A ka dallime midis shqiptareve dhe kosovareve?

Guest
Re: A ka dallime midis shqiptareve dhe kosovareve?

Sa gjynah per ca ketu qe jane kaq me intelekt te ulet sa vetem njerzit si puna e tyre arrijne te shohin.
Une kam punuar si vullnetare gjate periudhes se luftes qe behej ne kosove. Kam pasur nen kujdesin tim rreth 100 veta.Kam takuar familje intelektuale dhe familje qe disa pjestar nuk ishin te shkolluar.
Ata nuk kane jetuar ndonjehere me uje me orar, nuk pasur shtepi aq te vogla sa te tonat, nuk kane jetuar me pak pjestar...e ku ta di une sa ndryshime mund te kemi. Por ne fund te fundit as nje shqiptar i krahinave te veriut sdo e kuptonte nje shqiptar te krahines se jugut.
Moshataret e mia jane njelloj si une.dalin per shopping dhe pelqejne librat dhe muziken ashtu si une.Nuk dine te qendisin si mamat e tyre...
Jepini kohe dhe do behen nje popull per tu pasur zili, sepse kane potencial!!!! /pf/images/graemlins/wink.gif

Uroj qe nje dite te bashkohemi me kete krahine. /pf/images/graemlins/smile.gif

OROSHI

Primus registratum

Ehh,sillemi e perdridhemi e prap te njajtat gjana/perfundime shkrujm!!
Kondra,persa i perket "q" tek shkodranet,besoj e din qe jo c'do kompjuter e ka ate "c",pra fjala "car"(shkurt/dialekt per "c'far")merr nji kuptim komplet tjeter,nejse!!!
Blue,te imagjinoj tuj shku per pushime me dy-tre valixhe te cilat i mbajne dy djelmosha simpatike aborigjinal /pf/images/graemlins/laugh.gif ,gjithsesi pushime te mbara :wave: !
Fleur,si ja ke dal me 100 vete mbi siper mi goc,per pune te intelektit them /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Kondra,persa i perket "q" tek shkodranet,besoj e din qe jo c'do kompjuter e ka ate "c",pra fjala "car"(shkurt/dialekt per "c'far")merr nji kuptim komplet tjeter,nejse!!!
Orosh, un nuk e di se si shkrun ti po pyt i her ma t'moqmit se qa do t'thojn /pf/images/graemlins/wink.gif . Rrusho shkodrant e shkrujn me q edhe me dor!

OROSHI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Kondrapedali:
[qb]
Orosh, un nuk e di se si shkrun ti po pyt i her ma t'moqmit se qa do t'thojn /pf/images/graemlins/wink.gif . Rrusho shkodrant e shkrujn me q edhe me dor! [/qb]
Eeeeeeeee,besoj e din qe ka dy gjuh shkodrane,me fillu me vu ne dukje dallimet/ndryshimet tash po na duhen edhe nja 10 faqe te tjera!
Une thash se e ke per "gabimet" kompjuterike!
Perndryshe kam pas hap nji teme te "shkodra loce",munesh me e gjete se mu nuk me lejohet me marr pjes ma atje vetem prej ketyne dallimeve gjuhsore ne shkoder /pf/images/graemlins/laugh.gif .

Rambo

Primus registratum

ndryshimet:

-shqiptaret e koseves nuk flasin shqipe te paster
-kane nje mentalitet krejtesisht tjeter
-jane me konservative e te prapambetur persa i perket shoqerise, zhvillimit te femres etj
-shqiptaret e kosoves jane me patriote se ata te shqiperise per vete rrethanat historike

Post Scripter

Primus registratum

Dallimet sociologjike mes shqiptareve te Shqiperise dhe atyre te Kosoves lidhen me kontekstin ku u zhvilluan shoqerite perkatese ne 100 vjeteshin e fundit.
Si pasoje e ndarjes dhe zhvillimit ne dy shtete te ndryshme, dy varietetet e shqiptareve kane zhvilluar disa interesa te ndryshme. Ato shfaqen ne stilin e muzikes qe prodhohet nga njera dhe tjetra pale, nga llojet e letersise, lehtesia apo veshtiresia e progresit te demokracise, ekonomise te tregut, zhvillimit te institucioneve dhe elementeve te tjere te organizimit politik. Por natyrisht ketu behet fjale vetem per shkalle te ndryshme te zhvillimit te te njejtit interes por jo per interesa te ndryshme. Fjala vjen, shqiptaret e Shqiperise kane me te zhvilluar poezine, te cilen e levrojne edhe ata te Kosoves, por qe nga ana tjeter, kane me te zhvilluar prozen eseistike. Shqiptaret e Shqiperise preferojne demokracine me delegim (presidenti & kryeministri emerohen nga Kuvendi), ndersa ata te Kosoves ate me zgjedhje te drejtperdrejte (do te preferonin qe presidenti te zgjidhej nga populli). Kjo i ben shqiptaret e Shqiperise me tradicionaliste dhe me te prirur forma regjimesh si monarkite, ndersa ata te Kosoves me teper drejt formave republikane. Nuancat jane te shumta, mendoj une, por thelbi mbetet i njejte. Gjithcka ne te dyja anet e kufirit, pavaresisht nga forca apo intensiteti, ndodh shqip.

personazh

Valoris scriptorum

SS Kosova, ben gabim robo kur ngrihesh e permend fakte historike si ato qe ke shkruar ne fillim te ksaj faqeje. as nuk kane te bejne hiç me temen ne fjale, mgjth nuk ta editova postimin.

edhe te tjeret qe kane replikuar SS Kosova-n te njejten gabim kane bere. eshte trapllik me tregu superioritet kur behet fjale per periudhen e '97. quhet njerzillik!

un per vete s'kam qene asnjehere ne Kosove, mgjth kam njohur kosovare. nuk kam aq informacjon per kulturen kosovare, per rregullat shoqerore kosovare.

bazohuni mbi te tilla informacjone kur shkruani, e jo te ngriheni ne kembe se s'ju pelqe dialekti!

Rambo

Primus registratum

ik e vidh ca hurma plako hahahaha

kosovaret kane nje sistem tjeter jetese po per mua pervec se flasin shqip jane aq te ndfyshem sa dhe nje italian apo nje grek.....nuk kam qene kurre ne kosove dhe ndoshta nuk kam per te qene kurre.kur i takoj i respektoj si njerez dhe skam snje lloj ndjenje qe te me bashkoje apo te me ndaje.Point!

epiphany

Primus registratum

pse kur flitet per ndryshime duhet te dalim gjithmone ne perfundime te tipit me te mire a me te keqinj, me lart a me poshte.kjo nu ka asnje kuptim.pastaj qe ka ndryshime kjo eshte normale dhe per kete nuk ka asnje dyshim.karakterin e nje populli e formon historia e historia e Kosoves nuk ka qene e njejte me ate te shqiperise.

Guest

Fillimisht postuar nga OROSHI:
[qb]

Fleur,si ja ke dal me 100 vete mbi siper mi goc,per pune te intelektit them /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
PSe nuk provon te mos paragjykosh para se te njohesh?

:wave:

epiphany

Primus registratum

duke pare pergjigjet e kesaj teme me vjen natyrshem te them qe kjo shprehje nuk ka shume vend ketu.

OROSHI

Primus registratum

Fluer/Lulije /pf/images/graemlins/laugh.gif ,ngaqe njoh shum provoj te them mendimin tim!!Por kam idene qe shqiptaret e Kosoves qe jetojne ne Kosove jane ma te mire se sa ata qe jetojne ne Evrope(ka edhe perjashtime,sdiskutohet).

William Wallas

Forumium maestatis

Denna shum dakord dhe une me ty !!! Po pyetja e shtruar me duket pa pik llogjike ... kshu qe ho detto la mia stronzata shkurtimisht dhe e mbylla me aq !!!

PS : tema ose te cohet tek arena nderkombetare ose te politika ... ose te flitet per gjera larg qesharakesh ... se si pyetja si pergjigjet spo kane te bejne fare me sociologjine !!!

bob

Primus registratum

ka ndryshime dhe shume!

une kam jetuar ne nje rreth te tille kohe me pare kam kuptuar se si nje kosovar te shperfytyronte,pra nje kosovar :eek:

me vjen keq por nuk arrij te nje mendim pozitiv :shrug:
do ishte me mire te mos prononcohesha,me mire secili ne shtepi te vet me hallet e veta!!!

William Wallas

Forumium maestatis

Great ... une njoh nje tuf me leber ... apo me fierak ... apo me beratas ... qe kane shit dhe motrat e tyre per ... edhe me shtiren ketej si BOSA !!! Deshiron te ndalemi tek sistemi i vlerave ?????????

PS : Ceshtja per mendimin tim .. nuk duhet personalizuar !!! Por duhet pare nga nje kendveshtrim me largpames !!! Te fillojme te merremi me shembuj banal ... sic ishte i mesipermi i imi ... nuk me duket shume edukuese per ata qe lexojne apo per ata qe duan te kuptojne dicka !!!

Mbetem i mendimit qe tema eshte per te Politika !!!

UCLA

Primus registratum

Fillimisht postuar nga FloBo:
[qb] Ta mbeshtes mendimin angel :thumbsup: ka kaluar shume kohe qe kur Kosova u nda nga trungu ame dhe prandaj kemi me shume ndryshime se sa ngjashmeri :shrug: por kjo s'do te thote qe nuk mund ta kuptojme njeri-tjetrin. Me kalimin e kohes besoj se dallimet midis nesh do te pakesohen shume. [/qb]
Me pelqen shume mendimi yt.

bob

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Wallsingham:
[qb] Great ... une njoh nje tuf me leber ... apo me fierak ... apo me beratas ... qe kane shit dhe motrat e tyre per ... edhe me shtiren ketej si BOSA !!! Deshiron te ndalemi tek sistemi i vlerave ?????????

PS : Ceshtja per mendimin tim .. nuk duhet personalizuar !!! Por duhet pare nga nje kendveshtrim me largpames !!! Te fillojme te merremi me shembuj banal ... sic ishte i mesipermi i imi ... nuk me duket shume edukuese per ata qe lexojne apo per ata qe duan te kuptojne dicka !!!

Mbetem i mendimit qe tema eshte per te Politika !!! [/qb]
e thashe aty qe ishte me mire te mos perzihesha.
nuk doja te fyeja asnjeri,keshtuqe mos te ofendohet njeri!
nuk kam pase kontakt direkt dhe nuk pretendoj ta kem,shoh dicka te larget nje marrdhenie qofte edhe shoqerore me kosovaret!
se cfare kane bere shqiptaret,kjo nuk mendoj se duhet te jete objekt per te fyer nje pale dhe ngritur nje tjeter :shrug:
tema mund te trasferohet kudo une,eshte me mire mos te shkruaj ne kete teme!po iki tek PYET E PERGJIGJU,SEPSE CFAREDO TEME TE FLITET JE I SULMUAR PERHERE,NDOSHTA EDHE I KEQKUPTUAR :thumbsup: