tatim mbi te ardhurat me te vogel se sa ajo qe une ose koleget e mi paguajne.
Ky eshte problemi. Kjo patjeter qe nuk eshte rruga e vetme e zgjidhjes por njera rruge qe mua me duket e llogjikshme. /pf/images/graemlins/wave.gif
Hajt shnet edhe nji her dhe duhet qe te prisni zgjidhje reale dhe jo zgjidhje ideale te problemev. Fakti qe LZHK mbeti me gisht ne goje nuk eshte argument per te luftuar cdo veprim te qeverise se re. me mire te presim edhe ca dhe pastaj ta shajme. /pf/images/graemlins/laugh.gif

[/ QUOTE ]

ti SANTIAGO e ben si Berisha ......qe per te luftuar trafikun e njerezve me italine tha qe do te bllokoje te gjitha varkat .

kur ti si qeveri nuk je i zoti te besh kontroll e te zbulosh te gjithe ata qe marrin ne pune te zeze apo qe nje pjese te rroges e japin ne te zeze e nje pjese e deklarojne nen 126 mije lekeshin per te mos paguar tatim te ardhurash , e per kete do ta pagujne edhe ata njerez qe me te vertet kane te ardhura nen kete shifer.

sa e lehte jeta keshtu.....tak-fak.

ti thua qe nuk ka njerez te tille , qe marrin nen 126 mije lek ne muaj , edhe ne qe jetojme jashte shqiperise nuk e dime realitetin shqiptar.
po ti qe jeton ne shqiperi e na e njifke realitetin , je me te vertet i sigurt qe nuk ka njerez ne shqiperi qe marrin rroge te VERTET nen 126 mije lek ne muaj ??

shko bej nje xhiro andej nga lapraka ku qepin kepuce me qindra vajza e gra , e pyeti sa e kane rrogen ?

po dil edhe andej jashte tiranes e pyet prap se jam i bindur se do te gjesh njerez me te ardhura mujore me te ulta sesa 126 mije lekeshi.

gjithashtu po te postoj pjese nga faqja 11 e paketes fiskale qe ka botuar ministri i Berishes(qe ti nuk e ke lecuar) /pf/images/graemlins/smash.gif ku thuhet edhe numri i punojseve qe do te preken nga ky tatim: Ndryshimi i propozuar per heqjen e shkalles se taksimit 0%, besohet se do te ndikoje pozitivisht edhe ne nivelin e deklarimeve te nivelit te pages mesatare per punemarresit e sektorit privat. (aktualisht numri i taksapaguesve ne kete kufi llogaritet 38.500 taksapagues) /pf/images/graemlins/shrug.gif

kur flet si nenpunes i ndonje zyre me ndonje shef qe e ka vendosur Berisha kohet e fundit sigurisht qe nuk e njef realitetin , por te pakten merre mundimin e leco ate qe shkruan ministri yt e i imi.

ps. problemi i vjedhjeve te votave te LZHK-se e LSI-se ne zgjedhjet e fundit nga ana e PD-se e PS-se tashme njihet nga te gjithe , kuptohet pervec atyre qe e "njohin" realitetin si ti.
pastaj........ permbaju temes ne fjale e fol per AMRORALITETIN e vendosjes se tatim te ardhurash ndaj nje shtrese te varfer qe jeton ne skamje nga ana e qeverise se sotme ne pushtet , sesa don qe me ane te LZHK-se qe une kam vendosur nen nickun tim te bien poshte permbajtja e postimeve qe bej ne kete teme.
nuk eshte pune qe une kam urrejtje ndaj PD-se qe vodhi votat e qe LZHK-ja "ngeli me gisht ne goje" , por eshte problemi qe Berisha u ka vene tatim te ardhurash mijra njerezve qe mezi arrijne fundin e muajit.
prandaj mos e dridh ......edhe e con dege me dege se jane pislliqe 2 lekeshe qe nuk pijne uje , po perpmbaju temes. /pf/images/graemlins/shrug.gif

Santiago

Primus registratum

ti SANTIAGO e ben si Berisha ......qe per te luftuar trafikun e njerezve me italine tha qe do te bllokoje te gjitha varkat .

kur ti si qeveri nuk je i zoti te besh kontroll e te zbulosh te gjithe ata qe marrin ne pune te zeze apo qe nje pjese te rroges e japin ne te zeze e nje pjese e deklarojne nen 126 mije lekeshin per te mos paguar tatim te ardhurash , e per kete do ta pagujne edhe ata njerez qe me te vertet kane te ardhura nen kete shifer.

sa e lehte jeta keshtu.....tak-fak.

ti thua qe nuk ka njerez te tille , qe marrin nen 126 mije lek ne muaj , edhe ne qe jetojme jashte shqiperise nuk e dime realitetin shqiptar.
po ti qe jeton ne shqiperi e na e njifke realitetin , je me te vertet i sigurt qe nuk ka njerez ne shqiperi qe marrin rroge te VERTET nen 126 mije lek ne muaj ??

shko bej nje xhiro andej nga lapraka ku qepin kepuce me qindra vajza e gra , e pyeti sa e kane rrogen ?

po dil edhe andej jashte tiranes e pyet prap se jam i bindur se do te gjesh njerez me te ardhura mujore me te ulta sesa 126 mije lekeshi.

gjithashtu po te postoj pjese nga faqja 11 e paketes fiskale qe ka botuar ministri i Berishes(qe ti nuk e ke lecuar) /pf/images/graemlins/smash.gif ku thuhet edhe numri i punojseve qe do te preken nga ky tatim: Ndryshimi i propozuar per heqjen e shkalles se taksimit 0%, besohet se do te ndikoje pozitivisht edhe ne nivelin e deklarimeve te nivelit te pages mesatare per punemarresit e sektorit privat. (aktualisht numri i taksapaguesve ne kete kufi llogaritet 38.500 taksapagues) /pf/images/graemlins/shrug.gif

kur flet si nenpunes i ndonje zyre me ndonje shef qe e ka vendosur Berisha kohet e fundit sigurisht qe nuk e njef realitetin , por te pakten merre mundimin e leco ate qe shkruan ministri yt e i imi.

ps. problemi i vjedhjeve te votave te LZHK-se e LSI-se ne zgjedhjet e fundit nga ana e PD-se e PS-se tashme njihet nga te gjithe , kuptohet pervec atyre qe e "njohin" realitetin si ti.
pastaj........ permbaju temes ne fjale e fol per AMRORALITETIN e vendosjes se tatim te ardhurash ndaj nje shtrese te varfer qe jeton ne skamje nga ana e qeverise se sotme ne pushtet , sesa don qe me ane te LZHK-se qe une kam vendosur nen nickun tim te bien poshte permbajtja e postimeve qe bej ne kete teme.
nuk eshte pune qe une kam urrejtje ndaj PD-se qe vodhi votat e qe LZHK-ja "ngeli me gisht ne goje" , por eshte problemi qe Berisha u ka vene tatim te ardhurash mijra njerezve qe mezi arrijne fundin e muajit.
prandaj mos e dridh ......edhe e con dege me dege se jane pislliqe 2 lekeshe qe nuk pijne uje , po perpmbaju temes. /pf/images/graemlins/shrug.gif

[/ QUOTE ]

O vllai a te thash qe je i çik si larg. Puna eshte se nuk e paske kuptu qe ai 38500 punonjes te sektorit privat me te ardhura ne minimum jane ne pjesen derrmuese deklarime te rreme.
Qeveria kerkon qe te mbledhe te ardhura nga gjithe punonjesit pasi kjo eshte nje tatimj qe i prek te gjithe.
Dhe sa per informacion mos supozo kot me kot sespe nuk eshte e domosdoshme per te punur ne shtet per te deklaruar page reale.

PS: Meqe flet si opozitar per nje qeveri qe sa ka filluar nga puna mendova se do te kishte lidhje me deshtimin e LZHK-së. Muhabet i pislliqeve te " 2 lekesheve " eshte qendrimi i LZHK-ve te cilet te paafte per te fituar ndonje deputet qajne akoma pa u rrahur.

H

harap

Guest

po aman se skane ca bejne keto tjeter.shyqyr qe u mbushen edhe hidrocentralet e skane ku kapen me se me pare te grinin per dritat.LZHK eshte parti e formuar nga PS prandaj skane shume ndryshim mes tyre e cdo e mire qe mund te behet do shahet normal.Ky eshte koncepti i opozites shqiptare fatkeqesisht.

Nakenak

Primus registratum

[/ QUOTE ]

Jam ketu per te shprehur mendimin tim, dhe jo per te dhene accounting e amerikes(shko tek irs.com, se atje i gjen)

1. Ketu eshte nje shprehje:"Dy gjera jane te sigurta ne jete; vdekja dhe taksat"

2. Shteti zhvillohet me ane te taksave,
a.nuk eshte e drejt ti perfitosh ne 1/3 e punes se tjetrit,
b. por gjithashtu nuk eshte e drejt te punosh dhe mos ti paguash asgje shtetit
(mos harro se ka disa qe punoje dy ose tre dite ne jave dhe perfitojne nen 12600 lek)

T_E_A

Primus registratum

po aman se skane ca bejne keto tjeter.shyqyr qe u mbushen edhe hidrocentralet e skane ku kapen me se me pare te grinin per dritat.LZHK eshte parti e formuar nga PS prandaj skane shume ndryshim mes tyre e cdo e mire qe mund te behet do shahet normal.Ky eshte koncepti i opozites shqiptare fatkeqesisht.

[/ QUOTE ]
Kjo qe ke shkru ti s'kishte fare lidhje me buxhetin e qeverise. Pra je komplet jashte teme.
Une di te them qe relacion fiskal i 2006 nuk beri ulje te bazes se tatueshme per asnje kategori dhe rriti normat e tatimit, qe me shqip do te thote qe ne sivjet do paguajme me shume tatime.
Ligji s'ka asnje ndryshim per mire nga ligji ekzistues dhe kjo per mendimin tim eshte negative. Uroj qe 100 ditet sipas llogarive te qeverise te sjellin habere te mira.

Leopardii

Primus registratum

problemi eshte se pervec atyre qe marrin te ardhura nen 126mije lek ne muaj .....nga 1 janari 2006 kete takse do ta paguajne te gjithe qe deri ne 31 dhjetor 2005 per pjesen e pare te rroges (0-126 mije lek nuk paguanin asgje ) .

ja si shnderrohet:

1% të shumës mbi 0 lekë
+ 5% të shumës mbi 12 540 lekë
+ 10% të shumës mbi 40 000 lekë
+ 15% të shumës mbi 90 000 lekë
+ 20% të shumës mbi 200 000 lekë

rrogat e vogla e ato te mesme do te kene nje page neto me te ulet nga 1 janari 2006 ndersa , zoterinjt me te ardhura mbi 2 milion lek ju zbret tatimi nga 30% ne 20% /pf/images/graemlins/laugh.gif.

babagjyshi i vitit te ri ,kete vit erdhi vetem per keta zoterinj , se ishin me keq se ata qe i bien lopates gjithe diten per me pak se 126 mije lek ne muaj.

te shkretet ......me ne fund pati nje cik "drejtesi" nga berisha. /pf/images/graemlins/smash.gif

........duhet ndryshuar pllaka.....skemi gje ne vije me keta qeveritaret e sotem qe ncjerrin "dhjame" nga ata njerez qe mezi arrijne ne fund te muajit .

kur rri edhe e mendon ........te vjen per te vjelle per Amoralitetin e tyre .

nejse........

ps. santiago ky eshte mendimi im edhe nuk eshte i thene qe te jet i njejte me LZHK-ne .

Nakenak

Primus registratum

Cili eshte mendimi i ballistave? A eshte i njejte me ate te socilistave (a.k.a. komunistave)?

Po kush eshte ai investues qe ka deshire te paguaj 1/3 e rroges se tij shtetit?
Shteti duhet ti hape rruge investimeve, por nga ana tjeter duhet te kete te ardhura, a e kupton qe nuk eshte qeveri e bamirsave, por eshte qeveri e perparimit.

Leopardii

Primus registratum

Stoku i Borxhit Brendshem(miliona lek)
sa ishte:318,567(viti 2005) ...sa behet:342,363 (viti 2006)

Stoku i Borxhit te Jashtem ne miliona $
sa ishte: 1,403.390(viti 2005)...sa behet 1,771.638(viti 2006)

368 milion dollar (borxh te jashtem) me shume vetem ne vitin 2006. /pf/images/graemlins/mad.gif

se kur do ti lajme 1,77miliard dollar nuk dihet.

pppppaa

Primus registratum

Ej, nuk arrij akoma ta kuptoj, seriozisht e keni ju qe rritja qe i behet tatimit mbi te ardhurat personale do te rrise Investimet???

O Pepaj, se lexova pak ato postimet e tua prej eksperti. Ta filloj me ty se me dukesh dhe tip i lexuar, po nga ata qe lexojne sa per ti zene gjumi.Tani a ka mundesi te ti shpjegoj pak sesi funksionon ajo gjeja qe ti e ke marre dhe e ke shitur si analogji te paster me situaten ne te cilen ndodhet Shqiperia?

- E para hiqe ate grafikun e Depresionit te Madh se eshte turp qe te krahasosh "llojin e ekonomise se brishte ne formim" qe po kalon aktualisht Shqiperia me Krizen e Depresionit te madh qe eshte nje gje krejt tjeter. O zoteri, Depresioni i Madh erdhi si pasoje e situates deflacioniste qe ndodhi ne SHBA fill pas nje boom-i ekonomik dhe kjo ndodhi per shkak te mbiprodhimit. Situata ne Shqiperi nuk ka asnje pike lidhjeje me situaten amerikane. Te sygjerosh kete zgjidhje si zgjidhje te fazes se "ekonomise ne tranzicion" qe po kalon Shqiperia, eshte njelloj si t'i japesh atij qe i dhemb koka ilace per dhembje barku. Tregu shqiptar ka nevoje imediate per asete publike te cilat ndihmojne investitoret ne rigjenerimin e ekonomise. Gjeja e pare qe duhet bere eshte planifikimi i nje strategjie te qarte zhvillimi, e cila ka nevoje te jete stabel dhe jo e ndryshueshme sa here qe nje robi te paafte i vjen nder mend te fitoje pushtetin me cdo lloj kostoje elektorale. Dhe prologu i kesaj strategjie duhet te jete krijimi i aseteve te nevojshme publike (rruge, energji etj) per te formuar kushtet e nevojshme per investitoret qe te kryejne aktivitetin e tyre. Eshte si puna e veglave te punes. Qe te fillosh punen fillimisht te duhet te ndertosh veglat dhe pastaj fillo punen. Dhe shpenzimet per krijimin e ketyre aseteve nuk mund ti marre persiper askush pervec shtetit. Por shteti qe te kryeje kete detyren e tij primare i duhen para, te cilat duhet t'ja marre publikut. Tani problemi eshte se ciles pjese te publikut duhet t'ja marre? Nese ti mendon se tatimi mbi te ardhurat personale qe aplikohet mbi pagen personale te nje biznesmeni,ndikon ne planet e investuese te biznesmenit me fal po "Ja ke fut kot plako". Si 20% si 30%, per nje biznesmen qe pagen e deklaruar e ka 200.000 lek te reja ne muaj dhe qe Te ardhurat nga aktiviteti (fitimi i kompanise) i ka me qindra pse jo dhe mijra here me te medha, ky tatim nuk ndikon fare ne planet e tij investuese. Nese ti kerkon te gjesh nje takse e cila vertet ndikon ne spunton e investimit, me fal po po troket ne deren e gabuar. Pasi Tatimi mbi te ardhurat personale nuk e pengon pothuajse fare biznesmenin ne planet e tij investuese. Por ne te njejten kohe ajo c'ka ben qeveria eshte qe kete ulje, qe eshte pa pike lidhjeje dhe qe s'i ben nder askujt, e kompeson me rritjen e takses per ata qe vertet i shofin ne driten e syrit ato pak leke page qe marrin. Dhe mendo se ti Pepa si argument perdor faktin qe qeveria do te nxjerre me shume me kete transferrim kur me ate qe beri eshte qe konvertoi 1 me 30, pra sa do te paguante ai i pasuri pa asnje teklif fare, do ta aguajne buzzevarur 30 te varfer... Diku me lart lexova se ne Shqiperi paska pak per te mos thene aspak njerez qe paguhen nen 12500 lek. Ej, kete do t'ju falja vetem po te jeni ne burg dhe te jeni te izoluar nga informacioni, sepse te thuash qe ne Shqiperi ku 30% e popullsise jeton nen minimumin jetik, qe s'ka fare njerez qe paguhen me ose nen pagen minimale, me fal pooo....s'di c'te them.... Po e di c'ka bere qeveria me kete projekt? Thjesht sa do te rrise numrin e njerzve qe do te punojne ne te zeze dhe qe s'do ta deklarojne pagen, pasi dhe ata kamariere, korriere, punetore ndertimi, punonjes pastrimi etj. qe deri dje e kane deklaruar pagen e tyre (qe te siguroj qe s'eshte me shume se 80.000 lek te vjetra ne muaj) neser as qe behet fjale...
- E dyta, ate shprehjen "Me mire Inflacion se papunesi" te lutem ruaje per festen e Ditelindjes kur te kesh ftuar ne shtepi miqte edhe shoket e tu se atehere ti je ylli i mbremjes dhe asnjeri nuk te kundershton edhe sikur ta kesh gabim, dhe mos e thuaj me ne nje forum, se dro ne ket forum del dhe ndonje rob qe kupton nga ekonomia dhe i "nxjerr me shqelma" perjashta ato qe thua. Dakort? Te thuash me mire inflacion sesa papunesi ne nje vend si ky i yni qe ne s'na jane qepur akoma xhepat nga hiperinflacioni i 97-98, eshte budallallek me brire. Megjithate, une ty ta fal, pasi kjo eshte shprehje qe ka dale ne mode tani dhe ti dukesh qe je nga kjo pjesa e turmes se ketyre qe pretendojne se jane pasardhesit e te ndjerit Hayek, po vetem se kane nje te keqe qe i kane mbajt te gjithe shallat e pionierit atehere.. Po ki parasysh nje gje dhe gjykoje vete pse e ke gabim: Inflacioni i varferon te gjithe (dmth jo vetem nje grup) dhe prish rendimentin e investimeve. Kur te degjoj ty qe thua qe me mire inflacion se papunesi, me duket vetja sikur jam ne Gjermani dhe pak inflacion s'do te me bente keq....

E, o arapo nga sa lexova me siper e vetmja gje qe ti mund ta besh mire eshte te punosh si DJ te mitingjet e Berishes. Meqe je merru dhe me podiumin....

trazovaci

Primus registratum

Pamvaresisht taksave mbi te ardhurat nje gje eshte e sigurte simbas mendimit tim, ende ne shqiperi deklarimi i plote i te ardhurave dhe i fitimeve nuk eshte i mundur.Ne jemi nje shoqeri e bazuar ne cash dhe paraja ketu qarkullon ne duar dhe eshte e pamundur te kontrollohet e si rrjedhoje te taksohet.
Problem real i buxhetit eshte shifra e ulet e caktuar per arsimin, edhe pse berisha premtoi dyfishim edhe mbas fitores se madhe te 3 korrikut.
Me keto shifra qe shpenzojme per arsimin injorante kemi per te mbetur...

Santiago

Primus registratum

Poster vella. Si shume gjate i re nji muhabeti qe po te ishe pak me i zgjuar do ta diskutoje pak me shkurt. Qe paga reale ne Shqiperi eshte mbi 12 500 leke kte nuk e lun topi. Une vllai kete e di mire sepse besoj se jam me kembe ne toke. Jam i bindur se edhe ne burgt po te kisha qene do te isha me i informuar se ty qe e nis problemin pages minimale me Depresionin e Madh.
hajt shnet dhe me men ne koke.

Nakenak

Primus registratum

Ne rradhe te pare, te falenderoj per pergjigjen tuaj. Para se t’ia nisi pergjigjes sime do te keshilloja disa gjera:
1. Kur te pergjgjesh, cito sakte
2. Mos i perziej njerezit (kryj me njenin, nis me tjetrin)
3. Respekto te tjeret.

Desha qe te them gjene me kryesore. Ju i perkisni “supply side”. Une mbeshtes “demand side”. Shpresoj se e kupton, nqs jo kerko per Say’s Law edhe J M Keynes.(Shpresoj se nuk jeton ne Austri)

Ej, nuk arrij akoma ta kuptoj, seriozisht e keni ju qe rritja qe i behet tatimit mbi te ardhurat personale do te rrise Investimet???

[/ QUOTE ]

Po

O Pepaj, se lexova pak ato postimet e tua prej eksperti

[/ QUOTE ]

Po ti kishe lexuar aq me kujdes, ne nje postim ka thene qe nuk jam economist, dhe as qe nuk dua te jem.

Ta filloj me ty se me dukesh dhe tip i lexuar, po nga ata qe lexojne sa per ti zene gjumi.

[/ QUOTE ]

Flm sepse me zgjove nga gjumi

- E para hiqe ate grafikun e Depresionit te Madh se eshte turp qe te krahasosh "llojin e ekonomise se brishte ne formim" qe po kalon aktualisht Shqiperia me Krizen e Depresionit te madh qe eshte nje gje krejt tjeter.

[/ QUOTE ]

Para se te flasesh per “The Great Depression”, studioje.

O zoteri, Depresioni i Madh erdhi si pasoje e situates deflacioniste qe ndodhi ne SHBA fill pas nje boom-i ekonomik dhe kjo ndodhi per shkak te mbiprodhimit.

[/ QUOTE ]

1. The Great Depresion erdhi si shkak I iderave amaerikane te viteve ‘20 “get rich quick” nqs investon para ne stockmarket pasurohesh.

2. Nuk kishte “banking regulations”. Njerezit merrnin para me credi nga banka per ti investuar ne stock, kur u shemb bursa, humben gjitha parat. Banka jep para edhe nga parat e kursimeve te njerzve, pra edhe pse njerezit nuk kishin investuar ne stock I humben parat sepse bankat falimentuan.

3. -businesses overexpended (kur businesset falimentuan, njerezit “moren” papunesine)

4. -farming problems ( ne 1920, 25% of the population was working of the farms. Problemet nisen qe ne 1926. Toka u “tha”, sepse nuk kishte fertilizers…)

5. - Kishte diference te madhe te pages.(Mesatarja e familjeve ne krye ishte 630 here me e madhe se fillestarja)

Tregu shqiptar ka nevoje imediate per asete publike te cilat ndihmojne investitoret ne rigjenerimin e ekonomise.

[/ QUOTE ]

Shpjegoju me qarte, cfare kupton me “rigjenerimin e ekonomise”…. Ringjallje?

Gjeja e pare qe duhet bere eshte planifikimi i nje strategjie te qarte zhvillimi, e cila ka nevoje te jete stabel dhe jo e ndryshueshme sa here qe nje robi te paafte i vjen nder mend te fitoje pushtetin me cdo lloj kostoje elektorale. Dhe prologu i kesaj strategjie duhet te jete krijimi i aseteve te nevojshme publike (rruge, energji etj) per te formuar kushtet e nevojshme per investitoret qe te kryejne aktivitetin e tyre

[/ QUOTE ]

Ok. Nje pyetje?
A eshte e drejt ti marreshe investuesit 30% te fitimit?

Pasi Tatimi mbi te ardhurat personale nuk e pengon pothuajse fare biznesmenin ne planet e tij investuese

[/ QUOTE ]

(citova kete sepse mu duk thelbi I mendimit)

Mire, nqs ti une e kam rrogen 100.000 (te reja), dhe shteti thote se une do ti ule 10% tatimin. Une me 10.000 edhe pse nuk jam nje businessman do t’I harxhoj sepse nuk pres qe shteti te me ule tatimin per te kursyer para. Keshtu qe une do te blej psh nje dvdplayer, po le te zeme se 30 vete bejne te njejten pune, kompania e dvdplayer do te kete me shume business (por mendoje me shifra me te medha) cfare do behet, rritje investimesh (sepse kompania do ti duhen me shume dvdplayers) me shume fitim nga businessi, me shume punetore etj etj

Por ne te njejten kohe ajo c'ka ben qeveria eshte qe kete ulje, qe eshte pa pike lidhjeje dhe qe s'i ben nder askujt, e kompeson me rritjen e takses per ata qe vertet i shofin ne driten e syrit ato pak leke page qe marrin. Dhe mendo se ti Pepa si argument perdor faktin qe qeveria do te nxjerre me shume me kete transferrim kur me ate qe beri eshte qe konvertoi 1 me 30, pra sa do te paguante ai i pasuri pa asnje teklif fare, do ta aguajne buzzevarur 30 te varfer </font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

Pyetje: A eshte me normale nje punetor te punoje 3 dite ne vjete apo nje businessmane tre muaj?

- E dyta, ate shprehjen "Me mire Inflacion se papunesi" te lutem…se dro ne ket forum del dhe ndonje rob qe kupton nga ekonomia dhe i "nxjerr me shqelma" perjashta ato qe thua. Dakort? Te thuash me mire inflacion sesa papunesi ne nje vend si ky i yni qe ne s'na jane qepur akoma xhepat nga hiperinflacioni i 97-98, eshte budallallek me brire.

[/ QUOTE ]

Kete nuk e kam thene une por eshte citimi I John Maynard Keynes. Nqs nuk e njef kerko se do te gjesh. Eshte ai qe e nxorri nga gropa ameriken. Te njejten ide pati edhe “ekonomistat” e “supply side” ne vitet pas 29, dhe eshte per ate ide qe zgjati gati 11 vjet. ShBA ka qene ne shume me deep shit se Shqiperia sot. NJERZIT NE SHQIPERI DUAN PUNE.

Tek Philip’s curve tregohet se inflacioni the papunesia jane ne perpjestim te zhdrejt.
Pyetje: A do te kishe qef te mos punoje, apo te punoje edhe pse 500 (dita e punes) pas nje muaji do te kete vleren e 450 te sotem?

Inflacioni i varferon te gjithe (dmth jo vetem nje grup) dhe prish rendimentin e investimeve. Kur te degjoj ty qe thua qe me mire inflacion se papunesi, me duket vetja sikur jam ne Gjermani dhe pak inflacion s'do te me bente keq....

[/ QUOTE ]

Shpresoj se nuk flet per Gjermanin e pasluftes. Ti ndoshta nuk e ke parr marken 20 billion-she por une po. Inflacione ne Gjermani erdhi sepse gjermanen po shtypnin (printoni) marka per te paguar borxhet e luftes, kjo eshte arsyja qe iflacioni ne vitet ’20 shkoi 10B, po po 10B%

Megjithate, une ty ta fal,

[/ QUOTE ]

Por edhe une ta fal ty, e di pse, sepse sic te thashe ti mbron “supply side”, shume interesante, se je I pari.

I respektoj mendimet tuaja, por mos harro se Ekonomia eshte Shkence Sociale, dmth varet nga sjellja e njerezve (nuk eshte shkence ekzakte). E verteta do te shkohet 10-20 vjet me vone.
Je i ftuar per te thene mendimet tua dhe askush nuk “do te nxjerr me shqelma"

pppppaa

Primus registratum

Poster vella. Si shume gjate i re nji muhabeti qe po te ishe pak me i zgjuar do ta diskutoje pak me shkurt. Qe paga reale ne Shqiperi eshte mbi 12 500 leke kte nuk e lun topi. Une vllai kete e di mire sepse besoj se jam me kembe ne toke. Jam i bindur se edhe ne burgt po te kisha qene do te isha me i informuar se ty qe e nis problemin pages minimale me Depresionin e Madh.
hajt shnet dhe me men ne koke.

[/ QUOTE ]

Santiago vlla, Nese do ti besh nje te mire vetes dhe shoqerise mos u fut me te faqja e ekonomise, e para se eshte dhimbje koke e vertete dhe e dyta, veje veten ne eficence mor plak, merru me nje gje qe ja ke haberin, tip veterinari p.sh. Kjo eshte nje keshille shoqerore, me degjo se do marresh veten ne qafe pastaj

ujku81

Primus registratum

""Po ti kishe lexuar aq me kujdes, ne nje postim ka thene qe nuk jam economist, dhe as qe nuk dua te jem""

O Pepaj, po ti ngele duke shkruar tek forumi i ekonomise mor burre, pse thua qe nuk dua te jem ekonomist??? /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif
Cool Brother

Sa per buxhetin per mua kete vit nuk asgje te re. Nese seriozisht mendoni se ajo taksa mbi te ardhurat do te beje ndonje ndryshim ne ekonomi do zhgenjeheni shume.
As ulja e tatim fitimit nga 23 ne 20% nuk ka per te patur efektin e duhur, per faktin e thjeshte se ketu tatim fitimi prallogaritet nga adminisrata tatimore, dhe ata e bejne kete pune sipas planit te tyre. Biznesi mund te dale me humbje por duhet ti dale qumeshti i nenes qe te rimbursoje tatim fitimin e parapaguar teper nga shteti.
Derisa tatimet nuk rregullojne kete mangesi te jashtezakonshme, te bejne ca te duan me tatim fitimin (vetem po ta heqin fare) biznesi prape do ta kete "hale ne sy".

Ajo qe me shqeteson me shume si qytetar eshte borxhi publik vazhdimisht ne rritje. Shpenzimet e borxhit per 2006 jane planifikuar te jene 35888000000 leke ose rreth 340 milione USD. Dhe nuk duket se do te kete tendence zbritjeje!!!

bob

Primus registratum

borxhi i brendshem varet nga vjelja e taksave
per vendet U.E duhet te jet nje parameter i tille qe:

deficit/pbb nuk duhet te kaloje 3%
borxhi publik/pbb nuk te kaloje 60%

italia ka probleme serioze pasi shume shoqeri jane ne borxh me shtetin,psh fiat, transporti publik
shoqeri te cilat nuk arrijne te krijojne fitime ose arrijne te barazojne
ketu ku jetoj une shoqeria e transportit pub ka nje borxh prej gati 10 milion euro
ne SHQIP. nuk di nese i referohesh bilnacit komercial pra exp/imp
apo borxhit te brendshem;vjelje taksash-investime publike
eshte shume e nevojshme dhenia e nje privati dhe admin.nga ana e shtetit,pra shteti detyron privatin te mbaje nje kuote te caktuar per te mos demtuar konsumatorin
dhe krijimi i sh.a ne ekonomine shqiptare!
ka mangesi te medha,mendoj.mungesa e eksperteve dhe specilistave te ekonomise

ulja e tatimit mbi fitimin detyrimisht qe do sjelli rritjen e inv.publik apo private
inflacioni eshte e keqja e padiskutueshme;do te thoshte nje gjerman
GREAT DEPRE.erdhi si rrjedhoje e mospagimit te borxhit qe shtete europ.kishin SHBA(vetem Finlanda pagoi totalisht)
prodhimi ne mase i te mirave jo te domosdoshme sic ishin automobilat
frimat fantazem ne ek.SHBA
ishte me vone e nevojshme aprovimi i LEND LEASE ACT ne SHBA,ne mes te lufte se 2 BOT.

pppppaa

Primus registratum

[/ QUOTE ]
Po

[/ QUOTE ]

E ke gabim. Nderroje urgjent mendimin tend !

1. The Great Depresion erdhi si shkak I iderave amaerikane te viteve ‘20 “get rich quick” nqs investon para ne stockmarket pasurohesh.

2. Nuk kishte “banking regulations”. Njerezit merrnin para me credi nga banka per ti investuar ne stock, kur u shemb bursa, humben gjitha parat. Banka jep para edhe nga parat e kursimeve te njerzve, pra edhe pse njerezit nuk kishin investuar ne stock I humben parat sepse bankat falimentuan.

3. -businesses overexpended (kur businesset falimentuan, njerezit “moren” papunesine)

4. -farming problems ( ne 1920, 25% of the population was working of the farms. Problemet nisen qe ne 1926. Toka u “tha”, sepse nuk kishte fertilizers…)

5. - Kishte diference te madhe te pages.(Mesatarja e familjeve ne krye ishte 630 here me e madhe se fillestarja)

[/ QUOTE ]

Tani, te lutem a ka mundesi te kuptosh qe edhe ne kete moment ti nuk po shpjegon se pse ndodhi po ti po evidenton materializimin ne natyre te menyres sesi ndodhi. Pra ajo qe une evidentoj eshte SHKAKU PSE, ndersa ajo qe thua ti eshte MENYRA SI. Ti thua qe "..njerezit moren para dhe i investuan ne bursa dhe kur falimentoi bursa...". O zoteri, deflacioni qe them une eshte shkaku pse FALIMENTOI bursa. Une nuk te permenda menyren sesi u materializua depresioni dhe cilat qene format e shfaqjes ne publik, qe falimentuan bursat dhe pas tyre falimentuan bankat, jo per gje po ky eshte nje reaksion zinxhir, qe dihet qe involvon brenda vetes gjithe aktoret qe marrin pjese ne jeten ekonomike. Dhe te ta shpjegoj dhe nje here se ARSYEJA PSE ndodhi ishte ai qe quhet MBIPRODHIMI qe vjen gjithmone pas cdo Boom-i ekonomik, ai i cili ne ekonomi quhet si Kali i Trojes, dhe qe eshte faktori qe prodhon ate qe te gjithe i njohim si Ciklet e Biznesit. Sa me i madh te jete boom-i aq me e madhe eshte pikiada dhe aq me e forte eshte renia. Dhe kjo ndodhi dhe ne Amerike. Me pak fjale: Njerezit (publiku) investoi shume. Rritja e investimeve coi ne rritje te madhe te prodhimit. Rritja e madhe e prodhimit coi ne
1. mbi-oferte dhe si pasoje ndodhi ajo qe quhet DEFLACION (ulje cmimesh.
2. rritje e kostove si pasoje e rritjes se kostos se stockut
Dhe pas kesaj gjendja u perkeqesua, u perkeqesua, u perkeqesua, u perkeqesua..........qesua dhe BOOOOOOOMMMM!!!
Dhe ne kete pike me duhet te te them: Heren tjeter kur te lexosh mundohu qe te besh diferencimin midis SHKAKUT dhe PASOJES, midis ARSYES PSE NDODH dhe MENYRES SI NDODH. Ne kete pike me teper sesa informacioni qe merr, te duhet te zhvillosh ate qe quhet llogjike arsyetive. Ne ate moment do te arrish te me kuptosh vertet ne ato qe them... Dhe sa per studimin e Depresionit te Madh.......ehhhh

Tregu shqiptar ka nevoje imediate per asete publike te cilat ndihmojne investitoret ne rigjenerimin e ekonomise.

[/ QUOTE ] Shpjegoju me qarte, cfare kupton me “rigjenerimin e ekonomise”…. Ringjallje?

[/ QUOTE ]

/pf/images/graemlins/confused.gif Me rigjenerim nenkuptoj........rigjenerim..... Se di...... Rigjenerim i ekonomise.....

Ok. Nje pyetje?
A eshte e drejt ti marreshe investuesit 30% te fitimit?

[/ QUOTE ]
Vazhdon prape te jesh ne ajer. Nuk e kuptoj c'lidhje ka Tatimi i Fitimit me Tatimin mbi te Ardhurat Persoanle, jane dy gjera tmerresisht te ndryshme. Une te thashe qe nese ti kerkon vertet nje Takse specifike e cila vertet ndikon ne planifikimin e investimeve, atehere ben gabim qe troket ne deren e Tatimit mbi te Ardhurat Personale. Shko kerko diku gjetke.....pasi tatimi mbi pagen, ne koordinatat e evolucionit ekonomik qe gjendet Shqiperia, nuk ndikon fare, po fare ne planet investuese, fare.....
Mire, nqs ti une e kam rrogen 100.000 (te reja), dhe shteti thote se une do ti ule 10% tatimin. Une me 10.000 edhe pse nuk jam nje businessman do t’I harxhoj sepse nuk pres qe shteti te me ule tatimin per te kursyer para. Keshtu qe une do te blej psh nje dvdplayer, po le te zeme se 30 vete bejne te njejten pune, kompania e dvdplayer do te kete me shume business (por mendoje me shifra me te medha) cfare do behet, rritje investimesh (sepse kompania do ti duhen me shume dvdplayers) me shume fitim nga businessi, me shume punetore etj etj

[/ QUOTE ]Ej, mos e trajto fare ne ket forme se po te jete ashtu, hajde ti japim fund nocionit Politike Fiskale, se i bie qe te jete me mire. Jo per gje por ngjan me sofizem, se ashtu sikunder ti me page 100.000 Lek blen DVD, ai me page 8.000 lek blen Domate, dhe me te njejten vije llogjike ja ku u rrit industria e Domates.....Sofizem Ekonomik.... Problemi qe une nuk puqem me ty eshte qe:
1. Me e vlefshme, me e nevojshme eshte ajo domatja per te varfrin apo ajo DVD per ty. Ne baze te Teorise se Hierarkise se Nevojave (qe pavaresisht se Abraham Maslow ishte ai qe shkroi, te gjithe e ndjejme) i bie qe ata te Domateve te jene me "hallexhinj" per ato 80 leke, sesa ata te DVD-ve per ato 10.000 leke.
2. Dhe e lidhur me te paren lind arsyetimi i dyte, qe qeveria me kete levizje, pervecse ka bere nje lapsus ne matematiken llogjike (pasi aq lek Tatim sa i merrte nga nje i Pasur, tanime do ti duhet ti marri nga 30 te Varfer), i ka veshtiresuar punen vetes, dhe eshte treguar shume pak i zgjuar, dhe per qellimin e saj final qe eshte nr. fizik i te kenaqurve dhe i te pakenaqurve qe perkthehen ne vota pasi ka krijuar 30 te pakenaqur, dhe asnje te kenaqur, (te pasurit si rruhet shume per ato 10.000 lek, se sic e the dhe ti ai DVD do bleje-mall lluksi pa te cilin mund te jetoje dhe neser)
Arsyetim i orientuar gabim..... Te te shpjegoj nje gje...Qellimi kryesor perse shtetasit zgjedhin nje kaste njerezish per ti qeverisur eshte shume i thjeshte: SEPSE ATA DUAN NJE JETE ME TE MIRE. Une qellimin e nje politike te caktuar qe ndermerret e percaktoj vetem nga fakti sesa BARAZI OFRON AJO NE SHPERNDARJEN E MIREQENIES, ky eshte thelbi, berthama e cdo iniciative. Nuk me rruhet fare, po fare per biznesin,taksat apo sistemin ne teresi, une thjesht i konsideroj si vegla qe sigurojne MIREQENIE per publikun. Ne momentin qe ato ofrojne mireqenie per shumicen me te madhe te mundshme, per mua jane perdorur ne rregull, ne te kundert.... E urrej selektivitetin.... Dhe e di se cili eshte ndryshimi midis ne te dy: nje njeri qe ka deshtuar ne kete sistem une e shof si nje njeri ne nevoje dhe qe duhet ndihmuar, ndersa ti e shef si nje Humbes dhe kaq...
A do te kishe qef te mos punoje, apo te punoje edhe pse 500 (dita e punes) pas nje muaji do te kete vleren e 450 te sotem?

[/ QUOTE ]

Gabim, gabim, gabim. Asnjehere nuk ka 100% te papune, ndersa nga inflacioni e peson 100% e popullsise. Studioje dhe nje here: "Inflacioni i varferon te gjithe (dmth jo vetem nje grup) dhe prish rendimentin e investimeve". Fillo nje analize reverse (nga fundi ne fillim) dhe do ta kuptosh qe une kam te drejte....
Kur te degjoj ty qe thua qe me mire inflacion se papunesi, me duket vetja sikur jam ne Gjermani dhe pak inflacion s'do te me bente keq....

[/ QUOTE ]
Shpresoj se nuk flet per Gjermanin e pasluftes. Ti ndoshta nuk e ke parr marken 20 billion-she por une po. Inflacione ne Gjermani erdhi sepse gjermanen po shtypnin (printoni) marka per te paguar borxhet e luftes, kjo eshte arsyja qe iflacioni ne vitet ’20 shkoi 10B, po po 10B%

[/ QUOTE ]
Ndihem tmerresisht keq kur shof qe ti nuk me kupton dhe me duhet te ti shpjegoj holle holle. Jo plako po flas per Gjermani 2005. Gjeje vete pse?

Dhe dicka sa per epilog. A ka mundesi te hiqni nje here e mire kete kompleksin e te permendurit te emrave te autoreve te huaj, qe ju po tregoni se shiko sa shume kam lexuar dhe une i referohem atij e ketij. O plako a ka mundesi qe qe nga sot ti ti lexosh librat dhe ti shikosh vetem si vegla te cilat te ndihmojne te perfeksionosh ARSYEN tende?? Shikoje ne kete prizem... Mos u mburr me emra autoresh neper forume....
Dhe sa per Keynes po te propozoj nje loje: Hajde marrim qe te dy ne, librat e Keynes qe kemi lexuar dhe dalim te Zogu Zi dhe bejme secili nga nje mur me librat e tij. Kush e ben me te larte fiton. Je dakort?

bob

Primus registratum

pesha e ketij tatimi ne PBB eshte me e ulet se mesatarja e rajonit
nese ky tatim ulet do rritet afetesia paguese dhe do kete renie te evasionit fiskal
thjesht;me pak tatohem do paguaj
ky tatim do merret ne baze te statusit juridik dhe jo te xhiros vjetore!
keshtu qe do kete disa lloje ndermarrjesh
pra detyrimisht do rritet grada e pranueshmerise se ketij tatim nga tatim paguesit
do rriten investimet,punesimi do kete nje tjeter rritje
do paguhet ne data te caktuara
nuk do kete pagim aforfe 250000 lek ne muaj,sic ka qene deri tani.te pakten keshtu ka qene deri ne gusht!
do shmangen abuzimet ne adminst.