A ekziston Shqiperia e Madhe?

A ekziston Shqiperia e Madhe?

Te dashur miq! Ketu ne Greqi shpesh kam degjuar te flitet per "Shqiperine e madhe" si dicka inekzistente dhe te pjelle nga truri i "nacionalisteve shqiptare" Si mendoni ju? Jetojme ne nje toke te marre borxh apo jemi vertet autoktone te nje vendi te madhe te cilin na e kane copetuar? Jemi nje rrace e vetme apo "na kane sjelle" (sic thone greket) para 800 vjetesh per te mbushur territoret. Do te desha shume te dija mendimet e bashkeatdhetareve te mij persa i perket kesaj teme

Renea88

Primus registratum
Re: A ekziston Shqiperia e Madhe?

jugosllavi dmth sllavet ejugut dhe serbeut jane ngulur aty shume kohe me vone keshtu qe jane te fundit ne ballkan qe duhet te hapin gojen....
nje pyetje: te gjithe e dime qe ne shqiperi ak shume bjonde dhe greket jane te zinj pra raca jone eshte race e paster. Hitleri ishte i pari qe desh ta conte shqiperine ne kufijte e vertete, dhe per kete nuk na duan as serbet e as greket.
Por sot kur bota po i heq kufijte te diskutosh per kufijte e shqiperise se madhe do te thote te vrasish veten sepse askush nuk epranon nje gje te tille...
INTERNACIONALE DO TE JETE BOTA E RE

uni20077

Primus registratum

Existon Ghegniia e madhe, por toscit nuc caan me e pranue asgni heer at' option, pse caan derdhe giac tesc 60 viet me e ruejt pùsct-etin."Shqiperia e Madhe" asct gni option i mundscem vetsc cur gheegt te ieen te zott me ia giete vlerat vedit....

pro ecclesia catholica romana /pf/images/graemlins/wink.gif

emiljo

Primus registratum

Nuk ka kuptim termi "Shqiperia e Madhe". Mund te kete kuptim "Serbia e Madhe". Shqiperia eshte ajo qe eshte, e madhe, mesatare apo e vogel. Ne nuk duam te shqipetarizojme serbet apo popullsi te tjera sllave apo greke qe jetojne ne trojet e shqiptareve. Perkundrazi Serbia kerkon te jete e madhe duke perfshire ne territorin e saj popullsi sllave jo serbe e gjithashtu edhe jo sllave, dmth shqiptare. Kete term e kane futur ne qarkullim pikerisht Serbet e Greket per te krijuar nje ngaterrese te qellimeve e synimeve te vetvendosjes se Shqiptareve, ne Kosove apo kund tjeter, perballe opinionit nderkombetar.

LERTI

Primus registratum

Shqiperiaebashkuar.imazh.gif

DO TE EKZISTON PASI TE ZHDUKET NANO NA KY VEND

StAvRoS

Primus registratum

Shqiperia eshte kjo qe eshte ska e madhe e vogel ato ide jane te kota dha as Nano ska pune fare e as Saliu....Gjith europa po punon qe te behet nje e vetme ne mendojme per Sh. e madhe...ajde rini ajde...

Hilari Klinton

Primus registratum

Lexova opinionet e fundit te shkruajtura pr kete teme dhe me vjen kaq keq te pranoj thenien se "shqiptarit i vjen e keqja nga shqiptari". Pse? Sepse ne nje teme kaq te nxehte dalin 10 individe eqe flasin shqip dhe jane shqiptare dhe veshtire se e gjejne gjuhen me njerin tjetrin. Njeri ia fut kot e me flet si ne kohen e Virgjilit duke me thene se ekziston Gegnija e madhe :confused: Tjetri me flet per Serbine e Madhe dhe nje rob i gjore qe hap nje faqe interneti e pret te lexoje ndonje gje interesante qe ti ngrohe shpirtin mbetet i habitur ne kulm. O njerez a jeni ne terezi? Kush kerkoi te hiqnim Serbet, te mohojme geget apo te perplasim fakte historike. Ne momentin qe po mendoja se si ta formuloja temen, brenda me digjte dshira te mesoja se si e mendojne bashkeatedhetaret e mij Shqiperine. Me vjen shume keq qe konjukturat politike ju kane ngaterruar dhe ne vend te njerezve qe jane ne krye shani vendin, njerezit. Greket, qe jane skuthat me te medhenje te botes dhe perseri kur vjen fjala per te mbrojtur interesat e "shtetit" te tyre qe perendia e befte shtet, thone : ec mbaje aty se ne jemi me te miret. Edhe ti kyrios Stavros mbaje njecike kalin se nuk te cenoi njeri, nejse me sa kuptova ti zbatove taktiken e budallait qe i bie shkurt gjerave dhe qe mat njehere e pret shtate here. Si e re qe jam kam nevojen edhe une te ngre koken lart e te them jam nga Shqiperia. Sado i keq qofte vendi im (ne realitet nuk eshte i keq), sado "hajdute" qe jemi (ne vjedhim buke, bota na vjedh gjakun), perseri te kem ne shpirt ate optimizmin e te them "ajde se do te behet me mire". Personalisht po studioj jashte per psikologji dhe ja ku e them se qe tani po krijoj lidhje e po pergatit terrenin per te punuar ne Tirane. Pse? Se kur vajta para pak ditesh atje e ndjeva veten ngrohte, me njerez te bukur perreth, me nje normalitet. Do thoni ju mos ia fut kot se ka individe qe e kane prishur vendin. Epo nese nuk vjen une e ti te veme nje rend e tia nisim nga e para nuk ka per tu bere dhe ajo qe do na mbetet jane reliket e udheheqesve tane dhe do te vazhdijme akoma pas 510 vjetesh (nese do ekzistojme me kete koke qe kemi) te shajme Enver Hoxhen Salen e Nanon. Por, kjo behet vetem kur ti beson tek dicka, kur beson se ke te drejte, kur mos lesh qe ne Himare te te ngrene flamurin grek, kur ti japesh ultimatum qeverive te mos te te rrahin qytetaret se tio je nje shtet ne zhvillim, je i njome, ke mundesite e botes per tu bere. Shqiperia e sotme eshte e madhe. Mua me mjafton kur shkoj ne Ulqin, Shkup,Janine e degjoj shqip. Por duhet te shkeputemi njecike nga e kaluara e te mos behemi qaramane. Pse Sala keshtu e pse Esat pashe Toptani ashtu. Lereni te kaluaren te vdese. Shqiperia e sotme eshte nje vajze e re, eshte nje djale i ri qe sapo ka nisur jeten. Ne jemi truri i saj. Do ta bejme te ece .Ok mblidhni mendjet. Nuk doni. Perfundoni si Kurdet e Europes. Ah meqe ra fjala per Europen. Europa mbyll syte e fle. Se edhe ne fleme... :smash:

Hilari Klinton

Primus registratum

Ah se harrova. Europa si nje e vetme eshte si ai ushqimi artificial i Mc.Donalds. Pelqehet por trash. Trash trute e atyre qe e hane. Po cfare Europe o Kyrios Stavros nga qyteti i serenatave qe eshte katandisur me keq se Maliqi. E ke idene e realitetit apo thua c'degjon neper kafenete e atij qytetit tend me rinine me dembele ne bote

genti

Primus registratum

Hilari :thumbsup:

Shqiptar quhet ai qe eshte krenar per vendin e tij Shqiperine dhe lufton dhe mbron vlerat dhe interesat e saj!
Ata qe jane e kunderta e kesaj lart nuk jane shqiptare por "shqipfolesa" ose dyfytyresh qe sot kane turp te jene shqipetare dhe nese neser Shqiperia do te behet nje shtet i afirmuar do behen "patriota" te vertete...

Mos u demoralizoni dhe mos e shihni te ardhmen me pesimizem se ka lindur nena djem e vajza qe e duan ate vend qe quhet Shqiperi.

soni2

Primus registratum

Fillimisht postuar nga XhinO_1:
[qb] Hilari :thumbsup:

Shqiptar quhet ai qe eshte krenar per vendin e tij Shqiperine dhe lufton dhe mbron vlerat dhe interesat e saj!
Ata qe jane e kunderta e kesaj lart nuk jane shqiptare por "shqipfolesa" ose dyfytyresh qe sot kane turp te jene shqipetare dhe nese neser Shqiperia do te behet nje shtet i afirmuar do behen "patriota" te vertete...

Mos u demoralizoni dhe mos e shihni te ardhmen me pesimizem se ka lindur nena djem e vajza qe e duan ate vend qe quhet Shqiperi. [/qb]
:thumbsup: :thumbsup: jo kujtojme tradhtarve qe se kan vendin ktu...

gentilushi

Primus registratum

Ekziston ne mendjet tona.
Me shume popullarizohet kjo gje nga mediat e huaja dmth fryhet sesa nga ne.
Do te ekzistoje /pf/images/graemlins/smile.gif
Nuk kane shkuar dem as perpjekjet e Vellezerve frasheri,e te ismail qemalit,isa boletinit,fan nolit,luigj gurakuqit.
kot nuk eshte derdhur gjaku i shqiptareve ne shekuj dhe te kujtojme periudhen e lavdishme te lidhjes se prizrenit qe cdo familje shqiptare ka cuar luftetare.(ka luftuar edhe stergjyshi im ne ulqin dhe shkoder ne 1920 /pf/images/graemlins/smile.gif )
prandaj le te lartesojme vepren e paraardhesve tane
tung

Hilari Klinton

Primus registratum

Ju falenderoj per mbeshtetjet.Duke reflektuar kam zbuluar se vetem nje "beteje" me nje synim te perbashket mund te bashkoje shqipetaret dhe ti bejne te shohin boten nepermnjet te njejtit xham. Babai im, idhulli im i jetes me ka thene dy fjale "kujdes nga njerezit me dy gjuhe". Shqipefolesit do dalin vete ne skene si ai filmi vizatimor qe shihja kur isha e vogel me ate larasken qe vuri pendet per te vajtur ne ballo por kur trute i hpen ne maje te kokes i rane pendet e keshtu iu hapi vend te tjereve.
Persa i perket heronjve do te thosha qe eshte vertet ashtu. Gjaku i tyre nuk ka shkuar dem per te vetmin fakt sepse ne edhe sot qe jemi shtet jemi ne saje te tyre, per me teper, ne qofte se lexon veprat, meditimet, essete e shkrimtareve tane te rilindjes do te gjesh nje prgjigje te sakte te nje zgjidhjeje te problemeve te sotme. Noli shkruan si iluminist, Konica edhe pse kritikon pakez ashper perseri ka merita sepse na nxjerr ne pah disa te meta qe duhet ti heqim. Kur isha ne mature kam lexuar per efekt provimi "Shqiperia; kopshti shkembor i evropes juglindore" te F.Konices. U mahnita. Eshte si te gjesh nje manual ku te pershkruhet se cfare duhet te shmangesh qe te ecesh perpara. Hidhini nje sy, eshte shume me mire se te lexosh gazeta

albtir

Primus registratum

Pershendetje!
Hilari, me pelqeve shume kur shkruaje, "Personalisht po studioj jashte per psikologji dhe ja ku e them se qe tani po krijoj lidhje e po pergatit terrenin per te punuar ne Tirane. Pse? Se kur vajta para pak ditesh atje e ndjeva veten ngrohte, me njerez te bukur perreth, me nje normalitet. Do thoni ju mos ia fut kot se ka individe qe e kane prishur vendin. Epo nese nuk vjen une e ti te veme nje rend e tia nisim nga e para nuk ka per tu bere". Jam i te njejti mendim. Por gjithashtu do te shtoja se do te kontriboja jo vetem shtetit shqiptar por te gjitha tokave ku ka shqiptar.
Persa i perket shqiperise etnike, eshte e veshtire te realizohet per arsye te brendshme (sic e shihni edhe ne kete forum, ka shume diference ne opinione dhe ndjenjat patriotike dhe nacionalist nuk jane ende te forta tek ne shqiptaret e shqiperise.) dhe te jashtme (te cilat jane komshinjte: greqia, serbia, maqedonia. )
Une e prekrah kete mendim se jam Shqiptar. Kjo eshte pergjigja ose opinioni im me i thjesht per kete teme. Me mire te them vetem kaq sepse per ndryshe nervozohem shume me veten time :mad: po ti futem kesaj teme me ne thellesi.
Dhe persa i perket opinionit qe shprehu nje anetare me siper: "shqiptaret e shqiperise dhe shqiptaret e kosoves jan ndryshe" Kjo eshte me te vertet per te ardhur keq, une nuk mendoj keshtu aspak meqenese une vet shoqerohem ashtu si me shqiptar te kosoves, te maqedonis dhe natyrisht te shqiperise, dhe nuk shohe asnje ndryshim ndermjet ketyre grupeve. Kuptohet qe ndryshime ka, por keto ndryshime jane ndryshime si per shembull: ndryshime ndermjet Vlonjateve dhe Shkodraneve.
Dhe pikerisht ketu me lindi edhe nje argument tjeter: Po te ishte edhe shqiperia e ndare me kufij zyrtar mu ne mes, pra jugu vec dhe veriu vec. Cfare do te mendonin shqiptaret e veriut dhe te jugut? A do te deshironin te bashkoheshin apo te rinin ashtu te ndare sic eshte shqiperia me kosoven sot?
Konkluzioni eshte ky: Sigurisht qe ka ndryshime ndermjet shqiptareve te trevave te ndryshme por kjo nuk do te thote qe nje grup ndjehet me pak shqiptar se tjetri. Pikerisht eshte kjo ndjenje e shqiptarizmit qe do te na bashkoje panvarsisht nga ndryshimet e tjera qe per mendimin tim cdo popull me shperndarje te gjere i ka.
Ahhhh. sikur ne shqiptaret e shqiperise te ishim aq krenar per kombin tone, aq atdhedashes, aq patriot, aq nacionalist sa jane shqiptaret pereth shqiperise zyrtare. Dhe neqoftese kjo nje dite do te arihet, vetem atehere deshira per bashkim do te arrihet. Por kjo dite do te arrihet se zben! Perndryshe fara shqiptare u fshi!

Hilari Klinton

Primus registratum

Te falenderoj shume per mbeshtetjen albitr. Nuk e ke idene se sa me mbushet shpirti kur shoh njerez qe vene logjiken t punoje e i thone gjerat me emrin e tyre. Problemi e ke ngritur eshte i drejte e megjithate une po te jap nje opsion. Luftrat e medha te cialt kane kercenuar boten e kane sjelle ate me after. P. sh n.q.se nuk do te kishte ekzistuar lufta e dyte boterore, Anglia do te ishte duke u grindur akoma me Francen, Shqiperine do ta kishte marre lumi nga greku etj, etj. Nganjehere nuk dua ta besoj kete qe do te them por me saktesi matematike, nje shkundje e madhe dhe nje kercenim i madh, con gjithmone ne bashkim. Shqiperia ka nevoje per nje shkundje te madhe. Por kush t'ia jape? Nuk dua te permend politiken shqiptare se te flas per ata me duket sikur mbaj neper goje (keshtu jane katandisur) e megjithate, jam e mendimit se nje politikan, ne momentin qe ulet ne ate karriken e bute ka nje rol. Politikanet neper bote luajne role. Ambasadoret neper bote luajne role. Mbyllin marreveshje, bien dakord per ceshtje interesash etj. Kurse ne fleme nen peme (si gjithmone). Kushdo qe e lexon kete teme te kete dicka parasysh. Kjo periudhe eshte nje periudhe e arte per Shqiperine. Nese to te kemi njerez te zgjuar ne krye do tiu shpetojme halleve njera pas tjetres. I ndjek me shume kujdes konjuktuart politike dhe po iu them dicka. Ka ardhur momenti i Shqiperise. Greqia po mbytet nga te katerta anet. Ketej ka Turqine qe po e kercenon ore e sekonde. Me ka rene ne dore nje liber fantastik i cili sapo ka dale i titulluar "Turqia shperbehet" nga nje shkrimtar grek i quajtur Athanasios Strigas i perkthyer ne shqip. Atje tregon se si " Fuqite e Medha" (mos mendoni se u zhduken) dhe aleancat e fshehta, skenarizojne episode ne ballkan, ne Greqi etj. Ku dua ta nxjerr. Greqia eshte shume e zene me punet e Turqise dhe te Qipros. Aq me teper qe ka nje qeveri marionete ne krye e cila "qan" me cdo presion qe i ben Amerika. Nga ana tjeter Amerikes dhe aleates se saj me besnike pas Anglise, Italise, nuk i intereson aspak nje Greqi e forte. Eshte momenti i Camerise. Nese ceshtja arrin ne portat e Kongresit amerikan (sic arriti kur Hilari Klinton e ngriti dhe kerkoi te drejtat e cameve) presioni qe do greqia eshte shume i vogel dhe midis zgjedhjes se ishujve apo te 3 miliarde dollareve qe eshte pasuria sigurisht do te zgjedhe kete te dyten. Nga ana tjeter, Maqedonia u njoh zyrtarisht si Maqedoni, eshte kambana qe po bie per Kosoven. Prisni e shikoni. Viti 2005 eshte nje vit ngjarjesh te rendesishme, sidomos ne treven e Ballkanit. Ndoshta atehere do ti vije pergjigja edhe pyejtjes nese shqiperia e madhe ekziston apo jo. Shqiptaret, edhe pse iu eshte venitur pak patriotizmi nga hallet e kohrave qe po kalojne e kane ate ne gjak. Mjafton nje stimul dhe co gje do te shkoje per se mbari. Si nga brenda vendit, ashtu edhe nga jashte. Se fundi do desha te shtoja dicka. Historia, eshte ushqimi numur nje i ndergjegjes kombetare. Mos e harroni ate sepse eshte si te keni harruar shpirtin tuaj.

cate

Primus registratum

e rendesishme eshte ta dime ne!
ka qene dhe e gjithe evropa me ne krye angline e dine!
ka interesa te tjere ne ballo dhe ne jemi si kelyshe te vegjel, qe s'mund te kafshojme shume, por do rritemi, kam besim.

anny

Primus registratum

do ishte yll fare sikur te ekzistonte ligjerisht shiperia e madhe do ishim nje nga vendet me te medhaja. une uk e di sa ekziston ndoshta nga pjesa veriore po po ne pjesen jugore nuk besoj se ekziston,ajo pjese e shqiperia po thuajse ka humbur nuk flitet me shqip,eshte si pjese greke
po sikur te gjenim nje mbeshtetje edhe te kerkonim bashkim etnik edhe ti mernim pjesen e camerise greqis do isha shume e lumtur

ados

Primus registratum

Shqiperia e madhe..???!! Nga erdhi kjo? Asnjehere Shqiperia s`ka qene e madhe, sepse asnjeher shqiptaret s'kane dashure te jete e madhe. Ne qofte se me Shqiperi te madhe doni te thoni bashkim me kosoven dhe treva te tjera, atehere do to ishte gabimi me i madh. Shqiptaret jashte Shqiperise jane te ndryshem me ata qe jetojne ne Shqiperi( kuptoj shqiptaret e kosoves , dhe ne maqedoni).Ne c'do aspekt. Me mire te jene ashtu sic jane tani. Kosova ndoshat shtet i pamvarur.Ne s'kemi asnje lidhje me kosovaret ose maqedonasit. E vetmje gje qe nalidh eshte gjuha, por kjo sdo te thote qe te behemi nje shtet.Do ishte ne te miren e te gjitheve.

Premek

Primus registratum

Tungjatjeta,

me falni, se flas dhe shkruaj shqip shume keq, por une jam cek nga Praga dhe merrem me kulturen dhe historine shqiptare. Ketu ne Prage mesoj shqip.

E vizitova Shqiperine tre here dhe mund te them, se vendi juaj mua me pelgen shume. Ketu ne Prage provoj te permiresoj mendime per Shqiperine dhe shqiptare. Prandaj organizoj bisede te ndryshme per kulturen dhe historine e vendit shqiptar.

Mua me pelqen folklor shqiptar - kenge dhe valle popullore, zakone te vjetra etj. Midis shqiptareve kame shoket e mire.

Evropa e tanisme fillon te jete pa kufi dhe mendoj se mendime per Shqiperine e Madhe nuk jane mire. Ne albforum mund te lexoj, se shume njerez dua nje shtet me gjithe rajone, ku shqiptare jetojne. Kur qeshe ne Shqiperi, bisedova me shume njerez, qe e nuk duan Shqiperine e Madhe, sepse ata di, se me Shqiperine e Madhe nuk do te jete paqe dhe zhvillimi ekonomik ne Ballkan. Gjithe shqiptaret mund te jene bashkuar ne nje Evropen e re pa kufi. Eshte e rendesishme te nderton Ballkanin stabilizuar me ekonimine zhvilluar dhe kur ju doni te jeni i suksesshem, eshte e nevojshme te bashkepunoje me kombe te tjera ne Ballkan. Mendoj, se Shqiperia e Madhe nuk eshte e mire per kombin tuaj.

E di, se juve ju nuk pelqen ky mendim, por shpresoj se nuk jam njerez i keq per ju. Si shkrova, dua shqiptare dhe vendi juaj eshte dashuria ime.

Premek

Renea88

Primus registratum

une them tja marrim italise jugun se atje jetojne arbereshet, bile dhe nja dy lagje te mynihut apo hamburgut ku jetojner shqiptare bile pse jo dhe noj pjese te pekinit se na njohin nga Enver Hoxha, dhe noj pjese te New yorkut ku ka shqiptare dhe pastaj do kemi mundesine ta quajme Token Planeti Shqiperia.......si mendoni??????

Hilari Klinton

Primus registratum

Shqiperia e madhe vjen nga thellesia e historise. Ti ados ke te drejte te pretendosh se nuk ka qene e madhe asnjehere sepse ndoshta nuk je futur me ne thellesi te historise.te kuptoj shume mire kur thua se nuk kemi lidhje me kosovaret a maqedonasit sepse ti jeton ne gjermani e atje ke mundesi ti shikosh me nga afer. Por dije nje gje. Ajo qe ti shikon atje jane nje copez e shqiptareve shumica e te cileve ndoshta nuk kane ndonje interes te lene emer te mire ne Europe. Edhe une jetoj ne Greqi e shoh shqiptare te cilet sesi sillen, ndryshe nga nje shqiptar i vertete. Cfare duhet te them une? C'lidhje kane kuksianet me mua qe jam nga jugu? E pra! E di qe do te me mbeshtesin edhe te tjere po ta lexojne. Shqiptaret qe jane jashte trojeve mund te jene me shqiptare se c'jemi ne ne Shqiperi. Eshte nje fshat (midis shume te tjereve) i quajtur Lehove i cili ka popullesi 100% shqiptare por kuptohet te ardhur prej shume kohesh. Ata i thone fjalet paster. Ata zbatojne zakonet ashtu sic i zbatonte gjyshja ime dhe kendojne kenget shqipe te cilat as une e as ti nuk e dime se ekzistojme. Ne Kosove e Maqedoni mos e thuaj se nuk kane pune me ne. Te them se kosovaret jane fara me e paster shqiptare qe e ekziston. Kane te njejtat tipare te pershkruara nga historia. Tani, nese marrim si mazhorance individe te vecuar te cilet jane majmune e luajne politikat e te tjereve, me vjen keq te te zhgenjej por ne shqiperi, keta individe jane shume me shume, me ne krye filogreket, sahanlepiresit qe per nje vize shesin tere qytetin e futin njerez te pafajshem ne burgjet greke