Bjeruni Tironsve!!!

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Bjeruni Tironsve!!!

TV kudo ne bote me shume se edukative jane komerciale e keshtu dine si te sensibilizojne shikuesit e tyre me tema tipit "problem qe eshte problem" por qe nuk ka pse e zgjidh. Thjeshte e sjell ne ekran dhe e di qe ne me kaq lavazh mendojme se dikush na e qan hallin.

Propoganda...

epremte

Primus registratum

tashi e kuptoj pse me keshilluan andej nga psiko ta hiqja ket dreq teme. ktu qekeni kap per flokesh. nejse,
do te doja te dija mendimin tuaj mbi kontaktet personale qe keni patur (studente vendas-jovendas apo anasjelltas)me bashkestudentet tuaj (qofte edhe pas mbarimit te shkolles se jam e mendimit qe ne pune fillon e i dallon mire njerezit), dhe nese keto kontakte kane thelluar apo zhdukur dallimin midis jush. ju lutem mos e beni rast per rast pasi nje statistike permbledhese i vjen ne mend cdo kujt.

ndryshe nuk i dilet ne krye kesaj teme. te me falin konviktoret (apo ex konviktoret) qe mendojne se i kam share po nuk kam asnje arsye per ta bere nje gje te tille

moonlight, penelja, blendi thanks qe ju permbajtet temes

109UV

Primus registratum

o smile, po e fute gersheren pa diskriminim fare..edhe mendimet per temen i shkurtove..wtf

edda

Primus registratum

Fillimisht postuar nga 109UV:
[qb] o smile, po e fute gersheren pa diskriminim fare..edhe mendimet per temen i shkurtove..wtf [/qb]
Postimi yt i/e dashur 109UV, qe ishte ngacmim per nje anetar tjeter (personalisht m'u duk pa arsye :confused: ), u be shkak qe tema te kthehej ne chit-chat. :shrug:

109UV

Primus registratum

nuk ishte ngacmim, ishte nje shprehje e opinionit tim mbi menyren si trajtohej tema. Une e di qe ty te kane dhene gersheren dhe gjerat priten sipas mendimit tend, por shpresoj qe analizimi i mendimeve tona nga ana jote te rritet ne cilesi ne te ardhmen.

renea

Primus registratum

Fillimisht postuar nga PiNk-MaGGiT:
[qb] Jezu Krishti??? paksa e pamundur dont u think?? meqense shumica e shqiptareve jan mysliman.
personalisht un nuk e shikoj nje ndarje te tille midis tiranseve dhe pjeses tjeter te shqiptareve.
Krishterimi bashk me gjithe fete e tjera vetem na ndajne... [/qb]
Te drejte ke, eshte e veshtire, gati e pamundur, ndaj dhe problemi nuk ka zgjidhje.Megjithate, kam shume shoke Tiranas, dhe nuk jam ndier kurre inferior.

epremte

Primus registratum

pa u perpjekur te zgjidhin lemshin e koklavitur te konkurrences midis studenteve te tiranes dhe studenteve konviktore, pra duke e marre te mirqene qe nje lloj antipatie ekziston nga te dyja palet desha te di nga anetaret e forumit nese jane ndier ndonjehere te sulmuar nga pala tjeter. dhe a ekziston risku qe nje eksperience e tille te te kthehet ne paragjykim. u perpoqa si shembull te jap eksperiencen time dhe permenda nje dy tre raste qe mi kishin bere dhe mua gjerat e veshtira ne kete drejtim. kjo s do te thote qe kam dale me shpate ne dore ndaj anes tjeter po qe ne nje fare menyre do preferoja komunikimin me te ngjashmin tim. dhe thashe se kete e bej thjesht per shkak "rendesie statistikore" qe edhe pse nuk e quaj te drejte di se shumicen e rasteve me shkurton goxha kohe dhe pune.

u shpreha qarte??
ku qendron konflikti me njerezit ketu??

champaign girl

Primus registratum

*pink maggit loves it when people agree with her /pf/images/graemlins/laugh.gif *

une mendoj se ato pak "diskriminime" qe ndodhin midis konviktoreve tiranse dhe atyre te rretheve jane vetem sepse ndoshta ato te vendit jane me te hapura edhe kane mendime me liberale edhe kjo shkakton konflikte ose perçmim. si perher do kembngul duke thene "Boll me Gjeneralizime" sepse fundja fundit varet vetem se ca lloj tipi eshte nje njeri ne kte rast nje konviktor/e.

Blendi

Primus registratum

Konviktore kisha ne shkolle te mesme. Nje shkodran, dhe Vlonjat (qytetare) dhe sarandiot, gjirokastrit dhe elbasanlli (fshati) + Dorinen shijakse qe ikte dhe vinte perdite.
Te gjithe ishim miq, neve Tiranasit na admironin pakez, e ndjeja, por dhe ne i deshem, i afruam, i beme shoke (1994-1998).

Tani, per kto "tironat puro". Une i kam prinderit TepelenoSarandjote, por jam aq tiranas sa c'mund te jesh, se linda dhe u rrita ne Tiranen time.
Te me mohosh mua qytetin tim? Rrugen time? Po pse?

Tirana i fitoi vlerat qe sot e bejne objekt diskutimi vetem pasi u be kryeqytet. Ne Tirane gjate viteve 1929 - 1989 erdhen shumica e kapacitetit intelektual te vendit. Arritjet me te medha te Shqiperise u ekspozuan ne Tirane si nga Zogu I, ashtu edhe nga PPSH.
Ne Tirane e dhane talentin te gjithe Shqiptaret.
C'privilegj per Tiranen te thithte cdo te re. Sa fatlume ne kryeqytetait! Si mund te ndahemi ne vendalinj dhe te ardhur? Tirana ishte vetem tre lagje deri me 1935.

Rretheve u kemi borxh ama, sepse c'do talent, novator, intelektual, artist qe lindte kudo ne Shqiperi erdhi dhe investoi mundin e vet ne Tirane.

Dhe me ne fund; NE, Tiranasit e viteve 1989 1997 jemi thuajse te gjithe ne emigrim, kemi lene pas prindrit qe po plaken, dhe vellezrit e vegjel.
Ne jemi larg, por Tironca.

Pune mvti!!!!!!!! 3 miljon fryme dhe haemi si qente.
Na lini rehat, mos u beni kaq trapa.

Guest

jemi te gjithe shqipetar..mos e haroni kete.
cdo te fitoni ta ndani vendin ne pjese? le te pyesin te gjithe veten se nga kane ardhur. te leme toponimet gjeografike per historianet dhe per zyrat qe nxjerin pashaportat. me vjen keqe qe diskutojme gjera te tilla.

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Blendi:
[qb]Tani, per kto "tironat puro". Une i kam prinderit TepelenoSarandjote, por jam aq tiranas sa c'mund te jesh, se linda dhe u rrita ne Tiranen time.
[/qb]
e gjithe esenca e kesaj teme, shpaloset ne keto rreshta.

E IMJA! E IMJA! E IMJA! E IMJA! qe nga momenti kur diçka te çfaredoshme e emerojme keshtu, qe aty fillon paranoja per te mos ta humb ket PRIVILEGJ; e imja, e imja, e imja!

le te marrim shembullin sikur une jam tironc den-baba-den (brez pas brezi), une nuk MUND te shprehem keshtu per tironen; E IMJA. ngaqe s'kam aresye sepse ajo ne fakt s'esht e imja por e babes tim (tironc i vjeter gjithashtu) por as ai s'mund te krenohet keshtu, ngaqe s'eshte as e tij tirona, por e gjyshit te tij. por ajo s'esht as e gjyshit te tij por e katra gjyshit, e keshtu me rradhe, PRONESIA si dhe PRIVILEGJET qe ajo sjell tek nje fis i vjeter humbin neper shekuj, duke u bere ne te njejten kohe te parendesishme. prandaj nje TIRONC i VJETER (puro, nga ata me brekushe lecke ose tyli) NUK MUND TE URREJE, ngaqe nuk mund te konsideroje as shtepine e vet si E IMJA.

prandaj diku me lart, e preçizova qe vetem te ardhurit e jugut e kane ket lloj gjykimi E IMJA, E JONA nga e cila rrjedh PASHMANGESISHT koncepti NE dhe ATA (çeçenet, maloket, etj)

me kete nuk dua te them qe TIRANASIT (tepelenasit, kuçianet, gjirokastritet, korçaret, tragjasasit, etj) jane te gjithe keshtu, jo! Blendi psh nuk eshte ngaqe per te tirana tashme i perket kujtimeve te femijerise, ai jeton ne amerike. te gjithe ata qe largohen nga "burimi i privilegjit" HUMANIZOHEN. keta e shohin boten mikroskopike tiranase nga larg, dhe ndjejne sa KOT eshte te konsiderosh E IMJA, ate pak gje ATJE, me mundesite qesharake e fare te vogla qe ti jep ai vend. por s'eshte çudi qe "te deshtuarit" e botes se hapur te kthehen nje dite ne tiranen E TYRE te dashur me ide te reja nacionaliste e revanshiste, per ta SPASTRUAR ate nga llumi çeçen e ai malok, per ta çimentuar per kurre PRIVILEGJIN PRINDEROR. e ketu qendron rreziku.

ps, blendi s'kam asgje me ty, une vet i kam prinderit te ardhur ne tirane.

Blendi

Primus registratum

Zog, ti me akuzon pa te drejte.Kur them Tirana IME them edhe Blendi eshte I SAJI.

Une nuk paragjykoj askend i dashur Zog, por them eshte e IMJA sepse e dua me gjithe shpirt Tiranen. Sigurisht eshte e jona, e te gjitheve. Biles jo vetem e banoreve te saj, eshte edhe Tirana e Prishtinasit, Camit, Tetovarit.

Dikush foli keq me pare, tha; jam den-baba-den, kta jugsit jane greke te ardhur.
A te pelqen kjo ty? po nuk quajta Tiranen shtepi, ke kam?
Eshte e Imja, ta them prap, IMJA, dhe JOTJA, jona. Eshte edhe e Kinezve te rruga e dibres.

Plak. Mos sugjero kot, Blendi nuk eshte racist injorant. Tirana edhe pse humbi shume cuna dhe goca qe i rriti vete, kaakoma potencial te beje te sajet edhe te ardhurit, jo vetem keta qe jane por edhe te rinj te tjere.

Tema e sakte do ishte: Shteti Shqiptar duhet te perhapi mundesite ekonomike edhe jashte Tiranes, qe qytetet e tjera te mos mbeten pas, dhe te garojne per ta arritur tiranen.

abs

nuk e di...

me pelqeu dikush qe tha: " interesante do ishte te flisnim nga pervojat personale"...
e mbeshtes kte mendim si me konkretin ne rradhe te pare, e ne rradhe te dyte, kur njeriu flet ne veten e pare, pervoja e tij s ka pse te ofendoje/provokoj/ngacmoj dike tjeter
ngaqe pervoja e tij/saj eshte e verteta e tij/saj, e kjo simbas meje duhet respektuar.

pervoja ime...
gjasht vjet ne tirane ne kohen e monos...konviktore.ne klase "multikultur"nga te gjitha rrethet...
ca raste te vogla: tiransit vijshin e flejshin ne konvikt me ne.ne na behej serenat me kitarr ne mes te konvikteve...ishim te gjithe bashkemoshatare...tiransit na percjellshim deri te konvikti...atmosfera ne qytet studenti ka qene e kendshme.
me vertete ishim 4veta ne dhome, por dhe nje tiranas s kishte dhomen e vet personale ne shtepi.dmth kushtet ekonomike dhe hapsira e aktiviteteve ishin te njellojta.(duke perjashtu
ato (te rretheve sie dhe tiranas) qe kishin flethyrje ne Opera dhe Balet, si dhe ne
Teater....
personalisht ne kohen time s kam ndier diferenca, dhe fundjavave kur udhetojshim me tren
per tek familiet tona, shifeshim me shume studenta te tjere, benim gallat ne tren,
mshifeshim kur ishim pa bilete...etj etj...biles tiransit na dojshin shuuuuuuuum fort
dhe thojshin "bulevardi e ndien mungesen tuaj"...ne fundjava ose sezon pushimesh...

kur shikoj tani mrapsht, them se si "jabanxhijte" si tiransit perfitonim nga njeri tjetri biles personalisht e ndieja pozitive mundesine per te qene konviktore, sepse rreth moshes 20 cdo njeri kerkon te jet i pamvarur (edhe pse prinderit i do shume gjithe
jeten) e kte mundesi na e krijonte konvikti. plus dhe vete levizja nga nje qytet ne tjetrin,
ishte shume me produktive se sa e ndenjura vetem ne nje qytet...mendim personal ky.

thote nje shprehje popullore, kur hyn parja/pasuria ne mes, athere s ka ma ndienja te `pastra`.
e sot mendoj se kjo eshte arsyeja e te ndierit NDRYSHE/I DIFERENCUAR.
Kjo ka sjell crregullime mendoj
ne cdo indivit, sepse, mos te harrojme, sot femija i nje "qe fiton parate ne forme X"
merr diplome (vec nga parate)dhe vesh rroba me marke te njohur.
pak rendesi dialekti i tij apo...e kjo do me iritonte dhe mua pamvarsisht qe s jam tiranse...
dhe shume movite te kesaj natyre...

dhe dicka, s besoj ose s dua ta besoj, se ka njeri ne kte bote qe nuk eshte aspak rracist.
nje mase rracizmi i shendoshe do thoshja eshte mese i "shendetshem", masa e tejkaluar e
cdo ndijimi sjell konflikte e probleme...te cilat jane te paevitueshme por jo pa rrugzgjidhje...
si perfundim, edhe zeri i gritur lart i pjeses tjeter, mendoj nuk duhet sulmuar, por
duhet degjuar mire per te gjet nje konsencus te perbashket...

me vjen keq se ne kulturen tone e IMJA shifet ne kendveshtrimin si psh: "mami IM eshte me e mire se jotja",e nuk rrespektohet si prone individit, per te mirprit te njejtin rrespekt ndaj UNIN tend...

kaq per tani. se jam ne ferien prandaj shkrujta pak gjate, e marr me mend do vij sailori
e do me shaje...po i dal para puns e po e shaj une... /pf/images/graemlins/laugh.gif
o sailor o konviktor...
hajde ta shterngoj pak njat dor
o sailor o tiranc
futu ma mari ne ndonje rranc,
se t kapin konviktoret n flakranc... /pf/images/graemlins/tongue.gif
(ps:sal xhan xhan, konviktor deuclandit :kiss: )

Diavolessa

Valoris scriptorum

sailor o konviktor...
hajde ta shterngoj pak njat dor
o sailor o tiranc
futu ma mari ne ndonje rranc,
se t kapin konviktoret n flakranc...

Ja kjo e boni cunin me trup
e tash s'ka me fytyre te na dale me ne rruge...
Anej ka Rruga e Durresit dikur konviktoret i ngacmonte...
E vedit tironc i thoshte /pf/images/graemlins/laugh.gif

pS: Sa per temen qe s'kam lexu asgje pervec mesazhit te Absit /pf/images/graemlins/blush.gif

Pervete jam Burrelse...e krejt thone se flas shkodrance ..ncuq flas pak a shume si tropojanet pasi jam rrit sa ne shkoder- koman- b.curr.... nejse....

Tiransit me dashje pa dashje ..ecen perparimi e jan icik me te hapur ne mendje...

Nuk mund te vendosesh ne nje peshe nje katundar te lek bibaj e nje tirans ..jo per gje por dallohet ndryshimi tek gjerat me te vogla.... 45 vjet injorance nuk kemi c'i bejme i kemi perjetuar te gjithe!

abs

nuk e di...

Nuk mund te vendosesh ne nje peshe nje katundar te lek bibaj e nje tirans ..jo per gje por dallohet ndryshimi tek gjerat me te vogla.... 45 vjet injorance nuk kemi c'i bejme i kemi perjetuar te gjithe!

e pra paperina, kur bajme KRAHASIME, dhe marrim guximin ti vejme njerezit ne KANDAR...fillojme te paragjykojme, e keqja ne kte rast eshte se asnjera pale nuk PERFITON.
Pervehte kesajhere qe isha ne shqiperi per nje reportage, bisedat me katundaret (natyrisht jo me te gjithe) me kane lane gojhapur...

PSH: perjetova kesajhere fshatarin verilindor 65 vjec qe s kishte lan rroman pa lexu, e vazhdonte te lexonte...
si dhe taxi_xhiu ne tirane, kushtet e ekonomike i kishte shume te mira, e ne makinen e tij mbante librat e kohes, qe i lexonte ne kohen kur priste pasagjeret...
E kjarte kushtet e rrethanat te zgjerojne horizontin...
Ekonomia eshte ajo qe na ban te NDRYSHEM e me `pak` te kultivuar, dhe jo krahinat...mendimi im.

psh: ne zvicer berna eshte kryeqytet,por kush punon, jeton ne zyrih ndihet disi ma i privilegjuar sepse ktu eshte PARAJA ma e madhe dhe mundesite jane te panumerta...kryqyteti ktu asht pra boll i bukur...(e shikon ndryshimin?)

Diavolessa

Valoris scriptorum

Ku bana KRAHASIME e bana me qellim zemer....

Prostitutat e para shqiptare qe kane qene knej ka Italia te pakten shumica ishin prej fshaterave ..akoma pa pa Tiranen me sy ...direkt ne rruget e Italise.

Kjo perse ndodhi? Nga Injoranca ...

Tash o me se normale qe Kryeqyteti i cdo vendi emancipon i fije me teper.... por s'do kapesha vetem me tiransit e durresaket vlonjatet qe kane portin me afer..e biznesi ecen ma shume....

Pra eshte me se normale, qe dikush ecen me shume neper qytete te medha ....sesa ai qe rrin tan jeten ne fshat e i nal televizorin femise se vet kur jane dy tuj u puth!

O turp me pa /pf/images/graemlins/laugh.gif

pS: Qyqe me vu nai kasete pak Hot ca bohet :confused: /pf/images/graemlins/laugh.gif

abs

nuk e di...

he moj ti. se nuk po t akuzoj... multikatunare /pf/images/graemlins/tongue.gif :kiss:
he se ka dhe tiranca quna mamaje /pf/images/graemlins/laugh.gif
prandaj "herojt"e rretheve simpatizoheshin se ishin ma afer edukates diktatoriale :wink: prandaj jane `corodit`dhe femnat... nejse!

shoh ktu ku jetoj...c do te thote katundar/fshatar dhe qytetar/kryeqytetas...
edhe pse kane mbi 700vjet liri e mundesi kultivimi, prapseprap malori shifet ne ecje se asht malor...kshtuqe details gjen njeriu sa te doje, poqese personi ne fjale nuk i pershtatet interesave e kekesave tuaja...

per intermexo (mbas buke) po ju kallxoj nje t forte. ( kush asht fshatar ta ket parasysh e t korigjohet ) /pf/images/graemlins/laugh.gif (po te doje)

njehere n rradhe t voji ullinit n kohe te monos, na ishte fut dhe nje katundar.
vijshin shkodrant e ju futshin para, kur ky thoshte "hej jam un n rradh" i thoshin;- ik mor katunar anej...
ky i shkreti tha, car kane kto ma shume se un?
jan vesh ndryshe! i tha vedit:- dhe un do blej kostum e s kane me m vu re se prej nga jam.
bukur, vjen ky si zotni i veshun me kostum, me trupin drejt, e shikim plot besim ne vetvete futet n rradh.
Ndodh e njejta gja. I futeshin njerzit perpara dhe i thoshnin te njejtat fjale...
Ky e pyet njenin;- aman mor burr i dheut,me thuaj, se nga e gjete qe jam katundar?
ai i thote;- mor kopuk, a nuk e shef shishen tane t vojit qe ka per tape nje bocel kallamoqi? :lol:

kshtuqe, runju detailve... /pf/images/graemlins/tongue.gif
e kte jo vec katundaret /pf/images/graemlins/wink.gif

koppertoni

Primus registratum

Fillimisht postuar nga paperina:
Prostitutat e para shqiptare qe kane qene knej ka Italia te pakten shumica ishin prej fshaterave ..akoma pa pa Tiranen me sy ...direkt ne rruget e Italise.

Kjo perse ndodhi? Nga Injoranca ...
Eshte gjynah te i quash injorante. Kush e kishte me deshire mire.
Per ato qe kishin nje sinqeritet te pafajshem naiv eshte tragjedi.

Njeri duhet ta mbaje fajin. Mos ka cuar vellai yt femra ne Itali i quan injorante? Te mos respektosh ligjet e shtetit & parimet e humanizmit te pakten ato qe ne krishteret i dime ne teori a nuk eshte injoranci ne edukate e ketyre pimps qe cuan goca ne Itali?

Si i gjykon ti puna jote por eshte krim te quash ato injorante. Fundja jane femra nuk kane nivelin e inteligjences se nje mashkulli ne shoqerine shqiptare eshte "diicck & bastard".

Te tilla krahasime mos bej. Racionalizoje shumicen. Per shumicen ishte nje sinqeritet te pafajshem naiv qe i coi ne tragjedi. Tragjedia me e madhe eshte se shqiptaret i vene damken "injorante" ketyre gocave i ben ato te papranueshme me ne shoqerine shqiptare.
Me nje fjale ti po perkrah ata qe cuan femrat.

Lufte kunder "injorancise" ne mbeshtetje te gangsterizmit kanibal. Bukur. Sa mire te shkon termi "e zgjuar" pastaj? Bej te fala Babe Lym Pordhacit ne Peze.

ilirjan

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Blendi:
[qb] Une i kam prinderit TepelenoSarandjote, por jam aq tiranas sa c'mund te jesh, se linda dhe u rrita ne Tiranen time.
qente.
Na lini rehat, mos u beni kaq trapa. [/qb]

Pse??? sepse nuk ke kalu 7 brezat.
"pa tu nrru 7 lekur, nuk bohesh Tironc kurre"

Tirona nuk ka "identitet te vecante" eshte pjese (toke) e GEGERISE, familjet qe krijuan qytetin kane ardhe nga malesia perreth, keshtu qe nuk ka ndryshim me Durresin, Elbasanin, Krujen, Shkodren, Dibren, Prizrenin, fush Kosoven, kemi te njejtat tradita, kendojme te njejtat kenge, kercejme te njejtat valle, :rockband: