A ekziston Shqiperia e Madhe?

A ekziston Shqiperia e Madhe?

Te dashur miq! Ketu ne Greqi shpesh kam degjuar te flitet per "Shqiperine e madhe" si dicka inekzistente dhe te pjelle nga truri i "nacionalisteve shqiptare" Si mendoni ju? Jetojme ne nje toke te marre borxh apo jemi vertet autoktone te nje vendi te madhe te cilin na e kane copetuar? Jemi nje rrace e vetme apo "na kane sjelle" (sic thone greket) para 800 vjetesh per te mbushur territoret. Do te desha shume te dija mendimet e bashkeatdhetareve te mij persa i perket kesaj teme

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: A ekziston Shqiperia e Madhe?

Shqiperise ia prene krahet ka nja 100 vjet e dashur Hilari nga Greqia, kete e dime te gjithe.Po une si koncept vetem per Epirin e madh kam degjuar, per kete qe thua ti ende jo...e per me shume kjo teme s'eshte per diskutim letrar e dashur.

Transferohet tek Forumi Shqiperia.

Code-Cracker

Primus registratum

Shqiperia Madhe mesa di une nga gojdhena e kam besuar, megjithse nuk ka fakte por vetem komente njerezish.

..dhe sikur dicka e ketille te jete e vertete qe na kane coptuar mendoje se do jete nje ender per Shqiptaret qe Shqiperia nje dite te jete e bashkuar, per shume arsye, dhe njera nga keto eshte Kosova me Shqiperine jane ndryshe.

Do ishte me mire te rrimim keshtu Shqiperi sic jemi dhe te ndertonim kete pjes qe kemi.Sepse po menduan per bashkim tokash do behet sic u be ne Kosov ne 1998 Kastastrof. Do shkojme ne zero dhe te rifillojme nga e para. Kjo qe dote thote, perendimi te jete edhe 100 vjet te tjera para nesh.

Neise...ky eshte thjesht opinioni im!

Hilari Klinton

Primus registratum

Jam dakord me ty se se Shqi[peria e tanishme ka bere shume rruge dhe asgje nuk mund te kthehet mbrapa. Megjithate kur them "Shqiperia e Madhe" nuk nenkuptoj vetem aspektin territorial por gjithashtu historik e demografik.Perse duhet te mohojme se vijme nga thellesia e historise? Perse duhet te mohojme faktin qe shume troje jashte shqiperise sot flasin shqip? Perse nuk pranojme se Shqiperia eshte i vetmi shte ne Europe i cili kufizohet nga vetja e vet? A e dini se cfare ka ndodhur kur kufijte u cane ne 1913? Perpara se komisioneret te vini nga Europa dhe te vendosnin kufijte e Shqiperise, Shovinistet e MEGALI IDESE dhe Nacertanias, mbushen fshatrat qe sot jane ne kufi me popullsi te huaj per tiu dhene te besonin se atje nuk ishte Shqiperi. Fatkeqesia e madhe eshte se sot ka shume njerez qe besojne se Shqiperia nuk ka qene asnjehere e madhe dhe keshtu ata i kthejne kurrizin vendit te tyre per te adhuruar nje vend tjeter... :book:

Hilari Klinton

Primus registratum

Sa per ty Kordele Une per Epirin e Veriut kam desgjuar, per kete Te madhin ende jo... :goofy: Megjithate kur te degjoj do te te njoftoj, edhe ti kur te degjosh per Shqiperine e Madhe me njofto-jam e sigurt se do ta besh. E dyta meqenese ishtre hera e pare qe hapja teme pranohet edhe nje ngaterrese e vogel e dashur keshtuqe me duket se verejtja jote ishte pak e nxituar. Gje jo e zakonte per ty qe jep opinione aq te ditura ne te gjitha temat, e dashur :wub:

Triumfi

Primus registratum

S'ekziston "Shqiperia e madhe" por ekziston Shqiperia e copetuar. Gabim i madhe eshte,nese vazhdojm ta perdorim akoma kete nocion,te shpikur nga kancelarit e huaja,dmth; eshte nje embleme emertimi e te tjereve per neve. Pra,termi "Shqiperia e Madhe" eshte nje fryt i helmet, nje ambalazh politik i doktrinava te huaja anti shqiptare!!

TF

Artur IDRIZI

Primus registratum

Se sa na e duan te miren greket ne,e ka treguar historia,e kaluar dhe e sotme.
"MOS I BESO GREKEVE EDHE ATEHERE KUR TE BEJNE DHURATA" -HOMERI-
Shum mir e tha po kujt ja tha?

Artur IDRIZI

Primus registratum

Ka te drejte Triumfi,nuk ekziston Shqiperia e madhe,por Shqiperia e copetuar.Megjithate le te thone.
QENTE LE TE LEHIN,KARVANI TE ECE PERPARA.

Hilari Klinton

Primus registratum

I dashur Triumf
Nuk e di pse e ke vene kete emer po te te them te drejten si psikologe qe jam qe nuk identifikohesh fare. Sa per dijeni, Shqiperia e copetuar ekziston ne mendjet e atyre qe nuk njohin asgje fare nga historia e Shqiperise dhe qe injorojne faktin se nga jane. Me duket se mesuesja ta mesuar gabim ate punen e kancelarive. Fuqite e Medha jo qe nuk e kane quajtur Shqiperine si te madhe po as qe e kane pare me ate sy. E verteta eshte se historia e popullit tone eshte rrenjosur ne thellesite e shekujve dhe fatkeqesisht edhe e verteta me te. Pse more triumf injoron ti faktin qe edhe pse na e kane copetuar Kosoven atje flitet e kendohet shqip? Nuk eshte Shqiperi? Pse nuk trumbeton ti faktin qe ne Preveze dhe ne Arte nuk thuhet Kalimera po "Miremengjes"? Pse nuk shikon gjithe ata arvanitas qe vdesin nga deshira te flasin pak shqip sepse prinderit e tyre kane qene shqiptare? I dashur Triumf ke bere edhe nje gabinm taktik te vogel. Une e kam shpjeguar edhe me lart se kur them Shqiperia e Madhe nuk nenkuptoj vetem territoret po historine, demografine, gjuhen e zakonet. Mos harro se me te gjitha vendet qe na kane marre kemi "histori te perbashket", dhe kur sheh ne 1912 luften per pavaresi te shtrihet nga Kosova ne Thesproti sesi ndihesh. Megjithate dikush ka thene qe e keqja shqiptareve iu vjen nga vetja e vet dhe kjo eshte e vertete. Behemi si pula e kemi frike te tregojme veten ton. Mbajme fshehur identitetin tone (po flas per disa te tjere jo per veten), madje edhe kur themi qe "jam nga Shqiperia" sesi e themi me gjysem zeri. Me vjen shume keq per kete fakt po e verteta eshte se sa te ekzistoje ky fenomen, aq edhe do te jemi te shtypur nga te tjeret.po te citoj disa fjale te nje psikologu te madh te cilat vlejne jo vetem per individe por edhe per kombe:
Kujdes mendimet, ato behen fjale
Kujde fjalet e tua, ato behen mendimet e tua
Kujdes veprimet e tua, ato behen sjellja jote
Kujdes sjelljen, ajo behet karakteri jot
Kujdes karakterin, ai behet e ardhmja jote
E pra i dashur Triumf boll u zgjata se ndoshta te kenaqa me teper sesa duhej. Nuk kam ndonje konkluzion konkret te te jap. Meqe je i zgjuar, nxirri vete. Mirulexofshim :wave:

Belina1986

Primus registratum

Po qe esiston Shqiperia e madhe edhe se akoma duhet te ekzistoj konkretisht, por neve shqiptar, sipas e meje, e dim qe ekziston>! :wink:

genti

Primus registratum

Eshte per te ardhur keq kur shikon gjera te tilla!

O njerez po nuk njohe historine tende nuk ke identitet.Dhe jo te njohesh historine e shkruajtur nga armiqte tane qe gjithmone na kane pare si rrace inferjore dhe si nje koloni te mundshme, por te njohesh ate histori qe eshte ne te vertet historia jone.

Dhe sa per kosoven, ajo nuk ka egzistuar si kosove por si veriu i Shqiperise dhe ketu fillon intriga.

Kur veriu i Shqiperise u copetua nga fuqite e medha atij ju vu emri Kosove i marre nga Fushe Kosova ne te cilen Serbet kishin luftuar me turqit dy luftera te medha dhe ku vdiq edhe sulltan Murati ne mos gaboj.
Dhe duke bere kete ata filluan ta identifikojne ne fillim si nje krahine te Jugosllavise dhe me pas duke e njohur si pjese te serbise por qe eshte e banuar nga minoriteti Sqipetar.

Ne prekim me teper Kosoven sepse ajo eshte pjesa me e madhe e tokes qe ju nda Shqiperise por mos harroni Ulqinin ne Malin e zi, ne kemi liqenin e Shkodres pergjysem, ata arriten deri aty sa ndane Dibren pergjysem qe sote ndodhet ne Maqedoni,jane familje te tera qe jane ndare dhe kane humbur lidhjet me njeri tjetrin.

Pastaj kemi Greqine qe akoma ka ne fuqi ligjin e luftes me shqiperine, sepse ka frike se camet e debuar do te kthehen te kerkojne pasurite e tyre te rrembyera ose demshperblim.
Dhe eshte i vetmi shtet ne BE qe nuk i njeh pakicat kombetare dmth. pretendon se ka popullsi te paster 100% etnikisht te paster.

Por fatkeqsia jone vazhdon me politiken e gabuar qe ndjek shteti yne qe drejtohet nga nje grup individesh qe jane biznesmena te mirefillte qe jane bere leva ne duart e Grekeve dhe te atyre qe nuk duan te na shikojne kurrsesi nje shtet model dhe qe eshte me te vertet sovran dhe kete e pame ne trazirat qe ndodhen ne 1997 ne shqiperi.

Greqia liroi te gjithe te bugosurit shqipetare ku pjesa me e madhe e tyre vuanin denime kapitale deri me burgim te perjetshem, mbas nje marreveshje te bere me Nanon dhe te gjithe e pame dhe e vuajtem ate perjudhe.

Dhe vazhdojne akoma me makinen e tyre te propagandes anti-shqipetare te hedhin balte mbi ne dhe mbi historine dhe identitetin tone.
Sa here kemi pere dhe lexuar se si komisjoneret apo deputetet Greke kane kundershtuar me force cdo hap qe Keshilli i Evropes ka marre ne interesat tona.
Sa here kane pretenduar se ne jug te Shqiperise jetojne gjysem miljoni Greke etnike dhe po keqtrajtohen nga Shqipetaret, deri sa u ngrit dy here me rradhe nje komisjon i posacem nga BE per numerimin e popullsise dhe per te pare se a ka shkelje te se drejtave te njeriut ne vendin tone.
Nuk eshte ironi nje gje e tille?

Dhe po ti mbledhesh te gjitha ato padrejtesi qe na jane bere ne si popull do te duhej nje forum i posacem vetem per te...

Prandaj te dashur djem dhe goca eshte mire qe te jemi pak me teper krenar dhe ta duam pak me shume veten dhe mos te lejojme askend qe te na cenoje.

Hilari Klinton

Primus registratum

Xhino te falenderoj per opinionin tend te sakte edhe gjithashtu per mbeshtetjen. Ne si popull kemi nje te keqe (e cila sigurisht nuk do te thote qe jemi me te meta pasi cdo e mire e ka nje te keqe nga pas). Duke qene se ne na jane krijuar komplekse nga e kaluara, jemi mesuar te pranojme jo ate qe na thote ndergjegjja jone por ate qe eshte me e leverdisshme. Po te jap nje shembull konkret. Nje miekshes sime iu ofrua nje vend pune nje firme e cila eshte e nje personi nga Vlora dhe qe jeton ketu ne Greqi. Ajo shkoi atje, mbushi curriculumin e saj te perkryer dhe erdhi momenti te bisedonin per cfare pune behej fjale. "Ti do te shkosh neper universitete- i tha- dhe do te besh seminare me temen "Shqiperia, utopia e kohes moderne". Mikesha ime e pa per nje cast "me falni-e pyeti- ju nga jeni sepse e shoh qe as flisni e as lexoni mire greqisht. Ai iu pergjigj se prinderit e tij kishin qene "emigrante" ne Shqiperi :rolleyes: .
Mikja ime u interesua per mbiemrin e tij dhe ai jo qe nuk ishte mbiemer grek po mund te them se eshte nga mbiemrat me autentike Shqiptare. Ajo nuk e pranoi punen atje sepse dalka qe kjo firme eshte fantazma kamuflues e nje organizate te quajtur SFEVA e cila ka ushtri per VorioEpirin, (Eprin e Veriut), Pretendojne se Tepelene, Permet, Korce, Vlore, Sarande (dihet) Gjirokaster(dihet) Delvine, Fshatrat e Ersekes etj etj jane te tyret dhe ata bejne te pamunduren qe ti marrin. A e mbani mend ate episodin ku u vrane e u plagosen disa njerez nga trupi diplomatik i Konsullates ne Gjirokaster? Mos i vrane Shqiptaret? Jo te dashur miq jo, n.q.se hyn ne Biblat e Zeza te Greqise do te shihni akoma taktikat e Odiseve dhe tragjedite e Eskilit.Nuk dua te behem fataliste por keto jane disa ceshtje te cilat hyjne ne kategorite e temave " delikate" per vendin tone. Njoh shume njerez qe kthehen nga Greqia (shqiptare) dhe fillojne predikojne sikur kane gjetur token e premtuar madje te japin te kuptosh se e kane harruar shqipen fare dhe per nje njeri me mend ne koke kjo tingellon absolutisht komike :lol: . Pastaj ne kemi shembullin tjeter. Ka nje kontrast mjaft te madh se si trajtohen emigrantet ketej (une nuk jam emigrante por shoh e tatoj tere kohes). Ndahen ne dy kategori: Shqipetare dhe Vorioepiriote. Nese ben nje studim del qe "Vorioepiriotet" kane 20 here me shume mundesi per tu punesuar se shqipetaret. Po pse? Mos iu jemi bere gje barre? Shume shqipetare rrine urte e kane frike se "greku na hapi dyert". Te dini nje gje: Nese nuk asnje interes ne mes greku nuk ia hap dyert as babait te vet. Te dini qe Greqia ka marre qindra mijera e mos them miliona euro qysh ne 1991 nga Komuniteti Europian per te ndihmuar emigrantet, per tiu dhene strehe dhe per ti trajtuar si qenie njerezore. Kjo eshte e dhene e sakte nga nje program i BE te cilin e kam lexuar vete. Ku jane ato lek? Pse Shqiptaret paguajne nga 300 euro cdo 6 muaj per te nxjerre kartat? Pse shume shqipetare qe punojne neper fusha ku mbledhin ullinj apo merren me pune bujqesore jetojne neper haure? Pse marrin dy lek per punen e rende qe bejne? Keta jemi ne? Do te thoni ju edhe ne kemi bere shume. Patjeter! Shqipetarit i zjen gjaku e nuk duron dot ti provokosh motren, ti shash mamane, ta poshterosh, ta lesh pa ngrene . Cdo gje nisi nga Greqia. Shume greker thone "Mafia Shqiptare". Eh! Po mire keta shqipetare ku i cojne keto drogera qe marrin me vete? Ne Hene? Jo! Tek ata politikanet e qarqet e rrezikshme greke qe bejne punen e pastaj i kallezojne ne polici. Nejse! Ndoshta ju do mendoni qe dola pak nga tema po nuk eshte keshtu. Desha thjesht te bej nje analize te brendshme te individit shiptar, se si e kane detyruar ate kushtet te ule koken (ndoshta edhe ta ngreje) dhe se si jemi keqkuptuar. Nga biseda personale me miq ketu e kam degjuar shpqesh termin Shqiperia e Madhe, dhe ne doni te dini Organizatat si Sfeva me shoke ia kane friken jashte mase. A e dini ju se ne Greqi eshte nje Parti e quajtur LAOS (LAIKOS ORTODOKSOS SINAGERMOS) d.m.th Alarmi ortodoks popullor, qe predikon se nje dite Shiperise do ti shkeputet Jugu (me deshire nga Shqiptaret) dhe do bashkohet me greqine? E dini se kjo parti ne i konsoderon iliret si fis grek? Madje ky ka hapur edhe nje televizion privat te partise nepermjet te cilit neve paskemi qene barbaret e Ballkanit, rraca me e lige, njerez majmune me bisht? E dini ju qe kur njehere mora ne telefon ne nje debat qe zhvillohej ne kete kanal me nderprene ne mes dhe me persekutonin telefonat sa u detyrova ta nderroj? Keta jane Greket (ne greqishten e vjeter fjala "grek" do te thote "i keq"). Ashtu sic quhen edhe jane. Jane demagoge, hileqare, kopjace, ziliqare dhe me e keqja nga te gjitha te vrasin naten e te qajne diten. Besoj se do te ndricoj disa nga ju me keto sepse fatkeqesisht shume njerez kane halle dhe nuk kane mundesi ti dine. Mos mohoni asnjehere nga jeni por gjithmone perpiquni te gjeni pergjigje te zgjuara ndaj provokimeve te te tjereve. Vetem keshtu do te rrjedhim nga nje familje e ndershme e quajtur Shqiperi :book:

gentilushi

Primus registratum

Shqiperia e Madhe ka egzituar me perpara bile shume here me e madhe se ajo qe perceptojne vete shqiptaret.Tashi kur flasin per shqiptaret ne kuptim teresor perfshijne ketu shqiptaret ne maqedoni,kosove,mal te zi dhe emigrantet sigurisht.Por idene e shqiperise se madhe nuk e ka hedhur as propaganda greke e serbe por vete ne shqiptaret qe ne vite e ne shekuj kurre nuk kemi mundur te bashkohemi ashtu sic kemi dashur e na ka pasur hije.Prandaj SHQIPERIA E MADHE ka mbetur si MIT si LEGJENDE per te gjithe ata qe e degjojne,e perkrahin apo e kundershtojne me te gjithe forcen e propagandes se tyre demoniake e dhelperake.Tashi per tashi nuk egziston por mbase ne te ardhmen nuk eshte cudi qe te egzistoje.PER NE JO PER TE TJERET QE nuk DINE eshte shume cudi.Jane hedhur sa e sa hipoteza jo per ushtri qe pergatiten per sulm e marrje tokash nga greku e maqedonsi (AKSH,UCC,UCK) por mbase jane egzagjeruar disi se nuk mund te sulmosh nje shtet tjeter si pune e greqise qe eshte ne NATO dhe nga kush nga SHQIPERIA qe ushtaret e saj skane cizme dimri e hane caj e fasule perdite.
Pershendetje

genti

Primus registratum

Ajo eshte ceshtje shume e thelle dhe nuk mund te zgjidhet ne ate menyre ndryshe do benim ate qe presin greket te bejme ne.
Sote arma me e forte eshte politika!
Dhe ne kemi te verteten ne duart tona dhe nje histori qe flet, do ta ngreme zerin sa te mundemi dhe do shkojme shume larte deri sa te zgjidhet ceshtja came,deri sa tu njihen te drejtat e mohuara shqipetareve ne greqi ku jane kthyer ne sklleverit e bardhe por prape e kam thene me pare dhe e them:
Ashtu sikur nuk mund ti vesh fjin qenit pse ai eshte qen ashtu edhe nuk mund te fajsosh Greket pse ata jane Greke.
Por ne nga ana jone nuk duhet te tolerojme ata pushtetare apo individe te cilet vihen ne sherbim dhe behen leva ne duart e atyre qe na duan te keqen.

Uran

Forumium praecox

Shume teme e qelluar. Mendoj se te gjthe duhet ta kemi te qarte konspiracionin e Greko-Sllaveve qe Shqiperia e Madhe te jete tabu.
Duke deklaruar se Shqipetaret jane "nacionaliste dhe duan Shqiperine e Madhe" ata sugjestojne (apo me mire te them mashtrojne populin e vet dhe boten mbare)se bashkimi i tokave shqipetare eshte GJE E KEQE dhe se te jesh Shqipetare atdhe-dashes eshte turp. Me sa duket ata bukur shume ja kane arritur qellimit, duke pase parasysh "idete liberale" ndaj politikes Greke ne Shqiperi nga disa te prekur nga ky konspiracion Greke, te diluduar dhe te kompleksuar te cilet shprehen se; "ne duhet ta tregojme vetem qe jemi popull i civilizuar" dhe nuk duhet te shprehim nacionalizem. Perderisa Greket e deri vone edhe Serbet zbatojne planet e tyre pseudo-shkencore anti-shqipetare cdo dite e me shume dhe Europa mbyll syte. Mu aty eshte problemi i te gjithe neve. Une mendoj se superioriteti i jone ndaj fqinjeve tone keqberes dhe krenaria e te qenit Shqipetar duhet inkurajuar sa me shume nga te gjithe ne. E kur te vije puna edhe Shqiperia e Madhe te behet teme e gatshme (bile nga nje parti e caktuar shqipetare) per tu diskutuar edhe pse njehere per njehere duket e pamundshme.

Rrofte Shqiperia e Madhe (per inat te Grekeve e Serbeve tendecioze).

OROSHI

Primus registratum

Hilari Klinton,nuk duhet te merremi shume se cfare thojne Greket!Termi"shqiperi e madhe" nuk eshte i drejte,Shqiperia Etnike po!!!Tjeter,Evropianet e dine shum mire se ku ishin tokat e shqiperise etnike sepse ata vete i ndane,dhe po te shikosh hartat e Anglezeve,te francezeve etj atehere do shikosh qe shqiperia eshte me e madhe se sa ne e mendojme,per termin"Epir"nuk ka te beje fare me Greket sepse keshtu jane quajtur shqiptaret nder shekuj(Skenderbeu u quajt Mbret i Epirit dhe Maqedonise),po ju tregoj nje ngjarje qe me ka ndodh ne Korintho te Greqise 12 vjet me pare,po punonim me nje shokun tim tek nje Grek,ne dreke na shtruan buken,ishim une ,shoku im,plaku grek dhe i biri,plaku filloj nga provokimet dhe une i thashe qe:cfar me flet mua per greke ne shqiperi kur shqiperia kufizohej me greqine ne Preveze!!Ai plaku kishte qene gjeneral lufte apo ku di une dhe gati sa nuk ju ndal fryma,thame qe do vdiste(te kishte vdekur pederasti),pastaj nderhyri i biri:eek: baba mire te thote ky shqiptari ty,dihet qe deri ne Preveze eshte folur shqip prandaj mbylle gojen dhe na ler te punojme.Mu ba qejfi shume qe i biri doli kunder te jatit te matufepsur.Ate dite e kam ndiere vehten si Pirroja i Madh i Epirit!!! /pf/images/graemlins/laugh.gif ,pra greket jane te semure nga nacionalizmi qorr dhe nuk te pranojne asnje fakt,tani jane kohe te tjera,shqiptaret sado te nderrojne emrat ,shqiptare mbeten.Nuk i le gjaku,te jeni te sigurte!!!! :thumbsup:

OROSHI

Primus registratum

Edhe nje ndodhi tjeter,kam kaluar tre here per ne greqi nga Igumenica,dhe me ka ndihmuar nje Cam me emrin Panajot,e fliste mire shqipen dhe me tregonte per vuajtjet qe kishin hequr nga greket me dekada,kishte aq frike dhe me thoshte:jane te poshter Greket,po e diktuan qe ndihmoj shqiptaret me vrasin,por prapseprap gjaku shqiptar e therriste qe te ndihmoje vllezerit e tij te nje gjaku!!! :wave:

tola77

Primus registratum

Historine e shqiperise qe kam mesuar ne shkolle nuk e mbaj mend se ishte ajo kohe qe mesuesit gjoja te mesonin dhe ne gjoja mesonim keshtu qe futem ne internet per te lexuar historine e shqiperise.Kam lexuar se ne vite 800 te heres tone shqiperia fillonte nga Dalmacia e sotme dhe shtrihej deri ne polepones te Greqise.Shkruanin historiane boterore dhe jo shqiptare keshtu qe per mua shqiperia e madhe ka ekzistuar.

OROSHI

Primus registratum

tola...thuhet 800 mbas Krishtit dhe jo 800 heres tone??? /pf/images/graemlins/laugh.gif

tola77

Primus registratum

Orosh e di se si thuhet por here pas here e shkrojtura ne shqip me del e pa kontrolluar dhe e shkruaj keshtu si e kam mesuar ne shkolle dikur kur ish e ndaluar feja,megjithate faleminderit per korigjimin dhe nuk eshte nevoja te /pf/images/graemlins/laugh.gif