Re: Ahmet Zogu tradhetar ?
</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
E para nuk qëndron. Serbët kanë ndihmuar ata që mendonin se mund t'i manipulonin. I ka dalë huq 2 herë. E para me Zogun pasi ky dinte të luante politikë dhe e dyta me Enverin se edhe ky dinte ta luante në politikë.
[/ QUOTE ]
Kush tha qe nuk dinte ta luante politiken? Ama per pushtet nuk e pati per turp te bashkepunonte biles te vinte ne fuqi me TRUPA serbe.
Kjo është e vërtetë por e vërteta nuk ndalet këtu. Më pas çfarë avantazhesh pa Serbi nga Zogu? Shumë do kërcejnë si gështenja n'prush e do thon që i shiti Shën Naumin ndërkohë që nuk është kjo e vërteta. Pati shkëmbim tokash ndër të cilat edhe Shën Naumi e Vermoshi. Ky shkëmbim tokash i leverdiste të 2 palëve dhe shkëmbim popullsie nuk pati (sShën Naumi ishte fshat bullgar-maqedonas).
[/ QUOTE ]
Po ja qe shume burra me te zote se ty (mos e merr per fyerje) sikur nuk mendojne keshtu. Mjafton psh Noli.
Zogu luajti mes serbëve dhe italianëve duke krijuar marrëdhënie e duke shfrytëzuar synimet e të dyve. Kjo quhet politikë. Çdo vend ka nevojë për marrëdhënie ekonomike, politike, kulturore, etj. Kjo nuk e bën Zogun negativ.
[/ QUOTE ]
Jo kjo e ben Zogun xhongler ne kurriz te Shqiperise perderisa s`e ka problem t`i thote derrit daje per te perfituar PERSONALISHT. Dhe me ke xhonglonte? Me nje diktator FASHIST. Po sikur te mos luftonin shqiptaret kunder fashizmit e merr me mend pasojat? Apo varja?
Me dikë do lidhesh kokë e këmbë sidomos kur je i vogël. Megjithatë Zogu diti të zgjedhë. Ai zgjodhi Italinë e cila kurrë nuk kishte patur pretendime territoriale mbi Shqipërinë. Në atë periudhë kishte synime aneksimi por sido që të ishte, Italia ndryshonte komplet nga Serbia e Greqia.
[/ QUOTE ]
Vertet? Po Vlora nuk ishte pretendim territorial? Pastaj, me fal eee....Ducja nuk kishte pretendime territoriale? Apo nuk e kuptonte Zogu? Njeriu qe ne mes te kaosit politik te viteve `20-`30 u shqua per nuhatje dhe mprehtesi nuk kapi asnje gje te dyshimte ne deklaratat e Duces per "Perandorine Romake" dhe per "Mare Nostrum"?
Këtu nuk i ke informacionet e sakta. Zogu e ka braktisur Shqipërinë më 10 prill 1939. Ndërkohë (7-10 prill) ai ishte në Korçë. Ky veprim i tij ishte mëse normal. Nuk mundet udhëheqja e një shteti të bie në duart e armikut. Më shumë i shërben vendit i gjallë e larg tij se brenda nën dheun e tij.
[/ QUOTE ]
Hajde qe te mos kundershtojme ne te tera po e besoj kete te Korces. Po cfare masash mori? Apo i bente tifozllik Mujos qe nga Dardha e Korces? Ah po si thone anglezet "Me mire nje korb i gjalle se nje shqiponje e ngordhur". Teper praktik e pranoj. Po nqs do ecnim me kete taktike do ishim bere here romake, here sllave, here turq, here greke dhe here italiane. Se po nuk kundershtove do pranosh. Nuk ka rruge te mesme.
]Ushtria kërkon pare e pare Shqipëria s'kishte. Pastaj edhe po të kishte një ushtri më të fortë e më të madhe nuk do mund t'i kishte bërë ballë pushtimit. Vetëm do kishte rritur zemërimin. Kjo nuk është justifikim.
Arsyeja që Shqipëria kishte atë ushtri ishte thjesht financiare.
[/ QUOTE ]
Po leke per ballo kishte ama. Huate e Duces nuk i perdorte dot per ushtri? Po puset e naftes dhe te vajgurit? Dhe verte nuk do mundnim Italine po te pakten nuk do e merrte sic e mori. Edhe ne Sicili per ta bere zap ju desh me shume kohe sesa per te pushtuar Shqiperine. Dhe nqs do mundeshim (ashtu sic do ndodhte) te pakten nuk do kishte goje greku te na akuzonte si "aleate" te Italise.
Këtë thoshte edhe Partia. Po Greqia ishte thjesht epilog? Apo ishin aspiratat e Italisë Fashiste të pushtonte Ballkanin e më gjerë? Shqipëria ishte e para që u pushtua sepse ishte më e vogël e më e pafuqishme.
[/ QUOTE ]
Ne rastin e Greqise ishte PROLOG. Se Metaksai ishte vete "Duce" i vogel keshtu qe dy gjela ne nje kotec nuk rrine. Ne rastin e Shqiperise ishte EPILOG sepse praktikisht Shqiperia ishte province italiane pererisa banka dhe ekonomia (biles edhe ushtria) ishin krejtesisht ne dore te italianeve. Dhe vertet Shqiperia ishte me e dobeta po a nuk ishte edhe faji i Zogut?
Më objektiv në analiza Jimmy /pf/images/graemlins/winkwink.gif
[/ QUOTE ]
Vertet? Kryesisht une bazohem tek Noli. Dhe qe te kthehemi tek ceshtja fillestare "A eshte Zogu tradhetar?":
Ne kemi dy pale kundershtare ne ate kohe. Nolin dhe Zogun. te dy e kane quajtur njeri-tjetrin tradhetare. Pra ne kemi tre mundesi zgjedhjeje:
1. Zogu ka qene tradhetar.
2. Noli ka qene tradhetar.
3. Te dy kane qene tradhetare.
Atehere Noli, Bajram Curri, Hasan Prishtina, Luigj Gurakuqi etj ishin tradhetare dhe Zogu me Kryeziun (kunatin e vet) ishin atdhetare? Po te marresh parasysh veprat, kandari sikur anon shume. Dhe nqs ne rastin konkret ka vend shprehja "dardha bie nen dardhe" kandari anon edhe me shume.
Sa për thesarin, i takonte atij që ta merrte si mbret i shqiptarëve dhe ta përdorte në të mirën e Shqipërisë e jo ta linte në duart e italianëve.
Apo italiani le ta merrte e vetëm ai mos e merrte /pf/images/graemlins/tipsy.gif
[/ QUOTE ]
Prandaj e ktheu eee? Se e mori per te miren e shqiptareve. Po sipas llogjikes tende, nqs une vij ne shtepine tende dhe te vjedh paret ty, nuk quhem hajdut sepse nuk doja qe te te vidhte hajduti tjeter. Kontre, pse e fyen veten.