A jane shqiptaret racista???

Erind

Forumium maestatis
Re: A jane shqiptaret racista???

Racizmi per ne shqipetaret, eshte si puna e mullirit dhe tani na bie neve ta kemi ne kurriz. nuk kam shume kohe , por do ta vazhdoj sa po te kem pak kohe te lire.

edda

Primus registratum

Paperina problemi nuk eshte se jemi apo nuk jemi ne me te paster e me te zgjuar se ato. Une e pranoj qe ka plot zezake qe jane shume me te zot se une per carità une vetem po ju rrefej qe i negri mi fanno senso. Une i ndihmoj sa here me jepet mundesia biles deri para nje viti kam qene scout dhe kam shkuar vullnetare ne nje kamp refugjatesh dhe kam shoke zezake te cilet i respektoj, ndonjehere ndjehem dhe ne faj per ate qe mendoj por çte bej mua era dhe lekura e tyre mi fanno senso.

Guest

Rracizmi është urrejtja ndaj dikujt që i përket nje rrace tjetër, dhe urrejtja është indikator i mungeses së besimit tek vetvetja, tregon që ti ndjehesh i kërrcënuar nga dikush. Pra është shenje inferioriteti të perceptuar nga ana e abuzuesit i cili nuk do ta pranojë apo artikulojë këtë fakt (të qenit inferior), por që fatkeqesisht përfundon duke bërë pikërisht këtë me demostrimin e rracizmit të tij. Është pra normale që njeriu të urreje ata që i ndien në të njejtin nivel intelektual me te apo edhe me lart se veten. Tani cilat jane komplekset që çojnë në këtë qëndrim ndaj rracave të tjera tek disa, ka të bëjë me formimin e individit dhe eksperiencat e tij/saj personale. Pra çështja ka më tepër natyre individuale sesa kombëtare dhe përgjithësime të tilla do të ishin spekulative- pak nga nje rezultat statistikor mund të dilnin të vërteta. Për sa i përket nëse emigrimi ka ndryshuar qëndrimin e shqipëtarëve ndaj rracave të tjera kjo nuk ka nevoje për koment pasi është e dukshme në fjalet e shumë parafolësve të mësiperm. Të qenit rracist është një mënyrë e dëshpëruar për të bërë vetën të ndihesh më mirë për paaftësitë e tua.

No ofense to any one, pasi mendoj që shumë nga parafolësit e mësiperm kane ngatarruar dëshirën për mospërzjerje të rracës sonë me rraca të tjera me rracizmin.

karamel

Primus registratum

Jeni kot fare!
nuk arrij dot ta imagjinoj qe gjeneracioni im eshte ushqyer me ndjenjen e racizmit dhe diskriminimit.
Ka vetem nje race dhe ajo eshte raca humane!
Kam dale me metis, me arab, me black ose neger si i thoni ju!
Me pelqen shoqeria me zezaket dhe e dini pse?
Because i fuck the society! :tipsy: :tipsy:

romeo

Forumium maestatis

ne çdo vend te botes ka racista dhe jo racista, keshtu qe eshte e kote te pyesim neqoftese jemi ne shqiptaret raciste.
help.gif

champaign girl

Primus registratum

un ja mbeshtes mendimin plotesisht te shkalafitures...shqiptaret jane nje der njerzit me rracist dhe close-minded qe ekzistojn ne rruzullin e tokes!!!

champaign girl

Primus registratum

oh puh-lease....shko shifi pak temat qe kan hapur bashkatdhetaret tane ku flasin se cfar mendojn about gay ppl!!! they make me sick.....

oneo

Forumium praecox

Aty nuk tregohet aspak rracizem. Biles mua me vjen mire qe egzistojne ende njerez me mendime te shendosha.

Mblidhi ne nje fushe dhe digji...

Jam goxha open minded

Postaime

Primus registratum

Po , ne shqiptaret jemi racista por racizmi yne eshte me teper kunderveprim ndaj qendrimit racist qe mbajne karshi nesh,qe ne njefare menyre e meritojme duke u nisur nga nami i keq i yni ne shume vende te botes.

Realitet i hidhur por jo i pandryshueshem ...

oneo

Forumium praecox

kur t'vdesin gjith gaxhiet e lagjes... /pf/images/graemlins/tongue.gif

astrit

Primus registratum

Fillimisht postuar nga ^*Spirit*^:
[qb]Per mendimin tim shqipetaret jane shume racista. Familja ime mban numrin ^1^ . Une flas per vete kur them se nuk i dalloj njerezit. Gjeja e pare qe shikoj tek nje person eshte se si ai/ajo mendon . S'kam pse i/e gjykoj kur as qe nuk i njoh. Dikush qe shikon ngjyren , gjatesine e pasurine dhe mendon se si vetja nuk ka atehere per mua eshte 0 . Kaq kisha . Flm , ^*Spirit*^[/qb]
mire eshte qe mos te egzistoj tek asnjeri racizmi.por do ti thosha SPIRIT qe familja e saj te shikonte per ndonje numer tjeter se njishin e kam vete.

e shkallafitura

Primus registratum

Na Falni Ju Qe Nuk Kuptoni Anglisht (mgjth ate qe thashe une te tere e kuptojne, jam mese e sigurte)

Desha te thoja qe ne nje vend si Shqiperia niveli i edukimit eshte ZERRROOOOOOOOO, edhe injoranca eshte ne shkallat me te larta. Racismi eshte thjeshte produkt i injorances. Me kujtohet para disa vitesh(kur isha e vogel), mamaja ime me thoshte qe "zezaket" ne te tere boten jane hajduta e kriminela. Me vone kur edhe ajo pa me shume bote e kuptoi qe t'i fusesh nje femije idera te ketilla eshte idiotizem. Ajo ka ndryshuar shume dhe e di qe une kam shoqeri te ngushta me njerez te ngjyrave te ndryshme, dhe as nuk i behet vone edhe nese une behem me nje femije te ketille ose kaloj jeten me nje njeri te ketille.
Puna eshte qe bota e civilizuar ndryshon, evulon. Mendimet raciste, seksiste, homofobike etj etj, po dalin jashte kohes. Jane provuar nga historia qe keto lloj diskriminimesh nuk kane baza morale ose ligjore.
E vetmja gje qe me frikson ne Shqiperi eshte qe rinia i ka keto vizione te prapambetura dhe qe do te duhet me shume kohe per ndryshim. Fakti eshte qe te rinjte shqiptare nuk hapin nje liber ose nje gazete, per te hapur paksa horizontin e njohurite. Te rinjte shqiptare nuk kane opinione per probleme qe influencojne te ardhmen por merren gjithe diten me thashetheme qe nuk ngrene uje.
Une per vete nuk shoh ndonje te organizate te rinjsh te luftoje per te drejtat e njeriut, ose me thjeshte, per kushtet miserabel neper shkolla e universitete, ose per varferine, ose te burgosurit, ose per te semuret me SIDA, etj etj. Nuk dua te vazhdoj pasi nuk eshte e mundur te mbaroj. Shqiperia ka aq shume probleme e asnje se "RRUAN". Politika eshte nje skene teatrale e jete civile nuk ka sepse shkelen te drejtat cdo dite, qe nga qeveria e deri tek familja "tradicionale".
Si konkluzion, (une nuk jam aq pesimiste por realiste)shqiptaret jane te prapambetur. MGJTH eshte thjeshte nje arsye nuk justifikon diskriminimin e cfaredolloj natyre. Shqiptaret nuk kane asnje arsye per te qene racista ne fakt...Ne kemiiqene nga vendet e pakta qe akomodoi Cifutet gjate luftes se dyte boterore...ne nuk kem shkak pse te urrejme racat e tjera. Praktikisht mendoj qe shumica e shqipove nuk kane pare asnje "zezak" ne jeten e tyre (po te mendosh fshatrat e veriut ku akoma ekziston kanuni).

Diavolessa

Valoris scriptorum

Do vi dita edhe ne Shqiperi qe do ndryshohet mendje po he. Te krahasojme rracismin e sotem me 7-10 vjet me pare, sa do eshte rralluar pak.

(Nje dite do behet me mire)

fallen angel

Primus registratum

italianet na kane inat:racista!
greket po ashtu:racista!

e kjo vlen per gjithe te tjeret...

po une nuk kam pare si te ne ku tjetri te thote shi ky maloku,fshatari,katnari ka dale ne qytet etj etj,dhe jam sh dakort qe rrjedhojne keto gjykime nga injoranca.

vetem ketu ne itali ka pare une qe jane racista mrena venit,po keta te them te drejten jane me injorante se nje njeri pa shkolle ne majen e nje mali,keshtu qe nuk i vihet re,po ne,ne nuk duhet kurrsesi te biem ne keto nivele!

Iliri

Primus registratum

Jane ngaterruar shume gjera ne kete teme. Se pari, racizmi dhe nacionalizmi jane dy gjera te ndryshme. Persa i perket racizmit, nuk eshte racizmi nje gje qe i takon vetem te paedukuarit. Ne USA racistet me te medhenj jane nga njerezit me te edukuar. Ne luften e dyte boterore, nje lufte pak a shume raciste, Gjermanet kane qene me te edukuarit nga te gjithe dhe luftonin ne emer te races sone. Kur palestinezet po e vrisnin nje cifut ne vidjo, nuk po e quanin cifut, por "white boy" apo djale i bardhe sepse shume europiane te kthyer ne fene cifute jetojne ne Izrael. Nga raca zezake ne USA, te gjithe udheheqesit e kesaj race jane raciste te larte duke filluar me Jessie Jackson. NAACP do te thote "National Agency for Advancment of COLORED People" apo Agjensia Nacionale per Zhvillimin e Njerezve me Ngjyre, pra zezakeve. Racizmi eshte pjese e gjenetikes se njeriut dhe jo vetem qe nuk do te zhduket, por do te rritet me rritjen e popullsive boterore. Me rritjen e numrit te popullsive, burimet e ushqimit dhe burimet e tjera natyrore per mbeshtetjen e jetes do te zvogelohen. Ne fund te fundit, bota do te behet ashtu sic ka thene Darwin: Nje xhungel ne te cilen vetem me te fortit do te mbijetojne. Me zhdukjen e nacionalizmit ne Europe, njerezit kane nevoje per identitet te ri, dhe ky identitet eshte ai i races. Perplasjet raciste ndodhin shpesh ne USA (djegia e qytetit Los Angelos) , ne Angli (sic isthe ai ne mes Anglezeve dhe Aziatikeve Pakistanez.) Ajo qe ka qene lufte ne mes kombeve, tani kthehet ngadale ne lufte ne mes racave. Dhe kjo lufta ne mes Arabeve dhe Perendimit nuk eshte plotesisht fetare, por edhe raciste. Nuk ishte krejt si aksident qe ne masakrimin e turisteve ne Egjypt para ca koheve, pothuajse te gjithe turistet qe u masakruan ishin Gjermane dhe Europiane te tjere. Ata u zgjodhen me ane te ngjyres se lekures. Kur Europianet erdhen ne boten e re, nuk pati ndonje dashuri ne mes races Indiane dhe Europiane por vetem luftera. Tek Indianet ne ishim "White Man" apo njeriu i bardhe, pra plotesisht te identifikuar nga raca. Sic tha Darwin, me i forti ne fund mbijetoi dhe e zoteroi Ameriken. Gjenetika Europiane ishte e imunizuar ndaj semundjeve te ndryshme ndersa ajo Indjane nuk ishte dhe natyra i selektoi ata per zhdukje me mase. Me habit shum shkrimi i atyre qe e thjeshtesojne temen e racizmit kur kjo teme eshte aq e komplikuar dhe me histori shume te gjate natyrore/njerezore. Shajne popullin e tyre, gjaku i te cilit rrjedh ne venat e tyre, ne emer te nje race tjeter sepse eshte "moda" keshtu. Po ne fund te fundit, kur e gjen vehten ne rrezik, apo ne vuajtje, kush mendoni ju se ua jep doren me pare? Nje mongolez? Afrikan? Apo nje Shqipetar/Europian? Shqipetar/Europian ka qene per mua tere jeten dhe se nuk ka e nuk do te kete race tjeter me te afert per mua. Ne ate kam gjetur vellezer e motra edhe ne fund te botes.

hellz_angel

Primus registratum

Po, shqiptaret jane rracista vecanerisht ndaj zezakeve. kam shume shoqe e shoke qe jane zezake, indjane etc dhe shume nga ta jane shoke te ngushte por as nuk e imagjinoj dot reaksionin e prinderve po ti thoja qe njeri prej ketyre eshte me shume sesa shok i ngushte.
jam shume kurjoze te di se si trajtohen zezaket ne shqiperin e sotme.
sic thane disa me larte rracizmi eshte injorance dhe nuk ka rendesi se sa i edukuar eshte personi, rracizmi prape ngelet nje forme injorance.

oktapodi

Primus registratum

rrofte hitleri,

e thashe djemte jane racista,
por vajzat jo,se i pelqejne te gjitha ngjyrat e ylberit.
Kam vene re ne angli,itali,gjermani,austri,
se njerezit ishin racista,te ngjyres.