A eshte i nevojshem ndikimi Arab ne Shqiperi???

A eshte i nevojshem ndikimi Arab ne Shqiperi???

Tani,jo pa qellim e hapa kete teme,sepse ka njerez qe mendojne se ,muslimanizmi shqiptar shpeton nga zhdukja vetem ne saje te fundamentalizmit arab,pra vetem ndikimi i Sauditeve do qoje perpara islamin shqiptar.Une nuk jam dakord me kete,duke ditur historine e muslimanizmit shqiptar(aq sa di)besoj qe muslimanizmi shqiptar nuk ka qene kurr i rrezikuar per tu zhdukur(e kunderta,mendoj une,do ndodhe po te hyje Wahabizmi i eger ne shqiperi),bektashinjte njihen si tolerante te medhenj.Kete teme nuk e hapa tek "teologjia" per vete nuancat sociale, dhe jo fetare, qe dua ti jap kesaj teme.Pra kur behet fjale per "tolerance "fetare ne shqiperi,une ia dedikoj kete bektashinjve te urte dhe aspak ekstremista.Mendojeni vete se cfar tolerance do kete mbas disa vjetesh te ndikimit fundamentalist Saudit ne Shqiperi!!!!
tema edhe mund te mbyllet,nqs nuk e shohin te arsyeshme moderatoret,por shpresoj qe jo!!
Ju lutem, :thumbsup: kulture!!!

OROSHI

Primus registratum
Re: A eshte i nevojshem ndikimi Arab ne Shqiperi???

Askush nuk shkruan asgje per patriotat Bektashinj,qe dhane edhe jeten per kete vend??A po i intereson dikujt qe feja ne shqiperi te marre drejtim ekstrem??A e kemi ne,shqiptaret,te nevojshme nje ndikim fetar ekstrem?Flas per te trija fete ne shqiperi.Dikush te flase/shkruaj per bektashizmin shqiptar,sepse mendoj qe po heshtet me qellim:zhdukjen e bektashizmit tolerant ne shqiperi,dhe zevendesimin e tij me nje sistem fetar shum me te eger dhe aspak shqiptar!!

Kondrapedali

Kondrapedali

Orosh, qejf kam të shkruaj por edhe unë si puna jote jam në këtë pikë! Di vetëm që qeveria duhet të jetë më e vendosur (se kur ka qenë ndonjëherë s'e di) dhe më e rreptë në futjen e organizmave fetare (pa dallim feje) dhe të bëjë më shumë kujdes ndaj atyre institucioneve që paraqiten agresive!

OROSHI

Primus registratum

Plako,me habit shume fakti qe ne asnje teme nuk permenden me Bektashinjte shqiptare.Te gjith e dime se sa shume kane bere ata per shqiperine.
Gysi p.sh,mund te na thonte ndonje gje? :angel:

OROSHI

Primus registratum

Po te jete i "races" se mire,do e mbaje sadopak eren e mire /pf/images/graemlins/laugh.gif

antares

Primus registratum

Nuk mendoj se Shqiperia ka nevoje per nje fryme te tille radikale. Por nga ana tjeter as nuk besoj se mund te vere rrenje ne truallin shqiptar fondamentalizmi. Fatkeqesisht ne kemi dhene prova historike qe nuk jemi shume te lidhur me fene si p.sh. greket me ortodoksine apo polaket me katolicizmin. Ne jemi (ne shpirt) oportuniste dhe kjo na ben te mos lidhemi fort me asnje fe.

OROSHI

Primus registratum

Oportunizmi po luftohet shume kohet e fundit /pf/images/graemlins/wink.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Antares, mendoj se një rrezik egziston përsa i përket rritjes së fondamentalizmit në Shqipëri! Duke qenë se politika e sotme është ku thërret qameti, një pjesë e mirë e njerëzve që jo pa të drejtë e shohin si "gogol" atë kanë tendencë t'i drejtohen fesë. Tek kjo kategori njerëzish mund të hyjnë edhe ajo kategori që çdo gjë e merr tepër seriozisht dhe që po nuk i doli koka vet të vejnë bombën! Kjo vlen edhe për të krishterët megjithëse myslimanët e kanë aktualisht një shembull të zgjidhjes së problemeve me anë të dhunës dhe prandaj përbëjnë një rrezik më të madh.
Kleri e ka shumë të thjeshtë të përfitojë nga injoranca në kushtet aktuale të Shqipërisë dhe të manipulojë besimtarët, prandaj mendoj se fondamentalizmi përbën rrezik për Shqipërinë sot.
Mjafton të shohim shqiptarët e Maqedonisë të cilët janë mbledhur rreth fesë për të ruajtur identitetin e tyre kombëtar dhe janë duke kaluar në ekstremitetin tjetër pra, janë duke zëvendësuar identitetin kombëtar me fenë!

tola77

Primus registratum

Ne nje liber kam lexuar se shqiptaret vertet ishin myslimane me shumice por bektashinj ama,dhe me duket se kryegjyshata boterore e bektashinjeve e ka qendren ne Shqiperi.(Sot te rinjte po behen jo vetem islamiste por dhe ekstremiste)Gjyshja ime thoshte se nje bektashi mund te merte dhe te jepte nuse tek kristjanet gje qe myslimanet nuk e kane bere kurre.
Ndoshta jam pak jashte teme por nuk di me shume gjera.

antares

Primus registratum

Kondrapedal, tani vertet shqiperia ka nje problem te thelle dhune por une mendoj qe ajo si sfond ka me shume kriminalitetin viulgar se sa besime te rrenjosura qofshin keto myslimane qofshin kristiane. Po te kesh vene re ka vertet nje "tradite" te vendosjes se bombave ne Shqiperi, por keto qenie te neveriteshme qe i vendosin jane aq burracake sa vetem te vene tritolin nen dere e asnjehere te hidhen edhe ata vete me bombat e tyre......
Misionet vetevrasese jane shume te njohura qe ne lashtesi dhe kurrsesi nuk jane atribut i fondamentalisteve islamike. P.Sh. kur romaket qeruan gjysmen e cifuteve ne palestine (2000 vjet perpara) ishye nje sekt ortodoks cifut shume luftarak e vetmohues (quheshin zelote), qe ata kryen shume sulme vetevrasese dhe ne fund kur nuk kishin rruge shpetimi kryen vetevrasje kolektive. Pastaj kemi Japonezet ne luften e dyte boterore nga ka ardhur dhe emri "kamikaze", bile eshte nje fakt pak i njohur qe skuadriljet e fundit me eliten e piloteve gjermane te Luftwaffes bene kerkese dhe dolen te gjithe vullnetare te kryenin misjone kamikaze kunder amerikaneve dhe anglezeve. Bile emri i ketij operacioni (nuk u aprovua nga Komanda e Larte e Luftwaffes) ishte operacioni Werwolff.
Pra une keta njerez qe jane gati te marrin me vete dhe armiqte e tyre (Kujto heroin Biblik Samsonin) i shoh si njerez qe besojne pa kushte ne kauzen e tyre (te mire apo te keqe), dhe jane shume me lart moralisht sa plehrat cifute apo janki qe hedhin bombat "inteligjente" nga distanca te largeta, ndersa kur ndeshen ne terren me kundershtaret qurraviten si frikacake e burracake qe jane.

Kondrapedali

Kondrapedali

Antares, jam dakort me atë që thua por problemi këtu është nëse ka mundësi të zhvillimit të fondamentalizmit islamik në Shqipëri.

Analiza ime ka të bëjë me këtë të fundit dhe jo me aktin e vetëvrasjes apo me heroizmin e tij!
Mua më duket që në kushtet në tË cilat ndodhet Shqipëria mund të ndodhi që një pjesë e popullsisë të drejtohen nga feja dhe duke jetuar në kushte të "egra" edhe reagimi apo aspiratat e tyre mund të jenë të egra!

antares

Primus registratum

Po ke te drejte, une pa dashur dola nga binaret e temes.
Jam dakord me ate qe thua me lart bile edhe do ta mbeshtesja me argumente te psikiatrise individuale dhe vecanerisht kolektive. Nga studimet e kryera (psikologjiko-psikiatriko-historike) del se njeriu individualisht por edhe kolektivisht kur ndodhet ne mes te nje krize te thelle ka tendence te bjere pre e delireve religjioze. Kjo eshte vene re qe ne mesjete.
Prandaj edhe nuk eshte per tu perjashtuar apriori rreziku ne Shqiperi, por une megjithate kam dyshimet e mija.

blendiys

Primus registratum

Mbase po te thuash "Fondamantalizmi ne Shqiperi" do te dukej pak e fryre,por dicka eshte me se e vertete : qe dhe ne Shqiperi po ushqehet dalengadale ideja e Islamit nen shenjester dhe paralelisht injektimi i teorise distancore me perendimin!
Sa per titullin e temes kisha nje verjejtje!
Dhe Egjipti,Maroku,Tunizia,Arabia Saudite jane vende Arabe,por nuk mund te mendosh se bashkepunimi me keto vende per qellime ekonomike dhe me tej mund ti hapi rruge "fondamentalizmit" ne Shqiperi.

Enion

Primus registratum

Te thuash qe shqiperia te kete ndikim nga vendet arabe dhe te thuash qe te kete ndikim nga fondamentalistet islamik eshte krejt ndryshe.
Per mua nuk eshte ndonje problem sikur lidhjet te ishin ekonomike me Arabine Saudite, Kuwaitin, Egjiptin apo vende te tjera islamike qe jane te zhvilluara.
Por nuk ma ha mendja qe ndonjeri do te deshironte te kishte lidhje me ekstremistat. Prandaj eshte nje gje krejt ndryshe.

Gysi

Primus registratum

Fillimisht eshte e nevojshme te behet nje dallim midis termit fondamentalizem dhe terrorizem. Jo cdo fondamentalist, mund te jete terrorist ashtu sic jo cdo terrorist mund te jete fondamentalist. Ne fakt kjo e dyta (qe te kete terroristqe nuk eshte fondamentalist) ndodh shume rralle, por megjithate eshte e rendesishme te theksohet qe terrorizmi nuk buron nga fondamentalizmi.
Fjala fondamentalizem (megjithese sot ka marre ne kuptim joreal, duke ia bashkangjitur terrorizmit) vjen nga fjala “fondamet” qe do te thote themel. Realisht fondamentalizmi fetar eshte dukuri, apo prirje qe synon te kthehet ne origjinen e fese, duke i cveshur praktikat fetare, nga gjithcka qe i eshte mveshur asaj me kalimin e viteve. Fondamentalizmi shfaqet keshtu si opozite nda shekullarizimit e cila eshte dukuri e pershtatjes se fese ndaj zhvillimeve te reja shoqerore, pra njefare “modernizimi” te fese. Ne thelb fondamentalizmi nuk ka asgje te keqe, por kur ai ekstremizohet ai behet i demshem kryesisht per vete fene ne te cilen ai vepron dhe kjo pasi ai e ngurteson fene dhe e ben ate te paaplikueshme ne shoqeri, duke i detyruar pasuesit e saj te nejkin nje forme standarte, uniforme ne zbatimin e saj. Megjithate si dukuri edhe ky lloj fondamentalizmi nuk eshte domosdoshmerisht i demshem, pasi ai eshte i destinuar te mbetet i izoluar, ne qofte se nuk stimulohet nga jashte (si p.sh. me anen e fondeve, sic ndodh rendome nga struktura te caktuara), apo ne qoftese ndodhin dukuri te tilla qe perpiqen t’a sulmojne fene, duke i bere njerezit te ndjehen te kercenuar, gje qe i ben te perqafojne pikepamje ekstreme, si reagim ndaj tyre. Pergjithesisht ne Shqiperi kane ndodhur te dyja fenomenet. Ai qe mund te quhet fondamentalizem islamik (term qe e perdor me shume medyshje), eshte financuar nga shoqata te caktuara (por problemi qendron kur per kete akuzohen te gjitha shoqatat arabe njesoj, gje prej se ciles me teper se kushdo perfiton ekstremizmi, i cili fshihet ne tufe), por gjithashtu ne kete vend ka ekzistuar ne nje mase mjaft te konsiderueshme, dhe madje ekziston ende njefare presioni ndaj pjeses muslimane te popullsise. Dhe kjo dukuri fillon qe ne media, te cilat ne menyre periodike mbjellin frymen e urrejtjes nda muslimaneve (gje qe une e verej mjaft edhe ne kete forum) e deri tek presioni ndaj te gjitha OJQ-ve pa dallim te cilat punojne per te zhvillimin normal te islamit ne kete vend. Jo vetem kaq, por edhe errezira spirituale komuniste ka sjelle ne nje mase jo te vogel “harresen fetare” ne kete vend, duke humbur jo pak gjurmet e tradites fetare te trasheguar prej gjysherve tane, gje qe i lehteson pune abuzimit me fene.
Sidoqofte fenomeni qe e shtyn ekstremizmin fetar ne terrorizem eshte presioni shoqeror, politik, mediatik, qe con ne ndjenjen e te qenit te kercenuar te komunitetit te besimtareve, dhe kjo eshte mjaft e rendesishme te kihet para sysh. Sidomos media, per mendimin tim ka luajtur nje rol mjaft negativ ne kete drejtim, dhe diku qellimish, diku pa vetedije i ka fryre goxha ketij zjarri qe nuk kish perse te ndizej ne kete vend.

Megjithate une mendoj se ende nuk ekziston nje rrezik terrorist ne shqiperi. Madje edhe ata me pikepamje me ekstremiste, nuk kane ide qe mund t’i cojne ne akte te tilla, dhe mund te rrjeshtoj nje mori arsyesh per kete, por qe me mire te mos zgjatemi. Por sidoqofte kjo nuk do te thote qe te mos merakosemi se te tilla fenomene mund te behen prezent ne te ardhmen. E rendesishme eshte qe te gjitha pjeset e kesaj shoqerie te kujdesen qe fryma e tolerances, bashkepunimit, te karakterizojne marredheniet qe lidhen me aspektet fetare ne vend, sigurisht pa harruar edhe kontrollin ndaj elementeve qe mund te nxisin nje fryme jo te favorshme, por sigurisht qe ky kontroll nuk duhet te jete abuziv, por brenda normave te pranueshme ku shteti interesohet per mbarevajtjen e shoqerise se vet.

Persa i perket Bektashizmit, eshte nje diskutim teper i gjate, por qe nuk nuk e shoh si zgjidhje te problemit fetar ne vend. Bektashizmi ne fakt eshte nje sekt mjaft i izoluar, dhe une nuk besoj shume qe organizma te tilla mund te jene efikase, per nje shoqeri te tere. I vetmi avantazh i Bektashizmit eshte qe nuk ka shtrirje ne bote (duke qene se edhe kryegjyshaten e ka ne Shqiperi), dhe keshtu nuk mund te bjere pre e ndikimeve te huaja, por ky nuk eshte i gjithe problemi. Ne qofte se institucionet fetare behen efikase dhe per me teper nuk pengohen ne punen e tyre, atehere faktori i jashtem nuk do te mund te shije sallate si te doje, por do te veporoje ne menyre tekontrolluar.
Madje une nuk besoj se vetem bektashinjte kane qene me patriote se pjesa tjeter e muslimaneve ne kete vend dhe aq me teper bektashinjte nuk kane qene shumice ne kete vend. Mund te them se figura si Sami Frasheri, Hasan Tahsini, Ismail Qemali, Hafiz Ali Korca, Hafiz Ibrahim Dalliu, etj kane qene jo vetem muslimane te mire, por edhe patriote te flakte. Sigurisht qe patriote kane nxjerre edhe Bektashinjte, dhe ketu nuk dua t’i vendos ne gare, tek e fundit secila fe ka nxjerre patriotet e saj ne kete vend, por ajo qe dua une te theksoj eshte se tek e fundit zgjedhja e fese eshte individuale, dhe nu kmund te predikojme njeren apo tjetren vetem se ndonjera paska nxjerre me shume apo me pak patriote, megjithese per mua shumica e muslimaneve normale ka pasur mundesi te nxjerre me teper figura patriotesh, sesa Bektashizmi. Ne njefare menyre Bektashite jane shquar per patriotizem jo thjesht pse bektashizmi ka nje doktrine me patriotike, por me teper pasi ne ate kohe bektashinjte kane qene te diskriminuar ne perandorine Osmane (dhe kjo thjesht per qellime te brendshme politike te perandorise) dhe jo per ndonje parim fetar.

Faktikisht nuk eshte e vertete qe per bektashizmin nuk flitet shume. Mua me duket se per bektashizmin flitet me shume madje se edhe vete Islami i shumices tjeter te popullsise. Po te numerosh seminaret, simpoziumet, botimet, qe struktura te caktuara bejne per Bektashizmin do te shohesh se vertete nuk jane pak. Madje kjo mua me duket se eshte jo fort e sinqerte, po te shohesh edhe kategorine e intelektualeve qe i bashkangjiten kesaj “levizjeje”. Jane pikerisht ata intelektuale qe nuk para shkruajne mire per Islamin ne shqiperi, te cilet i thurin lavde jo te pakta tradites bektashite, gje qe ceshte e verteta vjen ne kundershtim edhe me vete kryegjyshaten. Pasi ata shpesh deklarojne se nuk kane dallim shume nga pjesa tjeter e muslimaneve, dhe madje ata thone se jane vetem nje degezim i vogel i Islamit burimor, duke deshmuar keshtu per nje tolerance dhe deshire te admirueshme per vllazerim. Per mua keta intelektuale perpiqen me teper t’a shfrytezojne politikisht bektashizmin se sa t’a vlerezojne seriozisht ate. Dhe kete e them pasi asnje prej tyre nuk eshte praktikant apo te pakten thjesht besimtar bektashi.

Nejse, po e le ketu, pasi ky muhabet mund te zgjase sa te duash dhe nuk dua t’ju lodh akoma.

OROSHI

Primus registratum

Gysi,une do kapem vetem tek nje aspekt(i permendur nga ti),ndarjen qe i bere ti fundamentalizmit(keshtu shkruhet) dhe terrorizmit,po flasim per fene dhe jo per politike.Fundamentalizmi i paraprin terrorizmit,pra krijon kushte per terrorizem,deri tani,ne shqiperi mund te flasim vetem per fundamentalizem fetar(islamik),por eshte pikerisht kjo,qe terrorizmi mund ta shfrytezoje si baze,dhe kjo vjen gradualish,se pari vijne organizata "humanitare"(ne shqiperi kane ardhur tashme),vijne organizatat fetare(edhe keto kane hyre tashme ne shqiperi),pastaj vjen propoganda e eger fetare.Kemi fakte sa te duash (edhe ketu ne forum)qe shume shqiptare(qe deri dje nuk e dinin se ku binte me shtepi Islami)mohojne identitetin,apo nuk u plase shume per patriotizem,apo fyejne,shajne,denigrojne shqiptaret e feve te tjera(mohojne/hedhin balte mbi figura te ndritura te historise Shqiptaro-Arberore vetem e vetem qe per Shqiptaret historia te filloje me hyrjen e Islamit(Otomanet)ne Shqiperi.kjo eshte nje fryme shume NEGATIVE qe po merr zgjerim tek muslimanet(nje pakice,por....),doni emra te anetareve te ketij forumi?????Besoj qe i njihni vete!!!!! :wave:

balforum

Primus registratum

Orosh ne njohe nja dy si psh:Gysi,Amar,Fotaq, ke sa te duash ketu ne forum,po shtohen si grami e te bejne dhe moral kjo eshte me e bukura.