buxheti 2006

Nakenak

Primus registratum
Re: buxheti 2006

pergjigje do ta jap te shtunen masdite (dmth te dielen)edhe pse gjitha pyetjeve. Eshte sezon provimesh. Por te premtoj se kam nje pergjigje per te gjitha argumentet.

ujku81

Primus registratum

Deficiti buxhetor tek ne eshte dicka rreth 7.5%-8% ne mos gaboj. Ka patur nje tendence renieje vitet e fundit (buxhetet e viteve te fundit kane patur si tendence te ardhura ne rritje, por ulje te ritmit te rritjes, ne mos pakesim te shpenzimeve kapitale, dhe shpenzime operative te fryra per shkak te administrates se fryre dhe shpenzimeve te "luksit", si dhe ulje te deficitit buxhetor).
Buxheti i 2006 mesa pashe do ta ndryshoje kete tendence. Ketu ka dy gjera: nese tendenca ndryshohet sepse me rritjen e te ardhurave do te rriten shpenzimet kapitale (shoqeruar mundesisht me uljen e shpenzimeve operative qe per mua jane tejet te fryra) OK, kjo eshte gje e mire dhe nje rritje e deficitit buxhetor jo shume e madhe eshte e pranueshme (financim me borxh te brendshem ose te jashtem).
Por nese mbetemi ne situaten e viteve te fundit kur shpenzimet kapitale (nenkupto investime madhore ne rruge,energji, arsim, shendetesi, etj) jane te pakta dhe me kosto te fryra, shpenzimet operative gjithashtu te fryra, me duket se nuk kemi gje ne vije.

Sa per uljen e tatim fitimit vazhdoj te mbetem shume skeptik me skemen aktuale qe eshte ne Shqiperi. Mos harroni qe gjate qeverisjes se PS tatim fitimi u ul nga 30 ne 25 dhe me pas ne 23%, por rritja qe pritej ne te ardhurat nuk ndodhi. Nese tatim fitimi u ul 3%, tatimet rrisin planin e tyre te mbeldhjes se tij me 5%, firmat (qe e parapaguajne) prape do te paguajne me shume dhe
DERISA TE MOS ZGJIDHET PROBLEMI I RIMBURSIMIT NE KOHE TE TATIM FITIMIT TE PAGUAR TEPER
kjo situate nuk do te permiresohet.

Nje gje jam shume dakort, krijimi i sh.a ne Shqiperi duhet te stimulohet nepermjet legjislacionit. Ka rdhur koha qe ligji per shoqerite tregtare (me i vjetri nga ligjet qe rregullojne aktivitetin ekonomik te bizneseve, qe nga 1991) te ndryshohet, pasi i ka kaluar koha. Kjo per mua do ta beje me efektive politiken fiskale.

pppppaa

Primus registratum

E grat.1, o plako qe pas kesaj vendose emrin almostrose for the blue.... Po kur te mbarosh shkollen do shofesh qe jo gjithcka eshte kaq rose sa e shikon ti, dhe jo te gjitha teorite ekonomike transmetohen ne terren ne masen 100%. Gjate rruges ka shume nga ato qe quhen kompromentiva dhe qe shtremberojne efektet e nje nderhyrjeje te caktuar. Kjo vjen si pasoje e faktit se ekonomia nuk eshte aq ekzakte sa do te deshiroje ti, ndikohet shume nga faktore te tjere qe s'kane te bejne me te fare. Keshtu qe me vjen keq qe Ujku ka te drejte kur thote qe sa te merremi me vleresime te parakohshme, hajde flasim per ate qe dime dhe shohim. Sepse sa rose do performoje Dr.Beri ate do ta shohim se ketu do jemi....

Nakenak

Primus registratum

Para se te filloj desha te falenderoj per pergjigje, dhe kisha dhe nje ankese, te lutem thuaj thelbin, sepse kur mundohem te citoj ate cfare thua mund te le pa pergjigjur kresoren, pershtatju forumit.

Hyrje: Te studiosh Depresionin Madheshtor te ShBAs(’29-’41) dmth te studiosh gjerat me kryesore te ekonomis. Gjate asaj periudhe ndollen pothuajse gjithcka mund ti nododhi ekonomis(prodhim I tepruar, munges prodhimi, deflacion, inflacion,etj etj). Une mendoj te shpjegoj cfare ndodhi ne ShBA, sepse kjo ishte pothuajse 50% e prodhimit boteror, pra kur u shemb kjo mori gjith boten me vete. Sa per njohuri (dhe rendesi the DM) ne shkurt 2006 do te ze vendin e Alan Greenspan, Ben Bernenke. Ky I fundit eshte nder “maniaket” me te medhenje te DM. Pra ky do te jete kryetari I FED. Para pak ditesh kishte nje artikull te “The Wall Street Journal” dhe e pyesin, pse je aq I dhene pas DM, dhe ky pergjigjet “To study the earth, you need to study the earthquakes!” Gjeja me e rendesishme qe shoh une nga DM eshte se Shqiperia don pune.

Edhe nje here

1. “get rich quick” idea
2. Nuk kishte “banking regulations
3. -businesses overexpended
4. -farming problems
5. - Kishte diference te madhe te pages

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
O zoteri, deflacioni qe them une eshte shkaku pse FALIMENTOI bursa.

[/ QUOTE ]

Me kryesorja eshte se bursa falimentoj sepse njerezit po investonin ate cfare nuk kishin (borxhet nga banka sepse nuk rregulla) , keshtu qe u krijua ne bubble in the market.
Deflacioni ishte pasoja e shembjes. Deflacioni erdhi nga ulja e linjes se kerkeses. (Keynes)

Dhe te ta shpjegoj dhe nje here se ARSYEJA PSE ndodhi ishte ai qe quhet MBIPRODHIMI qe vjen gjithmone pas cdo Boom-i ekonomik, ai i cili ne ekonomi quhet si Kali i Trojes

[/ QUOTE ]
Ajo cfare thua ti eshte pika 3. Businesses over expended.

. Sa me i madh te jete boom-i aq me e madhe eshte pikiada dhe aq me e forte eshte renia.

[/ QUOTE ]
Sikur te ishte ashtu do te ishim net e njejten zhvillim te 80 viteve me pare. Por nuk ta marr per keq sepse kete e mbrone supply side, por fale demand sides nuk shte ashtu.

Me rigjenerim nenkuptoj........rigjenerim..... Se di...... Rigjenerim i ekonomise.....

[/ QUOTE ]

Kur ti nuk mundesh me shpjegu ate cfare flet, si mund ta kuptoj une.
Shpresoj se e kam gabim, por me rigjenerim kuptoj ringjallje, dmth se ekonomia ne shqiperia qenka e vdekur=0.

Ok. Nje pyetje?
A eshte e drejt ti marreshe investuesit 30% te fitimit?

[/ QUOTE ]

PO OSE JO.

Ne nje gje te dy anet (supply side the demand side) jane dakort, se nqs I ul taksat do te kete me shume shpenzim.Shpenzim~Investim~Punesi.

Mire, nqs ti …
1. Me e vlefshme, me e nevojshme eshte ajo domatja per te varfrin apo ajo DVD per ty…Ne baze te Teorise se Hierarkise se Nevojave (qe pavaresisht se Abraham Maslow ishte ai qe shkroi, te gjithe e ndjejme) i bie qe ata te Domateve te jene me "hallexhinj" per ato 80 leke, sesa ata te DVD-ve per ato 10.000 leke…2. Dhe e lidhur me te…. ..krijuar 30 te pakenaqur… DVD do bleje-mall lluksi pa te cilin mund te jetoje dhe neser…. SEPSE ATA DUAN NJE JETE ME TE MIRE. Une qellimin e nje politike te caktuar qe ndermerret e percaktoj vetem nga fakti sesa BARAZI OFRON AJO NE SHPERNDARJEN E MIREQENIES, ky eshte thelbi, berthama e cdo iniciative.

[/ QUOTE ]

E kam thene nje here, nuk eshte qeveri e bamirsise por qeveri e zhvillimit dhe perparimit. Normal qe do te kete ngushtica, por eshte me mire qe ai “I varfri I domateve” te punoj ne dyqanin e dvd dhe te blej dy kile domate e jo nje.

Nuk me … fare, po fare per biznesin,taksat apo sistemin ne teresi, une thjesht i konsideroj si vegla qe sigurojne MIREQENIE per publikun.

[/ QUOTE ]

Po e le te tjeret te gjykojne.

Je nje “maniak supply siders”.
Mireqenia e vertet vjen nga puna e paster. Puna e paster vjen nga buznesi. Biznesi rritet nga ivestimi. Investimi rritet nga ulja e taksave.

Dhe e di se cili eshte ndryshimi midis ne te dy: nje njeri qe ka deshtuar ne kete sistem une e shof si nje njeri ne nevoje dhe qe duhet ndihmuar, ndersa ti e shef si nje Humbes dhe kaq...

[/ QUOTE ]

Gabim, ku e shef kete? Une them se ne shqiperi ka papunesi, eshte nje popull me dashuri te madhe per pune sepse kete e shof tek cdo shqipetar ne amerike.

Gabim, gabim, gabim. Asnjehere nuk ka 100% te papune, ndersa nga inflacioni e peson 100% e popullsise. Studioje dhe nje here: "Inflacioni i varferon te gjithe (dmth jo vetem nje grup) dhe prish rendimentin e investimeve". Fillo nje analize reverse (nga fundi ne fillim) dhe do ta kuptosh qe une kam te drejte....

[/ QUOTE ]

Nigjo, une shpresoj se gjithe te afermit tuaj dhe ato qe njeh jane te punesuar, por daja jem eshte I papune. Me gruan dhe dy femijet. Dhe eshte I lindu dhe banon ne qytetin e Shkodres (dmth nuk po permend te papunet e zonave rurale), dhe nganjerhere nuk ka para per te blere miell per te gatuar buken. Cfare mendon se do te thote daja im, nqs une I them se shteti vete eshte duke e lene te papune sepse ka frike nga inflacioni. Edhe sa e sa ka me te varfer se ai.

Une kur permendi inflacion nuk them hyperflation. Di te them sepse ne shqiperi njerezit kerkojne pune. Sipas Philips Curve punesia eshte ne perpjestim te zhdrejt me inflacionin. Pra, nqs une I them neser dajes do te punosh por 500 neser do te kene vleren e 450, ai do te punoje anyway dhe do te paguaj “kilen e domates” shtetit , por do te kete miellin.

Ndihem tmerresisht keq kur shof qe ti nuk me kupton dhe me duhet te ti shpjegoj holle holle. Jo plako po flas per Gjermani 2005. Gjeje vete pse?

[/ QUOTE ]

Qaj hallin Gjermanise sot…, me jep ti letrat e gjermanise se ti nderroje me te amerikes.

A ka mundesi te hiqni nje here e mire kete kompleksin e te permendurit te emrave te autoreve te huaj

[/ QUOTE ]

Ku te intereson ty se me cfare mbrohem une, ekonomia eshte shkence sociale, duhet te mbeshtesh histori. Ti nqs je aq I zoti hell poshte aq sa mundesh, sepse arsyeja ime nuk eshte aq I perkryer sa e jotja qe te dal me iderat e mia. (Por edhe ti product I librave je, domth nuk e merr nga nje per nje fjale ketu e nje atje)
Nqs do ti isha aq I zoti do te shkroja libra.

Dhe sa per Keynes po te propozoj nje loje: Hajde marrim qe te dy ne, librat e Keynes qe kemi lexuar dhe dalim te Zogu Zi dhe bejme secili nga nje mur me librat e tij. Kush e ben me te larte fiton. Je dakort?

[/ QUOTE ]

E shof se ke shume nostalgji per femijerine.

Santiago

Primus registratum

[
Santiago vlla, Nese do ti besh nje te mire vetes dhe shoqerise mos u fut me te faqja e ekonomise, e para se eshte dhimbje koke e vertete dhe e dyta, veje veten ne eficence mor plak, merru me nje gje qe ja ke haberin, tip veterinari p.sh. Kjo eshte nje keshille shoqerore, me degjo se do marresh veten ne qafe pastaj

[/ QUOTE ]

Ndoshta ke te drejte se edhe une nuk kam qejf te diskutoj tema ekonomike me nje koqe gomari si puna jote i cili i ngallenjyer nga rreshtat e para qe ke lexuar mbi ekonomine, beson se di ate qe ka pak shance ta mesoje ndonjehere. /pf/images/graemlins/tipsy.gif
Nga ato anetare me te cilet kam diskutuar pak per ndonje teme ekonomike ti je me i papershtatshmi sepse nuk thua asgje te vlefshme. Kur une vllai lexoja ato teorina ekononomike qe citon, ti me siguri ke qene tu kullot gomarin me ndonje fshat ne Shqiperi.
Hajt shnet dhe kujdes se arroganca eshte ves ose atij qe ka shteruar se mesuari ose i nje injoranti. /pf/images/graemlins/laugh.gif
Thjesht duhet te behesh me pak fshatar. /pf/images/graemlins/laugh.gif

pppppaa

Primus registratum

Santiago vlla, Tani pas kesaj qe shkruajte a e kupton pse i ben mire vetes dhe shoqerise nese ti i qendron larg forumit te ekonomise???
Po se ke kuptuar as tani, me vjen keq vlla po je rast i pashprese. Nejse, une si djale i miresjellshem qe jam, do te ta tregoj ndonje dite kur te kembehemi rrugeve te Tiranes, se shyqyr zotit, qytetin s'e kemi dhe aq te madh.OK /pf/images/graemlins/thumbsup.gif?

Leopardii

Primus registratum

Stoku i Borxhit Brendshem(miliona lek)
sa ishte:318,567(viti 2005) ...sa behet:342,363 (viti 2006)

Stoku i Borxhit te Jashtem ne miliona $
sa ishte: 1,403.390(viti 2005)...sa behet 1,771.638(viti 2006)

368 milion dollar (borxh te jashtem) me shume vetem ne vitin 2006. /pf/images/graemlins/mad.gif

se kur do ti lajme 1,77 miliard dollar nuk dihet.

[/ QUOTE ]

-------

gjithashtu ......borxhi i brendshem rritet brenda nje viti(2006) me 23,796 miliard lek te reja qe me kursin lek/$ = 104 na del 228 milion dollar ..........edhe kjo vetem per nje vit.

jane afersisht 600 milion dollar me shume (borxh te jashtem + borxh te brendshem) vetem per nje vit i kontraktuar nga qeveria Berisha.

ky zoterija qe na eshte bere kryeminister po ja kalon edhe Nanos me politiken e tij te shtrember me financat e ketij shteti.

shume Pislliqe po behen , ku mund te permendim :

1- futja ne borxh e popullit ne valute me rreth 800 milion dollar (shtator 2005 sipas bankes se shqiperise) edhe rritja e ketij fenomeni me mbi 50% nga viti ne vit.

2- rritja e borxhit te jashtem me 368 milion dollar ne vit

3-rritja e borxhit te brendshem me 228 milion dollar ne vit

4-deficiti buxhetor i shtetit kalon nga 3,9% te PBB ne 2005 ne 4,1% te PBB-se ne 2006.

5-importet rriten nga 2398 (miliona usd ne 2005)ne 2555(miliona usd ne 2006) e deficiti tregtar ne vitin 2006 arrin shifren STRATOSFERIKE prej 1846 milion dollarve edhe ze mbi 20% te PBB-se(ne amerike po bejne "namin" se deficiti tregtar ze 6% te PBB-se ) .

pergatituni..... per dite me te "mira" /pf/images/graemlins/wave.gif

bob

Primus registratum

E grat.1, o plako qe pas kesaj vendose emrin almostrose for the blue.... Po kur te mbarosh shkollen do shofesh qe jo gjithcka eshte kaq rose sa e shikon ti, dhe jo te gjitha teorite ekonomike transmetohen ne terren ne masen 100%. Gjate rruges ka shume nga ato qe quhen kompromentiva dhe qe shtremberojne efektet e nje nderhyrjeje te caktuar. Kjo vjen si pasoje e faktit se ekonomia nuk eshte aq ekzakte sa do te deshiroje ti, ndikohet shume nga faktore te tjere qe s'kane te bejne me te fare. Keshtu qe me vjen keq qe Ujku ka te drejte kur thote qe sa te merremi me vleresime te parakohshme, hajde flasim per ate qe dime dhe shohim. Sepse sa rose do performoje Dr.Beri ate do ta shohim se ketu do jemi....

[/ QUOTE ]

nuk e di ku qendron mosakordimi ketu!
ekonomia eshte shkence sociale dhe jo ekzakte,1 kjo.
natyrisht qe ekonomia eshte e lidhur me probleme te tjera sic jane ato sociale,ambientaliste etj
kam shkruar shume qarte dhe pa renduar ndokund!
nese jemi ne kushte te tilla,per 8 vjet nuk u arrit trasformimi i nje ligji mbi ekonomine,tani mendoj qe eshte koha e krijimit i nje te tilli,apo jo.....
ekonomia bazohet mbi 8 principet e veta,eshte shkence sociale sepse studion aktivitetet prodhuese te konsumit te kryera nga individet ne jeten e perditshme,kjo tregon qe nuk eshte ekzakte dhe qe dihet,per kete nuk kishe nevoje te shpreheshe,supozoja qe mund te arrije deri ketu!eshte shkenca qe studion skarsitetin e buirmeve,menyren me te mire qe nje individ mund te jete i kenaqur.
pse nuk do ta deshiroja ekzakte kjo pakete fiskale eshte e arritshme!
nese ti nuk e pelqen se e ka bere qeveria e doktor BERI..,sic thua ti,eshte pune tjeter /pf/images/graemlins/shrug.gif

EK. eshte e ndare ne mikro dhe makro
1.mikro studion ne vecanti cdo individ apo firme,pra kedo qe merr pjese ne aktiv.prodh apo konsumues
2.makro studion ne madhesi ekonomine e nje vendi.pra rritjen ek.,interesin,papunesine inflazionin etj etj
po ndalem ketu se eshte shume gjate pertej!

pppppaa

Primus registratum

O Pepaj me ler te te shpjegoj pak gjate ate qe per disa arsye ti nuk mund te arrish ti kuptosh. E para, nuk ka nevoje te me kundershtosh gjithmone, sidomos kur ti shkruan te njejtat gjera qe shkruaj dhe une, me nje dallim qe ti i shkruan gjysmat ne anglisht. Jo gjithmone te duhet te kundershtosh njerezit, vetem per shpirt debati, duhet te kesh argumenta.Nese ti shikon se ne nje pike te caktuar argumentat e tua bien dakort me ato te miat, mund edhe ta pranosh si fakt, pa ndonje stress. Debati i mirefillte s'eshte lufte egosh, eshte lufte argumentash.
E dyta ka mundesi qe ti te mos copy-paste nga librat qe ben ne shkolle, apo nga autoret qe ke lexuar? Te lutem, pasi do te te merrja shume me teper ne konsiderate nese ti do te kishe nje ARSYETIM tendin ne lidhje me gjithcka ka ndodhur dhe po ndodh sesa kur me vjen ketu me citate librash dhe flet per ndasi teorike virtuale, qe ne rastin me te keq i thua dhe ne anglisht, madje fatalisht ne american english (gramatike: Supply side-&gt; I majte, Demand Side -&gt; I djathte; Me fal po preferoj qe debatin ta zhvillojme ne shqip, perderisa po flasim ne nje forum aspak nderkombetar.
Tani te sqarojme nje here e mire se cilat qene shkaqet e DM:
Nese kerkon te dish perse semuret nje njeri, atehere kerkimet e tua duhet ti perqendrosh pergjate periudhes kur ky njeri ka qene mire me shendet. Te ta thjeshtoj; Nese ti kerkon te kuptosh SHKAKUN pse dikush ka marre nje te ftohte, atehere ti duhet ta pyesesh per aktivitetin qe ka kryer kur ka qene i shendetshem, dhe ne kete menyre ti e kupton se ku ka marre te ftohte ky njeri. E njejta procedure ndiqet dhe ne rastin e "semundjes" se ekonomise amerikane. Nese duhet te kuptojme se cfare e detyroi ekonomine amerikane te zhytej ne nje kolaps te tille, atehere shkaqet duhet ti kerkojme ne kohrat e ARTA te Laissez fair-it. Dhe ne thelb fare fare ishte pikerisht bumi ekonomik ai qe shkaktoi dhe katastrofen (nuk jam i sigurte nese do te arrish te me kuptosh) por ne aspektin filozofik, krizen e prodhoi vete bumi ekonomik. Tendenca per "Behu shpejt i pasur" nuk erdhi vetvetiu, s'lindi keshtu nga asgjeja, por erdhi si pasoje e eksperiencave te suksesshme qe u paten fillimisht, nga ata qe investuan te paret. Dhe ata te paret dolen te suksesshem sepse ekonomia po perjetonte RRITJE, pra ne aspektin filozofik shkaktari i DM ishte vete bumi ekonomik. Ne kete pike nuk besoj se ke ndonje kundershtim.
Tani pse une po te them qe nuk eshte aspak konceptualisht e drejte te njevleftesohet kriza qe SHBA kaloi ne ate periudhe me "krizen" tone aktuale, pasi kjo e jona nuk eshte as krize. (realisht nuk me pelqen ta quaj te tille pasi, kjo qe ne po perjetojme nuk eshte krize, por faze tranzitore, proces rigjenerimi[rigjenerim eshte fjale shqip plako, me cudit qe nuk e kupton!!!!], tip rilindjeje nga niveli POTHUAJ ZERO). Dhe marrja e DM si referativ eshte nje zgjedhje teresisht e gabuar, pasi ajo eshte "Krize e thelle ekonomike" qe vinte si pasoje e nje bumi, ndersa Shqiperia nuk vjen pas ndonje bumi ekonomik, por eshte ne faza rindertuese. Nese vertet kerkon te gjesh nje shembull referimi, ti do te ishte me mire ti referoheshe politikave ekonomike qe ndoqi Europa per tu rindertuar, pas Luftes II, te cilat per nga forma i ngjajne pak "rindertimit" tone pas komunizmit. Pra nese ti me merr nje rast te tille, VETEM ne disa aspekte, mund ta perdorim si referativ.

Sa per dallimin I majte-I djathte une nuk kuptoj nje gje....Ti thua se i perket mbeshtetesve te Te djathtes, por per cudine e te gjitheve perdor argumentat e Keyness, i cili eshte nje ikonoklast i se majtes. Ti duhet ta sqarosh nje here me veten tende se cfare ideologjie mbron dhe me pas kur ta kesh vete te qarte, me sqaro dhe mua, pasi nese ti thua qe jam nje demand sider (I djathte), nuk mund ti referohesh Keynes pasi me fal po eshte I MAJTE.
Nje pyetje tjeter : Se kuptoj se c'lidhje ka ne mes te debatit tone pyetja: ""A eshte e drejt ti marreshe investuesit 30% te FITIMIT?"" (kujdes!!! 30% TE FITIMIT, jo TE PAGES). Te ta sqaroj dhe nje here, ajo qe ka qene 30% ketu ne Shqiperi, ka qene TATIMI MBI PAGEN PER PAGA MBI 200.000 LEK. S'ka piken me te vogel te lidhjes me Tatimin e Fitimit, i cili ka qene 23%. Tani a ka mundesi te ma shpjegosh se c'hyn kjo pyetje ne ket mes, pasi ti e mbron me stoicizem dhe eshte e treta here qe ma ben??????

E kam thene nje here, nuk eshte qeveri e bamirsise por qeveri e zhvillimit dhe perparimit. Normal qe do te kete ngushtica, por eshte me mire qe ai “I varfri I domateve” te punoj ne dyqanin e dvd dhe te blej dy kile domate e jo nje.

[/ QUOTE ]
Eshte nje pergjigje pa lidhje fare me pyetjen time. Ajo c'ka une po te pyesja eshte komplet dicka tjeter:
- Duke qene se Tatimi mbi Pagen eshte reduktuar te TE PASURIT (njeriu qe blen DVD te shembulli im, identifikon TE PASURIN dhe ai qe blen domate TE VARFRIN) dhe eshte shtuar te TE VARFRIT, atehere pyetja ime direkte eshte kjo:
-Me shume i hyjne ne pune te pasurit ato 10.000 Lek me te cilat do te bleje DVD, apo te varfrit ato 800 Lek me te cilat do bleje buke, djath, domate????? Nese ti do te ishe ne vend te Berishes, do ti merrje te varfrit 800 Lek apo te pasurit 10.000 Lek???? Dhe sa per ate QEVERI E PERPARIMIT, me vjen keq plako po e di qe kur je ne SHBA mund te flasesh ne pozita komode, posi joooo, mund te japesh dhe mendje, pse joooo, dhe madje mund ti japesh vetes dhe te drejten te llogjikosh per qeverisje te mire apo te keqe. Po hajt nje here ketu dhe jeto nje here me vetem 5 - 5.5 ore drita ne dite dhe ta them une qeverine e zhvillimit dhe te progresit. Rri plako, me mire hajt flasim per ekonomine qe te mesojne ne shkolle, bejme noi llogje ketu ne forum, e flasim per Keynes, Smith apo Popper, se sa per jeten materiale na e ler ne qe e jetojme cdo dite te gjykojme per qeverisjen...

Gabim, ku e shef kete?.....

[/ QUOTE ]

E di ku e shof une. E ke thene pak me lart.
...por eshte me mire qe ai “I varfri I domateve” te punoj ne dyqanin e dvd dhe te blej dy kile domate e jo nje....

[/ QUOTE ] C'ka domethene qe nese nuk punon te dyqani i DVD eshte thjesht nje LOOSER. Ky eshte selektiviteti qe po te flisja. Ndersa une do te beja c'eshte e mundur qe tia plotesoja te gjitha kushtet e nevojshme, pa qene i detyruar te jete "i suksesshem", sepse une besoj te njeriu jo si mjet gare qe duhet ti nenshtrohet ligjit te xhungles "Me i forti ha me te dobtin", ku ca vdesin per buke se s'jane aq te zote TE MASHTROJNE sa disa te tjere.... Sorry plako, une besoj te njeriu si vlere, si shpirt dhe s'do ta krahasoja asnjehere si kale gare, ku me i miri fiton te tjeret thjesht...humbasin....
Ndersa sa per Inflacion-Papunesi, plako Shqiperia ka te rregjistruar ne zyrat e punes si "NJEREZ QE JANE TE PAPUNE DHE KANE NEVOJE PER PUNE" 1886 persona.Ndoshta ty s'te besohet por realisht jane kaq. Niveli i papunesise REALE eshte rreth 10-12% pavaresisht se te deklaruar nga sondazhet jane 14.3%, por 2-4% punojne ne te zeze dhe rrjedhimisht klasifikohen ne te papune. Keshtu qe 2-4% hakshe-hakshe punojne dhe marrin Lek dhe si klasifikon dot si te papune. Pra te papune jane rreth 100-110.000 veta, NDERSA nen minimumin jetik jane 1 MILIONE kokrra njeriu(&gt;30% e popullsise). Tani , me keto te dhena te bie si detyre te gjesh se "Nese ti do te ishe ne vendin e vendimarresit cfare do te beje: Do te mendoje per Inflacionin duke menduar per keta 1.000.000 persona dhe rreth 300.000 te tjere qe jane ne prag, apo per papunesine dhe do te mendoje per 100.000 persona????"
Qaj hallin Gjermanise sot…, me jep ti letrat e gjermanise se ti nderroje me te amerikes

[/ QUOTE ] Plako ekonomia gjermane si dhe nje pjese e mire e Europes, po kalon aktualisht nje krize ciklike qe ka ardhur si pasoje e nje situate deflacioniste (shkaqet jane tmerresisht te komplikuara dhe s'kam nge te ti shpjegoj tani), dhe Bundes Bank po stimulon inflacionin duke ulur normat e interesit. Per kete arsye te thashe qe "Kur ti thua qe eshte me mire inflacioni, me duket vetja si ne Gjermani, qe po kerkojne si e si te rrisin normen e inflacionit". Kaq e thjeshte ishte dhe s'kishte nevoje per komplikime te tjera....
Dhe nje gje tjeter. Ti je ende ne shkolle, je larg Shqiperise dhe nuk mendoj se je personi adapt per te folur per ekonomine shqiptare. Ne kete faze te ben me mire te degjosh,dhe te mos japesh mendime te nxituara, pasi dukesh sikur fluturon. Ekonomia nuk eshte shkence egzakte, dhe shenimet e nje autori apo te nje tjetri jane thjesht experienca te adaptueshme per raste IDEALE dhe ato jane te suksesshme kur arrijne ti pershtaten kushteve dhe ne masen 40%. Ato nuk merren asnjehere si te mireqena dhe nuk behen copy-paste, por shqyrtohen dhe pershtaten ne baze te kushteve socialo-gjeografiko-fiziko-historiko-politiko-teknologjiko-psikologjiko.....-...iko-...iko....etj Perpara se nje teori ekonomike te behet e pershtatshme ajo duhet ti adaptohet nje here me gjithe keto elemente qe karakterizojne nje vend te caktuar. Prandaj te them qe nuk eshte arritje te lexosh libra, ti mesosh permendesh dhe te vish e tua thuash te tjereve, pasi ate e ka thene nje here njeri, s'eshte nevoja ta thuash dhe ti, pasi je thjesht nje kopje me cilesi te dobet e atij autorit...Por cilesor, ti je atehere kur keto qe lexon, i perpunon dhe mundohesh tia pershtasesh sa me mire realitetit, me qellim qe te jene vertet me vend dhe jo thjesht llafe studenti....
E shof se ke shume nostalgji per femijerine.

[/ QUOTE ]

Duket qe e ke kuptuar plako, pa problem, i ke rene kokes....

pppppaa

Primus registratum

Faleminderit per pergjigjen tende. E ditke se ca eshte ekonomia. Kete sapo ja tregove te gjitheve.Po s'eshte nevoja qe here tjeter ti trajtosh pergjigjet kaq literalisht /pf/images/graemlins/smile.gif. Dhe sa per Dr.Berin....eeehhhh, duket dielli qe kur lind.....se them une kete e thote Leopardii... /pf/images/graemlins/smile.gif

bob

Primus registratum

kam lexuar thjesht perciptas

kam marre pjese edhe here te tjera tek kjo teme,nuk eshte pse doja te tregoja,por cfare ju mund te thoni ne lidhje me termat e shumte ekonomik!
leo, e pa me 4 korrik si perfundoi,ishte edhe alternative e denje gjoja e se djathtes.rri te lutem se jeni bere per tu qeshur.

konkretisht ke gje per te thene,% e shifrat i dime /pf/images/graemlins/shrug.gif
keto qe shkruhen jane probleme te trasheguara dhe nuk dolen nga 2 muaj e ketej.
meqe jeton aty dhe e prek perdite realitetin,ato 5 -5.5 ore drita i kishe gjithe keto 8 vjet.nuk fole,nuk kishe si te beje ndyshe!
1.000.000 te papune ne shqiperi,mund te tregosh edhe populsine ne shifrat e saj reale?!
ne shqiperi jane 70-80% e pupollsise e varfer dhe 30% e saj jetojne nen minimumin jetik te saj!
ek.nuk eshte shk.ekzakte,eshte ajo c'ka te gjthe ato qe shkruajne ketu e dine ,tashme besoj.kujdes se lexon perqarte.
thjesht perserit dhe prape prserit!
meqe je kaq i zoti me trego pak se kush ajo hallke qe ne SHQIP. nuk ka arritur akoma te gjej vend ne firmat shqiptare!
nuk eshte copy paste por gjera te thjeshta qe ne parim gjithsecili ne nje perqindje te mire duhet ti dije
me cito te lutem principet themelore te ekonomise!
te gjithe kemi prenderit qe punojne aty dhe jane buxhetor,nuk kam degjuar te jete nje situate e tille e zeze si kjo qe parashkruhet
realitet,rritja e pagave eshte me e madhja qe do behet qe prej vitit 1996!
mund te shkruash edhe kete apo nuk te shkon pershtat /pf/images/graemlins/booki.gif

Santiago

Primus registratum

Santiago vlla, Tani pas kesaj qe shkruajte a e kupton pse i ben mire vetes dhe shoqerise nese ti i qendron larg forumit te ekonomise???
Po se ke kuptuar as tani, me vjen keq vlla po je rast i pashprese. Nejse, une si djale i miresjellshem qe jam, do te ta tregoj ndonje dite kur te kembehemi rrugeve te Tiranes, se shyqyr zotit, qytetin s'e kemi dhe aq te madh.OK /pf/images/graemlins/thumbsup.gif?

[/ QUOTE ]

Nuk doja te pergjigjesha me por skam cti bej.
Mos thuaj budallaliqe se ka ardh kohe e keqe dhe nuk merret vesht ca ndodh. Komunikimi virtual te heq pergjegjesine ne ate qe thua por zotimet jashte forumit duhet te jesh i zoti ti mbash se perndryshe do jesh thjesht nje vajze e miresjellshme. /pf/images/graemlins/mad.gif

Nakenak

Primus registratum

1. Te lutem mos u sjell rrubullak temave, nqs ke gje per te shtuar fol.
2. Nuk jam duke cituar me ate cfare thua sepse po citoj me shume se po flas
3. E para, kursej fjalet e mos fol ne hava.
4. E dyta, kurse fjalet dhe argumento si te duash e mbeshtetu si te duash.
5. Une nuk di se kujt I thu djathte e I majte, por do ta shpjegoj me poshte demand dhe supply, sepse t'i thuash Keynes supply-sider eshte injorance.
6. Ti the me siper se DM erdhin nga Deflacioni. Kur “njeriu ishte i shendosh nuk kishte deflacion”. Ti qenke shume interesant Me thuaj se cilat nga 5 pikat e mia nuk kane te bejne me “njeriun e shendosh”
7. Kur kam thene se kriza e DM eshte e njevlefte me krizen shqipetare? Te kuptosh sakte DM je I afte te zgjidhesh problemen me te medha te macroeconomies.
8. Nuk e di se sa libra ke lexuar nga JOHN MAYNARD KEYNES, por nese nuk ke arritur te kuptosh se ciles ane I takon, lexo permbledhjen e jetes.
9. Eshte e vertet qe une mbroj demand side, por une nuk besoj se vetem njera ane eshte e verte. Per ekonomia duhet te kete blending (perzierje) por qeveria duhet te lose rolin kryesor.(shkurt: supply siders mendojne se eshte gjithcka ne ekuilber dhe duhet lasseiz-fair pak monetary policy dhe aspak fiscal policy, kurse demand siders mendoje se policy me e madhe duhet te jete Fiscal Policy, dhe Monetary policy minor)
10. Une nuk e di se sa jane taksat, por nje shok I imi po punonte per dy vjet ne nje internet center ne pijace, Shkoder. Para 6 muajve biznessi u mbyll sepse shkak te taksave te shtetin. A eshte e drejt qe nje bizness te falimntoje per shkak te taksave te shtetit? Shteti duhet te jete ai qe I nxite buisnesset!
11. Per varferi dhe per papunesi eshte e kote te flas, sepse gjithe e din pa numra. Shqiperia ka nevoj per pune. “Te korrat jane te vogla dhe puntore ka shume!”
12. Do ti merrja 8000 lek ne vjet,dhe do ti jepja 2600 ne dite.
13. Dritat: Kur ishte parlametarja e parlamentit europian ne shqiperi, ne takimin me Jozefina Topallin tha qe qeveria e perparshme duhet te mirrte masa.
14. Gabimin mbaje per vete sepse une them se Shqiperia ka nevoje per pune.
15. Nqs nuk punon tek DVD do punoj te TV. (merri si shembull I investimeve).
16. 1886 te papune, me duket qenkan vetem te afermite the te njohurit e mi.
17. Pse te duket e cuditshme per gjermanin te kete deflacion Gjermania ka &gt;10% papunesi (kujto Philips curve)
18. Me qene se ekonomia nuk eshte shkence egzakte, ne duhet te mbeshtetemi te eksperienca.

pppppaa

Primus registratum

Gramatike ekonomike shqip(per te gjithe ata qe kane probleme me terminologjine ekonomike europiane, e cila sherben njekohesisht si terminologji edhe ne shqip) :

E majta - Orientim politiko-ekonomik, gjate se cilit shteti shikohet si proaktiv ne jeten ekonomike te nje vendi dhe gjithashtu si nje element i nevojshem per ekonomine e tij. Karakteristikat e nje orientimi te majte:
- Inflacion i ulet
- Shtet pjesmarres ne ekonomi
- Deficit i ulet
- Taksa te konsiderueshme
- Investime publike te medha (rruge, shkolla etj)
- Investime private ne ekonomi te uleta
- Disnivel ndermjet shtresave ekonomike i ulet
- Perkrahje sociale e larte per shtresat ne nevoje
- Sherbime publike te medha
- Treg i kontrrolluar nga shteti
- Niveli i korrupsionit i larte
- Niveli i spekullimit i ulet
- Publiku i garantuar

E djathta-Orientim politiko-ekonomik gjate se ciles aplikohet modeli i shtetit te vogel dhe me shume pak ndikim ne jeten ekonomike. Rolin kryesor ne performancen ekonomike e luan biznesi.
Karakteristikat e nje orientimi te djathte:

- Papunesi e ulet
- Shtet "spektator"
- Deficit i larte
- Taksa te uleta
- Investime publike te uleta
- Investime private te medha
- Disnivel i larte ndermjet shtresave te shoqerise
- Perkrahje e vogel e shtresave ne nevoje
- Sherbime publike gati zero ose dhe zero fare
- Treg i pakontrolluar deri ne treg "anarkik" (laissez faire)
- Administrate shteterore e vogel
- Nivel korrupsioni i ulet
- Nivel spekullimi i larte
- Publik i pambrojtur

John Keynes - I majte
Michael Kalecki - I majte
John Hicks - I majte
Paul Samuelson - I majte
John Keneth Galbraith - I majte
Adam Smith - I djathte
Milton Fridman - I djathte
Friedrich Hayek - I djathte
Karl Popper - I djathte
Une - I majte
Ti - Pa lidhje

Leje fare plako kete debat. E para njehere sepse nuk behet ekonomia me nje Keynes qe ke lexuar ti (gje per te cilen une dyshoj jashte mase). E dyta je komplet jashte loje me steriotipet e qe merr si referim,
E treta- menyra jote amerikane, eshte komplet jashte loje sidomos ne nje forum shqiptar
e katerta-eshte turp te trajtosh Depresionin e madh si Provim Mature ne ekonomi, ku ai qe e njef kalon, ne te kundert ngelet. Ja ke fut kot plako. Megjithate s'te ve faj se ti aq di, vetem per ate ke lexuar...
Prandaj po te them qe leje fare, se je pa lidhje me ekonomine . Me mire po vazhdoj debatin me Santiagon, se te pakten me ate merrem vesh, se flasim shqip te dy. Po ti s'ke faj... Je vetem 15.000 km larg dhe Shqiperine e ke me te lexuar ne Internet.

pppppaa

Primus registratum

O Santiago, Dua te te sqaroj dicka. Ti je djale i pakulturuar dhe mua nuk me pelqejne njerzit e pakulturuar sepse me duken si homoseksualet qe nevrikosen kur iu thua pederast. Nuk po e zgjas me se s'ka vlere se administratori do ma fshije...Dhe sa per premtimet, te jesh i sigurte qe une i mbaj premtimet si ato te forumit dhe ato jashte tij, dhe kete tendin zotohem qe do ta mbaj, te jesh i sigurte per kete. Se kam shume qejf te me tregosh sesa kohe te veshtira jane..... ose ne te kunderten ta tregoj une ty...... Ok?
Leje plako mos e zgjat me.....

pppppaa

Primus registratum

Me pelqen ti great.1, qe mes zhurmes se trafikut te New York-ut, dhe diellit qe po perendon ngadale mes kullave binjake qe mungojne ty te kujtohet Shqiperia. Dhe mendon se fakti qe ti po studion atje tej, diku larg ne nje shkolle te mire, ti duhet te jesh ai, ylli qe po i lind Shqiperise, vetem se ne nje vend tjeter. Dhe pastaj me nje patos te papare futesh ne forum dhe fillon dhe ti mendon per Shqiperine. Pse mos mendosh dhe ti per Shqiperine, fundja dhe ti i di ca fjale shqip.
Po une nuk ju kuptoj nje gje juve. Keto gjera qe flisni keshtu en block si kori i kishes, i keni me te vertete, apo keshtu duken gjerat kur i shef nga &gt;3000km distance??
meqe jeton aty dhe e prek perdite realitetin,ato 5 -5.5 ore drita i kishe gjithe keto 8 vjet.nuk fole,nuk kishe si te beje ndyshe!

[/ QUOTE ] Ta kane thene gabim. Ne Shqiperi, kriza e dritave ka qene prezente gjate vitit 2001 ne te njejtat permasa, por kishte te pakten 2 vitet e fundit qe ishte vene cdo gje ne normalitet. Ata qe paguanin kishin, madje ky ka qene dhe sllogani i KESH ne fushatat promocionale. Pyet per kete dhe do te ta vertetojne. Prandaj i thashe dhe Pepajt po te them dhe ty: O cuna lereni jeten fizike shqiptare, na leni ne qe e jetojme, e vuajme apo e gezojme. Hajt te flasim per ato teorite ekonomike qe ju mesojne ju ne shkolle, bejme noi llogje forumeve, flasim per Keynesin, apo Fridmanin dhe na leni ne ta luajme ndeshjen. Se jeni bere si spektatore ndeshje futbolli, pasoje ketu, hidhe aty, luan mire, luan keq. Mos beni kot kompetentin nga shkallet. Ti do te flasim bashke per qeverisjen, po ne kemi nje ndryshim shume te madh nga njeri tjetri: une jetoj ne Shqiperi dhe thith cdo dite qe shkoj ne shtepi pluhurin e Zogut te Zi, qe per hir te nje xhelozie idiote politike, Dr.Beri bllokon punimet dhe sapo e ka kthyer Zogun e Zi ne Impiantin atomik te Isfahanit, dhe helmon gjithe njerezit qe kalojne andejpari. Po ti per kete problem nuk te rruhet shume, se ti nuk je te Zogu i Zi. Ti dhe mund mos ta dish fare qe ketu te ne ekziston nje problem i tille, se nuk i hap gazetat elektronike pas faqes 12. Per ty ka rendesi fakti qe ekipi qe ti je tifoz ka fituar. Se nga Shqiperia ty vetem kjo te ka ngel-tifozlleku, ti s'jeton, ti s'vuan, ti s'gezon...
1.000.000 te papune ne shqiperi,mund te tregosh edhe populsine ne shifrat e saj reale?!

[/ QUOTE ]
Ej, po shof dhe nje element tjeter te ty. Ke filluar te harrosh shqipen . Kur une them 1.000.000 persona nen nivelin e minimumit jetik, s'ka lidhje me papunesine. Lexo me mire here tjeter.....
meqe je kaq i zoti me trego pak se kush ajo hallke qe ne SHQIP. nuk ka arritur akoma te gjej vend ne firmat shqiptare

[/ QUOTE ] Pa sens....Riformuloje......Ose me mire leje fare, se e ndiej qe do te jete nje kot pa lidhje, qe sherben si argument vetem pas ores 2 te nates
nuk eshte copy paste por gjera te thjeshta qe ne parim gjithsecili ne nje perqindje te mire duhet ti dije

[/ QUOTE ] A thua...???? Aman, o burre, se ju filloni si kasetofon i prish dhe ndaloni vetem kur ju prishet koka manjetike... Dhe c'eshte me e forta ju duket dhe vetja bindes kur permendni keshtu emra. Ik o burre, aman se me hapet barku....
me cito te lutem principet themelore te ekonomise

[/ QUOTE ]Ja tamam ajo qe po te shkruaja me siper...
Ke do? Principet sipas Marxit, Smithit, Keynes, Hayek, apo Burke???? Se vetem po permenda ndonje nga keta do me japesh te drejte.... Se mu sikur e kam parasyve tekstin ku ti thua: Keynes ka thene qe.......e terci e verci....
te gjithe kemi prenderit qe punojne aty dhe jane buxhetor,nuk kam degjuar te jete nje situate e tille e zeze si kjo qe parashkruhet

[/ QUOTE ] Fjalor shqip: Parashkrim - Humbja, per arsye te kushtezuara nga ligji ose shkaqe moralo-fizike, e te drejtes per te fituar te drejten e posedimit te nje vlere te paposeduar deri me sot. Fjalia e SIPERSHKRUAR eshte pa sens dhe mu desh nje ore te kuptoja se c'doje te thoje....... Po prape dhe kur e kuptova nuk fitova ndonje gje te madhe.Ajo ishte thjesht nje fjali deftore ,pa kuptim, pa lidhje dhe pa kryefjale....
realitet,rritja e pagave eshte me e madhja qe do behet qe prej vitit 1996

[/ QUOTE ] Kur u be kjo ????!!!! Te te jap nje detyre ekonomie ta zgjidhesh ne shtepi. Une po te jap perfundimin qe me te dhenat e buxhetit rritja reale e pages do te jete 5.7% (eshte si keto teorite qe ju pelqen ju te merreni). Gjeje pse???? Nuk eshte shume e veshtire...Ti mund tia dalesh, se ti i di shifrat, s'ta qaj hallin..... S'ka nevoje t'ia japesh mesuesit....

T_E_A

Primus registratum

[/ QUOTE ] Ta kane thene gabim. Ne Shqiperi, kriza e dritave ka qene prezente gjate vitit 2001 ne te njejtat permasa, por kishte te pakten 2 vitet e fundit qe ishte vene cdo gje ne normalitet. Ata qe paguanin kishin, madje ky ka qene dhe sllogani i KESH ne fushatat promocionale.

Kjo qe thua ti perkthehet qe tirana keto vite ka pase drita, por jo ata qe paguanin. Infrastruktura e rrjetit elektrik ne shqiperi nuk ta mundeson qe te ndash familjet qe paguajne e ato qe s'paguajne.
Qe ne 2000 shiqperia ka pase te njejten krize energjitike, dhe sic e thashe tirana s'e ka vuajtur

pppppaa

Primus registratum

Kjo qe thua ti perkthehet qe tirana keto vite ka pase drita, por jo ata qe paguanin. Infrastruktura e rrjetit elektrik ne shqiperi nuk ta mundeson qe te ndash familjet qe paguajne e ato qe s'paguajne.
Qe ne 2000 shiqperia ka pase te njejten krize energjitike, dhe sic e thashe tirana s'e ka vuajtur

[/ QUOTE ]

Zemer, me ler te te informoj qe ka nje rruge me te thjeshte.
Atyre familjeve apo klieneteve qe s'paguajne.....ti (dmth KESH) thjesht jua pret lidhjet, me menyren me te thjeshte te botes, iu shkeput fijet lidhese.
...Per kete, te siguroj, qe Infrastruktura shqiptare ta jep mundesine....

komino

Valoris scriptorum

hapa temen per te shkruar por po i bie shkurt

pa pretenduar te vjedh autoresine i ve edhe une nje firme poshte shrimeve te "poster"

ps: poster, merre shtruar se do lexosh aq idiotesira ne forum sa te thinjesh nga habia.

T_E_A

Primus registratum

Zemer, me ler te te informoj qe ka nje rruge me te thjeshte.
Atyre familjeve apo klieneteve qe s'paguajne.....ti (dmth KESH) thjesht jua pret lidhjet, me menyren me te thjeshte te botes, iu shkeput fijet lidhese.
...Per kete, te siguroj, qe Infrastruktura shqiptare ta jep mundesine....

[/ QUOTE ]

Me gjithe respektin ndaj sigurise tate, ne qytete me nivel te ulet pagueshmerie si Shkodra apo Vlora, nderprerja e energjise elektrike ka qene gjithmone kolektive dhe jo individuale. Dhe kjo pasi gjithmone ka pase krize energjitike, por KESH e ka justifiku me mospagese.
Shkeputja e fijeve lidhese behet e mundshme kur familjet apo bizneset kane sahata matese (qe e cila ndodh vetem ne Tr). Nqs duam te diskutojme le te bejme le te jemi realiste ne ate qe themi OK, jo paragjykues?