Me 4.Prillë.1949.-Firmoset "Pakti i Atlantikut të Veriut"në Washington,D.C duke krijuar NATO-në.
-Me 4.Gusht.1949.-Formohet Pakti Atlantik i veriut.NATO-OTAN.
-Me 26.Janar.1950.India Shpallë Pavarsinë.
-Me 31.Janar.Presidenti Amerikanë-Harry S.Truman.deklaroi se SHBA-të do të prodhonin Bombën me Hidrogjenë.
-Klubi Futbollistikë Dinamo si "Dinamo Tirana"Bëhet Kampione e Shqipërisë në Futbollë-1950.
-Me 1.Janar 1960.Kameruni Pavarsohet.
-Me 24.Janar.1960.-Bëhet Kryengritjae e Madhe në Algjeri kundër Kolonistëve Francez..
-Me 15.Majë.1960.-Bëhet Lansimi i Satelitit."Spunjik"në Orbitë të Tokës.
-Me 22.Majë.1960.-një Termet që arrinte shkallën prej 9.5,i njohur si "Termeti i njohur Kilian",ky është edhe Termeti më i madhë i Regjistruar deri më sot.
-Me 20.Qershorë.1960.-Mali dhe Senegali bëhen Shtete të Pamvarura.
-Me 20.Shtator.1960.-Republika e Afrikës Qendrore.Antarësohet në OKB.
Me 5.Majë.1961.-Alan Shepard.është Amerikani i parë i lëshuar në Hapësirë nga NASA,me misionin "Mercury-Redstone 3".kjo është edhe një kundër përgjigjje ndaj Bashkimit Sovjetik.
Me 31.Guhst.1961.-Përfundon ndërtimi i Murut të Berlinit.i cili e ndanë Gjermanin në dy pjesë.në Republikën Federale të Gjermanisë e kontrolluar nga SHBA-të,Anglia,Franca etj.nga Pakti NATO-së.dhe në Republikën Demokratike të Gjermanisë.të kontrolluar nga Bashkimi Sovjetik.
Me 30.Tetorë.1961.-Bëhet Testi Bërthamorë."Tsar Bomba"shpërthimi më i madhë Bërthamorë i parë nga njerëzimi,me një fuqi prej 58-Megaton.Bomba me Hidrogjen e ndërtuar nga BRRS-ja,shpërthen në "Novaya Zemlya"-(Toka e Re)..
Me 13.Shtator.1968.-Shqipria doli nga Pakti i Varshavës,si përgjigjje për ndërhyrjen e Forcave Ruse në Pragë.për shuarjen e Protestave të Studentëve,ndërpreu gjdo lidhje me Moskën,dhe krijoi lidhje Me Kinën Maoiste.
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.