Abort apo nje femi me probleme gjenetike ??

-Zana-

e...Thjeshte
Ne fakt nuk besoj qe ka nene, qe llogjikon kshu si ti. Si per cudi ato i shikojne dhe i trajtojne ne menyre njerezore. Nuk i trajtojne si te atille.

Une kam djalin e djalit te xhaxhait, qe eshte 14 vjec tani...ka lindur me prb, dhe asnjehere nuk ka qene ne gjendje te flasi/eci ... rrin i shtrire dmth nuk flet. Por te gjithe e duam dhe e trajtojme si pjese e familjes. Nena e tij, nuk mund te rrije dot pa te, edhe kur iken diku per vizite jo se nuk i ka mundesite qe ti bej yzmet dikush tjeter, por ka nje lidhje shpirterore speciale me te, qe nuk rrin dot larg tij.

Almaa'95

Papirus rex
sikur te me thoshin qe femija im do lind me handikap te rende fizik apo mental..dhe qe katkeqesisht gjate gjithe harkut te jetes do perjetoj kete ekzistence, sinqerisht quajeni hipokrizi apo cfare te doni nje gjest me i madh dashurie do ishte ai qe ti nderprisja vujatjet para se ai te bente llogarite relaisht me to....cfare ekzistence mund te kete ai, kur shoqeria e sotme denon ate qe nuk eshte i bukur, ate qe nuk eshte i pasur, ate qe ka inteligjence te kufizuar. Jam dakord qe ka struktura per keta njerez, por ku eshte kuptimi, une e vij ne bote per te pare femijen tim te rritet, gezohet martohet...jo te kete nje ekzistence plot dhimbje dhe perbuzje....per mua eshte hipokrizi te DENOSH KE BEN ZGJEDHJEN E ABORTIT...duhet guxim per te ndermar dhe nje zgjidhje te tille...

Almaa'95

Papirus rex
Ne fakt nuk besoj qe ka nene, qe llogjikon kshu si ti. Si per cudi ato i shikojne dhe i trajtojne ne menyre njerezore. Nuk i trajtojne si te atille.

Une kam djalin e djalit te xhaxhait, qe eshte 14 vjec tani...ka lindur me prb, dhe asnjehere nuk ka qene ne gjendje te flasi/eci ... rrin i shtrire dmth nuk flet. Por te gjithe e duam dhe e trajtojme si pjese e familjes. Nena e tij, nuk mund te rrije dot pa te, edhe kur iken diku per vizite jo se nuk i ka mundesite qe ti bej yzmet dikush tjeter, por ka nje lidhje shpirterore speciale me te, qe nuk rrin dot larg tij.

Meqe me dhe shembull, po ta kthej shembullin. Vjet ne kish te Lacit kishim ne urban nje djale dhe 7 vjec pa goje fare (nje lloj deformimi fizik qe nuk kishte as goje e as gjuhe dhembe etjetj.) shkembyem nga dy fjale me te emen dhe na tha se ajo spunonte,skishte status social sepse duhet te kujdesej per djalin qe as fliste e as hante, kurse i shoqi punonte per te 4 pjestaret dhe per shtepine. Pa me thuaj pak, ku ta gjej kjo nene fuqine ta shohi femijen e saj tek rritet ashtu?? Qe une dhe sot e ksaj dite llahtarisem kur e kujtoj. E mbulonte me shami qe mos te tmerronte boten. Dhe prap njerzit ose me sakt kafshet afroheshin dhe tere zell e pyesnin "Lindi apo u be"?? Ku e gjen kjo nene guximin te buzeqesh kur e di qe neser pasnesrr kur te iki nga kjo bote as dheu sdo ja trese kockat se si e do ajo/e si kujdeset ajo ME BESO as vellai e as motra sdo munden ta bejne neser pasnesr. Keshtu qe duke qene si me te medhenj e te pjekur pres ti mendoni gjerat pak me thelle!

Balahk

Locus omnem
Nje njeri me logjike te shendoshe kam frike se do ligjeronte mire por ne fund do perfundonte tek aborti!
Mendimi im personal eshte Aborti. Duke qene se punet vullnetare me terheqin deshi fati te njihja Milen(dhe te tjere si ajo) Milja eshte nje zonje rreth te 40tave ne mos gaboj dhe pervec deformimeve fizike ka dhe prapambetje mendore te nje femije 4 vjec. Vetem nese do ta provonte dikush sado pak ne kurriz do ndryshonte mendim per kete qe do them. Duke filluar qe nga kostot e PERJETSHME te medikamenteve, theksoj per qetesim jo sherim, e deri tek kujdesi dhe vemendja qe ata njerez kerkojne. E pra skishte shok me te madh se te shihje nenen e saj plake, qe ne ate moshe duhej te mbahej nga e bija, ajo pastronte jashteqitjet e saj.
Pa u zgjatur eshte ligji natyres qe i "dobeti" e ka te veshtire mbijetesen. Edhe buçja qe eshte buçe(qen) pa tru ne momentin qe pjell te vegjlit, ata te semuret i mbyt vete!
Eshte e lehte te thuhet "si mund te vrasesh nje embrion" por si mund ta lesh te gjalle thjesht nje EMBRION? Do jete gjithe jeten ATY, nje plage e hapur si per personin ne fjale si per familjaret!
Prandaj te tera ciftet e reja qe vendosin te ngjizin nje femije duhet me doemos te bejne kontrolle dhe analiza te posacme ne menyre qe kjo gje te parandalohet vetem me hápa, pa kaluar ne nderhyrje kirurgjikale. Sepse disa gjera shkruhen nga NE jo nga AI lart!
Me pelqen cdo here e me shume menyra juaj e te arsyetuarit

Balahk

Locus omnem
Nuk bwhet fjalw se cfarw do tw ndjejw fwmija - edhe pse tw garantoj qw dashurinw e ndjen fwmija, kur e ndjen edhe qeni- por cf mwnyrash kemi pwr tu pwrballur me njw "problem". Nuk bwhet fjalw se i vjen keq pwr fwmijwn, kam frikw se wshtw dicka shumw herw mw e thellw se kaq.
te mungojn ë me duket :p :p

Almaa'95

Papirus rex
Me pelqen cdo here e me shume menyra juaj e te arsyetuarit
Po shikoja per kuriozitet tani ne cdo forum/sondazh/pyetsor cuditerisht kane kthyer te njejten pergjigje me mua:)
Ketu duhet kuptuar dicka, femija nuk abortohet se nuk duhet, por se duhet,Shume madje per tu denuar ne formen me te keqe ne bote!

Almaa'95

Papirus rex
Eshte njesoj si te permendet litari ne shtepine e te varurit, ose te tunden celsat perballe qelive te burgut! Eshte mizore.. Te falesh jete duke e ditur qe kurre sdo jete si gjithe te tjeret, eshte mekat/egoizem.. Dhe ta besh kete me vetdije te plote,se di cte them.. Trembem.

Balahk

Locus omnem
Po shikoja per kuriozitet tani ne cdo forum/sondazh/pyetsor cuditerisht kane kthyer te njejten pergjigje me mua:)
Ketu duhet kuptuar dicka, femija nuk abortohet se nuk duhet, por se duhet,Shume madje per tu denuar ne formen me te keqe ne bote!
Edhe une ndaj te njejtin mendim me ju,sepse ai femije sdo jete kurre i afte t'i sherbej vetes,perpos kesaj sdo jete kurre ne koshjenc qe jeton apo jo.gjithmon flas per raste ekstreme,se mbase nje me sindromin daun edhe e pranoj

Almaa'95

Papirus rex
Edhe une ndaj te njejtin mendim me ju,sepse ai femije sdo jete kurre i afte t'i sherbej vetes,per kesaj sdo jete kurre ne koshjenc qe jeton apo jo.gjithmon flas per raste ekstreme,se mbase nje me sindromin daun edhe e pranoj

Mos te shohim shume larg hundes tone. Une jam e madhe studioj/punoja bej nje jete le te themi te kendshme dhe kur vjen puna sjam e kenaqur,merzitem ,dua gjithmone dicka me shume se realiteti qe kam. Si mendon se ndjehen ata?? Po fundja ti nje zinxhir hapur harron rruges te shohin tere njerzit e ty te ngelen ne memorie tere jeten reagimet e tyre, po kur te shohin si Specie tjeter?? Sot te tallin pse ske bukur floket, ne te tille mocal jetojme e pjese e te njejtit llume jemi!
Aspekti tjeter: Prinderi! Une kam time më qe fundja kam qene tere kohes femije i mbare dhe kur vjen puna merzitet e thot "ik se na lodhe", po te kesh nje person me paaftesi fizike apo me keq akoma mendore??

-Zana-

e...Thjeshte
Meqe me dhe shembull, po ta kthej shembullin. Vjet ne kish te Lacit kishim ne urban nje djale dhe 7 vjec pa goje fare (nje lloj deformimi fizik qe nuk kishte as goje e as gjuhe dhembe etjetj.) shkembyem nga dy fjale me te emen dhe na tha se ajo spunonte,skishte status social sepse duhet te kujdesej per djalin qe as fliste e as hante, kurse i shoqi punonte per te 4 pjestaret dhe per shtepine. Pa me thuaj pak, ku ta gjej kjo nene fuqine ta shohi femijen e saj tek rritet ashtu?? Qe une dhe sot e ksaj dite llahtarisem kur e kujtoj. E mbulonte me shami qe mos te tmerronte boten. Dhe prap njerzit ose me sakt kafshet afroheshin dhe tere zell e pyesnin "Lindi apo u be"?? Ku e gjen kjo nene guximin te buzeqesh kur e di qe neser pasnesrr kur te iki nga kjo bote as dheu sdo ja trese kockat se si e do ajo/e si kujdeset ajo ME BESO as vellai e as motra sdo munden ta bejne neser pasnesr. Keshtu qe duke qene si me te medhenj e te pjekur pres ti mendoni gjerat pak me thelle!

Nje anetar lart e ka prekur k'te prb, persa i perket trashesise/opnionit ne Shqiperi, ne lidhje me k'te fenomen. Te lutem shume, mos shkruaj gjera kaq shqetesuese, se me jep idene qe je djalli vete. Dhe si perfundim shembullin nuk e solla qe ta personalizosh ti, por e solla ne pergjithesi per temen, kjo nena qe thuan ti, te ishte kaq e shqetesuar e mbante brenda ose e vriste , por sic thashe ska nene qe llogjikon i shikon ne k'te formen tende.

Balahk

Locus omnem
Une jam kunder abortit ne cfare do lloje situate tjeter,por kur ka probleme gjenetike jam plotesisht dakord,sepse denohen te dyja palet,edhe prindi edhe femija

Almaa'95

Papirus rex
Zana sme intereson qe mendimi im te pelqehet apo aprovohet nga ty :) fundja une e dij qe kam te drejte per qejf po komentoj ketu, ti ben mire te qetesohesh se nga eksperiencat e meparshme dime qe keto tema di shume bukur ti kthesh ne vulgaritet e banalitet qe te karakterizon

Boll me citove tani se nuk dua m te merrem me ty ta kam thene dhe pak me siper, Djall/Engjell une jam ketu dhe ti Do/Sdo do lexosh komentet e mia se ske nga te shkosh :D

-Zana-

e...Thjeshte
Une jam kunder abortit ne cfare do lloje situate tjeter,por kur ka probleme gjenetike jam plotesisht dakord,sepse denohen te dyja palet,edhe prindi edhe femija

Nuk e di sa i qarte je, qe ne shume raste .. mjeket ne analiza te tilla gabojne. Ka raste edhe qe ju thone qe femija eshte shendoshe e mire, e kur vjen puna kane lindur me pasoja. Apo e kunderta- ju kane thene qe i kane me prb gjenetike , e femija ka lindur shendoshe e mire. Pasojat mund te ndodhin edhe gjate lindjes... kjo s'do te thote qe menyra/rruga me e lehte eshte ti vrasesh/heqesh qafe.

Balahk

Locus omnem
Nuk e di sa i qarte je, qe ne shume raste .. mjeket ne analiza te tilla gabojne. Ka raste edhe qe ju thone qe femija eshte shendoshe e mire, e kur vjen puna kane lindur me pasoja. Pasojat mund te ndodhin edhe gjate lindjes... kjo s'do te thote qe menyra me e lehte eshte ti vrasesh/heqesh qafe.
Po gabojn por rrezja e gabimit eshte shume e vogel.
une nuk do merrja persiper me vetedije sepse nuk i thone nje dite por nje jete,dhe mbi te gjitha femija rrone me teper,pergjisija kujt do ishte pastaj?

-Zana-

e...Thjeshte
Po gabojn por rrezja e gabimit eshte shume e vogel.
une nuk do merrja persiper me vetedije sepse nuk i thone nje dite por nje jete,dhe mbi te gjitha femija rrone me teper,pergjisija kujt do ishte pastaj?

Nuk do te vriste fakti, qe vrave femijen tende ? Do flije gjume rehat, qe i paske bere nder vetes sate edhe femijes ? Me mire nje jete e tere e perkushtuar ( sepse ne fund te fundit , per kte arsye jetojme ) apo te helmuar ?

Me mire te vrasesh veten tende, se te marresh nje jete te pafajshme... aq me teper te nje bebeje. Pse nuk vret veten tende ne k'te rast, qe te shpetosh nga pergjegjesite ? Apo te dhimbset vetja jote. lol

Balahk

Locus omnem
Nuk do te vriste fakti, qe vrave femijen tende ? Do flije gjume rehat, qe i paske bere nder vetes sate edhe femijes ? Me mire nje jete e tere e perkushtuar ( sepse ne fund te fundit , per kte arsye jetojme ) apo te helmuar ?
nuk eshte perkushtim por nje terre i vertet mendoj.
te mendosh,nje vajze me probleme te theksuara mendore mund te behej preh e leht abuzimesh.per mua kjo eshte me e dhimbeshme se sa vrasja e nje embrioni

-Zana-

e...Thjeshte
nuk eshte perkushtim por nje terre i vertet mendoj.
te mendosh,nje vajze me probleme te theksuara mendore mund te behej preh e leht abuzimesh.per mua kjo eshte me e dhimbeshme se sa vrasja e nje embrioni

E sa femije te shendoshe abuzohen sot ...para syve tane ? Ky eshte justifikimi i jot ?