A eshte i nevojshem ndikimi Arab ne Shqiperi???

A eshte i nevojshem ndikimi Arab ne Shqiperi???

Tani,jo pa qellim e hapa kete teme,sepse ka njerez qe mendojne se ,muslimanizmi shqiptar shpeton nga zhdukja vetem ne saje te fundamentalizmit arab,pra vetem ndikimi i Sauditeve do qoje perpara islamin shqiptar.Une nuk jam dakord me kete,duke ditur historine e muslimanizmit shqiptar(aq sa di)besoj qe muslimanizmi shqiptar nuk ka qene kurr i rrezikuar per tu zhdukur(e kunderta,mendoj une,do ndodhe po te hyje Wahabizmi i eger ne shqiperi),bektashinjte njihen si tolerante te medhenj.Kete teme nuk e hapa tek "teologjia" per vete nuancat sociale, dhe jo fetare, qe dua ti jap kesaj teme.Pra kur behet fjale per "tolerance "fetare ne shqiperi,une ia dedikoj kete bektashinjve te urte dhe aspak ekstremista.Mendojeni vete se cfar tolerance do kete mbas disa vjetesh te ndikimit fundamentalist Saudit ne Shqiperi!!!!
tema edhe mund te mbyllet,nqs nuk e shohin te arsyeshme moderatoret,por shpresoj qe jo!!
Ju lutem, :thumbsup: kulture!!!

OROSHI

Primus registratum
Re: A eshte i nevojshem ndikimi Arab ne Shqiperi???

Chaon,nuk besoj qe Gysi eshte nga ata fundamentaliste(ku i dihet??),por une kam vene re dicka tolerante tek ai,ndersa persa i perket Amar dhe Fotaq jam dakord,per te mos permend edhe nja 10-12 te tjere,mire qe u zhduk ky Fotaqi,se ishte me te vertete i peshtire,komplet i degraduar si njeri,une do e kisha lene direkt forumin sikur ai te vazhdonte te shkruante ketu(ndoshta eshte me ndonje nick tjeter??)

Gysi,nuk e di a jane Beltashinjte pakice apo shumice ne shqiperi,di vetem qe jane me te mire dhe shum me patriote se Islamistet e ketyre viteve te fundit!!!!!!Dhe per mendimin tim,toleranca fetare ne shqiperi eshte rezultat pikerisht i ketyre Bektashinjve,se te ishte per Islamistet do u benim Republike Islamiste(pikerisht kete duan shqiptarofolesit me gjak te huaj nder vena/deje). :wave:

blendiys

Primus registratum

Ajo s'ka me shtyu te diskutoj ketu ishte nje bashkbisedim me disa te njohur vite me pare,rreth besimit dhe Islamit.
U habita sepse ne ate kohe degjova nje emer qe me perpare ishte komplet i panjohur per mua :Osama Bin Laden...!
Me beri pershtypje se muhabeti u lakua rreth ketij "profeti" nga keta persona qe i njihja si shembuj te paqes dhe mirekuptimit,perdorimit te arsyes ne diskutim,por jo me!!
Keta persona folen e folen vetem per dhune dhe sakrifice,vetemohim,dhe asnje paragraf te Kuranit.
Asaj kohe nuk i'a vura veshin shume fjaleve sepse nuk shfaqnin ndonje interes per mua (dhe sot jo),por kohe me vone po arrija te kuptoja se dicka po keqinterpretohej tek keta njerez (nuk pergjithesoj) dhe keta persona sot jetojne ne Amerike,marrin burse dhe studiojne dhe nga ana tjeter zgjasin mjekerat dhe propogandojne hapur Anti_Amerikanizmin (jo politiken) si armikun e perbetuar.
Keta persona mbase nuk kishin takuar nje "Predikues te Islamit" ne jeten e tyre dhe mbase nuk dinin ku gjeografikisht ndodhej Meka.

OROSHI

Primus registratum

Pikerisht tek keta persona qendron edhe rreziku,sepse tashme ata e kane anashkaluar Kuranin dhe kane krijuar nje si"pamvaresi" nga Kurani!!!Fjalet e Kuranit per dashuri,zemergjeresi,urtesi-jane ndrruar me urrejtjen,luften,zemergurtesine.
Ne nje program te para disa diteve ne nje stacion televiziv Gjerman qe titullohej:Al-Qaida 2004,Shqiperia radhitej e dyta(sipas alfabetit,por prap....)mbas Afganistanit,e pastal vinin me radhe Turkmenistani,Cecenia,Uzbekistani dhe dy-tre vende te tjera ,pra edhe Shqiperia rradhitej me vendet ku Al-Qaida mund te krijonte fusha veprimi.Te them te drejten u ndjeva keq!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :book:

Gysi

Primus registratum

Nuk po merrem me Chaonin se me te zakonisht kane pune moderatoret perkates, por ajo qe mund te them eshte se Chaoni eshte po kaq fondamentalist sa edhe pjesa me ekstreme qe po flasim. Nuk eshte e domosdoshme te mbash mjeker per te qene fondamentalist, jane te tjera veti ato qe e shfaqin kete fenomen, dhe nje nga tiparet kryesore te tyre eshte, kokefortesia.
Orosh, une mendoj se nuk eshte mire te fyesh persona konkret, sado qe te kene pasur mendime te padrejta per ty. Fundja fundit secili ka te drejte te mendoje si te doje, mjafton qe te ruaje dhe zbatoje normat etike te domosdoshme per te zhvilluar nje debat per te qene.

Per te dale ne teme, jam dakor me shqetesimin qe ti ngre per rrezikun nga terrorizmi, megjithese me duket se shpesh ekzagjerohet ky potencialitet per rrezik, shqiperia ka kercenime shume me evidente, qe por rrezikojne kombin, dhe ndaj te cilave shfaqet sot nje indiference e plote (qendrimi i ndaj politikave greke p.sh. eshte shume me shqetesues, dhe kercenon direkt asimilimin e popullsise ne jug te vendit, per te mos folur per ekspansionin ekonomik te vendit fqinj ndaj nesh, por gjithashtu, qendrimi i shtetit tone per pronat e cameve p.sh., eshte per te uleritur, nderkohe qe kalon kaq qetesisht perpara hundes sone dhe askush nuk e ngre zerin aq sa duhet). Une me lart kam sqaruar dhe e kam cekur ekzistencen e mundesive per kete rezik, dhe madje kam dhene edhe njefare zgjidhjeje se si duhet vepruar per te shmangur nje mundesi te tille. Por une nuk jam dakort qe ne kete vend ka vetem fondamentalizem “islamik”. Pavaresisht se per kete lloj te fondamentalizmit jemi mjaft vigjilente, dhe e verejme me kollaj, une verej se ka edhe mjaft lloje te tjere te fondamentalizmit, fetar te pakten, pasi ne shqiperi kane hyre nje mori sektesh nga me te ndryshme qe predikojne lloj-lloj gjerash nga me abuzueset. Nuk dua ti permend tani pasi nuk eshte vendi, por duhet te dime qe nje rrezik fonamentalist nga vjen nga mjaft drejtime.

Per Bektashinjte Orosh, une ia njoh vlerat ne drejtim te patriotizmit, ndonese nuk mendoj se jane me patriote se pjesa tjeter e muslimaneve, dhe per kete mjafton te numerosh figurat patriotike te te dyja paleve. Por ajo per te cilen nuk jam dakort me ty eshte mendimi yt se tolaranca fetare eshte rezultat pikerisht i bektashinjve. Ka mjaft evidenca qe deshmojne per marredheniet e shkelqyera mes pasuesve te feve te tjera ne Shqiperi. Megjithate nuk duhet harruar qe bektashizmi eshte nje dege e Islamit, dhe sigurisht qe frymezimi hyjnor vjen pikerisht nga te njejtat burimeve, pavaresisht ndryshimeve te caktuara ne dogme apo ne rituale. Por nuk eshte mire qe muslimanet jobektashinj t’i quash shqipfoles, pasi ata kane derdhur jo pak mund e djerse per kete vend, ndaj nuk mund te thote askush qe ata e duan me pak ate, edhe pse ndonje prej tyre, ne kohen kur shteti shqiptar ishte i posaformuar dhe nuk kishte qartesuar ende qendrimet e tij, ka pasur ndonje qe ka deshiruar qe ky Shqiperia te behej nje vend Islam. Dhe kjo pasi gjithkush qe njeh dicka si te mire, do te deshironte qe t’a perqafonte vendi i tij, pavaresisht nese ai gabohet ne lidhje me rrethanat ne te cilat vendi ndodhet.

O Blendo! Eshte e vertete qe shpesh mjaft njerez e teprojne dhe kete e bejne ne me te shumten e rasteve pasi marrin zjarr prej debatit, por duhet te kemi parasysh edhe se jo cdokush qe shan Amariken dhe politiken e saj te jashteme, eshte fondamentalist.
Nejse, debati eshte mjaft interesant por dhe mjaft i komplikuar, gje qe kerkon edhe mjaft kujdes ne trajtim. Deri tani me duket se pergjithesisht por tregohet njefare deshire e mire per mirekuptim si dhe per ftohtesi racionale, gje qe deshmon per njefare emancipimi ndaj ketyre fenomeneve, ge qe te them te drejten e has rralle tek njerezit, madje edhe tek ata te shkolluarit.

OROSHI

Primus registratum

Gysi,pikerisht ato norma qe kerkohen per nje diskutim/debat Fotaqi nuk i kishte,pra ai ishte me te vertete i peshtire(jo per mendimet e tij).Ndersa per ato shqipfoles(pra njerez qe dine vetem te flasin shqip por nuk kane asgje shqiptare)besoj qe ta kam dhene shpjegimin tek postimet e mepareshme,une nuk quaj "shqipfoles"muslimanet shqiptare,por ata njerez qe kane hyre kohet e fundit ne Shqiperi dhe me nje shqipe te qale mundohen qe te arrijne qellimet e tyre(qofshin keta Arabe apo Anglikane apo greke-ortodokse),por nuk perjashtoj as ata qe Turku 500 vjeqar i la mbrapa e tani mundohen te denigrojne figurat tona historike(Skenderbeu,Gjergj Fishten,Nene Terezen etj)te cilet ne fakt i kane kaluar kufijte e Shqiperise dhe jane bere figura te Evropes apo te gjith botes.Ketu une shoh nje dashakeqesi me qellimin e vetem:Fshierjen e identitetit shqiptar,krijimin e idese"feja mbi kombin",krijimin e idese qe shqiptaret nuk kane histori dhe heronj,etj.Gysi,nuk e di se a e dit ti qe :ne perberjen e 10 milion shqiptareve,1milion e gjyse jane Turq(te vertete me gjak Turku).
Persa i perket Chaon,ai ka mendimin e tij dhe e shpreh poashtu me menyrat e tij(pak impulsive)por tek Chaon une shoh nje Shqiptar te paster qe i digjet zemra kur sheh qe kombi i tij po rrezikohet nga te gjitha anet(Greke,Turq,Arabe,Serbe,Protestane etj). :wave:
Dhe sikur jugu i shqiperise te kishte me shume Chaon-er(chaon eshte nga jugu)greku do e kishte kufinin ne Preveze!!!Pershendetje Chaon :wave:

balforum

Primus registratum

Dhe sikur te kishim ca orosher me shume andej nga veriu ,kufiri i shqiperise do ishte ne kroaci :wave:

genti

Primus registratum

A te keqen e sirit /pf/images/graemlins/laugh.gif po si nuk beri nena edhe ca te tjere si ty, se do e kishim bere Karamilisin te kendonte kengen "Te rrapi ne mashkullore foli Chaoni me goje /pf/images/graemlins/laugh.gif

Renea88

Primus registratum

te q****** ndikimin arab..qitin i jashte majmunet ci duam

balforum

Primus registratum

Po he de ci duam te na bejne nje cike freski te koka e nocit /pf/images/graemlins/laugh.gif se per gje tjeter nuk jane te nevojshem.

edoni

Primus registratum

Islami radikal,Selefi(nuk e di se a shkruhet keshtu) dhe Wahabizem, ka bere perpjekje te depertoj ne toka shqiptare.Ne Kosove ka deshtu ne pergjithesi megjithate ka disa grupe shqiptare qe e kane adoptu.Megjithate fenomeni i eksportimit te islamit radikal nga arabia saudite ka qene me i suksesshem ne Shqiperi,e posaqerisht ne Shkoder.Une kam vizitu shkodren dhe jam befasu me kete fenomen,i cili ishte prezent ne nje grup njerezish.Une mendoj se kjo teme duhet te trajtohet me senzitivitet dhe kujdes te madhe ne te kunderten mund te kete pasoja te renda po popullin shqipetar.Ndikimi Arab duhet te ndalohet patjeter ne shqiperi sepse arabia eshte nje nga shtetet me primitve ne bote.Femra trajtohen si shtaze,nuk kane drejt shkollimin,patent shoferi,participim ne jete publike.Njerez ekzekutohen ne publik,ju amputohen duart dhe shume shume sende tjera.Kush do te deshironte qe te ket ndikim nga nje shtet aq barbar si Arabia Saudite?

iliriano

Primus registratum

Une desha te shtoj se historia ka treguar se te gjithe shqiptaret(te cilet kane qene shtresa me e pasur) qe kane germuar me thelle ne fene arabe kane perfunduar ne Turqi /pf/images/graemlins/laugh.gif jetojne reth 6 milione shqiptare ne turqi te cilet jane adaptuar 100% me gjuhen traditat dhe kulturen turke :mad:

Dhe kte fund kane per te bere te gjithe ata muslimane qe germojne ne fundamentalizmin arab :smash:

Te pakten ta dine fundin /pf/images/graemlins/laugh.gif

Gysi

Primus registratum

Une nuk besoj Orosh qe Fotaqi (me aq sa e kam njohur une ne disa diskutime te tij) eshte me pak patriot se Chaoni. Une kam lexuar shkrime mjaft nacionaliste te Fotaqit. Problemi qendorn tek menyrat se si njera apo tjetra pale e shikon te miren e kombit. Qofte kjo menyre edhe e gabuar, kur konsiderohet e mire per kombin, personin qe e perqafon nuk mund t’a quash antinacionalist. Problemi qendron se ne nuk duhet te akuzojme njeri-tjetrin per tradheti vetem pse te miren kombetare e shohim ne zgjidhje te ndryshme. Mbi te gjitha ajo qe i ka sjelle me teper se gjithcka dem ketij vendi nuk kane qene tradhetaret e vertete, por percarjet qe kane ardhur si rezultat i mospranimit i idese se ndryshme te tjetrit per te miren kombetare. Dhe kjo ka cuar qe teksa dikush bashkepunonte me Turkun duke u perpjekur te mposhte ndikimin dhe asimilimin grek apo serb, dikush tjeter bashkepunonte me grekun per te dobesuar armikun e perbashket turk. Dhe keshtu kane perfituar historikisht armiqte tane, pikerisht pasi secili kembengul tek e vetja, pa u perpjekur per te gjetur dot mirekuptim me tjetrin, dhe pikerisht kete lloj kokefortesie, qe per mua eshte po kaq fondamentalizem sa edhe ai qe po marrim ne shqyrtim, une e verej edhe tek mjaft anetare ketu.
Por une nuk besoj se eshte patriotizem te shashe arabet me pika-pika (sic ben Renea). Per mua kjo lloj urrejtjeje, gati-gati racore vjen nga te tjera afeksione dhe jo nga patriotizmi, pasi perndryshe nuk mund te ishin kaq agresive. Jam dakort me kujdesin qe duhet treguar ndaj ketij fenomeni (sic eshte shprehur edhe Damastioni), por, sic e kam shprehur edhe ne nje postim te mesiperm, duhet qe ky fenomen te trajtohet ne te gjitha aspektet qe e zhvillojne dhe jo vetem duke gjykuar (dhe aq me pak duke share) arabet qe e kane transportuar. Kete e them pasi ky fenomen eshte mjaft kompleks dhe lidhet me mjaft procese te tjera shoqerore. Zhvillimi i ketij fenomeni varet shume nga menyra se si e trajtojme. Nese i diskriminojme apo i akuzojme individet qe kane rene pre te pikepamjeve te tilla, ne vetem e acarojme dhe e agravojme situaten e cila mund te behet edhe me e tensionuar duke i shtuar rradhet e ketyre grupimeve. Ndaj dhe e shpreha disi me lat qe i vetmi mjet per eleminimin e ketyre fenomeneve eshte hapja e rrugeve dhe e mundesive te ketyre individeve per integrim, per bashkepunim, per dialog, ne menyre qe te zhvillohen urat e komunikimit me ta dhe jo te ndiqen politikat e izolimit, te cialt e pompojne edhe me teper.
Akuzat qe dikush ngre ketu ndaj arabeve, te cilet me gjithe problemet e tyre, fundja duhet te kuptojme qe i perkasin nje kulture tjeter, te cilen nuk kemi te drejte t’a gjykojme, jane te pavlera. Akuza te tilla jane te shtena pa adrese te cilat rrezikojne te godasin ndonje viktime te pafashjme, nga ndonje plumb qorr.

Ndersa per sa i perket destinacioneve te mjegullta qe definon Iliriani, jane marrira te rrjedhura nga nje emotivitet absurd. Komuntitet shqiptar ka ne turqi, te cilet ruajne ende disa tradita shqiptare, ashtu sic ka edhe ne Itali, Greqi (por ketu traditat i kane ruajtur me pak, si pasoje e nje procesi te eger asimilues), Amerike etj. Dhe ky eshte nje fenomen aspak i kendshem historik, por qe duhet shfrytezuar ne realitetin e sotem, per te ngritur grupe lobingu, etj. ne menyre qe interesat e shqiperise te jene te perfaqesuara kudo ne bote. Problemi eshte se shqiptaret nuk po e bejne kete, dhe mbi te gjitha politika e jashtme e vendit tone nuk po e ve ujet ne zjarr per te punuar ne kete drejtim. Por c’kisherimet (c’kombetarizimet) qe perpiqet te beje Iliriani, duke degdisur me genocidin e tij imagjinar, nje pjese te caktuar te popullsise jane gjera komplet pa vlere dhe qe nuk japin buke. Mua nuk me interesojne enderrat e politizuara te nates te Ilirianit.

balforum

Primus registratum

Mik i dashur nuk ka diskutime fare per kete pune sepse shqiperia nuk ka pasur dhe as nuk ka ndonje lidhje as me arabin e as me islamin,hajt me kete te fundit na ka zene karroca bishtin dhe ca tu thuash te trrasheve tani ,gjaku nuk behet uje :shrug:

Kondrapedali

Kondrapedali

Gysi, përgjithësisht jam dakort me ty (çudi) por një pikë nuk mund ta pranoj!
Kur ti thua që të dy mendojnë në interes të kombit por njëri kërkon të lidhe interesat e kombit me ato të fesë dhe tjetri kërkon që feja e kombi të jenë dy të veçanta atëherë do të thoja që i pari është anti-kombëtar dhe i dyti (në këtë kuadër) atdhetar! Në Shqipëri nuk mund dhe nuk duhet të ketë një shoqëri islamiste (siç thotë ai kaqoli, Fotaqi) pasi Shqipëria ka tre komunitete fetare që deri më sot kanë patur marrëdhënie të mira me njëri-tjetrin! :wave:

iliriano

Primus registratum

Gysi nuk jane endra jo.. por eshte realiteti i historise tone :shrug: dhe une nuk po kerkoj te bej gjenocid qe te shperngul njerez me fantazine time,edhe ata 6 milion shqiptare qe jane ne Turqi nuk i ka detyruar njeri qe te shperngulen nga shqiperia,por kane ikur vete me deshire per ti sherbyer TURQISE :smash:

Ta tregova si rast qe ne shqiptareve nuk na duhet fondamentalizmi musliman! :mad:

O TRIM MOS U FUT TE AJO DERE /pf/images/graemlins/laugh.gif

OROSHI

Primus registratum

Gysi,jo te gjithe qe kane "nje mendim tjeter" duhen respektuar apo toleruar,sidomos kur kemi te bejme me te ardhmen e kombit shqiptar,nuk ka rruge te mesme per ne,rruga e vetme eshte qe ne te realizojme aspiratat tona shekullore(bashkimin e te gjithe shqiptareve ne nje shtet te vetem),te kthejme krenarine tone kombetare(te bastardhuar nga Otomanet),te krijome aleanca me kombe/shtete qe kane fatet e botes ne dore(Amerike,Angli,Austri,Itali,etj),dhe NE ASNJE MENYRE nuk duhet te behemi nje vend(apo komb ne rastin me te keq)Islamik,myslimanizmi nuk perben ndonje rrezik per shqipetaret,por Islamizmi Arab(per vete pozitat qe ai tani ndodhet)eshte (sipas mendimit tim gjithmone)rreziku me i madh qe na kanoset ne shqipetareve sot per sot!!!!!Ngritja e xhamive te reja neper qytetet shqiptare(biles ne qendrat e tyre)nganjehere mbi rrenoja te kishave te vjetra shekullore shqiptare,perben fillimin e humbjes se identitetit Iliro-shqiptar!!!jemi deshmitare te pervetesimit nga ana e serbeve dhe grekeve te sa e sa kishave shqiptare,shume e thjeshte:shqiptaret jane 70%muslimane,pse tua leme kishat??Qe ti djegin???Persa u perket shqiptareve qe jane ne Turqi,per mendimin tim ata perbejne tamam :figuren e bastardit qe mohon traditen dhe gjakun e tij.E dime (nuk flasim per shqiptaret qe shkuan ne Turqi nje shekull apo me shume)qe shume shqiptare u detyruan me force qe te shkojne ne Turqi qe ne fillim te shekullit te XX dhe deri rreth viteve '50-60 te po atij shekulli,as shqip nuk dine te flasin,as traditat nuk i kane ruajtur,dhe as nuk ndihen si pjese e gjakut shqiptar!!Ky eshte asimilim me deshire(nuk e di qe Turku i detyroi ti bine mohit te qenurit shqiptare,ndoshta),dhe Gysi,keta bastarde nuk mund ti krahasosh me p.sh Arbereshet.Arvanitasit tecilet ruajne gati te gjitha traditat shqiptare,megjithese kane 500 vjet e me shume qe kane ikur nga frika e hordhive Otomane!!!Ne Maqedoni nuk shef me tradita shqiptare as ne dasmat qe ata bejne,as ne nikoqirllekun e shtepise,as ne patriotizmin e paster shqiptar,as ne gjuhen e paster shqipe,te gjitha jane fshire si me magji???Jam per nje muslimanizem shqiptar me tradita shqiptare!!!Jam qe kombi te jete para fese(shume e rendesishme kjo per ne shqiptaret).Jam qe ne shqiptaret te bejme te pamunduren qe te mbetemi ne familjen Evropiane(kemi dhene shume per kete kontinent).Mos te harrojme shen-Albanin qe perhapi krishterimin deri ne Gjermani,ne Belgjike ka rruge ne emrin e tij.Ne France eshte mali ne emrin e tij.Pra,zoti Gysi,nqs ne shqiptaret do marrim anen e "bajlozeve" arape,te gjith historine tone mijravjecare do na e marrin fqinjet tane grabitqare(me shume se gjysmen na e kane marre)!!!!!!

Tironsi_NY

Primus registratum

e rendsishme eshte qe te jete feja e ndar nga shteti. po ishte shteti i pavarur nga feja, atehere njerezit vete le te kene cfare feje te duan, e te bejne cfare te duan. Shqiperia esht 70% myslimane, po se besoj te kete shume ekstremista myslimane kshuqe s'besoj se feja ka per tu bere ndonjehere problem ne shqiperi.

Sa per ndikim arab apo te ndonje vendi tjeter, s'kemi se duam. Tu marrim nga nje te mire cdo vendi dhe te ruajme ndikimin shqiptar.