Re: Aleksandri i Madh.....
(... per ar jan, ... ke mendere te me ndjekesh, se ... une kam deshire te te "shkateroj" me kulture, besoj se ... do te te ve "zjarrin" dhe ... do te shoh pa keqardje kur te "digjesh"!!!
... Do te te shoh ... me syte e nje Shqiptari!!!)
*.....1.....*
Jo ..., ju nuk mund ta kuptoni..., nje zemer te varferuar!!! ...Ata sy te perkufizuar perreth te shpelare irisesh te tkurrur prej vobektesise se rrjedhes se viteve dhe ..., aspak prej momentaleve caste.
Por ..., jo! ... As une ..., as une ..., nuk mund te gllaberoj kuptimin e ..., Varferise -
(... Po i braktis zbukurimet letrare rrudhave te rrugicta te trurit tim; po e paraqes ... te zhveshur, ... me gjak, ... te mishte.)
Ajo - e prekshme!!!
*.....2.....*
Ata -
... Te ulur se bashku, ... perkrah njeri-tjetrit - babai perbri bijes se tij - ai ..., i zverdhur, porsi gjethe te vjeshtezuara lisash; ajo - rreth 5 vjec - e perskuqur, porsi farat e pjekura te akacieve - te Dy!!!
... Ashtu, te "gjunjezuar" ne te njejtin krah, te perbetuar beqar, te bordurave nga parku ...
*.....3.....*
Dhe ..., ti -
... Mundoheshe te gllaberoje veshtrimet e mekura te syve te mi, te prangosur prej trishtimit.
Ti -
... Me varreshe, porsi nje kotele e perkedhelur, ne qafe.
Ti -
... Me gishtat e thonjtezuar, tek me "krihje" floket.
Ti -
... Tek me "luteshe", duke me peshperitur, ne rreze te veshit: "... Me puth!!!
Ti -
*.....2.....*
Ajo -
... E puthi lehte, ne faqen e vrazhde, me syte i ndriconin porsi ..., verberia e neoneve ne banesat tuaja, ku gjendet sahere "drite!".
- "... babi!!! ... te te bej nje pyetje?"
Dhe ..., gishtat e saj te njomet, ... pastronin me veshtiresi levozhgat tekanjoze te farave te lule-diellit; teksa ajo me bajluket e arta, ... i oshilonin mbi te ullinjte sy, perbimonte lulen, ... sheh perhere nga dielli.
- "... babi! ... a jemi te Varfer ne???"
*.....1.....*
Hej ..., ju nuk ishit prezente, ju ... nuk gjendeshit atje. ... Se si ..., u rrokullis nje e gelltitur e thate perbrenda te shpirtezuarit kraharor te nje Babai; sikurse ..., lartesohej uji i ndenjur i pusit, ne oborrin e shtepise, kur ... gjuaja te errtes thellesise se tij me gurre te te ndryshmeve permasa.
... Me pas, asnje ... te germezuar fjal', ...asnje rrokje,... asnje ... mermerim', ... me teper ...
*.....4.....*
... Per ty -
...Banor i jetes!!!
Per ty -
... Pertyp te hirta fara lule-dielli, perbri trotuaresh te ftoht'-ngurt' fatesh!
Per ty -
... Shtrengon, fort, grushtat perbrenda xhepave te carre te xhaketes, pulla-pulla me arne!
*.....*.....*
Dhe ..., rrane kembanat e "fatkeqesise!"!!! ... U lartesuan te cmendurit tinguj perbrenda teje se bashku me lutjen, ... te perlot syte "e vrare", ku ... pasqyrohen ampulat e fototoksines, sikurse ... te ishin farat e nje "jete!" te re.
... Me rrenqeth ulerima e heshtur e muskulatures se sterlodhur te zemres tende: " ... Zot!!! ... Ne qofte se ..., vertet, ekziston, ... tani, ... une - i vdekur!!!"
*.....*.....*
... Per ty -
... Syte e perflakur te femijes, ... te "godasin" fytyren e cjerre prej thonjve te ndotur te Varferise!
Per ty -
... Syte te jane ngujuar te qielli!
Per ty -
... Mbinjeriu im!!!
*.....3.....*
Dhe ..., ti -
... Tek u stepe, kur te thashe: "... Largohu!!!".
Ti -
... U hutove, kur ... nuk te putha syte me veshtrime.
Ti -
... Besome ..., e dashur, ... duhet te ikesh.
Ti -
... Nuk duhet te degjosh kengen e mjerimit te shekullit te XXI-te.
Ti -
... Nuk duhet te jesh deshmimtare e nje "krimi".
Ti -
... Nuk duhet te shohesh Varferine, tek ... vret!!!
*.....2.....*
Ai -
... Zgjati duart me gishtat e dridheruar, ... ngriti cepin e djathte te xhaketes, ku ... vjetersia ishte ushqyer prej vitesh, ...per te mos ndiere sado pak puhizat, ... lajmeronin nderrimin e stineve.
... Me syte e kthjelluar qelloi qiellin, e i mermeriti: " ... e di, ... Ti ... nuk ekziston!!!"
...Teksa e bija, ... ngriti koken, dhe ..., me ndrojtje, i peshperiti: "... babi!!! ( ... heshtje ...) ... fole gje!!!"
- "... asgje ..., shpirt! ... le te kthehemi ne "shtepi", ... po ben ftoht'!"
*.....1.....*
Dhe ..., ne qofte se ..., nuk arrini ta shihni; ... mos u frikesoni; ... nuk ju emertoj, pergjithesisht, "te verber!".
Varferia nuk kerkohet neper funde te permbysur filxhane kafesh, as ... ne maskat e fotografive dixhitale te albforumit, as ... neper dashurite virtuale - Varferia ... gjendet neper fytyrat e "pushkatuara" te lypesve, neper ... te improvizuar shtreter nen urra, neper ... kolibe te llamarinta te dashuruar me ndryshkun, buze ... qoshesh te mjeruar shtepish tuberkuloze.
Varferia shqiptare e mijevjecarit te II-te -
P.S.: Tani, mund ta "puthesh" me llape krenarine shqiptare!!!