buxheti 2006

H

harap

Guest
Re: buxheti 2006

poster jo me shpejtesi se ngaqe jane rruget e keqia ne tirane edhe mund te thyesh koken /pf/images/graemlins/smile.gif
Degjo me vemendje se faktet e shifrat qe po thote Rama po i pergenjeshtrojne te gjithe ministrite me rradhe e spo guxon te flas nje fjale perseri.

Nakenak

Primus registratum

Pse nuk i len me nje ane fjalet boshe (gjuha, mosha, shkolla, sepse nuk je askund afer) edhe flet sakte per ekonomine.

Sot ekonomia e amerikes eshte blended, e perzier, demand siders (te kerkeses) dhe te supply siders (te ofertes).

supply siders (oferta) - Deshirojne sa me pak Monetary Policy (ulja e ngritja e interesat), dhe aspak Fiscal Policy. Arsyeja eshte sepse keta mendojne se gjithcka eshte ne ekuilber. Besojne ne boom edhe bust economik. Nuk jane shume te prirur per te zene vende kyqe ne ekonomi sepse vete mendimi se gjithcka eshte ne ekuiber i pengon (nuk ka nevoje per Fiscal Policy, ajo qe ben shteti per te rregulluar ekonomine, ulja dhe ngritja e taksave)

demand siders (kerkesa) – Policy kryesore eshte ajo Fiscal (taksat) dhe pak Monetary policy. (ja vlen te permendim Alan Greenspan, Ben Bernanke etj)

5% e ekonomisteve mbeshtesin plotesisht oferten
15% e ekonomisteve mbeshtesin plotesisht kerkesen.
Dhe te tjeret anojne pak te nga oferta dhe shume nga kerkesa.

pppppaa

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

Sot ekonomia e amerikes eshte blended, e perzier, demand siders (te kerkeses) dhe te supply siders (te ofertes).

supply siders (oferta) - Deshirojne sa me pak Monetary Policy (ulja e ngritja e interesat), dhe aspak Fiscal Policy. Arsyeja eshte sepse keta mendojne se gjithcka eshte ne ekuilber. Besojne ne boom edhe bust economik. Nuk jane shume te prirur per te zene vende kyqe ne ekonomi sepse vete mendimi se gjithcka eshte ne ekuiber i pengon (nuk ka nevoje per Fiscal Policy, ajo qe ben shteti per te rregulluar ekonomine, ulja dhe ngritja e taksave)

demand siders (kerkesa) – Policy kryesore eshte ajo Fiscal (taksat) dhe pak Monetary policy. (ja vlen te permendim Alan Greenspan, Ben Bernanke etj)

[/ QUOTE ]
Faktikisht ne Europe nuk eshte kjo terminologjia qe perdorin per kete qellim. Zakonisht perdoren termat E majte dhe E djathte. Nga c'po me thua me siper mund ta dalloj thjeshte dualizimin mes Demand side-E majte dhe Supply Side-E djathte (diku ne nje nga postimet e mia kam bere nje reverse terminollogjik dhe te me falesh). Problemi eshte se ne pergjithesi ka nje fare pershkallezimi persa i perket menyres se si ndarjet (e majte-e djathte ne Europe dhe D.Side-S.Side ne US)realizohen. Ka nje dallim rrenjesor ne filozofine e ndertimit te sistemeve. Europianet jane shume me sociale sesa amerikanet. Dhe kjo eshte nje eksperience shume vjecare. P.sh. Gjermania dhe Franca jane shtet me nje politike sociale shume te zhvilluar dhe kjo eshte nje tradite e hershme qe e ka fillesen qe me Rhen Kapitalism te Bismarkut ne shekullin e XIX. Qe nga ajo kohe Europa ka ndjekur nje rruge shume me sociale. Ndersa US ka nje tendence shume me djathtas si sistem rendi. Qe ta bej te thjeshte analogjine: Te majtet ne US jane aq djathtas sa c'jane te Djathtet ne Europe. Ky eshte pak a shume raporti...Me pelqen kjo teme per vete faktin se ka shume per te folur dhe ka shume informacion dhe te shtyn te llogjikosh fort.... Do ta vazhdoj pak me vone se tani kam pune....

pppppaa

Primus registratum

poster jo me shpejtesi se ngaqe jane rruget e keqia ne tirane edhe mund te thyesh koken /pf/images/graemlins/smile.gif
Degjo me vemendje se faktet e shifrat qe po thote Rama po i pergenjeshtrojne te gjithe ministrite me rradhe e spo guxon te flas nje fjale perseri.

[/ QUOTE ]

Ej, pse paska dhe ministra kjo qeveria e sotme....Mua me eshte dukur se qe nga Kryeministri deri tek Drejtor i Drejtorise se Ujrave ketu ka qene vetem nje njeri.... Cuditem....Shume.....Paska dhe ministra......Madje ministra qe kundershtojne shifra....Dmth qe s'qenkan as kukulla /pf/images/graemlins/smirk.gif....Paska ndryshuar DR.JECKIL atehere...Kot vazhdojne ti thone autokrat... /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/wink.gif

trazovaci

Primus registratum

Besoj se Poster ka te drejte ne qendrimet e tij dhe shof qe debati i atyre qe kundershtojne nuk ka lidhje fare me argumentat ekonomike dhe permbajtjen ideologjike te tyre por thjesht me faktin qe disa fjalehedhes ketu ne forum jane te zemeruar me Ramen, te majten apo edhe Berishen e te djathten.
Futja kot edhe ketu ku jemi anonime dhe ska lidhje ke mbeshtesim

Nakenak

Primus registratum

Tek postimi i pare ne kete teme (Trazovac, qe para se te hysh ne kete teme lexo te gjitha shkrimet, sepse nuk me pelqen aspak ajo “anonime” qe perdor. Nuk jemi ketu per te shitur mend, as per te share, as per tu lavderuar, por jemi ketu te shperndajme (share) sugjerimet tona duke shpresuar se I vlejne ndokujt ne te ardhmen por gjithashut te mesojme ndonje gje te re) shkrova:

...2. Nqs i jep "tax brake" (ose i ul taksat) te pasurve (dmth businessmen-ve), ate perfitim, businesset do ta shfrytezojne per tu zgjeruar, qe ne "long run" shteti do te kete me perfitim.

[/ QUOTE ]

normalisht kishte kundershtime...

sot ishte e shkruar ne lajmet e shkurta te top-channel.tv:
"Shpresojme te permiresojme mjedisin e biznesit ne reformat per taksat dhe te krijojme nje ambjent terheqesh per investime",-shefi i FMN-s Istvan Stzekeli.

Poster, e di se nuk je dakort me kete qe them, por nuk pretendoj qe te jesh sepse kjo eshte politike fiskale, gje qe supply side nuk e pelqen.

Nakenak

Primus registratum

Demand side-E majte dhe Supply Side-E djathte

Europianet jane shume me sociale sesa amerikanet.
...
Rhen Kapitalism te Bismarkut ne shekullin e XIX. Qe nga ajo kohe Europa ...
Ndersa US ka nje tendence shume me djathtas si sistem rendi.

[/ QUOTE ]

Edhe pse nuk jam shume i sigurt per tendencen nga e djathta(s.s) te amerikes(do te pyes te tjere nqs kemi kundershtime)

S.S.-ja (djathta)bron ligjin e Say-it (Say's Law, Savings=Investments) Kursimet=Investimet(ajo cfare do te kursehet do te investohet.

D.S.ja (majta) del me Keynes qe thote se njerezit kursejne para per gjera te ndryshme jo vetem per investime S#I. Dhe thote qe "it is the spendings that makes the ekonomi flow", dmth" jane shpenzimet qe bejne ekonomine te rrjedh"

Politika fiskale e amerikes ka qene kryesore deri ne '70, deri mbas luftes se Vietnamit, dhe politika monetare ka qene dytesore. Pas humbjes ndolli ajo qe quhet Stagflation (inflacionin 12%, papunesia 12%, gje qe kurndershton Philips’s curve) Sa per dijeni ketu u be nami kur para nje muaji shkoj inflacioni 1%, dhe pas rrezimit te pallateve papunesia levizi me 0.5% ( 5.5% me duket) dukej sikur ishint te gjithe te papunesuar , merre me mend kur ka qene 12/12.

Shkaqet qe quan ne humbje dhe nga se erdhi Stagflation: (as vete nuk e kam dite se kishin lidhje direkte me ekonomine, gjithmone kam mendua sepse amerikane e kishin te veshtire te difereconin “miqte” vietnamez me “armiqte”)

1. Shteti I amerikes nuk mundi ta financonte luften, dhe ju desh te jepte kredi ushtrise.
2. Cimimet e vojit (crude oil) u ngriten shume sepse furnizuesit (Arabia Saudite, Iraku Kuwaiti etj) u sollen si monopole dhe vendose qe te ngritnin cmimet e crude oil.
3. Shteti I amerikes I premtoi popullit se do te kishte nje kontroll te cimimet dhe paga (dmth, per dy vjet nuk do te nderronte asnjeren, nje menyre per te thene se lufta nuk do te influenconte ekonomine). Por kur periudha dyvjecare ndolli, u be nami… humen luften.

Ishin dy arsyet qe sollen keto te mesiperme.
1. Ndryshimi nga fiskale ne monetare
2. Ke tu ne amerike eshte nje frige e madhe se do te ndolle e njejta gje kur te mbaroje lufta ne Irak. Gje qe une nuk e besoj, sepse amerika do te terhiqet pa pasur nevoje te jape kredi.

Nje nga arsyet kryesore te luftes se Irakut (kjo vjen nga uni, do mundohem ti bie shkurt)

Dihet qe ne vitetet e Clintonin amerika kishte nje surplus te madh (shteti por kursente shume para). Kursimet te qojne ne “recession” I thojne ketej. Pra duhen harxhuar ne menyre qe ekonomia te evitoje bust.

Kuriozitet: Bush po kerkon edhe $100B nga kongresi (pervec 50 qe jane duke dalur), kurse per te rindertuar World Trade Center (nja 7 pallate) nuk do te shkoje me shume se $9B…

Fola boll….

bob

Primus registratum

Po ca eshte kjo hiokrizi e shprehur me kaq kapadajllek sikur ke bere ndonje trimeri, ku hajduti bertet kunder vjedhjes. Se kuptoj sesi del dhe ankohesh kur ti ke qene vete pjesmarres ne korruppsion, madje me peshe me te madhe, sepse ke qene ti ai qe ke mitdhene...Dhe me e keqja ketu ne Shqiperi kjo eshte qe vete korrupsionaxhinjte dalin dhe bertasin "Poshte Korrupsioni", me nje hipokrizi tejet te peshtire....Edhe une punoj ne nje kompani private po s'kam qene asnjehere i detyruar te korruptoj dike, as te jap rryshfet...]

me ty eshte bosh te komunikosh!
ca korrupsioni e kapadailleku,per cfare flet!
te thashe dicka reale.aty nje alternative kishte,vetem te paguhej rryshfet.ti me flet brockulla,rri se me cave veshet!
...dhe dikush ketu flet per nderhyrje te kota.kam nje kohe te gjate qe kam studiuar per keto "nderhyrjet"dhe duke u limituar te shprehem me shume ne gjuhen popullore pa terma ekonomik dhe tjetri kundershton kot se koti.
ik ore se late name,NGULITENI NJE HERE E MIRE,ME PAK TAKSA BIZNESI ME SHUME INVESTIME FINANCIME PUNE MIREQENIE.
kaq e thjeshte eshte kjo sa ju e mbroni me futja prodhe.
ik ore,pfffffffffffffffffff

pppppaa

Primus registratum

ca korrupsioni e kapadailleku,per cfare flet!
te thashe dicka reale.aty nje alternative kishte,vetem te paguhej rryshfet.ti me flet brockulla,rri se me cave veshet!

[/ QUOTE ]

E, e di si me dukesh, si Indiana Jones, qe vjen ne Shqiperi nje here ne 6 muaj, dhe ate here qe vjen i takon te kaloje aventurat me te llahtarshme qe ofron vendi...
Ej, mesoje nje gje. Ne Shqiperi ka pasur dhe ka korrupsion vetem atehere kur te dyja paleve iu kruhet [ndaluar] vete, dhe nuk ka pas ndonjehere korrupsion "me zorr". Se po te ishe i rregullt dhe te paguaje detyrimet ne shtet nje per nje, jo qe s'te kerkonte njeri leke, po te merrnin dhe me te mire se mos i spiunoje... Dhe leji keto traplliqe te tipit
aty nje alternative kishte,vetem te paguhej rryshfet

[/ QUOTE ]
Aman o burre, se kam 6 vjet qe po le leshte me keto punet e doganave dhe kur te degjoj ty qe flet si te Portokallia, bezdisem ne maximum... Leje o burre mos ia fut pordhes kot, ben si kompetent pa lidhje.... Rri rehat aty merru me ndonje pune tjeter......

NGULITENI NJE HERE E MIRE,ME PAK TAKSA BIZNESI ME SHUME INVESTIME FINANCIME PUNE MIREQENIE

[/ QUOTE ]
Po shume mire, me kete llogjike i bie qe perfeksioni te arrihet kur s'ka taksa fare.... Hajt ti bejme taksat zero atehere.....
[ndaluar].......

Santiago

Primus registratum

Kush i kishte me merak kazinota ka nje lajm te mire: rriten tarifat per keto te fundit. /pf/images/graemlins/thumbsup.gif
Komisioni i Ekonomisë dhe Financave ka miratuar, në kuadër të Paketës Fiskale 2006, tarifat e reja për kazinotë. Me shumicë votash, komisioni i Ekonomisë ka hedhur poshtë vendimin e marrë ditë më parë për rritjen e tarifave fikse për lojërat e fatit e kazinotë me 5 herë, duke aprovuar tarifat e reja për kazinotë 8-9 herë më të larta se ato aktuale.
Për tavolinat rolete tatimi fiks rritet nga 20 mijë në 180 mijë lekë në muaj, tatimi për lojërat me letra e zare rritet nga 15 mijë në 135 mijë lekë në muaj, ndërsa tatimi për lojërat elektronike dhe slot machine do të rritet nga 20 mijë në 160 mijë lekë në muaj.

Nakenak

Primus registratum

O great pse lodhesh kot o burre...
ky thote vete qe eshte doganier...
si mund te thote ai se duhet te kete pak taksa per biznesset????

Jeni tuj u sjedhe rrumbullak ate cfare kemi folur, te gjitha jane shkruaj, dhe idet ekonomike vertetohen vetem ne eksperince.. do te shofim vitet e ardhshem nese kjo qeveri do te vazhdoj me tej, gje qe me sa kam pare deri tani jam shume optimist...

pppppaa

Primus registratum

O great pse lodhesh kot o burre...
ky thote vete qe eshte doganier...
si mund te thote ai se duhet te kete pak taksa per biznesset????

[/ QUOTE ]

/pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif qenkam doganier vallahi /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif une vallahi /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif kjo meriton te quhet "E forta e javes" /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif

gje qe me sa kam pare deri tani jam shume optimist...

[/ QUOTE ]
Te bej nje pyetje. Ku e ke pare ti ne TV apo ne internet??

komino

Valoris scriptorum

1.RRITJA E TRASPARENCES
THJESHTESIMI I PROCEDURAVE
APLIKIMI I PERSHTATSHEM I LEGJIS.TATIMOR
KOMUNIKIMI PERFEKT ME TATIM PAGUESIT
pra nje admin.me e afte per te kryer punen

2.NUK DO TATOHEN FITUESIT POR ORGANIZATORET E LOJRAVE SIC NDODH NE SHUME VENDE
KJO PSE NE PRAKTIKE ESHTE VESHTIRE TE ZBATOHET
3.hiqet vetem detyrimi i paraqitjes se deklarates integrale
pasi mungojne te dhenat elementere mbi tatim paguesit
akoma e parakohshme,nuk ka te dhena te sakta mbi indvidin,duhej te beheshin ne keto 8 vite!

kujdes,do tatohen me 1%rrogat nga 14000-40000 e keshtu me rradhe deri ne 20% per rrogat mbi 200000 lek

per arsimin nuk e di si e koncepton ti subvencionin pak me e qarte ne ide
edhe te thashe lexoje me kujdes paktene fiskale!

[/ QUOTE ]

po theksoj edhe njehere nje fraze nga shkrimi yt me lart

(duke i lene te tjerat per me vone se mbase nuk ia vlen fare)
---------------------------
...kujdes,do tatohen me 1%rrogat nga 14000-40000 e keshtu me rradhe deri ne 20% per rrogat mbi 200000 lek...
---------------------------

Une sinqerisht shpresoj qe ti te kesh te drejte dhe une gabim por ...

... a je i sigurt ne kete qe thua????????

Po sikur ta kesh kuptuar ti gabim?????!!!!!!

Nakenak

Primus registratum

vallahi pooooo
ti the dicka se je duke lene leshte tua ne punen e doganave...

Te bej nje pyetje. Ku e ke pare ti ne TV apo ne internet??

[/ QUOTE ]

e kam pare edhe ne TV edhe ne Internet.

leri fjalet boshe, se keto do i shohim ne te ardhmen...

pppppaa

Primus registratum

Kush jane keta "NE do t'i shohim ne te ardhmen" Kush jane keta "NE". Do ti shoh une qe jam ketu, ndersa ti do vazhdosh ti shohesh ne internet. Ka shume ndryshim...

Dhe nje gje tjeter:
Shprehja "Me lënë leshtë" ka kuptimin qe po "plakem" nga kontaktet e shpeshta dhe nga koha e shumte qe kaloj me dike.... Megjithate po te them qe edhe sikur te ma ofronin, nuk do ta pranoja nje pune doganier....Keshtu qe NUK te falenderoj qe me quajte te tille.

komino

Valoris scriptorum

Nuk ka mundesi qe "great i pare" ta kete gabim nese konsiderojme "lartesine" nga e cila me "ftoi" te lexoj projektbuxhetin me me teper vemendje.

Ka shume mundesi ta kete gabim qeveria pra!

Nuk di nese ia vlen tani te kthehemi tek pyetjet e tjera "naltmadhni"!

Te lutem me sqaro edhe njehere tjeter personalisht se nga fillon tatimi me 1%!

Nakenak

Primus registratum

Kush jane keta "NE do t'i shohim ne te ardhmen" Kush jane keta "NE". Do ti shoh une qe jam ketu, ndersa ti do vazhdosh ti shohesh ne internet. Ka shume ndryshim...

[/ QUOTE ]

prap vazhdon te flasesh bosh...

Arsyeja qe them "NE" eshte sepse deshira ime (dhe jo vetem e imja)eshte qe te kthehemi nje dite.
Juve duket sikur ne po jetojme jeten e perkryer. Eshte e pamundur ta shpjegoj nese nuk e provon por dua te them se punoj 8-5 cdo dite, dhe marr kater net klasa 630-930 dhe te shtune e duke studiar ne fundjava per gjithe javen. Juve po lini leshte ne kafene duke diskuar per doganat ne po leme leshte duke punuar dhe u shkolluar, dhe jo per te qendruar ketu por per me mendim per andej, edhe pse iku rinia pa shijuar...

Nuk them se eshte e lehte andej por sikur te kisha nje pune qe me jep 1/4 e fitimit qe marr ketu, neser kthehem, dhe kthimi andej me rrin ne mendje cdo dite, shkollen qe e bej ketu e bej me mendimin per tu punesuar atje, arsyeja qe jam ketu eshte qe te kuptom mentalitetin e biznesit shqiptar, kjo eshte edhe arsyeja qe them NE shqipetaret kerkojne pune...
nejse vazhdjme me ekonomine...

pppppaa

Primus registratum

.... Pa problem plako, nuk do te te thote me asgje....
Problemi ketu eshte ai klasiku i jetes civile shqiptare. Njerez qe ngrihen ne mengjes me idene se sot eshte dita perfekte per t'u marre me gjithcka duke filluar nga "ratifikimi i marrveshjes se Kiotos" kalojne pastaj te "Impianti atomik i Isfahanit", vazhdojne te albforumi me ceshtjen e buxhetit per paraplegjiket, bejne nje pasazh nga Juventusi dhe Milani, hane zemer duke diskutu per fermentimin e veres ne fuci lisi dhe e mbarojne diten duke fol per Bleona Qerretin. Dhe te gjitha keto i bejne me te njejtin pasion dhe kompetence dhe brenda nje rrotullimi toke.... Eshte fenomen unik, pa precedente ky i yni.....Problemi eshte se e kane dhe te veshtire qe te pranojne se ne gjithe kete lemsh enciklopedik, ndodh qe ndonjehere t'ia fusin dhe pordhes kot....dhe qe ka dhe njerez qe s'e durojne dot eren e keqe.... Po prape ata vazhdojne, nuk iu ben pershtypje.
Dhe keshtu vazhdon cdo dite, shume dite, shume kohe, shume breza...

pppppaa

Primus registratum

Juve po lini leshte ne kafene duke diskuar per doganat ne po leme leshte duke punuar dhe u shkolluar, dhe jo per te qendruar ketu por per me mendim per andej, edhe pse iku rinia pa shijuar...

[/ QUOTE ]

Mire plako, meqe ketu leshtë lihen ne kafene duke folur per doganat, hajde dhe ti se qenka qejf........
Plako......me le pa fjale.......
Nese do te mesosh sesa vlere ka 1 USD, hajde ketu qe te shikosh qe ka njerez qe punojne gjithe diten per 5 te tille, dhe je me fat kur merr per 10 ore pune, 10 te tille.......dhe do ta shikosh pastaj sesi rrihet ne kafene dhe flitet per doganat pastaj....

Po mire thua hajde vazhdojme me mire me ekonomine........