Re: buxheti 2006
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Demand side-E majte dhe Supply Side-E djathte
Europianet jane shume me sociale sesa amerikanet.
...
Rhen Kapitalism te Bismarkut ne shekullin e XIX. Qe nga ajo kohe Europa ...
Ndersa US ka nje tendence shume me djathtas si sistem rendi.
[/ QUOTE ]
Edhe pse nuk jam shume i sigurt per tendencen nga e djathta(s.s) te amerikes(do te pyes te tjere nqs kemi kundershtime)
S.S.-ja (djathta)bron ligjin e Say-it (Say's Law, Savings=Investments) Kursimet=Investimet(ajo cfare do te kursehet do te investohet.
D.S.ja (majta) del me Keynes qe thote se njerezit kursejne para per gjera te ndryshme jo vetem per investime S#I. Dhe thote qe "it is the spendings that makes the ekonomi flow", dmth" jane shpenzimet qe bejne ekonomine te rrjedh"
Politika fiskale e amerikes ka qene kryesore deri ne '70, deri mbas luftes se Vietnamit, dhe politika monetare ka qene dytesore. Pas humbjes ndolli ajo qe quhet Stagflation (inflacionin 12%, papunesia 12%, gje qe kurndershton Philips’s curve) Sa per dijeni ketu u be nami kur para nje muaji shkoj inflacioni 1%, dhe pas rrezimit te pallateve papunesia levizi me 0.5% ( 5.5% me duket) dukej sikur ishint te gjithe te papunesuar , merre me mend kur ka qene 12/12.
Shkaqet qe quan ne humbje dhe nga se erdhi Stagflation: (as vete nuk e kam dite se kishin lidhje direkte me ekonomine, gjithmone kam mendua sepse amerikane e kishin te veshtire te difereconin “miqte” vietnamez me “armiqte”)
1. Shteti I amerikes nuk mundi ta financonte luften, dhe ju desh te jepte kredi ushtrise.
2. Cimimet e vojit (crude oil) u ngriten shume sepse furnizuesit (Arabia Saudite, Iraku Kuwaiti etj) u sollen si monopole dhe vendose qe te ngritnin cmimet e crude oil.
3. Shteti I amerikes I premtoi popullit se do te kishte nje kontroll te cimimet dhe paga (dmth, per dy vjet nuk do te nderronte asnjeren, nje menyre per te thene se lufta nuk do te influenconte ekonomine). Por kur periudha dyvjecare ndolli, u be nami… humen luften.
Ishin dy arsyet qe sollen keto te mesiperme.
1. Ndryshimi nga fiskale ne monetare
2. Ke tu ne amerike eshte nje frige e madhe se do te ndolle e njejta gje kur te mbaroje lufta ne Irak. Gje qe une nuk e besoj, sepse amerika do te terhiqet pa pasur nevoje te jape kredi.
Nje nga arsyet kryesore te luftes se Irakut (kjo vjen nga uni, do mundohem ti bie shkurt)
Dihet qe ne vitetet e Clintonin amerika kishte nje surplus te madh (shteti por kursente shume para). Kursimet te qojne ne “recession” I thojne ketej. Pra duhen harxhuar ne menyre qe ekonomia te evitoje bust.
Kuriozitet: Bush po kerkon edhe $100B nga kongresi (pervec 50 qe jane duke dalur), kurse per te rindertuar World Trade Center (nja 7 pallate) nuk do te shkoje me shume se $9B…
Fola boll….