Re: Bixhozi
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
[citim]
...
Gjithsesi moj vajze e nderuar...
[/ QUOTE ]
M'fal m'duket mu apo tu duka una ty si pacientja? T'kam kerku ndjese para se me me pre koken me noi keshille tjeter "aterore" si ajo me lart.
Jam e sigurt qe ti nuk e di qe ky eshte nje rast klinik, sikunder gjithe pathologjite e tjera te kategorise se "dhenies pas dickaje" (addiction, compulsion erc) qofte ky alkol, droga apo loja kumarit. Ndryshimi ne kumar eshte se kjo bazohet ne sa "risk taker" eshte kumarxhiu. Ne rast se ai ka tendenca te brendshme per ta marre parasysh rriskun dhe per te mos u trembur nga ai, athere kumarxhiu eshte "highly addicted" dhe kjo kjo eshte tendence e brendshme. Njerezit fillojne te luajne kumar jo vetem per tendence ndaj rriskut, por edhe pse mendojne se mund te behen te pasur shume kollaj (kjo eshte motoja kryesore e deficenteve qe s'jane te zotet te bejne kurrgje ne jete), luajne kumar pasi nuk dine te bejne gje tjeter (nje kategori speciale deficentesh), luajne kumar per se dyti/treti/katerti e kshu me radhe per te fituar parate qe humben heren paraardhese, shuma ndjek shumen ne shkalle rritese, parate e xhepit mbarohen, subjekti ne fjale ngelet jo vetem pa parate e lojes, po pa asnje para, i drejtohet miqve shokeve dhe te afermve per t'i kerku ndihme duke fshehur shkakun e vertete pse i duhen para dhe me te shumten e rasteve keta te fundit s'jane ne dijeni qe kumarxhiu ka kerku e marre borxh nga kushdo, pastaj vjen casti qe nje prej tyre e merr vesh, ia thote tjetrit, keshtu kumarxhiu s'ka mo akses ke miqte e shoket se ata s'e besojne me ndaj detyrimsiht do nisi te vjedhe e te rrise shkallen e persosmerise se mashtrimit. Ky i ziu nuk e ben se ka noi problem, e ben se e di qe "te nesermen" do kete "fat", e keshtu gjindet ne nje vorbull qe jo vetem ai litari qe thu ti s'e nxjerr, por s'ka dreq qe s'e nxjerr se ai te rren qe ka heq dore, madje edhe ta provon ate per momentin, madje edhe nis te punoje e te "prodhoje" noi pare vete, por sapo ty te ze ai "gjumi i lehte" i drekes, sepse kaq eshte vigjilenca, ai do shkoje te luaje pak, per nje here te fundit sepse ndihet me fat!
Une prape te sugjeroj te lexosh Kumarxhiun e Dostojevskit, nese s'te pelqen ne shqip te them lexo "The Gambler" nga Dostoyevsky, por te siguroj qe permbajtja dhe mesazhi eshte i njejte ne te gjitha gjuhet! ...dhe libri jep njohuri mjaftushem per te hap horizontet edhe pa pas lidhje direkte me ceshtjen, interesimi nuk do te thote detyrimisht implikim personal, apo jo?
P.s. Per kureshtaret: Une nuk jam nga ato persona qe mendojne se mund te behesh i pasur shpejt e shpejt. /pf/images/graemlins/shrug.gif