A ka ekzistuar vertete Jezu Krishti?

Truth_Matters

Primus registratum
Re: A ka ekzistuar vertete Jezu Krishti?

Jane disa arsyet qe me shtyjne ne sulm ndaj temave pro krisht&co qe hap ti truth.
S'eshte e vertete! Kete teme s'e hapa une, ti s'e ben kete vetem ne temat qe hap une, por ne cdo teme ku permendet Krishti.

1. Une reagoj shume ashper ndaj genjeshtres dhe kjo me vjen ne forme natyrale.
Ciles genjeshter? Genjeshter e quan ti, por a e provon dot qe eshte genjeshter? Thjesht sepse ti je i bindur qe qenka genjeshter e ben valle te tille?

2. Une mbroj ne cdo forme te verteten time duke perdorur argumentin, pastaj ky eshte nje forum i lire ku te gjithe mund te thone te tyren.
Mbroje "te verteten tende", nuk tha njeri gje kundra asaj, dhe shfaqe mendimin tend, besoj se jemi te qarte per kete, por mos fyej, shaj, apo banalizo bisedat thjesht sepse ti mendon ndryshe.

Ti as nuk beson ne te verteten absolute, atehere pse ky qendrim kunder Krishtit?

3. Une nepermjet fjales time bej te pamunduren per te shpetuar nga infeksioni qe mbart ti te tretet.
Sic e thashe, kjo bazohet ne kendveshtrimin tend i cili mund te jete i drejte mund te jete i gabuar. Infeksioni mund te vije prej teje dhe qendrimit tend. Ti po shfaq nje dogmatizem me te madh se ajo qe po sulmon.

4. Une perralles ia heq thonjezat
Filloje nga Darvini atehere. Hiqi me teper sesa thonjezat.

5. Per te me besuar se nuk kam asgje personale kundrejt teje te uroj sinqerisht Gezuar Vitin e Ri 2005!
Faleminderit dhe une gjithashtu te uroj njesoj. Edhe une ta kam thene qe s'kam absolutisht asgje kunder teje. Ketu po flasim per perplasje mendimesh, jo personash.

ledioni

Primus registratum

Jezu Krishti eshte ndoshta personi me i famshem i historise njerezore. Nuk eshte e drejte qe njerezimi te vazhdoje te besoje se Jezu Krishti ishte nje shenjt, apo nje martir. Ne fillim duhet saktesuar nese kapasur vertete nje njeri te quajtur Jezu Krisht. ka prova qe thone jo, ka dhe prova qe thone; po. Me kete pune ne pergjithesi duhet te merren historianet dhe vitet e fundit jane hedhur mjaft dyshime. Marrim nje fakt; Ne Bibel thuhet se Jezu Krishti lindi me frymen e shenjte sepse maria ishte e virgjer. Kete mund ta besonin njerezit ne shekullin e peste por jo ne shekullin e XXI-te.
Pastaj po te lexohen me vemendje te kater ungjillet e pranuar (ishin rreth 80-te) vihet re se ka shume kontradikta midis tyre. Diku del nje Jezu Krisht paqesor qe i kerkon popullitte tij te ktheje dhe faqen tjeter kur dikush e godet. Ne vend tjeter del nje Jezu Krisht qe i kerkon popullit te tij te hidhet ne kryengritje kunder pushtuesve romake......

OROSHI

Primus registratum

Ledioni,je disinformacioni vete /pf/images/graemlins/wink.gif .
Ose ndoshta:kaq di kaq thu!!

jimmy84

Primus registratum

Ka ekzistuar Krishti? Une them se po. Ka qene nje njeri normal? Aspak, njerezit normale nuk krijojne besime fetare te reja dhe nuk bejne per vete miliarda njerez per 2000 vjet (dhe nuk dihet edhe sa vjet akoma). Une e quaj veten njeri normal po nuk me ndjekin turma nga pas duke me nderuar si perendi. Ka lindur nga nje nene e virgjer? Pfff une nuk jam as 3 vjecar dhe nuk jam as ne shek III. Pervec kesaj feja myslymane e quan Krishtin (Isain) nje profet te zakonshem por qe nuk ka vdekur por do rkthehet kur te vije fundi i botes. Mrekullite e tij? Ju kujtoni se ishte e veshtire te habisje nje tufe fshataresh injorante qe ishe perendi nqs do ishe nje njeri aq i zgjuar dhe pak prestigjator (sic ishte edhe Krishti)? Gjithe ato mrekullite qe sipas bibles kane ndodhur nga "zoti" shpjegohen fare lehte nga shkenca dhe nga prestigjatoret. Uji i kthyer ne vere, ecja mbi uje etj nuk ngjajne me zhdukjen e vagonit "Orient Ekspres" nga David Koperfildi? Sa per ringjalljen per mendimin tim eshte thjesht nje truk qe Llazari me Krishtin e bene qe te perhapnin reputacionin e tyre. (Pse Krishti ngjalli shokun e vet te ngushte dhe jo ndonje femije apo ndonje person tjeter? ) Variant tjeter i pranueshem eshte edhe qe Llazari ka pas ndonje semundje qe te ben te dukesh i vdekur, dhe Krishti duke qene nje njohes i mire i ketyre semundjeve dhe shenjave te tyre priti momentin e duhur dhe "ngriti" Llazarin nga varri. (raste te ngritjes se te vdekurve njihen plot edhe ne Shqiperi dhe dihet se shkaktohen nga semundje te ndryshme).
Pra Krishti ka ekzistuar dhe ka qene nje njeri i madh, nje njohes i mire i shkencave, i teologjise, mjekesise dhe ndoshta edhe i astronomise (ashtu si shume dijetare te tjere te kohes se tij) por pervec kesaj ai ishte edhe nje njeri gjeni me intelekt te pakrahasueshem dhe per me teper nje njohes i mire i "magjise" (hipnotizimit) dhe nje praktikues i afte i ketyre praktikave.
Ka ekzistuar? PO
Ka qene "biri i zotit" ? Pfff
Ka qene njeri i zakonshem? Pffff
Ka qene nje gjeni? Patjeter, nje nder gjenite me te medhenj te historise se njerezimit.

Truth_Matters

Primus registratum

Goxha prestigjator paska qene saqe vazhdon te hiptonizoje miliarda njerez nga e gjithe bota 2000 vjet pas vdekjes se tij!

Prestigjatoret kerkojne para nga ndjekesit e tyre apo audienca. Cudi si Krishti me gjithe keto veti te fuqishme hiptonizimi jetoi si i varfer, pa shtepi, madje duke u dhene te tjereve.

Nuk di ndonje prestigjator qe te kerkoje vlera morale nga pasuesit e tij, jo me miliona e miliona njerez te japin jeten per ta thjesht sepse beka truke te caktuara.

Sa per ata njerezit "fshatare" qe paska genjyer ai, mos kujto se je zoterote me i zgjuar se ata apo di me shume se ata. Ne fund te fundit, nqs i shikon shkrimet e tyre nga ana laike, ato ishin baza e ndertimit te shoqerise perendimore.

Cfare u ndertua mbi shkrimet e tua?

jimmy84

Primus registratum

Avash o dele e bute e perendise (apo je dele e eger ti /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif )
Kush tha qe mashtroi, apo qe e beri per interesa personale? Kush tha qe te gjithe ata miliarda besimtare jane fshatare? Kur diskuton, diskuto me llogjike jo me mllefe ok??
Une nuk thashe qe ishte nje cope prestigjator qe beri nja dy budalliqe (te tille ka edhe ne Shqiperi) thashe qe ishte njue GJENI qe shfrytezoi njohurite e tij te gjithaneshme dhe te gjitha aftesite e tija te jashtezakonshme per qellimin e tij. Qellimi i tij ishte permiresimi i rendit boteror,....por pjeserisht deshtoi. (them pjeserisht sepse nuk me duket se kjo eshte bota per te cilen luftoi Krishti por ama nuk e dime nqs bota nuk do ishte me e keqe nqs nuk do ishte Krishti)
Qellimi i te tre profeteve: Moisi, Krisht, Muhamed, ishte qe te ndryshonin mentalitetin dhe sjelljen e njerezve ndaj njeri tjetrit. Dhe po ta shohesh ata luftojne te njejtat vese: hipokrizine, mashtrimin etj po sidomos egoizmin.
Por ata kishin menyra te ndryshme zgjidhjeje:
Moisiu e shihte ndryshimin me ane te mjeteve radikale dhe teper te rrepta (shpesh here mizore per ditet tona). Kjo eshte e qarte tek motoja e tij "Po te nxorri nje sy, nxirrja te dy" por...deshtoi. Nga duket qe deshtoi? Kjo eshte e qarte sepse nqs bota do ishte permiresuar nuk do dilte nevoja per nje "mesia" te ri.
Krishti e shihte arritjen e objektivave me ane te miresjelljes, lirise individuale (pra duke i bere njerezit per vete) pra duke "lidhur" mendjet e tyre jo duke lidhur duart e tyre. (ne kuptimin figurativ). Dhe motoja u ndryshua. "Po te qelloi nje faqe, ktheji tjetren".
Pra Moisiu preferonte diktaturen kurse Krishti demokracine e plote.
Por me pas del Muhamedi. Edhe ky nuk ishte cope mishi me dy sy. Ka qene nje nga kokat me te medhaja te botes dhe ndoshta me i madhi i kohes se tij. Ky duke pare qe dy paraardhesit e tij nuk arriten rezultatet qe prisnin, ndoqi rrugen e mesme. (dhe nje nga motot e tit ishte "rruga e mesme eshte gjithmone me e mira") Pra ky nuk ishte aq i rrepte sa Moisiu po nuk ishte aq liberal sa Krishti. Prandaj edhe motoja e tij ishte "Vrit vetem per te mbrojtur jeten tende ose atdheun tend". Pra ajo qe eshte edhe sot ne fuqi "lejohet vrasja per vetmbrojtje".

Ajo qe une dyshoj eshte kjo :valle Krishti e propogandoi qe kur ishte gjalle qe ishte bir i perendise apo e propoganduan me pas pasuesit e tij? Apo ndoshta ai ishte nje femije jashte martese (sic edhe tha) dhe ishte i detyruar qe ta propogandonte kete qe te mos shihej me perbuzje nga bashkekohesit e tij? Ndoshta e tha thjeshte qe t`i bente pershtypje njerezve. Por cila do qofte arsyeja ajo gjithmone ka qene per mire dhe asnjehere per keq.
Gjithashtu ka mundesi qe "miti" i Krishtit i kaloi caqet e duhura dhe ndokush e shfrytezonte kete per arsye perfitimi. Prandaj Muhamedi me pas deklaroi qe Krishti ishte nje femije normal dhe brenda marteses (Marie-Jozef) por ishte i derguari i zotit, dhe Muhamedi qe kundershtar i forte i "miteve te rreme" dhe bestytnive. Por kjo eshte thjesht nje hipoteze e imja. Ndoshta e beri kete thjesht sepse po te deklaronte qe Krishti ishte biri i zotit atehere duhej te pranonte qe pas Krishtit nuk do vinin me profete te tjere, gje qe ishte kunder objektivave te tij per ndryshimin e filozofise se Krishtit.
Por ka dicka te rreme ne gjithe kete histori. Kryqezimi i Krishtit. (kjo nxjerr te rreme edhe ringjalljen e famshme). Pra ne vend te Krishtit u kryqezua dikush tjeter. Do thoni po si u mashtruan romaket dhe njerezit? Ehhh edhe per Krishtin me gjithe aftesite qe kishte do kete qene teper e veshtire te hipnotizonte per ore te teraturmen qe ai qe po torturonin dhe po kryqezonin ishte Krishti. (ndoshta prandaj u "ringjall" pas 3 ditesh, dhe jo me pare sepse ndoshta i duhej te merrte veten nga gjithe si sforcim). Atehere kush ishte fatkeqi qe e hengri ne vend te tij? Ehh kjo ka shume mundesi qe te mos merret vesh kurre. Muhamedi tha qe ishte nje ushtar romak qe zoti e shnderroi dhe i dha fytyren e Isait (Krishtit por ndoshta mund te kete qene dikush tjeter.
Pra qe te jesh me i qarte per mesazhin e pare, nuk thashe qe ishte nje cope prestigjator por qe ishte nje gjeni dhe perdori aftesite e tij per te arritur objektivat. Cilat ishin objektivat e tij? Permiresimi i marredhenieve shoqerore dhe zhdukja e veseve si egoizmi, hipokrizia etj.
Me i qarte tani? (e kam fjalen qe te kuptosh idete e mia jo qe te me besosh, se nuk pres qe te te mbush mendjen se e di qe e ke te mbushur /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif )
Boboo sa paska vajtur postimi ketu. /pf/images/graemlins/laugh.gif

jimmy84

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Truth_Matters:
[qb]

Sa per ata njerezit "fshatare" qe paska genjyer ai, mos kujto se je zoterote me i zgjuar se ata apo di me shume se ata. Ne fund te fundit, nqs i shikon shkrimet e tyre nga ana laike, ato ishin baza e ndertimit te shoqerise perendimore.

Cfare u ndertua mbi shkrimet e tua? [/qb]
Ate pjesen e "fshatareve" e sqarova me lart.
Per shkrimet e tyre nga ana laike ke te drejte. Ato jane te mrekullueshme por kane nje te mete....nga qe jane shume te thella dhe shume te mencura nuk kuptohen mire nga te gjith dhe kjo sjell ate qe shume njerez plehra perfitojne nga kjo materialisht dhe duke u hequr si "shpetimtare" "shenjtore" etj. Ne mos gaboj ishte keqinterpretimi i qellimshem nga na e atij "vendit te shenjte" me emrin Vatikan, ai qe solli per shekuj me rradhe erresiren totale te mesjetes per zhdukjen e se ciles u vrane, masakruan dhe u dogjen te gjalle nje numer shume i madhe te pafajshem dhe sidomos nje numer i madh shkencetaresh dhe njerezish te medhenj.
Persa i perket shkrimeve te mia? Hahahahaha ketu me kenaqe. E thashe pa pike modestie "une nuk jam Krishti".

Truth_Matters

Primus registratum

Kush tha qe mashtroi, apo qe e beri per interesa personale? Kush tha qe te gjithe ata miliarda besimtare jane fshatare? Kur diskuton, diskuto me llogjike jo me mllefe ok??
Do ishte me mire qe ti te lexoje ato qe shkruan. Une s'po flas me mllef, por thjesht te bera disa pyetje. Pse i merr ato pyetje per keq? Thjesht pergjigju pyetjeve! Per me teper, ti the pikerisht qe Krishti mashtroi. Lexoje edhe njehere ate qe shkrove.

Une nuk thashe qe ishte nje cope prestigjator qe beri nja dy budalliqe (te tille ka edhe ne Shqiperi) thashe qe ishte njue GJENI qe shfrytezoi njohurite e tij te gjithaneshme dhe te gjitha aftesite e tija te jashtezakonshme per qellimin e tij. Qellimi i tij ishte permiresimi i rendit boteror,....por pjeserisht deshtoi. (them pjeserisht sepse nuk me duket se kjo eshte bota per te cilen luftoi Krishti por ama nuk e dime nqs bota nuk do ishte me e keqe nqs nuk do ishte Krishti)
Me fal, por cfare tjeter e quan ti kete pervec mashtrimit? Nqs Krishti nuk ishte ai qe tha qe ishte, atehere ishte mashtrues, pavaresisht se cili ishte qellimi i tij. Fundi nuk justifikon mjetin, aq me teper kur flet per nje udheheqes shpirteror dhe moral, pasi do thyente ato parime te cilat po predikonte.

Qellimi i te tre profeteve: Moisi, Krisht, Muhamed, ishte qe te ndryshonin mentalitetin dhe sjelljen e njerezve ndaj njeri tjetrit. Dhe po ta shohesh ata luftojne te njejtat vese: hipokrizine, mashtrimin etj po sidomos egoizmin.
Por ata kishin menyra te ndryshme zgjidhjeje:
Moisiu e shihte ndryshimin me ane te mjeteve radikale dhe teper te rrepta (shpesh here mizore per ditet tona). Kjo eshte e qarte tek motoja e tij "Po te nxorri nje sy, nxirrja te dy" por...deshtoi. Nga duket qe deshtoi? Kjo eshte e qarte sepse nqs bota do ishte permiresuar nuk do dilte nevoja per nje "mesia" te ri.
Eh, problemi me kete qe thua ti eshte se kjo e merr per te qene se s'ka Zot dhe Zoti s'kishte asgje te bente as me Moisiun, as me Krishtin. Nqs s'beson ne Zot, patjeter qe ne ato perfundime do arrish.

Krishti e shihte arritjen e objektivave me ane te miresjelljes, lirise individuale (pra duke i bere njerezit per vete) pra duke "lidhur" mendjet e tyre jo duke lidhur duart e tyre. (ne kuptimin figurativ). Dhe motoja u ndryshua. "Po te qelloi nje faqe, ktheji tjetren".
Pra Moisiu preferonte diktaturen kurse Krishti demokracine e plote.
Krishti nuk ishte reformator social, megjithese predikoi shume edhe per marredheniet me njeri tjetrin, dhe e vertete eshte qe ishte per lirine e njerezve. Por perseri ti po harron me te rendesishem, lirine nga mekatet, dhe oferten e jetes se perjetshme. Sic e thashe, problemi yt eshte se analiza jote behet komplet ne pozita laike, prandaj s'mundet te arrish ne nje konkluzion real.

Ajo qe une dyshoj eshte kjo :valle Krishti e propogandoi qe kur ishte gjalle qe ishte bir i perendise apo e propoganduan me pas pasuesit e tij? Apo ndoshta ai ishte nje femije jashte martese (sic edhe tha) dhe ishte i detyruar qe ta propogandonte kete qe te mos shihej me perbuzje nga bashkekohesit e tij? Ndoshta e tha thjeshte qe t`i bente pershtypje njerezve. Por cila do qofte arsyeja ajo gjithmone ka qene per mire dhe asnjehere per keq.
Me vjen keq por prape s'po e kap fillin! Cdo do thote "gjithmone ka qene per mire"? Ore, nese Krishti genjeu, kujt i rreh se e kishte per mire apo per keq? Si mund te dyshosh ti nese ishte Krishti ai qe predikoi se ishte biri i Perendise, apo dishepujt e tij, kur dishepujt e tij u vrane te gjithe nga Romaket per te mbrojtur ate besim!

Cili gomar do jepte jeten per nje genjeshtar, apo per genjeshtrat e tyre?

Teorite dhe fantazite s'kane vlere. Provat jane ato qe mbeten. Ku i ke provat per ato qe thua? Ti do me pyesesh se ku i kam une provat?

Ka pasur plot njerez ne historine njerezore qe kane pretenduar te ishin Mesia. Krishti besohet dhe adhurohet edhe pas 2000 vjetesh nga miliarda njerez. Cdo dite kur shkruan daten i referohesh lindjes se tij.

Por ka dicka te rreme ne gjithe kete histori. Kryqezimi i Krishtit. (kjo nxjerr te rreme edhe ringjalljen e famshme). Pra ne vend te Krishtit u kryqezua dikush tjeter...
Ok, le te ndjekim pa llogjiken tende se une e kam veshtire ta kuptoj. Ti nuk beson ne Zot, por merr burimin e nje njeriu qe jetoi 600 vjet pas Krishtit si te vertete, mbi burimin e atyre qe jetuan me Krishtin dhe e pane vete me syte e tyre kryqezimin dhe ringjalljen?

Ku qendron llogjika ne kete mes? Po te thuash ti sot se Skerderbeu ishte homo, do te besojme ty ne apo atyre qe jetuan me te? Cfare mund te dish ti per Skenderbeun?

Ti merr per te vertete thenien e nje epileptiku 600 vjet pas Krishtit, por s'beson ata qe jetuan me te, dhe per me teper dhane jeten e tyre per te mbrojtur ato besime!!!

Dmth, edhe une e them kete qe te me kuptosh, jo te me besosh, pasi edhe ti e ke te mbushur mendjen, vetem doja te te tregoja se teorite e tua kane shume vrima, dhe per me teper bazohen ne me shume besim se sa kam une, pasi jane te tera spekullim pertej fakteve evidente.

Kush eshte besimtari ne kete mes, ti apo une?

Xeni85

Primus registratum

Ajo qe me habit eshte se si me mijera i kane pare veprat ketij "njeriu",dhe asnje nder ta nuk ka rastisur shkrimtar ve apostujve.Eshte pak e cuditshme se si mrekulli dhe bema te tilla qe Bibla i pershkruan te kene ndodhur ne drite te diellit te mos jene pershkruar historikist nga te tjere vec bibles.

Truth_Matters

Primus registratum

S'eshte aspak e vertete qe te tjere s'kane shkruajtur. Psh fama e mbytjes se ushtrise se Faraonit te Egjiptit ishte perhapur pertej lindjes se mesme dhe ka mjaft shkrime qe i referohen atyre.

Per mrekullite e bera nga Krishti, ti kur nuk beson ato qe u shkruajten nga apostujt, si do besosh te tjeret? Ka pasur dhe te tjere qe kane shkruajtur, ne te dyja anet, besimtaret dhe skeptiket, ashtu si edhe sot.

Por atehere s'kishte AF, apo internet, dhe shume njerez s'ishin te shkolluar, prandaj mos prit arkiva sa ato te shtetit.

jimmy84

Primus registratum

Tani se pari kur behet fjale per nje genjeshter apo qofte edhe disa genjeshtra nuk me duket ndonje "sakrilegj" perballe qellimit qe ishte goxha i larte.
Tani, ok teorite e mia kane shume vrima. (nuk e quaj veten perfekt dhe te pagabueshem.)
Tani ju besoni tek Bibla. Ju keni pare gje???? Edhe ju po diskutoni mbi cfare kane thene ca tipa qe vetquhen apostuj (se ju nuk i keni njohur personlisht) dhe jo para 600 vjetesh por para 2000 vjetesh. Megjithate keto jane ceshtje subjektive.
T`ju bej nje pyetje rreth Bibles.
Ne Bibel thuhet thenia e famshme e Jezusit "Kur te qellojne ne nje faqe, ktheji tjetren"
Ne Dhjaten e Vjeter eshte kjo histori ne mos gaboj: Zoti i Izraelit i jep urdher Saulit, mbretit te Izraelit qe te zhduke nje popull. Urdheri eshte i qarte dhe i prere "Te vriten te gjithe...gra,burra,femije,pleq dhe biles edhe kafshet. Duhet te shkaterrohet gjithshka qe nga ndertesat dhe deri tek kafshet qe duhet te theren" Sauli i vret te gjithe me perjshtim te njerit qe e ben mik dhe kafshet ua jep ushtareve qe t`i hane. Per kete Sauli edhe denohet nga Zoti.
Tani nje pyetje kisha une. Ku qendron meshira e Zotit? Ku qendron ajo parrulla e famshme "Beji tjetrit ate qe doje ti qe tjetri te te bente ty" ? Juve nuk ju duket e cuditshme qe ne Dhjaten e Vjeter Zoti eshte i pameshirshem dhe i zgjidh problemet me ane te dhunes (sepse histori si ajo e Saulit ka dhe shume te tjera) kurse cuditerisht ne Dhjaten e Re Zoti del krejt ndryshe. Shfaqet nje Zot i meshirshem, liberal dhe shume altruist sa qe sakrifikon birin e tij te vetem dhe askush nuk vritet apo masakrohet per kete fakt. Pra nga nje Zot "diktator" del nje Zot "demokrat" qe i le njerezit te veprojne lirisht po u masakruar si ne Dhjaten e vjeter.
Cila eshte arsyeja e ketij "ndryshimi" te Zotit?

Truth_Matters

Primus registratum

Tani se pari kur behet fjale per nje genjeshter apo qofte edhe disa genjeshtra nuk me duket ndonje "sakrilegj" perballe qellimit qe ishte goxha i larte.
Problemi me kete qendron Jimmy ne faktin se Krishti nuk ishte njeri i zakonshem. Nese ai do kishte bere qofte edhe nje mekat te vetem, atehere tere doktrina e Krishterimit bie poshte, pasi eshte bazuar ne flijimin e tij ne kryq per njerezimin dhe marrjen e mekateve mbi vete per faljen tone. E gjitha kjo ndertohet mbi parantezen qe Krishti ishte pa asnje mekat. Prandaj ai s'mund te predikonte ashtu sic predikoi apo te bente ate qe beri nese kishte edhe nje mekat te vetem, qofte kjo edhe nje genjeshter, pavaresisht nga qellimi.

Ne nje vend te caktuar thuhet qe ai i kerkoi te gjithe akuzuesve ta bindnin ate qe kishte kryer mekat, dhe ata s'kishin c'te thonin:

Gjoni 8:46

Cili nga ju më bind për mëkat? Nëse flas të vërtetën, përse nuk më besoni?

Nje thenie e tille nga cdo njeri tjeter pervec atij eshte ftese per vetvrasje, pasi te gjithe njerezit (pa asnje perjashtim) mekatojne, por askush nuk e drejtonte dot gishtin drejt tij dhe ta bindte ate per mekat.

Tani ju besoni tek Bibla. Ju keni pare gje???? Edhe ju po diskutoni mbi cfare kane thene ca tipa qe vetquhen apostuj (se ju nuk i keni njohur personlisht) dhe jo para 600 vjetesh por para 2000 vjetesh. Megjithate keto jane ceshtje subjektive.
E vertete eshte qe s'kam pare gje, por te gjithe besojme ne mjaft gjera qe s'kemi pare ndonjehere. Vizioni nuk eshte kusht per besimin. Kjo nuk eshte ceshtje subjektive por objektive. Ne kemi nje liber si bibla, i cili pretendon se eshte prej Zotit, dhe permban mjaft gjera per te mbeshtetur keto thenie. Midis tyre jane faktet shkencore te shkruara ne Bibel mijera vjet para se te zbuloheshin nga shkenca, profeci qe u realizuan pas qindra-mijera vitesh pasi u shkruajten, dhe te tjera qe i perkasin te ardhmes.

Pse qenka subjektive atehere te besosh se ajo mund te jete e vertete?

T`ju bej nje pyetje rreth Bibles.
Ne Bibel thuhet thenia e famshme e Jezusit "Kur te qellojne ne nje faqe, ktheji tjetren"
Ne Dhjaten e Vjeter eshte kjo histori ne mos gaboj: Zoti i Izraelit i jep urdher Saulit, mbretit te Izraelit qe te zhduke nje popull. Urdheri eshte i qarte dhe i prere "Te vriten te gjithe...gra,burra,femije,pleq dhe biles edhe kafshet. Duhet te shkaterrohet gjithshka qe nga ndertesat dhe deri tek kafshet qe duhet te theren" Sauli i vret te gjithe me perjshtim te njerit qe e ben mik dhe kafshet ua jep ushtareve qe t`i hane. Per kete Sauli edhe denohet nga Zoti.
Tani nje pyetje kisha une. Ku qendron meshira e Zotit? Ku qendron ajo parrulla e famshme "Beji tjetrit ate qe doje ti qe tjetri te te bente ty" ? Juve nuk ju duket e cuditshme qe ne Dhjaten e Vjeter Zoti eshte i pameshirshem dhe i zgjidh problemet me ane te dhunes (sepse histori si ajo e Saulit ka dhe shume te tjera) kurse cuditerisht ne Dhjaten e Re Zoti del krejt ndryshe. Shfaqet nje Zot i meshirshem, liberal dhe shume altruist sa qe sakrifikon birin e tij te vetem dhe askush nuk vritet apo masakrohet per kete fakt. Pra nga nje Zot "diktator" del nje Zot "demokrat" qe i le njerezit te veprojne lirisht po u masakruar si ne Dhjaten e vjeter.
Cila eshte arsyeja e ketij "ndryshimi" te Zotit?
Kjo eshte pyetje e shkelqyer. Ne fakt moskuptimi i kesaj ceshtje eshte nje gur pengese per besimin e mjaft personave. Per te mos dale nga tema ketu ku jemi (meqe s'jemi tek teologjia), te lutem ma bej kete pyetje tek Teologjia -> Bisede me te Krishteret dhe do te pergjigjem me kenaqesi, pasi eshte vertete pyetje e rendesishme.

ledioni

Primus registratum

Jezu Krishti ishte (nese ka qene vertete) thjesht nje profet. Asgje me shume. Ashtu sic ka qene nje profet Muhameti, Buda, apo Abrahami. Ka shume pjese te erreta per Jezu Krishtin. Ku ka qene ai gjate viteve qe nuk njihen ne jeten e tij? Nese ka qene biri i Perendise, atehere duhet te kene qene me te sakte rreth tij. Krishterimi, feja qe ai themeloi eshte ndertuar mbi shume mashtrime dhe nuk pothuajse asgje origjinale. Atehere, pse duhet te besojme kur na thone qe 2005 vjet me pare mbi kryq vdiq biri i perendise?

Gerald_LSU

Primus registratum

Opinioni im puqet me ate te Albert Einstein:

"To what extent are you influenced by Christianity?"
(Deri në ç'pike jeni influencuar nga Krishterimi?)

"As a child I received instruction both in the Bible and in the Talmud. I am a Jew, but I am enthralled by the luminous figure of the Nazarene."
(Në femijeri mora mesim me Biblen dhe me Talmudin. Jam hebre, por jam i mahnitur nga figura e shndritshme e Nazarenit)

"You accept the historical Jesus?"
(E pranon Jezusin historik(isht)? )

"Unquestionably! No one can read the Gospels without feeling the actual presence of Jesus. His personality pulsates in every word. No myth is filled with such life."
(Patjeter! Askush s'mund te lexoje Ungjijte pa ndjere prezencen e Jezusit. Personaliteti i Tij buçet ne cdo fjale. Asnje mit s'mund te jete i mbushur me kaq gjalleri.)

DriniS

Ecejak

Fakt: Per te kane shkruar disa apostuj, qe do te thote se nuk eshte perralle e sajuar. Kane predikuar mesimet e tij pa kerkuar shperblime e te mira materiale sic eshte e zakonshme ne natyren e njeriut. Kjo vjen nga dicka qe ka ndodhur ne te vertete.

Fakt: Ka mungesa ne gjithe jeten e krishtit dhe kjo per shkak se edhe ato shkrime qe ekzistojne dhe qe nuk jane publikuar ruhen ne vatikan.

Fakt: Njerezit e kane shume te veshtire te besojne se nje njeri i vetem ishte aq i perkryer sa te jepte dhe jeten e tij per mekatet e te tjereve, dhe kjo eshte nje dashuri e pakonceptueshme dhe e paprovuar ne menyre direkte nga njeriu qe jetoi dje e jeton sot. Qene te pakte ata qe e provuan asokohe.

Fakt (drejtuar Jimmy): Ne bibel mund te lexosh per nje burre te pasur i cili e kishte vajzen te semure dhe ne prag te vdekjes dhe con fjale per te sjelle Jezusin ne shtepine e vet per ta ndihmuar. Kur Jezusi vjen, vajza kishte vdekur. Ai e ringjalli vajzen dhe kjo shkaktoi pak cudi tek apostujt pasi Jezusi kryesisht ndihmonte te varferit me probleme shendetesore pasi te pasurit i kishin te gjitha te mirat. Duke u bazuar tek llogjika juaj, do thoja qe Jezusi ne kete rast nje magjistar i afte e me pretendime per fame, do kish paguar goxha para e florinj tek i pasuri qe te bashkepunonte me te per ta realizuar kete skene. A nuk je duke ja fut njecike si kot?

Fakt: Eshte me e rendesishme te lexosh shume burime, shkrime te ndryshme qe nuk flasin vetem per Jezusin por edhe per mrekullite e shenjtoreve dhe jeten e tyre, per Padre Pion qe ka jetuar ne ditet tona me shenjat e stigmata ne trupin e tij sesa ti referohesh nje shkrimi te vetem dhe te pretendosh gjithe se aty ka gabime. Sigurisht qe ka gabime pasi jane shkrime te apostujve, te shenjtoreve, te njerezve te cilet i kane interpretuar sipas asaj qe kane eksperiencuar ata, te kaluara dore me dore, dhe jo nje liber qe e ka nisur, shkruar e perfunduar vete biri i Zotit te cilin perpiqeni ta ulni kaq poshte. Edhe ne shkrimet e mia mund te gjinden gabime, une nuk jam perfekt dhe nuk pretendoj te jem. Cka shkruaj jane nga ato cfare une kam interpretuar prej leximeve.

Fakt: Trinitia e shenjte = Ati, Biri, Shpirti i Shenjte. Biri i Zotit nuk eshte thjesht profet sic pretendohet nga feja myslimane. Eshte shume me shume se aq. Ardhja e tij ishte e parashikuar qe me pare dhe e shkruajtur ne librat e shenjte, nderkohe qe nuk jane parashikuar ardhje te shenjtoreve te krishtere e myslimane qe kane ekzistuar me vone neper bote, nese ai do ishte thjesht shenjtor.

Nese ju nuk e degjoni te verteten, askush nuk ka per t'jua treguar.

ledioni

Primus registratum

O Drini, apostujt kane shkruar per nje Jezu Krisht, por kane shkruar 4 shekuj pas vdekjes se tij. Si mund te jene te besueshme burime te ketilla? Nuk ka nje informacion apo fakt qe te vije direkt nga koha kur ka jetuar Jezu Krishti. Dhe deri sa te mos kete nje fakt te tille, ne do te vazhdojme te besojme se dikur ka egzistuar nje cifut me emrin Jezu Krisht, i cili ka themeluar fene me te madhe ne bote.

jimmy84

Primus registratum

Fillimisht postuar nga DriniS:
[qb] Fakt: Per te kane shkruar disa apostuj, qe do te thote se nuk eshte perralle e sajuar. Kane predikuar mesimet e tij pa kerkuar shperblime e te mira materiale sic eshte e zakonshme ne natyren e njeriut. Kjo vjen nga dicka qe ka ndodhur ne te vertete. [/qb]
Ky fakt maksimumi verteton ekzistencen e Krishtit por jo domosdoshmerisht qe ai ishte biri i Zotit, sepse ata fare mire mund te kene genjyer ne kete pike. (sigurisht qe duke qene shoke ideali kjo nuk me duket e pamundur)

[qb] Fakt: Ka mungesa ne gjithe jeten e krishtit dhe kjo per shkak se edhe ato shkrime qe ekzistojne dhe qe nuk jane publikuar ruhen ne vatikan. [/qb]
He he he ja kjo me ve ne dyshim qe ai s`ka qene biri i Zotit. Fakti qe Vatikani nuk i publikon hedh dyshime jo fakte pro Krishtit.

[qb] Fakt: Njerezit e kane shume te veshtire te besojne se nje njeri i vetem ishte aq i perkryer sa te jepte dhe jeten e tij per mekatet e te tjereve, dhe kjo eshte nje dashuri e pakonceptueshme dhe e paprovuar ne menyre direkte nga njeriu qe jetoi dje e jeton sot. Qene te pakte ata qe e provuan asokohe.[/qb]
Ka patur shume shqiptare qe kane dhene jeten per te tjeret jo vetem Krishti. Mjafton te permendim Mic Sokoli apo Selam Musai /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif . Gjthashtu Gandi u vra pikerisht per shkak te revoltes se tij paqesore. Dhe s`ma ha mendja qe s`e kishte ditur qe mund te vritej por megjithate nuk u terhoq.

[qb] Fakt: Eshte me e rendesishme te lexosh shume burime, shkrime te ndryshme qe nuk flasin vetem per Jezusin por edhe per mrekullite e shenjtoreve dhe jeten e tyre, per Padre Pion qe ka jetuar ne ditet tona me shenjat e stigmata ne trupin e tij sesa ti referohesh nje shkrimi te vetem dhe te pretendosh gjithe se aty ka gabime. Sigurisht qe ka gabime pasi jane shkrime te apostujve, te shenjtoreve, te njerezve te cilet i kane interpretuar sipas asaj qe kane eksperiencuar ata, te kaluara dore me dore, dhe jo nje liber qe e ka nisur, shkruar e perfunduar vete biri i Zotit te cilin perpiqeni ta ulni kaq poshte. Edhe ne shkrimet e mia mund te gjinden gabime, une nuk jam perfekt dhe nuk pretendoj te jem. Cka shkruaj jane nga ato cfare une kam interpretuar prej leximeve.[/qb]
Po atehere si t`i besoj une shkrimeve biblike kur ato kane gabime dhe jane interpretuar nga njerez qe une as i njoh dhe as kam ndermend t`i njoh??? Kush po ja fut kot, une apo ti.

[qb] Fakt: Trinitia e shenjte = Ati, Biri, Shpirti i Shenjte. Biri i Zotit nuk eshte thjesht profet sic pretendohet nga feja myslimane. Eshte shume me shume se aq. Ardhja e tij ishte e parashikuar qe me pare dhe e shkruajtur ne librat e shenjte, nderkohe qe nuk jane parashikuar ardhje te shenjtoreve te krishtere e myslimane qe kane ekzistuar me vone neper bote, nese ai do ishte thjesht shenjtor.[/qb]
Ky paragrafi nuk ja vlen te komentohet se eshte thjesht propagende pa ndonje fakt te ri.

[qb] Fakt (drejtuar Jimmy): Ne bibel mund te lexosh per nje burre te pasur i cili e kishte vajzen te semure dhe ne prag te vdekjes dhe con fjale per te sjelle Jezusin ne shtepine e vet per ta ndihmuar. Kur Jezusi vjen, vajza kishte vdekur. Ai e ringjalli vajzen dhe kjo shkaktoi pak cudi tek apostujt pasi Jezusi kryesisht ndihmonte te varferit me probleme shendetesore pasi te pasurit i kishin te gjitha te mirat. Duke u bazuar tek llogjika juaj, do thoja qe Jezusi ne kete rast nje magjistar i afte e me pretendime per fame, do kish paguar goxha para e florinj tek i pasuri qe te bashkepunonte me te per ta realizuar kete skene. A nuk je duke ja fut njecike si kot?

Nese ju nuk e degjoni te verteten, askush nuk ka per t'jua treguar. [/qb]
Se pari kerkoj falje se vertet e kisha harruar kete faktin. Tani nqs flet me mua mos fol si e jema e Zeqos maje thanes po lexo tamam cfare shkruaj une se nuk kam ndermend te sqaroj te gjithe te krishteret nga 20 here secilin qe Krishti nuk kerkonte fame apo pasuri (prandaj mos me acaroni me gjera idoteske qe nuk i kam thene duke banaizuar muhabetin ne kulm) Po ta shkruaj me shkronja te medh qe ta perceptosh me mire.
KRISHTI NUK KERKONTE FAME POR TE BENTE REVOLUCION PAQESOR TE RENDIT BOTEROR (kuptove gje????)
Persa i perket rastit ne fjale mund te kete disa variante zgjidhjeje:a) Se pari ka semundje qe te bejne te dukesh i vdekur dhe biles edhe mund te varrosesh dhe pastaj te "ngjallesh" ose me sakte te zgjohesh.
b)Ndoshta edhe kjo mund te jete edhe nje truk tjeter (megjithese kam dyshime qe s`eshte keshtu)
c) Mund te kete ndonje zgjidhje qe une nuk e di /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Megjithate perderisa ekziston ai varianti "a"
mua nuk me duket prove e mjaftueshme qe Krishti ka qene biri i Zotit.
Shendet njerez dhe lereni zotin ne qejf te vet se mesa shoh ka ca kohe qe ka ikur me pushime (dhe i jap te drejte ne fakt) /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif