Ahmet Zogu tradhetar ?

i_own_u

Primus registratum
Re: Ahmet Zogu tradhetar ?

heuuu shum pikpytje m'bone ti... un po prisja ate historin e vetvrasjes, e meqe je me dergo dhe kte miqsin me kryeministrin Serb /pf/images/graemlins/laugh.gif

ika un se me duhet te dal... kalofsh mir

Kondrapedali

Kondrapedali

M'fal se t'rrejta. Bëhet fjalë për Shën Naumin.

Xhemal Pasha, i ati i Ahmetit, kishte kriju krushqi me kryeministrin serb (para se ky të bëhej kryeministër) dhe qe me ndërhyrjen e tij (Xhemalit) që Serbia ndihmoi Zogun.
Më pas, kryeministri serb vrau veten përpara qeverisë pasi u akuzua për tradhti në shkëmbimin e Shën Naumit e një pjese të Konispolit.

Tashti shko lexo edhe pak histori marksiste edhe m'thuj që ja fus kot e që s'mor erë nga ky muhabet se kto jan rrena borgjezo-revizioniste /pf/images/graemlins/laugh.gif.

Hajt not'n e mir /pf/images/graemlins/wave.gif

i_own_u

Primus registratum

/pf/images/graemlins/laugh.gif

jo Konispol po Vermosh /pf/images/graemlins/shrug.gif

nejse,

e çfar ka ktu per ta zgjat muhabetin Kondra...?

se un thash qe jan Serbet ato qe jo e ndihmuan po ja dhan me dhun ket mbret Shqiperis d.m.th Familjen Zogu

ti nga ky shkrim qe dergove çfar kupton...?

Kondrapedali

Kondrapedali

Ku e lexove ti dhunën e përdorme për ardhjen e Zogut në fuqi? Me sa di un nuk o shkrep nai pushk nga qeveria e Nolit për t'majt pushtetin. Nolit ju dha ultimatumi që të largohej për 2 javë nga Shqipëria së bashku me ata që kishin tentuar të shkatërronin demokracinë në Shqipëri me atë që ironikisht u quajt Revolucioni Demokratik (njëlloj si fronti Demokratik në kohë të xhaxhit).

Vermoshi desha me thon dhe un po pagjumsia bo efektin e vet /pf/images/graemlins/laugh.gif.

P.S. Nuk po themi të njëjtën gjë pasi për ty ka rëndësi fakti se nga kush u ndihmua Zogu e jo se ç'pazare bëri.
Zogu ishte i vetmi prijës shqiptar i cili pati marrëdhënie "të mira" e të barabarta me të gjithë fqinjët. Italia u detyrua të pushtonte Shqipërinë pasi nuk arrinte ta shtinte në dorë ndryshe megjithë përpjekjet ekonomike.

jimmy84

Primus registratum

Ne fakt ke te drejte ti Kontre se serbet gjithmone ndihmonin "krushqit" e tyre per te marre pushtetin ne Shqiperi.
Persa i perket Italise jane te njohura marredhniet vellazerore Tirane-Rome. Biles aq vellazerore sa mund te thuhet ishin siameze (Kur semurej Ducja, teshtinte Zogu). Pastaj edhe pa keto per te provuar patriotizmin e Zogut mjafton qendresa heroike e Zogut...qe nga Greqia.

Kondrapedali

Kondrapedali

Nuk është turp të lindësh injorant, por të vdesësh i tillë....kjo s`durohet.

Të thot gjo kjo mo nolt?

jimmy84

Primus registratum

Eheee. Qe mos t`i interpretosh (aq me pak fjalet e te tjereve) sipas qejfit te momentit.
Po qe te mos vdes injorant (meqe e kam vene edhe si moto) mund te me thuash ku genjej une?
Qe serbet nuk kane ndihmuar filoserbet te vijne ne pushtet?
Qe Zogu erdhi me ndihmen e serbve ne pushtet?
Qe pastaj nuk u beri naften dhe u lidh me Italine (duke zhgenjyer disi serbet)?
Qe shteti shqiptar dhe sidomos ekonomia nuk ishte lidhur koke e kembe me Italine FASHISTE?
Qe Zogu diten e pushtimit ishte ne Greqi bashke me familjen mbreterore?
Qe gjendja e ushtrise ne Shqiperi ishte ne ate nivel qe mund te pushtohej edhe nga nje skuader zjarrefiksish?
Pushtimi ushtarak i Shqiperise ishte thjesht EPILOG. "Romani kishte kohe qe kishte filluar.

The_Meditator

Primus registratum

dihet qe ahmed zogu pati mbeshtetjen e serbeve me marre serish pushtetin ne shqiperi.plus qe ai e shiti shqiperine kjo ska pike dyshimi.kam pare vete dokumnetar nga rai uno ku vet italianet e pohonin qe musolinit i duhet ta pagonte zogun per pushtimin e shqiperise.keto dy prova jan te mjaftueshme per ta qujt tradhtar ate.

ple kot e perzuri FAIK KONICEN ai ne amerike /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Eheee. Qe mos t`i interpretosh (aq me pak fjalet e te tjereve) sipas qejfit te momentit.
Po qe te mos vdes injorant (meqe e kam vene edhe si moto) mund te me thuash ku genjej une?
Qe serbet nuk kane ndihmuar filoserbet te vijne ne pushtet?

[/ QUOTE ]

E para nuk qëndron. Serbët kanë ndihmuar ata që mendonin se mund t'i manipulonin. I ka dalë huq 2 herë. E para me Zogun pasi ky dinte të luante politikë dhe e dyta me Enverin se edhe ky dinte ta luante në politikë.

Qe Zogu erdhi me ndihmen e serbve ne pushtet?

[/ QUOTE ]

Kjo është e vërtetë por e vërteta nuk ndalet këtu. Më pas çfarë avantazhesh pa Serbi nga Zogu? Shumë do kërcejnë si gështenja n'prush e do thon që i shiti Shën Naumin ndërkohë që nuk është kjo e vërteta. Pati shkëmbim tokash ndër të cilat edhe Shën Naumi e Vermoshi. Ky shkëmbim tokash i leverdiste të 2 palëve dhe shkëmbim popullsie nuk pati (sShën Naumi ishte fshat bullgar-maqedonas).

Qe pastaj nuk u beri naften dhe u lidh me Italine (duke zhgenjyer disi serbet)?

[/ QUOTE ]

Zogu luajti mes serbëve dhe italianëve duke krijuar marrëdhënie e duke shfrytëzuar synimet e të dyve. Kjo quhet politikë. Çdo vend ka nevojë për marrëdhënie ekonomike, politike, kulturore, etj. Kjo nuk e bën Zogun negativ.

Qe shteti shqiptar dhe sidomos ekonomia nuk ishte lidhur koke e kembe me Italine FASHISTE?

[/ QUOTE ]

Me dikë do lidhesh kokë e këmbë sidomos kur je i vogël. Megjithatë Zogu diti të zgjedhë. Ai zgjodhi Italinë e cila kurrë nuk kishte patur pretendime territoriale mbi Shqipërinë. Në atë periudhë kishte synime aneksimi por sido që të ishte, Italia ndrydhonte komplet nga Serbia e Greqia.

Qe Zogu diten e pushtimit ishte ne Greqi bashke me familjen mbreterore?

[/ QUOTE ]

Këtu nuk i ke informacionet e sakta. Zogu e ka braktisur Shqipërinë më 10 prill 1939. Ndërkohë (7-10 prill) ai ishte në Korçë. Ky veprim i tij ishte mëse normal. Nuk mundet udhëheqja e një shteti të bie në duart e armikut. Më shumë i shërben vendit i gjallë e larg tij se brenda nën dheun e tij.

Qe gjendja e ushtrise ne Shqiperi ishte ne ate nivel qe mund te pushtohej edhe nga nje skuader zjarrefiksish?

[/ QUOTE ]

Ushtria kërkon pare e pare Shqipëria s'kishte. Pastaj edhe po të kishte një ushtri më të fortë e më të madhe nuk do mund t'i kishte bërë ballë pushtimit. Vetëm do kishte rritur zemërimin. Kjo nuk është justifikim.
Arsyeja që Shqipëria kishte atë ushtri ishte thjesht financiare.

Pushtimi ushtarak i Shqiperise ishte thjesht EPILOG. "Romani kishte kohe qe kishte filluar.

[/ QUOTE ]

Këtë thoshte edhe Partia. Po Greqia ishte thjesht epilog? Apo ishin aspiratat e Italisë Fashiste të pushtonte Ballkanin e më gjerë? Shqipëria ishte e para që u pushtua sepse ishte më e vogël e më e pafuqishme.

Më objektiv në analiza Jimmy /pf/images/graemlins/winkwink.gif

Vals

Primus registratum

Napoleon Bonaparti ak thene qe historia shkruhet nga fitimtaret dhe si e tille reflekton versionin e tyre. E verteta eshte se historia e Shqiperise ka qene shume pak e shkruar dhe ajo qe qe u ndryshua gjate komunizmit per ti sherbyer interesave te klases ne fuqi. Kush e di se c'ka ndodhur me te vertete?

Ne raste te tilla duhet t'ju referohemi burimeve te treta me shpresa qe ato te jene te pakten asnjeanese si dhe dokumentave te kohes. Paska dale nje liber se fundmi ne Itali (i perkthyer dhe ne Anglisht) qe studion marredheniet Itali-Shqiperi te periudhes se AZ, bazuar ne dokumentat e kohes qe verifikon se AZ i kerkoi borxh Italise per te rindertuar infrastrukutren Shqiptare (nuk kishte lindur IMF dhe Banka Boterore ne ate kohe dhe fqinjet e tjere tanet ishin per ibret ndersa te tjeret se canin b*then per ne). Italia i dha fonde AZ ne shkembim te koncesioneve ekonomike (normale per kohen, i forti komandon se cdo te marre ne te tilla raste). Me pas, Shqiperia u quajt si nje "bad deal" nga ana e Italianeve sepse AZ beri "window dressing" kur po kerkonte ndihme financiare nga Italia qe te terhiqte interesin e tyre. Me vone italianet kuptuan se sa e prapambetur ishte Shqiperia ne te vertete (pa infrastrukutre dhe arsim), aq sa edhe ato burime natyrore te shfrytezueshme kerkonin investime teper te medha dhe shume kohe qe te paguanin veten e tyre per ndonje perfitim.

Eshte e para here qe kam lexuar dicka te tille mbi kete teme nga nje pale e trete dhe mu duk si argument racional. Pushtimit I Shqiperise nga Italia ishte pjese e ofensives se pergjithshme fashiste, e ndihmuar dhe nga marredheniet shqiptaro-italiane te asaj periudhe. Une s'e kam qejf AZ sepse iku ne mes te nates ne vend qe te organizonte qofte dhe nje rezistence te vogel dhe e vodhi thesarin e Shqiperise si te qe i veti. Gjithashtu dhe pasardhesit e tij nuk me kane lene ndonje pershtypje te mire. Sa per pronat e per pallatet, nqs i njihen te tjereve (Toptaneve etj.) ti njihen dhe atij ku i ka te familjes se vet, por jo pallati i brigadave apo vila e durresit se ato u bene me fondet e shtetit shqiptar dhe ai pjesen e vet a me teper i ka marre atehere kur mori arratine. Tjetra qe s'me pelqen tek AZ eshte implikimi i tij gjate kohes qe qe ne azil me tregti arme e ku di une aq sa u perzu nga shume shtete europiane.

Kondrapedali

Kondrapedali

Vals, e ku e di ti që është përzier në tregti armësh Zogu?

Sa për thesarin, i takonte atij që ta merrte si mbret i shqiptarëve dhe ta përdorte në të mirën e Shqipërisë e jo ta linte në duart e italianëve.

Apo italiani le ta merrte e vetëm ai mos e merrte /pf/images/graemlins/tipsy.gif

jimmy84

Primus registratum

E para nuk qëndron. Serbët kanë ndihmuar ata që mendonin se mund t'i manipulonin. I ka dalë huq 2 herë. E para me Zogun pasi ky dinte të luante politikë dhe e dyta me Enverin se edhe ky dinte ta luante në politikë.

[/ QUOTE ]
Kush tha qe nuk dinte ta luante politiken? Ama per pushtet nuk e pati per turp te bashkepunonte biles te vinte ne fuqi me TRUPA serbe.

Kjo është e vërtetë por e vërteta nuk ndalet këtu. Më pas çfarë avantazhesh pa Serbi nga Zogu? Shumë do kërcejnë si gështenja n'prush e do thon që i shiti Shën Naumin ndërkohë që nuk është kjo e vërteta. Pati shkëmbim tokash ndër të cilat edhe Shën Naumi e Vermoshi. Ky shkëmbim tokash i leverdiste të 2 palëve dhe shkëmbim popullsie nuk pati (sShën Naumi ishte fshat bullgar-maqedonas).

[/ QUOTE ]
Po ja qe shume burra me te zote se ty (mos e merr per fyerje) sikur nuk mendojne keshtu. Mjafton psh Noli.

Zogu luajti mes serbëve dhe italianëve duke krijuar marrëdhënie e duke shfrytëzuar synimet e të dyve. Kjo quhet politikë. Çdo vend ka nevojë për marrëdhënie ekonomike, politike, kulturore, etj. Kjo nuk e bën Zogun negativ.

[/ QUOTE ]
Jo kjo e ben Zogun xhongler ne kurriz te Shqiperise perderisa s`e ka problem t`i thote derrit daje per te perfituar PERSONALISHT. Dhe me ke xhonglonte? Me nje diktator FASHIST. Po sikur te mos luftonin shqiptaret kunder fashizmit e merr me mend pasojat? Apo varja?

Me dikë do lidhesh kokë e këmbë sidomos kur je i vogël. Megjithatë Zogu diti të zgjedhë. Ai zgjodhi Italinë e cila kurrë nuk kishte patur pretendime territoriale mbi Shqipërinë. Në atë periudhë kishte synime aneksimi por sido që të ishte, Italia ndryshonte komplet nga Serbia e Greqia.

[/ QUOTE ]
Vertet? Po Vlora nuk ishte pretendim territorial? Pastaj, me fal eee....Ducja nuk kishte pretendime territoriale? Apo nuk e kuptonte Zogu? Njeriu qe ne mes te kaosit politik te viteve `20-`30 u shqua per nuhatje dhe mprehtesi nuk kapi asnje gje te dyshimte ne deklaratat e Duces per "Perandorine Romake" dhe per "Mare Nostrum"?

Këtu nuk i ke informacionet e sakta. Zogu e ka braktisur Shqipërinë më 10 prill 1939. Ndërkohë (7-10 prill) ai ishte në Korçë. Ky veprim i tij ishte mëse normal. Nuk mundet udhëheqja e një shteti të bie në duart e armikut. Më shumë i shërben vendit i gjallë e larg tij se brenda nën dheun e tij.

[/ QUOTE ]
Hajde qe te mos kundershtojme ne te tera po e besoj kete te Korces. Po cfare masash mori? Apo i bente tifozllik Mujos qe nga Dardha e Korces? Ah po si thone anglezet "Me mire nje korb i gjalle se nje shqiponje e ngordhur". Teper praktik e pranoj. Po nqs do ecnim me kete taktike do ishim bere here romake, here sllave, here turq, here greke dhe here italiane. Se po nuk kundershtove do pranosh. Nuk ka rruge te mesme.

]Ushtria kërkon pare e pare Shqipëria s'kishte. Pastaj edhe po të kishte një ushtri më të fortë e më të madhe nuk do mund t'i kishte bërë ballë pushtimit. Vetëm do kishte rritur zemërimin. Kjo nuk është justifikim.
Arsyeja që Shqipëria kishte atë ushtri ishte thjesht financiare.

[/ QUOTE ]
Po leke per ballo kishte ama. Huate e Duces nuk i perdorte dot per ushtri? Po puset e naftes dhe te vajgurit? Dhe verte nuk do mundnim Italine po te pakten nuk do e merrte sic e mori. Edhe ne Sicili per ta bere zap ju desh me shume kohe sesa per te pushtuar Shqiperine. Dhe nqs do mundeshim (ashtu sic do ndodhte) te pakten nuk do kishte goje greku te na akuzonte si "aleate" te Italise.

Këtë thoshte edhe Partia. Po Greqia ishte thjesht epilog? Apo ishin aspiratat e Italisë Fashiste të pushtonte Ballkanin e më gjerë? Shqipëria ishte e para që u pushtua sepse ishte më e vogël e më e pafuqishme.

[/ QUOTE ]
Ne rastin e Greqise ishte PROLOG. Se Metaksai ishte vete "Duce" i vogel keshtu qe dy gjela ne nje kotec nuk rrine. Ne rastin e Shqiperise ishte EPILOG sepse praktikisht Shqiperia ishte province italiane pererisa banka dhe ekonomia (biles edhe ushtria) ishin krejtesisht ne dore te italianeve. Dhe vertet Shqiperia ishte me e dobeta po a nuk ishte edhe faji i Zogut?

Më objektiv në analiza Jimmy /pf/images/graemlins/winkwink.gif

[/ QUOTE ]
Vertet? Kryesisht une bazohem tek Noli. Dhe qe te kthehemi tek ceshtja fillestare "A eshte Zogu tradhetar?":
Ne kemi dy pale kundershtare ne ate kohe. Nolin dhe Zogun. te dy e kane quajtur njeri-tjetrin tradhetare. Pra ne kemi tre mundesi zgjedhjeje:
1. Zogu ka qene tradhetar.
2. Noli ka qene tradhetar.
3. Te dy kane qene tradhetare.
Atehere Noli, Bajram Curri, Hasan Prishtina, Luigj Gurakuqi etj ishin tradhetare dhe Zogu me Kryeziun (kunatin e vet) ishin atdhetare? Po te marresh parasysh veprat, kandari sikur anon shume. Dhe nqs ne rastin konkret ka vend shprehja "dardha bie nen dardhe" kandari anon edhe me shume.

Sa për thesarin, i takonte atij që ta merrte si mbret i shqiptarëve dhe ta përdorte në të mirën e Shqipërisë e jo ta linte në duart e italianëve.

Apo italiani le ta merrte e vetëm ai mos e merrte /pf/images/graemlins/tipsy.gif

[/ QUOTE ]
Prandaj e ktheu eee? Se e mori per te miren e shqiptareve. Po sipas llogjikes tende, nqs une vij ne shtepine tende dhe te vjedh paret ty, nuk quhem hajdut sepse nuk doja qe te te vidhte hajduti tjeter. Kontre, pse e fyen veten.

Vals

Primus registratum

Kam vene re gjithashtu se perkrahesit e AZ nuk hane "pyke" me fakte reale po ngulin kembe tek: AZ ka qene mbret i madh dhe pike. Askush nuk ka qene mbret i madh, as Qezari as Aleksandri, as mbreteresha Elisabeth I. Kane te mira dhe te keqija sepse sistemi monarkist eshte sistem absolut qe nuk le vend per njeri ti beje kritika mbretit dhe si rezultat behen gabime dhe zhduken kudnershtare qe c'ke me te. PO hapni mendjen dh ebeni debat tamam dhe lerini termat absolute .

loo

Primus registratum

1-jimm84 per cfare thesari e ke fjalen
2- floriri i shqiperise ishte ne itali ; edhe kur gjermania pushtoje italine e morren gjermqnet ne berlin; nga ku e morri anglia mbas luftes se dyte boterore e qe nuk ja dha as dulles per anijet e ,bytyra ne kanalin e korfuwit

jimmy84

Primus registratum

Italianet e moren pas 7 prillit mer lal, se para 7 prillit s`kishte ku te vente. Ketu do rrinte. Po e kam fjalen per ato paret qe e mbajten Zogun te rronte si mbret deri sa erdhi zogu i Zogut, Leka a si e ka emrin ai. Dhe pervec ketyre mos harro qe sipas kadastrave te Zogut nje cope e mire e Shqiperise eshte prone private e familjes Zogolli.

virginia

Primus registratum

E kini lexuat ditarin e Mehmet Frasherit? nje dokument shume i mire historie qe tregon midis te tjerash se si Zogulli erdhi ne pushtet ( manipulime, puçe etj).Tregon pak pozitionin e profilin e Zogut
Dhe ne te njejten kohe tregon ne menyre te shkelqyer se si shqipetaret nuk ishin ne gjendje te mbanin nje qeveri ne pushtet, paqendrueshmerine ne politike e ide. hisoria dhe e kaluara qe per mua eshte nje shembull shume i bukur dhe per te tashmen.

bobo

marksist-enverist
Sbehet fjale qe ishte, tradhetar! Per arsyen e thjeshte: nuk arriti te kuptonte thenien "armiku i armikut tend,eshte mik me interes", dhe ketu ishte me teper se egoist, injorant dhe i vet'dashuruar provincialiast.
Armuku brenda shtepise, mposhtet ne tavolin, dhe jo ne front-, Meti shiti Shqipnin! Ndoshta ishte dhe vet i bindur ne ekzil, si mbret,haha ...apo jo Leke?!,megjithse ti rrip je ;-)